StoryEditorOCM

s okusom soliDonosimo sjajan recept za poparu chefa Ognjena Vukelića, trebat će vam i školjke

Piše Dobra hrana
26. siječnja 2024. - 11:42

Dalmatinsko riblje trojstvo iz jedne teće čine brudet (brujet), gregada i popara. Još bi se tu mogla dodati riba na lešo. Sva ta jela neizostavno izazivaju prijepore kako ih treba pripremiti, koji je pravi recept, pa i definicije što je gregada i popara te koja je razlika.

Gregada i popara su zapravo dva slična jela odnosno načina spremanja ribe u teći (loncu) gdje se uz ribu obavezno dodaje krumpir. Razliku između popare i gregade je teško definirati, ali prema nekim kuharima kod popare se riba zapravo laganije kuha, pa se poklopi kako bi se sastojci podušili, omekšali, na neki način poparili. Drugi kažu da je popara zapravo gregada na crveno gdje se dodaje koncentrat rajčice (konšerva) i kuha se na jako (primjerice tako je pripremaju u Blatu na Korčuli), ali na Lastovu je spremaju na bijelo i kuhaju na lagano odnosno “na polako”.

Nekako najispravnije se čini da razliku čini jaka vatra i manje krumpira kod gregade. Školjke su također dobrodošle u oba jela, ali ih neki znaju zamijeniti mekušcima jer su po okusu i strukturi slični školjkašima.

U nastavku vam donosimo recept za sjajnu poparu glavnog chefa kuhinje Kulturnog kruga Ognjena Vukelića

Trebat će vam:

1,5 kg miješane ribe (škarpina, škarpoč, grdobina, veći pauk…)

1 šaka školjaka (dagnje, brbavice)

3 jadranske lignje

4 škampa

5-6 kanoća (rak zezavac)

1,5 kg krumpira

2 mrkve

1 korijen peršina

5 režnjeva češnjaka

1 mac peršina

200 ml maslinova ulja

400 ml bijelog suhog vina

400 ml ribljeg temeljca

1 grančica majčine dušice

2 lista lovora

sol, papar

Priprema:

Luk, peršin i češnjak narežite na sitno, ribu izrežite na krupnije te posolite i popaprite.

Lignje očistite i narežite na krupnije, jednu lignju (ako ste sigurni da je baš svježa) ostavite cijelu.

Školjke proberite, otvorene bacite.

Krumpir narežite na tanje ploške.

U prikladnoj teći zagrijte ulje, dodajte luk, lovor i grančicu majčine dušice - kada luk počne žutiti, podlijte s malo temeljca, smanjite vatru i poklopite kako bi ga podušili.

Teću maknite s vatre i slažite red krumpira, red ribe, podlijte uljem i vinom. U drugom sloju dodajte cijelu lignju i narezane komade. Na vrh stavite kanoće.

Podlijte temeljcem i stavite kuhati na lagano s time da kada se ugrije (taman prije vrenja) smanjite vatru i poklopite (ali ne potpuno, kako bi lagano isparavalo dok se kuha).

Pred kraj, kad je krumpir skoro kuhan, dodajte školjke i škampe, provjerite i uskladite okuse prema potrebi, a kada se školjke otvore, popara je gotova. Podlijte s još malo ulja, malo popaprite i poslužite.

25. travanj 2024 19:19