stdClass Object ( [id] => 1213653 [title] => Ribolovno iskustvo s Brača: ‘Nalovili smo se fratara, gomile svakakve ribe, pa i liganja, ali orade nas jednostavno nisu htjele. A onda smo odlučili sačekati...‘ [alias] => nalovili-smo-se-svega-ali-orade-nas-jednostavno-nisu-htjele-a-onda-smo-odlucili-sacekati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ta je subota bila ključna. Dogovori su malo potrajali, ali je na kraju jednoglasno odlučeno da ćemo nas trojica, Luka, Roko i ja sutra isploviti u lov orada.

Naravno, predvezi i sva priprema opreme se odrađuju tek uvečer, tako da sam u krevet otišao sav u udicama i pramama, sanjajući sutrašnji ulov. Noć je protekla u bunilu, ispunjena kontrama i velikim oradama koje su uporno spadale s udica tako da sam, kad je svanulo, doslovno odahnuo.

Nakon nedjeljne mise završili smo na zajedničkom ručku tijekom kojeg smo još jednom prošli plan ribolova. Dogovoreno je da će se loviti na pozicijama koje se protežu južnom stranom Brača. Za ješku smo uzeli lignju kupljenu u lokalnih ribara, pa smo napokon krenuli i prema Milni, gdje je bio brod na vezu.

Napokon isplovljavamo u dva popodne i na poziciji smo za pola sata. Pozicija je idealna. To je jedan brak gdje je prijelaz s kamenitog na pješčano morsko dno na dubini od 40 do 50 metara. Sidrimo se i slažemo opremu.

Već prilikom prvog spuštanja osjećam da riba grize, ali nikako da se zakači. Jedno sam ih vrijeme pokušavao prevariti bržim kontrama, pa sam onda puštao da malo drže sve to u ustima, ali su, nažalost, svi su ti moji pokušaji bili bezuspješni.

A onda napokon riba. Istina, ne meni nego Luki. Štap se lijepo povio i na površinu nakon zamaranja izlazi ugor od nekih 3 kilograma. A onda ide katastrofa.

Zbog naše gluposti i nemarnosti nismo ga uspjeli podignuti u brod, jer je fluorokarbonski predvez trenutno pukao čim se ugor podigao iznad površine. Na najružniji način smo naučili pouku koju sada svima ponavljam kao pokvarena gramofonska ploča:

- Uvijek nosite špurtil sa sobom!

Nakon nekoliko minuta opet isti scenarij. Ugor od oko 2 kilograma pada natrag u more prilikom podizanja u brod. Već pomalo iznervirani, bez iti jednog ulova u prvih pola sata, dižemo sidro i mijenjamo poziciju.

FRATRI VOLE MOSQUITO

Nova pošta je na jednom desetak metara dubljem braku, koji nije bio predaleko od prve pozicije. A tamo ista situacija. Riba grize, al' nikako da se zakači. Opet standardno probavanje svega i svačega. Roko je pomoću brze kontre zakačio fratra za bok, pa mu je riba u zamaranju izgledala puno veća.

---

image

Fratri su išli vani kao na traci

---

Onda smo skužili da se dolje nalaze krupni fratri, ali je problem bio u tome što mi koristimo velike udice koje smo ciljano namijenili baš za lov orade.

Nabrzaka mijenjamo udice i na predveze vezujemo Mosquito hooks 1/0. Tada počinje uživancija. Fratar za fratrom! Sve su neki krupni komadi, pravi porcijaši!

Pružili su nam vrhunski dril s malo opuštenom kočnicom, pogotovo kad se u jednoj kontri zakače dva odjednom. I ti su fratri dobro radili sve do pada mraka, kada smo se odlučili za malo drukčiju uživanciju.

Uzeli smo obične tunje s najlonom od 0,30 milimetara s predvezom s malim udicama naješkanima komadićem lignje i zabacivali ih á volo. A ispod broda gomila šaruna i bukava, koje smo privukli svjetlom za lignje.

Nakon što smo se izguštali u tome, ulovili smo i nekoliko liganja za sutrašnji ribolov, odvezli se u prvu uvalu da očistimo ribu, što je potrajalo jer je trebalo očistiti više od deset kila fratara, a onda doma, pripremiti se za sutrašnji ribolov.

---

image

Fratri su bili pravi

------
image

Kad bi svi bili ovakvi, orade nam ne bi ni trebale

---

KONAČNA ODLUKA

A sutradan smo malo uranili, tako da smo već oko osam sati bili ispred broda, ali ovaj put, nažalost, samo Luka i ja, jer je Roko imao nekih privatnih obveza.

Pozicija je ista kao i jučer, no ovaj put s malo većom nadom da će nas ipak dočekati orade. Ješkamo lignju i bacamo udice u more. Na našu veliku žalost, na dnu nas dočekuje opet isto ponašanje ribe, griz za grizom, ali nikako da se zakači. Naravno, poučeni jučerašnjim iskustvom odmah sumnjamo na fratre.

Opet je uslijedilo mijenjanje udica na predvezu na Mosquito udice, koje fratri ipak mogu lakše zagristi. I kao što smo i očekivali, riba opet radi kao luda na jučer ulovljenu lignju.

Ovaj put nam, na sreću, ugori nisu stvarali problem. Kažem na sreću jer opet nismo ponijeli špurtil, ali zato je meni neka riba doslovno prepolovila udicu napola.

