stdClass Object ( [id] => 1247678 [title] => Zamršena priča: Uz malo pažnje i razmišljanja moguće je izbjeći mršenje strune [alias] => zamrsena-prica-uz-malo-paznje-i-razmisljanja-moguce-je-izbjeci-mrsenje-strune [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo je ribara kojima se strune ne mrse, a još je manje onih kojima se strune baš rijetko mrse. Nažalost, još je manje onih koji razmišljaju o tome pitajući se zašto im se to događa. A razloga za to je puno, s tim da niti jedan od njih nije bezazlen. Većina problema vezanih uz zamršenu strunu započinje u tvornicama u kojima se struna slaže na kaleme.

Prava strana

Premda proizvođači strunu slažu u pravilu savršeno, ni jedan proizvođač ne navodi kako se ta struna treba s kalema prebaciti na rolu ili motovilo. Idealan prijenos kod kojeg praktički ne može doći do greške je moguć jedino kod prebacivanja s kalema na multiplikator, pod uvjetom da se kalem postavi u prijenosni nosač ili se premotavanje radi u dvoje tako da jedna osoba drži kalem u istom položaju u kojem se nalazi i kalem multiplikatora. Na taj način je potpuno onemogućeno bilo kakvo sukanje ili uvijanje strune tijekom premotavanja.

---

image

Premda izgleda zamršeno, ovdje je sve pod kontrolom

---

Kod premotavanja na kaleme stacionarnih rola ili na motovilo za ribolov iz ruke, čak i kad se kalem sa strunom postavi u takav položeni položaj, dolazi do sukanja strune. Naravno, proizvođači vode računa o tom problemu, pa stoga nikako nije svejedno u kojem položaju kalem stoji tijekom namotavanja. Mnogi proizvođači namjerno rubnu površinu jedne strane kalema proizvode s utorima i zarezima kako bi spriječili premotavanje s te strane i na taj način izbjegli sukanje.

Za sve one kaleme koji nemaju nikakve oznake za tako što najjednostavnije je, nakon što se kalem položi na jednu stranu, s kalema izvući par metara strune pa vidjeti kako se ponaša nakon opuštanja. Ukoliko se kovrča i suče, tada kalem definitivno valja okrenuti na drugu stranu.

Blokirani patenti

Naravno, proizvođači rola su također razmišljali o tom problemu i tako kreirali anti twist roller, mali prijenosni valjčić preko kojeg prelazi struna tijekom namotavanja. Taj se valjčić brine da u procesu namatanja ne dolazi do sukanje. Postoji smo jedan mali problem. Naime, taj mehanizam kojim se sprječava sukanje funkcionalno radi samo na malom broju modela, i to u pravilu onih najskupljih.

---

image

Ovoj usukanoj prami ni pop-up  perla neće pomoći

---

Kod većine drugih modela, osnovni preduvjet neophodan da bi taj patent radio je, nažalost, zaobiđen. Ležaj koji bi trebao biti sastavni dio anti twist rolera je u najvećem broju slučajeva zamijenjen plastičnom ili u boljem slučaju teflonskom piksnom, tako da cijeli mehanizam u vrlo kratkom vremenu zablokira. Nakon toga ne samo da ne regulira sukanje, nego i oštećuje strunu jer se uopće ne okreće.

No, bez obzira na funkcionalnost takvog rollera ostaje problem sukanja. Ako ni zbog čega, a ono zbog razlike u dijametrima kalema koji su u pravilu barem dvostruko manji na kalemima rola u odnosu na kaleme na kojima strune dolaze iz tvornica.

---

image

Ovaj je ugor skratio pic s dva na pola metra

---

Taj problem mnogi ribolovci rješavaju tako da jednostavno spuste kalem u neku kutiju, pa namotavaju dopuštajući da se kalem okreće po nekom slobodnom izboru. Drugi, pak, kalem potapaju u posudu s vodom gdje je otpuštanje strune ravnomjernije, no zato na rolu namotavaju mokru strunu, koju onda tijekom namotavanja pridržavaju krpama kako bi je osušili, a što opet jednim dijelom dovodi do neravnomjernog opterećenje u namatanju.

Debelo i tanko

Naravno, efekt kovrčanja ovisi i o sastavu strune. Tako će neke no memory strune unatoč očitoj usukanosti ostati manje-više podatne, premda će linijski patiti na molekularnoj razini, dok će neki kruti monofili pokazivati trenutni otpor kovrčajući se bez imalo podatnosti, odbijajući nasilno izravnavanje i ostavljajući nakon toga jasno vidljive deformacije na svojoj površini.

I premda je općeprihvaćeno mišljenje da se tanje strune češće i brže suču od debljih, činjenica je da su sukanju jednako podložni svi dijametri, naravno u skladu s dinamikom korištenja i tehnikom. Tako će, primjerice, mnogi parangalisti reći da se njima tunja od 0,60 milimetara na picevima nikada ne mrsi, dok im se ona na tunji od 0,30 milimetara stalno mrsi, što je realno potpuno neusporedivo.

---

image

Jako je važno da rola strunu namata pravilno i uredno

---

Upredenice pak neće pokazati tako očite znakove, premda to nipošto ne znači da nisu usukane. Jedino se na upredenicama plosnatoga presjeka to sukanje jasno može vidjeti, dok se kod onih okruglog presjeka upletenih od osam i više upleta ti efekti sukanja praktični ne mogu uopće vidjeti.

