StoryEditor

česta pogreškaNeki misle da je zubatac, neki pagar, pa barjaktar... Ali splitski znanstvenik je presudio i dodatno pojasnio: Ovako ćete ga najlakše prepoznati

Piše Alen Soldo
15. siječnja 2021. - 16:42

Ne možemo se usaglasiti o kojoj je vrsti riječ, pa vam šaljemo sliku da pogledate. Neki misle da je zubatac, neki pagar, pa barjaktar itd. Čekamo presudu.

Milan B., Omiš

Vjerovatno svi misle na istu vrstu, ali je problem precizno se izraziti se pa da kažem kako se radi o zubacu krunašu, lat. Dentex gibbosus.

Kako ga najjednostavnije prepoznati? Krunašu je gornji profil glave kod mlađih primjeraka zaobljen, dok je kod odraslih s velikom grbom na glavi. Kod ovog primjerka, ako malo bolje pogledate, vidi se kako je tek počelo razvijanje te grbe.

Kad je grba potpuno razvijena najvjerovatnije je da se radi o ženki, s obzirom na to da je krunaš hermafrodit koji je u početku svog života mužjak, a kasnije se pretvara u ženku.

Čeljusti su snažne, usnice debele, a da ga ne miješate s pagrom pogledajte unutar usta i vidjet ćete 4 do 5 prednjih zuba u obje čeljusti koji su jači, kao očnjaci.

Nadalje, a i na fotografiji se dobro vidi, dvije prve šipčice u leđnoj peraji su kratke, a 2-3 slijedeće su duže (izrazito duže kod mlađih primjeraka).

S leđne strane je smeđecrvenkast, moguće je nekoliko tamnijih pjega. S trbušne strane ružičastobjelkast.

U gornjem kutu škržnog poklopca, u pazušku prsnih peraja te iza leđne peraje postoji tamna mrlja, dok je repna peraja ružičasta s crnim obodom, što se sve dobro vidi na priloženoj fotografiji.

image
Zubatac krunaš

Svoja pitanja vezana uz morsku tematiku pošaljite na adresu:
Otvoreno more
Slobodna Dalmacija
Hrvatske mornarice 4
21000 Split

ili na e-mail adresu: otvoreno-more@slobodnadalmacija.hr

Odgovara: dr. sc. Alen Soldo, Centar za studije mora Sveučilišta u Splitu

item - id = 1071081
related id = 0 -> 1153707
related id = 1 -> 1138295
18. siječanj 2022 15:01