stdClass Object ( [id] => 1142437 [title] => Sada je prilika za lov na komarče, ali u ovo vrijeme su vrlo sumnjičave i oprezne: namamite ih ‘kobasicama‘ od srdele, zavarajte tehnikom i priborom [alias] => sada-je-prilika-za-lov-na-krupnije-komarce-ali-u-ovo-vrijeme-su-vrlo-sumnjicave-i-oprezne-namamite-ih-kobasicama-od-srdele-zavarajte-tehnikom-i-priborom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zbog iznadprosječno toplog vremena, temperature mora u našem dijelu Jadrana tijekom listopada bile su više  od prosječnih za taj mjesec. Kako se more znatno sporije hladi od zraka, sigurno je da će i u slučaju hladnog vremena temperature mora u sljedećem razdoblju, barem tijekom studenoga, biti više od prosječnih. Posljedica toga u priobalju bit će slabiji od uobičajenog lov na lignje, ali i produžetak sezone dobrog lova brojnih riba, pa i najcjenjenijih poput komarče.

Krupniji primjerci

Naime, sigurno je da će se zbog za ovo doba godine neuobičajeno toploga mora komarča kasnije nego inače mrijestiti - umjesto od sredine tek na kraju jeseni, vjerojatno i kasnije. Tako će se, ako se što dramatično ne promijeni, osim tijekom studenoga, kada se uobičajeno dobro lovi, komarče natprosječno uspješno udicom loviti i tijekom prosinca. Pa čak, s obzirom na trenutačne visoke temperature mora, vjerojatno i početkom iduće godine, sve dok se more ne ohladi na 12-13 stupnjeva.

Prilika je to za kasni jesenski i rani zimski uspješan lov na kraljice, i to uglavnom krupnijih primjeraka, koji se inače baš u jesen najbolje love.

Razlog zbog kojeg će se još dugo dobro loviti udicom je taj što se komarča pred mrijest vrlo intenzivno hrani. Osobito rado lignjom i sitnim plavim ribama, jer od svega što ona jede oni imaju najveću energetsku vrijednost te sadrže najveći postotak masnoće, neophodne za razvoj ikre, ali i stvaranje masnih zaliha pomoću kojih će preživjeti zimu.

---

image
Unatoč tome što se intenzivno hrani, kraljica je i sada vrlo sumnjičava i oprezna
Božidar Vukičević/Cropix
---

Zbog toga je u nadolazećem razdoblju komarči najbolje nuditi te mamce, osobito svježe. Zato što je najkvalitetnija i najdostupnija, prednost treba dati plavoj ribi. Od svih njih, zbog privlačnosti, dimenzija, pristupačnosti i svega ostalog, najbolje je koristiti srdelu, svježu ili slanu. Kako bi je zaštitili od nasrtaja ribica i spriječili njezin mogući pad s udice pri odbačaju, relativno mekanu srdelu je najbolje mamčiti tako da se u nju postavi udica pa sve skupa dobro obmota elastičnom niti.

Srdela se može nadijevati cijela, u komadima te trakama. Cijelu, osobito za lov bacanjem najbolje je postaviti na dvije, čak i tri udice, zbog boljeg držanja. Za lov na većim dubinama udice je najbolje zakačiti za rep ili kroz oči. Za lov na malim i srednjim dubinama mogu se koristiti fileti, velike srdele bez glave, te cijele manje srdele. Polovicu s glavom najbolje je mamčiti kroz oči.

Držanje mamca je posebno izražen problem kad se nadijevaju trake srdele jer su vrlo mekane. Da ne bi spadale pri odbacivanju, poželjno je udicom više puta proći kroz traku. Za ribolov odbacivanjem, osobito dalekim, iznimno je dobar kobasica mamac izrađen od fileta srdele.

Udica ili dvije se postave na kožu, vanjski dio fileta, koji se zatim obmota oko udice i dijela strune poviše nje, a zatim sve skupa obmota elastičnom niti, tako da mamac izgleda poput kobasice. Vrhovi udica moraju viriti iz mamca.

Iako sadrži skoro upola manji postotak masnoće od srdele, zato što je gotovo podjednako energetski vrijedna, lignja je drugi zalogaj koji sada komarča najradije uzima. Mamčiti se može i ulovljena mrežom, čak i ona iz leda. Poslužiti mogu i ostali mali glavonošci - lignjun, bobić i sipica.

---

image
Najbolje su udice oblika orlov kljun
Šime Duvančić
---

Ovisno o veličini udice i mamca, a on ne smije biti kraći od 5 do 6 cm, lignja se može nadijevati na jednu ili dvije udice. Jedna se uvijek postavi u glavu, a kad se koriste dvije, druga se zadijeva u tijelo. Ona u glavi treba biti manja jer će manje ribe, ne samo komarče nego i fratri, najprije posegnuti za glavom mamca. Osim toga, u takvim situacijama s malom udicom u glavi lakše je dati pravovremenu kontru.

I srdela i lignja

Lignja je najučinkovitija na brakovima te u noćnom ribolovu s mola, posebice po mjesečini. Nadjevena na dvije udice može se odbaciti priborom bez ili s kliznim utegom na osnovnoj struni. Za kliznu montažu u glavu mamca najbolje je postaviti udicu širine luka 10, a u tijelo 15 do 16, čak i 18 mm. Veće udice je dobro koristiti za lov na terenima gdje osim komarče ima i lubina. Osim njih, plijen mogu biti i krupni fratri, pauci, šarzi, škarpine… koji će se uglavnom kačiti na manju udicu.

Iskusni komarčerosi u lovu odmetom često naizmjenično koriste srdelu i lignju, povremeno i ostale mamce, ponajprije velikog crva te golog štrcaljca. Kad Neretva nabuja oko njezina ušća love i rakom pjeskuljom, jer ga u to vrijeme bujice u velikim količinama iz ušća donose u more.

