Iako su vrlo ukusni i hranjivi, školjkaši su u prehrani Hrvata zastupljeni relativno malo, pokazala su novija istraživanja. Od izrazite nutritivne vrijednosti prve su kamenice i dagnje, čije je meso bogato mineralima i drugim nutrijentima. Ništa manje ukusne nisu ni kunjke, kapice, brbavice i druge. No, opet, školjkaši se premalo konzumiraju, baš kao i svi riblji proizvodi.
Ako pitate ljude oko sebe koliko ih konzumiraju, odmah ćete čuti priče o mogućem trovanju školjkama, a bojazan raste i na spomen neugodne pojave znane kao cvjetanje mora, kada dolazi do širenja algi koje mogu biti toksične za morske organizme, a time i za ljude.
Alga kremenjašica
No, razloga za paniku nema, uvjerava nas mlada doktorandica Tina Tomašević koja radi na Institutu za oceanografiju i rib...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....