stdClass Object ( [id] => 1217381 [title] => Svaka će riba zagristi šljanak: ovaj jeftin mamac lako je dostupan svim ribolovcima, evo kako ga ješkati [alias] => svaka-ce-riba-zagristi-sljanak-jeftin-je-i-lako-dostupan-evo-kako-ga-jeskati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ponuda mamaca na našem tržištu je dobra i raznovrsna, ali samo u većim mjestima. U njima se, osim u specijaliziranim prodavaonicama ribolovne opreme i na ribarnicama, mnogi mamci mogu nabaviti čak i na odjelima morskih plodova velikih trgovačkih centara.

Tako se, primjerice, u ponudi Metro centara u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli često nalazi i šljanak, jedan od najboljih mamaca za lov čekanjem. Praktično, nema ribe u Jadranu koja neće pohlepno posegnuti za ukusnim i mirisnim mesom šljanka.

Međutim, zbog učinkovitosti i rijetkosti šljanak se koristi samo za lov cjenjenijih riba, počevši od krupnih arbuna, preko okana, šarga, pica, kantara, fratra i ovčice do pagra, komarče i zubaca. Za manje se ribe koriste komadi mesa poprijeko izrezane školjke.

A da bi se do mesa doprlo, treba otvoriti školjku. To je dosta lako uraditi tako da se kroz otvor stopala uvuče vrh noža ili nekog drugog sječiva, te potezom između polutki prema drugom kraju presiječe stezni mišić koji spaja polutke oklopa. Zatim se ljuštura otvori i s nje sastruže meso. Zbog mekoće, mamac je nužno vezati pomoću elastične niti uz, odnosno i poviše udice, ovisno o veličini mamca.

---

image

Tri udice za komarču i zubaca

---

Većim se ribama mora ponuditi cijeli šljanak. Najbolje ga je nadijevati pomoću igle za mamčenje. Ona se provuče kroz sredinu mamca, koji se zatim prebaci na udicu i strunu poviše nje. Igla treba ući u usta, a izići kroz stopalo na drugom kraju šljanka. Usta i dio tijela trebaju biti na struni poviše udice, a oko usta je dobro obmotati silikonsku nit, filo elastico.

Ako se lovi dalekim bacanjem, odnosno ako je na mjestu čekanja krupnih puno sitnih riba, kako bi se zaštitio od ribica, mamac je dobro kompletno obmotati, kao što je prikazano slikama 1, 2 i 3.

---

image

Slika 1

---

---

image

Slika 2

---

---

image

Slika 3

---

Tri udice

Žele li se loviti krupne komarče, pagri i zubaci, bolje je mamčiti neočišćenu školjku sa slomljenim ili samo otvorenim ljušturama. No, ako se moraju odbaciti, i takve je mamce najbolje obmotati elastičnom niti. Na jednu udicu šljanka s oklopom najlakše je nadjenuti tako da se školjka otvori, u nju stavi udica i privez poviše nje, pa školjka zatvori i obmota elastičnom niti. Iz takvog mamca udica mora viriti barem vrhom.

Kad se očekuje krupna lovina ili mamči velika školjka, u nju je najbolje postaviti tri udice. Ako se mamac namjerava daleko odbacivati, gornju udicu je dobro provući kroz rupicu načinjenu na jednoj od polovina oklopa.

---

image

Najbolje je nadijevati pomoću igle

---

Osim za lov spomenutih najcjenjenijih riba iz obitelji ljuskavki, šljanak se koristi i za lov cijenjenih riba iz drugih obitelji, ponajprije lubina na dnu čekanjem.

On se može loviti mamcem nadjenutim kako je prikazano na slikama 1-3, ali i sa školjkom slomljenog oklopa postavljenom na jednu udicu. I lubin poput većine riba više voli svježi mamac, ali će, rado krupniji, posegnuti i za onim koji žestoko zaudara.

Na pjeskovitim i muljevitim terenima, na kojima naši udičari neopravdano rijetko love, šljankom se više nego uspješno love krupni listovi, ali i ostale ribe koje s njima dijele stanište.

---

image

Faze nadijevanja s tri udice za komarču

---

Povoljna cijena

Snopić od 450 grama tih školjki košta malo manje nego jedan svježi veliki morski crv, što je povoljna cijena za tako kvalitetan mamac. Iz uzgajališta s obale Atlantika šljanci se živi i ohlađeni na naše tržište dopremaju zrakoplovima jednom tjedno.

