stdClass Object ( [id] => 1329297 [title] => Usidri pa vladaj: donosimo sve što trebate znati o sidrenju za uspješan ribolov [alias] => usidri-pa-vladaj-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-sidrenju-za-uspjesan-ribolov [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Većina ribolovaca sidru i sidrenom konopu ne pridaje potrebnu važnost. Premda službena definicija kaže da je sidro naprava koja se na konopcu ili lancu spušta s broda do dna da bi brod ostao u mjestu, odnosno da ga vjetar i morska strujanja ne bi odvukli, sidro je u ribolovu ipak nešto više od toga. Istina je da se pomoću sidra brod pozicionira, no to se ne može učiniti bilo kako, pogotovo ako namjeravamo oboriti rekord iz prošlog ribolova. Povlačenje i popuštanje po sidrenom konopcu su detalji vezani uz fino podešavanje, dok su izbor vrste sidra i način njegove montaže, kao i način spuštanja u more, priča za sebe.

Sve je izmišljeno

Odabir adekvatnog sidra i adekvatne dužine sidrenog konopa prva je stavka od koje valja krenuti. Premda mnogi ribolovci težinu sidra i dužinu konopca određuju nahođenjem i propitivanjem među kolegama, te su dimenzije davno definirane.

U tablici je jasno naznačen odnos mase sidra u odnosu na dužinu trupa barke, tako da ništa ne treba istraživati i izmišljati, nego se jednostavno držati pravila. Naravno, tablica spominje i posebno pomoćno sidro koje je itekako bitno, pogotovo kada su u pitanju točna pozicioniranja, koja kurenat lako može promijeniti, a nakon čega ribolov jednako lako može postati potpuni promašaj.

---

image
---

Dužina konopa je također varijabla oko koje se uvijek kalkulira. No, i tu su pravila jasna, pa tako

Pravilnik o brodicama

kaže da bi svaka barka trebala biti opremljena sidrenim konopom ili lancem dužine 25 do 100 metara. Naravno, tako širok raspon ostavlja svakome popriličan prostor u izboru dužine, no isto tako svatko razuman zna da nijedan konop na barki nije predugačak ni predebeo, tako da je 100 metara sidrenog konopa zapravo minimum ispod kojeg ne bi trebalo ići. Ta se dimenzija, dakako, odnosi na osnovno, glavno sidro, pri čemu i pomoćno valja nečim vezati, a što traži dodatan konop, barem jednake dužine.

---

image

Sidrenje je važan dio uspješnog ribolova

---

Boja konopa

Boja sidrenog konopa je konstantna tema u ribarskim raspravama. Naime, većina ribara tvrdi da bijela i crvena boja plaše i odbijaju ribu, tako se biraju i koriste konopi tamnijih i zagasitijih boja. Budući da se more ponaša kao svjetlosni filter kod kojega se crvena boja na dubini od desetak metara gasi i postaje siva, crveni sidreni konopac zbog svoje boje sigurno ne može biti razlog lošeg ribolovnog uspjeha.

Nažalost, činjenica je da konopac, bez obzira na boju, plaši ribu. Zbog toga je vrlo važno prilikom sidrenja, nakon što sidro dosegne dno, u more otpustiti još konopa, čime izbjegavamo da se sidreni konopac nađe ispod barke te da na taj način plaši ribu i ometa ribolov.

Većina suvremenih sidrenih konopa u svom pleteru ima i uplete tamnijih boja kojima se razbija vizualna cjelovitost, što je svakako detalj koji ide u prilog uspješnom ribolovu. Osim toga, i najsvjetliji konopac nakon nekog vremena dobije patinu koja ga čini manje vidljivim.

---

image

Sidreni konop treba uvijek biti uredno posložen

---

Naravno, kod lova na manjim dubinama poželjno je koristiti manje vidljive i upadljivo obojene konope, na većim dubinama, taj je detalj potpuno zanemariva stavka.

Debljina konopa ovisi o težini sidra, veličini barke i načinu podizanja. Tanji konopi stvaraju manji otpor u kurentu, ali i režu ruke pri dizanju. Optimalan promjer za većinu barki do osam metara kreće se oko 10 milimetara.

Važni lanac

Lanac na sidrenom konopcu je detalj koji mnogi ribolovci izbjegavaju iz raznih razloga. Jedni tvrde da zveckanje lanca plaši ribu, drugi tvrde da im prlja brod i konop, treći da je to nepotreban uteg... Nažalost, sve su to prazne priče u odnosu na elementarnu ulogu ovog dijela sidrene opreme.

Postavljanje lanca između sidra i sidrenog konopa je detalj bez kojega se ne bi trebalo otiskivati na more. Naime, često se i s težim sidrom na dugačkom konopu pri jačem vjetru teško, ako ne i nemoguće, sidriti. Kurenat, koji je u pravilu stalno prisutan, često s lakoćom stvori trbuh na konopu čiji je rezultat gotovo okomit položaj sidra. Naravno, u takvim situacijama, koliko god konopa otpustili u more, trbuh će postajati sve veći, a sidro imati sve manje šanse za kvalitetno kačenje dna. Postavljanjem lanca između sidra i konopa sidro se izbacuje iz ravnoteže i u trenutku kad dotakne dno, trenutno se prevaljuje se na stranu, u aktivni sidreni položaj.

Dužina lančanog dijela je određena dužinom barke. To znači da bi sidreni lanac trebao biti dug koliko i barka, što se u praksi ipak ne poštuje. Najčešće se koristi prepolovljena vrijednost, odnosno na sidro se postavlja lanac dug koliko je duga polovica barke.

U svemu rečenom ne treba smetnuti s uma da, osim što postavlja sidro u radni položaj, sidreni lanac i čuva konop od oštećenja na grubom kamenitom dnu.

Sklopivi mačak

Premda se na tržištu može naći mnoštvo raznih modela sidara namijenjenih sidrenju na različitim terenima, većina se ribolovaca odlučuje za dva osnovna, a to su mačak i drakmar.

---

image

Mačak je sidro koje se najviše koristi na našemu moru

---

Mačak je sklopivo sidro koje se proizvodi u težinama od 1 do 12 kilograma, a čiji se kraci preko zgloba po potrebi mogu priljubiti uz tijelo ili raširiti u radni položaj, baš poput kišobrana. Da se u transportu ne bi rasklopilo, ili pak sklopilo tijekom sidrenja, brine se prstenasti graničnik čijim se jednostavnim zakretanjem sidro postavlja u zakočeni ili radni položaj.

Ovo je sidro u pravilu vrlo jako i nosivo, tako da se mnogi početnici nađu u čudu kad otkriju da je sidro zapelo. O takvim situacijama treba misliti na vrijeme, odnosno u trenutku kada se sidro vezuje za konop. Mačak se uvijek veže tako da se sidreni lanac sa sidrom spaja preko škopca, i to za donje oko, dok se za gornje oko lanac fiksira tanjim konopom. U slučaju zapinjanja sidra u tvrdo, dovoljno je snažnije povući sidreni konop, što će dovesti do pucanja tanjeg konopčića koji vezuje lanac za gornje oko. Nakon toga se sidro bez nekih osobitih problema izvlači sklopljeno sa suprotne strane, baš kao sklopljeni kišobran. A da bi se ponovno dovelo u upotrebno stanje, dovoljno je konopčićem fiksirati lanac za gornje sidreno oko.

---

image

Mačak se u ribolovu mora pravilno vezati

---

Popularni drakmar

Drugo osnovo sidro, iako ga većina ribolovaca koristi kao pomoćno, jest drakmar. To je tradicionalno sidro koje se sastoji od sidrenog tijela, najčešće cijevi, u koju su umetnute četiri šipke promjera 6, 8 ili 10 milimetara.