---

image

Bilo je i arbuna

------
image

Samo ih je brza kontra mogla kačiti

---

Nakon brzinskog vezivanja nove udice, jer riba radi kao luda, opet spuštam lignju na dno. I tada odjednom osjetim malo veću težinu na štapu. Riba se lijepo bori, gušt ju je vaditi uz popuštenu kočnicu. Već sam se ponadao da je napokon orada na štapu, ali to ipak nije bila orada već moj najveći fratar do tada!

Puni sreće odlučujemo da je za danas dosta ribolova, jer ne znamo ni gdje ćemo s ribom od jučer. Zovemo prijatelja da naloži vatru, dolazimo ispeći koju ribicu. Na kominu smo izvagali ulov tog dana i vaga je rekla 7,60 kilograma. Potom smo se složili da bi bilo mudro pričekati još barem tjedan dana da orade stignu. I tako odlučujemo da za sedam dana ide totalni napad na orade.

KANJAC KAPITALAC

Sedam dana je prošlo za tren. Na poziciju smo krenuli nešto kasnije, oko jedan popodne, opet sa standardnom ješkom, lignjom. Naime, lignja mi se pokazala kao neka univerzalna ješka koju svaka riba rado uzima.

Kad smo stigli na poziciju, svako vadi svoj štap i kreće nada da nas dolje ovoga puta ipak čekaju orade.

Dubina je oko 45 metara, a dno tvrdo, kamenito, no prvih deset minuta nitko nema niti griza. Luka pokazuje nestrpljenje i želi se prebaciti na drugu poziciju, ali ga odgovaram, govoreći mu da oradu ipak treba čekati malo duže.

I dok ga uvjeravam, dobivam griz. Osjećam silno otežanje na štapu i udaram kontru. To je to! Riba se zakačila!

Ali iznenadilo me čudno ponašanje ribe. Nikako nisam mogao dokučiti što se nalazi na drugom kraju upredenice. I nakon nekih pola minute laganog podizanja ribe ugledam široka usta i crvenu boju. Ne, nije bila škrpina nego kanjac, ali kakav kanjac!

---

image

Većeg kanjca u životu nisam vidio

------
image

Iznenadio nas je obojicu veličinom

---

Bio je to najveći kanjac kojeg sam u životu vidio, a kamoli ulovio. I dok sam ja fotografirao kanjca, i Luki je zagrizla riba.

Na brzinu spremam kanjca i ponovno spuštam udice u more. I dok moje udice tonu, Luka izvlači prvu oradu.

KADA KRENE ONDA IDE

S nestrpljenjem čekam da mi olovo stigne do dna u nadi da je riba dolje na gomili. I nije prošlo možda petnaest sekundi kad se štap savio. Oko ovog kačenja nisam imao dvojbi. To je definitivno bila orada. I tada se odčepilo. Počeo je pravi ribolov, uživancija vađenja te plemenite ribe.

Nakon nekoliko minuta u kontri kačim pravu ribu. Pomislim:

- Evo napokon jedna od dva plus - ali ispada da su na štapu dvije orade u jednom potezu.

---

image

Spoj prame i osnove izgleda ovako

---

Nedugo zatim dižem i jednu malu škarpinicu, koju uz poljubac vraćam u more. Orade grizu kao lude, i gotovo svako spuštanje donosi ribu, tako da ih uskoro imam sasvim dovoljno.

Zato mijenjam pribor i uzimam štap manje akcije da bih mogao bolje guštati u ribolovu. Naravno, one manje vraćamo bez oklijevanja. I tako je bilo do sumraka, kada smo se odlučili vratiti do komina gdje smo ulov izvagali i ispekli. Naravno, ispekli smo samo dio, jer je vaga pokazala da se taj dan ulovilo devet kilograma orada.

I dok se noć polako vukla prema ponoći, siti i na toplom, prepuni gušta, nas smo dvojica, naravno, planirali novi izlazak na orade u koji možda ovoga puta ponesemo i špurtil.

---

PRIBOR ZA LOV ORADA IZ BARKE

Za lov orada iz barke koristio sam štap Yuki Nuba No Limit s rolom Daiwa BG, na kojoj je upredenica Daiwa J-braid promjera 0,19 mm s 2 metra fluorokarbonskog shock-leadera promjera 0,50 mm.

Drugi pribor je kompletiran od štapa Okuma Fast Inchiku II i role Penn Slammer III, koja također ima Daiwa J-braid upredenicu promjera 0,19 mm. Za izradu predveza koristim obavezno fluorokarbonsku strunu, i to za osnovu debljine 0,40, a za prame 0,35 mm.

Na vrh osnove vezujem vrtilicu, a na kraj kopču za laganu izmjenu olova. Nekih 50 cm od vrha osnove stavljam prvu pramu dugu 40 cm preko Stonfo tehnosfere. Na kraj prame stavljam jednu mikroperlu, a do mikroperle ide i obična perla. Također ispod i iznad tehnosfere ide po jedna obična perlica.

Na udaljenosti od jednog metra ispod prve prame ide druga tehnosfera, na koju se postavlja prama od 50 cm, a 20 cm ispod druge prame ide olovo. Bitno je da se prame ne mogu međusobno dotaknuti i da je donja prama na dnu tijekom ribolova, što vrlo često zna zavarati i veću ribu!