Želi li ih se održati na životu, najbolje ih je držati u hladnoj morskoj vodi u kojoj mogu preživjeti dva do tri dana. Uginuli, ali svježi, tijekom proljeća i jeseni izvan hladnjaka mogu se održati u dobrom stanju do dva dana, zimi i tjedan, a tijekom ljeta ni jedan dan, a sve pod uvjetom da se drže u hladu. Ako se odmah ne koristi, šljanak se može konzervirati, ali samo ako je živ ili barem svjež.

Poput drugih mamaca, najčešće se konzervira soljenjem. To je najlošije rješenje jer sol nagriza i slabi ionako nejaku strukturu školjke.

---

image

Šljanci na ledu

------
image

Šljanci se prodaju u snopićima

---

Najkvalitetniji način konzerviranja šljanaka, kao i svih ostalih školjki, jest pomoću šećera. Takvim načinom konzerviranja postižu se dvije prednosti u odnosu na konzerviranje solju. Prvo, šećer ne nagriza meso školjke, pa mu i ne smanjuje žilavost. Drugo, ušećereni mamac ne gubi boju, pa je i zbog toga primamljiviji ribama.

Za konzerviranje iste mase školjki potrebno je jedan i pol do dva puta više šećera nego soli. Tako zaštićeni mamci mogu i na visokim temperaturama ostati uporabljivi do tjedan dana.

Jedina je mana ovakvog konzerviranja velika ljepljivost mamca, što znatno otežava nadijevanje, posebice sitnih udica. Zato je najbolje šećerom konzervirane mamce neposredno prije nadijevanja oprati u moru.

Nadjeni, pa zamrzni

Duže vrijeme šljanci se u dobrom stanju mogu održati samo ako se zamrznu dok su još svježi, najbolje živi. To je najbolje učiniti na način kojim se uklanja i najveća mana ovih mamaca, slabo držanje na udici. Mamac treba postaviti na kompletni privez kojim će se poslije loviti, a zatim sve skupa zamrznuti.

---

image

Usta i analni otvor šljanka

---

Pri zamrzavanju više mamaca treba paziti da se oni međusobno ne slijepe. Do mjesta ribolova privezi sa zamrznutim mamcima nose se u ručnim hladnjacima ili, ako ih je manje, u termos-bocama.

Na mjestu ribolova jedan po jedan se vade i montiraju na ostatak pribora. Tako se mogu i vrlo daleko odbaciti. U moru će se polagano odmrzavati i omekšavati te će se dugo i vrlo čvrsto držati na udici.

Nedostatak ovog postupka konzerviranja jest potreba dugotrajne pripreme i nužnost većeg broja priveza i udica.

---

Tri princeze

Za razliku od prstavca, kojem je sličan, kod šljanka se krajevi oklopa ne dodiruju. Između njih na jednom kraju su usta i analni otvor, a na drugom stopalo za pokretanje školjke.

Pripada obitelji Solenidae, šljanaka, koju čine tri princeze, kako francuski sladokusci nazivaju cjevasti, mahunasti i sabljasti šljanak. Zbog međusobne sličnosti, te školjke imaju brojna zajednička imena: baginja, cigar, cigaret, frangul, kapalunga, katalana, katalena, poletuša, prstavac, svirala...

Najbrojniji, cjevasti šljanak, u znanosti poznat kao Solen marginatus, naš narod još naziva krastavica i šljanec. Ljušture su mu ravne, izdužene i četverokutnog oblika, sivkaste do sivkastosmeđe ili boje jantara, s tamnijim prugama.

Naraste do 160 mm dužine i 40 grama težine, a lovna veličina mu je upola manja. Kao i kod ostalih šljanaka, meso mu čini samo trećinu težine.

Ensis siliqua minor, mahunasti šljanak, gotovo je istog oblika, ali čvršće građe. Naraste do 200 mm dužine i 25 mm promjera. Boje je blijedosmeđe, a poprečne pruge mogu biti i ljubičaste. Kod nas ga još nazivaju rogač i šljenac.

Najlakše je prepoznati Ensis ensis, sabljasti šljanak, jer su mu ljušture lagano savijene. Naraste do 90 mm dužine, boje je blijedožućkaste, dok su mu pruge crvenkaste do smeđe. Zbog oblika, naš ga narod naziva i mač te šljanak mač, ali i škljenac.

Svim šljancima je zajedničko da obitavaju u pjeskovitom, a cjevasti i mahunasti i u pjeskovito-muljevitom dnu. Cjevasti od pola do tri, a sabljasti i do 40 m pod površinom.

Najbogatija su im staništa oko ušća rijeka te uz zapadnu obalu Istre. Šljanci žive u do pola metra dubokim okomitim kanalima koje buše i u kojima se kreću potiskivanjem vode, a kako bi se mogli hraniti planktonom, radi cirkulacije buše i drugi uži kanal od onog u kojem žive.