Kruti fluorokarbon

A jedna od struna kojoj sukanje posebno smeta je fluorokarbonska struna, koja je po svojoj strukturi zapravo vrlo kruta i nefleksibilna. I premda gotovo nitko ne koristi fluorokarbonske strune za osnovu, problemi sa sukanjem ih prate, čak i na kratkim segmentima. Dakle fluorokarbonske se strune u pravilu koriste za izradu predveza i shock leadera, a u sisteme se spajaju ili direktno, ili preko spojnih elemenata poput zogulina ili tehnosfera. Ukoliko se spajaju direktno, čvorovima kojima se ostvaruje fiksna montaža, tada su podložni sukanju koliko i ostatak sistema, u prvom redu osnova.

---

image

Kad se usukana prama u lakoj panuli ugnijezdi, tada su nož ili škare jedino rješenje

---

Ukoliko ih se spaja preko elemenata koji omogućuju rotaciju, tada je to sukanje svedeno na nešto manju mjeru, no nipošto nije u potpunosti eliminirano. Premda se svi zogulini glatko okreću kad ih uzmemo u prste, iznenađuje koliko ih se malo okreće nakon što ih se optereti. To znači da će u trenutku izvlačenje ribe koja se okreće oko svoje osi neminovno doći do sukanja strune koju bi zogulin trebao iskompenzirati, a ukoliko nije uistinu dobar, to nažalost neće moći odraditi.

Upravo se iz tog razloga u big game fishingu, gdje se pribor često dovodi do krajnjih granica izdržljivosti, koriste zogulini s ležajevima koji se i pri najvećim opterećenjima i dalje jednako glatko okreću oko svoje osi. Iz istog se razloga u klasičnoj viškoj panuli u sistem ubacuje više zogulina koji bi barem u trenucima kratkotrajne opuštenosti strune trebali iskompenzirati toliko neželjeno sukanje.

Lančani zogulini

Drugi element koji može zablokirati rotaciju su tehnosfere koje se koriste u udičarenju za spoj osnove predveza i prama.

Te sitne dvostrano probušene kuglice su ponajprije zbog uistinu sitnih provrta sklone zaglavljivanju, nakon čega imamo zapravo fiksni spoj prame s osnovom. Ukoliko je ješka postavljena tako da potpomaže rotaciju, što je čest slučaj kod postavljanja repnog dijela srdele na udicu ili kod kačenja i izvlačenja brojne sitne ribe, u prvom redu vučića, prame se često toliko usuču da se potpuno spiralno omotaju oko osnove.

---

image

Panulaši koriste brojne zoguline

---

A nakon što ih se razmota, na scenu stupa neprilagodljiva fluorokarbonska struktura koja nam ostavlja pramu oblika opruge. Prva pomoć u tako zgužvanoj struni je provlačenje strune preko plutenog čepa, čime se može dobiti koliko-toliko poravnanje, no zapravo je jedini lijek promjena predveza. Korištenjem tehnosfera s većim provrtima, odnosno tehnosfera većeg broja, naravno, uz postavljanje odgovarajuće perline kao čuvara čvora, smanjuje se mogućnost blokiranja u provrtu, ali ne i sukanje prame oko osnove.

Tom problemu svakako doprinose i kurenti, kao i brojne kontre koje prate svaki ribolov, a u kojima prame poskakuju gore-dolje.

Osim toga, na kraju većine sistema se nalazi i olovnica koja definitivno ima neku svoju rotaciju oko osi. Većina ribolovaca upravo zbog toga koristi olovnice koje imaju integrirane zoguline no, nažalost, većina tih zogulina ipak nije toliko pouzdana koliko se čini na prvi pogled.

---

image

Sreća pa je uočeno na vrijeme

---

Upravo zato sportski ribolovci natjecatelji i takve olovnice s osnovom predveza spajaju s dodatnim zogulinom, čime se zapravo dobiva lančani zogulin. Istina je da se taj spojni zogulin, u pravilu male nosivosti, postavlja ponajprije kao najslabija karika kako bi se u slučaju zadjeva sačuvao predvez, no njegova se rasterećujuća uloga u pogledu sukanja ne može osporiti.

Varaličarski problemi

Kod spinninga, ali i u lakoj panuli sukanje strune je često vrlo teško izbjeći. Mnogi ribolovci tijekom twicha u spinningu ili naglijeg skosa u panuli s wobblerima dožive da im se prednja udica zaplete u spojnu kopču na kraju predveza. Nakon toga, ne samo da varalica ne radi kako treba, već se u pravilu okreće oko svoje osi i na taj način suče strunu.

Mnogi ribolovci zbog toga varalicu vezuju direktno za predvez, no time gube iz vida činjenicu da se ulovljene ribe tijekom izvlačenje okreću oko osi, pri čemu nema elementa koji to može iskompenzirati. Korištenje kraćih i manjih kopči je moguće rješenje, no to povlači za sobom i potrebu za tanjim prstima i finijom motorikom, što mnogim ribolovcima starije životne dobi stvara probleme. Naravno, ako se tijekom povlačenja varalice na jednu od udica zakači kakva travka, tada na kraju strune u pravilu imamo propeler. Osim toga, varalice poput leptira, kastmastera pa i brojnih silikonaca u pravilu se okreću oko svoje osi, što se bez kvalitetnog zogulina nikako ne može iskompenzirati.

Usukana kočnica

Važno je napomenuti da kočnica na roli, koliko god imala presudnu logu u zamaranju ribe, ima također i vrlo negativan učinak na samu strunu. Naime, dok se kalem okreće otpuštajući strunu bez popratnog okretanja samog rotora, neminovno dolazi do sukanja. U izvlačenju ribe, dok se pogonska ručica okreće, a kalem miruje, postiže se potpuno isti efekt.