Za lov u lukama i lučicama povremeno koristite ono što u more bacaju profesionalni ribari čisteći mreže - kozice, razne školjke, kosmelje i druge rakove, komade gavuna, škampa…

Unatoč tome što se intenzivno hrani, kraljica je i sada vrlo sumnjičava i oprezna, pa onaj tko je želi prevariti, osim o mamcu mora voditi računa i o načinu lova te kompletiranja pribora - izgledu završnjaka, boji i debljini strune, veličini udice i težini olovnice. Odabir ovisi o vremenskim uvjetima, mjestu te vremenu lova.

Okupljena u veća ili manja jata, do početka mrijesta komarča će se zadržavati na gotovo svim obalnim terenima, čak i na strmim kamenitim dnima, na kojima se ne zadržava u ostalim dijelovima godine. Najradije je na blago nagnutim te ravnim pjeskovitim, šljunkovitim i pločastim dnima, u lukama i lučicama.

---

image
Luke, posebno ribarske, dobri su tereni za lov
Šime Duvančić
---

Početkom studenoga je uglavnom na dubinama između pet i deset metara. Kako se more bude hladilo, spuštat će se sve dublje da bi mrijest obavila na mekanom dnu čak i 50-ak metara pod površinom. Za uspješan lov važno je pratiti postupnu seobu komarče u sve dublje predjele.

Najjednostavniji, ali i najuniverzalniji način kompletiranja pribora je onaj sa završnjakom tipa long arm. Kompletiranje se može izvesti na dva načina. U oba sa shock leaderom dužine koliko i štap kojim se lovi. Prvi je da se na osnovnu strunu zaveže shock leader na kojem je klizna olovnica te vrtilica s kopčom za spajanje završnjaka kojeg čini tek jedan privez s udicom. I drugi način je jednostavan.

Kao što se vidi na crtežu br. 1, umjesto klizne olovnice koristi se antitangl, cjevčica koja nosi olovnicu i sprječava mršenje pribora. Na shock leaderu treba biti i perlica koja će sprječavati nasjedanje olovnice ili cjevčice na vrtilicu, jer to znatno ometa ribolov.

Oba završnjaka se izrađuju od najlona dužine barem 60, najbolje 150 do 200, a najviše 250 cm. Što je teren čistiji to privez može biti duži. Debljina mu može biti između 0,18 i 0,25 mm, ovisno o dubini mora, svjetlosnim uvjetima, vrsti mamca, očekivanoj veličini ulova, ali i o tome postoji li mogućnost oštećenja strune.

Boja najlona treba odgovarati boji dna, ali je privez bolje izraditi od nevidljive fluorougljične strune. Što se tiče udice, širina luka joj treba biti između 10 i 18 mm, ovisno o očekivanoj veličini ulova i vrsti dna na kojoj se lovi. Tijelo joj mora biti jako i elastično, a oblik joj ovisi o vrsti mamaca, ali je najbolje koristiti one oblika orlov kljun, odnosno s vrhom povijenim prema vezištu.

---

image
Long arm završnjak s antitangl cjevčicom
---

Tanka struna

U ovo doba godine komarča je najčešće na pjeskovitim, šljunkovitim i pločastim dnima. Kako na takvim terenima teže zapinje, pribor se može kompletirati od najtanjih struna, osnovne promjera 0,20 do 0,25 mm i završnjaka 0,18 do 0,20 mm, najbolje s udicom širine luka 11 do 16 mm. Kako se ti tereni nalaze uglavnom u plićim uvalama, gdje su i morske struje slabije, obavezna klizna olovnica može biti neznatne težine, odnosno pet do deset grama. Umjesto jedne udice, za lov na najčistijim terenima na završnjak se mogu postaviti i tri, ali nešto manje, kako bi se poboljšalo kačenje plijena.

Uz strmije obale stjenovitog podnožja te u prolazima, treba rabiti pribor s debljom osnovnom strunom, najbolje između 0,35 i 0,40 mm. On mora biti nešto tamniji, zeleni ili svjetlosmeđi, primjerice. Zbog češćeg zapinjanja, udica može biti i malo mekša, polukovana, a dobro je ako je i veća, odnosno do širine luka 18 mm. I klizna olovnica treba biti veća, teška između 10 i 40 grama, kako bi se mamac mogao odbaciti 20 do 30 metara daleko.

Kada se lovi na podmorskim livadama, kako s obale tako i iz usidrenog plovila, najbolje je koristiti pribor na kome je završnjak poznat pod engleskim imenom Pulley. On djeluje na principu koloturnika, čemu i duguje naše ime. Taj završnjak prikazan crtežom br. 2 nije vezan za predvez nego je pokretan - klizi kroz njegov kraj, u ovom slučaju kroz alku vrtilice, kao preko koloturnika.

Čini ga privez na čijem je jednom kraju udica, a na drugom uteg, tirolsko drvce, te druga udica. Poviše udica su pop-up plutnjaci, koji zajedno s tirolskim drvcem veći dio pribora drže pri vrhu livade. Najbolje je koristiti plutnjake narančastih i crvenih nijansi kako bi privlačili pozornost riba.

---

image
Pulley završnjak s utegom tipa tirolsko drvce
---

Prednja kočnica

Pri lovu iz plovila sidra, najbolje dva, ne treba spuštati na podmorsku livadu. Puno je bolje sidriti kraj nje, pa uz pomoć sidrenih konopa i morske struje naći najbolje mjesto za spuštanje udice.

