stdClass Object ( [id] => 1311324 [title] => Ribolovcima zadnji izbor, ribama ponekad prvi: muzgavac se neopravdano zapostavlja kao mamac [alias] => muzgavac-se-neopravdano-zapostavlja-kao-mamac-ribolovcima-zadnji-izbor-ribama-ponekad-prvi [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​​Glavonošci su skupina čiji se svi članovi mogu koristiti kao mamci. No, od 42 vrste, koliko ih živi u Jadranu, naši udičari u tu svrhu koriste samo njih osam. Najviše lignju, pa sipu, sipicu i bobić, znatno manje lignjuna i hobotnicu te najmanje muzgavca. Međutim, muzgavac kvalitetom ne zaostaje toliko da bi bio mamac posljednjeg izbora. Dovoljno je dobar i za lov najcjenjenijih riba. Štoviše, u nekim situacijama je i najbolje rješenje, primjerice u ribolovu vrlo dalekim odbacivanjem.

Za razne tehnike

Muzgavci se tradicionalno koriste za nadijevanje samica i parangala, posebice za lov mačaka, pasa, raža i druge landovine. I za ciljani lov ugora i murine parangalom te teškim odmetom, osim hobotnica, tradicionalno se koriste muzgavci. Ne samo zato što te zmijolike ribe, osobito murina, rado jedu muzgavce nego i zbog toga što ih ne mogu lako skinuti s udice kao ostale mamce. Također, krakovi muzgavca su tradicionalni mamac u ribolovu potezanjem, panulavanjem šaruna, skuše, ušate, lokarde, iglice… Do pojave mekanih varalica, na Murteru je krak muzgavca dug 15 do 20 cm bio najcjenjeniji mamac za lov lubina panulom. S gornje strane bi mu ogulili kožu, dok prijanjalke s donje strane ne bi dirali, a zatim debljim krajem nadjenuli na jednu veliku udicu.

Zbog sve teže nabave te porasta cijena kvalitetnijih mamaca, posljednjih je godina porasla upotreba jeftinih i žilavih mamaca kakvi su muzgavci za lov manje cijenjenih riba, poput batoglavca, gire, modraka, pauka, kanjca, šaruna, škarpuna…

---

image

Bijeli muzgavac

---

Za komadima muzgavca uz obalu će rado posegnuti sve usnače, a dalje od kopna i na mekanom dnu to će isto uraditi i divljač, poput pasa, mački, raža, goluba, bežmeka… Osim njih, na istim terenima tim glavonošcima se loviti mogu pišmolji i ugotice.

Komadima muzgavca mogu se uspješno loviti i cjenjenije ribe, osobito one koje imaju razvijeno zubalo poput arbuna, kantara i drugih sličnih riba iz obitelji ljuskavki. Komadima, posebno dobro kracima, muzgavca na tvrdim dubinskim bracima uspješno se lovi pagar. Osobito žestoko, također na velikim dubinama, i kirnja će se baciti na komad velikog ili na cijelog manjeg muzgavca.

Omekšavanje batom

Krak muzgavca je odličan mamac za lov slow trollingom, odnosno tehnikom sporog panulavanja ili puštanjem mamca u kurenat. Plijen u takvom ribolovu su najčešće zubatac, pagar i gof, ali ni iznenađenja nisu rijetka, i to u vidu tzv. mirnih riba koje ne progone plijen, poput kavale i kantara.

---

image

Noću je najučinkovitiji oguljeni muzgavac

---

Vješti udičari muzgavce sve više koriste i za lov riba koje vole mekane mamce – omekšavaju ih udarcima kuhinjskog bata, oslobađaju tvrde opne i potom režu na mekane i slasne komade.

Meštri od udice muzgavcima love čak i neke od najcjenjenijih riba, poput komarče i zubatca. Te okrunjene riblje glave teško odbijaju ukusnu bijelu bržolu ili trak kada su dobro pripremljeni, pravilno nadjenuti i prezentirani na odgovarajući način. Većina njih mamac prvo oguli i osmudi na plamenu, da što jače miriše, a ima i onih koji namamčeni krak samo umoče u maslinovo ulje.

---

image

Muzgavca pohlepno napadaju i okrunjene morske glave

---

Muzgavci su zbog svoje bjeličaste boje znatno vidljiviji od većine ostalih mamac, pa vizualno privlače ribu. Osim toga, meso im svjetluca zbog čega je posebno pogodno za noćni ribolov. Za takvu primjenu najbolje mu je oguliti kožu, a da bi što intenzivnije mirisao potom ga je dobro malo izložiti plamenu. Tako pripremljeni krak muzgavca, koji se može umočiti i u maslinovo ulje, odličan je mamac za noćni lov najcjenjenijih riba poput komarče, zubaca, lubina. Dokazano dobar mamac za noćni lov komarče, ali i šarga te fratra, i oguljeni je muzgavac bez krakova.

