StoryEditorOCM

jedrenje na dasciKad spojite brzinu, adrenalin i čisti gušt dobijete letače na morskim valovima: ‘Ne postoji nijedan sport koji ti može dati sličan osjećaj‘

Piše OM
11. veljače 2021. - 12:53

Windsurfing, odnosno jedrenje na dasci, sve je popularniji sport i u Hrvatskoj. A s novim, tanjim i bržim daskama za jedrenje, windsurfere od sada slobodno možemo zvati letačima na morskim valovima.

Jedrenje postaje leteći sport: tko se ne uspije popeti na hidrokrilo, završit će u muzeju. Naš stručni suradnik pojašnjava kako funkcionira foil

Kad spojite brzinu, adrenalin i čisti gušt dobijete splitske windsurfere - letači na morskim valovima, predvođene velikim entuzijastom, 30-godišnjim trenerom Marinom Siriščevićem.

- Realno za ovo treba imati ekstra balans, veći nego u ijednom drugom sportu i treba proći školu jedrenja - objasnio je za HRT Sirišćević, inač trener Jedriličartskog kluba Labud iz Splita.

- Teško je, ali kad ovo voliš nađe se i snage i vremena za to - smatra Ian Anić iz JK Labud.

image
Splitski Žnjan omiljeno je okupljalište windsurfera

- Cijeli život sam ljubitelj mora i stvarno ne postoji nijedan sport koji ti može dati ovoliko adrenalina i brzine - rekao je Bartol Urem, član JK Labud.

Među desetak surfera je i jedna djevojka - Palma Čargo. Brončana s nedavno održanog europskog prvenstva u klasi RS:X. Malo je nedostajalo da se kvalificira na Olimpijske igre u Tokiju. Ostala je nažalost prva ispod crte.

- Mogu se još nadati "wild cardu" (pozivnici ako netko odustane op.a.), ali to ne ovisi o meni - rekla je Čargo, članica JK Labud.

Na pitanje što treba imati jedan dobar surfer odgovara:

- Upornost i ljubav prema ovom sportu.


Ljubav je pokretač svega u svemiru. A uz ljubav, windsurfere još će brže pokretati nova, atraktivnija, daska, IQ foil. Na njoj će se jedriti nakon Tokija i pripremati za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

- Moramo se fokusirati na to novo jedrenje koje još realno niti ne postoji - naglasio je trener Siriščević.

Novo jedrenje, novi izazovi. Nadamo se i novi, što bolji, rezultati s kojima će neki od ovih windsurfera doletjeti i do Olimpijskih igara u Parizu, piše HRT.

Našeg olimpijca ni velika hladnoća nije spriječila u ‘lebdenju‘ iznad morske površine: pogledajte neobične zimske kadrove iz splitske luke

19. travanj 2024 12:53