Drakmar se u principu ne opterećuje nikakvim lancem, već se najčešće u gornji dio cijevi ulije beton ili olovo. Takav poremećaj težišta dovodi do prevrtanja sidra čim dotakne dno, a time i do trenutnog sidrenja. Drakmar se vezuje samo za gornje oko i iznimno je pogodan za sidrenje na kamenitim terenima gdje u dodiru s dnom vrlo lako nalazi uporište. U slučaju zapinjanja u tvrdo, dovoljno ga je snažno povući, čime se ispravlja krak koji je zapeo. Nakon izvlačenja, izravnati se krak rukom jednostavno ponovno savije u željeni oblik.

---

image

Drakmar se najčešće izrađuje od običnog željeza

---

I premda su u ponudi mnogih prodavaonica nautičke opreme takva sidra izrađena od inoksa, veliki je broj ribara skloniji drakmarima izrađenima od obične željezne cijevi i građevinskog željeza za armiranje betona. Naime, za razliku od inoksa koji već nakon desetak savijanja i ispravljanja pokazuje znakove zamora materijala, građevinsko željezo može podnijeti puno više takvih deformacija. Naravno, taj izbor ima svoju cijenu jer, za razliku od inoksa, građevinsko željezo konstantno korodira prljajući konop i brod.

Sidro u praksi

Sidrenje je u principu vrlo jednostavan postupak, pri čemu, unatoč toj nepobitnoj činjenici, mnogi ne uspijevaju usidriti svoje plovilo iz prvog pokušaja.

Prvi korak je, pod uvjetom da imamo sidro koje odgovara tipu dna na kojem se želimo usidriti, postavljanje barke u položaj koji će zauzeti nakon što se usidrimo. Nakon što se plovilo zaustavi u tom položaju, sidro se postupno, pažljivo propuštajući konop kroz ruke ili preko vitla, spušta prema dnu, dok se plovilo nošeno vjetrom ili kurentom, a po potrebi i pomoću motora, istodobno kreće krmom unatrag. Kada sidro dosegne dno, u more se dodatno spušta još nekoliko metara sidrenog konopa. Dužina dodatno otpuštenog konopa ovisi ponajprije o dubini mora i dužini plovila, i može varirati od tri-četiri do petnaestak, pa i više metara. To dodatno otpuštanje konopa potrebno je da bi se sidro kvalitetnije i brže ukopalo te da bi plovilo bilo stabilnije i kvalitetnije usidreno, ali i da bismo mjesto sidrenja, a time i konop, što više udaljili od lovne zone.

---

image

Plug sidro dobro hvata za pješčana i muljevita dna

---

Ako se želimo usidriti na padini braka, tada je najjednostavnije sidro spustiti na sam vrh braka te se popuštanjem dovesti na željenu poziciju.

No ako se želimo sidriti na padini braka uz kurenat koji nas nosi bočno, tada je potrebno malo manevriranja. Bočno sidrenje na padini braka je moguće ako ima dovoljno stjenovitih izbočina koje mogu izdržati sili zatezanja sidrenog konopca i prihvat sidra.

U tim se situacijama često služimo dodatnim, manjim sidrom koje montiramo nekoliko metara iznad glavnog sidra. Osim što će potapati sidreni konop, ovo će sidro imati i ulogu utega, ali i pravu sidrenu ulogu, što je uglavnom dostatno za kvalitetno sidrenje.

U nekim je situacijama dovoljno na konop okačiti uteg težak kilogram-dva koji će pomoći da sidro u oranju naiđe na uporište.

Sidreni konop može poslužiti i za brumanje, ako se na njega okači mrežica s brumom. Ako se odlučite za takav način brumanja, obvezno vodite računa o dubini i kurentu da ribu ne biste odvukli izvan lovne zone.

Na dva sidra

No opisani način sidrenja držat će brodicu na poziciji kvalitetno do promjene vjetra ili kurenta, nakon čega neizbježno dolazi do pomicanja brodice i odvlačenja iz lovne zone. U takvim situacijama, da bismo ostali na istoj poziciji, potrebno je sidriti se s dva sidra što zapravo nije nimalo teško, naravno, pod uvjetom da imate dva sidra i dovoljno konopa.

Lovnu poziciju treba preploviti u smjeru u kojem se pruža kurenat, i to u dužini koja je najmanje polovica dubine nad pozicijom. Na toj se poziciji preko krme spušta pomoćno sidro. Nakon što je sidro našlo uporište u dnu, istim se putem vozeći preko pozicije vratimo na dijametralno suprotnu stranu, te na jednakoj udaljenost od pozicije preko pramca spustimo drugo, glavno sidro. Sad je još samo potrebno popuštanjem pramčanog i dotezanjem krmenog konopa smjestiti barku nad odabranu poziciju. Naravno, u ovakvom manevriranju strogo treba voditi računa o položaju konopa otpuštenih u more kako bismo izbjegli mogućnost omatanja konopa o propelu motora, što može biti vrlo problematična i opasna situacija.

Na olujnom sidru

No katkad se u ribolovu puno bolji rezultati postižu u driftanju, odnosno u lovu u kurentu, bez sidra. Naravno, da bi tako što bilo izvedivo, kurenat mora biti prisutan, ali slab, što je zapravo vrlo rijetka situacija. U tom slučaju nam od pomoći može biti olujno ili zavlačno sidro. To je zapravo platneni zastor skrojen u obliku padobrana s ojačanjima na rubovima. S ruba ovog sidra pružaju se četiri kraća konopa spojena na centralnu alku koja je, pak, preko glavnog konopa povezana s barkom. Paralelno s tim glavnim konopom pruža se i konop koji je fiksiran za sredinu sidra s vanjske strane plašta, a koji služi za izvlačenje sidra. Naime, povlačenjem toga konopa sidro se izvrće, nakon čega ga izvlačimo sklopljenog gotovo bez otpora.

---

image

Obična plastična kanta u nuždi može poslužiti kao olujno sidro

---

Razvlačenjem olujnog sidra znatno usporavamo kretanje broda nošenog vjetrom ili kurentom. Olujno sidro može se vezati za bilo koji dio broda, čime će brod zauzeti adekvatan položaj u odnosu na strujanje i vjetar. Najčešće se vezuje za bok broda, ali bliže pramcu kako bi se dobilo dovoljno prostora za lov, a pritom što kvalitetnije neutralizirali valovi nošeni vjetrom i kurentom.

Sidra za meka dna

Od ostalih sidara kojima su u pravilu redovito opremljeni veći brodovi, a koje sve češće koriste i manje brodice, treba spomenuti

danforth, bruce, plug ili CQR te mantus Danforth ima dva pomična šiljka i dugo tijelo u obliku šipke zbog čega se vrlo lako podiže. Iznimno je pogodno za sidrenje na pjeskovitom i blatnom dnu, no zato je nepogodno za sidrenje na kamenitim terenima. Dostupno je u težinama od 6 do 15 kilograma.

---

image

Sidro bruce odlično drži na muljevitom i pješčanom dnu

---

Bruce je temeljno kreirano za sidrenje većih brodova, no u smanjenoj verziji pogodno je i za manje barke. Izvrsno drži na pjeskovitom dnu na kojem se ukapa s jednim od dva kraka koji podsjećaju na krila morskog goluba ili raže. Kod okomitog zatezanja konopa pri izvlačenju, kraci u balansiranju zauzimaju simetričan položaj, zbog čega sidro brzo popušta te se lako podiže do površine. Ako zapne na kamenitom dnu, teško se odapinje.

Plug ili CQR (Clyde Quick Release)ima oblik pluga. Opremljeno je samo jednim krakom koji se zbog težišta lako i odmah po zatezanju konopa zabija u dno. Zglob na spoju tijela i kraka omogućuje pomicanje kraka lijevo ili desno u odnosu na tijelo sidra, š to omogućuje još lakše ukapanje i sidrenje. Prigodom okomitog podizanja lako se izvlači, dok se u slučaju povlačenja pod kutem samo još dublje zabija. Pogodno je za sidrenje na mekanom dnu.