Kanali su vrlo blizu, a ponekad su i spojeni pa izgledom podsjećaju na broj osam. Za razliku od ostalih, otvori staništa šljanaka u pijesku nisu urušeni, nego izgledaju kao rupe u tvrdom materijalu.

---

---

image

Sabljasti šljanak

------
image

Cjevasti šljanak

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukusno meso [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ukusno meso 2 0 5715 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-06-26 15:40:34 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-19 06:30:02 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-08-19 05:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766243.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766250.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766249.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766248.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766247.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766246.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766245.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766244.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766242.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766241.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766240.jpg","\/images\/slike\/2016\/06\/26\/7766239.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Filo elastico je va\u017ean pomo\u0107nik<\/p>","

Usta i analni otvor \u0161ljanka<\/p>","

Sabljasti \u0161ljanak<\/p>","

Cjevasti \u0161ljanak<\/p>","

Slika 2<\/p>","

Faze nadijevanja s\u00a0tri udice za komar\u010du<\/p>","

Najbolje je nadijevati pomo\u0107u igle<\/p>","

Tri udice za komar\u010du i zubaca<\/p>","

\u0160ljanci na ledu<\/p>","

Slika 1<\/p>","

Slika 3<\/p>","

\u0160ljanci se prodaju u snopi\u0107ima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","54:52","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1200","hd_7766243_1920.jpg":"1920x1080","k_7766243_1280.jpg":"1280x1280","k_7766243_1024.jpg":"1024x1024","k_7766243_640.jpg":"640x640","k_7766243_480.jpg":"480x480","k_7766243_340.jpg":"340x340","k_7766243_220.jpg":"220x220","o_7766243_1280.jpg":"1280x960","o_7766243_1024.jpg":"1024x768","o_7766243_640.jpg":"640x480","o_7766243_480.jpg":"480x360","o_7766243_340.jpg":"340x255","o_7766243_220.jpg":"220x165","h_7766243_1280.jpg":"1280x854","h_7766243_1024.jpg":"1024x683","h_7766243_640.jpg":"640x427","h_7766243_480.jpg":"480x320","h_7766243_340.jpg":"340x227","h_7766243_220.jpg":"220x147","pp_7766243_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766243_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766243_640.jpg":"640x814","pp_7766243_480.jpg":"480x611","pp_7766243_340.jpg":"340x432","pp_7766243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7766250_1920.jpg":"1920x1080","k_7766250_1280.jpg":"1280x1280","k_7766250_1024.jpg":"1024x1024","k_7766250_640.jpg":"640x640","k_7766250_480.jpg":"480x480","k_7766250_340.jpg":"340x340","k_7766250_220.jpg":"220x220","o_7766250_1280.jpg":"1280x960","o_7766250_1024.jpg":"1024x768","o_7766250_640.jpg":"640x480","o_7766250_480.jpg":"480x360","o_7766250_340.jpg":"340x255","o_7766250_220.jpg":"220x165","h_7766250_1280.jpg":"1280x854","h_7766250_1024.jpg":"1024x683","h_7766250_640.jpg":"640x427","h_7766250_480.jpg":"480x320","h_7766250_340.jpg":"340x227","h_7766250_220.jpg":"220x147","pp_7766250_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766250_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766250_640.jpg":"640x814","pp_7766250_480.jpg":"480x611","pp_7766250_340.jpg":"340x432","pp_7766250_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x684","hd_7766249_1920.jpg":"1920x1080","k_7766249_1280.jpg":"1280x1280","k_7766249_1024.jpg":"1024x1024","k_7766249_640.jpg":"640x640","k_7766249_480.jpg":"480x480","k_7766249_340.jpg":"340x340","k_7766249_220.jpg":"220x220","o_7766249_1280.jpg":"1280x855","o_7766249_1024.jpg":"1024x684","o_7766249_640.jpg":"640x427","o_7766249_480.jpg":"480x320","o_7766249_340.jpg":"340x227","o_7766249_220.jpg":"220x146","h_7766249_1280.jpg":"1280x854","h_7766249_1024.jpg":"1024x683","h_7766249_640.jpg":"640x427","h_7766249_480.jpg":"480x320","h_7766249_340.jpg":"340x227","h_7766249_220.jpg":"220x147","pp_7766249_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766249_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766249_640.jpg":"640x814","pp_7766249_480.jpg":"480x611","pp_7766249_340.jpg":"340x432","pp_7766249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7766248_1920.jpg":"1920x1080","k_7766248_1280.jpg":"1280x1280","k_7766248_1024.jpg":"1024x1024","k_7766248_640.jpg":"640x640","k_7766248_480.jpg":"480x480","k_7766248_340.jpg":"340x340","k_7766