stdClass Object ( [id] => 1321446 [title] => Crnogorci slave, Hrvati se nadaju: Jadran broji 90. rođendan, hoće li se ikada vratiti u matičnu luku? [alias] => crnogorci-slave-hrvati-se-nadaju-jadran-broji-90-rodendan-hoce-li-se-ikada-vratiti-u-maticnu-luku [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Protekloga mjeseca u crnogorskom Baru održana je višednevna proslava 90 godina školskog broda Jadran. Tamošnje Ministarstvo obrane, mornarica i Općina Bar priredili su izložbu fotografija i raznih eksponata vezanih uz ovaj jedrenjak, a predstavili su i djelovanje kalafatske radionice Wooden Boat Bokovac, čiji djelatnici već neko vrijeme rade na obnovi i izgradnji novih drvenih jarbola na brodu. Prigodom proslave, naglašeno je kako je Jadran kulturno i povijesno najznačajniji brod Mornarice Crne Gore.

Da je bilo drukčije, proslavi obljetnice čuvenog jedrenjaka mogli smo svjedočiti u Hrvatskoj, vjerojatno u Splitu, u Lori, gdje mu je matična luka. No pitanje povratka Jadrana Hrvatskoj još uvijek nije riješeno, otkako se još 1991. godine zatekao na remontu u Crnoj Gori, da bi 2006. školski brod Jadran službeno postao sastavni dio tamošnje mornarice.

Matična luka Split

Dugi niz godina govori se i piše o pokušajima povratka toga prelijepog trojarbolnog broda Hrvatskoj. Podloga takvu traženju je Split kao luka njegove pripadnosti do 1991. godine, do početka rata, kao i stjecaj okolnosti da je u Crnu Goru otplovio samo na remont, ne u trajnu selidbu. Treba kazati da Hrvatska polaže pravo na Jadran na temelju vjerodostojne dokumentacije, sve luke baziranja od 1933. do 1991. bile su u Hrvatskoj, a zadnja upisana matična luka je Split, gdje je i njegova krštenica, odnosno upis u Flotnu listu.

---

image

Jadran na vezu u Boki 

Ahmet Kalajdžić
---

Posljednje informacije koje su se mogle iščitati u medijima su da su Crna Gora i Hrvatska postigle suglasnost o osnivanju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda Jadran, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada. Nažalost, sve je stalo na tome.

Škaričin projekt

– Crnogorci zaista nemaju osnove svojatati brod. Matična luka mu je Split, a ideja za gradnju ovog jedrenjaka došla je iz Splita. Splićani iz Jadranske straže su sve pokrenuli. U to doba Jadranska straža bila je udruga s brojnim ograncima, koja je okupljala i do 180 tisuća članova, s ciljem njegovanja nacionalnih obilježja i pomorske tradicije zemlje. Juraj Biankini i Ivo Tartaglia, predvodnici utemeljenja Jadranske straže, zalagali su se za izgradnju školskog jedrenjaka, a njime i razvoja mornarice. Pokrenuta je akcija kako bi se prikupila sredstva za gradnju – govori nam Stjepan Bernardić iz Udruge kapetana š/b Jadran, poznat i kao jedan od osnivača HRM-a i kapetan bojnog broda u miru.

Udruga je desetljeća poduzimala razne inicijative za vraćanje Jadrana Hrvatskoj, pozivajući se na konkretne pravne propise, na temelju kojih Jadran pripada Hrvatskoj. Među ostalim, i na pitanje sukcesije vojne imovine bivše Jugoslavije.

---

NA JEDRA 14 ČVOROVA

Jedrenjak je tipa barkantin, dugačak 58,2 metra, najveća mu je širina 8,9, a srednji gaz 4,05 metara. Trup je od čelika, a limovi su spajani na stari način, pomoću zakovica. Ima tri palube i tri jarbola, od kojih je najveći visok 39,1 metar. Jedrilje se sastoji od 12 jedara ukupne površine 933 četvorna metra, a dužina svih konopa iznosi 11 kilometara.

