StoryEditorOCM

morski kuharGastronomski gušti uz pogled na Krku, Skradin i Prokljan: u ovom restoranu ponose se mesnim menijima, no s nama su podijeli i jedan recept s okusom soli

Piše Gordan Jelavić
12. lipnja 2021. - 14:23

Svi putovi prema moru vode autocestom A1, asfaltnom žilom kucavicom preko koje svakoga ljeta prolaze milijuni putnika. Dok jezde u svojim limenim kutijama, mnogi od njih i s brodicama na prikolicama, jedva čekaju susret s plavetnilom. Ovisno o odredištu strateški biraju gdje će napuniti gorivo i uzeti predah od jurnjave.

Jedno od najegzotičnijih odmorišta na toj cesti i europskim prometnicama uopće je ono na rijeci Krki, na strateški idealnih četiri kilometra od izlaska za Šibenik i Skradin. Restoran Krka Belvedere smješten je na prostranoj visoravni s pogledom na rijeku, Skradin i Prokljansko jezero. S kamenim suhozidima i maslinama, drvenom barkom i dekoracijama prostor više podsjeća na tematski dalmatinski park nego na usputni parking s hranom.

image
Morski ambijent na autocesti
Božidar Vukičević/Cropix

Kad putnici izađu iz automobila i prošetaju do vidikovca koji oduzima dah, planiranih pet minuta se naravno uvijek oduži. Nakon što nahrane dušu pogledom na kanjon Krke i bajkoviti Skradin, mogu nahraniti i tijelo sa zanimljivom ponudom po izboru kuhara Krešimira Periše.

Uz jednostavne dnevne menije, domaćini se najviše ponose janjetinom s ražnja i ispod peke. Za sve zaljubljenike u pečenje posebno zanimljiva je i cijena od 200 kuna za kilogram. Osim što meso stiže s okolnih ekoloških pašnjaka i povrće se nabavlja od obližnjih OPG-ova što po riječima voditelja restorana Hrvoja Žaje gosti iz inozemstva posebno hvale.

image
Domaćini restorana
Božidar Vukičević/Cropix

No, tu nije kraj iznenađenjima jer ugostiteljski objekt od 7 do 23 sata nudi vrlo šarolike gastronomske opcije. Za recept su nam ponudili svoju čuvenu teleću koljenicu ispod peke, ali za Otvoreno more smo tražili i nešto s okusom soli, pa nas je šef iznenadio s gregadom od grdobine. Savršeno sljubljeno povrće s kratko kuhanim mesom optimalne čvrstoće da se ne izgubi okus. Neočekivano lijepo riblje iskustvo na mesnom teritoriju.

image
Gregada od grdobine
 
Božidar Vukičević/Cropix

Gregada od grdobine

Sastojci:
- Rep grdobine
- Kapula
- Luk
- Paprika
- Tikvica
- Mrkva
- Krompir
- Cherry rajčica

Priprema:
Na maslinovom ulju zažutimo kapulu, upola dodamo luk, podlijemo ribljim temeljcem i kuhamo 15 minuta. Dodamo povrće (krumpir, mrkvu, papriku i tikvicu) i nakon 20 minuta začinimo i podlijemo vinom. Dodamo grdobinu i zatvaramo priču. Riba se ne smije prekuhati i umak mora biti kremozan.

Teleća koljenica ispod peke

Sastojci:
- Teleća koljenica
- Kapula
- Luk
- Paprika
- Tikvica
- Mrkva
- Krumpir
- Mediteranski začini

Priprema:
Mladi krumpir i mrkvu ogulimo i operemo. U pleh položimo teleću koljenicu koju pospemo krupnom morskom soli i malo zarežemo kako se ne bi stegla tijekom pečenja. Krumpir i mrkvu narežemo, pouljimo, posolimo i začinimo mediteranskom mješavinom začina. Povrće stavimo preko teleće koljenice i dodamo narezanu rajčicu i luka za bolju aromu. Sve stavimo u zagrijanu peku i nakon 45 minuta koljenicu okrenemo i položimo na povrće te pečemo još 45 minuta.

24. travanj 2024 21:28