stdClass Object ( [id] => 1272303 [title] => Naša reporterka ronila je u čarobnom Meksiku, pogledajte sjajne snimke ‘plesa‘ s morskim lavovima [alias] => nasa-podvodna-reporterka-ronila-je-u-carobnom-meksiku-pogledajte-sjajne-snimke-plesa-s-morskim-lavovima [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uz obalu Baja California Sur, u blizini grada La Paza, nalazi se otočje uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, koje je jedno od vodećih odredišta ekoturizma u Meksiku. Ovaj se arhipelag sastoji od dva veća otoka, La Partida i Espiritu Santo na sjeveru, tri otočića smještena uz zapadnu obalu otoka Espiritu Santo: La Ballena, El Gallo i La Gallina, dok se sjeverno od otoka La Partida nalaze četiri stjenovita rta Los Islotes s još tri neimenovana grebena.

Naša destinacija bile su baš ove male krševite izbočine službenog naziva Los Islotes, koji zajedno s ostalim grebenima tvore dom bezbrojnim oblicima života. Najviši raspon vrsta prisutan je od prosinca do travnja i ovi zimski mjeseci, kada je količina planktona najveća, privlače mnoge vrste na hranjenje, nakon čega migriraju u toplije vode radi razmnožavanja i podizanja mladih. Dupini, orke, grbavi kitovi, jata morskih pasa čekićara, kitopsine i raže samo su neke od velikih vrsta koje ovuda prolaze, dok su velika jata riba cjelogodišnja konstanta.

Lista čekanja

Na ovom području uvijek su prisutni i smeđi kalifornijski morski lavovi, a baš ta vesela i radoznala bića bila su naš cilj zbog kojeg nam nije bilo teško krenuti na dvodnevno putovanje iz Hrvatske do Meksika. Los Islotes su jedna od top 5 svjetskih ronilačkih destinacija, a rezervacija za posjet ovom zaštićenom području mora se napraviti mjesecima unaprijed.

---

---

Ukrcaj na prostrani ronilački brod u La Pazu uhodan je i odvija se prema rasporedu koji nimalo nije nalik onome što je uobičajeno u Meksiku, gdje je vrijeme poprilično relativan pojam. U ronjenju je točnost obavezna jer se grupe izmjenjuju jedna za drugom bez prestanka, a samo ograničen broj ronilaca smije biti na lokaciji u isto vrijeme. Svako kašnjenje znači i propuštanje ronjenja.

Sve članove naše grupe Roniti se mora već su na palubi čekale pune ronilačke boce i nakon dolaska ostalo je tek nešto vremena za njihovu provjeru, kao i provjeru ostale opreme. Iako je temperatura zraka u La Pazu iznosila gotovo trideset stupnjeva, vjetar na brodu nije ugodan, ali zato je pogled na prekrasne crvenkaste stijene otoka Espiritu Santo, naseljene brojnim pelikanima, naprosto oduzimao dah.

Nekoliko sati vožnje po Cortesovu moru prošlo je za tren, uz brojne upute naših nadvodnih i podvodnih vodiča Damiana i Miguela.

– Skačemo jedan po jedan s ruba broda, ne udaljavajte se od vodiča i ne približavajte životinjama... Ako ona dođe sama i procijenimo da je sigurno, u redu... Ali kada dođe mužjak i upozori vas svojim glasanjem da se odmaknete, svakako to odmah učinite! – upozoravao je Damian.

---

image
Ivana Nobilo/Cropix
---

Formacije stijena u daljini kao da su svjetlucale zlatom, ali pažljiviji pogled na površinu dva mala otočića prošarana hridima i špiljama otkrio je, skrivene u pukotinama, među stjenovitim izdancima, zlatnosmeđa leđa i svijetle trbuhe brojnih morskih lavova koji su se zbijeni jedni uz druge sunčali na jakom meksičkom suncu i lagano drijemali na toplom kamenu. Pregrijani su se hladili ulazeći u more, a poneki su, privučeni ljudskom prisutnošću, radoznalo prilazili brodu.

Pristojna udaljenost

Ova razigrana stvorenja vrlo su znatiželjna kada su u pitanju ronioci i ne oklijevaju prići im bliže. Zaljev iz kojeg strše tamne vulkanske stijene čudesno je azurnoplav. Nastanjuje ga gotovo pet stotina morskih lavova koji ovdje provedu čitav život, a svaka strana Los Islotesa pruža drukčiji pogled na navike ovih životinja: sjeverne stijene, masivne i pune procijepa savršeno su igralište i idealne su za skokove u vodu, na južnoj strani teritorijalni mužjaci sjede i sunčaju se upozoravajući svojim glasanjem na održavanje pristojne udaljenosti od onoga najšarmantnijeg dijela stijena – dječjeg vrtića, gdje se mladi morski lavovi igraju pod budnim okom starijih ženki.

Tijekom srpnja i kolovoza vrijeme je novih mladunaca i dolazak na ove zaštićene stijene tad je strogo zabranjen, a ova zabrana uključuje i ranu jesen, kada je doba parenja. Mužjaci, koji svojom težinom mogu dosegnuti i po petstotinjak kilograma, tada postaju iznimno teritorijalni i nikako im se ne biste željeli naći na putu. Koliko god je već sam pogled na ove stijene i život na njima fascinantan, prava avantura za ronioce počinje tek pod vodom.