---

---

image

Moj najveći fratar

------
image

Ovakve smo vraćali u more

------
image

Pao je i mali krunaš

------
image

Škrpinica je nakon foto sessiona i poljupca završila u moru

------
image

U jednom su nas trenutku napali mali kantari

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključ je u strpljenju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ključ je u strpljenju 2 0 7394 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-04 11:02:32 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Leon Kušćević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-05 06:36:36 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-05 06:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251354.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251356.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251358.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251360.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251362.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251364.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251366.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251368.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251370.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251372.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251374.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251378.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251382.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/04\/20251384.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Leon Ku\u0161\u0107evi\u0107","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Po ovakve smo do\u0161li<\/p>","

Ve\u0107eg kanjca u \u017eivotu nisam vidio<\/p>","

Fratri su bili pravi<\/p>","

Iznenadio nas je obojicu veli\u010dinom<\/p>","

Kad bi svi bili ovakvi, orade nam ne bi ni trebale<\/p>","

Moj najve\u0107i fratar<\/p>","

Spoj prame i osnove izgleda ovako<\/p>","

Bilo je i arbuna<\/p>","

Samo ih je brza kontra mogla ka\u010diti<\/p>","

Ovakve smo vra\u0107ali u more<\/p>","

Pao je i mali kruna\u0161<\/p>","

\u0160krpinica je nakon foto sessiona<\/em> i poljupca zavr\u0161ila u moru<\/p>","

U jednom su nas trenutku napali mali kantari<\/p>","

