StoryEditorOCM

alternativa naftiBrodovi na pogon kravljeg izmeta?! Japanski MOL testira novi oblik ukapljenog biometana

Piše M. I.
24. veljače 2023. - 11:42

U nastojanju da razvije nova održiva brodska goriva, japanski Mitsui O.S.K. Lines (MOL) izvijestio je da će po prvi put testirati novi oblik ukapljenog biometana (LBM) za pogon manjeg LNG broda. Ovaj jedinstveni proizvod je napredni oblik goriva dobiven iz kravljeg izmeta kojeg poljoprivrednici već godinama koriste, prenosi pomorac.hr.

MOL će proučavati novo LBM gorivo u suradnji s japanskom tvrtkom Air Water, koja radi na razvoju procesa za proizvodnju goriva. Prema prvim testiranjima, potvrđeno je da se LBM može transportirati, opskrbljivati i koristiti bez problema uz postojeću brodsku i opremu na kopnu. U prvoj polovici 2023., planiraju testirati gorivo na MOL-ovom obalnom brodu na LNG pogon. U budućnosti će MOL i Air Water surađivati u razvoju niskougljičnog i dekarboniziranog pomorskog prometa,

Air Water posljednjih nekoliko godina radi na razvoju demonstracijskog opskrbnog lanca kako bi proširio procese fermentacije metana (bioplinska postrojenja) kojima su u prošlosti upravljali uzgajivači stoke. Japansko Ministarstvo okoliša odobrilo je 2021. demonstracijski projekt tehnološkog razvoja procesa i opskrbnog lanca za LBM.

Ovaj bioplin sastoji se od oko 60 posto metana i 40 posto ugljičnog dioksida. Poljoprivrednici su ga tradicionalno koristili kao izvor energije.

28. travanj 2024 06:58