---

image

Odraslom mužjaku ne želite stati na put

Ivana Nobilo/Cropix
---

Ronjenje s mladim morskim lavovima, koji neodoljivo podsjećaju na zaigrane štence labradora, zaista je doživljaj za pamćenje. Razigrani su i nestašni, grickaju peraje i prste posjetitelja, dok se oni malo stariji vole prišuljati sleđa ili namjestiti svoj svijetli trbuščić kako biste ih pomazili. Već nakon skoka u more, pogled mi je pao na mladog lavića koji je poput lopte prevrtao bovu na površini. Prvi nagon bio je, naravno, otići k njemu i pridružiti se igri, ali Damianov pogled govorio je: Ne približavaj se, čekaj da dođe k tebi!

Ronioci kao igračke

Rasporedili smo se po morskom dnu uzbuđeno čekajući da nas životinje primijete, a za to vrijeme fascinirano smo pogledom pratili nepreglednu rijeku sardina koja je prolazila iznad naših glava. Hrane je ovdje u izobilju i nije čudno da je ova kolonija morskih lavova odabrala za svoj dom baš ove isturene vulkanske stijene. A onda odjednom: crne siluete u daljini i strelovita jurnjava prema nama. Dva mlada lavića su nas očito ugledala i odlučila pozvati na igru, koju smo svi s oduševljenjem prihvatili, a oko nas su se brzo poljavljivali novi sudionici ove igre lovice.

---

image

Zaigrani mladunci su neodoljivi

Ivana Nobilo/Cropix
---

Dovlačenje kamenja, bacanje morskih zvijezda ili poneke oglodane košćice, uz vragolasti baby pogled, a sve to praćeno glasnim lavežom pod vodom i nad vodom, fasciniralo nas je do kraja. Za to vrijeme njihove su se majke u manjim grupama mirno i naizgled nezainteresirano odmarale na morskoj površini, ali istodobno pazeći na svaki pokret svojih mališana. Golemi mužjak, vladar svog dijela teritorija na Los Islotes, neumorno je patrolirao vodom kako bi osigurao sigurnost svojih ženki i potomstva. Ovo je bio prizor potpunog Baja California blaženstva, a prisustvovanje ovakvoj obiteljskoj idili u potpunoj divljini bilo je nešto što se rijetko kada doživi.

Ronjenje po cijelom području je moguće i jednostavno je, a dubina na južnoj strani otoka u prosjeku iznosi sedam do osam metara, dok je najzanimljiviji dio mala podvodna špilja u koju morski lavovi rado ulaze zajedno s roniocima. U ovom pomalo kaotičnom vrtlogu, u potpunoj tami desetak lavova-adolescenata grickalo je moje peraje, vuklo me za kosu i istodobno povlačilo svaki dio opreme koji je na meni stršio. Nakon bezbroj neuspješnih pokušaja da ih uhvatim pogledom, a još teže fotoaparatom, izišla sam s laganom vrtoglavicom, ali i s osmijehom na licu: Ovo je bilo predobro!

---

image

Akrobacije su glavna zanimacija

Ivana Nobilo/Cropix
---

Jurnjava kroz kanjon

Prolaz između dviju stijena, kroz modri kanjon pun pelagične ribe, dublji je dio zarona. Naravno i ovo je područje za igranje, a jureći lavovski proleti ovdje su još i žešći. Nabacivanje bilo čim što bi moglo predstavljati igračku razveseljavalo nas je toliko da smo hvatali regulatore koji su nam znali ispasti od smijeha iz usta, a radoznalo ogledavanje životinjica u kućišta naših fotoaparata rezultiralo je genijalnim fotografijama. Stariji štenci koristili su svaku priliku za komunikaciju s nama. Poput rakete jurili su prema nama, pozivali na druženje, a zatim bi naglo promijenili svoj smjer i nestajali u morskom plavetnilu. Toliko su bili ekstatični u svom nestašluku, gledali nas u oči i naprosto pozivali na interakciju. Često bi i sami ronioci odustajali od igre prije njih, a pri povratku na brod još su nas neko vrijeme pratili plivajući za nama.

Los Islotes su u svim ronilačkim vodičima na prvom mjestu popisa najboljih ronjenja, čemu su svakako pridonijela i ova simpatična razigrana stvorenja, ali ovdje je još mnogo toga jedinstveno i vrijedno dolaska, a svako godišnje doba nosi svoje specifičnosti i vrste koje se mogu vidjeti.

---

image

No photo please

Ivana Nobilo/Cropix
---

Na ovom mjestu zaštita prirode dostiže svoj maksimum; ribolov je zabranjen, ograničenja su za ronjenja na cijelom području velika i vodiči se zaista trude minimalno ometati životinje, iako, možda ne baš na ovom otočju, napadi ljudi i dalje postoje pa se sisavci mogu vidjeti s ozljedama od ribolovnih alata i mreža. Izazov kako spojiti masovni turizam i netaknutu prirodu je jako velik, ali čini se da su Meksikanci uspjeli nekako pronaći dobru ravnotežu.

