StoryEditorOCM

i ptice u letu...Caranx ignobilis najveća je i najsurovija riba na grebenu. Kombinacija energije, brzine, veličine i inteligencije postavlja je na vrh hranidbenog lanca

Piše OM
5. kolovoza 2021. - 11:28

Caranx ignobilis (engl. giant ili big trevally) najveća je i najsurovija riba na tropskim grebenima. Smatraju je i kraljem grebena.

Dosegne masu od 80 i više kilograma, a poznata je po tome što koristi inteligenciju. U jatima se skrivaju iza velikih riba i jata drugih vrsta kako bi se prikrali plijenu, a zatim strelovito napadaju. Zabilježeni su i slučajevi kada su proždrli ptice u letu.

Kombinacija energije, brzine, veličine i inteligencije postavlja vrstu Caranx ignobilis na vrh hranidbenog lanca.

Ove ribe snimio je fotograf Cropixa Srđan Vrančić kod meksičkog otoka Socorro. Soccoro pripada arhipelagu Revillagigedo i vrlo je atraktivna lokacija za ronioce iz cijelog svijeta.

Revillagigedo je ustvari skupina od četiri vulkanska otoka u Tihom oceanu koji su poznati po jedinstvenom ekosustavu. Leže otprilike 450 km jugozapadno od krajnjeg južnog rta Kalifornijskog poluotoka i grada Cabo San Lucas.

U srpnju 2016. godine arhipelag Revillagigedo upisan je kao UNESCO-ova svjetska baština, a u studenom 2017. proglašen je morskim rezervatom i nacionalnim parkom Meksika. Neki su vulkani još uvijek aktivni, s posljednjim erupcijama Volcána Bárcene 1953. i Socorra 1993. godine.

19. travanj 2024 09:04