StoryEditorOCM

Uznemirujući videoGliseri su gazili dupine, more je postalo crveno, a rulja je slavila: ‘grindadrap‘ je tradicija koja se na Farskim Otocima prakticira stotinama godina

Piše Lovro Belošević/VauMijau
15. rujna 2021. - 12:27

Prošle nedjelje je na Farskim otocima tijekom tradicionalnog lova ubijen rekordan broj bijelih dupina. Njih čak 1400 otjerano je u plitke vode uvale Skálabotnur na otoku Eysturoy, a nakon nekoliko sati mučenja i grčenja, ubijeni su noževima na oduševljenje lokalnog stanovništva koji su plijen ponijeli kući. Neki od dupina čak su i pregaženi čamcima, prenosi VauMijau.

Udruga za očuvanje mora, Sea Shepherd, vjeruje da je ovo najveći pojedinačni lov na morske sisavce u povijesti Farskih Otoka od 1940., kada je ubijeno 1200 kitova. Naime, ovaj stravičan događaj najveći je pojedinačni lov na dupine ikada zabilježen u svijetu.

Lov na morske sisavce, primarno kitove, naziva se „grindadrap” i tradicija je koja se prakticira stotinama godina na Farskim Otocima. Njihova Vlada tvrdi da se svake godine u prosjeku ulovi oko 600 kitova, dok je broj ulovljenih dupina mnogo manji. Prošle godine ih je ulovljeno 35, a pretprošle 10.

Heri Petersen, bivši predsjednik udruge „Grind” koja se bavi lovom na morske sisavce u spomenutoj uvali u kojoj se dogodilo ubojstvo, rekao je da je previše dupina ugurano u zaljev, a premalo ljudi ih je čekalo na plaži da ih dokrajči.

- Zaprepašten sam zbog ovog što se dogodilo - rekao je za lokalnu stranicu vijesti In.fo i dodao da su dupini predugo ležali na plaži grčeći prije nego što su ubijeni.

Oni koji podržavaju ovu tradiciju tvrde da je lov na kitove održiv način prikupljanja hrane iz prirode i važan dio njihovog kulturnog identiteta. S druge strane, aktivisti koji se bore za zaštitu životinja se ne slažu te ubijanje kitova nazivaju okrutnom i nepotrebnom praksom.

- S obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo, s globalnom pandemijom i svijetom koji se zaustavlja, apsolutno je užasno vidjeti napad na prirodu ove veličine na Farskim otocima - rekao je kapetan Alex Cornelissen, globalni izvršni direktor Sea Shepherda.

- Ako smo išta naučili iz ove pandemije, to je da moramo živjeti u skladu s prirodom umjesto da je brišemo – dodao je Cornelissen koji tvrdi da svake godine Sea Shepherd nailazi na sve više mještana na Farskim otocima koji se protive lovu na dupine, ali koji ne mogu javno govoriti zbog straha.

20. travanj 2024 10:59