StoryEditorOCM

Slijepi putniciDvije osobe pronađene na kormilu MSC-ovog kontejneraša, putovali su 2.700 nautičkih milja!

Piše OM
12. srpnja 2023. - 12:32

Španjolska obalna straža i policija pronašli su dva slijepa putnika na vrhu kormila MSC kontejnerskog broda koji je na Kanarske otoke stigao iz Afrike. Dvojica mladića šest su dana putovali na uskom kormilu na putu prema Europi, prenosi Pomorac.hr.

Kontejnerski brod MSC Marta (72.000 dwt) u ponedjeljak, 10. srpnja, stigao je u Las Palmas de Gran Canaria, nakon putovanja od preko 2.700 nautičkih milja od zapadne Afrike. Brod je pristao nakon 22:00 sata po lokalnom vremenu na kontejnerski terminal, na uobičajenoj ruti u kojoj na putu između Afrike i Europe pristaje i na Kanarskim otocima.

U rutinskoj inspekciji, patrolni brod Španjolske obalne straže Nunki uočio je dvije osobe kako leže na vrhu kormila kontejnerskog broda dugog 275 metara. Porinuli su gumenjak i uspjeli izvući dvije osobe za koje se ispostavilo da su mladići iz Nigerije u dobi od 18 i 22 godine. Lokalna policija bila je na pristaništu kako bi ih nadzirala, javlja The Maritime Executive.

Mladići su rekli da su se popeli na kormilo 2. srpnja dok je kontejnerski brod bio u Lagosu, u Nigeriji. Brod je najprije prešao više od 100 nautičkih milja do Lomea u Togu, gdje je prekrcavao kontejnere 3. i 4. srpnja. Zatim je šest dana plovio 2.500 nautičkih milja do Kanarskih otoka, dok su se dvojica muškaraca na otvorenom oceanu držala za kormilo. Prevezeni su u bolnicu, a noć su proveli na pretragama. Jutros su pušteni i vraćeni na MSC-ov kontejnerski brod koji je prema španjolskom zakonu dužan vratiti migrante u matičnu državu.

Mladići su mogli zatražiti azil u Španjolskoj, što bi im omogućilo ostanak na Kanarskim otocima, ali izvještaji govore da u Italiji imaju obitelj i da su vjerojatno pokušavali dobiti azil kada brod stigne u Italiju. Brodom MSC Marta isplovili su za luku Gioia Tauro u Italiji, ali nema informacija hoće li tražiti azil ili će ostati na brodu dok ne stigne do Nigerije.

Ovo je drugi put u manje od mjesec dana i treći put u manje od godinu dana da su na kormilu nekog broda koji je pristigao na Kanarske otoke pronađeni slijepi putnici iz Afrike.

image

Dvije muške osobe uočene su na kormilu broda

Policía Portuaria APLP

Dana 17. lipnja, dva mladića u dobi od 18 i 22 godine iz Obale Bjelokosti pronađena su na drugom kontejnerskom brodu MSC-a. Također su se skrivali na brodu, vjerojatno u prostoriji za kormilarenje, šest dana na putu od Obale Bjelokosti do Kanarskih otoka. Pod sličnim okolnostima odvedeni su na obalu, podvrgnuti liječničkom pregledu, a kada nisu zatražili azil, ukrcani su na MSC-ov kontejnerski brod kako bi bili vraćeni u Afriku.

U studenom 2022. trojica Afrikanaca pronađena su na vrhu kormila tankera. Također su bili na brodu 11 dana na putu dugom 2.700 milja od Lagosa do Kanarskih otoka

28. travanj 2024 00:25