StoryEditorOCM

LITTLE GAME u komižiU lovu i puštanju pirki i škarpuna najuspješnija Komižanka Korina

Piše Sandra Barčot
22. srpnja 2021. - 23:54

Očuvanje tradicije zadatak je svih nas, a to Komižani itekako dobro rade jer djecu od najranije dobi uče kako se lovi riba, kako ukrotiti more koje je hranitelj otočanima već stoljećima, desetljećima, godinama...

A kako se završni dio trogodišnjeg europskog projekta Adrireef, kojeg u sklopu Interreg prekogranične suradnje Italija-Hrvatska provodi u cilju zaštite morskih grebena, sve u organizaciji razvojne agencije RERA Splitsko-dalmatinske županije, održao u Komiži, bila je i to prilika organizirati ribolov za djecu. I to već onaj tradicionalni little game gdje mališani uzrasta do 15 godina, na more isplove u falkušama, tradicijskim brodovima njihovih predaka-ribara!

Doduše, djeca ovog puta, a njih 16 je otplovilo na pučinu, nisu imali tradicionalne ribarske alate, a ni tradicionalni način izlova! Lovili su mališani ribolovnim štapima, od ješke su izabrali frišku srdelu i lignju, te ribu nisu vadili na brod.

- Sve radimo po sustavu očuvanja morske flore i faune, po sistemu ulovi i pusti, odnosno catch and release – doznajemo od od Pina Vojkovića, na čiju su se falkušu imena Palagruža, djeca ukrcala, te lovila i uz pomoć najstarijeg komiškog ribara Tonka Božanića legendarnog Gruje.

image
Jedan od kormilara bio je Tonko Božanić Gruje

Dok je na drugoj fakluši Comeza Lisboa sve dirigirao poznati povjesničar Joško Božanić uz pomoć Vinka Borčića, tajnika Sportskog-ribolovnog kluba Komiža. Djeca su ribarila na području Barjaka, no jaki kurenat ih je vratio do punte Knezice i u tom nadmudrivanju s morskim stanovnicima, najviše uspjeha imala je – djevojčica. Korina Mardešić iz Komiže.

Premda pri povratku u komiški porat, su svi oni bili pobjednici. Kako se ulov snimao i vraćao u more, nisu djeca bila sigurna čija je ribica veće, pa smo pri akoštavanju ribarskih barki, čuli i ovakve komentare:

- Mama, pobjedio sam, imao sam ribicu. A pobjednik je i Karlo. Znaš i on je ulovio jednu!

No snimke i s jedne i s druge falkuše, brzo vaganje te vraćanje ulova odmah u more, na kraju je potvrdilo kako je pobjednica Korina.

- Ulovila sam pirku od 9,5 deka, i odmah smo je pustili nazad u more. Nek' živi ta ribica – otkriva nam sretna djevojčica, kao i to da inače ribari s ocem, dok na brodu bude i mama.

image
Ribolov je sport strpljivih

- No meni je najdraže kada sama dođem na rivu i spustim udicu u more. A ješka koju najviše koristim vam je kruh. Imam sriće svaki drugi put, donesem doma neku ribicu koja se zakači na moju udicu - otkrila nam je svoju ricetu za dobar ribolov 12-godišnjakinja kojoj su pripale i vrijedne nagrade za trijumf na “Little game Adrireef”.

Na svečanom proglašenju pobjednika, na pozornici tik ispod mletačke kule Komuna na komiškoj rivi, vrijedan ribolovni štap sa rolicom, te pehar uručio je maloj ribolovkinji Tonči Božanić, zamjenik ravnatelja RERA-e. Dok je nagradu za drugu poziciju, s ulovljenom i puštenom još jednom pirkom od 7,5 dkg, osvojio 11-godišnji Karlo Kovačević, koji je nagrade primio iz ruku gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević.

No moramo priznati najviše pljeska brojne publike, koja je došla podržati male ribolovce, dobila je trećeplasirana Cvita Kunac. Devetogodišnjakinja je imala pirku tešku 6,8 dkg, zaslužila je nagrade koje joj je uručio Pino Vojković, no svojim potezom izvan ribolovne zone oduševila je sve!

image
Punim jedrima naprijed

- S nama je bio dječak iz Zagreba, a nije ima' štap, pa sam mu ja posudila svoj. I diga je odmah jednog škarpuna, barba na brodu je izmirija da ima 3,5 deka. Zatim sam ja nastavila loviti opet sa svojin štapom i uhvatila sam malu pirku – skromno nam kazuje malena Cvita, koja je svima demostrirala kako je prijateljstvo i pružanje ruke pomoći drugima, ono najvrijednije među ljudima!

Dječak s kontinenta, 7-godišnji Jure Velikanović, osim ulova, te nove prijateljice Cvite, dobio za četvrto mjesto novi – ribarski štap!

- Baš je ovo bilo dobro – skromno nam je, sramežljivo tiho prozborio maleni Zagrepčanin, oduševljen samim ribolovom i velikim crnim barkama, pa izlazak na more, vađenje ribe na brod, vaganje, slikavanje, dodjela nagrada, prijateljsko tapšanje po leđima... što će mu sve ostati velika, prelijepa uspomena iz djetinjstva i ljetovanja u Komiži.

Ujedno su i ostala djeca, natjecatelji Little game Adrireefa dobila medalje za sudjelovanje koje im je uručio voditelj projekta Ivo Benzon iz RERA-e SD, a to su redom: Toma Kunac, Bruno Đakulović, Andrea Martinis, Lana Vidović, Anisa Martinis, Miće Vladušić, Kjara Božanić, Paula Cvitanović, Jure Bašić, Toni Garma, Issa Baković i Marin Jurica Jončić.

Zapamtite ovih 16 imena, sada malih ribolovaca, no vjerujte nam sutra će većina njih biti uspješni ribari.

image
Nagrade za najuspješnije
23. travanj 2024 10:01