Mantus sidro

je ponajprije konstruirano za sidrenje na mekim pješčanim, ali i vrlo zaraštenim dnima. Zbog svoje konstrukcije vrlo se lako i brzo ukopava pružajući sigurno uporište, dok se kod okomitog podizanja jednako lako oslobađa. Zahvaljujući montažnoj konstrukciji, jednostavno se i brzo može rastaviti, što je svakako prednost prigodom skladištenja. Ovo sidro se proizvodi u rasponu od 3,6 do 57 kilograma.

---

image

Mantus sidro dobro hvata na pjeskovitim i zaraslim dnima, a može se rastaviti i spremiti

---

---

DIZANJE SIDRA UZ POMOĆ PLUTAČE

Mnogi ribolovci sidro ne dižu na ruke, nego pomoću plutače adekvatne nosivosti. Neposredno iznad sidra postavlja se

graničnik, dok je na konopac navučena alka koja promjerom ne može proći preko graničnika. Kad sidro zapne ili se nađe na većoj dubini, plutača se jednostavno baci u more, te se vožnjom barke uz pomoć motora sidro odigne od dna. Vožnja se nastavlja dok se plutača preko alke ne zaglavi na nosaču, nakon čega je potrebno samo sakupiti konopac i sidro prebaciti u barku.

---

---

image

Plutača za podizanje sidra

---

---

PAŽLJIVO S KONOPOM

Prigodom premještanja s jedne pozicije na drugu, sidreni konop valja pospremiti. Naime, lako se može dogoditi da s pramca klizne u more i u vožnji završi omotan oko propele, što je noćna mora svakog nautičara. Ako je pramčani spremnik premalen ili ga nema, od velike pomoći može biti obična plastificirana torba u koju se pospreme konop i sidro. Jedini uvjet je da dimenzijama odgovara namjeni, te da je tijekom vožnje privežemo za pramčanu bitvu ili ogradu na brodu kako bismo je osigurali od slučajnog pada u more

---

---

image

Sidro i konop u plovidbi uvijek moraju biti dobro pričvršćeni kako ne bi pali u more

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Koliko vam se puta dogodilo da ste na sonderu ugledali idealan teren s mnoštvom riba, da bi se nakon sidrenja ta slika pretvorila u glibavo dno s praznim ekranom. Možda je riba stvarno otišla, možda niste dobro vidjeli, možda niste dobro podesili sonder ili, što je najvjerojatnije, možda samo niste uspjeli usidriti brod tamo gdje ste htjeli i trebali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Koliko vam se puta dogodilo da ste na sonderu ugledali idealan teren s mnoštvom riba, da bi se nakon sidrenja ta slika pretvorila u glibavo dno s praznim ekranom. Možda je riba stvarno otišla, možda niste dobro vidjeli, možda niste dobro podesili sonder ili, što je najvjerojatnije, možda samo niste uspjeli usidriti brod tamo gdje ste htjeli i trebali RIBOLOVNI SAVJETI 2 0 13633 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-10 10:45:16 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-10 11:18:34 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-10 11:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Koliko vam se puta dogodilo da ste na sonderu ugledali idealan teren s mnoštvom riba, da bi se nakon sidrenja ta slika pretvorila u glibavo dno s praznim ekranom. Možda je riba stvarno otišla, možda niste dobro vidjeli, možda niste dobro podesili son [metadata] => robots= author= title=Usidri pa vladaj: donosimo sve što trebate znati o sidrenju za uspješan ribolov [metakey] => sidrenje, sidrenje ribolov, ribolovni savjeti, Boris Bulić, kako se usidriti, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25819223.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248549.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248547.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248546.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248544.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248543.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248542.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248541.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248540.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248539.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248538.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248537.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248536.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248534.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4248533.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4276839.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/4276838.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/10\/25819235.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pravilno sidrenje mo\u017ee biti klju\u010dno za uspje\u0161an ribolov<\/p>","

Olujno sidro sli\u010dno je padobranu<\/p>","

Obi\u010dna plasti\u010dna kanta u nu\u017edi mo\u017ee poslu\u017eiti kao olujno sidro<\/p>","

Ma\u010dak je sidro koje se najvi\u0161e koristi na na\u0161emu moru<\/p>","

Sidrenje je va\u017ean dio uspje\u0161nog ribolova<\/p>","

Drakmar se naj\u010de\u0161\u0107e izra\u0111uje od obi\u010dnog \u017eeljeza<\/p>","

Sidro i konop u plovidbi uvijek moraju biti dobro pri\u010dvr\u0161\u0107eni kako ne bi pali u more<\/p>","

Kompletna postava uvijek je spremna<\/p>","

Pluta\u010da za podizanje sidra<\/p>","

Grani\u010dnik uz sidro<\/p>","

Ma\u010dak se u ribolovu mora pravilno vezati<\/p>","

Sidreni konop treba uvijek biti uredno poslo\u017een<\/p>","

Danforth je kreiran za mekana dna<\/p>","

Sidro bruce odli\u010dno dr\u017ei na muljevitom i pje\u0161\u010danom dnu<\/p>","

Podizanje preko vin\u010da mogu\u0107e je kod motornih brodica s jakim akumulatorima<\/p>","

Mantus sidro dobro hvata na pjeskovitim i zaraslim dnima, a mo\u017ee se rastaviti i spremiti<\/p>","