Način rezanja

Muzgavac je odličan mamac i za lov vertical jiggingom. Naprosto, umjesto varalice u obliku glavonošca, lovi se muzgavcem u čije je tijelo postavljena olovnica potrebne težine, a ispod koje su udice, među kracima muzgavca.

Neki udičari, osobito rado u surfcastingu, lovu dalekim bacanjem, komade muzgavca kombiniraju s drugim mamcima, u pravilu mekšim, kao što su crvi, komadi ili fileti srdele... Takvi se cocktaili u pravilu za udicu pričvršćuju pomoću elastične niti, čime se sprječava spadanje mamca prilikom ekstremno jakih zamaha, karakterističnih za ovu tehniku ribolova.

---

image

Za lov noću treba ga oguliti

---

Osim svježi, muzgavci se za mamčenje mogu koristiti i usoljeni te smrznuti. Za lov čekanjem, odmetom i parangalom bolje je rabiti zaleđene, jer se tim postupkom ne povećava njihova ionako velika žilavost, kao što se događa sa soljenjem.

Muzgavci se mogu mamčiti na nekoliko načina, ovisno od tehnike lova i od toga kojoj je i kolikoj ribi namijenjen. Za lov sitnijih riba najbolje je koristiti trake, a krupnijim je bolje ponuditi krakove.

---

image

Bijeli lovi samo daleko od obale

---

Prije mamčenja muzgavcu treba izvrnuti glavu i odstraniti iznutricu, a potom je dobro izlupati ga čekićem za meso, kako bi omekšao i postao primamljiviji ribama. Iz istog razloga mogu se nakratko uroniti u vrelu vodu. Kožu je dobro oguliti, pogotovo ako se namjerava loviti opreznije i probirljivije vrste. Komade odgovarajuće veličine i oblika najbolje je sjeći pomoću oštrog noža za filetiranje. Deblji kraj pipaka bliži glavi treba rezati poprečno, na komade odgovarajuće veličine, dok tanke završetke krakova valja mamčiti na sličan način kao i morske crve.

---

image

Najbolji način prihvata muzgavca

---

Iz ovog mamca, koji i nakon intenzivnog lupanja, čak i potapanja u vrelu vodu ostaje prilično tvrd, udica uvijek treba viriti, a kontra mora biti odlična, osobito u lovu krupnijih riba.. Želi li se osjetnije omekšati, mamac od muzgavca je najbolje dobro prokuhati.

---

image

Zubonja nije mogao odoljeti muzgavcu na live kab kombinaciji

---

---

Bijeli i mrki

Muzgavac i mušun su dva najčešće rabljena od preko 50 hrvatskih naziva za bijelog (Eledone cirrhosa) te mrkog muzgavca (Eledone moschata), jedina dva pripadnika porodice muzgavaca (Elidonidae) iz reda osmokračnjaka (Octopoda) koji obitavaju u Jadranu.

Za razliku od najbližih srodnika hobotnica, oni imaju samo jedan red prianjalki na svakom kraku. Međusobno ih je najlakše razlikovati po mirisu. Naime, mrki muzgavac miriše poput mošusa, zahvaljujući čemu je i dobio znanstveno ime te se kod nas najčešće naziva mošunom.

Mušun je brojniji od bijelog muzgavca te u Jadranu vrlo čest, gdje naraste do četrdesetak centimetara dužine i kilograma težine, dok je prosječna lovna težina oko 150 grama. Kraci su mu 3 do 5 puta dulji od vrećastog tijela te povezani opnama koje sežu do polovice krakova. Opna i kraci su azurno-plavičasto obrubljeni, dok je temeljna boja mušuna svjetlosmeđa s nepravilnim crnkastim mrljama. No, zahvaljujući sposobnosti nabiranja kože i uz pomoć kromatofora, teksturom i bojom se trenutno može prilagoditi podlozi, od svjetlosive do tamnosmeđe, skoro crne, pri čemu su tamne mrlje vrlo intenzivno obojene.

Bijeli muzgavac je manje brojan, ali je nešto krupniji od mrkog, može narasti do 60-ak cm. Kraci su mu kraći nego od mušuna iste ukupne dužine, a boja mu je odozgo žuto-ružičasta, a odozdo blijedožuta sa sedefastim preljevima.

