StoryEditorOCM

legendarna ‘bodulka‘Crikvenica obilježava 65. obljetnicu prve trajektne linije na hrvatskoj obali Jadrana

Piše Hina
8. travnja 2024. - 10:01

Prošlo je 65 godina otkako je 12. travnja 1959. godine uspostavljena prva trajektna veza na hrvatskoj obali Jadrana, između Crikvenice na kopnu i Šila na otoku Krku.

Drveni trajekt, danas legendarna "Bodulka" bio je vlasništvo Kvarnerske plovidbe iz Rijeke, a na prvu vožnju isplovio je iz Šila za Crikvenicu s uzvanicima, autobusom, trima automobilima i nekoliko motocikala. U Crikvenici su ga dočekale stotine Crikveničana.                                     

Dvadeset i šest metara duga "Bodulka" imala je kapacitet od 12 vozila i 140 putnika te brzinu od pet čvorova. Izgrađena je u Šibeniku 1952. godine, u tamošnjem mornaričkom zavodu "Velimir Škorpik", kao desantni brod tadašnje ratne mornarice.

Trajekt je ljeti isplovljavao četiri puta dnevno, a zimi dvaput. Mnogi su žitelji Šila i okolnih krčkih mjesta dolazili njime u Crikvenicu na posao ili u svakodnevnu opskrbu namirnicama, a poljodjelci s otoka dovozili su svoje proizvode u turističku Crikvenicu.

Jadrolinija 1979. prodaje prvi hrvatski trajekt poduzeću "Jadranturist" iz Rovinja, koje mu mijenja ime u "Rovinjka". Sve do 2008. godine "Rovinjka" služi za prijevoz putnika i opskrbu hotela na Crvenom otoku kod Rovinja.

Trajektna veza Crikvenica-Šilo izgubila je na značenju nakon otvaranja Krčkog mosta 1980. godine, a zbog nerentabilnosti ukinuta je 1991. godine.

"Rovinjka" je prije svoga kraja učinila još jedno dobro djelo - s tog trajekta pomoglo se pri gašenju požara na turskom brodu "Und Adriyatik", a onda je otišla na mrtvi vez, jer je rovinjska hotelijerska tvrtka "Maistra" kupila novi trajekt "Maškin".

Stari trajekt potonuo je u rovinjskoj luci u petak, 9. listopada 2009. godine, nakon što je gotovo dvije godine bio na mrtvom vezu. Zbilo se to upravo u jubilarnoj 50. godini uspostave prve trajektne linije na hrvatskoj obali Jadrana.

Predstavnici "Maistre", djelatnici rovinjske Lučke uprave i vatrogasci odmah su prionuli pripremama za podizanje potonulog trajekta. Nakon deset dana, 19. listopada, organizirano je podizanje trajekta, a vađenje iz mora trajalo je deset sati.

Država je dotad pokazivala namjeru da se trajekt zaštiti kao kulturno dobro, ali ta zamisao nije ostvarena. Nakon vađenja iz mora plovilo je 2013. izrezano u dijelove u pulskom brodogradilištu, a nešto dijelova sačuvano je u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli.

30. travanj 2024 01:58