Uz idealni vjetar, s vještim zapovjednikom i uigranom posadom, pod jedrima je postizao brzinu od 14 čvorova, veliku za brodove takvih gabarita. U izvornoj verziji imao je spremnike vode kapaciteta 48 i goriva od 27 tona, što je omogućavalo autonomnost plovidbe od 15 dana, na motorni pogon. Na njemu može plovili oko 150 članova posade. Brodom se upravlja mehanički – snagom ljudskih mišića, bez pomoći moderne tehnike i hidraulike.

---

Jedrenjak je građen u Hamburgu, a projektirao ga je poznati hrvatski brodograđevni stručnjak, inženjer Josip Škarica. Porinuće je bilo 25. lipnja 1931., dok je isporuka dosta kasnila zbog financijskih problema. Konačno, Jadran je isplovio 27. lipnja 1933. Nakon dvadesetak dana plovidbe, 16. srpnja, uplovio je u Tivat na remont i šminkanje (tamo je bilo remontno brodogradilište za ratne brodove) pred doček u Split 6. rujna i uvođenje u službu.

Krš i lom

– Sve ratne mornarice imale su školske brodove na kojima bi se pitomci obučavali za plovidbu. Jadran je odmah dobio visoke ocjene za dizajn, kvalitetu gradnje, opreme, cijelu koncepciju... Nije on samo bio dobro osmišljen brod, nego je imao i svrhu da navikne posadu na more, vjetar, nauči ih maritimnim vještinama, na suživot s drugima, na socijalizaciju. Boravak na tom brodu bio je i zahtjevan jer u svega 10 dana trebao si naučiti baratati njegovim jedrima, konopima, kormilom...

---

image

Hrvati zasad imaju samo manju verziju Jadrana

Mario Todorić/Cropix
---

Bio sam zapovjednik na njemu pet godina, od 1980. do 1985. godine, i svi mi koji smo plovili na njemu nosimo lijepe uspomene. Bio je baš na ponos – sjeća se Bernardić, koji ne krije tugu i razočaranje što diplomacija, odnosno svi dosadašnji predsjednici države i Vlada, nisu vratili Jadran u matičnu luku. Ovako je, nakon Tivta, Jadran završio u Baru.

Čitajući crnogorske medije doznali smo da je u veljači ove godine olujna bura slomila drveni nastavak pramčanog jarbola Jadrana. Drugi je to put da se lome križevi broda. Prethodno se nekoliko stotina kilograma težak križ slomio, a sve se pripisivalo loše odrađenom remontu u Bijeloj. Taj remont trajao je, prema njihovu pisanju, tri i pol godine i okončan je u travnju 2017.

– Koliko sam čuo, danas imaju problema s posadom kao i s obnovom broda. Za takve brodove potrebno je puno ljubavi, posvećenosti, znanja i vještina. Da se sutra brod vrati nama, za sam prihvat trebalo bi puno sredstava kako bi bio opet operativan, trebalo bi obučiti ljude... No naš stav je jasan: mi kao pomorska zemlja moramo se više potruditi da ovaj jedrenjak vratimo u njegovu matičnu luku – poručio je kapetan Bernardić.

Prema pisanju crnogorskih medija, u pripremi je monografija u povodu 100. obljetnice školskog broda Jadran. Dokumentaciju priprema Goran Grković, autor aktualne izložbe u Baru. Želja mu je, pišu, prikupiti fotografije svih zapovjednika, njih 27 (u ovom trenutku ima ih 14), jer je ideja da se njihovi portreti nađu u salonu na brodu.

Ostaje pitanje koji će grad će biti upisan kao matična luka Jadrana.

---

Sudbina Nikole Tesle

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Jadran je koristila Talijanska ratna mornarica, također kao školski brod, ali pod imenom Marco Polo. Kapitulacijom Italije 1943. brod nije plovio, a kraj Drugog svjetskog rata dočekao je opljačkan, zapušten i bez jarbola u jednom od venecijanskih kanala.