---

---

Načini lova

Muzgavci su najčešći plijen koćara, pogotovo bijeli koji živi u dubljem moru, ali je mušuna moguće uloviti i ostalim alatima. Naime, premda se spušta i do 200 metara dubine, mrki muzgavac obitava na svim dubinama, često i uz samu obalu, osobito u toplijem dijelu godine. Zato ga je moguće loviti i sportskim alatima – varalicama za lov glavonožaca, ostima, podvodnom puškom, čak i skupljati rukama. Za razliku od hobotnica, treba ga tražiti na muljevitom i muljevito-ljušturastom terenu, jer na njima najradije boravi.

Uspješnost lova, pod uvjetom da je prisutan u lovnoj zoni, ovisi o sposobnosti ribolovca da prepozna okolišu prilagođenog mušuna. Kada se uoči, slijedi lakši dio lova, jer je mušun spor poput hobotnica. U toplijem dijelu godine mušun najčešće sklupčan leži na dnu u zaklonu od kamenja, algi ili potopljenih predmeta. Poput hobotnice, često uređuje svoje skrovište, koje je zbog svježe iskopanog mulja, pijeska i šljunka uokolo skrovišta lakše prepoznati.

Od probodnih alata za lov mušuna bolje je koristiti osti nego harpun, jer se njima lovina lakše, brže i sigurnije odvoji od dna. Ako je dovoljno pristupačan, u podvodnom lovu plijen je najbolje hvatati rukom. No tada treba biti oprezan jer mušun svojim papagajskim kljunom nastoji ugristi napadača, pa ga treba što prije usmrtiti. Najbolje izvrtanjem vrećaste glave. Iz rupe u koju se ne mogu gurnuti osti ili ruka, mušuna je lako izmamiti komadom ribe ili rakom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ješke i ješkanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ješke i ješkanje 2 0 5691 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-19 19:35:48 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-01 08:11:54 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-08-01 05:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Muzgavac se neopravdano zapostavlja kao mamac: Ribolovcima zadnji izbor, ribama ponekad prvi [metakey] => muzgavac, ješka, Udičarenje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127495.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127490.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127491.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127492.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127493.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127494.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127496.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127497.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127499.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25127500.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Muzgavac s olovnicom u tijelu za lov vertical jigging<\/em> tehnikom<\/p>","

Bijeli muzgavac<\/p>","

No\u0107u je naju\u010dinkovitiji oguljeni muzgavac<\/p>","

U toplijem dijelu godine mu\u0161un naj\u010de\u0161\u0107e le\u017ei na dnu<\/p>","

Muzgavca pohlepno napadaju i okrunjene morske glave<\/em><\/p>","

Za lov no\u0107u treba ga oguliti<\/p>","

Bijeli lovi samo daleko od obale<\/p>","

Najbolji na\u010din prihvata muzgavca<\/p>","

Mu\u0161un se mo\u017ee loviti i lignjari\u0107em<\/p>","