Plug sidro dobro hvata za pje\u0161\u010dana i muljevita dna<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_25819223_1920.jpg":"1920x1080","k_25819223_1280.jpg":"1280x1280","k_25819223_1024.jpg":"1024x1024","k_25819223_640.jpg":"640x640","k_25819223_480.jpg":"480x480","k_25819223_340.jpg":"340x340","k_25819223_220.jpg":"220x220","o_25819223_1280.jpg":"1280x720","o_25819223_1024.jpg":"1024x576","o_25819223_640.jpg":"640x360","o_25819223_480.jpg":"480x270","o_25819223_340.jpg":"340x191","o_25819223_220.jpg":"220x123","h_25819223_1280.jpg":"1280x854","h_25819223_1024.jpg":"1024x683","h_25819223_640.jpg":"640x427","h_25819223_480.jpg":"480x320","h_25819223_340.jpg":"340x227","h_25819223_220.jpg":"220x147","pp_25819223_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819223_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819223_640.jpg":"640x814","pp_25819223_480.jpg":"480x611","pp_25819223_340.jpg":"340x432","pp_25819223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248549_1920.jpg":"1920x1080","k_4248549_1280.jpg":"1280x1280","k_4248549_1024.jpg":"1024x1024","k_4248549_640.jpg":"640x640","k_4248549_480.jpg":"480x480","k_4248549_340.jpg":"340x340","k_4248549_220.jpg":"220x220","o_4248549_1280.jpg":"1280x960","o_4248549_1024.jpg":"1024x768","o_4248549_640.jpg":"640x480","o_4248549_480.jpg":"480x360","o_4248549_340.jpg":"340x255","o_4248549_220.jpg":"220x165","h_4248549_1280.jpg":"1280x854","h_4248549_1024.jpg":"1024x683","h_4248549_640.jpg":"640x427","h_4248549_480.jpg":"480x320","h_4248549_340.jpg":"340x227","h_4248549_220.jpg":"220x147","pp_4248549_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248549_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248549_640.jpg":"640x814","pp_4248549_480.jpg":"480x611","pp_4248549_340.jpg":"340x432","pp_4248549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248547_1920.jpg":"1920x1080","k_4248547_1280.jpg":"1280x1280","k_4248547_1024.jpg":"1024x1024","k_4248547_640.jpg":"640x640","k_4248547_480.jpg":"480x480","k_4248547_340.jpg":"340x340","k_4248547_220.jpg":"220x220","o_4248547_1280.jpg":"1280x960","o_4248547_1024.jpg":"1024x768","o_4248547_640.jpg":"640x480","o_4248547_480.jpg":"480x360","o_4248547_340.jpg":"340x255","o_4248547_220.jpg":"220x165","h_4248547_1280.jpg":"1280x854","h_4248547_1024.jpg":"1024x683","h_4248547_640.jpg":"640x427","h_4248547_480.jpg":"480x320","h_4248547_340.jpg":"340x227","h_4248547_220.jpg":"220x147","pp_4248547_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248547_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248547_640.jpg":"640x814","pp_4248547_480.jpg":"480x611","pp_4248547_340.jpg":"340x432","pp_4248547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248546_1920.jpg":"1920x1080","k_4248546_1280.jpg":"1280x1280","k_4248546_1024.jpg":"1024x1024","k_4248546_640.jpg":"640x640","k_4248546_480.jpg":"480x480","k_4248546_340.jpg":"340x340","k_4248546_220.jpg":"220x220","o_4248546_1280.jpg":"1280x960","o_4248546_1024.jpg":"1024x768","o_4248546_640.jpg":"640x480","o_4248546_480.jpg":"480x360","o_4248546_340.jpg":"340x255","o_4248546_220.jpg":"220x165","h_4248546_1280.jpg":"1280x854","h_4248546_1024.jpg":"1024x683","h_4248546_640.jpg":"640x427","h_4248546_480.jpg":"480x320","h_4248546_340.jpg":"340x227","h_4248546_220.jpg":"220x147","pp_4248546_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248546_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248546_640.jpg":"640x814","pp_4248546_480.jpg":"480x611","pp_4248546_340.jpg":"340x432","pp_4248546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248544_1920.jpg":"1920x1080","k_4248544_1280.jpg":"1280x1280","k_4248544_1024.jpg":"1024x1024","k_4248544_640.jpg":"640x640","k_4248544_480.jpg":"480x480","k_4248544_340.jpg":"340x340","k_4248544_220.jpg":"220x220","o_4248544_1280.jpg":"1280x960","o_4248544_1024.jpg":"1024x768","o_4248544_640.jpg":"640x480","o_4248544_480.jpg":"480x360","o_4248544_340.jpg":"340x255","o_4248544_220.jpg":"220x165","h_4248544_1280.jpg":"1280x854","h_4248544_1024.jpg":"1024x683","h_4248544_640.jpg":"640x427","h_4248544_480.jpg":"480x320","h_4248544_340.jpg":"340x227","h_4248544_220.jpg":"220x147","pp_4248544_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248544_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248544_640.jpg":"640x814","pp_4248544_480.jpg":"480x611","pp_4248544_340.jpg":"340x432","pp_4248544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4248543_1920.jpg":"1920x1080","k_4248543_1280.jpg":"1280x1280","k_4248543_1024.jpg":"1024x1024","k_4248543_640.jpg":"640x640","k_4248543_480.jpg":"480x480","k_4248543_340.jpg":"340x340","k_4248543_220.jpg":"220x220","o_4248543_1280.jpg":"1280x853","o_4248543_1024.jpg":"1024x682","o_4248543_640.jpg":"640x426","o_4248543_480.jpg":"480x320","o_4248543_340.jpg":"340x226","o_4248543_220.jpg":"220x146","h_4248543_1280.jpg":"1280x854","h_4248543_1024.jpg":"1024x683","h_4248543_640.jpg":"640x427","h_4248543_480.jpg":"480x320","h_4248543_340.jpg":"340x227","h_4248543_220.jpg":"220x147","pp_4248543_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248543_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248543_640.jpg":"640x814","pp_4248543_480.jpg":"480x611","pp_4248543_340.jpg":"340x432","pp_4248543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248542_1920.jpg":"1920x1080","k_4248542_1280.jpg":"1280x1280","k_4248542_1024.jpg":"1024x1024","k_4248542_640.jpg":"640x640","k_4248542_480.jpg":"480x480","k_4248542_340.jpg":"340x340","k_4248542_220.jpg":"220x220","o_4248542_1280.jpg":"1280x960","o_4248542_1024.jpg":"1024x768","o_4248542_640.jpg":"640x480","o_4248542_480.jpg":"480x360","o_4248542_340.jpg":"340x255","o_4248542_220.jpg":"220x165","h_4248542_1280.jpg":"1280x854","h_4248542_1024.jpg":"1024x683","h_4248542_640.jpg":"640x427","h_4248542_480.jpg":"480x320","h_4248542_340.jpg":"340x227","h_4248542_220.jpg":"220x147","pp_4248542_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248542_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248542_640.jpg":"640x814","pp_4248542_480.jpg":"480x611","pp_4248542_340.jpg":"340x432","pp_4248542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248541_1920.jpg":"1920x1080","k_4248541_1280.jpg":"1280x1280","k_4248541_1024.jpg":"1024x1024","k_4248541_640.jpg":"640x640","k_4248541_480.jpg":"480x480","k_4248541_340.jpg":"340x340","k_4248541_220.jpg":"220x220","o_4248541_1280.jpg":"1280x960","o_4248541_1024.jpg":"1024x768","o_4248541_640.jpg":"640x480","o_4248541_480.jpg":"480x360","o_4248541_340.jpg":"340x255","o_4248541_220.jpg":"220x165","h_4248541_1280.jpg":"1280x854","h_4248541_1024.jpg":"1024x683","h_4248541_640.jpg":"640x427","h_4248541_480.jpg":"480x320","h_4248541_340.jpg":"340x227","h_4248541_220.jpg":"220x147","pp_4248541_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248541_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248541_640.jpg":"640x814","pp_4248541_480.jpg":"480x611","pp_4248541_340.jpg":"340x432","pp_4248541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248540_1920.jpg":"1920x1080","k_4248540_1280.jpg":"1280x1280","k_4248540_1024.jpg":"1024x1024","k_4248540_640.jpg":"640x640","k_4248540_480.jpg":"480x480","k_4248540_340.jpg":"340x340","k_4248540_220.jpg":"220x220","o_4248540_1280.jpg":"1280x960","o_4248540_1024.jpg":"1024x768","o_4248540_640.jpg":"640x480","o_4248540_480.jpg":"480x360","o_4248540_340.jpg":"340x255","o_4248540_220.jpg":"220x165","h_4248540_1280.jpg":"1280x854","h_4248540_1024.jpg":"1024x683","h_4248540_640.jpg":"640x427","h_4248540_480.jpg":"480x320","h_4248540_340.jpg":"340x227","h_4248540_220.jpg":"220x147","pp_4248540_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248540_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248540_640.jpg":"640x814","pp_4248540_480.jpg":"480x611","pp_4248540_340.jpg":"340x432","pp_4248540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248539_1920.jpg":"1920x1080","k_4248539_1280.jpg":"1280x1280","k_4248539_1024.jpg":"1024x1024","k_4248539_640.jpg":"640x640","k_4248539_480.jpg":"480x480","k_4248539_340.jpg":"340x340","k_4248539_220.jpg":"220x220","o_4248539_1280.jpg":"1280x960","o_4248539_1024.jpg":"1024x768","o_4248539_640.jpg":"640x480","o_4248539_480.jpg":"480x360","o_4248539_340.jpg":"340x255","o_4248539_220.jpg":"220x165","h_4248539_1280.jpg":"1280x854","h_4248539_1024.jpg":"1024x683","h_4248539_640.jpg":"640x427","h_4248539_480.jpg":"480x320","h_4248539_340.jpg":"340x227","h_4248539_220.jpg":"220x147","pp_4248539_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248539_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248539_640.jpg":"640x814","pp_4248539_480.jpg":"480x611","pp_4248539_340.jpg":"340x432","pp_4248539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248538_1920.jpg":"1920x1080","k_4248538_1280.jpg":"1280x1280","k_4248