Bez obzira gdje i kako kompletiranim završnjakom se lovilo, najbolje je to činiti štapom i rolom. Univerzalni je beach ledgering štap težine bacanja 40 do 80, čak i 100 grama. Za lov dalje od obale bolji je surf štap težine bacanja 100 grama, dužine do 4 m, spore, parabolik, akcije. Njime se baca dalje i puno je lakše nego beach ledgeringom izvući kapitalni ulov.

Na štap treba staviti rolu veličine barem 30, najbolje 50 ili 60. Obvezno kvalitetnu, robusnu, i s kvalitetnom kočnicom, po mogućnosti prednjom, jer je i pretila komarča vrlo ratoborna. Kalem role treba popuniti najlonom promjera 0,22 do 0,30 mm, ovisno o tome lovi li se na pjeskovitoj plaži ili sa školjere, u luci.., odnosno na čistom ili dnu prekrivenom kamenjem i otpadom.

Tamo gdje su mogućnosti oštećenja, ali i ulova velikih riba najveće, koristiti se može struna debela i 0,40 mm.

U ovom dijelu godine udičarenje komarče je najuspješnije kada se dobro razdani pa do podne, osobito uz plimu. Po bonaci se lovi najlošije, a dobro poslije jakog juga, kad valovi preoru dno i komarči učine dostupnim razne organizme, poput školjki i račića, koji su joj omiljena hrana.

---

image
Kraljica je svima drag plijen
Šime Duvančić
---

Slabašni vjetar tijekom ribolova držat će jato komarči u pokretu, što višestruko povećava šanse za ulov. Međutim, jak vjetar, dugotrajna kiša i, osobito, grmljavina, nisu uvjeti po kojima je kraljica dobro raspoložena za ishranu. Ako je, pak, vrijeme stabilno i sunčano, najintenzivnije će se hraniti prvih dva do tri sata dana, dok se za tmurnog i oblačnog vremena hrani tijekom cijeloga dana. Po toplom i sunčanom vremenu je dublje i obali prilazi popodne ili tek u sumrak.

Noćni lov

Osim danju, komarče se sada uspješno mogu loviti i noću. Posebno su pogodne noći u vrijeme prve četvrtine Mjeseca. Najbolje je loviti s položene obale bacanjem pribora 25 do 35 metara daleko. Tu se loviti može i iz plovila usidrenog na dva do tri metra dubine bacanjem mamca 10 do 15 metara ka dubljem.

U takvom lovu vrlo često se događa da komarča zagrize i prije nego što pribor potone. Zato se iz plovila može loviti i bez olovnice na priboru. Ako se ipak lovi na dnu, pribor treba neznatno opteretiti. Napraviti ga je najbolje kao i za lov na pjeskovitom i šljunkovitom terenu.

No, bez obzira u kojem se sloju mora lovi, najbolje je to raditi komadima velikog crva te oguljenog muzgavca, jer oni svjetlucaju u mraku. Preporučljivo ga je mamčiti na dvije udice u nizu. Boja i debljina strune nisu važne.

Uspješnost se lova može dodatno poboljšati primamljivanjem, najbolje usitnjenim ježincima i školjkama te srdelama. Na čistim i ravnim terenima, ne dubljim od šest-sedam metara, dobro je primamljivanjem napraviti poštu gdje će komarče iz okoline redovito dolaziti. Tu će naviku steći već poslije tjedan dana hranjenja.