Zubonja<\/em> nije mogao odoljeti muzgavcu na live kab<\/em> kombinaciji<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_25127495_1920.jpg":"1920x1080","k_25127495_1280.jpg":"1280x1280","k_25127495_1024.jpg":"1024x1024","k_25127495_640.jpg":"640x640","k_25127495_480.jpg":"480x480","k_25127495_340.jpg":"340x340","k_25127495_220.jpg":"220x220","o_25127495_1280.jpg":"1280x960","o_25127495_1024.jpg":"1024x768","o_25127495_640.jpg":"640x480","o_25127495_480.jpg":"480x360","o_25127495_340.jpg":"340x255","o_25127495_220.jpg":"220x165","h_25127495_1280.jpg":"1280x854","h_25127495_1024.jpg":"1024x683","h_25127495_640.jpg":"640x427","h_25127495_480.jpg":"480x320","h_25127495_340.jpg":"340x227","h_25127495_220.jpg":"220x147","pp_25127495_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127495_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127495_640.jpg":"640x814","pp_25127495_480.jpg":"480x611","pp_25127495_340.jpg":"340x432","pp_25127495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25127490_1920.jpg":"1920x1080","k_25127490_1280.jpg":"1280x1280","k_25127490_1024.jpg":"1024x1024","k_25127490_640.jpg":"640x640","k_25127490_480.jpg":"480x480","k_25127490_340.jpg":"340x340","k_25127490_220.jpg":"220x220","o_25127490_1280.jpg":"1280x720","o_25127490_1024.jpg":"1024x576","o_25127490_640.jpg":"640x360","o_25127490_480.jpg":"480x270","o_25127490_340.jpg":"340x191","o_25127490_220.jpg":"220x123","h_25127490_1280.jpg":"1280x854","h_25127490_1024.jpg":"1024x683","h_25127490_640.jpg":"640x427","h_25127490_480.jpg":"480x320","h_25127490_340.jpg":"340x227","h_25127490_220.jpg":"220x147","pp_25127490_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127490_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127490_640.jpg":"640x814","pp_25127490_480.jpg":"480x611","pp_25127490_340.jpg":"340x432","pp_25127490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25127491_1920.jpg":"1920x1080","k_25127491_1280.jpg":"1280x1280","k_25127491_1024.jpg":"1024x1024","k_25127491_640.jpg":"640x640","k_25127491_480.jpg":"480x480","k_25127491_340.jpg":"340x340","k_25127491_220.jpg":"220x220","o_25127491_1280.jpg":"1280x960","o_25127491_1024.jpg":"1024x768","o_25127491_640.jpg":"640x480","o_25127491_480.jpg":"480x360","o_25127491_340.jpg":"340x255","o_25127491_220.jpg":"220x165","h_25127491_1280.jpg":"1280x854","h_25127491_1024.jpg":"1024x683","h_25127491_640.jpg":"640x427","h_25127491_480.jpg":"480x320","h_25127491_340.jpg":"340x227","h_25127491_220.jpg":"220x147","pp_25127491_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127491_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127491_640.jpg":"640x814","pp_25127491_480.jpg":"480x611","pp_25127491_340.jpg":"340x432","pp_25127491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25127492_1920.jpg":"1920x1080","k_25127492_1280.jpg":"1280x1280","k_25127492_1024.jpg":"1024x1024","k_25127492_640.jpg":"640x640","k_25127492_480.jpg":"480x480","k_25127492_340.jpg":"340x340","k_25127492_220.jpg":"220x220","o_25127492_1280.jpg":"1280x960","o_25127492_1024.jpg":"1024x768","o_25127492_640.jpg":"640x480","o_25127492_480.jpg":"480x360","o_25127492_340.jpg":"340x255","o_25127492_220.jpg":"220x165","h_25127492_1280.jpg":"1280x854","h_25127492_1024.jpg":"1024x683","h_25127492_640.jpg":"640x427","h_25127492_480.jpg":"480x320","h_25127492_340.jpg":"340x227","h_25127492_220.jpg":"220x147","pp_25127492_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127492_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127492_640.jpg":"640x814","pp_25127492_480.jpg":"480x611","pp_25127492_340.jpg":"340x432","pp_25127492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25127493_1920.jpg":"1920x1080","k_25127493_1280.jpg":"1280x1280","k_25127493_1024.jpg":"1024x1024","k_25127493_640.jpg":"640x640","k_25127493_480.jpg":"480x480","k_25127493_340.jpg":"340x340","k_25127493_220.jpg":"220x220","o_25127493_1280.jpg":"1280x1706","o_25127493_1024.jpg":"1024x1365","o_25127493_640.jpg":"640x853","o_25127493_480.jpg":"480x640","o_25127493_340.jpg":"340x453","o_25127493_220.jpg":"220x293","h_25127493_1280.jpg":"1280x854","h_25127493_1024.jpg":"1024x683","h_25127493_640.jpg":"640x427","h_25127493_480.jpg":"480x320","h_25127493_340.jpg":"340x227","h_25127493_220.jpg":"220x147","pp_25127493_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127493_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127493_640.jpg":"640x814","pp_25127493_480.jpg":"480x611","pp_25127493_340.jpg":"340x432","pp_25127493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1800x2400","hd_25127494_1920.jpg":"1920x1080","k_25127494_1280.jpg":"1280x1280","k_25127494_1024.jpg":"1024x1024","k_25127494_640.jpg":"640x640","k_25127494_480.jpg":"480x480","k_25127494_340.jpg":"340x340","k_25127494_220.jpg":"220x220","o_25127494_1280.jpg":"1280x1706","o_25127494_1024.jpg":"1024x1365","o_25127494_640.jpg":"640x853","o_25127494_480.jpg":"480x640","o_25127494_340.jpg":"340x453","o_25127494_220.jpg":"220x293","h_25127494_1280.jpg":"1280x854","h_25127494_1024.jpg":"1024x683","h_25127494_640.jpg":"640x427","h_25127494_480.jpg":"480x320","h_25127494_340.jpg":"340x227","h_25127494_220.jpg":"220x147","pp_25127494_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