538_1024.jpg":"1024x1024","k_4248538_640.jpg":"640x640","k_4248538_480.jpg":"480x480","k_4248538_340.jpg":"340x340","k_4248538_220.jpg":"220x220","o_4248538_1280.jpg":"1280x960","o_4248538_1024.jpg":"1024x768","o_4248538_640.jpg":"640x480","o_4248538_480.jpg":"480x360","o_4248538_340.jpg":"340x255","o_4248538_220.jpg":"220x165","h_4248538_1280.jpg":"1280x854","h_4248538_1024.jpg":"1024x683","h_4248538_640.jpg":"640x427","h_4248538_480.jpg":"480x320","h_4248538_340.jpg":"340x227","h_4248538_220.jpg":"220x147","pp_4248538_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248538_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248538_640.jpg":"640x814","pp_4248538_480.jpg":"480x611","pp_4248538_340.jpg":"340x432","pp_4248538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248537_1920.jpg":"1920x1080","k_4248537_1280.jpg":"1280x1280","k_4248537_1024.jpg":"1024x1024","k_4248537_640.jpg":"640x640","k_4248537_480.jpg":"480x480","k_4248537_340.jpg":"340x340","k_4248537_220.jpg":"220x220","o_4248537_1280.jpg":"1280x960","o_4248537_1024.jpg":"1024x768","o_4248537_640.jpg":"640x480","o_4248537_480.jpg":"480x360","o_4248537_340.jpg":"340x255","o_4248537_220.jpg":"220x165","h_4248537_1280.jpg":"1280x854","h_4248537_1024.jpg":"1024x683","h_4248537_640.jpg":"640x427","h_4248537_480.jpg":"480x320","h_4248537_340.jpg":"340x227","h_4248537_220.jpg":"220x147","pp_4248537_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248537_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248537_640.jpg":"640x814","pp_4248537_480.jpg":"480x611","pp_4248537_340.jpg":"340x432","pp_4248537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4248536_1920.jpg":"1920x1080","k_4248536_1280.jpg":"1280x1280","k_4248536_1024.jpg":"1024x1024","k_4248536_640.jpg":"640x640","k_4248536_480.jpg":"480x480","k_4248536_340.jpg":"340x340","k_4248536_220.jpg":"220x220","o_4248536_1280.jpg":"1280x960","o_4248536_1024.jpg":"1024x768","o_4248536_640.jpg":"640x480","o_4248536_480.jpg":"480x360","o_4248536_340.jpg":"340x255","o_4248536_220.jpg":"220x165","h_4248536_1280.jpg":"1280x854","h_4248536_1024.jpg":"1024x683","h_4248536_640.jpg":"640x427","h_4248536_480.jpg":"480x320","h_4248536_340.jpg":"340x227","h_4248536_220.jpg":"220x147","pp_4248536_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248536_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248536_640.jpg":"640x814","pp_4248536_480.jpg":"480x611","pp_4248536_340.jpg":"340x432","pp_4248536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_4248534_1920.jpg":"1920x1080","k_4248534_1280.jpg":"1280x1280","k_4248534_1024.jpg":"1024x1024","k_4248534_640.jpg":"640x640","k_4248534_480.jpg":"480x480","k_4248534_340.jpg":"340x340","k_4248534_220.jpg":"220x220","o_4248534_1280.jpg":"1280x1706","o_4248534_1024.jpg":"1024x1365","o_4248534_640.jpg":"640x853","o_4248534_480.jpg":"480x640","o_4248534_340.jpg":"340x453","o_4248534_220.jpg":"220x293","h_4248534_1280.jpg":"1280x854","h_4248534_1024.jpg":"1024x683","h_4248534_640.jpg":"640x427","h_4248534_480.jpg":"480x320","h_4248534_340.jpg":"340x227","h_4248534_220.jpg":"220x147","pp_4248534_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248534_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248534_640.jpg":"640x814","pp_4248534_480.jpg":"480x611","pp_4248534_340.jpg":"340x432","pp_4248534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1406","hd_4248533_1920.jpg":"1920x1080","k_4248533_1280.jpg":"1280x1280","k_4248533_1024.jpg":"1024x1024","k_4248533_640.jpg":"640x640","k_4248533_480.jpg":"480x480","k_4248533_340.jpg":"340x340","k_4248533_220.jpg":"220x220","o_4248533_1280.jpg":"1280x937","o_4248533_1024.jpg":"1024x749","o_4248533_640.jpg":"640x468","o_4248533_480.jpg":"480x351","o_4248533_340.jpg":"340x248","o_4248533_220.jpg":"220x161","h_4248533_1280.jpg":"1280x854","h_4248533_1024.jpg":"1024x683","h_4248533_640.jpg":"640x427","h_4248533_480.jpg":"480x320","h_4248533_340.jpg":"340x227","h_4248533_220.jpg":"220x147","pp_4248533_1280.jpg":"1280x1628","pp_4248533_1024.jpg":"1024x1303","pp_4248533_640.jpg":"640x814","pp_4248533_480.jpg":"480x611","pp_4248533_340.jpg":"340x432","pp_4248533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_4276839_1920.jpg":"1920x1080","k_4276839_1280.jpg":"1280x1280","k_4276839_1024.jpg":"1024x1024","k_4276839_640.jpg":"640x640","k_4276839_480.jpg":"480x480","k_4276839_340.jpg":"340x340","k_4276839_220.jpg":"220x220","o_4276839_1280.jpg":"1280x720","o_4276839_1024.jpg":"1024x576","o_4276839_640.jpg":"640x360","o_4276839_480.jpg":"480x270","o_4276839_340.jpg":"340x191","o_4276839_220.jpg":"220x123","h_4276839_1280.jpg":"1280x854","h_4276839_1024.jpg":"1024x683","h_4276839_640.jpg":"640x427","h_4276839_480.jpg":"480x320","h_4276839_340.jpg":"340x227","h_4276839_220.jpg":"220x147","pp_4276839_1280.jpg":"1280x1628","pp_4276839_1024.jpg":"1024x1303","pp_4276839_640.jpg":"640x814","pp_4276839_480.jpg":"480x611","pp_4276839_340.jpg":"340x432","pp_4276839_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1064","hd_4276838_1920.jpg":"1920x1080","k_4276838_1280.jpg":"1280x1280","k_4276838_1024.jpg":"1024x1024","k_4276838_640.jpg":"640x640","k_4276838_480.jpg":"480x480","k_4276838_340.jpg":"340x340","k_4276838_220.jpg":"220x220","o_4276838_1280.jpg":"1280x851","o_4276838_1024.jpg":"1024x680","o_4276838_640.jpg":"640x425","o_4276838_480.jpg":"480x319","o_4276838_340.jpg":"340x226","o_4276838_220.jpg":"220x146","h_4276838_1280.jpg":"1280x854","h_4276838_1024.jpg":"1024x683","h_4276838_640.jpg":"640x427","h_4276838_480.jpg":"480x320","h_4276838_340.jpg":"340x227","h_4276838_220.jpg":"220x147","pp_4276838_1280.jpg":"1280x1628","pp_4276838_1024.jpg":"1024x1303","pp_4276838_640.jpg":"640x814","pp_4276838_480.jpg":"480x611","pp_4276838_340.jpg":"340x432","pp_4276838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"347x310","hd_25819235_1920.jpg":"1920x1080","k_25819235_1280.jpg":"1280x1280","k_25819235_1024.jpg":"1024x1024","k_25819235_640.jpg":"640x640","k_25819235_480.jpg":"480x480","k_25819235_340.jpg":"340x340","k_25819235_220.jpg":"220x220","o_25819235_1280.jpg":"1280x1143","o_25819235_1024.jpg":"1024x914","o_25819235_640.jpg":"640x571","o_25819235_480.jpg":"480x428","o_25819235_340.jpg":"340x303","o_25819235_220.jpg":"220x196","h_25819235_1280.jpg":"1280x854","h_25819235_1024.jpg":"1024x683","h_25819235_640.jpg":"640x427","h_25819235_480.jpg":"480x320","h_25819235_340.jpg":"340x227","h_25819235_220.jpg":"220x147","pp_25819235_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819235_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819235_640.jpg":"640x814","pp_25819235_480.jpg":"480x611","pp_25819235_340.jpg":"340x432","pp_25819235_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7696323 Threads: 5 Questions: 1557921824 Slow queries: 4748605 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111411020 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/usidri-pa-vladaj-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-sidrenju-za-uspjesan-ribolov-1329297 [printLink] => /om/ribolov/usidri-pa-vladaj-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-sidrenju-za-uspjesan-ribolov-1329297?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 333179 [name] => sidrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sidrenje [link] => /tag/sidrenje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 732747 [name] => sidrenje ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-10 13:08:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sidrenje-ribolov [link] => /tag/sidrenje-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 624667 [name] => ribolovni savjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 10:31:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-savjeti [link] => /tag/ribolovni-savjeti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 732748 [name] => kako se usidriti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-10 13:08:35 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-se-usidriti [link] => /tag/kako-se-usidriti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Koliko vam se puta dogodilo da ste na sonderu ugledali idealan teren s mnoštvom riba, da bi se nakon sidrenja ta slika pretvorila u glibavo dno s praznim ekranom. Možda je riba stvarno otišla, možda niste dobro vidjeli, možda niste dobro podesili sonder ili, što je najvjerojatnije, možda samo niste uspjeli usidriti brod tamo gdje ste htjeli i trebali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Usidri pa vladaj: donosimo sve što trebate znati o sidrenju za uspješan ribolov [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-09-07-37-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25819223.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Pravilno sidrenje može biti ključno za uspješan ribolov

