StoryEditorOCM

priprema i pretragaVeliki video i foto izvještaj s Prvenstva Hrvatske u podvodnom ribolovu: Imbrišiću titula, Žicu barokomora, najveća iznenađenja Kesić, Prkić i Šiprak

Piše Mislav Čalo
27. lipnja 2022. - 11:11

Početak ljetne sezone u podvodnom ribolovu rezerviran je najvažniji godišnji događaj u ovom sportu koj svi željno iščekuju, državno pojedinačno prvenstvo!

Ove godine organizacije istog prihvatio se klub Luc iz Novalje sa zonama lova oko otočića Maun i Škrda, te na Pagu između Novalje i Luna. Tijekom svoje natjecateljske karijere područje Paga i okolnih otoka uvijek je bilo sinonim za prilično zahtjevan teren, dubok, bez bog zna kakve pojave ribe, prilično izmučen od svih mogućih profesionalnih ribolovnih alata.

Kako onda, tako i sada, pa još malo gore, stanje u moru nije obećavalo nekakav berićetan ulov s obzirom na informacije koje su stizale tijekom pregleda terena. Desetak lovaca, pretendenata na visoke plasmane desetak dana mukotrpno je pregledavalo zone lova nastojeći pronaći što više pozicija s ribom ili barem terene na kojima bi se mogla u određenom trenutku pojaviti.

Tijekom pregleda terena svima je bilo jasno kako će se bitka za dobar plasman voditi na dubinama između trideset i četrdeset metara, glavnu riječ će voditi ugori i škarpine, a broj ulovljenih riba potrebnih za prvo mjesto po svim pokazateljima bit će oko 12 po danu.

Pauza pred juriš

Pred sami početak natjecanja zabranjeno je pregledavati teren, lovci koriste taj dan odmora kako bi pripremili brodove i opremu za sutrašnji rodeo, ali natjecanje je već krenulo u njihovim glavama. Počinju se finalizirati taktike, gdje započeti natjecanje, koja je prva pozicija za start, je li ona poznata i drugim konkurentima, je li brod dovoljno brz, jesam li mogao bolje odraditi pregled, možda koji dan više..., tisuće pitanja i dvojbi, a odgovori stižu iduće jutro.

Za prvi dan natjecanja odabrana je zona Mauna i Škrde, nešto atraktivnija od one na Pagu gdje donekle svi lovci imaju šansu za ulov. Titulu državnog prvaka brani Stjepko Kesić, dok sjevernjački dvojac Sandi Imbrišić - Bruno Žic zasigurno ima svoje mišljenje o tome tko je najbolji. Uz ovu trojku favorita nikako se ne smije zaboraviti na Slavena Čubrića, bezvremenskog Antonija Buratovića i samozatajnog Sandija Peruška, lovca koji zadnjih nekoliko godina opravdava svoj reprezentativni status.

Petnaestak minuta prije starta uvijek ista atmosfera, dijele se žice za ribu, marende uz zadirkivanje lovaca tek toliko da se razbije nervoza koju možete fizički osjetiti u želucu.

Devet sati, sudac Robert Flegar daje znak za start i rodeo službeno počinje uz klasičnu scenu koja me uvijek emocionalno protrese i vrati u neka druga vremena kada bi moj barkarijol udario po gasu, a ja bi gledao kako se kursor na ploteru poravnava s prvom točkom, odnosno pozicijom gdje želim započeti lov.

image

Akvatorij je bio zahtjevan za sve natjecatelje

Jure Mišković/Cropix

Kako stoji konkurencija?

Danas su to pomiješani osjećaji melankolije, radosti i uzbuđenja jer točno znam kakav je to adrenalinski udar. Danas kao izbornik puštam lovce prvi sat vremena na miru i tada započinjemo s laganim obilaskom natjecatelja gdje za razliku od suca i opunomoćenika koji paze na regularnost natjecanja, moja pozornost je usmjerena na procjenu kvalitete lovaca, pogotovo reprezentativaca.

Oprezno prilazimo njihovim gumenjacima kako bi ih što manje ometali i propitujemo barkarijole o ulovima, a oni već dresirani daju pitijske odgovore nerado pokazujući ulove, ali zato kao iz topa pitaju kako stoje drugi konkurenti.

image

Lovilo se na dubinama između 30 i 40 metara

Jure Mišković/Cropix

Već nakon dva sata potvrđuju se pretpostavke kako Žic ima ozbilje namjere uzeti titulu prvaka, ali i drugi ne zaostaju puno, Kesić, Peruško i Imbrišić vrijedno sakupljaju ribu po ribu ne dozvoljavajući da se itko previše odlijepi. Ipak, nakon trećeg sata lova do matičnog broda stiže Žic i žali se kako ima trnce u lijevoj nozi i ruci.

Nažalost, dugotrajni pregled terena na velikim dubinama bez dovoljnog odmora rezultirao je dekompresijskom bolešću. Uz promptnu primjenu tretmana kisikom Brunu se stanje lagano počelo vraćati u normalu, ali je ubrzo odveden u riječku barokomoru gdje se tijekom večeri potpuno oporavio jer je na sreću sam reagirao na vrijeme što je spriječilo teži oblik bolesti, ali za njega je natjecanje nažalost završilo.

image

Bruno Žic pobjednik je prvoga dana

Mislav Čalo

Kristina nadmašila kolege

Ipak, s 12 riba ulovljenih u prva tri sata osvaja prvo mjesto prvog dana, drugi Imbrišić, treći Kesić i veliko iznenađenje na četvrtom mjestu Petar Prkić, dok je na petom mjestu Sandi Peruško.