127494_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127494_640.jpg":"640x814","pp_25127494_480.jpg":"480x611","pp_25127494_340.jpg":"340x432","pp_25127494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1539x1153","hd_25127496_1920.jpg":"1920x1080","k_25127496_1280.jpg":"1280x1280","k_25127496_1024.jpg":"1024x1024","k_25127496_640.jpg":"640x640","k_25127496_480.jpg":"480x480","k_25127496_340.jpg":"340x340","k_25127496_220.jpg":"220x220","o_25127496_1280.jpg":"1280x958","o_25127496_1024.jpg":"1024x767","o_25127496_640.jpg":"640x479","o_25127496_480.jpg":"480x359","o_25127496_340.jpg":"340x254","o_25127496_220.jpg":"220x164","h_25127496_1280.jpg":"1280x854","h_25127496_1024.jpg":"1024x683","h_25127496_640.jpg":"640x427","h_25127496_480.jpg":"480x320","h_25127496_340.jpg":"340x227","h_25127496_220.jpg":"220x147","pp_25127496_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127496_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127496_640.jpg":"640x814","pp_25127496_480.jpg":"480x611","pp_25127496_340.jpg":"340x432","pp_25127496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1660x1245","hd_25127497_1920.jpg":"1920x1080","k_25127497_1280.jpg":"1280x1280","k_25127497_1024.jpg":"1024x1024","k_25127497_640.jpg":"640x640","k_25127497_480.jpg":"480x480","k_25127497_340.jpg":"340x340","k_25127497_220.jpg":"220x220","o_25127497_1280.jpg":"1280x960","o_25127497_1024.jpg":"1024x768","o_25127497_640.jpg":"640x480","o_25127497_480.jpg":"480x360","o_25127497_340.jpg":"340x255","o_25127497_220.jpg":"220x165","h_25127497_1280.jpg":"1280x854","h_25127497_1024.jpg":"1024x683","h_25127497_640.jpg":"640x427","h_25127497_480.jpg":"480x320","h_25127497_340.jpg":"340x227","h_25127497_220.jpg":"220x147","pp_25127497_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127497_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127497_640.jpg":"640x814","pp_25127497_480.jpg":"480x611","pp_25127497_340.jpg":"340x432","pp_25127497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2557","hd_25127499_1920.jpg":"1920x1080","k_25127499_1280.jpg":"1280x1280","k_25127499_1024.jpg":"1024x1024","k_25127499_640.jpg":"640x640","k_25127499_480.jpg":"480x480","k_25127499_340.jpg":"340x340","k_25127499_220.jpg":"220x220","o_25127499_1280.jpg":"1280x1704","o_25127499_1024.jpg":"1024x1363","o_25127499_640.jpg":"640x852","o_25127499_480.jpg":"480x639","o_25127499_340.jpg":"340x452","o_25127499_220.jpg":"220x292","h_25127499_1280.jpg":"1280x854","h_25127499_1024.jpg":"1024x683","h_25127499_640.jpg":"640x427","h_25127499_480.jpg":"480x320","h_25127499_340.jpg":"340x227","h_25127499_220.jpg":"220x147","pp_25127499_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127499_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127499_640.jpg":"640x814","pp_25127499_480.jpg":"480x611","pp_25127499_340.jpg":"340x432","pp_25127499_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25127500_1920.jpg":"1920x1080","k_25127500_1280.jpg":"1280x1280","k_25127500_1024.jpg":"1024x1024","k_25127500_640.jpg":"640x640","k_25127500_480.jpg":"480x480","k_25127500_340.jpg":"340x340","k_25127500_220.jpg":"220x220","o_25127500_1280.jpg":"1280x960","o_25127500_1024.jpg":"1024x768","o_25127500_640.jpg":"640x480","o_25127500_480.jpg":"480x360","o_25127500_340.jpg":"340x255","o_25127500_220.jpg":"220x165","h_25127500_1280.jpg":"1280x854","h_25127500_1024.jpg":"1024x683","h_25127500_640.jpg":"640x427","h_25127500_480.jpg":"480x320","h_25127500_340.jpg":"340x227","h_25127500_220.jpg":"220x147","pp_25127500_1280.jpg":"1280x1628","pp_25127500_1024.jpg":"1024x1303","pp_25127500_640.jpg":"640x814","pp_25127500_480.jpg":"480x611","pp_25127500_340.jpg":"340x432","pp_25127500_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7588609 Threads: 2 Questions: 1614311627 Slow queries: 4791816 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110870169 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/muzgavac-se-neopravdano-zapostavlja-kao-mamac-ribolovcima-zadnji-izbor-ribama-ponekad-prvi-1311324 [printLink] => /om/ribolov/muzgavac-se-neopravdano-zapostavlja-kao-mamac-ribolovcima-zadnji-izbor-ribama-ponekad-prvi-1311324?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 725119 [name] => muzgavac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-01 07:02:21 [main_article_id] => 0 [alias] => muzgavac [link] => /tag/muzgavac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 635190 [name] => ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-03 14:16:56 [main_article_id] => 0 [alias] => jeska [link] => /tag/jeska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 314941 [name] => udičarenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udicarenje [link] => /tag/udicarenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ješke i ješkanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribolovcima zadnji izbor, ribama ponekad prvi: muzgavac se neopravdano zapostavlja kao mamac [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127495.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Muzgavac s olovnicom u tijelu za lov vertical jigging tehnikom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127495.jpg [title] =>