Krajem 1946. Jadran je iz Venecije dotegljen u remontni zavod u Tivat. Nedugo potom počet će njegova temeljita obnova i uređenje, što je okončano 1949. godine. Inače, najduža plovidba Jadrana bila je do Amerike, kada je 21. lipnja 1938. godine uplovio u luku New York. Tom je prigodom posada broda posjetila znanstvenika Nikolu Teslu i darovala mu gravuru broda. Tko je tada mogao zamisliti da će se stoljeće kasnije oko Tesle i Jadrana lomiti nacionalna koplja.

---

---

image

Posjetitelji na primopredaji u Splitu 1933.

---

---

DIPLOMATSKA NOTA

Hrvatska je početkom kolovoza uputila prosvjed Crnoj Gori zbog obilježavanja devedeset godina školskog broda Jadran.

– Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i europskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila – stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda, simbola višestoljetne hrvatske pomorske tradicije, te da dotad izbjegava jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusjedskih odnosa, načelima poštovanja i međunarodnog prava pronađe trajno rješenje.

Zrinjevac podsjeća da Ugovor o pitanjima sukcesije daje pravni okvir i obvezuje države nastale raspadom SFRJ da riješe pitanje vojne imovine, pa očekuje da Crna Gora potvrdi vlasništvo Hrvatske nad tim brodom te joj ga preda.

To će pitanje ostati redovita tema svih bilateralnih sastanaka između dviju susjednih država i Hrvatska će nastaviti ustrajati na povratku jedrenjaka, navodi se u priopćenju.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Crnogorci slave, Hrvati se nadaju: Jadran broji 90. rođendan, hoće li se ikada vratiti u matičnu luku? ZA TAKVE BRODOVE POTREBNO JE PUNO LJUBAVI, POSVEĆENOSTI, ZNANJA I VJEŠTINA. DA SE SUTRA BROD VRATI NAMA, ZA SAM PRIHVAT TREBALO BI PUNO SREDSTAVA KAKO BI BIO OPET OPERATIVAN, TREBALO BI OBUČITI LJUDE... NO NAŠ STAV JE JASAN: MI KAO POMORSKA ZEMLJA MORAMO SE VIŠE POTRUDITI DA OVAJ JEDRENJAK VRATIMO U NJEGOVU MATIČNU LUKU - PORUČIO JE KAPETAN BERNARDIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponos mornarice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Crnogorci slave, Hrvati se nadaju: Jadran broji 90. rođendan, hoće li se ikada vratiti u matičnu luku? ZA TAKVE BRODOVE POTREBNO JE PUNO LJUBAVI, POSVEĆENOSTI, ZNANJA I VJEŠTINA. DA SE SUTRA BROD VRATI NAMA, ZA SAM PRIHVAT TREBALO BI PUNO SREDSTAVA KAKO BI BIO OPET OPERATIVAN, TREBALO BI OBUČITI LJUDE... NO NAŠ STAV JE JASAN: MI KAO POMORSKA ZEMLJA MORAMO SE VIŠE POTRUDITI DA OVAJ JEDRENJAK VRATIMO U NJEGOVU MATIČNU LUKU - PORUČIO JE KAPETAN BERNARDIĆ ponos mornarice 2 0 5377 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-03 08:51:08 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-09 07:30:45 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-09-09 07:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => ZA TAKVE BRODOVE POTREBNO JE PUNO LJUBAVI, POSVEĆENOSTI, ZNANJA I VJEŠTINA. DA SE SUTRA BROD VRATI NAMA, ZA SAM PRIHVAT TREBALO BI PUNO SREDSTAVA KAKO BI BIO OPET OPERATIVAN, TREBALO BI OBUČITI LJUDE... NO NAŠ STAV JE JASAN: MI KAO POMORSKA ZEMLJA MO [metadata] => robots= author= title=Crnogorci slave, Hrvati se nadaju: Jadran broji 90. rođendan, hoće li se ikada vratiti u matičnu luku? [metakey] => jedrenjak jadran, crna gora, školski brod jadran [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25593018.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25382512.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25567151.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/24981380.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/03\/25502407.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","","Mario Todori\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Razglednica Jadrana<\/p>","

Razglednica Jadrana<\/em><\/p>","

Jadran na vezu u Boki\u00a0<\/p>","