248_220.jpg":"220x220","o_7766248_1280.jpg":"1280x960","o_7766248_1024.jpg":"1024x768","o_7766248_640.jpg":"640x480","o_7766248_480.jpg":"480x360","o_7766248_340.jpg":"340x255","o_7766248_220.jpg":"220x165","h_7766248_1280.jpg":"1280x854","h_7766248_1024.jpg":"1024x683","h_7766248_640.jpg":"640x427","h_7766248_480.jpg":"480x320","h_7766248_340.jpg":"340x227","h_7766248_220.jpg":"220x147","pp_7766248_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766248_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766248_640.jpg":"640x814","pp_7766248_480.jpg":"480x611","pp_7766248_340.jpg":"340x432","pp_7766248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_7766247_1920.jpg":"1920x1080","k_7766247_1280.jpg":"1280x1280","k_7766247_1024.jpg":"1024x1024","k_7766247_640.jpg":"640x640","k_7766247_480.jpg":"480x480","k_7766247_340.jpg":"340x340","k_7766247_220.jpg":"220x220","o_7766247_1280.jpg":"1280x960","o_7766247_1024.jpg":"1024x768","o_7766247_640.jpg":"640x480","o_7766247_480.jpg":"480x360","o_7766247_340.jpg":"340x255","o_7766247_220.jpg":"220x165","h_7766247_1280.jpg":"1280x854","h_7766247_1024.jpg":"1024x683","h_7766247_640.jpg":"640x427","h_7766247_480.jpg":"480x320","h_7766247_340.jpg":"340x227","h_7766247_220.jpg":"220x147","pp_7766247_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766247_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766247_640.jpg":"640x814","pp_7766247_480.jpg":"480x611","pp_7766247_340.jpg":"340x432","pp_7766247_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1129x715","hd_7766246_1920.jpg":"1920x1080","k_7766246_1280.jpg":"1280x1280","k_7766246_1024.jpg":"1024x1024","k_7766246_640.jpg":"640x640","k_7766246_480.jpg":"480x480","k_7766246_340.jpg":"340x340","k_7766246_220.jpg":"220x220","o_7766246_1280.jpg":"1280x810","o_7766246_1024.jpg":"1024x648","o_7766246_640.jpg":"640x405","o_7766246_480.jpg":"480x303","o_7766246_340.jpg":"340x215","o_7766246_220.jpg":"220x139","h_7766246_1280.jpg":"1280x854","h_7766246_1024.jpg":"1024x683","h_7766246_640.jpg":"640x427","h_7766246_480.jpg":"480x320","h_7766246_340.jpg":"340x227","h_7766246_220.jpg":"220x147","pp_7766246_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766246_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766246_640.jpg":"640x814","pp_7766246_480.jpg":"480x611","pp_7766246_340.jpg":"340x432","pp_7766246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_7766245_1920.jpg":"1920x1080","k_7766245_1280.jpg":"1280x1280","k_7766245_1024.jpg":"1024x1024","k_7766245_640.jpg":"640x640","k_7766245_480.jpg":"480x480","k_7766245_340.jpg":"340x340","k_7766245_220.jpg":"220x220","o_7766245_1280.jpg":"1280x960","o_7766245_1024.jpg":"1024x768","o_7766245_640.jpg":"640x480","o_7766245_480.jpg":"480x360","o_7766245_340.jpg":"340x255","o_7766245_220.jpg":"220x165","h_7766245_1280.jpg":"1280x854","h_7766245_1024.jpg":"1024x683","h_7766245_640.jpg":"640x427","h_7766245_480.jpg":"480x320","h_7766245_340.jpg":"340x227","h_7766245_220.jpg":"220x147","pp_7766245_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766245_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766245_640.jpg":"640x814","pp_7766245_480.jpg":"480x611","pp_7766245_340.jpg":"340x432","pp_7766245_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x600","hd_7766244_1920.jpg":"1920x1080","k_7766244_1280.jpg":"1280x1280","k_7766244_1024.jpg":"1024x1024","k_7766244_640.jpg":"640x640","k_7766244_480.jpg":"480x480","k_7766244_340.jpg":"340x340","k_7766244_220.jpg":"220x220","o_7766244_1280.jpg":"1280x400","o_7766244_1024.jpg":"1024x320","o_7766244_640.jpg":"640x200","o_7766244_480.jpg":"480x150","o_7766244_340.jpg":"340x106","o_7766244_220.jpg":"220x68","h_7766244_1280.jpg":"1280x854","h_7766244_1024.jpg":"1024x683","h_7766244_640.jpg":"640x427","h_7766244_480.jpg":"480x320","h_7766244_340.jpg":"340x227","h_7766244_220.jpg":"220x147","pp_7766244_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766244_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766244_640.jpg":"640x814","pp_7766244_480.jpg":"480x611","pp_7766244_340.jpg":"340x432","pp_7766244_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7766242_1920.jpg":"1920x1080","k_7766242_1280.jpg":"1280x1280","k_7766242_1024.jpg":"1024x1024","k_7766242_640.jpg":"640x640","k_7766242_480.jpg":"480x480","k_7766242_340.jpg":"340x340","k_7766242_220.jpg":"220x220","o_7766242_1280.jpg":"1280x960","o_7766242_1024.jpg":"1024x768","o_7766242_640.jpg":"640x480","o_7766242_480.jpg":"480x360","o_7766242_340.jpg":"340x255","o_7766242_220.jpg":"220x165","h_7766242_1280.jpg":"1280x854","h_7766242_1024.jpg":"1024x683","h_7766242_640.jpg":"640x427","h_7766242_480.jpg":"480x320","h_7766242_340.jpg":"340x227","h_7766242