Fratri su i\u0161li vani kao na traci<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1920","hd_20251354_1920.jpg":"1920x1080","k_20251354_1280.jpg":"1280x1280","k_20251354_1024.jpg":"1024x1024","k_20251354_640.jpg":"640x640","k_20251354_480.jpg":"480x480","k_20251354_340.jpg":"340x340","k_20251354_220.jpg":"220x220","o_20251354_1280.jpg":"1280x1280","o_20251354_1024.jpg":"1024x1024","o_20251354_640.jpg":"640x640","o_20251354_480.jpg":"480x480","o_20251354_340.jpg":"340x340","o_20251354_220.jpg":"220x220","h_20251354_1280.jpg":"1280x854","h_20251354_1024.jpg":"1024x683","h_20251354_640.jpg":"640x427","h_20251354_480.jpg":"480x320","h_20251354_340.jpg":"340x227","h_20251354_220.jpg":"220x147","pp_20251354_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251354_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251354_640.jpg":"640x814","pp_20251354_480.jpg":"480x611","pp_20251354_340.jpg":"340x432","pp_20251354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_20251356_1920.jpg":"1920x1080","k_20251356_1280.jpg":"1280x1280","k_20251356_1024.jpg":"1024x1024","k_20251356_640.jpg":"640x640","k_20251356_480.jpg":"480x480","k_20251356_340.jpg":"340x340","k_20251356_220.jpg":"220x220","o_20251356_1280.jpg":"1280x1280","o_20251356_1024.jpg":"1024x1024","o_20251356_640.jpg":"640x640","o_20251356_480.jpg":"480x480","o_20251356_340.jpg":"340x340","o_20251356_220.jpg":"220x220","h_20251356_1280.jpg":"1280x854","h_20251356_1024.jpg":"1024x683","h_20251356_640.jpg":"640x427","h_20251356_480.jpg":"480x320","h_20251356_340.jpg":"340x227","h_20251356_220.jpg":"220x147","pp_20251356_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251356_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251356_640.jpg":"640x814","pp_20251356_480.jpg":"480x611","pp_20251356_340.jpg":"340x432","pp_20251356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1637","hd_20251358_1920.jpg":"1920x1080","k_20251358_1280.jpg":"1280x1280","k_20251358_1024.jpg":"1024x1024","k_20251358_640.jpg":"640x640","k_20251358_480.jpg":"480x480","k_20251358_340.jpg":"340x340","k_20251358_220.jpg":"220x220","o_20251358_1280.jpg":"1280x1091","o_20251358_1024.jpg":"1024x873","o_20251358_640.jpg":"640x545","o_20251358_480.jpg":"480x409","o_20251358_340.jpg":"340x289","o_20251358_220.jpg":"220x187","h_20251358_1280.jpg":"1280x854","h_20251358_1024.jpg":"1024x683","h_20251358_640.jpg":"640x427","h_20251358_480.jpg":"480x320","h_20251358_340.jpg":"340x227","h_20251358_220.jpg":"220x147","pp_20251358_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251358_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251358_640.jpg":"640x814","pp_20251358_480.jpg":"480x611","pp_20251358_340.jpg":"340x432","pp_20251358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251360_1920.jpg":"1920x1080","k_20251360_1280.jpg":"1280x1280","k_20251360_1024.jpg":"1024x1024","k_20251360_640.jpg":"640x640","k_20251360_480.jpg":"480x480","k_20251360_340.jpg":"340x340","k_20251360_220.jpg":"220x220","o_20251360_1280.jpg":"1280x1706","o_20251360_1024.jpg":"1024x1365","o_20251360_640.jpg":"640x853","o_20251360_480.jpg":"480x640","o_20251360_340.jpg":"340x453","o_20251360_220.jpg":"220x293","h_20251360_1280.jpg":"1280x854","h_20251360_1024.jpg":"1024x683","h_20251360_640.jpg":"640x427","h_20251360_480.jpg":"480x320","h_20251360_340.jpg":"340x227","h_20251360_220.jpg":"220x147","pp_20251360_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251360_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251360_640.jpg":"640x814","pp_20251360_480.jpg":"480x611","pp_20251360_340.jpg":"340x432","pp_20251360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251362_1920.jpg":"1920x1080","k_20251362_1280.jpg":"1280x1280","k_20251362_1024.jpg":"1024x1024","k_20251362_640.jpg":"640x640","k_20251362_480.jpg":"480x480","k_20251362_340.jpg":"340x340","k_20251362_220.jpg":"220x220","o_20251362_1280.jpg":"1280x1706","o_20251362_1024.jpg":"1024x1365","o_20251362_640.jpg":"640x853","o_20251362_480.jpg":"480x640","o_20251362_340.jpg":"340x453","o_20251362_220.jpg":"220x293","h_20251362_1280.jpg":"1280x854","h_20251362_1024.jpg":"1024x683","h_20251362_640.jpg":"640x427","h_20251362_480.jpg":"480x320","h_20251362_340.jpg":"340x227","h_20251362_220.jpg":"220x147","pp_20251362_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251362_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251362_640.jpg":"640x814","pp_20251362_480.jpg":"480x611","pp_20251362_340.jpg":"340x432","pp_20251362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1670","hd_20251364_1920.jpg":"1920x1080","k_20251364_1280.jpg":"1280x1280","k_20251364_1024.jpg":"1024x1024","k_20251364_640.jpg":"640x640","k_20251364_480.jpg":"480x480","k_20251364_340.jpg":"340x340","k_20251364_220.jpg":"220x220","o_20251364_1280.jpg":"1280x1113","o_20251364_1024.jpg":"1024x890","o_20251364_640.jpg":"640x556","o_20251364_480.jpg":"480x417","o_20251364_340.jpg":"340x295","o_20251364_220.jpg":"220x191","h_20251364_1280.jpg":"1280x854","h_20251364_1024.jpg":"1024x683","h_20251364_640.jpg":"640x427","h_20251364_480.jpg":"480x320","h_20251364_340.jpg":"340x227","h_20251364_220.jpg":"220x147","pp_20251364_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251364_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251364_640.jpg":"640x814","pp_20251364_480.jpg":"480x611","pp_20251364_340.jpg":"340x432","pp_20251364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251366_1920.jpg":"1920x1080","k_20251366_1280.jpg":"1280x1280","k_20251366_1024.jpg":"1024x1024","k_20251366_640.jpg":"640x640","k_20251366_480.jpg":"480x480","k_20251366_340.jpg":"340x340","k_20251366_220.jpg":"220x220","o_20251366_1280.jpg":"1280x1706","o_20251366_1024.jpg":"1024x1365","o_20251366_640.jpg":"640x853","o_20251366_480.jpg":"480x640","o_20251366_340.jpg":"340x453","o_20251366_220.jpg":"220x293","h_20251366_1280.jpg":"1280x854","h_20251366_1024.jpg":"1024x683","h_20251366_640.jpg":"640x427","h_20251366_480.jpg":"480x320","h_20251366_340.jpg":"340x227","h_20251366_220.jpg":"220x147","pp_20251366_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251366_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251366_640.jpg":"640x814","pp_20251366_480.jpg":"480x611","pp_20251366_340.jpg":"340x432","pp_20251366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251368_1920.jpg":"1920x1080","k_20251368_1280.jpg":"1280x1280","k_20251368_1024.jpg":"1024x1024","k_20251368_640.jpg":"640x640","k_20251368_480.jpg":"480x480","k_20251368_340.jpg":"340x340","k_20251368_220.jpg":"220x220","o_20251368_1280.jpg":"1280x1706","o_20251368_1024.jpg":"1024x1365","o_20251368_640.jpg":"640x853","o_20251368_480.jpg":"480x640","o_20251368_340.jpg":"340x453","o_20251368_220.jpg":"220x293","h_20251368_1280.jpg":"1280x854","h_20251368_1024.jpg":"1024x683","h_20251368_640.jpg":"640x427","h_20251368_480.jpg":"480x320","h_20251368_340.jpg":"340x227","h_20251368_220.jpg":"220x147","pp_20251368_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251368_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251368_640.jpg":"640x814","pp_20251368_480.jpg":"480x611","pp_20251368_340.jpg":"340x432","pp_20251368