Posjetitelji na primopredaji u Splitu 1933.<\/p>","

Hrvati zasad imaju samo manju verziju Jadrana<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"947x632","hd_25593018_1920.jpg":"1920x1080","k_25593018_1280.jpg":"1280x1280","k_25593018_1024.jpg":"1024x1024","k_25593018_640.jpg":"640x640","k_25593018_480.jpg":"480x480","k_25593018_340.jpg":"340x340","k_25593018_220.jpg":"220x220","o_25593018_1280.jpg":"1280x854","o_25593018_1024.jpg":"1024x683","o_25593018_640.jpg":"640x427","o_25593018_480.jpg":"480x320","o_25593018_340.jpg":"340x226","o_25593018_220.jpg":"220x146","h_25593018_1280.jpg":"1280x854","h_25593018_1024.jpg":"1024x683","h_25593018_640.jpg":"640x427","h_25593018_480.jpg":"480x320","h_25593018_340.jpg":"340x227","h_25593018_220.jpg":"220x147","pp_25593018_1280.jpg":"1280x1628","pp_25593018_1024.jpg":"1024x1303","pp_25593018_640.jpg":"640x814","pp_25593018_480.jpg":"480x611","pp_25593018_340.jpg":"340x432","pp_25593018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x720","hd_25382512_1920.jpg":"1920x1080","k_25382512_1280.jpg":"1280x1280","k_25382512_1024.jpg":"1024x1024","k_25382512_640.jpg":"640x640","k_25382512_480.jpg":"480x480","k_25382512_340.jpg":"340x340","k_25382512_220.jpg":"220x220","o_25382512_1280.jpg":"1280x960","o_25382512_1024.jpg":"1024x768","o_25382512_640.jpg":"640x480","o_25382512_480.jpg":"480x360","o_25382512_340.jpg":"340x255","o_25382512_220.jpg":"220x165","h_25382512_1280.jpg":"1280x854","h_25382512_1024.jpg":"1024x683","h_25382512_640.jpg":"640x427","h_25382512_480.jpg":"480x320","h_25382512_340.jpg":"340x227","h_25382512_220.jpg":"220x147","pp_25382512_1280.jpg":"1280x1628","pp_25382512_1024.jpg":"1024x1303","pp_25382512_640.jpg":"640x814","pp_25382512_480.jpg":"480x611","pp_25382512_340.jpg":"340x432","pp_25382512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25567151_1920.jpg":"1920x1080","k_25567151_1280.jpg":"1280x1280","k_25567151_1024.jpg":"1024x1024","k_25567151_640.jpg":"640x640","k_25567151_480.jpg":"480x480","k_25567151_340.jpg":"340x340","k_25567151_220.jpg":"220x220","o_25567151_1280.jpg":"1280x960","o_25567151_1024.jpg":"1024x768","o_25567151_640.jpg":"640x480","o_25567151_480.jpg":"480x360","o_25567151_340.jpg":"340x255","o_25567151_220.jpg":"220x165","h_25567151_1280.jpg":"1280x854","h_25567151_1024.jpg":"1024x683","h_25567151_640.jpg":"640x427","h_25567151_480.jpg":"480x320","h_25567151_340.jpg":"340x227","h_25567151_220.jpg":"220x147","pp_25567151_1280.jpg":"1280x1628","pp_25567151_1024.jpg":"1024x1303","pp_25567151_640.jpg":"640x814","pp_25567151_480.jpg":"480x611","pp_25567151_340.jpg":"340x432","pp_25567151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"826x1175","hd_24981380_1920.jpg":"1920x1080","k_24981380_1280.jpg":"1280x1280","k_24981380_1024.jpg":"1024x1024","k_24981380_640.jpg":"640x640","k_24981380_480.jpg":"480x480","k_24981380_340.jpg":"340x340","k_24981380_220.jpg":"220x220","o_24981380_1280.jpg":"1280x1820","o_24981380_1024.jpg":"1024x1456","o_24981380_640.jpg":"640x910","o_24981380_480.jpg":"480x682","o_24981380_340.jpg":"340x483","o_24981380_220.jpg":"220x312","h_24981380_1280.jpg":"1280x854","h_24981380_1024