StoryEditorOCM

Kartograf i argonautFranjevac Vicenzo Maria Coronelli izradio je najdetaljniju kartu Jadrana od Istre do Albanije

Piše V. V.
3. prosinca 2023. - 09:42

Franjevac Vicenzo Maria Coronelli (1650. – 1718.), doktor teologije i humanistike, u povijesti je ostavio puno veći trag kao kartograf nego kao teolog. Proučavao je Euklidovu geometriju nakon čega se posvetio izradi velikog broja globusa i geografskih karti. Za francuskog kralja Luja XIV. je izradio dva globusa promjera četiri metra, koji su izazvali veliko divljenje, ali i još veće zgražanje kod onih koji su vjerovali u drugačiju sliku svijeta, tako da su ti globusi ubrzo uništeni.

Kada se iz Francuske vratio u Veneciju, mletački Senat ga je imenovao za kozmografa Mletačke Republike što je, pored dozvoljenog pristupa tajnim arhivima Serenissime, podrazumijevalo ne samo redovnu solidnu plaću, nego i dvadesetpetogodišnju zaštitu autorskih prava na nacrtane mape.

U njegovom Isolario dell‘ Atlante Veneto nalazi se i, do tada najdetaljnija, karta istočnojadranskog primorja, od Istre do ušća Bojane, uključujući i teritorij Dubrovačke Republike. Coronelli je 1680. u Veneciji osnovao Accademia Cosmographica degli Argonauti, jedno od najstarijih geografskih društava na svijetu.

image

Vicenzo Maria Coronelli

28. travanj 2024 22:12