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251370_1920.jpg":"1920x1080","k_20251370_1280.jpg":"1280x1280","k_20251370_1024.jpg":"1024x1024","k_20251370_640.jpg":"640x640","k_20251370_480.jpg":"480x480","k_20251370_340.jpg":"340x340","k_20251370_220.jpg":"220x220","o_20251370_1280.jpg":"1280x1706","o_20251370_1024.jpg":"1024x1365","o_20251370_640.jpg":"640x853","o_20251370_480.jpg":"480x640","o_20251370_340.jpg":"340x453","o_20251370_220.jpg":"220x293","h_20251370_1280.jpg":"1280x854","h_20251370_1024.jpg":"1024x683","h_20251370_640.jpg":"640x427","h_20251370_480.jpg":"480x320","h_20251370_340.jpg":"340x227","h_20251370_220.jpg":"220x147","pp_20251370_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251370_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251370_640.jpg":"640x814","pp_20251370_480.jpg":"480x611","pp_20251370_340.jpg":"340x432","pp_20251370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251372_1920.jpg":"1920x1080","k_20251372_1280.jpg":"1280x1280","k_20251372_1024.jpg":"1024x1024","k_20251372_640.jpg":"640x640","k_20251372_480.jpg":"480x480","k_20251372_340.jpg":"340x340","k_20251372_220.jpg":"220x220","o_20251372_1280.jpg":"1280x1706","o_20251372_1024.jpg":"1024x1365","o_20251372_640.jpg":"640x853","o_20251372_480.jpg":"480x640","o_20251372_340.jpg":"340x453","o_20251372_220.jpg":"220x293","h_20251372_1280.jpg":"1280x854","h_20251372_1024.jpg":"1024x683","h_20251372_640.jpg":"640x427","h_20251372_480.jpg":"480x320","h_20251372_340.jpg":"340x227","h_20251372_220.jpg":"220x147","pp_20251372_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251372_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251372_640.jpg":"640x814","pp_20251372_480.jpg":"480x611","pp_20251372_340.jpg":"340x432","pp_20251372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251374_1920.jpg":"1920x1080","k_20251374_1280.jpg":"1280x1280","k_20251374_1024.jpg":"1024x1024","k_20251374_640.jpg":"640x640","k_20251374_480.jpg":"480x480","k_20251374_340.jpg":"340x340","k_20251374_220.jpg":"220x220","o_20251374_1280.jpg":"1280x1706","o_20251374_1024.jpg":"1024x1365","o_20251374_640.jpg":"640x853","o_20251374_480.jpg":"480x640","o_20251374_340.jpg":"340x453","o_20251374_220.jpg":"220x293","h_20251374_1280.jpg":"1280x854","h_20251374_1024.jpg":"1024x683","h_20251374_640.jpg":"640x427","h_20251374_480.jpg":"480x320","h_20251374_340.jpg":"340x227","h_20251374_220.jpg":"220x147","pp_20251374_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251374_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251374_640.jpg":"640x814","pp_20251374_480.jpg":"480x611","pp_20251374_340.jpg":"340x432","pp_20251374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251378_1920.jpg":"1920x1080","k_20251378_1280.jpg":"1280x1280","k_20251378_1024.jpg":"1024x1024","k_20251378_640.jpg":"640x640","k_20251378_480.jpg":"480x480","k_20251378_340.jpg":"340x340","k_20251378_220.jpg":"220x220","o_20251378_1280.jpg":"1280x1706","o_20251378_1024.jpg":"1024x1365","o_20251378_640.jpg":"640x853","o_20251378_480.jpg":"480x640","o_20251378_340.jpg":"340x453","o_20251378_220.jpg":"220x293","h_20251378_1280.jpg":"1280x854","h_20251378_1024.jpg":"1024x683","h_20251378_640.jpg":"640x427","h_20251378_480.jpg":"480x320","h_20251378_340.jpg":"340x227","h_20251378_220.jpg":"220x147","pp_20251378_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251378_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251378_640.jpg":"640x814","pp_20251378_480.jpg":"480x611","pp_20251378_340.jpg":"340x432","pp_20251378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_20251382_1920.jpg":"1920x1080","k_20251382_1280.jpg":"1280x1280","k_20251382_1024.jpg":"1024x1024","k_20251382_640.jpg":"640x640","k_20251382_480.jpg":"480x480","k_20251382_340.jpg":"340x340","k_20251382_220.jpg":"220x220","o_20251382_1280.jpg":"1280x1706","o_20251382_1024.jpg":"1024x1365","o_20251382_640.jpg":"640x853","o_20251382_480.jpg":"480x640","o_20251382_340.jpg":"340x453","o_20251382_220.jpg":"220x293","h_20251382_1280.jpg":"1280x854","h_20251382_1024.jpg":"1024x683","h_20251382_640.jpg":"640x427","h_20251382_480.jpg":"480x320","h_20251382_340.jpg":"340x227","h_20251382_220.jpg":"220x147","pp_20251382_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251382_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251382_640.jpg":"640x814","pp_20251382_480.jpg":"480x611","pp_20251382_340.jpg":"340x432","pp_20251382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2864","hd_20251384_1920.jpg":"1920x1080","k_20251384_1280.jpg":"1280x1280","k_20251384_1024.jpg":"1024x1024","k_20251384_640.jpg":"640x640","k_20251384_480.jpg":"480x480","k_20251384_340.jpg":"340x340","k_20251384_220.jpg":"220x220","o_20251384_1280.jpg":"1280x1909","o_20251384_1024.jpg":"1024x1527","o_20251384_640.jpg":"640x954","o_20251384_480.jpg":"480x716","o_20251384_340.jpg":"340x507","o_20251384_220.jpg":"220x328","h_20251384_1280.jpg":"1280x854","h_20251384_1024.jpg":"1024x683","h_20251384_640.jpg":"640x427","h_20251384_480.jpg":"480x320","h_20251384_340.jpg":"340x227","h_20251384_220.jpg":"220x147","pp_20251384_1280.jpg":"1280x1628","pp_20251384_1024.jpg":"1024x1303","pp_20251384_640.jpg":"640x814","pp_20251384_480.jpg":"480x611","pp_20251384_340.jpg":"340x432","pp_20251384_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7586782 Threads: 5 Questions: 1547494604 Slow queries: 4713259 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111116252 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/nalovili-smo-se-svega-ali-orade-nas-jednostavno-nisu-htjele-a-onda-smo-odlucili-sacekati-1213653 [printLink] => /om/ribolov/nalovili-smo-se-svega-ali-orade-nas-jednostavno-nisu-htjele-a-onda-smo-odlucili-sacekati-1213653?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 686719 [name] => leon kušćević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-04 13:14:33 [main_article_id] => 0 [alias] => leon-kuscevic [link] => /tag/leon-kuscevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 13650 [name] => orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => orade [link] => /tag/orade ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650543 [name] => kako loviti orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-orade [link] => /tag/kako-loviti-orade ) [3] => stdClass Object ( [id] => 265204 [name] => komarča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => komarca [link] => /tag/komarca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 686720 [name] => komarča orada ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-04 13:14:33 [main_article_id] => 0 [alias] => komarca-orada-ribolov [link] => /tag/komarca-orada-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključ je u strpljenju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribolovno iskustvo s Brača: ‘Nalovili smo se fratara, gomile svakakve ribe, pa i liganja, ali orade nas jednostavno nisu htjele. A onda smo odlučili sačekati...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-02-41-56-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251354.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Leon Kušćević [mainImageDesc] =>