Iako će se u nadolazećem razdoblju na opisani način uglavnom loviti srednje velike i krupnije komarče, valja imati na umu da je minimalna dozvoljena lovna dužina za njih 20 cm.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stađun od kraljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => stađun od kraljice 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-10-23 10:23:31 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-12 19:21:45 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-11-12 10:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 212 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12010426.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/11999324.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/11999326.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/11999330.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/11999332.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/11999334.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/11999336.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/11999338.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/23\/12010424.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Kraljica <\/em>je svima drag plijen","Kapitalke iz luke","Luke, posebno ribarske, dobri su tereni za lov","Long arm<\/em> zavr\u0161njak s antitangl cjev\u010dicom","Pulley <\/em>zavr\u0161njak s utegom tipa tirolsko drvce<\/em>","Najbolje su udice oblika orlov kljun<\/em>","Sada su u plovu, pa ulov mo\u017ee biti brojan","Unato\u010d tome \u0161to se intenzivno hrani, kraljica<\/em> je i sada vrlo sumnji\u010dava i oprezna"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1032","hd_12010426_1920.jpg":"1920x1080","k_12010426_1280.jpg":"1280x1280","k_12010426_1024.jpg":"1024x1024","k_12010426_640.jpg":"640x640","k_12010426_480.jpg":"480x480","k_12010426_340.jpg":"340x340","k_12010426_220.jpg":"220x220","o_12010426_1280.jpg":"1280x688","o_12010426_1024.jpg":"1024x550","o_12010426_640.jpg":"640x344","o_12010426_480.jpg":"480x258","o_12010426_340.jpg":"340x182","o_12010426_220.jpg":"220x118","h_12010426_1280.jpg":"1280x854","h_12010426_1024.jpg":"1024x683","h_12010426_640.jpg":"640x427","h_12010426_480.jpg":"480x320","h_12010426_340.jpg":"340x227","h_12010426_220.jpg":"220x147","pp_12010426_1280.jpg":"1006x1280","pp_12010426_1024.jpg":"805x1024","pp_12010426_640.jpg":"503x640","pp_12010426_480.jpg":"377x480","pp_12010426_340.jpg":"267x340","pp_12010426_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_11999324_1920.jpg":"1920x1080","k_11999324_1280.jpg":"1280x1280","k_11999324_1024.jpg":"1024x1024","k_11999324_640.jpg":"640x640","k_11999324_480.jpg":"480x480","k_11999324_340.jpg":"340x340","k_11999324_220.jpg":"220x220","o_11999324_1280.jpg":"1280x960","o_11999324_1024.jpg":"1024x768","o_11999324_640.jpg":"640x480","o_11999324_480.jpg":"480x360","o_11999324_340.jpg":"340x255","o_11999324_220.jpg":"220x165","h_11999324_1280.jpg":"1280x854","h_11999324_1024.jpg":"1024x683","h_11999324_640.jpg":"640x427","h_11999324_480.jpg":"480x320","h_11999324_340.jpg":"340x227","h_11999324_220.jpg":"220x147","pp_11999324_1280.jpg":"1006x1280","pp_11999324_1024.jpg":"805x1024","pp_11999324_640.jpg":"503x640","pp_11999324_480.jpg":"377x480","pp_11999324_340.jpg":"267x340","pp_11999324_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_11999326_1920.jpg":"1920x1080","k_11999326_1280.jpg":"1280x1280","k_11999326_1024.jpg":"1024x1024","k_11999326_640.jpg":"640x640","k_11999326_480.jpg":"480x480","k_11999326_340.jpg":"340x340","k_11999326_220.jpg":"220x220","o_11999326_1280.jpg":"1280x958","o_11999326_1024.jpg":"1024x766","o_11999326_640.jpg":"640x479","o_11999326_480.jpg":"480x359","o_11999326_340.jpg":"340x254","o_11999326_220.jpg":"220x164","h_11999326_1280.jpg":"1280x854","h_11999326_1024.jpg":"1024x683","h_11999326_640.jpg":"640x427","h_11999326_480.jpg":"480x320","h_11999326_340.jpg":"340x227","h_11999326_220.jpg":"220x147","pp_11999326_1280.jpg":"1006x1280","pp_11999326_1024.jpg":"805x1024","pp_11999326_640.jpg":"503x640","pp_11999326_480.jpg":"377x480","pp_11999326_340.jpg":"267x340","pp_11999326_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11999330_1920.jpg":"1920x1080","k_11999330_1280.jpg":"1280x1280","k_11999330_1024.jpg":"1024x1024","k_11999330_640.jpg":"640x640","k_11999330_480.jpg":"480x480","k_11999330_340.jpg":"340x340","k_11999330_220.jpg":"220x220","o_11999330_1280.jpg":"1280x1706","o_11999330_1024.jpg":"1024x1365","o_11999330_640.jpg":"640x853","o_11999330_480.jpg":"480x640","o_11999330_340.jpg":"340x453","o_11999330_220.jpg":"220x293","h_11999330_1280.jpg":"1280x854","h_11999330_1024.jpg":"1024x683","h_11999330_640.jpg":"640x427","h_11999330_480.jpg":"480x320","h_11999330_340.jpg":"340x227","h_11999330_220.jpg":"220x147","pp_11999330_1280.jpg":"1006x1280","pp_11999330_1024.jpg":"805x1024","pp_11999330_640.jpg":"503x640","pp_11999330_480.jpg":"377x480","pp_11999330_340.jpg":"267x340","pp_11999330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2370","hd_11999332_1920.jpg":"1920x1080","k_11999332_1280.jpg":"1280x1280","k_11999332_1024.jpg":"1024x1024","k_11999332_640.jpg":"640x640","k_11999332_480.jpg":"480x480","k_11999332_340.jpg":"340x340","k_11999332_220.jpg":"220x220","o_11999332_1280.jpg":"1280x1580","o_11999332_1024.jpg":"1024x1264","o_11999332_640.jpg":"640x790","o_11999332_480.jpg":"480x592","o_11999332_340.jpg":"340x419","o_11999332_220.jpg":"220x271","h_11999332_1280.jpg":"1280x854","h_11999332_1024.jpg":"1024x683","h_11999332_640.jpg":"640x427","h_11999332_480.jpg":"480x320","h_11999332_340.jpg":"340x227","h_11999332_220.jpg":"220x147","pp_11999332_1280.jpg":"1006x1280","pp_11999332_1024.jpg":"805x1024","pp_11999332_640.jpg":"503x640","pp_11999332_480.jpg":"377x480","pp_11999332_340.jpg":"267x340","pp_11999332_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1489x1134","hd_11999334_1920.jpg":"1920x1080","k_11999334_1280.jpg":"1280x1280","k_11999334_1024.jpg":"1024x1024","k_11999334_640.jpg":"640x640","k_11999334_480.jpg":"480x480","k_11999334_340.jpg":"340x340","k_11999334_220.jpg":"220x220","o_11999334_1280.jpg":"1280x974","o_11999334_1024.jpg":"1024x779","o_11999334_640.jpg":"640x487","o_11999334_480.jpg":"480x365","o_11999334_340.jpg":"340x258","o_11999334_220.jpg":"220x167","h_11999334_1280.jpg":"1280x854","h_11999334_1024.jpg":"1024x683","h_11999334_640.jpg":"640x427","h_11999334_480.jpg":"480x320","h_11999334_340.jpg":"340x227","h_11999334_220.jpg":"220x147","pp_11999334_1280.jpg":"1006x1280","pp_11999334_1024.jpg":"805x1024","pp_11999334_640.jpg":"503x640","pp_11999