---

image

Predvezi i škare se ne vole, no ponekad nema izbora

---

I dok je u ribolovu štapom i rolom taj efekt sukanja donekle prikriven, u ribolovu iz ruke je itekako vidljiv i vrlo konkretan problem. Jedino rješenje tog usukanog problema je provlačenje neopterećene strune kroz more. Dok se barka kreće, struna se otpusti u more bez opterećenja, pa se nakon kraće vožnje ponovo sporo namota, čime bi se eventualna usukanost trebala poništiti. Naravno, s obale je tako što nemoguće odraditi. No, ako ste pasionirani ribolovac, a struna koju koristite skupa i usukana, tada vam od pomoći može biti rotirajuća olovnica. Ove se olovnice proizvode sa zavojima i utorima u obje strane, tako da možete birati koja vam zapravo treba, lijeva ili desna, sve u skladu sa stranom u koju je struna usukana. Postupak odsukavanja je vrlo jednostavan. Nakon što ste odabrali olovnicu u skladu sa smjerom rotacije, postavite je na kraj strune te izbacite što možete dalje, nakon čega ju je potrebno postepeno privlačiti. U privlačenju će se olovnica okretati oko svoje osi u odabranom smjeru, a to bi, ako ne od prve, a ono barem iz trećeg zabačaja trebalo potpuno rasteretiti strunu.

---

image

Murina je jedna od riba koja obožava čvorove

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STOP ZA GROP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => STOP ZA GROP 2 0 10367 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-07 11:28:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/Max fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-10 07:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-10 07:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zamršena priča: Uz malo pažnje i razmišljanja moguće je izbjeći mršenje strune [metakey] => struna, udica, ribiolovne tehnike, mršenje udice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332888.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332868.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332870.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332872.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332874.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332876.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332878.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332880.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332882.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332884.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332886.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332890.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332892.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/07\/23332894.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovdje je ne\u0161to jako po\u0161lo po zlu<\/p>","

Ovaj je ugor skratio pic s dva na pola metra<\/p>","

Premda izgleda zamr\u0161eno, ovdje je sve pod kontrolom<\/p>","

Ovoj usukanoj prami ni pop-up\u00a0 <\/em>perla ne\u0107e pomo\u0107i<\/p>","

Panula\u0161i koriste brojne zoguline<\/p>","

Fluorokarbonska je struna kruta i sklona plasti\u010dnim deformacijama<\/p>","

Ovo je standardni problem u radu s dugim tankim pramama<\/p>","

Jako je va\u017eno da rola strunu namata pravilno i uredno<\/p>","

Sre\u0107a pa je uo\u010deno na vrijeme<\/p>","

Kad se usukana prama u lakoj panuli ugnijezdi,<\/em> <\/em>tada su no\u017e ili \u0161kare jedino rje\u0161enje<\/p>","

Od ovoga se mogu iskoristiti samo perle i olovnice<\/p>","

Predvezi i \u0161kare se ne vole, no ponekad nema izbora<\/p>","

Ovakvo skladi\u0161tenje i transport preveza u startu donosi probleme<\/p>","