.jpg":"1024x683","h_24981380_640.jpg":"640x427","h_24981380_480.jpg":"480x320","h_24981380_340.jpg":"340x227","h_24981380_220.jpg":"220x147","pp_24981380_1280.jpg":"1280x1628","pp_24981380_1024.jpg":"1024x1303","pp_24981380_640.jpg":"640x814","pp_24981380_480.jpg":"480x611","pp_24981380_340.jpg":"340x432","pp_24981380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_25502407_1920.jpg":"1920x1080","k_25502407_1280.jpg":"1280x1280","k_25502407_1024.jpg":"1024x1024","k_25502407_640.jpg":"640x640","k_25502407_480.jpg":"480x480","k_25502407_340.jpg":"340x340","k_25502407_220.jpg":"220x220","o_25502407_1280.jpg":"1280x850","o_25502407_1024.jpg":"1024x680","o_25502407_640.jpg":"640x425","o_25502407_480.jpg":"480x319","o_25502407_340.jpg":"340x225","o_25502407_220.jpg":"220x146","h_25502407_1280.jpg":"1280x854","h_25502407_1024.jpg":"1024x683","h_25502407_640.jpg":"640x427","h_25502407_480.jpg":"480x320","h_25502407_340.jpg":"340x227","h_25502407_220.jpg":"220x147","pp_25502407_1280.jpg":"1280x1628","pp_25502407_1024.jpg":"1024x1303","pp_25502407_640.jpg":"640x814","pp_25502407_480.jpg":"480x611","pp_25502407_340.jpg":"340x432","pp_25502407_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7481093 Threads: 1 Questions: 1603564506 Slow queries: 4760508 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110604070 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/crnogorci-slave-hrvati-se-nadaju-jadran-broji-90-rodendan-hoce-li-se-ikada-vratiti-u-maticnu-luku-1321446 [printLink] => /om/sa-svih-strana/crnogorci-slave-hrvati-se-nadaju-jadran-broji-90-rodendan-hoce-li-se-ikada-vratiti-u-maticnu-luku-1321446?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 456011 [name] => jedrenjak Jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenjak-jadran [link] => /tag/jedrenjak-jadran ) [1] => stdClass Object ( [id] => 488903 [name] => crna gora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crna-gora [link] => /tag/crna-gora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 310901 [name] => školski brod jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolski-brod-jadran [link] => /tag/skolski-brod-jadran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Crnogorci slave, Hrvati se nadaju: Jadran broji 90. rođendan, hoće li se ikada vratiti u matičnu luku? ZA TAKVE BRODOVE POTREBNO JE PUNO LJUBAVI, POSVEĆENOSTI, ZNANJA I VJEŠTINA. DA SE SUTRA BROD VRATI NAMA, ZA SAM PRIHVAT TREBALO BI PUNO SREDSTAVA KAKO BI BIO OPET OPERATIVAN, TREBALO BI OBUČITI LJUDE... NO NAŠ STAV JE JASAN: MI KAO POMORSKA ZEMLJA MORAMO SE VIŠE POTRUDITI DA OVAJ JEDRENJAK VRATIMO U NJEGOVU MATIČNU LUKU - PORUČIO JE KAPETAN BERNARDIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponos mornarice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Crnogorci slave, Hrvati se nadaju: Jadran broji 90. rođendan, hoće li se ikada vratiti u matičnu luku? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-21-55-31-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25593018.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Razglednica Jadrana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25593018.jpg [title] =>