---

image

Brkovi kao meduza

Ivana Nobilo/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => RONJENJE S MLADIM MORSKIM LAVOVIMA, KOJI NEODOLJIVO PODSJEĆAJU NA ZAIGRANE ŠTENCE LABRADORA, ZAISTA JE DOŽIVLJAJ ZA PAMĆENJE. RAZIGRANI SU I NESTAŠNI, GRICKAJU PERAJE I PRSTE POSJETITELJA, DOK SE ONI MALO STARIJI VOLE PRIŠULJATI SLEĐA ILI NAMJESTITI SVOJ SVIJETLI TRBUŠČIĆ KAKO BISTE IH POMAZILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => baja california [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RONJENJE S MLADIM MORSKIM LAVOVIMA, KOJI NEODOLJIVO PODSJEĆAJU NA ZAIGRANE ŠTENCE LABRADORA, ZAISTA JE DOŽIVLJAJ ZA PAMĆENJE. RAZIGRANI SU I NESTAŠNI, GRICKAJU PERAJE I PRSTE POSJETITELJA, DOK SE ONI MALO STARIJI VOLE PRIŠULJATI SLEĐA ILI NAMJESTITI SVOJ SVIJETLI TRBUŠČIĆ KAKO BISTE IH POMAZILI baja california 2 0 8415 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-15 10:09:22 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Ivana Nobilo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-14 07:48:28 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2023-03-13 11:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 118 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => RONJENJE S MLADIM MORSKIM LAVOVIMA, KOJI NEODOLJIVO PODSJEĆAJU NA ZAIGRANE ŠTENCE LABRADORA, ZAISTA JE DOŽIVLJAJ ZA PAMĆENJE. RAZIGRANI SU I NESTAŠNI, GRICKAJU PERAJE I PRSTE POSJETITELJA, DOK SE ONI MALO STARIJI VOLE PRIŠULJATI SLEĐA ILI NAMJESTITI [metadata] => robots= author= title=Naša podvodna reporterka ronila je u čarobnom Meksiku, pogledajte sjajne snimke 'plesa' s morskim lavovima [metakey] => baja california, Mekaiko, Ronjenje, Ivana Nobilo, morski lavovi , [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24501102.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319509.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319510.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319511.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319512.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319513.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319520.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319521.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319522.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319523.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319524.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24319525.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/15\/24323419.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Akrobacije su glavna zanimacija<\/p>","

Zaigrani mladunci su neodoljivi<\/p>","

Slatki sisavac o\u0161trih zubi<\/p>","

Ronioci im do\u0111u kao igra\u010dke<\/p>","

Poza za kameru<\/p>","

Pirueta pod zrakama sunca<\/p>","

Mjehuri\u0107ima opona\u0161a ronioce<\/p>","

Odraslom mu\u017ejaku ne \u017eelite stati na put<\/p>","

No photo please<\/p>","

Brkovi kao meduza<\/p>","