Po ovakve smo došli

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251354.jpg [title] => Leon Kušćević

Po ovakve smo došli

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251356.jpg [title] =>

Većeg kanjca u životu nisam vidio

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251358.jpg [title] =>

Fratri su bili pravi

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251360.jpg [title] =>

Iznenadio nas je obojicu veličinom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251362.jpg [title] =>

Kad bi svi bili ovakvi, orade nam ne bi ni trebale

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251364.jpg [title] =>

Moj najveći fratar

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251366.jpg [title] =>

Spoj prame i osnove izgleda ovako

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251368.jpg [title] =>

Bilo je i arbuna

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251370.jpg [title] =>

Samo ih je brza kontra mogla kačiti

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251372.jpg [title] =>

Ovakve smo vraćali u more

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251374.jpg [title] =>

Pao je i mali krunaš

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251378.jpg [title] =>

Škrpinica je nakon foto sessiona i poljupca završila u moru

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251382.jpg [title] =>

U jednom su nas trenutku napali mali kantari

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/04/20251384.jpg [title] =>

Fratri su išli vani kao na traci

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ta je subota bila ključna. Dogovori su malo potrajali, ali je na kraju jednoglasno odlučeno da ćemo nas trojica, Luka, Roko i ja sutra isploviti u lov orada.

Naravno, predvezi i sva priprema opreme se odrađuju tek uvečer, tako da sam u krevet otišao sav u udicama i pramama, sanjajući sutrašnji ulov. Noć je protekla u bunilu, ispunjena kontrama i velikim oradama koje su uporno spadale s udica tako da sam, kad je svanulo, doslovno odahnuo.

Nakon nedjeljne mise završili smo na zajedničkom ručku tijekom kojeg smo još jednom prošli plan ribolova. Dogovoreno je da će se loviti na pozicijama koje se protežu južnom stranom Brača. Za ješku smo uzeli lignju kupljenu u lokalnih ribara, pa smo napokon krenuli i prema Milni, gdje je bio brod na vezu.

Napokon isplovljavamo u dva popodne i na poziciji smo za pola sata. Pozicija je idealna. To je jedan brak gdje je prijelaz s kamenitog na pješčano morsko dno na dubini od 40 do 50 metara. Sidrimo se i slažemo opremu.

Već prilikom prvog spuštanja osjećam da riba grize, ali nikako da se zakači. Jedno sam ih vrijeme pokušavao prevariti bržim kontrama, pa sam onda puštao da malo drže sve to u ustima, ali su, nažalost, svi su ti moji pokušaji bili bezuspješni.

A onda napokon riba. Istina, ne meni nego Luki. Štap se lijepo povio i na površinu nakon zamaranja izlazi ugor od nekih 3 kilograma. A onda ide katastrofa.

Zbog naše gluposti i nemarnosti nismo ga uspjeli podignuti u brod, jer je fluorokarbonski predvez trenutno pukao čim se ugor podigao iznad površine. Na najružniji način smo naučili pouku koju sada svima ponavljam kao pokvarena gramofonska ploča:

- Uvijek nosite špurtil sa sobom!

Nakon nekoliko minuta opet isti scenarij. Ugor od oko 2 kilograma pada natrag u more prilikom podizanja u brod. Već pomalo iznervirani, bez iti jednog ulova u prvih pola sata, dižemo sidro i mijenjamo poziciju.

FRATRI VOLE MOSQUITO

Nova pošta je na jednom desetak metara dubljem braku, koji nije bio predaleko od prve pozicije. A tamo ista situacija. Riba grize, al' nikako da se zakači. Opet standardno probavanje svega i svačega. Roko je pomoću brze kontre zakačio fratra za bok, pa mu je riba u zamaranju izgledala puno veća.

---

image

Fratri su išli vani kao na traci

---

Onda smo skužili da se dolje nalaze krupni fratri, ali je problem bio u tome što mi koristimo velike udice koje smo ciljano namijenili baš za lov orade.