Razglednica Jadrana

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25382512.jpg [title] =>

Razglednica Jadrana

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25567151.jpg [title] =>

Jadran na vezu u Boki 

Ahmet Kalajdžić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/24981380.jpg [title] =>

Posjetitelji na primopredaji u Splitu 1933.

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/03/25502407.jpg [title] =>

Hrvati zasad imaju samo manju verziju Jadrana

Mario Todorić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Protekloga mjeseca u crnogorskom Baru održana je višednevna proslava 90 godina školskog broda Jadran. Tamošnje Ministarstvo obrane, mornarica i Općina Bar priredili su izložbu fotografija i raznih eksponata vezanih uz ovaj jedrenjak, a predstavili su i djelovanje kalafatske radionice Wooden Boat Bokovac, čiji djelatnici već neko vrijeme rade na obnovi i izgradnji novih drvenih jarbola na brodu. Prigodom proslave, naglašeno je kako je Jadran kulturno i povijesno najznačajniji brod Mornarice Crne Gore.

Da je bilo drukčije, proslavi obljetnice čuvenog jedrenjaka mogli smo svjedočiti u Hrvatskoj, vjerojatno u Splitu, u Lori, gdje mu je matična luka. No pitanje povratka Jadrana Hrvatskoj još uvijek nije riješeno, otkako se još 1991. godine zatekao na remontu u Crnoj Gori, da bi 2006. školski brod Jadran službeno postao sastavni dio tamošnje mornarice.

Matična luka Split

Dugi niz godina govori se i piše o pokušajima povratka toga prelijepog trojarbolnog broda Hrvatskoj. Podloga takvu traženju je Split kao luka njegove pripadnosti do 1991. godine, do početka rata, kao i stjecaj okolnosti da je u Crnu Goru otplovio samo na remont, ne u trajnu selidbu. Treba kazati da Hrvatska polaže pravo na Jadran na temelju vjerodostojne dokumentacije, sve luke baziranja od 1933. do 1991. bile su u Hrvatskoj, a zadnja upisana matična luka je Split, gdje je i njegova krštenica, odnosno upis u Flotnu listu.

---

image

Jadran na vezu u Boki 

Ahmet Kalajdžić
---

Posljednje informacije koje su se mogle iščitati u medijima su da su Crna Gora i Hrvatska postigle suglasnost o osnivanju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda Jadran, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada. Nažalost, sve je stalo na tome.

Škaričin projekt

– Crnogorci zaista nemaju osnove svojatati brod. Matična luka mu je Split, a ideja za gradnju ovog jedrenjaka došla je iz Splita. Splićani iz Jadranske straže su sve pokrenuli. U to doba Jadranska straža bila je udruga s brojnim ograncima, koja je okupljala i do 180 tisuća članova, s ciljem njegovanja nacionalnih obilježja i pomorske tradicije zemlje. Juraj Biankini i Ivo Tartaglia, predvodnici utemeljenja Jadranske straže, zalagali su se za izgradnju školskog jedrenjaka, a njime i razvoja mornarice. Pokrenuta je akcija kako bi se prikupila sredstva za gradnju – govori nam Stjepan Bernardić iz Udruge kapetana š/b Jadran, poznat i kao jedan od osnivača HRM-a i kapetan bojnog broda u miru.

Udruga je desetljeća poduzimala razne inicijative za vraćanje Jadrana Hrvatskoj, pozivajući se na konkretne pravne propise, na temelju kojih Jadran pripada Hrvatskoj. Među ostalim, i na pitanje sukcesije vojne imovine bivše Jugoslavije.

---

NA JEDRA 14 ČVOROVA

Jedrenjak je tipa barkantin, dugačak 58,2 metra, najveća mu je širina 8,9, a srednji gaz 4,05 metara. Trup je od čelika, a limovi su spajani na stari način, pomoću zakovica. Ima tri palube i tri jarbola, od kojih je najveći visok 39,1 metar. Jedrilje se sastoji od 12 jedara ukupne površine 933 četvorna metra, a dužina svih konopa iznosi 11 kilometara.

Uz idealni vjetar, s vještim zapovjednikom i uigranom posadom, pod jedrima je postizao brzinu od 14 čvorova, veliku za brodove takvih gabarita. U izvornoj verziji imao je spremnike vode kapaciteta 48 i goriva od 27 tona, što je omogućavalo autonomnost plovidbe od 15 dana, na motorni pogon. Na njemu može plovili oko 150 članova posade. Brodom se upravlja mehanički – snagom ljudskih mišića, bez pomoći moderne tehnike i hidraulike.