Autorica teksta neposredno pred zaron<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1307x884","hd_24501102_1920.jpg":"1920x1080","k_24501102_1280.jpg":"1280x1280","k_24501102_1024.jpg":"1024x1024","k_24501102_640.jpg":"640x640","k_24501102_480.jpg":"480x480","k_24501102_340.jpg":"340x340","k_24501102_220.jpg":"220x220","o_24501102_1280.jpg":"1280x865","o_24501102_1024.jpg":"1024x692","o_24501102_640.jpg":"640x432","o_24501102_480.jpg":"480x324","o_24501102_340.jpg":"340x229","o_24501102_220.jpg":"220x148","h_24501102_1280.jpg":"1280x854","h_24501102_1024.jpg":"1024x683","h_24501102_640.jpg":"640x427","h_24501102_480.jpg":"480x320","h_24501102_340.jpg":"340x227","h_24501102_220.jpg":"220x147","pp_24501102_1280.jpg":"1280x1628","pp_24501102_1024.jpg":"1024x1303","pp_24501102_640.jpg":"640x814","pp_24501102_480.jpg":"480x611","pp_24501102_340.jpg":"340x432","pp_24501102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24319509_1920.jpg":"1920x1080","k_24319509_1280.jpg":"1280x1280","k_24319509_1024.jpg":"1024x1024","k_24319509_640.jpg":"640x640","k_24319509_480.jpg":"480x480","k_24319509_340.jpg":"340x340","k_24319509_220.jpg":"220x220","o_24319509_1280.jpg":"1280x853","o_24319509_1024.jpg":"1024x682","o_24319509_640.jpg":"640x426","o_24319509_480.jpg":"480x320","o_24319509_340.jpg":"340x226","o_24319509_220.jpg":"220x146","h_24319509_1280.jpg":"1280x854","h_24319509_1024.jpg":"1024x683","h_24319509_640.jpg":"640x427","h_24319509_480.jpg":"480x320","h_24319509_340.jpg":"340x227","h_24319509_220.jpg":"220x147","pp_24319509_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319509_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319509_640.jpg":"640x814","pp_24319509_480.jpg":"480x611","pp_24319509_340.jpg":"340x432","pp_24319509_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_24319510_1920.jpg":"1920x1080","k_24319510_1280.jpg":"1280x1280","k_24319510_1024.jpg":"1024x1024","k_24319510_640.jpg":"640x640","k_24319510_480.jpg":"480x480","k_24319510_340.jpg":"340x340","k_24319510_220.jpg":"220x220","o_24319510_1280.jpg":"1280x1919","o_24319510_1024.jpg":"1024x1535","o_24319510_640.jpg":"640x959","o_24319510_480.jpg":"480x719","o_24319510_340.jpg":"340x509","o_24319510_220.jpg":"220x329","h_24319510_1280.jpg":"1280x854","h_24319510_1024.jpg":"1024x683","h_24319510_640.jpg":"640x427","h_24319510_480.jpg":"480x320","h_24319510_340.jpg":"340x227","h_24319510_220.jpg":"220x147","pp_24319510_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319510_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319510_640.jpg":"640x814","pp_24319510_480.jpg":"480x611","pp_24319510_340.jpg":"340x432","pp_24319510_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24319511_1920.jpg":"1920x1080","k_24319511_1280.jpg":"1280x1280","k_24319511_1024.jpg":"1024x1024","k_24319511_640.jpg":"640x640","k_24319511_480.jpg":"480x480","k_24319511_340.jpg":"340x340","k_24319511_220.jpg":"220x220","o_24319511_1280.jpg":"1280x853","o_24319511_1024.jpg":"1024x682","o_24319511_640.jpg":"640x426","o_24319511_480.jpg":"480x320","o_24319511_340.jpg":"340x226","o_24319511_220.jpg":"220x146","h_24319511_1280.jpg":"1280x854","h_24319511_1024.jpg":"1024x683","h_24319511_640.jpg":"640x427","h_24319511_480.jpg":"480x320","h_24319511_340.jpg":"340x227","h_24319511_220.jpg":"220x147","pp_24319511_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319511_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319511_640.jpg":"640x814","pp_24319511_480.jpg":"480x611","pp_24319511_340.jpg":"340x432","pp_24319511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24319512_1920.jpg":"1920x1080","k_24319512_1280.jpg":"1280x1280","k_24319512_1024.jpg":"1024x1024","k_24319512_640.jpg":"640x640","k_24319512_480.jpg":"480x480","k_24319512_340.jpg":"340x340","k_24319512_220.jpg":"220x220","o_24319512_1280.jpg":"1280x853","o_24319512_1024.jpg":"1024x682","o_24319512_640.jpg":"640x426","o_24319512_480.jpg":"480x320","o_24319512_340.jpg":"340x226","o_24319512_220.jpg":"220x146","h_24319512_1280.jpg":"1280x854","h_24319512_1024.jpg":"1024x683","h_24319512_640.jpg":"640x427","h_24319512_480.jpg":"480x320","h_24319512_340.jpg":"340x227","h_24319512_220.jpg":"220x147","pp_24319512_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319512_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319512_640.jpg":"640x814","pp_24319512_480.jpg":"480x611","pp_24319512_340.jpg":"340x432","pp_24319512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_24319513_1920.jpg":"1920x1080","k_24319513_1280.jpg":"1280x1280","k_24319513_1024.jpg":"1024x1024","k_24319513_640.jpg":"640x640","k_24319513_480.jpg":"480x480","k_24319513_340.jpg":"340x340","k_24319513_220.jpg":"220x220","o_24319513_1280.jpg":"1280x872","o_24319513_1024.jpg":"1024x697","o_24319513_640.jpg":"640x436","o_24319513_480.jpg":"480x327","o_24319513_340.jpg":"340x231","o_24319513_220.jpg":"220x149","h_24319513_1280.jpg":"1280x854","h_24319513_1024.jpg":"1024x683","h_24319513_640.jpg":"640x427","h_24319513_480.jpg":"480x320","h_24319513_340.jpg":"340x227","h_24319513_220.jpg":"220x147","pp_24319513_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319513_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319513_640.jpg":"640x814","pp_24319513_480.jpg":"480x611","pp_24319513_340.jpg":"340x432","pp_24319513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24319520_1920.jpg":"1920x1080","k_24319520_1280.jpg":"1280x1280","k_24319520_1024.jpg":"1024x1024","k_24319520_640.jpg":"640x640","k_24319520_480.jpg":"480x480","k_24319520_340.jpg":"340x340","k_24319520_220.jpg":"220x220","o_24319520_1280.jpg":"1280x854","o_24319520_1024.jpg":"1024x683","o_24319520_640.jpg":"640x427","o_24319520_480.jpg":"480x320","o_24319520_340.jpg":"340x226","o_24319520_220.jpg":"220x146","h_24319520_1280.jpg":"1280x854","h_24319520_1024.jpg":"1024x683","h_24319520_640.jpg":"640x427","h_24319520_480.jpg":"480x320","h_24319520_340.jpg":"340x227","h_24319520_220.jpg":"220x147","pp_24319520_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319520_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319520_640.jpg":"640x814","pp_24319520_480.jpg":"480x611","pp_24319520_340.jpg":"340x432","pp_24319520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2744","hd_24319521_1920.jpg":"1920x1080","k_24319521_1280.jpg":"1280x1280","k_24319521_1024.jpg":"1024x1024","k_24319521_640.jpg":"640x640","k_24319521_480.jpg":"480x480","k_24319521_340.jpg":"340x340","k_24319521_220.jpg":"220x220","o_24319521_1280.jpg":"1280x1829","o_24319521_1024.jpg":"1024x1463","o_24319521_640.jpg":"640x914","o_24319521_480.jpg":"480x686","o_24319521_340.jpg":"340x485","o_24319521_220.jpg":"220x314","h_24319521_1280.jpg":"1280x854","h_24319521_1024.jpg":"1024x683","h_24319521_640.jpg":"640x427","h_24319521_480.jpg":"480x320","h_24319521_340.jpg":"340x227","h_24319521_220.jpg":"220x147","pp_24319521_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