Murina je jedna od riba koja obo\u017eava \u010dvorove<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_23332888_1920.jpg":"1920x1080","k_23332888_1280.jpg":"1280x1280","k_23332888_1024.jpg":"1024x1024","k_23332888_640.jpg":"640x640","k_23332888_480.jpg":"480x480","k_23332888_340.jpg":"340x340","k_23332888_220.jpg":"220x220","o_23332888_1280.jpg":"1280x960","o_23332888_1024.jpg":"1024x768","o_23332888_640.jpg":"640x480","o_23332888_480.jpg":"480x360","o_23332888_340.jpg":"340x255","o_23332888_220.jpg":"220x165","h_23332888_1280.jpg":"1280x854","h_23332888_1024.jpg":"1024x683","h_23332888_640.jpg":"640x427","h_23332888_480.jpg":"480x320","h_23332888_340.jpg":"340x227","h_23332888_220.jpg":"220x147","pp_23332888_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332888_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332888_640.jpg":"640x814","pp_23332888_480.jpg":"480x611","pp_23332888_340.jpg":"340x432","pp_23332888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332868_1920.jpg":"1920x1080","k_23332868_1280.jpg":"1280x1280","k_23332868_1024.jpg":"1024x1024","k_23332868_640.jpg":"640x640","k_23332868_480.jpg":"480x480","k_23332868_340.jpg":"340x340","k_23332868_220.jpg":"220x220","o_23332868_1280.jpg":"1280x960","o_23332868_1024.jpg":"1024x768","o_23332868_640.jpg":"640x480","o_23332868_480.jpg":"480x360","o_23332868_340.jpg":"340x255","o_23332868_220.jpg":"220x165","h_23332868_1280.jpg":"1280x854","h_23332868_1024.jpg":"1024x683","h_23332868_640.jpg":"640x427","h_23332868_480.jpg":"480x320","h_23332868_340.jpg":"340x227","h_23332868_220.jpg":"220x147","pp_23332868_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332868_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332868_640.jpg":"640x814","pp_23332868_480.jpg":"480x611","pp_23332868_340.jpg":"340x432","pp_23332868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332870_1920.jpg":"1920x1080","k_23332870_1280.jpg":"1280x1280","k_23332870_1024.jpg":"1024x1024","k_23332870_640.jpg":"640x640","k_23332870_480.jpg":"480x480","k_23332870_340.jpg":"340x340","k_23332870_220.jpg":"220x220","o_23332870_1280.jpg":"1280x960","o_23332870_1024.jpg":"1024x768","o_23332870_640.jpg":"640x480","o_23332870_480.jpg":"480x360","o_23332870_340.jpg":"340x255","o_23332870_220.jpg":"220x165","h_23332870_1280.jpg":"1280x854","h_23332870_1024.jpg":"1024x683","h_23332870_640.jpg":"640x427","h_23332870_480.jpg":"480x320","h_23332870_340.jpg":"340x227","h_23332870_220.jpg":"220x147","pp_23332870_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332870_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332870_640.jpg":"640x814","pp_23332870_480.jpg":"480x611","pp_23332870_340.jpg":"340x432","pp_23332870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23332872_1920.jpg":"1920x1080","k_23332872_1280.jpg":"1280x1280","k_23332872_1024.jpg":"1024x1024","k_23332872_640.jpg":"640x640","k_23332872_480.jpg":"480x480","k_23332872_340.jpg":"340x340","k_23332872_220.jpg":"220x220","o_23332872_1280.jpg":"1280x1706","o_23332872_1024.jpg":"1024x1365","o_23332872_640.jpg":"640x853","o_23332872_480.jpg":"480x640","o_23332872_340.jpg":"340x453","o_23332872_220.jpg":"220x293","h_23332872_1280.jpg":"1280x854","h_23332872_1024.jpg":"1024x683","h_23332872_640.jpg":"640x427","h_23332872_480.jpg":"480x320","h_23332872_340.jpg":"340x227","h_23332872_220.jpg":"220x147","pp_23332872_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332872_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332872_640.jpg":"640x814","pp_23332872_480.jpg":"480x611","pp_23332872_340.jpg":"340x432","pp_23332872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332874_1920.jpg":"1920x1080","k_23332874_1280.jpg":"1280x1280","k_23332874_1024.jpg":"1024x1024","k_23332874_640.jpg":"640x640","k_23332874_480.jpg":"480x480","k_23332874_340.jpg":"340x340","k_23332874_220.jpg":"220x220","o_23332874_1280.jpg":"1280x960","o_23332874_1024.jpg":"1024x768","o_23332874_640.jpg":"640x480","o_23332874_480.jpg":"480x360","o_23332874_340.jpg":"340x255","o_23332874_220.jpg":"220x165","h_23332874_1280.jpg":"1280x854","h_23332874_1024.jpg":"1024x683","h_23332874_640.jpg":"640x427","h_23332874_480.jpg":"480x320","h_23332874_340.jpg":"340x227","h_23332874_220.jpg":"220x147","pp_23332874_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332874_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332874_640.jpg":"640x814","pp_23332874_480.jpg":"480x611","pp_23332874_340.jpg":"340x432","pp_23332874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332876_1920.jpg":"1920x1080","k_23332876_1280.jpg":"1280x1280","k_23332876_1024.jpg":"1024x1024","k_23332876_640.jpg":"640x640","k_23332876_480.jpg":"480x480","k_23332876_340.jpg":"340x340","k_23332876_220.jpg":"220x220","o_23332876_1280.jpg":"1280x960","o_23332876_1024.jpg":"1024x768","o_23332876_640.jpg":"640x480","o_23332876_480.jpg":"480x360","o_23332876_340.jpg":"340x255","o_23332876_220.jpg":"220x165","h_23332876_1280.jpg":"1280x854","h_23332876_1024.jpg":"1024x683","h_23332876_640.jpg":"640x427","h_23332876_480.jpg":"480x320","h_23332876_340.jpg":"340x227","h_23332876_220.jpg":"220x147","pp_23332876_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332876_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332876_640.jpg":"640x814","pp_23332876_480.jpg":"480x611","pp_23332876_340.jpg":"340x432","pp_23332876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23332878_1920.jpg":"1920x1080","k_23332878_1280.jpg":"1280x1280","k_23332878_1024.jpg":"1024x1024","k_23332878_640.jpg":"640x640","k_23332878_480.jpg":"480x480","k_23332878_340.jpg":"340x340","k_23332878_220.jpg":"220x220","o_23332878_1280.jpg":"1280x854","o_23332878_1024.jpg":"1024x683","o_23332878_640.jpg":"640x427","o_23332878_480.jpg":"480x320","o_23332878_340.jpg":"340x226","o_23332878_220.jpg":"220x146","h_23332878_1280.jpg":"1280x854","h_23332878_1024.jpg":"1024x683","h_23332878_640.jpg":"640x427","h_23332878_480.jpg":"480x320","h_23332878_340.jpg":"340x227","h_23332878_220.jpg":"220x147","pp_23332878_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332878_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332878_640.jpg":"640x814","pp_23332878_480.jpg":"480x611","pp_23332878_340.jpg":"340x432","pp_23332878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23332880_1920.jpg":"1920x1080","k_23332880_1280.jpg":"1280x1280","k_23332880_1024.jpg":"1024x1024","k_23332880_640.jpg":"640x640","k_23332880_480.jpg":"480x480","k_23332880_340.jpg":"340x340","k_23332880_220.jpg":"220x220","o_23332880_1280.jpg":"1280x854","o_23332880_1024.jpg":"1024x683","o_23332880_640.jpg":"640x427","o_23332880_480.jpg":"480x320","o_23332880_340.jpg":"340x226","o_23332880_220.jpg":"220x146","h_23332880_1280.jpg":"1280x854","h_23332880_1024.jpg":"1024x683","h_23332880_640.jpg":"640x427","h_23332880_480.jpg":"480x320","h_23332880_340.jpg":"340x227","h_23332880_220.jpg":"220x147","pp_23332880_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332880_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332880_640.jpg":"640x814","