StoryEditorOCM

labud classicFlota oldtimera plovi ovog vikenda između Splita i Bobovišća

Piše M.I.
21. rujna 2024. - 09:30

S Labud-ovom Classic - Boboviškom regatom koja će se održati ove subote i nedjelje započinje program Splitskog festivala jedrenja, jedinstvene manifestacije koje objedinjuje najprestižnije i najpopularnije regate na području Splita i Dalmacije. Ovogodišnji festival ima posebnu draž jer se održava u znaku obilježavanja 100 godina organiziranog jedrenja u Splitu i Dalmaciji, s posebnim naglaskom na 100. godišnjicu JK Labud.

image

Jedrilica Munjek na regati 2020.

Duje Klarić/Cropix

Na Labud-ovoj Classic regati pravo nastupa imaju krstaši izrađeni od drva stariji od 40 godina, dužine preko svega između 7,7 i 15 metara. Trup krstaša može biti izrađen isključivo klasičnom (kalafatani madiri) ili letvičastom metodom.

U Vintage skupinu ulaze krstaši izrađeni od stakloplastike, čelika, aluminija, šperploče ili pak drva (za slučaj kada je trup izgrađen dijagonalnom ili stich&glue metodom) stariji od 30 godina, dužine preko svega između 6 i 12 metara.

Jedrit će se dvije navigacijske etape. Prva, iz Splita prema Bobovišćima kreće u podne u subotu, a druga s Brača prema Splitu u 11 sati u nedjelju. Duljina rute 9,5 nautičkih milja, u jednom smjeru.

image

Jedrilica Zora na regati 2020.

Duje Klarić/Cropix

Središnji događaj ovogodišnjeg festivala bit će 93. Mrdujska regata, jedan od najvažnijih i najdugovječnijih jedriličarskih događaja na Jadranu, koja se održava 5. listopada. Splitski festival jedrenja završava jubilarnom 80. Viškom regatom, koja se održava od 18. do 20. listopada, a slovi za najznačajniju regatu na hrvatskoj strani Jadrana koja ujedno predstavlja i vrhunac jedriličarskog kalendara u Hrvatskoj.

image

Željko Cikatić Pila na Bel Amiju, najbržem brodu Labud Classic regate 2021. - jedrilo se po bonaci!

Duje Klarić(Cropix
image

Jedrilica Jadran snimljena 2020.

Duje Klarić/Cropix
21. rujan 2024 09:32