StoryEditorOCM

misterijMasovni pomor pilana na Floridi, vrte se oko svoje osi i onda umru: ‘Ne znamo što se događa‘

Piše Z.K./Jutarnji.hr
6. lipnja 2024. - 13:49

Naglo umiranje većeg broja nekih životinja uvijek izazove uznemirenost, posebno ako se radi o kakvoj ugroženoj vrsti. Zbog toga ne čudi interes stručnjaka za neobično ponašanje pilana na Floridi. Oni se, name, nepravilno vrte oko svoje osi i potom umiru, i to masovno, no još uvijek nije poznat razlog, prenosi Jutarnji list.

Od jeseni prošle godine Komisija za očuvanje riba i divljih životinja Floride (FWC) prikupila je stotine izvješća o pilanima na Florida Keysu koji se ‘abnormalno‘ ponašanju. Do kraja svibnja ove godine zabilježeno je 50 mrtvih pilana, no moguće je da je brojka veća.

Zato su u ožujku ove godine pokrenuli prvu akciju hitnog istraživanja ovog neobičnog slučaja, kako bi se spriječilo daljnje umiranje riba. Provedeno je opsežno testiranje vode - analizirano je čak 250 raznih kemikalija, uzeto je i riblje tkivo koje je poslano na obdukciju te uzorci morskog dna. No, za sada nije otkriveno baš ništa što bi moglo objasniti ponašanje ovih riba i njihovu misterioznu smrt. Nema znakova prenosivih patogena ili bakterijskih infekcija, a što se vode tiče, sve vrijednosti su u granicama.

Unatoč tome, pilani i dalje umiru.

Za sada je glavni sumnjivac toksična crvena plima, odnosno, cvjetanje algi koje tako proizvode toksine. Zna se kako oni ribama i drugim životinjama uzrokuju neurološke probleme. No, još uvijek nemaju nikakav dokaz koji bi potvrdio tu teoriju. Istina, otkrivene su druge štetne vrste algi i toksini koji su povezani s njima, i to u uzorcima vode, morskog dna i ribljeg tkiva, no još uvijek nije poznato je to uzrok ovog pomora, piše IFL Science.

28. lipanj 2024 06:07