pp_23332880_480.jpg":"480x611","pp_23332880_340.jpg":"340x432","pp_23332880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332882_1920.jpg":"1920x1080","k_23332882_1280.jpg":"1280x1280","k_23332882_1024.jpg":"1024x1024","k_23332882_640.jpg":"640x640","k_23332882_480.jpg":"480x480","k_23332882_340.jpg":"340x340","k_23332882_220.jpg":"220x220","o_23332882_1280.jpg":"1280x960","o_23332882_1024.jpg":"1024x768","o_23332882_640.jpg":"640x480","o_23332882_480.jpg":"480x360","o_23332882_340.jpg":"340x255","o_23332882_220.jpg":"220x165","h_23332882_1280.jpg":"1280x854","h_23332882_1024.jpg":"1024x683","h_23332882_640.jpg":"640x427","h_23332882_480.jpg":"480x320","h_23332882_340.jpg":"340x227","h_23332882_220.jpg":"220x147","pp_23332882_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332882_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332882_640.jpg":"640x814","pp_23332882_480.jpg":"480x611","pp_23332882_340.jpg":"340x432","pp_23332882_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332884_1920.jpg":"1920x1080","k_23332884_1280.jpg":"1280x1280","k_23332884_1024.jpg":"1024x1024","k_23332884_640.jpg":"640x640","k_23332884_480.jpg":"480x480","k_23332884_340.jpg":"340x340","k_23332884_220.jpg":"220x220","o_23332884_1280.jpg":"1280x960","o_23332884_1024.jpg":"1024x768","o_23332884_640.jpg":"640x480","o_23332884_480.jpg":"480x360","o_23332884_340.jpg":"340x255","o_23332884_220.jpg":"220x165","h_23332884_1280.jpg":"1280x854","h_23332884_1024.jpg":"1024x683","h_23332884_640.jpg":"640x427","h_23332884_480.jpg":"480x320","h_23332884_340.jpg":"340x227","h_23332884_220.jpg":"220x147","pp_23332884_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332884_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332884_640.jpg":"640x814","pp_23332884_480.jpg":"480x611","pp_23332884_340.jpg":"340x432","pp_23332884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332886_1920.jpg":"1920x1080","k_23332886_1280.jpg":"1280x1280","k_23332886_1024.jpg":"1024x1024","k_23332886_640.jpg":"640x640","k_23332886_480.jpg":"480x480","k_23332886_340.jpg":"340x340","k_23332886_220.jpg":"220x220","o_23332886_1280.jpg":"1280x960","o_23332886_1024.jpg":"1024x768","o_23332886_640.jpg":"640x480","o_23332886_480.jpg":"480x360","o_23332886_340.jpg":"340x255","o_23332886_220.jpg":"220x165","h_23332886_1280.jpg":"1280x854","h_23332886_1024.jpg":"1024x683","h_23332886_640.jpg":"640x427","h_23332886_480.jpg":"480x320","h_23332886_340.jpg":"340x227","h_23332886_220.jpg":"220x147","pp_23332886_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332886_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332886_640.jpg":"640x814","pp_23332886_480.jpg":"480x611","pp_23332886_340.jpg":"340x432","pp_23332886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332890_1920.jpg":"1920x1080","k_23332890_1280.jpg":"1280x1280","k_23332890_1024.jpg":"1024x1024","k_23332890_640.jpg":"640x640","k_23332890_480.jpg":"480x480","k_23332890_340.jpg":"340x340","k_23332890_220.jpg":"220x220","o_23332890_1280.jpg":"1280x960","o_23332890_1024.jpg":"1024x768","o_23332890_640.jpg":"640x480","o_23332890_480.jpg":"480x360","o_23332890_340.jpg":"340x255","o_23332890_220.jpg":"220x165","h_23332890_1280.jpg":"1280x854","h_23332890_1024.jpg":"1024x683","h_23332890_640.jpg":"640x427","h_23332890_480.jpg":"480x320","h_23332890_340.jpg":"340x227","h_23332890_220.jpg":"220x147","pp_23332890_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332890_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332890_640.jpg":"640x814","pp_23332890_480.jpg":"480x611","pp_23332890_340.jpg":"340x432","pp_23332890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332892_1920.jpg":"1920x1080","k_23332892_1280.jpg":"1280x1280","k_23332892_1024.jpg":"1024x1024","k_23332892_640.jpg":"640x640","k_23332892_480.jpg":"480x480","k_23332892_340.jpg":"340x340","k_23332892_220.jpg":"220x220","o_23332892_1280.jpg":"1280x960","o_23332892_1024.jpg":"1024x768","o_23332892_640.jpg":"640x480","o_23332892_480.jpg":"480x360","o_23332892_340.jpg":"340x255","o_23332892_220.jpg":"220x165","h_23332892_1280.jpg":"1280x854","h_23332892_1024.jpg":"1024x683","h_23332892_640.jpg":"640x427","h_23332892_480.jpg":"480x320","h_23332892_340.jpg":"340x227","h_23332892_220.jpg":"220x147","pp_23332892_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332892_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332892_640.jpg":"640x814","pp_23332892_480.jpg":"480x611","pp_23332892_340.jpg":"340x432","pp_23332892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23332894_1920.jpg":"1920x1080","k_23332894_1280.jpg":"1280x1280","k_23332894_1024.jpg":"1024x1024","k_23332894_640.jpg":"640x640","k_23332894_480.jpg":"480x480","k_23332894_340.jpg":"340x340","k_23332894_220.jpg":"220x220","o_23332894_1280.jpg":"1280x960","o_23332894_1024.jpg":"1024x768","o_23332894_640.jpg":"640x480","o_23332894_480.jpg":"480x360","o_23332894_340.jpg":"340x255","o_23332894_220.jpg":"220x165","h_23332894_1280.jpg":"1280x854","h_23332894_1024.jpg":"1024x683","h_23332894_640.jpg":"640x427","h_23332894_480.jpg":"480x320","h_23332894_340.jpg":"340x227","h_23332894_220.jpg":"220x147","pp_23332894_1280.jpg":"1280x1628","pp_23332894_1024.jpg":"1024x1303","pp_23332894_640.jpg":"640x814","pp_23332894_480.jpg":"480x611","pp_23332894_340.jpg":"340x432","pp_23332894_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8160968 Threads: 7 Questions: 1615799366 Slow queries: 4950075 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112934187 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/zamrsena-prica-uz-malo-paznje-i-razmisljanja-moguce-je-izbjeci-mrsenje-strune-1247678 [printLink] => /om/ribolov/zamrsena-prica-uz-malo-paznje-i-razmisljanja-moguce-je-izbjeci-mrsenje-strune-1247678?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698377 [name] => struna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-27 17:02:16 [main_article_id] => 0 [alias] => struna [link] => /tag/struna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 259957 [name] => udica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udica [link] => /tag/udica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 699627 [name] => ribiolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 08:02:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ribiolovne-tehnike [link] => /tag/ribiolovne-tehnike ) [3] => stdClass Object ( [id] => 699628 [name] => mršenje udice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-10 08:02:36 [main_article_id] => 0 [alias] => mrsenje-udice [link] => /tag/mrsenje-udice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STOP ZA GROP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zamršena priča: Uz malo pažnje i razmišljanja moguće je izbjeći mršenje strune [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-18-11-42-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332888.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Ovdje je nešto jako pošlo po zlu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332888.jpg [title] =>