334_480.jpg":"377x480","pp_11999334_340.jpg":"267x340","pp_11999334_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1198","hd_11999336_1920.jpg":"1920x1080","k_11999336_1280.jpg":"1280x1280","k_11999336_1024.jpg":"1024x1024","k_11999336_640.jpg":"640x640","k_11999336_480.jpg":"480x480","k_11999336_340.jpg":"340x340","k_11999336_220.jpg":"220x220","o_11999336_1280.jpg":"1280x958","o_11999336_1024.jpg":"1024x766","o_11999336_640.jpg":"640x479","o_11999336_480.jpg":"480x359","o_11999336_340.jpg":"340x254","o_11999336_220.jpg":"220x164","h_11999336_1280.jpg":"1280x854","h_11999336_1024.jpg":"1024x683","h_11999336_640.jpg":"640x427","h_11999336_480.jpg":"480x320","h_11999336_340.jpg":"340x227","h_11999336_220.jpg":"220x147","pp_11999336_1280.jpg":"1006x1280","pp_11999336_1024.jpg":"805x1024","pp_11999336_640.jpg":"503x640","pp_11999336_480.jpg":"377x480","pp_11999336_340.jpg":"267x340","pp_11999336_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_11999338_1920.jpg":"1920x1080","k_11999338_1280.jpg":"1280x1280","k_11999338_1024.jpg":"1024x1024","k_11999338_640.jpg":"640x640","k_11999338_480.jpg":"480x480","k_11999338_340.jpg":"340x340","k_11999338_220.jpg":"220x220","o_11999338_1280.jpg":"1280x1706","o_11999338_1024.jpg":"1024x1365","o_11999338_640.jpg":"640x853","o_11999338_480.jpg":"480x640","o_11999338_340.jpg":"340x453","o_11999338_220.jpg":"220x293","h_11999338_1280.jpg":"1280x854","h_11999338_1024.jpg":"1024x683","h_11999338_640.jpg":"640x427","h_11999338_480.jpg":"480x320","h_11999338_340.jpg":"340x227","h_11999338_220.jpg":"220x147","pp_11999338_1280.jpg":"1006x1280","pp_11999338_1024.jpg":"805x1024","pp_11999338_640.jpg":"503x640","pp_11999338_480.jpg":"377x480","pp_11999338_340.jpg":"267x340","pp_11999338_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1146","hd_12010424_1920.jpg":"1920x1080","k_12010424_1280.jpg":"1280x1280","k_12010424_1024.jpg":"1024x1024","k_12010424_640.jpg":"640x640","k_12010424_480.jpg":"480x480","k_12010424_340.jpg":"340x340","k_12010424_220.jpg":"220x220","o_12010424_1280.jpg":"1280x764","o_12010424_1024.jpg":"1024x611","o_12010424_640.jpg":"640x382","o_12010424_480.jpg":"480x286","o_12010424_340.jpg":"340x202","o_12010424_220.jpg":"220x131","h_12010424_1280.jpg":"1280x854","h_12010424_1024.jpg":"1024x683","h_12010424_640.jpg":"640x427","h_12010424_480.jpg":"480x320","h_12010424_340.jpg":"340x227","h_12010424_220.jpg":"220x147","pp_12010424_1280.jpg":"1006x1280","pp_12010424_1024.jpg":"805x1024","pp_12010424_640.jpg":"503x640","pp_12010424_480.jpg":"377x480","pp_12010424_340.jpg":"267x340","pp_12010424_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7645835 Threads: 10 Questions: 1553428038 Slow queries: 4734672 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111278947 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sada-je-prilika-za-lov-na-krupnije-komarce-ali-u-ovo-vrijeme-su-vrlo-sumnjicave-i-oprezne-namamite-ih-kobasicama-od-srdele-zavarajte-tehnikom-i-priborom-1142437 [printLink] => /om/ribolov/sada-je-prilika-za-lov-na-krupnije-komarce-ali-u-ovo-vrijeme-su-vrlo-sumnjicave-i-oprezne-namamite-ih-kobasicama-od-srdele-zavarajte-tehnikom-i-priborom-1142437?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656150 [name] => lov na komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-12 11:47:54 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-komarce [link] => /tag/lov-na-komarce ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656151 [name] => ribolov komarča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-12 11:47:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-komarca [link] => /tag/ribolov-komarca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 655643 [name] => ribolov u jesen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 15:50:12 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-jesen [link] => /tag/ribolov-u-jesen ) [3] => stdClass Object ( [id] => 655872 [name] => ribolov u studenom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-10 11:29:27 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-studenom [link] => /tag/ribolov-u-studenom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 656152 [name] => ribolov u prosincu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-12 11:47:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-u-prosincu [link] => /tag/ribolov-u-prosincu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 656153 [name] => mamac za komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-12 11:47:54 [main_article_id] => 0 [alias] => mamac-za-komarce [link] => /tag/mamac-za-komarce ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stađun od kraljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sada je prilika za lov na komarče, ali u ovo vrijeme su vrlo sumnjičave i oprezne: namamite ih ‘kobasicama‘ od srdele, zavarajte tehnikom i priborom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12010426.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12010426.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/11999324.jpg [title] => Šime DuvančićKraljica je svima drag plijen ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/11999326.jpg [title] => Šime DuvančićKapitalke iz luke ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/11999330.jpg [title] => Šime DuvančićLuke, posebno ribarske, dobri su tereni za lov ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/11999332.jpg [title] => Long arm završnjak s antitangl cjevčicom ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/11999334.jpg [title] => Pulley završnjak s utegom tipa tirolsko drvce ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/11999336.jpg [title] => Šime DuvančićNajbolje su udice oblika orlov kljun ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/11999338.jpg [title] => Šime DuvančićSada su u plovu, pa ulov može biti brojan ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/23/12010424.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixUnatoč tome što se intenzivno hrani, kraljica je i sada vrlo sumnjičava i oprezna ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zbog iznadprosječno toplog vremena, temperature mora u našem dijelu Jadrana tijekom listopada bile su više  od prosječnih za taj mjesec. Kako se more znatno sporije hladi od zraka, sigurno je da će i u slučaju hladnog vremena temperature mora u sljedećem razdoblju, barem tijekom studenoga, biti više od prosječnih. Posljedica toga u priobalju bit će slabiji od uobičajenog lov na lignje, ali i produžetak sezone dobrog lova brojnih riba, pa i najcjenjenijih poput komarče.