_220.jpg":"220x147","pp_7766242_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766242_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766242_640.jpg":"640x814","pp_7766242_480.jpg":"480x611","pp_7766242_340.jpg":"340x432","pp_7766242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_7766241_1920.jpg":"1920x1080","k_7766241_1280.jpg":"1280x1280","k_7766241_1024.jpg":"1024x1024","k_7766241_640.jpg":"640x640","k_7766241_480.jpg":"480x480","k_7766241_340.jpg":"340x340","k_7766241_220.jpg":"220x220","o_7766241_1280.jpg":"1280x960","o_7766241_1024.jpg":"1024x768","o_7766241_640.jpg":"640x480","o_7766241_480.jpg":"480x360","o_7766241_340.jpg":"340x255","o_7766241_220.jpg":"220x165","h_7766241_1280.jpg":"1280x854","h_7766241_1024.jpg":"1024x683","h_7766241_640.jpg":"640x427","h_7766241_480.jpg":"480x320","h_7766241_340.jpg":"340x227","h_7766241_220.jpg":"220x147","pp_7766241_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766241_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766241_640.jpg":"640x814","pp_7766241_480.jpg":"480x611","pp_7766241_340.jpg":"340x432","pp_7766241_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_7766240_1920.jpg":"1920x1080","k_7766240_1280.jpg":"1280x1280","k_7766240_1024.jpg":"1024x1024","k_7766240_640.jpg":"640x640","k_7766240_480.jpg":"480x480","k_7766240_340.jpg":"340x340","k_7766240_220.jpg":"220x220","o_7766240_1280.jpg":"1280x960","o_7766240_1024.jpg":"1024x768","o_7766240_640.jpg":"640x480","o_7766240_480.jpg":"480x360","o_7766240_340.jpg":"340x255","o_7766240_220.jpg":"220x165","h_7766240_1280.jpg":"1280x854","h_7766240_1024.jpg":"1024x683","h_7766240_640.jpg":"640x427","h_7766240_480.jpg":"480x320","h_7766240_340.jpg":"340x227","h_7766240_220.jpg":"220x147","pp_7766240_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766240_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766240_640.jpg":"640x814","pp_7766240_480.jpg":"480x611","pp_7766240_340.jpg":"340x432","pp_7766240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_7766239_1920.jpg":"1920x1080","k_7766239_1280.jpg":"1280x1280","k_7766239_1024.jpg":"1024x1024","k_7766239_640.jpg":"640x640","k_7766239_480.jpg":"480x480","k_7766239_340.jpg":"340x340","k_7766239_220.jpg":"220x220","o_7766239_1280.jpg":"1280x960","o_7766239_1024.jpg":"1024x768","o_7766239_640.jpg":"640x480","o_7766239_480.jpg":"480x360","o_7766239_340.jpg":"340x255","o_7766239_220.jpg":"220x165","h_7766239_1280.jpg":"1280x854","h_7766239_1024.jpg":"1024x683","h_7766239_640.jpg":"640x427","h_7766239_480.jpg":"480x320","h_7766239_340.jpg":"340x227","h_7766239_220.jpg":"220x147","pp_7766239_1280.jpg":"1280x1628","pp_7766239_1024.jpg":"1024x1303","pp_7766239_640.jpg":"640x814","pp_7766239_480.jpg":"480x611","pp_7766239_340.jpg":"340x432","pp_7766239_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15592766 Threads: 5 Questions: 3216615446 Slow queries: 7263260 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236285018 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/svaka-ce-riba-zagristi-sljanak-jeftin-je-i-lako-dostupan-evo-kako-ga-jeskati-1217381 [printLink] => /om/ribolov/svaka-ce-riba-zagristi-sljanak-jeftin-je-i-lako-dostupan-evo-kako-ga-jeskati-1217381?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688176 [name] => šljanak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-18 15:07:29 [main_article_id] => 0 [alias] => sljanak [link] => /tag/sljanak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 688177 [name] => ješka šljanak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-18 15:07:29 [main_article_id] => 0 [alias] => jeska-sljanak [link] => /tag/jeska-sljanak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 688178 [name] => mamac šljanak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-18 15:07:29 [main_article_id] => 0 [alias] => mamac-sljanak [link] => /tag/mamac-sljanak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688179 [name] => šljanak školjka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-18 15:07:30 [main_article_id] => 0 [alias] => sljanak-skoljka [link] => /tag/sljanak-skoljka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 676774 [name] => školjke mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 12:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => skoljke-mamac [link] => /tag/skoljke-mamac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukusno meso [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svaka će riba zagristi šljanak: ovaj jeftin mamac lako je dostupan svim ribolovcima, evo kako ga ješkati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766243.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Filo elastico je važan pomoćnik