---

Jedrenjak je građen u Hamburgu, a projektirao ga je poznati hrvatski brodograđevni stručnjak, inženjer Josip Škarica. Porinuće je bilo 25. lipnja 1931., dok je isporuka dosta kasnila zbog financijskih problema. Konačno, Jadran je isplovio 27. lipnja 1933. Nakon dvadesetak dana plovidbe, 16. srpnja, uplovio je u Tivat na remont i šminkanje (tamo je bilo remontno brodogradilište za ratne brodove) pred doček u Split 6. rujna i uvođenje u službu.

Krš i lom

– Sve ratne mornarice imale su školske brodove na kojima bi se pitomci obučavali za plovidbu. Jadran je odmah dobio visoke ocjene za dizajn, kvalitetu gradnje, opreme, cijelu koncepciju... Nije on samo bio dobro osmišljen brod, nego je imao i svrhu da navikne posadu na more, vjetar, nauči ih maritimnim vještinama, na suživot s drugima, na socijalizaciju. Boravak na tom brodu bio je i zahtjevan jer u svega 10 dana trebao si naučiti baratati njegovim jedrima, konopima, kormilom...

---

image

Hrvati zasad imaju samo manju verziju Jadrana

Mario Todorić/Cropix
---

Bio sam zapovjednik na njemu pet godina, od 1980. do 1985. godine, i svi mi koji smo plovili na njemu nosimo lijepe uspomene. Bio je baš na ponos – sjeća se Bernardić, koji ne krije tugu i razočaranje što diplomacija, odnosno svi dosadašnji predsjednici države i Vlada, nisu vratili Jadran u matičnu luku. Ovako je, nakon Tivta, Jadran završio u Baru.

Čitajući crnogorske medije doznali smo da je u veljači ove godine olujna bura slomila drveni nastavak pramčanog jarbola Jadrana. Drugi je to put da se lome križevi broda. Prethodno se nekoliko stotina kilograma težak križ slomio, a sve se pripisivalo loše odrađenom remontu u Bijeloj. Taj remont trajao je, prema njihovu pisanju, tri i pol godine i okončan je u travnju 2017.

– Koliko sam čuo, danas imaju problema s posadom kao i s obnovom broda. Za takve brodove potrebno je puno ljubavi, posvećenosti, znanja i vještina. Da se sutra brod vrati nama, za sam prihvat trebalo bi puno sredstava kako bi bio opet operativan, trebalo bi obučiti ljude... No naš stav je jasan: mi kao pomorska zemlja moramo se više potruditi da ovaj jedrenjak vratimo u njegovu matičnu luku – poručio je kapetan Bernardić.

Prema pisanju crnogorskih medija, u pripremi je monografija u povodu 100. obljetnice školskog broda Jadran. Dokumentaciju priprema Goran Grković, autor aktualne izložbe u Baru. Želja mu je, pišu, prikupiti fotografije svih zapovjednika, njih 27 (u ovom trenutku ima ih 14), jer je ideja da se njihovi portreti nađu u salonu na brodu.

Ostaje pitanje koji će grad će biti upisan kao matična luka Jadrana.

---

Sudbina Nikole Tesle

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Jadran je koristila Talijanska ratna mornarica, također kao školski brod, ali pod imenom Marco Polo. Kapitulacijom Italije 1943. brod nije plovio, a kraj Drugog svjetskog rata dočekao je opljačkan, zapušten i bez jarbola u jednom od venecijanskih kanala.

Krajem 1946. Jadran je iz Venecije dotegljen u remontni zavod u Tivat. Nedugo potom počet će njegova temeljita obnova i uređenje, što je okončano 1949. godine. Inače, najduža plovidba Jadrana bila je do Amerike, kada je 21. lipnja 1938. godine uplovio u luku New York. Tom je prigodom posada broda posjetila znanstvenika Nikolu Teslu i darovala mu gravuru broda. Tko je tada mogao zamisliti da će se stoljeće kasnije oko Tesle i Jadrana lomiti nacionalna koplja.

---

---

image

Posjetitelji na primopredaji u Splitu 1933.