Muzgavac s olovnicom u tijelu za lov vertical jigging tehnikom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127490.jpg [title] =>

Bijeli muzgavac

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127491.jpg [title] =>

Noću je najučinkovitiji oguljeni muzgavac

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127492.jpg [title] =>

U toplijem dijelu godine mušun najčešće leži na dnu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127493.jpg [title] =>

Muzgavca pohlepno napadaju i okrunjene morske glave

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127494.jpg [title] =>

Za lov noću treba ga oguliti

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127496.jpg [title] =>

Bijeli lovi samo daleko od obale

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127497.jpg [title] =>

Najbolji način prihvata muzgavca

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127499.jpg [title] =>

Mušun se može loviti i lignjarićem

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25127500.jpg [title] =>

Zubonja nije mogao odoljeti muzgavcu na live kab kombinaciji

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

​​Glavonošci su skupina čiji se svi članovi mogu koristiti kao mamci. No, od 42 vrste, koliko ih živi u Jadranu, naši udičari u tu svrhu koriste samo njih osam. Najviše lignju, pa sipu, sipicu i bobić, znatno manje lignjuna i hobotnicu te najmanje muzgavca. Međutim, muzgavac kvalitetom ne zaostaje toliko da bi bio mamac posljednjeg izbora. Dovoljno je dobar i za lov najcjenjenijih riba. Štoviše, u nekim situacijama je i najbolje rješenje, primjerice u ribolovu vrlo dalekim odbacivanjem.

Za razne tehnike

Muzgavci se tradicionalno koriste za nadijevanje samica i parangala, posebice za lov mačaka, pasa, raža i druge landovine. I za ciljani lov ugora i murine parangalom te teškim odmetom, osim hobotnica, tradicionalno se koriste muzgavci. Ne samo zato što te zmijolike ribe, osobito murina, rado jedu muzgavce nego i zbog toga što ih ne mogu lako skinuti s udice kao ostale mamce. Također, krakovi muzgavca su tradicionalni mamac u ribolovu potezanjem, panulavanjem šaruna, skuše, ušate, lokarde, iglice… Do pojave mekanih varalica, na Murteru je krak muzgavca dug 15 do 20 cm bio najcjenjeniji mamac za lov lubina panulom. S gornje strane bi mu ogulili kožu, dok prijanjalke s donje strane ne bi dirali, a zatim debljim krajem nadjenuli na jednu veliku udicu.

Zbog sve teže nabave te porasta cijena kvalitetnijih mamaca, posljednjih je godina porasla upotreba jeftinih i žilavih mamaca kakvi su muzgavci za lov manje cijenjenih riba, poput batoglavca, gire, modraka, pauka, kanjca, šaruna, škarpuna…

---

image

Bijeli muzgavac

---

Za komadima muzgavca uz obalu će rado posegnuti sve usnače, a dalje od kopna i na mekanom dnu to će isto uraditi i divljač, poput pasa, mački, raža, goluba, bežmeka… Osim njih, na istim terenima tim glavonošcima se loviti mogu pišmolji i ugotice.

Komadima muzgavca mogu se uspješno loviti i cjenjenije ribe, osobito one koje imaju razvijeno zubalo poput arbuna, kantara i drugih sličnih riba iz obitelji ljuskavki. Komadima, posebno dobro kracima, muzgavca na tvrdim dubinskim bracima uspješno se lovi pagar. Osobito žestoko, također na velikim dubinama, i kirnja će se baciti na komad velikog ili na cijelog manjeg muzgavca.

Omekšavanje batom

Krak muzgavca je odličan mamac za lov slow trollingom, odnosno tehnikom sporog panulavanja ili puštanjem mamca u kurenat. Plijen u takvom ribolovu su najčešće zubatac, pagar i gof, ali ni iznenađenja nisu rijetka, i to u vidu tzv. mirnih riba koje ne progone plijen, poput kavale i kantara.

---

image

Noću je najučinkovitiji oguljeni muzgavac

---

Vješti udičari muzgavce sve više koriste i za lov riba koje vole mekane mamce – omekšavaju ih udarcima kuhinjskog bata, oslobađaju tvrde opne i potom režu na mekane i slasne komade.

Meštri od udice muzgavcima love čak i neke od najcjenjenijih riba, poput komarče i zubatca. Te okrunjene riblje glave teško odbijaju ukusnu bijelu bržolu ili trak kada su dobro pripremljeni, pravilno nadjenuti i prezentirani na odgovarajući način. Većina njih mamac prvo oguli i osmudi na plamenu, da što jače miriše, a ima i onih koji namamčeni krak samo umoče u maslinovo ulje.