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25819223.jpg [title] => Boris Bulić

Pravilno sidrenje može biti ključno za uspješan ribolov

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248549.jpg [title] =>

Olujno sidro slično je padobranu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248547.jpg [title] =>

Obična plastična kanta u nuždi može poslužiti kao olujno sidro

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248546.jpg [title] =>

Mačak je sidro koje se najviše koristi na našemu moru

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248544.jpg [title] =>

Sidrenje je važan dio uspješnog ribolova

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248543.jpg [title] =>

Drakmar se najčešće izrađuje od običnog željeza

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248542.jpg [title] =>

Sidro i konop u plovidbi uvijek moraju biti dobro pričvršćeni kako ne bi pali u more

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248541.jpg [title] =>

Kompletna postava uvijek je spremna

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248540.jpg [title] =>

Plutača za podizanje sidra

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248539.jpg [title] =>

Graničnik uz sidro

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248538.jpg [title] =>

Mačak se u ribolovu mora pravilno vezati

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248537.jpg [title] =>

Sidreni konop treba uvijek biti uredno posložen

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248536.jpg [title] =>

Danforth je kreiran za mekana dna

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248534.jpg [title] =>

Sidro bruce odlično drži na muljevitom i pješčanom dnu

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4248533.jpg [title] =>

Podizanje preko vinča moguće je kod motornih brodica s jakim akumulatorima

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4276839.jpg [title] =>

Mantus sidro dobro hvata na pjeskovitim i zaraslim dnima, a može se rastaviti i spremiti

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/4276838.jpg [title] =>

Plug sidro dobro hvata za pješčana i muljevita dna

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/10/25819235.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Većina ribolovaca sidru i sidrenom konopu ne pridaje potrebnu važnost. Premda službena definicija kaže da je sidro naprava koja se na konopcu ili lancu spušta s broda do dna da bi brod ostao u mjestu, odnosno da ga vjetar i morska strujanja ne bi odvukli, sidro je u ribolovu ipak nešto više od toga. Istina je da se pomoću sidra brod pozicionira, no to se ne može učiniti bilo kako, pogotovo ako namjeravamo oboriti rekord iz prošlog ribolova. Povlačenje i popuštanje po sidrenom konopcu su detalji vezani uz fino podešavanje, dok su izbor vrste sidra i način njegove montaže, kao i način spuštanja u more, priča za sebe.

Sve je izmišljeno

Odabir adekvatnog sidra i adekvatne dužine sidrenog konopa prva je stavka od koje valja krenuti. Premda mnogi ribolovci težinu sidra i dužinu konopca određuju nahođenjem i propitivanjem među kolegama, te su dimenzije davno definirane.

U tablici je jasno naznačen odnos mase sidra u odnosu na dužinu trupa barke, tako da ništa ne treba istraživati i izmišljati, nego se jednostavno držati pravila. Naravno, tablica spominje i posebno pomoćno sidro koje je itekako bitno, pogotovo kada su u pitanju točna pozicioniranja, koja kurenat lako može promijeniti, a nakon čega ribolov jednako lako može postati potpuni promašaj.

---

image
---

Dužina konopa je također varijabla oko koje se uvijek kalkulira. No, i tu su pravila jasna, pa tako

Pravilnik o brodicama

kaže da bi svaka barka trebala biti opremljena sidrenim konopom ili lancem dužine 25 do 100 metara. Naravno, tako širok raspon ostavlja svakome popriličan prostor u izboru dužine, no isto tako svatko razuman zna da nijedan konop na barki nije predugačak ni predebeo, tako da je 100 metara sidrenog konopa zapravo minimum ispod kojeg ne bi trebalo ići. Ta se dimenzija, dakako, odnosi na osnovno, glavno sidro, pri čemu i pomoćno valja nečim vezati, a što traži dodatan konop, barem jednake dužine.

---

image

Sidrenje je važan dio uspješnog ribolova

---

Boja konopa

Boja sidrenog konopa je konstantna tema u ribarskim raspravama. Naime, većina ribara tvrdi da bijela i crvena boja plaše i odbijaju ribu, tako se biraju i koriste konopi tamnijih i zagasitijih boja. Budući da se more ponaša kao svjetlosni filter kod kojega se crvena boja na dubini od desetak metara gasi i postaje siva, crveni sidreni konopac zbog svoje boje sigurno ne može biti razlog lošeg ribolovnog uspjeha.

Nažalost, činjenica je da konopac, bez obzira na boju, plaši ribu. Zbog toga je vrlo važno prilikom sidrenja, nakon što sidro dosegne dno, u more otpustiti još konopa, čime izbjegavamo da se sidreni konopac nađe ispod barke te da na taj način plaši ribu i ometa ribolov.

Većina suvremenih sidrenih konopa u svom pleteru ima i uplete tamnijih boja kojima se razbija vizualna cjelovitost, što je svakako detalj koji ide u prilog uspješnom ribolovu. Osim toga, i najsvjetliji konopac nakon nekog vremena dobije patinu koja ga čini manje vidljivim.

---

image

Sidreni konop treba uvijek biti uredno posložen

---

Naravno, kod lova na manjim dubinama poželjno je koristiti manje vidljive i upadljivo obojene konope, na većim dubinama, taj je detalj potpuno zanemariva stavka.

Debljina konopa ovisi o težini sidra, veličini barke i načinu podizanja. Tanji konopi stvaraju manji otpor u kurentu, ali i režu ruke pri dizanju. Optimalan promjer za većinu barki do osam metara kreće se oko 10 milimetara.

Važni lanac

Lanac na sidrenom konopcu je detalj koji mnogi ribolovci izbjegavaju iz raznih razloga. Jedni tvrde da zveckanje lanca plaši ribu, drugi tvrde da im prlja brod i konop, treći da je to nepotreban uteg... Nažalost, sve su to prazne priče u odnosu na elementarnu ulogu ovog dijela sidrene opreme.

Postavljanje lanca između sidra i sidrenog konopa je detalj bez kojega se ne bi trebalo otiskivati na more. Naime, često se i s težim sidrom na dugačkom konopu pri jačem vjetru teško, ako ne i nemoguće, sidriti. Kurenat, koji je u pravilu stalno prisutan, često s lakoćom stvori trbuh na konopu čiji je rezultat gotovo okomit položaj sidra. Naravno, u takvim situacijama, koliko god konopa otpustili u more, trbuh će postajati sve veći, a sidro imati sve manje šanse za kvalitetno kačenje dna. Postavljanjem lanca između sidra i konopa sidro se izbacuje iz ravnoteže i u trenutku kad dotakne dno, trenutno se prevaljuje se na stranu, u aktivni sidreni položaj.