---

---

DIPLOMATSKA NOTA

Hrvatska je početkom kolovoza uputila prosvjed Crnoj Gori zbog obilježavanja devedeset godina školskog broda Jadran.

– Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i europskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila – stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda, simbola višestoljetne hrvatske pomorske tradicije, te da dotad izbjegava jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusjedskih odnosa, načelima poštovanja i međunarodnog prava pronađe trajno rješenje.

Zrinjevac podsjeća da Ugovor o pitanjima sukcesije daje pravni okvir i obvezuje države nastale raspadom SFRJ da riješe pitanje vojne imovine, pa očekuje da Crna Gora potvrdi vlasništvo Hrvatske nad tim brodom te joj ga preda.

To će pitanje ostati redovita tema svih bilateralnih sastanaka između dviju susjednih država i Hrvatska će nastaviti ustrajati na povratku jedrenjaka, navodi se u priopćenju.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ahmet Kalajdžić Mario Todorić/Cropix

Razglednica Jadrana


Razglednica Jadrana

Ahmet Kalajdžić

Jadran na vezu u Boki 


Posjetitelji na primopredaji u Splitu 1933.

Mario Todorić/Cropix

Hrvati zasad imaju samo manju verziju Jadrana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/crnogorci-slave-hrvati-se-nadaju-jadran-broji-90-rodendan-hoce-li-se-ikada-vratiti-u-maticnu-luku-1321446 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2316d3639d51f8f9cad11180a8bc6d8c46ff1f49 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Crnogorci+slave%2C+Hrvati+se+nadaju%3A+Jadran+broji+90.+ro%C4%91endan%2C+ho%C4%87e+li+se+ikada+vratiti+u+mati%C4%8Dnu+luku%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fcrnogorci-slave-hrvati-se-nadaju-jadran-broji-90-rodendan-hoce-li-se-ikada-vratiti-u-maticnu-luku-1321446 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fcrnogorci-slave-hrvati-se-nadaju-jadran-broji-90-rodendan-hoce-li-se-ikada-vratiti-u-maticnu-luku-1321446 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Crnogorci slave, Hrvati se nadaju: Jadran broji 90. rođendan, hoće li se ikada vratiti u matičnu luku? ZA TAKVE BRODOVE POTREBNO JE PUNO LJUBAVI, POSVEĆENOSTI, ZNANJA I VJEŠTINA. DA SE SUTRA BROD VRATI NAMA, ZA SAM PRIHVAT TREBALO BI PUNO SREDSTAVA KAKO BI BIO OPET OPERATIVAN, TREBALO BI OBUČITI LJUDE... NO NAŠ STAV JE JASAN: MI KAO POMORSKA ZEMLJA MORAMO SE VIŠE POTRUDITI DA OVAJ JEDRENJAK VRATIMO U NJEGOVU MATIČNU LUKU - PORUČIO JE KAPETAN BERNARDIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ponos mornarice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ponos mornariceCrnogorci slave, Hrvati se nadaju: Jadran broji 90. rođendan, hoće li se ikada vratiti u matičnu luku?

Piše Merien Ilić
9. rujna 2023. - 09:27

Protekloga mjeseca u crnogorskom Baru održana je višednevna proslava 90 godina školskog broda Jadran. Tamošnje Ministarstvo obrane, mornarica i Općina Bar priredili su izložbu fotografija i raznih eksponata vezanih uz ovaj jedrenjak, a predstavili su i djelovanje kalafatske radionice Wooden Boat Bokovac, čiji djelatnici već neko vrijeme rade na obnovi i izgradnji novih drvenih jarbola na brodu. Prigodom proslave, naglašeno je kako je Jadran kulturno i povijesno najznačajniji brod Mornarice Crne Gore.

Da je bilo drukčije, proslavi obljetnice čuvenog jedrenjaka mogli smo svjedočiti u Hrvatskoj, vjerojatno u Splitu, u Lori, gdje mu je matična luka. No pitanje povratka Jadrana Hrvatskoj još uvijek nije riješeno, otkako se još 1991. godine zatekao na remontu u Crnoj Gori, da bi 2006...

11. svibanj 2024 23:55