Krupniji primjerci

Naime, sigurno je da će se zbog za ovo doba godine neuobičajeno toploga mora komarča kasnije nego inače mrijestiti - umjesto od sredine tek na kraju jeseni, vjerojatno i kasnije. Tako će se, ako se što dramatično ne promijeni, osim tijekom studenoga, kada se uobičajeno dobro lovi, komarče natprosječno uspješno udicom loviti i tijekom prosinca. Pa čak, s obzirom na trenutačne visoke temperature mora, vjerojatno i početkom iduće godine, sve dok se more ne ohladi na 12-13 stupnjeva.

Prilika je to za kasni jesenski i rani zimski uspješan lov na kraljice, i to uglavnom krupnijih primjeraka, koji se inače baš u jesen najbolje love.

Razlog zbog kojeg će se još dugo dobro loviti udicom je taj što se komarča pred mrijest vrlo intenzivno hrani. Osobito rado lignjom i sitnim plavim ribama, jer od svega što ona jede oni imaju najveću energetsku vrijednost te sadrže najveći postotak masnoće, neophodne za razvoj ikre, ali i stvaranje masnih zaliha pomoću kojih će preživjeti zimu.

---

image
Unatoč tome što se intenzivno hrani, kraljica je i sada vrlo sumnjičava i oprezna
Božidar Vukičević/Cropix
---

Zbog toga je u nadolazećem razdoblju komarči najbolje nuditi te mamce, osobito svježe. Zato što je najkvalitetnija i najdostupnija, prednost treba dati plavoj ribi. Od svih njih, zbog privlačnosti, dimenzija, pristupačnosti i svega ostalog, najbolje je koristiti srdelu, svježu ili slanu. Kako bi je zaštitili od nasrtaja ribica i spriječili njezin mogući pad s udice pri odbačaju, relativno mekanu srdelu je najbolje mamčiti tako da se u nju postavi udica pa sve skupa dobro obmota elastičnom niti.

Srdela se može nadijevati cijela, u komadima te trakama. Cijelu, osobito za lov bacanjem najbolje je postaviti na dvije, čak i tri udice, zbog boljeg držanja. Za lov na većim dubinama udice je najbolje zakačiti za rep ili kroz oči. Za lov na malim i srednjim dubinama mogu se koristiti fileti, velike srdele bez glave, te cijele manje srdele. Polovicu s glavom najbolje je mamčiti kroz oči.

Držanje mamca je posebno izražen problem kad se nadijevaju trake srdele jer su vrlo mekane. Da ne bi spadale pri odbacivanju, poželjno je udicom više puta proći kroz traku. Za ribolov odbacivanjem, osobito dalekim, iznimno je dobar kobasica mamac izrađen od fileta srdele.

Udica ili dvije se postave na kožu, vanjski dio fileta, koji se zatim obmota oko udice i dijela strune poviše nje, a zatim sve skupa obmota elastičnom niti, tako da mamac izgleda poput kobasice. Vrhovi udica moraju viriti iz mamca.

Iako sadrži skoro upola manji postotak masnoće od srdele, zato što je gotovo podjednako energetski vrijedna, lignja je drugi zalogaj koji sada komarča najradije uzima. Mamčiti se može i ulovljena mrežom, čak i ona iz leda. Poslužiti mogu i ostali mali glavonošci - lignjun, bobić i sipica.

---

image
Najbolje su udice oblika orlov kljun
Šime Duvančić
---

Ovisno o veličini udice i mamca, a on ne smije biti kraći od 5 do 6 cm, lignja se može nadijevati na jednu ili dvije udice. Jedna se uvijek postavi u glavu, a kad se koriste dvije, druga se zadijeva u tijelo. Ona u glavi treba biti manja jer će manje ribe, ne samo komarče nego i fratri, najprije posegnuti za glavom mamca. Osim toga, u takvim situacijama s malom udicom u glavi lakše je dati pravovremenu kontru.

I srdela i lignja

Lignja je najučinkovitija na brakovima te u noćnom ribolovu s mola, posebice po mjesečini. Nadjevena na dvije udice može se odbaciti priborom bez ili s kliznim utegom na osnovnoj struni. Za kliznu montažu u glavu mamca najbolje je postaviti udicu širine luka 10, a u tijelo 15 do 16, čak i 18 mm. Veće udice je dobro koristiti za lov na terenima gdje osim komarče ima i lubina. Osim njih, plijen mogu biti i krupni fratri, pauci, šarzi, škarpine… koji će se uglavnom kačiti na manju udicu.

Iskusni komarčerosi u lovu odmetom često naizmjenično koriste srdelu i lignju, povremeno i ostale mamce, ponajprije velikog crva te golog štrcaljca. Kad Neretva nabuja oko njezina ušća love i rakom pjeskuljom, jer ga u to vrijeme bujice u velikim količinama iz ušća donose u more.

Za lov u lukama i lučicama povremeno koristite ono što u more bacaju profesionalni ribari čisteći mreže - kozice, razne školjke, kosmelje i druge rakove, komade gavuna, škampa…

Unatoč tome što se intenzivno hrani, kraljica je i sada vrlo sumnjičava i oprezna, pa onaj tko je želi prevariti, osim o mamcu mora voditi računa i o načinu lova te kompletiranja pribora - izgledu završnjaka, boji i debljini strune, veličini udice i težini olovnice. Odabir ovisi o vremenskim uvjetima, mjestu te vremenu lova.