Ovdje je nešto jako pošlo po zlu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332868.jpg [title] =>

Ovaj je ugor skratio pic s dva na pola metra

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332870.jpg [title] =>

Premda izgleda zamršeno, ovdje je sve pod kontrolom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332872.jpg [title] =>

Ovoj usukanoj prami ni pop-up  perla neće pomoći

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332874.jpg [title] =>

Panulaši koriste brojne zoguline

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332876.jpg [title] =>

Fluorokarbonska je struna kruta i sklona plastičnim deformacijama

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332878.jpg [title] =>

Ovo je standardni problem u radu s dugim tankim pramama

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332880.jpg [title] =>

Jako je važno da rola strunu namata pravilno i uredno

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332882.jpg [title] =>

Sreća pa je uočeno na vrijeme

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332884.jpg [title] =>

Kad se usukana prama u lakoj panuli ugnijezdi, tada su nož ili škare jedino rješenje

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332886.jpg [title] =>

Od ovoga se mogu iskoristiti samo perle i olovnice

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332890.jpg [title] =>

Predvezi i škare se ne vole, no ponekad nema izbora

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332892.jpg [title] =>

Ovakvo skladištenje i transport preveza u startu donosi probleme

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/07/23332894.jpg [title] =>

Murina je jedna od riba koja obožava čvorove

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Malo je ribara kojima se strune ne mrse, a još je manje onih kojima se strune baš rijetko mrse. Nažalost, još je manje onih koji razmišljaju o tome pitajući se zašto im se to događa. A razloga za to je puno, s tim da niti jedan od njih nije bezazlen. Većina problema vezanih uz zamršenu strunu započinje u tvornicama u kojima se struna slaže na kaleme.

Prava strana

Premda proizvođači strunu slažu u pravilu savršeno, ni jedan proizvođač ne navodi kako se ta struna treba s kalema prebaciti na rolu ili motovilo. Idealan prijenos kod kojeg praktički ne može doći do greške je moguć jedino kod prebacivanja s kalema na multiplikator, pod uvjetom da se kalem postavi u prijenosni nosač ili se premotavanje radi u dvoje tako da jedna osoba drži kalem u istom položaju u kojem se nalazi i kalem multiplikatora. Na taj način je potpuno onemogućeno bilo kakvo sukanje ili uvijanje strune tijekom premotavanja.

---

image

Premda izgleda zamršeno, ovdje je sve pod kontrolom

---

Kod premotavanja na kaleme stacionarnih rola ili na motovilo za ribolov iz ruke, čak i kad se kalem sa strunom postavi u takav položeni položaj, dolazi do sukanja strune. Naravno, proizvođači vode računa o tom problemu, pa stoga nikako nije svejedno u kojem položaju kalem stoji tijekom namotavanja. Mnogi proizvođači namjerno rubnu površinu jedne strane kalema proizvode s utorima i zarezima kako bi spriječili premotavanje s te strane i na taj način izbjegli sukanje.

Za sve one kaleme koji nemaju nikakve oznake za tako što najjednostavnije je, nakon što se kalem položi na jednu stranu, s kalema izvući par metara strune pa vidjeti kako se ponaša nakon opuštanja. Ukoliko se kovrča i suče, tada kalem definitivno valja okrenuti na drugu stranu.

Blokirani patenti

Naravno, proizvođači rola su također razmišljali o tom problemu i tako kreirali anti twist roller, mali prijenosni valjčić preko kojeg prelazi struna tijekom namotavanja. Taj se valjčić brine da u procesu namatanja ne dolazi do sukanje. Postoji smo jedan mali problem. Naime, taj mehanizam kojim se sprječava sukanje funkcionalno radi samo na malom broju modela, i to u pravilu onih najskupljih.

---

image

Ovoj usukanoj prami ni pop-up  perla neće pomoći

---

Kod većine drugih modela, osnovni preduvjet neophodan da bi taj patent radio je, nažalost, zaobiđen. Ležaj koji bi trebao biti sastavni dio anti twist rolera je u najvećem broju slučajeva zamijenjen plastičnom ili u boljem slučaju teflonskom piksnom, tako da cijeli mehanizam u vrlo kratkom vremenu zablokira. Nakon toga ne samo da ne regulira sukanje, nego i oštećuje strunu jer se uopće ne okreće.

No, bez obzira na funkcionalnost takvog rollera ostaje problem sukanja. Ako ni zbog čega, a ono zbog razlike u dijametrima kalema koji su u pravilu barem dvostruko manji na kalemima rola u odnosu na kaleme na kojima strune dolaze iz tvornica.