Antonio Buratović nažalost sa samo tri ribe plaća danak nedostatnom broju dana pregleda terena, ali još jedno iznenađenje priređuje Kristina Šiprak, jedina natjecateljica s ulovljene dvije validne vrane. Ulovi su bili očekivani, prevladavali su ugori, vrane, tabinje, škarpine uz nešto manje šaraga od očekivanog te jednog zubaca.

image

Kristina Šiprak nadmašila je mnoge kolege

Mislav Čalo

Iako malo potreseni situacijom oko Bruna, drugi dan natjecanja započinjemo točno u devet sati u zoni između Novalje i Luna, a po licima natjecatelja može se osjetiti pritisak karakterističan za drugi, odlučujući dan. Današnja zona nešto je siromašnija od prethodne, ali s većim brojem velikih ugora i škarpina.

Tijekom praćenja lovaca nakon sat, dva počinju se nazirati obrisi budućih visokoplasiranih lovaca. Imbrišić je takoreć od samog starta drugog dana ušao u pozitivan ritam i jedne po jedna riba završavaju u njegovom gumenjaku. Za razliku od njega Kesić nikako da uđe u svoj ritam, sinoćnja nevera makla je dio ribe koju je pronašao i poremetila mu planove.

image

Ugori su na Pagu standardan ulov

Jure Mišković/Cropix

S druge strane Čubrić uredno deložira ugore debele poput kanalizacijskih cijevi, a to isto ide od ruke, odnosno od puške i Vici Belamariću.

Antonio Buratović se danas probudio i potvrđuje svoj status legende. Doslovce usred ničega pronalazi naizgled ćoravu poziciju, ali s četiri debele škarpine težine između jednog kilograma pa do preko dva. Do kraja lova šest lovaca ima podjednake ulove, jedino Imbrišić malo odskače najavljujući osvajanje titule, ali čeka nas nikada neizvjesnije vaganje.

Zubatac i komarča

Ulovi nisu toliko raznovrsni kao dan ranije, prevladavaju ugori od kojih su neki teški i iznad 14 kilograma, veliki broj škarpina od kojih samo dvije imaju 32 centimetra dužine dok su druge debelo iznad 40 centimetara što u prijevodu znači od 1,5 kilograma pa nadalje. Tu je i po koja tabinja, pic, Antonio je ulovio zubaca, doduše ne baš velikog, ali zubatac je zubatac!

Kristina još jednom dokazuje da jednostavno zna loviti ribu, na žici su se našle tri ribe, vrana, cipal i komarča teža od jednog kilograma. Vaganje dostojno trilera, svi su blizu, Buratović, Belamarić i Čubrić dobro su izmješali karte, a i Peruško je dobro pridonio infarktnoj završnici sa svojim ulovom.

image

Majstor Buratović je pogodio i zubaca

Mislav Čalo

Ipak, najveće iznenađenje priređuje splitski veteran Prkić s pet debelih ugora i škarpinom od 1,8 kilograma! Nikad uzbudljivije vaganje je gotovo, Sandi Imbrišić je novi prvak, Prkić zvani šok terapija drugi, a treći je opet Sandi, ali Peruško, četvrti Slaven Čubrić, peti Stjepko Kesić.

I ovo prvenstvo je dokazalo kako samo broj sati provedenih u moru daje rezultat, dok talent ne garantira uvijek sigurnu pobjedu. Lovci poput Kesića i Buratovića su istinske svjetske klase, ali zbog poslovnih obveza ovaj put nisu mogli dati svoj maksimum u pregledu terena što se ovaj put pokazalo kao hendikep, dok su drugi dugotrajni pregled maksimalno kapitalizirali što je također pohvalno jer govori o njihovoj upornosti i ozbiljnom pristupu natjecanju.

image

Izbornik čestita srebrnom veteranu Prkiću

Jure Mišković/Cropix

Posebna pohvala Kristini koja je na iznimno zahtjevnom terenu izborila 13. mjesto u ukupnoj konkurenciji i ostala u prvoj kategoriji na zaprepaštenje mnogih muških kolega.

Uloviti pet riba u dva dana na terenu gdje su mnogi lovci ostali bez ulova uz samo tri dana pregleda vrhunski je uspjeh, ali poznavajući njezin sportski put ovo je samo kontinuitet uspjeha jer ova lovkinja se na gotovo svim natjecanjma ne vraća bez ulova.

Također, novaljski Luc još jednom se potvrdio kao vrhunski organizirani klub gdje je aspolutno sve štimalo, od podrške natjecateljima tijekom pripreme terena, tijekom natjecanja i vaganja.

image

Treće mjesto za Sandija Peruška

Mislav Čalo
image

Dobro raspoložen četvrtoplasirani Slaven Čubrić

Jure Mišković/Cropix
26. travanj 2024 11:27