---

image

Muzgavca pohlepno napadaju i okrunjene morske glave

---

Muzgavci su zbog svoje bjeličaste boje znatno vidljiviji od većine ostalih mamac, pa vizualno privlače ribu. Osim toga, meso im svjetluca zbog čega je posebno pogodno za noćni ribolov. Za takvu primjenu najbolje mu je oguliti kožu, a da bi što intenzivnije mirisao potom ga je dobro malo izložiti plamenu. Tako pripremljeni krak muzgavca, koji se može umočiti i u maslinovo ulje, odličan je mamac za noćni lov najcjenjenijih riba poput komarče, zubaca, lubina. Dokazano dobar mamac za noćni lov komarče, ali i šarga te fratra, i oguljeni je muzgavac bez krakova.

Način rezanja

Muzgavac je odličan mamac i za lov vertical jiggingom. Naprosto, umjesto varalice u obliku glavonošca, lovi se muzgavcem u čije je tijelo postavljena olovnica potrebne težine, a ispod koje su udice, među kracima muzgavca.

Neki udičari, osobito rado u surfcastingu, lovu dalekim bacanjem, komade muzgavca kombiniraju s drugim mamcima, u pravilu mekšim, kao što su crvi, komadi ili fileti srdele... Takvi se cocktaili u pravilu za udicu pričvršćuju pomoću elastične niti, čime se sprječava spadanje mamca prilikom ekstremno jakih zamaha, karakterističnih za ovu tehniku ribolova.

---

image

Za lov noću treba ga oguliti

---

Osim svježi, muzgavci se za mamčenje mogu koristiti i usoljeni te smrznuti. Za lov čekanjem, odmetom i parangalom bolje je rabiti zaleđene, jer se tim postupkom ne povećava njihova ionako velika žilavost, kao što se događa sa soljenjem.

Muzgavci se mogu mamčiti na nekoliko načina, ovisno od tehnike lova i od toga kojoj je i kolikoj ribi namijenjen. Za lov sitnijih riba najbolje je koristiti trake, a krupnijim je bolje ponuditi krakove.

---

image

Bijeli lovi samo daleko od obale

---

Prije mamčenja muzgavcu treba izvrnuti glavu i odstraniti iznutricu, a potom je dobro izlupati ga čekićem za meso, kako bi omekšao i postao primamljiviji ribama. Iz istog razloga mogu se nakratko uroniti u vrelu vodu. Kožu je dobro oguliti, pogotovo ako se namjerava loviti opreznije i probirljivije vrste. Komade odgovarajuće veličine i oblika najbolje je sjeći pomoću oštrog noža za filetiranje. Deblji kraj pipaka bliži glavi treba rezati poprečno, na komade odgovarajuće veličine, dok tanke završetke krakova valja mamčiti na sličan način kao i morske crve.

---

image

Najbolji način prihvata muzgavca

---

Iz ovog mamca, koji i nakon intenzivnog lupanja, čak i potapanja u vrelu vodu ostaje prilično tvrd, udica uvijek treba viriti, a kontra mora biti odlična, osobito u lovu krupnijih riba.. Želi li se osjetnije omekšati, mamac od muzgavca je najbolje dobro prokuhati.

---

image

Zubonja nije mogao odoljeti muzgavcu na live kab kombinaciji

---

---

Bijeli i mrki

Muzgavac i mušun su dva najčešće rabljena od preko 50 hrvatskih naziva za bijelog (Eledone cirrhosa) te mrkog muzgavca (Eledone moschata), jedina dva pripadnika porodice muzgavaca (Elidonidae) iz reda osmokračnjaka (Octopoda) koji obitavaju u Jadranu.

Za razliku od najbližih srodnika hobotnica, oni imaju samo jedan red prianjalki na svakom kraku. Međusobno ih je najlakše razlikovati po mirisu. Naime, mrki muzgavac miriše poput mošusa, zahvaljujući čemu je i dobio znanstveno ime te se kod nas najčešće naziva mošunom.

Mušun je brojniji od bijelog muzgavca te u Jadranu vrlo čest, gdje naraste do četrdesetak centimetara dužine i kilograma težine, dok je prosječna lovna težina oko 150 grama. Kraci su mu 3 do 5 puta dulji od vrećastog tijela te povezani opnama koje sežu do polovice krakova. Opna i kraci su azurno-plavičasto obrubljeni, dok je temeljna boja mušuna svjetlosmeđa s nepravilnim crnkastim mrljama. No, zahvaljujući sposobnosti nabiranja kože i uz pomoć kromatofora, teksturom i bojom se trenutno može prilagoditi podlozi, od svjetlosive do tamnosmeđe, skoro crne, pri čemu su tamne mrlje vrlo intenzivno obojene.