---

image

Ovaj je ugor skratio pic s dva na pola metra

---

Taj problem mnogi ribolovci rješavaju tako da jednostavno spuste kalem u neku kutiju, pa namotavaju dopuštajući da se kalem okreće po nekom slobodnom izboru. Drugi, pak, kalem potapaju u posudu s vodom gdje je otpuštanje strune ravnomjernije, no zato na rolu namotavaju mokru strunu, koju onda tijekom namotavanja pridržavaju krpama kako bi je osušili, a što opet jednim dijelom dovodi do neravnomjernog opterećenje u namatanju.

Debelo i tanko

Naravno, efekt kovrčanja ovisi i o sastavu strune. Tako će neke no memory strune unatoč očitoj usukanosti ostati manje-više podatne, premda će linijski patiti na molekularnoj razini, dok će neki kruti monofili pokazivati trenutni otpor kovrčajući se bez imalo podatnosti, odbijajući nasilno izravnavanje i ostavljajući nakon toga jasno vidljive deformacije na svojoj površini.

I premda je općeprihvaćeno mišljenje da se tanje strune češće i brže suču od debljih, činjenica je da su sukanju jednako podložni svi dijametri, naravno u skladu s dinamikom korištenja i tehnikom. Tako će, primjerice, mnogi parangalisti reći da se njima tunja od 0,60 milimetara na picevima nikada ne mrsi, dok im se ona na tunji od 0,30 milimetara stalno mrsi, što je realno potpuno neusporedivo.

---

image

Jako je važno da rola strunu namata pravilno i uredno

---

Upredenice pak neće pokazati tako očite znakove, premda to nipošto ne znači da nisu usukane. Jedino se na upredenicama plosnatoga presjeka to sukanje jasno može vidjeti, dok se kod onih okruglog presjeka upletenih od osam i više upleta ti efekti sukanja praktični ne mogu uopće vidjeti.

Kruti fluorokarbon

A jedna od struna kojoj sukanje posebno smeta je fluorokarbonska struna, koja je po svojoj strukturi zapravo vrlo kruta i nefleksibilna. I premda gotovo nitko ne koristi fluorokarbonske strune za osnovu, problemi sa sukanjem ih prate, čak i na kratkim segmentima. Dakle fluorokarbonske se strune u pravilu koriste za izradu predveza i shock leadera, a u sisteme se spajaju ili direktno, ili preko spojnih elemenata poput zogulina ili tehnosfera. Ukoliko se spajaju direktno, čvorovima kojima se ostvaruje fiksna montaža, tada su podložni sukanju koliko i ostatak sistema, u prvom redu osnova.

---

image

Kad se usukana prama u lakoj panuli ugnijezdi, tada su nož ili škare jedino rješenje

---

Ukoliko ih se spaja preko elemenata koji omogućuju rotaciju, tada je to sukanje svedeno na nešto manju mjeru, no nipošto nije u potpunosti eliminirano. Premda se svi zogulini glatko okreću kad ih uzmemo u prste, iznenađuje koliko ih se malo okreće nakon što ih se optereti. To znači da će u trenutku izvlačenje ribe koja se okreće oko svoje osi neminovno doći do sukanja strune koju bi zogulin trebao iskompenzirati, a ukoliko nije uistinu dobar, to nažalost neće moći odraditi.

Upravo se iz tog razloga u big game fishingu, gdje se pribor često dovodi do krajnjih granica izdržljivosti, koriste zogulini s ležajevima koji se i pri najvećim opterećenjima i dalje jednako glatko okreću oko svoje osi. Iz istog se razloga u klasičnoj viškoj panuli u sistem ubacuje više zogulina koji bi barem u trenucima kratkotrajne opuštenosti strune trebali iskompenzirati toliko neželjeno sukanje.

Lančani zogulini

Drugi element koji može zablokirati rotaciju su tehnosfere koje se koriste u udičarenju za spoj osnove predveza i prama.

Te sitne dvostrano probušene kuglice su ponajprije zbog uistinu sitnih provrta sklone zaglavljivanju, nakon čega imamo zapravo fiksni spoj prame s osnovom. Ukoliko je ješka postavljena tako da potpomaže rotaciju, što je čest slučaj kod postavljanja repnog dijela srdele na udicu ili kod kačenja i izvlačenja brojne sitne ribe, u prvom redu vučića, prame se često toliko usuču da se potpuno spiralno omotaju oko osnove.

---

image

Panulaši koriste brojne zoguline

---

A nakon što ih se razmota, na scenu stupa neprilagodljiva fluorokarbonska struktura koja nam ostavlja pramu oblika opruge. Prva pomoć u tako zgužvanoj struni je provlačenje strune preko plutenog čepa, čime se može dobiti koliko-toliko poravnanje, no zapravo je jedini lijek promjena predveza. Korištenjem tehnosfera s većim provrtima, odnosno tehnosfera većeg broja, naravno, uz postavljanje odgovarajuće perline kao čuvara čvora, smanjuje se mogućnost blokiranja u provrtu, ali ne i sukanje prame oko osnove.

Tom problemu svakako doprinose i kurenti, kao i brojne kontre koje prate svaki ribolov, a u kojima prame poskakuju gore-dolje.

Osim toga, na kraju većine sistema se nalazi i olovnica koja definitivno ima neku svoju rotaciju oko osi. Većina ribolovaca upravo zbog toga koristi olovnice koje imaju integrirane zoguline no, nažalost, većina tih zogulina ipak nije toliko pouzdana koliko se čini na prvi pogled.

---

image

Sreća pa je uočeno na vrijeme

---

Upravo zato sportski ribolovci natjecatelji i takve olovnice s osnovom predveza spajaju s dodatnim zogulinom, čime se zapravo dobiva lančani zogulin. Istina je da se taj spojni zogulin, u pravilu male nosivosti, postavlja ponajprije kao najslabija karika kako bi se u slučaju zadjeva sačuvao predvez, no njegova se rasterećujuća uloga u pogledu sukanja ne može osporiti.