319521_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319521_640.jpg":"640x814","pp_24319521_480.jpg":"480x611","pp_24319521_340.jpg":"340x432","pp_24319521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24319522_1920.jpg":"1920x1080","k_24319522_1280.jpg":"1280x1280","k_24319522_1024.jpg":"1024x1024","k_24319522_640.jpg":"640x640","k_24319522_480.jpg":"480x480","k_24319522_340.jpg":"340x340","k_24319522_220.jpg":"220x220","o_24319522_1280.jpg":"1280x853","o_24319522_1024.jpg":"1024x682","o_24319522_640.jpg":"640x426","o_24319522_480.jpg":"480x320","o_24319522_340.jpg":"340x226","o_24319522_220.jpg":"220x146","h_24319522_1280.jpg":"1280x854","h_24319522_1024.jpg":"1024x683","h_24319522_640.jpg":"640x427","h_24319522_480.jpg":"480x320","h_24319522_340.jpg":"340x227","h_24319522_220.jpg":"220x147","pp_24319522_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319522_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319522_640.jpg":"640x814","pp_24319522_480.jpg":"480x611","pp_24319522_340.jpg":"340x432","pp_24319522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24319523_1920.jpg":"1920x1080","k_24319523_1280.jpg":"1280x1280","k_24319523_1024.jpg":"1024x1024","k_24319523_640.jpg":"640x640","k_24319523_480.jpg":"480x480","k_24319523_340.jpg":"340x340","k_24319523_220.jpg":"220x220","o_24319523_1280.jpg":"1280x854","o_24319523_1024.jpg":"1024x683","o_24319523_640.jpg":"640x427","o_24319523_480.jpg":"480x320","o_24319523_340.jpg":"340x226","o_24319523_220.jpg":"220x146","h_24319523_1280.jpg":"1280x854","h_24319523_1024.jpg":"1024x683","h_24319523_640.jpg":"640x427","h_24319523_480.jpg":"480x320","h_24319523_340.jpg":"340x227","h_24319523_220.jpg":"220x147","pp_24319523_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319523_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319523_640.jpg":"640x814","pp_24319523_480.jpg":"480x611","pp_24319523_340.jpg":"340x432","pp_24319523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_24319524_1920.jpg":"1920x1080","k_24319524_1280.jpg":"1280x1280","k_24319524_1024.jpg":"1024x1024","k_24319524_640.jpg":"640x640","k_24319524_480.jpg":"480x480","k_24319524_340.jpg":"340x340","k_24319524_220.jpg":"220x220","o_24319524_1280.jpg":"1280x867","o_24319524_1024.jpg":"1024x693","o_24319524_640.jpg":"640x433","o_24319524_480.jpg":"480x325","o_24319524_340.jpg":"340x230","o_24319524_220.jpg":"220x149","h_24319524_1280.jpg":"1280x854","h_24319524_1024.jpg":"1024x683","h_24319524_640.jpg":"640x427","h_24319524_480.jpg":"480x320","h_24319524_340.jpg":"340x227","h_24319524_220.jpg":"220x147","pp_24319524_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319524_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319524_640.jpg":"640x814","pp_24319524_480.jpg":"480x611","pp_24319524_340.jpg":"340x432","pp_24319524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24319525_1920.jpg":"1920x1080","k_24319525_1280.jpg":"1280x1280","k_24319525_1024.jpg":"1024x1024","k_24319525_640.jpg":"640x640","k_24319525_480.jpg":"480x480","k_24319525_340.jpg":"340x340","k_24319525_220.jpg":"220x220","o_24319525_1280.jpg":"1280x853","o_24319525_1024.jpg":"1024x682","o_24319525_640.jpg":"640x426","o_24319525_480.jpg":"480x320","o_24319525_340.jpg":"340x226","o_24319525_220.jpg":"220x146","h_24319525_1280.jpg":"1280x854","h_24319525_1024.jpg":"1024x683","h_24319525_640.jpg":"640x427","h_24319525_480.jpg":"480x320","h_24319525_340.jpg":"340x227","h_24319525_220.jpg":"220x147","pp_24319525_1280.jpg":"1280x1628","pp_24319525_1024.jpg":"1024x1303","pp_24319525_640.jpg":"640x814","pp_24319525_480.jpg":"480x611","pp_24319525_340.jpg":"340x432","pp_24319525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24323419_1920.jpg":"1920x1080","k_24323419_1280.jpg":"1280x1280","k_24323419_1024.jpg":"1024x1024","k_24323419_640.jpg":"640x640","k_24323419_480.jpg":"480x480","k_24323419_340.jpg":"340x340","k_24323419_220.jpg":"220x220","o_24323419_1280.jpg":"1280x853","o_24323419_1024.jpg":"1024x682","o_24323419_640.jpg":"640x426","o_24323419_480.jpg":"480x320","o_24323419_340.jpg":"340x226","o_24323419_220.jpg":"220x146","h_24323419_1280.jpg":"1280x854","h_24323419_1024.jpg":"1024x683","h_24323419_640.jpg":"640x427","h_24323419_480.jpg":"480x320","h_24323419_340.jpg":"340x227","h_24323419_220.jpg":"220x147","pp_24323419_1280.jpg":"1280x1628","pp_24323419_1024.jpg":"1024x1303","pp_24323419_640.jpg":"640x814","pp_24323419_480.jpg":"480x611","pp_24323419_340.jpg":"340x432","pp_24323419_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7753006 Threads: 5 Questions: 1564123562 Slow queries: 4771161 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111589342 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/nasa-podvodna-reporterka-ronila-je-u-carobnom-meksiku-pogledajte-sjajne-snimke-plesa-s-morskim-lavovima-1272303 [printLink] => /om/sa-svih-strana/nasa-podvodna-reporterka-ronila-je-u-carobnom-meksiku-pogledajte-sjajne-snimke-plesa-s-morskim-lavovima-1272303?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 639136 [name] => baja california [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-20 09:08:27 [main_article_id] => 0 [alias] => baja-california [link] => /tag/baja-california ) [1] => stdClass Object ( [id] => 709040 [name] => Mekaiko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-13 12:02:53 [main_article_id] => 0 [alias] => mekaiko [link] => /tag/mekaiko ) [2] => stdClass Object ( [id] => 473729 [name] => ronjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronjenje [link] => /tag/ronjenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 621283 [name] => Ivana Nobilo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-24 18:19:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-nobilo [link] => /tag/ivana-nobilo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 651211 [name] => morski lavovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 21:46:52 [main_article_id] => 0 [alias] => morski-lavovi [link] => /tag/morski-lavovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => RONJENJE S MLADIM MORSKIM LAVOVIMA, KOJI NEODOLJIVO PODSJEĆAJU NA ZAIGRANE ŠTENCE LABRADORA, ZAISTA JE DOŽIVLJAJ ZA PAMĆENJE. RAZIGRANI SU I NESTAŠNI, GRICKAJU PERAJE I PRSTE POSJETITELJA, DOK SE ONI MALO STARIJI VOLE PRIŠULJATI SLEĐA ILI NAMJESTITI SVOJ SVIJETLI TRBUŠČIĆ KAKO BISTE IH POMAZILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => baja california [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naša reporterka ronila je u čarobnom Meksiku, pogledajte sjajne snimke ‘plesa‘ s morskim lavovima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24501102.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Nobilo/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24501102.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319509.jpg [title] => Ivana Nobilo/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319510.jpg [title] =>

