StoryEditorOCM

snimljena kameromČaroban prizor u moru kod Lastova: uočena živa jedinka periske Pinne Rudis!

Piše Z.K./JL
19. lipnja 2024. - 10:25

Iz Parka prirode Lastovsko otočje objavili su kako su prošli tjedan, tijekom zarona u blizini otočića Veji Maslovnjak, njihova čuvarica prirode Ivana Lagetar i instruktor ronjenja Goran Butajla uočili su živu jedinku periske Pinne rudis.

- Za razliku od plemenite periske (Pinne nobilis), Pinna rudis živi u pukotinama stjenovitog dna, ima robusnije bodlje smještene u pet do osam redova te je tamnije boje. Obje vrste obitavaju na dubinama do 60 metara. Ovo otkriće podsjeća nas na važnost očuvanja našeg podvodnog svijeta i prirodne baštine - poručili su iz parka.

U Jadranu trenutno žive vrste periski – Pinna nobilis, Pinna rudis i Atrina fragilis. Pinna nobilis je trokutastog oblika, zaobljena pri vrhu, bodlje su joj nježne i gusto raspoređene te izraženije dok su juvenilne, ističu stručnjaci iz pulskog akvarija.

Atrina fragilis ima tanku i krhku ljušturu, trokutast oblik, ali za razliku od plemenite periske je ravnija na vrhu, ljušturice nemaju bodlje već se mogu vidjeti koncentrične linije rasta. Poput plemenite periske, živi zakopana na pjeskovito-muljevitim dnima unutar livada morskih cvjetnica. U Istri je vrlo česta, i najčešće se može naći na dubini ispod 25 metara, piše Jutarnji list.

19. lipanj 2024 12:30