Dužina lančanog dijela je određena dužinom barke. To znači da bi sidreni lanac trebao biti dug koliko i barka, što se u praksi ipak ne poštuje. Najčešće se koristi prepolovljena vrijednost, odnosno na sidro se postavlja lanac dug koliko je duga polovica barke.

U svemu rečenom ne treba smetnuti s uma da, osim što postavlja sidro u radni položaj, sidreni lanac i čuva konop od oštećenja na grubom kamenitom dnu.

Sklopivi mačak

Premda se na tržištu može naći mnoštvo raznih modela sidara namijenjenih sidrenju na različitim terenima, većina se ribolovaca odlučuje za dva osnovna, a to su mačak i drakmar.

---

image

Mačak je sidro koje se najviše koristi na našemu moru

---

Mačak je sklopivo sidro koje se proizvodi u težinama od 1 do 12 kilograma, a čiji se kraci preko zgloba po potrebi mogu priljubiti uz tijelo ili raširiti u radni položaj, baš poput kišobrana. Da se u transportu ne bi rasklopilo, ili pak sklopilo tijekom sidrenja, brine se prstenasti graničnik čijim se jednostavnim zakretanjem sidro postavlja u zakočeni ili radni položaj.

Ovo je sidro u pravilu vrlo jako i nosivo, tako da se mnogi početnici nađu u čudu kad otkriju da je sidro zapelo. O takvim situacijama treba misliti na vrijeme, odnosno u trenutku kada se sidro vezuje za konop. Mačak se uvijek veže tako da se sidreni lanac sa sidrom spaja preko škopca, i to za donje oko, dok se za gornje oko lanac fiksira tanjim konopom. U slučaju zapinjanja sidra u tvrdo, dovoljno je snažnije povući sidreni konop, što će dovesti do pucanja tanjeg konopčića koji vezuje lanac za gornje oko. Nakon toga se sidro bez nekih osobitih problema izvlači sklopljeno sa suprotne strane, baš kao sklopljeni kišobran. A da bi se ponovno dovelo u upotrebno stanje, dovoljno je konopčićem fiksirati lanac za gornje sidreno oko.

---

image

Mačak se u ribolovu mora pravilno vezati

---

Popularni drakmar

Drugo osnovo sidro, iako ga većina ribolovaca koristi kao pomoćno, jest drakmar. To je tradicionalno sidro koje se sastoji od sidrenog tijela, najčešće cijevi, u koju su umetnute četiri šipke promjera 6, 8 ili 10 milimetara.

Drakmar se u principu ne opterećuje nikakvim lancem, već se najčešće u gornji dio cijevi ulije beton ili olovo. Takav poremećaj težišta dovodi do prevrtanja sidra čim dotakne dno, a time i do trenutnog sidrenja. Drakmar se vezuje samo za gornje oko i iznimno je pogodan za sidrenje na kamenitim terenima gdje u dodiru s dnom vrlo lako nalazi uporište. U slučaju zapinjanja u tvrdo, dovoljno ga je snažno povući, čime se ispravlja krak koji je zapeo. Nakon izvlačenja, izravnati se krak rukom jednostavno ponovno savije u željeni oblik.

---

image

Drakmar se najčešće izrađuje od običnog željeza

---

I premda su u ponudi mnogih prodavaonica nautičke opreme takva sidra izrađena od inoksa, veliki je broj ribara skloniji drakmarima izrađenima od obične željezne cijevi i građevinskog željeza za armiranje betona. Naime, za razliku od inoksa koji već nakon desetak savijanja i ispravljanja pokazuje znakove zamora materijala, građevinsko željezo može podnijeti puno više takvih deformacija. Naravno, taj izbor ima svoju cijenu jer, za razliku od inoksa, građevinsko željezo konstantno korodira prljajući konop i brod.

Sidro u praksi

Sidrenje je u principu vrlo jednostavan postupak, pri čemu, unatoč toj nepobitnoj činjenici, mnogi ne uspijevaju usidriti svoje plovilo iz prvog pokušaja.

Prvi korak je, pod uvjetom da imamo sidro koje odgovara tipu dna na kojem se želimo usidriti, postavljanje barke u položaj koji će zauzeti nakon što se usidrimo. Nakon što se plovilo zaustavi u tom položaju, sidro se postupno, pažljivo propuštajući konop kroz ruke ili preko vitla, spušta prema dnu, dok se plovilo nošeno vjetrom ili kurentom, a po potrebi i pomoću motora, istodobno kreće krmom unatrag. Kada sidro dosegne dno, u more se dodatno spušta još nekoliko metara sidrenog konopa. Dužina dodatno otpuštenog konopa ovisi ponajprije o dubini mora i dužini plovila, i može varirati od tri-četiri do petnaestak, pa i više metara. To dodatno otpuštanje konopa potrebno je da bi se sidro kvalitetnije i brže ukopalo te da bi plovilo bilo stabilnije i kvalitetnije usidreno, ali i da bismo mjesto sidrenja, a time i konop, što više udaljili od lovne zone.

---

image

Plug sidro dobro hvata za pješčana i muljevita dna

---

Ako se želimo usidriti na padini braka, tada je najjednostavnije sidro spustiti na sam vrh braka te se popuštanjem dovesti na željenu poziciju.

No ako se želimo sidriti na padini braka uz kurenat koji nas nosi bočno, tada je potrebno malo manevriranja. Bočno sidrenje na padini braka je moguće ako ima dovoljno stjenovitih izbočina koje mogu izdržati sili zatezanja sidrenog konopca i prihvat sidra.

U tim se situacijama često služimo dodatnim, manjim sidrom koje montiramo nekoliko metara iznad glavnog sidra. Osim što će potapati sidreni konop, ovo će sidro imati i ulogu utega, ali i pravu sidrenu ulogu, što je uglavnom dostatno za kvalitetno sidrenje.

U nekim je situacijama dovoljno na konop okačiti uteg težak kilogram-dva koji će pomoći da sidro u oranju naiđe na uporište.

Sidreni konop može poslužiti i za brumanje, ako se na njega okači mrežica s brumom. Ako se odlučite za takav način brumanja, obvezno vodite računa o dubini i kurentu da ribu ne biste odvukli izvan lovne zone.

Na dva sidra

No opisani način sidrenja držat će brodicu na poziciji kvalitetno do promjene vjetra ili kurenta, nakon čega neizbježno dolazi do pomicanja brodice i odvlačenja iz lovne zone. U takvim situacijama, da bismo ostali na istoj poziciji, potrebno je sidriti se s dva sidra što zapravo nije nimalo teško, naravno, pod uvjetom da imate dva sidra i dovoljno konopa.

Lovnu poziciju treba preploviti u smjeru u kojem se pruža kurenat, i to u dužini koja je najmanje polovica dubine nad pozicijom. Na toj se poziciji preko krme spušta pomoćno sidro. Nakon što je sidro našlo uporište u dnu, istim se putem vozeći preko pozicije vratimo na dijametralno suprotnu stranu, te na jednakoj udaljenost od pozicije preko pramca spustimo drugo, glavno sidro. Sad je još samo potrebno popuštanjem pramčanog i dotezanjem krmenog konopa smjestiti barku nad odabranu poziciju. Naravno, u ovakvom manevriranju strogo treba voditi računa o položaju konopa otpuštenih u more kako bismo izbjegli mogućnost omatanja konopa o propelu motora, što može biti vrlo problematična i opasna situacija.