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766243.jpg [title] =>

Filo elastico je važan pomoćnik

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766250.jpg [title] =>

Usta i analni otvor šljanka

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766249.jpg [title] =>

Sabljasti šljanak

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766248.jpg [title] =>

Cjevasti šljanak

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766247.jpg [title] =>

Slika 2

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766246.jpg [title] =>

Faze nadijevanja s tri udice za komarču

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766245.jpg [title] =>

Najbolje je nadijevati pomoću igle

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766244.jpg [title] =>

Tri udice za komarču i zubaca

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766242.jpg [title] =>

Šljanci na ledu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766241.jpg [title] =>

Slika 1

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766240.jpg [title] =>

Slika 3

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/06/26/7766239.jpg [title] =>

Šljanci se prodaju u snopićima

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ponuda mamaca na našem tržištu je dobra i raznovrsna, ali samo u većim mjestima. U njima se, osim u specijaliziranim prodavaonicama ribolovne opreme i na ribarnicama, mnogi mamci mogu nabaviti čak i na odjelima morskih plodova velikih trgovačkih centara.

Tako se, primjerice, u ponudi Metro centara u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli često nalazi i šljanak, jedan od najboljih mamaca za lov čekanjem. Praktično, nema ribe u Jadranu koja neće pohlepno posegnuti za ukusnim i mirisnim mesom šljanka.

Međutim, zbog učinkovitosti i rijetkosti šljanak se koristi samo za lov cjenjenijih riba, počevši od krupnih arbuna, preko okana, šarga, pica, kantara, fratra i ovčice do pagra, komarče i zubaca. Za manje se ribe koriste komadi mesa poprijeko izrezane školjke.

A da bi se do mesa doprlo, treba otvoriti školjku. To je dosta lako uraditi tako da se kroz otvor stopala uvuče vrh noža ili nekog drugog sječiva, te potezom između polutki prema drugom kraju presiječe stezni mišić koji spaja polutke oklopa. Zatim se ljuštura otvori i s nje sastruže meso. Zbog mekoće, mamac je nužno vezati pomoću elastične niti uz, odnosno i poviše udice, ovisno o veličini mamca.

---

image

Tri udice za komarču i zubaca

---

Većim se ribama mora ponuditi cijeli šljanak. Najbolje ga je nadijevati pomoću igle za mamčenje. Ona se provuče kroz sredinu mamca, koji se zatim prebaci na udicu i strunu poviše nje. Igla treba ući u usta, a izići kroz stopalo na drugom kraju šljanka. Usta i dio tijela trebaju biti na struni poviše udice, a oko usta je dobro obmotati silikonsku nit, filo elastico.

Ako se lovi dalekim bacanjem, odnosno ako je na mjestu čekanja krupnih puno sitnih riba, kako bi se zaštitio od ribica, mamac je dobro kompletno obmotati, kao što je prikazano slikama 1, 2 i 3.

---

image

Slika 1

---

---

image

Slika 2

---

---

image

Slika 3

---

Tri udice

Žele li se loviti krupne komarče, pagri i zubaci, bolje je mamčiti neočišćenu školjku sa slomljenim ili samo otvorenim ljušturama. No, ako se moraju odbaciti, i takve je mamce najbolje obmotati elastičnom niti. Na jednu udicu šljanka s oklopom najlakše je nadjenuti tako da se školjka otvori, u nju stavi udica i privez poviše nje, pa školjka zatvori i obmota elastičnom niti. Iz takvog mamca udica mora viriti barem vrhom.