Okupljena u veća ili manja jata, do početka mrijesta komarča će se zadržavati na gotovo svim obalnim terenima, čak i na strmim kamenitim dnima, na kojima se ne zadržava u ostalim dijelovima godine. Najradije je na blago nagnutim te ravnim pjeskovitim, šljunkovitim i pločastim dnima, u lukama i lučicama.

---

image
Luke, posebno ribarske, dobri su tereni za lov
Šime Duvančić
---

Početkom studenoga je uglavnom na dubinama između pet i deset metara. Kako se more bude hladilo, spuštat će se sve dublje da bi mrijest obavila na mekanom dnu čak i 50-ak metara pod površinom. Za uspješan lov važno je pratiti postupnu seobu komarče u sve dublje predjele.

Najjednostavniji, ali i najuniverzalniji način kompletiranja pribora je onaj sa završnjakom tipa long arm. Kompletiranje se može izvesti na dva načina. U oba sa shock leaderom dužine koliko i štap kojim se lovi. Prvi je da se na osnovnu strunu zaveže shock leader na kojem je klizna olovnica te vrtilica s kopčom za spajanje završnjaka kojeg čini tek jedan privez s udicom. I drugi način je jednostavan.

Kao što se vidi na crtežu br. 1, umjesto klizne olovnice koristi se antitangl, cjevčica koja nosi olovnicu i sprječava mršenje pribora. Na shock leaderu treba biti i perlica koja će sprječavati nasjedanje olovnice ili cjevčice na vrtilicu, jer to znatno ometa ribolov.

Oba završnjaka se izrađuju od najlona dužine barem 60, najbolje 150 do 200, a najviše 250 cm. Što je teren čistiji to privez može biti duži. Debljina mu može biti između 0,18 i 0,25 mm, ovisno o dubini mora, svjetlosnim uvjetima, vrsti mamca, očekivanoj veličini ulova, ali i o tome postoji li mogućnost oštećenja strune.

Boja najlona treba odgovarati boji dna, ali je privez bolje izraditi od nevidljive fluorougljične strune. Što se tiče udice, širina luka joj treba biti između 10 i 18 mm, ovisno o očekivanoj veličini ulova i vrsti dna na kojoj se lovi. Tijelo joj mora biti jako i elastično, a oblik joj ovisi o vrsti mamaca, ali je najbolje koristiti one oblika orlov kljun, odnosno s vrhom povijenim prema vezištu.

---

image
Long arm završnjak s antitangl cjevčicom
---

Tanka struna

U ovo doba godine komarča je najčešće na pjeskovitim, šljunkovitim i pločastim dnima. Kako na takvim terenima teže zapinje, pribor se može kompletirati od najtanjih struna, osnovne promjera 0,20 do 0,25 mm i završnjaka 0,18 do 0,20 mm, najbolje s udicom širine luka 11 do 16 mm. Kako se ti tereni nalaze uglavnom u plićim uvalama, gdje su i morske struje slabije, obavezna klizna olovnica može biti neznatne težine, odnosno pet do deset grama. Umjesto jedne udice, za lov na najčistijim terenima na završnjak se mogu postaviti i tri, ali nešto manje, kako bi se poboljšalo kačenje plijena.

Uz strmije obale stjenovitog podnožja te u prolazima, treba rabiti pribor s debljom osnovnom strunom, najbolje između 0,35 i 0,40 mm. On mora biti nešto tamniji, zeleni ili svjetlosmeđi, primjerice. Zbog češćeg zapinjanja, udica može biti i malo mekša, polukovana, a dobro je ako je i veća, odnosno do širine luka 18 mm. I klizna olovnica treba biti veća, teška između 10 i 40 grama, kako bi se mamac mogao odbaciti 20 do 30 metara daleko.

Kada se lovi na podmorskim livadama, kako s obale tako i iz usidrenog plovila, najbolje je koristiti pribor na kome je završnjak poznat pod engleskim imenom Pulley. On djeluje na principu koloturnika, čemu i duguje naše ime. Taj završnjak prikazan crtežom br. 2 nije vezan za predvez nego je pokretan - klizi kroz njegov kraj, u ovom slučaju kroz alku vrtilice, kao preko koloturnika.

Čini ga privez na čijem je jednom kraju udica, a na drugom uteg, tirolsko drvce, te druga udica. Poviše udica su pop-up plutnjaci, koji zajedno s tirolskim drvcem veći dio pribora drže pri vrhu livade. Najbolje je koristiti plutnjake narančastih i crvenih nijansi kako bi privlačili pozornost riba.

---

image
Pulley završnjak s utegom tipa tirolsko drvce
---

Prednja kočnica

Pri lovu iz plovila sidra, najbolje dva, ne treba spuštati na podmorsku livadu. Puno je bolje sidriti kraj nje, pa uz pomoć sidrenih konopa i morske struje naći najbolje mjesto za spuštanje udice.

Bez obzira gdje i kako kompletiranim završnjakom se lovilo, najbolje je to činiti štapom i rolom. Univerzalni je beach ledgering štap težine bacanja 40 do 80, čak i 100 grama. Za lov dalje od obale bolji je surf štap težine bacanja 100 grama, dužine do 4 m, spore, parabolik, akcije. Njime se baca dalje i puno je lakše nego beach ledgeringom izvući kapitalni ulov.

Na štap treba staviti rolu veličine barem 30, najbolje 50 ili 60. Obvezno kvalitetnu, robusnu, i s kvalitetnom kočnicom, po mogućnosti prednjom, jer je i pretila komarča vrlo ratoborna. Kalem role treba popuniti najlonom promjera 0,22 do 0,30 mm, ovisno o tome lovi li se na pjeskovitoj plaži ili sa školjere, u luci.., odnosno na čistom ili dnu prekrivenom kamenjem i otpadom.