Na olujnom sidru

No katkad se u ribolovu puno bolji rezultati postižu u driftanju, odnosno u lovu u kurentu, bez sidra. Naravno, da bi tako što bilo izvedivo, kurenat mora biti prisutan, ali slab, što je zapravo vrlo rijetka situacija. U tom slučaju nam od pomoći može biti olujno ili zavlačno sidro. To je zapravo platneni zastor skrojen u obliku padobrana s ojačanjima na rubovima. S ruba ovog sidra pružaju se četiri kraća konopa spojena na centralnu alku koja je, pak, preko glavnog konopa povezana s barkom. Paralelno s tim glavnim konopom pruža se i konop koji je fiksiran za sredinu sidra s vanjske strane plašta, a koji služi za izvlačenje sidra. Naime, povlačenjem toga konopa sidro se izvrće, nakon čega ga izvlačimo sklopljenog gotovo bez otpora.

---

image

Obična plastična kanta u nuždi može poslužiti kao olujno sidro

---

Razvlačenjem olujnog sidra znatno usporavamo kretanje broda nošenog vjetrom ili kurentom. Olujno sidro može se vezati za bilo koji dio broda, čime će brod zauzeti adekvatan položaj u odnosu na strujanje i vjetar. Najčešće se vezuje za bok broda, ali bliže pramcu kako bi se dobilo dovoljno prostora za lov, a pritom što kvalitetnije neutralizirali valovi nošeni vjetrom i kurentom.

Sidra za meka dna

Od ostalih sidara kojima su u pravilu redovito opremljeni veći brodovi, a koje sve češće koriste i manje brodice, treba spomenuti

danforth, bruce, plug ili CQR te mantus Danforth ima dva pomična šiljka i dugo tijelo u obliku šipke zbog čega se vrlo lako podiže. Iznimno je pogodno za sidrenje na pjeskovitom i blatnom dnu, no zato je nepogodno za sidrenje na kamenitim terenima. Dostupno je u težinama od 6 do 15 kilograma.

---

image

Sidro bruce odlično drži na muljevitom i pješčanom dnu

---

Bruce je temeljno kreirano za sidrenje većih brodova, no u smanjenoj verziji pogodno je i za manje barke. Izvrsno drži na pjeskovitom dnu na kojem se ukapa s jednim od dva kraka koji podsjećaju na krila morskog goluba ili raže. Kod okomitog zatezanja konopa pri izvlačenju, kraci u balansiranju zauzimaju simetričan položaj, zbog čega sidro brzo popušta te se lako podiže do površine. Ako zapne na kamenitom dnu, teško se odapinje.

Plug ili CQR (Clyde Quick Release)ima oblik pluga. Opremljeno je samo jednim krakom koji se zbog težišta lako i odmah po zatezanju konopa zabija u dno. Zglob na spoju tijela i kraka omogućuje pomicanje kraka lijevo ili desno u odnosu na tijelo sidra, š to omogućuje još lakše ukapanje i sidrenje. Prigodom okomitog podizanja lako se izvlači, dok se u slučaju povlačenja pod kutem samo još dublje zabija. Pogodno je za sidrenje na mekanom dnu.

Mantus sidro

je ponajprije konstruirano za sidrenje na mekim pješčanim, ali i vrlo zaraštenim dnima. Zbog svoje konstrukcije vrlo se lako i brzo ukopava pružajući sigurno uporište, dok se kod okomitog podizanja jednako lako oslobađa. Zahvaljujući montažnoj konstrukciji, jednostavno se i brzo može rastaviti, što je svakako prednost prigodom skladištenja. Ovo sidro se proizvodi u rasponu od 3,6 do 57 kilograma.

---

image

Mantus sidro dobro hvata na pjeskovitim i zaraslim dnima, a može se rastaviti i spremiti

---

---

DIZANJE SIDRA UZ POMOĆ PLUTAČE

Mnogi ribolovci sidro ne dižu na ruke, nego pomoću plutače adekvatne nosivosti. Neposredno iznad sidra postavlja se

graničnik, dok je na konopac navučena alka koja promjerom ne može proći preko graničnika. Kad sidro zapne ili se nađe na većoj dubini, plutača se jednostavno baci u more, te se vožnjom barke uz pomoć motora sidro odigne od dna. Vožnja se nastavlja dok se plutača preko alke ne zaglavi na nosaču, nakon čega je potrebno samo sakupiti konopac i sidro prebaciti u barku.

---

---

image

Plutača za podizanje sidra

---

---

PAŽLJIVO S KONOPOM

Prigodom premještanja s jedne pozicije na drugu, sidreni konop valja pospremiti. Naime, lako se može dogoditi da s pramca klizne u more i u vožnji završi omotan oko propele, što je noćna mora svakog nautičara. Ako je pramčani spremnik premalen ili ga nema, od velike pomoći može biti obična plastificirana torba u koju se pospreme konop i sidro. Jedini uvjet je da dimenzijama odgovara namjeni, te da je tijekom vožnje privežemo za pramčanu bitvu ili ogradu na brodu kako bismo je osigurali od slučajnog pada u more

---

---

image

Sidro i konop u plovidbi uvijek moraju biti dobro pričvršćeni kako ne bi pali u more

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Pravilno sidrenje može biti ključno za uspješan ribolov


Olujno sidro slično je padobranu


Obična plastična kanta u nuždi može poslužiti kao olujno sidro


Mačak je sidro koje se najviše koristi na našemu moru


Sidrenje je važan dio uspješnog ribolova


Drakmar se najčešće izrađuje od običnog željeza


Sidro i konop u plovidbi uvijek moraju biti dobro pričvršćeni kako ne bi pali u more


Kompletna postava uvijek je spremna


Plutača za podizanje sidra


Graničnik uz sidro


Mačak se u ribolovu mora pravilno vezati


Sidreni konop treba uvijek biti uredno posložen


Danforth je kreiran za mekana dna


Sidro bruce odlično drži na muljevitom i pješčanom dnu


Podizanje preko vinča moguće je kod motornih brodica s jakim akumulatorima


Mantus sidro dobro hvata na pjeskovitim i zaraslim dnima, a može se rastaviti i spremiti


Plug sidro dobro hvata za pješčana i muljevita dna


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/usidri-pa-vladaj-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-sidrenju-za-uspjesan-ribolov-1329297 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=158500d2b390f8349c3deb50d9d38ed575a08117 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Usidri+pa+vladaj%3A+donosimo+sve+%C5%A1to+trebate+znati+o+sidrenju+za+uspje%C5%A1an+ribolov&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fusidri-pa-vladaj-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-sidrenju-za-uspjesan-ribolov-1329297 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fusidri-pa-vladaj-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-sidrenju-za-uspjesan-ribolov-1329297 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Koliko vam se puta dogodilo da ste na sonderu ugledali idealan teren s mnoštvom riba, da bi se nakon sidrenja ta slika pretvorila u glibavo dno s praznim ekranom. Možda je riba stvarno otišla, možda niste dobro vidjeli, možda niste dobro podesili sonder ili, što je najvjerojatnije, možda samo niste uspjeli usidriti brod tamo gdje ste htjeli i trebali [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI SAVJETI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI SAVJETIUsidri pa vladaj: donosimo sve što trebate znati o sidrenju za uspješan ribolov

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
10. listopada 2023. - 13:08

Većina ribolovaca sidru i sidrenom konopu ne pridaje potrebnu važnost. Premda službena definicija kaže da je sidro naprava koja se na konopcu ili lancu spušta s broda do dna da bi brod ostao u mjestu, odnosno da ga vjetar i morska strujanja ne bi odvukli, sidro je u ribolovu ipak nešto više od toga. Istina je da se pomoću sidra brod pozicionira, no to se ne može učiniti bilo kako, pogotovo ako namjeravamo oboriti rekord iz prošlog ribolova. Povlačenje i popuštanje po sidrenom konopcu su detalji vezani uz fino podešavanje, dok su izbor vrste sidra i način njegove montaže, kao i način spuštanja u more, priča za sebe.

Sve je izmišljeno

Odabir adekvatnog sidra i adekvatne dužine sidrenog konopa prva je stavka od koje valja krenuti. Premda mnogi ribolovci težinu sidra i...

15. svibanj 2024 11:07