Nabrzaka mijenjamo udice i na predveze vezujemo Mosquito hooks 1/0. Tada počinje uživancija. Fratar za fratrom! Sve su neki krupni komadi, pravi porcijaši!

Pružili su nam vrhunski dril s malo opuštenom kočnicom, pogotovo kad se u jednoj kontri zakače dva odjednom. I ti su fratri dobro radili sve do pada mraka, kada smo se odlučili za malo drukčiju uživanciju.

Uzeli smo obične tunje s najlonom od 0,30 milimetara s predvezom s malim udicama naješkanima komadićem lignje i zabacivali ih á volo. A ispod broda gomila šaruna i bukava, koje smo privukli svjetlom za lignje.

Nakon što smo se izguštali u tome, ulovili smo i nekoliko liganja za sutrašnji ribolov, odvezli se u prvu uvalu da očistimo ribu, što je potrajalo jer je trebalo očistiti više od deset kila fratara, a onda doma, pripremiti se za sutrašnji ribolov.

---

image

Fratri su bili pravi

------
image

Kad bi svi bili ovakvi, orade nam ne bi ni trebale

---

KONAČNA ODLUKA

A sutradan smo malo uranili, tako da smo već oko osam sati bili ispred broda, ali ovaj put, nažalost, samo Luka i ja, jer je Roko imao nekih privatnih obveza.

Pozicija je ista kao i jučer, no ovaj put s malo većom nadom da će nas ipak dočekati orade. Ješkamo lignju i bacamo udice u more. Na našu veliku žalost, na dnu nas dočekuje opet isto ponašanje ribe, griz za grizom, ali nikako da se zakači. Naravno, poučeni jučerašnjim iskustvom odmah sumnjamo na fratre.

Opet je uslijedilo mijenjanje udica na predvezu na Mosquito udice, koje fratri ipak mogu lakše zagristi. I kao što smo i očekivali, riba opet radi kao luda na jučer ulovljenu lignju.

Ovaj put nam, na sreću, ugori nisu stvarali problem. Kažem na sreću jer opet nismo ponijeli špurtil, ali zato je meni neka riba doslovno prepolovila udicu napola.

---

image

Bilo je i arbuna

------
image

Samo ih je brza kontra mogla kačiti

---

Nakon brzinskog vezivanja nove udice, jer riba radi kao luda, opet spuštam lignju na dno. I tada odjednom osjetim malo veću težinu na štapu. Riba se lijepo bori, gušt ju je vaditi uz popuštenu kočnicu. Već sam se ponadao da je napokon orada na štapu, ali to ipak nije bila orada već moj najveći fratar do tada!

Puni sreće odlučujemo da je za danas dosta ribolova, jer ne znamo ni gdje ćemo s ribom od jučer. Zovemo prijatelja da naloži vatru, dolazimo ispeći koju ribicu. Na kominu smo izvagali ulov tog dana i vaga je rekla 7,60 kilograma. Potom smo se složili da bi bilo mudro pričekati još barem tjedan dana da orade stignu. I tako odlučujemo da za sedam dana ide totalni napad na orade.

KANJAC KAPITALAC

Sedam dana je prošlo za tren. Na poziciju smo krenuli nešto kasnije, oko jedan popodne, opet sa standardnom ješkom, lignjom. Naime, lignja mi se pokazala kao neka univerzalna ješka koju svaka riba rado uzima.

Kad smo stigli na poziciju, svako vadi svoj štap i kreće nada da nas dolje ovoga puta ipak čekaju orade.

Dubina je oko 45 metara, a dno tvrdo, kamenito, no prvih deset minuta nitko nema niti griza. Luka pokazuje nestrpljenje i želi se prebaciti na drugu poziciju, ali ga odgovaram, govoreći mu da oradu ipak treba čekati malo duže.

I dok ga uvjeravam, dobivam griz. Osjećam silno otežanje na štapu i udaram kontru. To je to! Riba se zakačila!

Ali iznenadilo me čudno ponašanje ribe. Nikako nisam mogao dokučiti što se nalazi na drugom kraju upredenice. I nakon nekih pola minute laganog podizanja ribe ugledam široka usta i crvenu boju. Ne, nije bila škrpina nego kanjac, ali kakav kanjac!

---

image

Većeg kanjca u životu nisam vidio

------
image

Iznenadio nas je obojicu veličinom

---

Bio je to najveći kanjac kojeg sam u životu vidio, a kamoli ulovio. I dok sam ja fotografirao kanjca, i Luki je zagrizla riba.

Na brzinu spremam kanjca i ponovno spuštam udice u more. I dok moje udice tonu, Luka izvlači prvu oradu.

KADA KRENE ONDA IDE

S nestrpljenjem čekam da mi olovo stigne do dna u nadi da je riba dolje na gomili. I nije prošlo možda petnaest sekundi kad se štap savio. Oko ovog kačenja nisam imao dvojbi. To je definitivno bila orada. I tada se odčepilo. Počeo je pravi ribolov, uživancija vađenja te plemenite ribe.

Nakon nekoliko minuta u kontri kačim pravu ribu. Pomislim:

- Evo napokon jedna od dva plus - ali ispada da su na štapu dvije orade u jednom potezu.