Kad se očekuje krupna lovina ili mamči velika školjka, u nju je najbolje postaviti tri udice. Ako se mamac namjerava daleko odbacivati, gornju udicu je dobro provući kroz rupicu načinjenu na jednoj od polovina oklopa.

---

image

Najbolje je nadijevati pomoću igle

---

Osim za lov spomenutih najcjenjenijih riba iz obitelji ljuskavki, šljanak se koristi i za lov cijenjenih riba iz drugih obitelji, ponajprije lubina na dnu čekanjem.

On se može loviti mamcem nadjenutim kako je prikazano na slikama 1-3, ali i sa školjkom slomljenog oklopa postavljenom na jednu udicu. I lubin poput većine riba više voli svježi mamac, ali će, rado krupniji, posegnuti i za onim koji žestoko zaudara.

Na pjeskovitim i muljevitim terenima, na kojima naši udičari neopravdano rijetko love, šljankom se više nego uspješno love krupni listovi, ali i ostale ribe koje s njima dijele stanište.

---

image

Faze nadijevanja s tri udice za komarču

---

Povoljna cijena

Snopić od 450 grama tih školjki košta malo manje nego jedan svježi veliki morski crv, što je povoljna cijena za tako kvalitetan mamac. Iz uzgajališta s obale Atlantika šljanci se živi i ohlađeni na naše tržište dopremaju zrakoplovima jednom tjedno.

Želi li ih se održati na životu, najbolje ih je držati u hladnoj morskoj vodi u kojoj mogu preživjeti dva do tri dana. Uginuli, ali svježi, tijekom proljeća i jeseni izvan hladnjaka mogu se održati u dobrom stanju do dva dana, zimi i tjedan, a tijekom ljeta ni jedan dan, a sve pod uvjetom da se drže u hladu. Ako se odmah ne koristi, šljanak se može konzervirati, ali samo ako je živ ili barem svjež.

Poput drugih mamaca, najčešće se konzervira soljenjem. To je najlošije rješenje jer sol nagriza i slabi ionako nejaku strukturu školjke.

---

image

Šljanci na ledu

------
image

Šljanci se prodaju u snopićima

---

Najkvalitetniji način konzerviranja šljanaka, kao i svih ostalih školjki, jest pomoću šećera. Takvim načinom konzerviranja postižu se dvije prednosti u odnosu na konzerviranje solju. Prvo, šećer ne nagriza meso školjke, pa mu i ne smanjuje žilavost. Drugo, ušećereni mamac ne gubi boju, pa je i zbog toga primamljiviji ribama.

Za konzerviranje iste mase školjki potrebno je jedan i pol do dva puta više šećera nego soli. Tako zaštićeni mamci mogu i na visokim temperaturama ostati uporabljivi do tjedan dana.

Jedina je mana ovakvog konzerviranja velika ljepljivost mamca, što znatno otežava nadijevanje, posebice sitnih udica. Zato je najbolje šećerom konzervirane mamce neposredno prije nadijevanja oprati u moru.

Nadjeni, pa zamrzni

Duže vrijeme šljanci se u dobrom stanju mogu održati samo ako se zamrznu dok su još svježi, najbolje živi. To je najbolje učiniti na način kojim se uklanja i najveća mana ovih mamaca, slabo držanje na udici. Mamac treba postaviti na kompletni privez kojim će se poslije loviti, a zatim sve skupa zamrznuti.

---

image

Usta i analni otvor šljanka

---

Pri zamrzavanju više mamaca treba paziti da se oni međusobno ne slijepe. Do mjesta ribolova privezi sa zamrznutim mamcima nose se u ručnim hladnjacima ili, ako ih je manje, u termos-bocama.

Na mjestu ribolova jedan po jedan se vade i montiraju na ostatak pribora. Tako se mogu i vrlo daleko odbaciti. U moru će se polagano odmrzavati i omekšavati te će se dugo i vrlo čvrsto držati na udici.

Nedostatak ovog postupka konzerviranja jest potreba dugotrajne pripreme i nužnost većeg broja priveza i udica.

---

Tri princeze

Za razliku od prstavca, kojem je sličan, kod šljanka se krajevi oklopa ne dodiruju. Između njih na jednom kraju su usta i analni otvor, a na drugom stopalo za pokretanje školjke.