Varaličarski problemi

Kod spinninga, ali i u lakoj panuli sukanje strune je često vrlo teško izbjeći. Mnogi ribolovci tijekom twicha u spinningu ili naglijeg skosa u panuli s wobblerima dožive da im se prednja udica zaplete u spojnu kopču na kraju predveza. Nakon toga, ne samo da varalica ne radi kako treba, već se u pravilu okreće oko svoje osi i na taj način suče strunu.

Mnogi ribolovci zbog toga varalicu vezuju direktno za predvez, no time gube iz vida činjenicu da se ulovljene ribe tijekom izvlačenje okreću oko osi, pri čemu nema elementa koji to može iskompenzirati. Korištenje kraćih i manjih kopči je moguće rješenje, no to povlači za sobom i potrebu za tanjim prstima i finijom motorikom, što mnogim ribolovcima starije životne dobi stvara probleme. Naravno, ako se tijekom povlačenja varalice na jednu od udica zakači kakva travka, tada na kraju strune u pravilu imamo propeler. Osim toga, varalice poput leptira, kastmastera pa i brojnih silikonaca u pravilu se okreću oko svoje osi, što se bez kvalitetnog zogulina nikako ne može iskompenzirati.

Usukana kočnica

Važno je napomenuti da kočnica na roli, koliko god imala presudnu logu u zamaranju ribe, ima također i vrlo negativan učinak na samu strunu. Naime, dok se kalem okreće otpuštajući strunu bez popratnog okretanja samog rotora, neminovno dolazi do sukanja. U izvlačenju ribe, dok se pogonska ručica okreće, a kalem miruje, postiže se potpuno isti efekt.

---

image

Predvezi i škare se ne vole, no ponekad nema izbora

---

I dok je u ribolovu štapom i rolom taj efekt sukanja donekle prikriven, u ribolovu iz ruke je itekako vidljiv i vrlo konkretan problem. Jedino rješenje tog usukanog problema je provlačenje neopterećene strune kroz more. Dok se barka kreće, struna se otpusti u more bez opterećenja, pa se nakon kraće vožnje ponovo sporo namota, čime bi se eventualna usukanost trebala poništiti. Naravno, s obale je tako što nemoguće odraditi. No, ako ste pasionirani ribolovac, a struna koju koristite skupa i usukana, tada vam od pomoći može biti rotirajuća olovnica. Ove se olovnice proizvode sa zavojima i utorima u obje strane, tako da možete birati koja vam zapravo treba, lijeva ili desna, sve u skladu sa stranom u koju je struna usukana. Postupak odsukavanja je vrlo jednostavan. Nakon što ste odabrali olovnicu u skladu sa smjerom rotacije, postavite je na kraj strune te izbacite što možete dalje, nakon čega ju je potrebno postepeno privlačiti. U privlačenju će se olovnica okretati oko svoje osi u odabranom smjeru, a to bi, ako ne od prve, a ono barem iz trećeg zabačaja trebalo potpuno rasteretiti strunu.

---

image

Murina je jedna od riba koja obožava čvorove

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Ovdje je nešto jako pošlo po zlu


Ovaj je ugor skratio pic s dva na pola metra


Premda izgleda zamršeno, ovdje je sve pod kontrolom


Ovoj usukanoj prami ni pop-up  perla neće pomoći


Panulaši koriste brojne zoguline


Fluorokarbonska je struna kruta i sklona plastičnim deformacijama


Ovo je standardni problem u radu s dugim tankim pramama


Jako je važno da rola strunu namata pravilno i uredno


Sreća pa je uočeno na vrijeme


Kad se usukana prama u lakoj panuli ugnijezdi, tada su nož ili škare jedino rješenje


Od ovoga se mogu iskoristiti samo perle i olovnice


Predvezi i škare se ne vole, no ponekad nema izbora


Ovakvo skladištenje i transport preveza u startu donosi probleme


Murina je jedna od riba koja obožava čvorove

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/zamrsena-prica-uz-malo-paznje-i-razmisljanja-moguce-je-izbjeci-mrsenje-strune-1247678 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4a9d3f8863ad706b5d59f62d31dd30e00d752f66 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zamr%C5%A1ena+pri%C4%8Da%3A+Uz+malo+pa%C5%BEnje+i+razmi%C5%A1ljanja+mogu%C4%87e+je+izbje%C4%87i+mr%C5%A1enje+strune&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fzamrsena-prica-uz-malo-paznje-i-razmisljanja-moguce-je-izbjeci-mrsenje-strune-1247678 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fzamrsena-prica-uz-malo-paznje-i-razmisljanja-moguce-je-izbjeci-mrsenje-strune-1247678 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STOP ZA GROP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

STOP ZA GROPZamršena priča: Uz malo pažnje i razmišljanja moguće je izbjeći mršenje strune

Piše Boris Bulić/Max fishing
10. prosinca 2022. - 08:00

Malo je ribara kojima se strune ne mrse, a još je manje onih kojima se strune baš rijetko mrse. Nažalost, još je manje onih koji razmišljaju o tome pitajući se zašto im se to događa. A razloga za to je puno, s tim da niti jedan od njih nije bezazlen. Većina problema vezanih uz zamršenu strunu započinje u tvornicama u kojima se struna slaže na kaleme.

Prava strana

Premda proizvođači strunu slažu u pravilu savršeno, ni jedan proizvođač ne navodi kako se ta struna treba s kalema prebaciti na rolu ili motovilo. Idealan prijenos kod kojeg praktički ne može doći do greške je moguć jedino kod prebacivanja s kalema na multiplikator, pod uvjetom da se kalem postavi u prijenosni nosač ili se premotavanje radi u dvoje tako da jedna osoba drži kalem u istom položaju u kojem...

20. svibanj 2024 20:11