Bijeli muzgavac je manje brojan, ali je nešto krupniji od mrkog, može narasti do 60-ak cm. Kraci su mu kraći nego od mušuna iste ukupne dužine, a boja mu je odozgo žuto-ružičasta, a odozdo blijedožuta sa sedefastim preljevima.

---

---

Načini lova

Muzgavci su najčešći plijen koćara, pogotovo bijeli koji živi u dubljem moru, ali je mušuna moguće uloviti i ostalim alatima. Naime, premda se spušta i do 200 metara dubine, mrki muzgavac obitava na svim dubinama, često i uz samu obalu, osobito u toplijem dijelu godine. Zato ga je moguće loviti i sportskim alatima – varalicama za lov glavonožaca, ostima, podvodnom puškom, čak i skupljati rukama. Za razliku od hobotnica, treba ga tražiti na muljevitom i muljevito-ljušturastom terenu, jer na njima najradije boravi.

Uspješnost lova, pod uvjetom da je prisutan u lovnoj zoni, ovisi o sposobnosti ribolovca da prepozna okolišu prilagođenog mušuna. Kada se uoči, slijedi lakši dio lova, jer je mušun spor poput hobotnica. U toplijem dijelu godine mušun najčešće sklupčan leži na dnu u zaklonu od kamenja, algi ili potopljenih predmeta. Poput hobotnice, često uređuje svoje skrovište, koje je zbog svježe iskopanog mulja, pijeska i šljunka uokolo skrovišta lakše prepoznati.

Od probodnih alata za lov mušuna bolje je koristiti osti nego harpun, jer se njima lovina lakše, brže i sigurnije odvoji od dna. Ako je dovoljno pristupačan, u podvodnom lovu plijen je najbolje hvatati rukom. No tada treba biti oprezan jer mušun svojim papagajskim kljunom nastoji ugristi napadača, pa ga treba što prije usmrtiti. Najbolje izvrtanjem vrećaste glave. Iz rupe u koju se ne mogu gurnuti osti ili ruka, mušuna je lako izmamiti komadom ribe ili rakom.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Muzgavac s olovnicom u tijelu za lov vertical jigging tehnikom


Bijeli muzgavac


Noću je najučinkovitiji oguljeni muzgavac


U toplijem dijelu godine mušun najčešće leži na dnu


Muzgavca pohlepno napadaju i okrunjene morske glave


Za lov noću treba ga oguliti


Bijeli lovi samo daleko od obale


Najbolji način prihvata muzgavca


Mušun se može loviti i lignjarićem


Zubonja nije mogao odoljeti muzgavcu na live kab kombinaciji

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/muzgavac-se-neopravdano-zapostavlja-kao-mamac-ribolovcima-zadnji-izbor-ribama-ponekad-prvi-1311324 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=036c8b064729dbeb50b0c6fb0332e7ee29b7271c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribolovcima+zadnji+izbor%2C+ribama+ponekad+prvi%3A+muzgavac+se+neopravdano+zapostavlja+kao+mamac&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmuzgavac-se-neopravdano-zapostavlja-kao-mamac-ribolovcima-zadnji-izbor-ribama-ponekad-prvi-1311324 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmuzgavac-se-neopravdano-zapostavlja-kao-mamac-ribolovcima-zadnji-izbor-ribama-ponekad-prvi-1311324 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ješke i ješkanje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ješke i ješkanjeRibolovcima zadnji izbor, ribama ponekad prvi: muzgavac se neopravdano zapostavlja kao mamac

Piše ŠIME DUVANČIĆ
1. kolovoza 2023. - 07:00

​​Glavonošci su skupina čiji se svi članovi mogu koristiti kao mamci. No, od 42 vrste, koliko ih živi u Jadranu, naši udičari u tu svrhu koriste samo njih osam. Najviše lignju, pa sipu, sipicu i bobić, znatno manje lignjuna i hobotnicu te najmanje muzgavca. Međutim, muzgavac kvalitetom ne zaostaje toliko da bi bio mamac posljednjeg izbora. Dovoljno je dobar i za lov najcjenjenijih riba. Štoviše, u nekim situacijama je i najbolje rješenje, primjerice u ribolovu vrlo dalekim odbacivanjem.

Za razne tehnike

Muzgavci se tradicionalno koriste za nadijevanje samica i parangala, posebice za lov mačaka, pasa, raža i druge landovine. I za ciljani lov ugora i murine parangalom te teškim odmetom, osim hobotnica, tradicionalno se koriste muzgavci. Ne samo zato što te zmijolike ribe, os...

13. svibanj 2024 05:47