Tamo gdje su mogućnosti oštećenja, ali i ulova velikih riba najveće, koristiti se može struna debela i 0,40 mm.

U ovom dijelu godine udičarenje komarče je najuspješnije kada se dobro razdani pa do podne, osobito uz plimu. Po bonaci se lovi najlošije, a dobro poslije jakog juga, kad valovi preoru dno i komarči učine dostupnim razne organizme, poput školjki i račića, koji su joj omiljena hrana.

---

image
Kraljica je svima drag plijen
Šime Duvančić
---

Slabašni vjetar tijekom ribolova držat će jato komarči u pokretu, što višestruko povećava šanse za ulov. Međutim, jak vjetar, dugotrajna kiša i, osobito, grmljavina, nisu uvjeti po kojima je kraljica dobro raspoložena za ishranu. Ako je, pak, vrijeme stabilno i sunčano, najintenzivnije će se hraniti prvih dva do tri sata dana, dok se za tmurnog i oblačnog vremena hrani tijekom cijeloga dana. Po toplom i sunčanom vremenu je dublje i obali prilazi popodne ili tek u sumrak.

Noćni lov

Osim danju, komarče se sada uspješno mogu loviti i noću. Posebno su pogodne noći u vrijeme prve četvrtine Mjeseca. Najbolje je loviti s položene obale bacanjem pribora 25 do 35 metara daleko. Tu se loviti može i iz plovila usidrenog na dva do tri metra dubine bacanjem mamca 10 do 15 metara ka dubljem.

U takvom lovu vrlo često se događa da komarča zagrize i prije nego što pribor potone. Zato se iz plovila može loviti i bez olovnice na priboru. Ako se ipak lovi na dnu, pribor treba neznatno opteretiti. Napraviti ga je najbolje kao i za lov na pjeskovitom i šljunkovitom terenu.

No, bez obzira u kojem se sloju mora lovi, najbolje je to raditi komadima velikog crva te oguljenog muzgavca, jer oni svjetlucaju u mraku. Preporučljivo ga je mamčiti na dvije udice u nizu. Boja i debljina strune nisu važne.

Uspješnost se lova može dodatno poboljšati primamljivanjem, najbolje usitnjenim ježincima i školjkama te srdelama. Na čistim i ravnim terenima, ne dubljim od šest-sedam metara, dobro je primamljivanjem napraviti poštu gdje će komarče iz okoline redovito dolaziti. Tu će naviku steći već poslije tjedan dana hranjenja.

Iako će se u nadolazećem razdoblju na opisani način uglavnom loviti srednje velike i krupnije komarče, valja imati na umu da je minimalna dozvoljena lovna dužina za njih 20 cm.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Božidar Vukičević/Cropix
Šime Duvančić
Kraljica je svima drag plijen
Šime Duvančić
Kapitalke iz luke
Šime Duvančić
Luke, posebno ribarske, dobri su tereni za lov

Long arm završnjak s antitangl cjevčicom

Pulley završnjak s utegom tipa tirolsko drvce
Šime Duvančić
Najbolje su udice oblika orlov kljun
Šime Duvančić
Sada su u plovu, pa ulov može biti brojan
Božidar Vukičević/Cropix
Unatoč tome što se intenzivno hrani, kraljica je i sada vrlo sumnjičava i oprezna
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sada-je-prilika-za-lov-na-krupnije-komarce-ali-u-ovo-vrijeme-su-vrlo-sumnjicave-i-oprezne-namamite-ih-kobasicama-od-srdele-zavarajte-tehnikom-i-priborom-1142437 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=277fc2bc84dbd597e6dc6198d508ab596abb1881 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sada+je+prilika+za+lov+na+komar%C4%8De%2C+ali+u+ovo+vrijeme+su+vrlo+sumnji%C4%8Dave+i+oprezne%3A+namamite+ih+%E2%80%98kobasicama%E2%80%98+od+srdele%2C+zavarajte+tehnikom+i+priborom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsada-je-prilika-za-lov-na-krupnije-komarce-ali-u-ovo-vrijeme-su-vrlo-sumnjicave-i-oprezne-namamite-ih-kobasicama-od-srdele-zavarajte-tehnikom-i-priborom-1142437 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsada-je-prilika-za-lov-na-krupnije-komarce-ali-u-ovo-vrijeme-su-vrlo-sumnjicave-i-oprezne-namamite-ih-kobasicama-od-srdele-zavarajte-tehnikom-i-priborom-1142437 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stađun od kraljice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

stađun od kraljiceSada je prilika za lov na komarče, ali u ovo vrijeme su vrlo sumnjičave i oprezne: namamite ih ‘kobasicama‘ od srdele, zavarajte tehnikom i priborom

Piše Šime Duvančić
12. studenog 2021. - 11:41

Zbog iznadprosječno toplog vremena, temperature mora u našem dijelu Jadrana tijekom listopada bile su više  od prosječnih za taj mjesec. Kako se more znatno sporije hladi od zraka, sigurno je da će i u slučaju hladnog vremena temperature mora u sljedećem razdoblju, barem tijekom studenoga, biti više od prosječnih. Posljedica toga u priobalju bit će slabiji od uobičajenog lov na lignje, ali i produžetak sezone dobrog lova brojnih riba, pa i najcjenjenijih poput komarče.

Krupniji primjerci

Naime, sigurno je da će se zbog za ovo doba godine neuobičajeno toploga mora komarča kasnije nego inače mrijestiti - umjesto od sredine tek na kraju jeseni, vjerojatno i kasnije. Tako će se, ako se što dramatično ne promijeni, osim tijekom studenoga, kada se uobičajeno dobro lovi,...

14. svibanj 2024 21:06