Akrobacije su glavna zanimacija

Ivana Nobilo/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319511.jpg [title] =>

Zaigrani mladunci su neodoljivi

Ivana Nobilo/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319512.jpg [title] =>

Slatki sisavac oštrih zubi

Ivana Nobilo/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319513.jpg [title] =>

Ronioci im dođu kao igračke

Ivana Nobilo/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319520.jpg [title] =>

Poza za kameru

Ivana Nobilo/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319521.jpg [title] =>

Pirueta pod zrakama sunca

Ivana Nobilo/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319522.jpg [title] =>

Mjehurićima oponaša ronioce

Ivana Nobilo/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319523.jpg [title] =>

Odraslom mužjaku ne želite stati na put

Ivana Nobilo/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319524.jpg [title] =>

No photo please

Ivana Nobilo/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24319525.jpg [title] =>

Brkovi kao meduza

Ivana Nobilo/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/15/24323419.jpg [title] =>

Autorica teksta neposredno pred zaron

Ivana Nobilo/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uz obalu Baja California Sur, u blizini grada La Paza, nalazi se otočje uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, koje je jedno od vodećih odredišta ekoturizma u Meksiku. Ovaj se arhipelag sastoji od dva veća otoka, La Partida i Espiritu Santo na sjeveru, tri otočića smještena uz zapadnu obalu otoka Espiritu Santo: La Ballena, El Gallo i La Gallina, dok se sjeverno od otoka La Partida nalaze četiri stjenovita rta Los Islotes s još tri neimenovana grebena.

Naša destinacija bile su baš ove male krševite izbočine službenog naziva Los Islotes, koji zajedno s ostalim grebenima tvore dom bezbrojnim oblicima života. Najviši raspon vrsta prisutan je od prosinca do travnja i ovi zimski mjeseci, kada je količina planktona najveća, privlače mnoge vrste na hranjenje, nakon čega migriraju u toplije vode radi razmnožavanja i podizanja mladih. Dupini, orke, grbavi kitovi, jata morskih pasa čekićara, kitopsine i raže samo su neke od velikih vrsta koje ovuda prolaze, dok su velika jata riba cjelogodišnja konstanta.

Lista čekanja

Na ovom području uvijek su prisutni i smeđi kalifornijski morski lavovi, a baš ta vesela i radoznala bića bila su naš cilj zbog kojeg nam nije bilo teško krenuti na dvodnevno putovanje iz Hrvatske do Meksika. Los Islotes su jedna od top 5 svjetskih ronilačkih destinacija, a rezervacija za posjet ovom zaštićenom području mora se napraviti mjesecima unaprijed.

---

---

Ukrcaj na prostrani ronilački brod u La Pazu uhodan je i odvija se prema rasporedu koji nimalo nije nalik onome što je uobičajeno u Meksiku, gdje je vrijeme poprilično relativan pojam. U ronjenju je točnost obavezna jer se grupe izmjenjuju jedna za drugom bez prestanka, a samo ograničen broj ronilaca smije biti na lokaciji u isto vrijeme. Svako kašnjenje znači i propuštanje ronjenja.

Sve članove naše grupe Roniti se mora već su na palubi čekale pune ronilačke boce i nakon dolaska ostalo je tek nešto vremena za njihovu provjeru, kao i provjeru ostale opreme. Iako je temperatura zraka u La Pazu iznosila gotovo trideset stupnjeva, vjetar na brodu nije ugodan, ali zato je pogled na prekrasne crvenkaste stijene otoka Espiritu Santo, naseljene brojnim pelikanima, naprosto oduzimao dah.

