StoryEditorOCM

meteorolog objasnioKorčulani ovu pojavu ne viđaju često, a mogla bi potrajati do petka. Uz to, došao nam je i saharski pijesak

Piše Dora Lozica
24. veljače 2021. - 14:50

Korčulane je danas iznenadila rijetko viđena meteorološka pojava u tom kraju. Pelješki kanal prekrila je gusta magla, kao i Orebić te okolna mjesta, javlja Dubrovački vjesnik. Magla se podigla otprilike na pola puta do vrha Sv. Ilija.

Kako doznajemo od meteorologa Kristijana Božarova iz udruge Crometeo, radi se o pojavi koja bi se mogla zadržati do petka.

image
Magla nad Pelješkim kanalom
Dora Lozica

"Radi se o magli koja je nastala kao posljedica dolaska jako toplog zraka iz Afrike nad relativno hladnu morsku površinu. Zbog razlike u temperaturi i izostanka vjetra, stvara se magla koja se većinom drži iznad mora. More je trenutno hladnije nego kopno koje se danju dobro ugrije pa se magla drži hladnije morske površine. Ova pojava je moguća do petka, ali ne samo to! Došao nam je i saharski pijesak pa će atmosfera do petka biti dosta mutna, što će se najbolje vidjeti pri izlasku i zalasku sunca koje će biti blijedo", objasnio je Božarov.

image
Magla nad Pelješkim kanalom
Dora Lozica
20. travanj 2024 11:07