StoryEditorOCM

PRVI NA CILJUArapov i ‘Fatamorgana II‘ najbrži u splitskom akvatoriju! Pogledajte kako je bilo na Božićnoj regati krstaša

Piše Sandra Barčot
18. prosinca 2022. - 15:35

Mate Arapov i njegova posada na krstašu "Fatamorgana II" najbrži su brod ovogodišnje 27. Božićne regate krstaša u organizaciji splitskog kluba "Zenta".

Jedriličari, iz još jednog splitskog kluba "Mornara", prvi su projedrili ciljnu liniju u dužini nekih 13 nautičkih milja, na ruti – start ispred Zente, pa put bove na Duilovu, okret i prema Institutu na punti Marjana te nazad na cilj podno Zente, no drame na moru nije – nedostalo!

- Sunčani dan uz lagani južni vjetar je najavljivao ugodno jedrenje, no oblaci iz Trogira u trenu su nam donijeli kišu, koja je "ubila" i ono malo čvorova vjetra dostatno za regatu. Mi smo uspjeli na krilima tog neverina dodjedriti do cilja, no većina flote je ipak ostala u kiši, bez vjetra i nije završila cijelu regatu – kazuje nam događanja na moru Mate Arapov, naš proslavljeni jedriličar koji je za timunom svoje "Fatamograne II" upisao još jedan trijumf!

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju - posada Oriona kormilara Igora Petrovića, tajnika JK Zente

Te ovaj, i on i posada posvećuju netom preminulom Miši Mrduljašu, čovjeku iz poznate sportske obitelji, kojem je jedrenje bilo u fokusu, a ljubav prema jedrima, moru i "vitru", prenio je i na sina Elka.

- I na sve nas u posadi! Osim Elka, našeg dragog Crnog, barba Mišo je sve nas učio tajnama jedrenja. I njegov brod je nosio ime "Fatamorgana", a našem smo dodali onaj broj 2! - otkriva nam ponosno i zahvalno Arapov.

Što se pak same regate tiče na kojoj je sudjelovala 21 posada, "Fatamorgana II" je zadanu rutu projedrila za 2,44 sata. Drugi prolaz se piše "Paikei" sa 3,47,40 sata, treći "Adriatica" sa jedrenim vremenom od 3,51,05 sata, te četvrto "Universitas" 3,55,45 sata.

Time je flota okončala prolaz kroz cilj do ograničenog jedrenog vremena u 15 sati (zbog praćenja utakmice za treće mjesto na nogomentom SP-u) pa se svima ostalima piše prolaz kroz pomoćni cilj, koji je bio nakon 6 milja jedrenja.

REZULTATI

PRVA GRUPA: 1. Fatamorgana II (skiper Mate Arapov, klub Mornar-Split), 2. Paikea (Antun Tomašević, Labud-Split), 3. Lišina 2 (Zdenko Bilić, Špinut-Split);

DRUGA GRUPA: 1. Orion (Igor Petrović, Zenta-Split), 2. Sara (Vlado Kranjc, Zenta), 3. Perina (Sven Forense, Zenta);

TREĆA GRUPA: 1. Jena Q (Petar Milun, Labud), 2. Fugu (Damir Kraljević, Labud), 3. Spyridia (Darko Bravić, Split);

ČETVRTA GRUPA: 1. Adriatica (Andrej Šooš Maceljski, Split), 2. Universitas (Marko Židić, Labud), 3. Shar Racer (Leo Lemešić, Labud);

PETA GRUPA: 1. Samonela (Tomislav Bezić, Labud), 2. Metlika (Marino Koceić, Špinut), 3. Diablo (Darko Orlandini, Špinut).

OVERALL: 1. Polet 5.0 (Nikola Dešković, Labud).

image
JK Zenta
image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju očaravajuće nebo

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju jedrenje prije kiše

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju u ritmu oblaka

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju jedrila je flota od 21 krstaša

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju nedjeljni dan

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju pobjednička posade Fatamorgane II

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju rutu je na kraju odjedrilo četiri jedrilice

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju - studenti na regati

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju jedrilo se po slabom južnom vjetru

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju okupila je 21 posadu

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju jedrila se u subotu

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju - posada Oriona kormilara Igora Petrovića, tajnika JK Zente

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju

image

Božićna regata Zenta u 27. izdanju uživanje na moru

06. svibanj 2024 06:17