StoryEditorOCM

KONCEPTLazzarini dizajnirao nevjerojatnu ‘Stratosferu‘: ova kugla moći će letjeti i glisirati po moru!?

Piše J. K.
19. ožujka 2023. - 10:55

Pierpaolo Lazzarini iz Lazzarini Designa dizajnira velike snove, nevjerojatne futurističke jahte, leteće šatlove, čak i automobile. Sve ostalo je na hrabrosti bogatih investitora koji imaju višak novca kojim bi san pretvorili u javu.

To vrijedi i za Stratosferu, loptu od kevlara koja se može opremiti električnim motorima i hidro krilima, dakle, mogla bi i letjeti i ploviti, ovisno o preferencijama investitora. Stratosfera je mjehurić promjera 1,65 metara koji može ponuditi relativno udoban smještaj za dvije osobe. Pristup loptici je kroz prednji prozor, koji ujedno služi i kao zaslon za prikaz bitnih informacija za putovanje...

Kokpit je visokotehnološki, ali jednostavan za korištenje, što ima smisla: jedan od putnika morat će također upravljati, bez obzira na to putuje li mjehurić vodom ili zrakom. Za vožnju po vodi, Stratosfera Acquatica bi imala rastezljiv foiler montiran u donjem dijelu, a uronjeni dio bi uključivao motore i bateriju. Paket baterija bi omogućio nisko težište, dok bi mu dvostruki mlazni motori od 150 KS pomogli da lebdi iznad površine vode pri brzinama do 30 čvorova. Uz sferu je uključen i samobalansirajući sustav koji omogućuje prilagodbu i podešavanje nagiba tijekom krstarenja. Sve slično gliseru, samo s ljepšim pogledom.

image

Lazzarini Design

Za zračna putovanja Lazzarini zamišlja verziju Volante, električnu kuglicu s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem. Pokretan s osam suprotno rotirajućih propelera, letio bi maksimalnom brzinom od 300 km/h. Dizajneri se nadaju da će projekt Stratosfera uvesti u razvoj ove godine kao open-source – što znači da će omogućiti ulagačima i kupcima da uđu u proces razvoja i nadogradnje svestrane loptice. 

25. travanj 2024 01:02