---

image

Spoj prame i osnove izgleda ovako

---

Nedugo zatim dižem i jednu malu škarpinicu, koju uz poljubac vraćam u more. Orade grizu kao lude, i gotovo svako spuštanje donosi ribu, tako da ih uskoro imam sasvim dovoljno.

Zato mijenjam pribor i uzimam štap manje akcije da bih mogao bolje guštati u ribolovu. Naravno, one manje vraćamo bez oklijevanja. I tako je bilo do sumraka, kada smo se odlučili vratiti do komina gdje smo ulov izvagali i ispekli. Naravno, ispekli smo samo dio, jer je vaga pokazala da se taj dan ulovilo devet kilograma orada.

I dok se noć polako vukla prema ponoći, siti i na toplom, prepuni gušta, nas smo dvojica, naravno, planirali novi izlazak na orade u koji možda ovoga puta ponesemo i špurtil.

---

PRIBOR ZA LOV ORADA IZ BARKE

Za lov orada iz barke koristio sam štap Yuki Nuba No Limit s rolom Daiwa BG, na kojoj je upredenica Daiwa J-braid promjera 0,19 mm s 2 metra fluorokarbonskog shock-leadera promjera 0,50 mm.

Drugi pribor je kompletiran od štapa Okuma Fast Inchiku II i role Penn Slammer III, koja također ima Daiwa J-braid upredenicu promjera 0,19 mm. Za izradu predveza koristim obavezno fluorokarbonsku strunu, i to za osnovu debljine 0,40, a za prame 0,35 mm.

Na vrh osnove vezujem vrtilicu, a na kraj kopču za laganu izmjenu olova. Nekih 50 cm od vrha osnove stavljam prvu pramu dugu 40 cm preko Stonfo tehnosfere. Na kraj prame stavljam jednu mikroperlu, a do mikroperle ide i obična perla. Također ispod i iznad tehnosfere ide po jedna obična perlica.

Na udaljenosti od jednog metra ispod prve prame ide druga tehnosfera, na koju se postavlja prama od 50 cm, a 20 cm ispod druge prame ide olovo. Bitno je da se prame ne mogu međusobno dotaknuti i da je donja prama na dnu tijekom ribolova, što vrlo često zna zavarati i veću ribu!

---

---

image

Moj najveći fratar

------
image

Ovakve smo vraćali u more

------
image

Pao je i mali krunaš

------
image

Škrpinica je nakon foto sessiona i poljupca završila u moru

------
image

U jednom su nas trenutku napali mali kantari

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Leon Kušćević
Leon Kušćević

Po ovakve smo došli


Većeg kanjca u životu nisam vidio


Fratri su bili pravi


Iznenadio nas je obojicu veličinom


Kad bi svi bili ovakvi, orade nam ne bi ni trebale


Moj najveći fratar


Spoj prame i osnove izgleda ovako


Bilo je i arbuna


Samo ih je brza kontra mogla kačiti


Ovakve smo vraćali u more


Pao je i mali krunaš


Škrpinica je nakon foto sessiona i poljupca završila u moru


U jednom su nas trenutku napali mali kantari


Fratri su išli vani kao na traci

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/nalovili-smo-se-svega-ali-orade-nas-jednostavno-nisu-htjele-a-onda-smo-odlucili-sacekati-1213653 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f72ed3e5d65c235f7cf6cc2384e6aafdb899d9d2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribolovno+iskustvo+s+Bra%C4%8Da%3A+%E2%80%98Nalovili+smo+se+fratara%2C+gomile+svakakve+ribe%2C+pa+i+liganja%2C+ali+orade+nas+jednostavno+nisu+htjele.+A+onda+smo+odlu%C4%8Dili+sa%C4%8Dekati...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnalovili-smo-se-svega-ali-orade-nas-jednostavno-nisu-htjele-a-onda-smo-odlucili-sacekati-1213653 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnalovili-smo-se-svega-ali-orade-nas-jednostavno-nisu-htjele-a-onda-smo-odlucili-sacekati-1213653 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ključ je u strpljenju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ključ je u strpljenjuRibolovno iskustvo s Brača: ‘Nalovili smo se fratara, gomile svakakve ribe, pa i liganja, ali orade nas jednostavno nisu htjele. A onda smo odlučili sačekati...‘

Piše Leon Kušćević
5. kolovoza 2022. - 08:08

Ta je subota bila ključna. Dogovori su malo potrajali, ali je na kraju jednoglasno odlučeno da ćemo nas trojica, Luka, Roko i ja sutra isploviti u lov orada.

Naravno, predvezi i sva priprema opreme se odrađuju tek uvečer, tako da sam u krevet otišao sav u udicama i pramama, sanjajući sutrašnji ulov. Noć je protekla u bunilu, ispunjena kontrama i velikim oradama koje su uporno spadale s udica tako da sam, kad je svanulo, doslovno odahnuo.

Nakon nedjeljne mise završili smo na zajedničkom ručku tijekom kojeg smo još jednom prošli plan ribolova. Dogovoreno je da će se loviti na pozicijama koje se protežu južnom stranom Brača. Za ješku smo uzeli lignju kupljenu u lokalnih ribara, pa smo napokon krenuli i prema Milni, gdje je bio brod na vezu.

Napokon isplovljavamo u dva...

14. svibanj 2024 04:41