Nekoliko sati vožnje po Cortesovu moru prošlo je za tren, uz brojne upute naših nadvodnih i podvodnih vodiča Damiana i Miguela.

– Skačemo jedan po jedan s ruba broda, ne udaljavajte se od vodiča i ne približavajte životinjama... Ako ona dođe sama i procijenimo da je sigurno, u redu... Ali kada dođe mužjak i upozori vas svojim glasanjem da se odmaknete, svakako to odmah učinite! – upozoravao je Damian.

---

image
Ivana Nobilo/Cropix
---

Formacije stijena u daljini kao da su svjetlucale zlatom, ali pažljiviji pogled na površinu dva mala otočića prošarana hridima i špiljama otkrio je, skrivene u pukotinama, među stjenovitim izdancima, zlatnosmeđa leđa i svijetle trbuhe brojnih morskih lavova koji su se zbijeni jedni uz druge sunčali na jakom meksičkom suncu i lagano drijemali na toplom kamenu. Pregrijani su se hladili ulazeći u more, a poneki su, privučeni ljudskom prisutnošću, radoznalo prilazili brodu.

Pristojna udaljenost

Ova razigrana stvorenja vrlo su znatiželjna kada su u pitanju ronioci i ne oklijevaju prići im bliže. Zaljev iz kojeg strše tamne vulkanske stijene čudesno je azurnoplav. Nastanjuje ga gotovo pet stotina morskih lavova koji ovdje provedu čitav život, a svaka strana Los Islotesa pruža drukčiji pogled na navike ovih životinja: sjeverne stijene, masivne i pune procijepa savršeno su igralište i idealne su za skokove u vodu, na južnoj strani teritorijalni mužjaci sjede i sunčaju se upozoravajući svojim glasanjem na održavanje pristojne udaljenosti od onoga najšarmantnijeg dijela stijena – dječjeg vrtića, gdje se mladi morski lavovi igraju pod budnim okom starijih ženki.

Tijekom srpnja i kolovoza vrijeme je novih mladunaca i dolazak na ove zaštićene stijene tad je strogo zabranjen, a ova zabrana uključuje i ranu jesen, kada je doba parenja. Mužjaci, koji svojom težinom mogu dosegnuti i po petstotinjak kilograma, tada postaju iznimno teritorijalni i nikako im se ne biste željeli naći na putu. Koliko god je već sam pogled na ove stijene i život na njima fascinantan, prava avantura za ronioce počinje tek pod vodom.

---

image

Odraslom mužjaku ne želite stati na put

Ivana Nobilo/Cropix
---

Ronjenje s mladim morskim lavovima, koji neodoljivo podsjećaju na zaigrane štence labradora, zaista je doživljaj za pamćenje. Razigrani su i nestašni, grickaju peraje i prste posjetitelja, dok se oni malo stariji vole prišuljati sleđa ili namjestiti svoj svijetli trbuščić kako biste ih pomazili. Već nakon skoka u more, pogled mi je pao na mladog lavića koji je poput lopte prevrtao bovu na površini. Prvi nagon bio je, naravno, otići k njemu i pridružiti se igri, ali Damianov pogled govorio je: Ne približavaj se, čekaj da dođe k tebi!

Ronioci kao igračke

Rasporedili smo se po morskom dnu uzbuđeno čekajući da nas životinje primijete, a za to vrijeme fascinirano smo pogledom pratili nepreglednu rijeku sardina koja je prolazila iznad naših glava. Hrane je ovdje u izobilju i nije čudno da je ova kolonija morskih lavova odabrala za svoj dom baš ove isturene vulkanske stijene. A onda odjednom: crne siluete u daljini i strelovita jurnjava prema nama. Dva mlada lavića su nas očito ugledala i odlučila pozvati na igru, koju smo svi s oduševljenjem prihvatili, a oko nas su se brzo poljavljivali novi sudionici ove igre lovice.

---

image

Zaigrani mladunci su neodoljivi

Ivana Nobilo/Cropix
---

Dovlačenje kamenja, bacanje morskih zvijezda ili poneke oglodane košćice, uz vragolasti baby pogled, a sve to praćeno glasnim lavežom pod vodom i nad vodom, fasciniralo nas je do kraja. Za to vrijeme njihove su se majke u manjim grupama mirno i naizgled nezainteresirano odmarale na morskoj površini, ali istodobno pazeći na svaki pokret svojih mališana. Golemi mužjak, vladar svog dijela teritorija na Los Islotes, neumorno je patrolirao vodom kako bi osigurao sigurnost svojih ženki i potomstva. Ovo je bio prizor potpunog Baja California blaženstva, a prisustvovanje ovakvoj obiteljskoj idili u potpunoj divljini bilo je nešto što se rijetko kada doživi.

Ronjenje po cijelom području je moguće i jednostavno je, a dubina na južnoj strani otoka u prosjeku iznosi sedam do osam metara, dok je najzanimljiviji dio mala podvodna špilja u koju morski lavovi rado ulaze zajedno s roniocima. U ovom pomalo kaotičnom vrtlogu, u potpunoj tami desetak lavova-adolescenata grickalo je moje peraje, vuklo me za kosu i istodobno povlačilo svaki dio opreme koji je na meni stršio. Nakon bezbroj neuspješnih pokušaja da ih uhvatim pogledom, a još teže fotoaparatom, izišla sam s laganom vrtoglavicom, ali i s osmijehom na licu: Ovo je bilo predobro!

