StoryEditorOCM

Acta AdriaticaObjavljen zanimljiv znanstveni rad o kitovima i dupinima Jadranskog mora

Piše M. I.
3. veljače 2024. - 09:46

"Kitovi i dupini u Jadranskom moru: sadašnje spoznaje, prijetnje i očuvanja" naslov je opsežnog preglednog znanstvenog rada objavljenog u časopisu "Acta Adriatica" koji izdaje Institut za oceanografiju i ribarstvo Split.

Međunarodni tim autora, koji predvodi dr. Giovanni Bearzi, u radu detaljno opisuju značajke svih vrsta kitova i dupina koji se pojavljuju u Jadranskom moru, glavne prijetnje koje ih ugrožavaju, te iznosi preporuke za njihovu zaštitu.

"Jadransko more je jedno od područja Sredozemnog mora koja su najizloženija kumulativnim ljudskim utjecajima. Ovaj poluzatvoreni i uglavnom plitki bazen je proteklih desetljeća bio izložen intenzivnom iskorištavanju i štetnim ribolovnim praksama, što je dovelo do smanjenja biološke raznolikosti i lošeg stanja ekosustava. Raznolikost kitova i dupina (Cetacea) ovdje je manja nego u drugim područjima Sredozemnog mora i postojeće vrste koje nastanjuju Jadransko more suočavaju se s prijetnjama koje uključuju kombinirane učinke gubitka i degradacije staništa, nedostatka plijena, slučajne smrtnosti i ozljeda uzrokovanih ribolovom, buke izazvane ljudskim aktivnostima, kemijskog zagađenja i klimatskih promjena. U ovom radu navodimo podatke o devet vrsta kitova i dupina za koje je poznato da se pojavljuju u Jadranu (klasificirani su kao redoviti, posjetioci ili skitnice) te tri vrste koje su zabilježene na ovom području samo jednom. Za ove vrste pregledali smo podatke iz terenskih istraživanja i drugih studija, među kojima ih je najviše za dobrog dupina Tursiops truncatus (koji je najintenzivnije proučavana vrsta u ovom području).

U radu također opisujemo i navodimo značajke glavnih prijetnji kitovima i dupinima u Jadranskom moru, temeljem recentne literature kao i povijesnih podataka koji pomažu prikazu sadašnjeg stanja tih životinja u kontekstu prošlih ljudskih utjecaja (posebice opsežnih kampanja ubijanja provedenih do 1960-ih). Konačno, donosimo preporuke za upravljanje kako bi omogućili prijenos informacija i usmjeravanje aktivnosti koje se moraju poduzeti u skladu s postojećim zakonodavstvom, direktivama o očuvanju mora i međunarodnim obvezama u pogledu zaštite morske biološke raznolikosti", stoji i sažetku rada.

Ovaj vrijedan znanstveni rad služit će kao referenca i vodič znanstvenicima, ali i svima koji žele saznati više, o kitovima i dupinima Jadranskog mora, a izvorne fotografije autora približavaju raznolikost vrsta široj publici.

Čitavi rad jemožete pročitati OVDJE.

28. travanj 2024 15:12