StoryEditorOCM

zelene tehnologijeCresko-lošinjski arhipelag će dobiti nove plutajuće solarne ćelije, evo detalja projekta

Piše M.I.
11. lipnja 2024. - 10:22

U sklopu programa CREATOR i projekta European Island Facility, Cresko-lošinjski arhipelag će dobiti nove solarne ćelije, piše portal Pokret otoka.

Projekt CREATOR zamišlja instaliranje plutajućih solarnih ćelija koje bi trebale pridonijeti poboljšanju sustavu vodoopskrbe i dobivanju energije iz obnovljivih izvora.

Projekt je započet na inicijativu Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) u svrhu postavljanja fotopanela na Vransko jezero na otoku Cresu. Vransko jezero je idealan odabir zbog svoje veličine koja nudi mogućnost uspostavljanja elektrane jačine 500 kW.

Cilj ovog pothvata je smanjenje velike potrošnje električne energije. Projekt je tako dobio podršku od European Island Facility programa (NESOI), te odvjetničke tvrtke Wolf Theiss. Paneli koji bi se instalirali bacali bi sjenu i time štitili Vransko jezero od isparavanja. Istovremeno, oni bi upijali sunčevu energiju koja bi služila za “zelenije” pumpanje vode i smanjivanje potrebe za reverzibilnom hidroelektranom.

U sklopu projekta, istražit će se mogućnost postavljanja plutajućih solarnih panela na jezeru za vlastitu potrošnju. Time bi se trebali povećati kapaciteti za proizvodnju solarne energije. Očekuje se da će se energija trošiti na lokaciji proizvodnje. Time će se relaksirati kapacitet mreže i omogućiti sigurniji prijenos energije do obližnjih otoka Ilovik, Unije i Susak. Uvođenjem tehnologije u vlasništvu VIO-a bi se potencijalno moglo spriječiti povećanje cijene električne energije za usluge vodoopskrbe i odvodnje.

Ostali europski otoci sa sličnim vodenim resursima u budućnosti bi mogli profitirati rješenjima implementiranim u ovom projektu s hrvatskog arhipelaga. To se posebice odnosi na energetsku učinkovitost i upravljanjem vodenim resursima.

Za razliku od tradicionalnih solarnih panela, plutajući paneli relativno su mlad izum koji se koristi za specifičnu uporabu. Unatoč tome, tom tipu solarnih panela, u zadnjem desetljeću, popularnost je strelovito narasla.

21. lipanj 2024 15:28