---

image

Akrobacije su glavna zanimacija

Ivana Nobilo/Cropix
---

Jurnjava kroz kanjon

Prolaz između dviju stijena, kroz modri kanjon pun pelagične ribe, dublji je dio zarona. Naravno i ovo je područje za igranje, a jureći lavovski proleti ovdje su još i žešći. Nabacivanje bilo čim što bi moglo predstavljati igračku razveseljavalo nas je toliko da smo hvatali regulatore koji su nam znali ispasti od smijeha iz usta, a radoznalo ogledavanje životinjica u kućišta naših fotoaparata rezultiralo je genijalnim fotografijama. Stariji štenci koristili su svaku priliku za komunikaciju s nama. Poput rakete jurili su prema nama, pozivali na druženje, a zatim bi naglo promijenili svoj smjer i nestajali u morskom plavetnilu. Toliko su bili ekstatični u svom nestašluku, gledali nas u oči i naprosto pozivali na interakciju. Često bi i sami ronioci odustajali od igre prije njih, a pri povratku na brod još su nas neko vrijeme pratili plivajući za nama.

Los Islotes su u svim ronilačkim vodičima na prvom mjestu popisa najboljih ronjenja, čemu su svakako pridonijela i ova simpatična razigrana stvorenja, ali ovdje je još mnogo toga jedinstveno i vrijedno dolaska, a svako godišnje doba nosi svoje specifičnosti i vrste koje se mogu vidjeti.

---

image

No photo please

Ivana Nobilo/Cropix
---

Na ovom mjestu zaštita prirode dostiže svoj maksimum; ribolov je zabranjen, ograničenja su za ronjenja na cijelom području velika i vodiči se zaista trude minimalno ometati životinje, iako, možda ne baš na ovom otočju, napadi ljudi i dalje postoje pa se sisavci mogu vidjeti s ozljedama od ribolovnih alata i mreža. Izazov kako spojiti masovni turizam i netaknutu prirodu je jako velik, ali čini se da su Meksikanci uspjeli nekako pronaći dobru ravnotežu.

---

image

Brkovi kao meduza

Ivana Nobilo/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Ivana Nobilo/Cropix
Ivana Nobilo/Cropix

Akrobacije su glavna zanimacija

Ivana Nobilo/Cropix

Zaigrani mladunci su neodoljivi

Ivana Nobilo/Cropix

Slatki sisavac oštrih zubi

Ivana Nobilo/Cropix

Ronioci im dođu kao igračke

Ivana Nobilo/Cropix

Poza za kameru

Ivana Nobilo/Cropix

Pirueta pod zrakama sunca

Ivana Nobilo/Cropix

Mjehurićima oponaša ronioce

Ivana Nobilo/Cropix

Odraslom mužjaku ne želite stati na put

Ivana Nobilo/Cropix

No photo please

Ivana Nobilo/Cropix

Brkovi kao meduza

Ivana Nobilo/Cropix

Autorica teksta neposredno pred zaron

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/nasa-podvodna-reporterka-ronila-je-u-carobnom-meksiku-pogledajte-sjajne-snimke-plesa-s-morskim-lavovima-1272303 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=296ce5d44f481cce274c637594b089367d6f5279 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1a+reporterka+ronila+je+u+%C4%8Darobnom+Meksiku%2C+pogledajte+sjajne+snimke+%E2%80%98plesa%E2%80%98+s+morskim+lavovima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fnasa-podvodna-reporterka-ronila-je-u-carobnom-meksiku-pogledajte-sjajne-snimke-plesa-s-morskim-lavovima-1272303 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fnasa-podvodna-reporterka-ronila-je-u-carobnom-meksiku-pogledajte-sjajne-snimke-plesa-s-morskim-lavovima-1272303 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => RONJENJE S MLADIM MORSKIM LAVOVIMA, KOJI NEODOLJIVO PODSJEĆAJU NA ZAIGRANE ŠTENCE LABRADORA, ZAISTA JE DOŽIVLJAJ ZA PAMĆENJE. RAZIGRANI SU I NESTAŠNI, GRICKAJU PERAJE I PRSTE POSJETITELJA, DOK SE ONI MALO STARIJI VOLE PRIŠULJATI SLEĐA ILI NAMJESTITI SVOJ SVIJETLI TRBUŠČIĆ KAKO BISTE IH POMAZILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => baja california [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

baja californiaNaša reporterka ronila je u čarobnom Meksiku, pogledajte sjajne snimke ‘plesa‘ s morskim lavovima

Piše Ivana Nobilo
13. ožujka 2023. - 12:02

Uz obalu Baja California Sur, u blizini grada La Paza, nalazi se otočje uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, koje je jedno od vodećih odredišta ekoturizma u Meksiku. Ovaj se arhipelag sastoji od dva veća otoka, La Partida i Espiritu Santo na sjeveru, tri otočića smještena uz zapadnu obalu otoka Espiritu Santo: La Ballena, El Gallo i La Gallina, dok se sjeverno od otoka La Partida nalaze četiri stjenovita rta Los Islotes s još tri neimenovana grebena.

Naša destinacija bile su baš ove male krševite izbočine službenog naziva Los Islotes, koji zajedno s ostalim grebenima tvore dom bezbrojnim oblicima života. Najviši raspon vrsta prisutan je od prosinca do travnja i ovi zimski mjeseci, kada je količina planktona najveća, privlače mnoge vrste na hranjenje, nakon čega migrir...

16. svibanj 2024 02:52