Pripada obitelji Solenidae, šljanaka, koju čine tri princeze, kako francuski sladokusci nazivaju cjevasti, mahunasti i sabljasti šljanak. Zbog međusobne sličnosti, te školjke imaju brojna zajednička imena: baginja, cigar, cigaret, frangul, kapalunga, katalana, katalena, poletuša, prstavac, svirala...

Najbrojniji, cjevasti šljanak, u znanosti poznat kao Solen marginatus, naš narod još naziva krastavica i šljanec. Ljušture su mu ravne, izdužene i četverokutnog oblika, sivkaste do sivkastosmeđe ili boje jantara, s tamnijim prugama.

Naraste do 160 mm dužine i 40 grama težine, a lovna veličina mu je upola manja. Kao i kod ostalih šljanaka, meso mu čini samo trećinu težine.

Ensis siliqua minor, mahunasti šljanak, gotovo je istog oblika, ali čvršće građe. Naraste do 200 mm dužine i 25 mm promjera. Boje je blijedosmeđe, a poprečne pruge mogu biti i ljubičaste. Kod nas ga još nazivaju rogač i šljenac.

Najlakše je prepoznati Ensis ensis, sabljasti šljanak, jer su mu ljušture lagano savijene. Naraste do 90 mm dužine, boje je blijedožućkaste, dok su mu pruge crvenkaste do smeđe. Zbog oblika, naš ga narod naziva i mač te šljanak mač, ali i škljenac.

Svim šljancima je zajedničko da obitavaju u pjeskovitom, a cjevasti i mahunasti i u pjeskovito-muljevitom dnu. Cjevasti od pola do tri, a sabljasti i do 40 m pod površinom.

Najbogatija su im staništa oko ušća rijeka te uz zapadnu obalu Istre. Šljanci žive u do pola metra dubokim okomitim kanalima koje buše i u kojima se kreću potiskivanjem vode, a kako bi se mogli hraniti planktonom, radi cirkulacije buše i drugi uži kanal od onog u kojem žive.

Kanali su vrlo blizu, a ponekad su i spojeni pa izgledom podsjećaju na broj osam. Za razliku od ostalih, otvori staništa šljanaka u pijesku nisu urušeni, nego izgledaju kao rupe u tvrdom materijalu.

---

---

image

Sabljasti šljanak

------
image

Cjevasti šljanak

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Filo elastico je važan pomoćnik


Usta i analni otvor šljanka


Sabljasti šljanak


Cjevasti šljanak


Slika 2


Faze nadijevanja s tri udice za komarču


Najbolje je nadijevati pomoću igle


Tri udice za komarču i zubaca


Šljanci na ledu


Slika 1


Slika 3


Šljanci se prodaju u snopićima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/svaka-ce-riba-zagristi-sljanak-jeftin-je-i-lako-dostupan-evo-kako-ga-jeskati-1217381 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4c15ac52fa3f8b8df31c6d4075dc79ab6a9f8bfb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svaka+%C4%87e+riba+zagristi+%C5%A1ljanak%3A+ovaj+jeftin+mamac+lako+je+dostupan+svim+ribolovcima%2C+evo+kako+ga+je%C5%A1kati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsvaka-ce-riba-zagristi-sljanak-jeftin-je-i-lako-dostupan-evo-kako-ga-jeskati-1217381 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsvaka-ce-riba-zagristi-sljanak-jeftin-je-i-lako-dostupan-evo-kako-ga-jeskati-1217381 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ukusno meso [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ukusno mesoSvaka će riba zagristi šljanak: ovaj jeftin mamac lako je dostupan svim ribolovcima, evo kako ga ješkati

Piše Šime Duvančić
19. kolovoza 2022. - 07:40

Ponuda mamaca na našem tržištu je dobra i raznovrsna, ali samo u većim mjestima. U njima se, osim u specijaliziranim prodavaonicama ribolovne opreme i na ribarnicama, mnogi mamci mogu nabaviti čak i na odjelima morskih plodova velikih trgovačkih centara.

Tako se, primjerice, u ponudi Metro centara u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli često nalazi i šljanak, jedan od najboljih mamaca za lov čekanjem. Praktično, nema ribe u Jadranu koja neće pohlepno posegnuti za ukusnim i mirisnim mesom šljanka.

Međutim, zbog učinkovitosti i rijetkosti šljanak se koristi samo za lov cjenjenijih riba, počevši od krupnih arbuna, preko okana, šarga, pica, kantara, fratra i ovčice do pagra, komarče i zubaca. Za manje se ribe koriste komadi mesa poprijeko izrezane školjke.

A da bi se d...

19. svibanj 2024 22:30