stdClass Object ( [id] => 1136263 [title] => Koliko ste riba do sada izgubili? Ovih sedam udica za panulu sigurno će kačiti i izvlačiti ciljanu lovinu [alias] => koliko-ste-riba-do-sada-izgubili-ovih-sedam-udica-za-panulu-sigurno-ce-kaciti-i-izvlaciti-ciljanu-lovinu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Panula kakvu danas poznajemo, a što uključuje cijeli niz sada tako običnih stvari, u svojim je začecima bila suočena s velikim brojem izazova. Dakle, ako se vratimo nekih trideset i više godina unatrag, otkrit ćemo da na tržištu nije bilo fluorokarbonskih struna, nije bilo upredenica, nije bilo štapova, rola i multiplikatora kakvi su u današnje vrijeme standardna oprema. No, većinu panulaša, kad bi se vratili u to vrijeme, posebno bi pogodila nevjerojatno uska paleta udica koje su im tada bile dostupne.

PRVI PROBLEMI

Ta prva i najvažnija spona između panulaša i ribe, ta sitnica čija je zadaća bila zakačiti ribu u trenutku dodira i zadržati je tako zakačenu do površine, bila je sasvim dobra za kančanicu, pa i za parangal, ali za panulu baš i nije. Modeli koji su tada bili dostupni nisu bili toliko izdržljivi ni toliko oštri kao danas, da se o pogođenosti oblika i ne govori.

Stoga su pioniri ove tehnike bili prisiljeni prilagođavati udice koje su bile namijenjene sasvim drugim tehnikama. Za panulanje na otvorenom moru u najvećem broju slučajeva koristile su se udice namijenjene lovu tune s velikim ješkama, čelične udice zakrivljenog vrha s okom za vezivanje predveza.

Premda rezultata nije nedostajalo, jer je to ipak bilo prije tridesetak godina, kada je ribe bilo puno više, a ribara puno manje, problemi su bili evidentni. Jedan veliki dio tih udica definitivno nije imao pogođen oblik koji bi omogućio kvalitetno kačenje i zatezanje ribe, dok se drugi dio udica pod opterećenjem velikih riba naprosto otvarao.

Poseban problem su stvarale velike ribe koje se uglavnom love živim mamcem, naročito veliki gofovi, koji od kačenja do izvlačenja pružaju snažan otpor i koje su u stanju s lakoćom izravnati većinu običnih udica što su samo naizgled dovoljno čvrste i izdržljive.

Lov ribe na panulu sa živom ješkom zahtijevao je udicu koja je trebala ostvariti kompromis između izdržljivosti i relativno male debljine samoga tijela udice.

I upravo u to vrijeme velikih gubitaka i promašaja, na tržištu se pojavila prva Mustadova udica Live Bait, serija 94151, nakon čega se sve počelo radikalno mijenjati.

Te nove udice bile su lagane i smanjenoga promjera tijela, zbog čega je i vitalnost žive ješke ostala neugrožena.

---

image
Mustadova udica Live Bait, serija 94151, napravila je prekretnicu
---

GREŠKE I KOMPROMISI

Uobičajeno je da se kod slaganja panulaških sistema ješka uzima kao osnovni, polazni faktor, a što direktno određuje i odabir udice. I premda se takav slijed čini logičnim, upravo je to jedna od najčešćih pogrešaka u organizaciji ribolova. Ješka je nedvojbeno jako važan detalj kad se bira udica, no puno je važnija riba koja bi se trebala uloviti tom ješkom.

Stoga se pri donošenju odluke ponajprije moraju razmotriti i dobro odvagnuti ta dva aspekta. No neposredno pred montažu ješke, a još bolje kod samog formiranja predveza, potrebno je u obzir uzeti doba godine, odnosno stupanj sezone u kombinaciji s ciljanom vrstom lovine, izgled i konfiguraciju dna, prosječnu dubinu na kojoj će se ješka povlačiti, veličinu, živahnost i vrstu ješke, te sve vrste riba koje bi se mogle polakomiti i zagristi tu ješku.

Naravno da ima ješki koje su selektivne, tako da je već odabirom ješke uvjetovan i odabir udice, no treba znati i da postoje ješke kojima ne može odoljeti nijedan predator, zbog čega je u startu potrebno biti spreman na kompromis. Uz takve ćemo kompromise možda planirano i izgubiti koju manju ribu, no samo zato da bismo sačekali i na kraju našli velikoga gofa.

---

image
Udica mora biti takva da živoj ješki ne poremeti prirodnost i ne ugrozi vitalnost
---

VELIKA JEŠKA – VELIKA UDICA

Drugi važan parametar vezan uz ješku i sam ulov jest veličina udice. Prvo bi trebalo uzeti u obzir konkretnu veličinu usta najčešćih grabežljivaca. Gof, lica, strijelka i kirnja imaju poprilično velika usta i u stanju su uloviti, te bez osobitih problema progutati i veći plijen. Ta činjenica uvjetuje korištenje većih udica koje neće biti premalene u odnosu na ješku, koje će omogućiti kvalitetno kačenje i pronaći dovoljno dobro uporište u tako velikim ustima.

Kod korištenja ješki koje ribe gutaju odjednom, kao i onih čija glava odmah završava u ustima predatora, poželjno je koristiti veću udicu kako bismo postigli brzo zatezanje u trenutku kada se ješka nađe u ždrijelu grabežljivca.

USPORAVANJE SILE

Još je nekoliko faktora koji direktno utječu na odabir vrste udice koju namjeravamo koristiti za lov živom ješkom. Nova generacija strastvenih ljubitelja panule živom ješkom, ali i brojni stari panulaši koji prate trendove, umjesto klasičnog najlonskog monofila koriste upredenicu.

Velika prednost upredenice u odnosu na najlonski monofil je, naravno, njezin vrlo mali promjer u odnosu na nosivost, čemu treba dodati i potpunu neistezljivost, a zbog čega je kontakt s lovinom neposredan i trenutan.

---

image
Tradicionalni panulaši vjerni su panulanju iz ruke
---

Te činjenice omogućuju korištenje udica veće debljine od onih koje se koriste u lovu s najlonskim monofilom, jer će brzo zatezanje koje pruža neistezljiva upredenica omogućiti puno lakšu penetraciju udice.

Dodatni detalj je krutost štapa. Naime, što je štap mekši i fleksibilniji, prodiranje udice bit će sporije, jer silu udice u prodiranju kompenzira samo savijanje blanka.

LOVINA DIKTIRA IZBOR

Kod panulanja moramo biti svjesni da sam napad može biti silovit, ali i trom. Gof, primjerice, ješku grabi ustima, odmah se okreće i guta. Unutrašnjost njegovih velikih usta je sitno ozubljena zubima okrenutima prema ždrijelu, što ima dvostruku ulogu.

To ozubljenje služi jednim dijelom da zadrži plijen, a drugim dijelom da ga potisne prema ždrijelu. Cijela je usna šupljina kod ovog predatora vrlo koštana i obložena grubom i tvrdom kožom, a što u kontriranju zahtijeva vrlo energično zatezanje.

Upravo je zato u lovu gofa poželjno koristiti ravne udice kratkoga tijela i zakrivljenog vrha, koje s lakoćom prodiru kroz usta ribe bez obzira na mjesto uboda. Ako se udica u kačenju zakači u unutrašnjosti usta, a da pri tome nije prošla i kroz koštani dio, postoji velika mogućnost da će se kod zamaranja riba otkačiti i da ćemo zato izgubiti ulov.

Kad se panula povlači na mješovitom dnu na kojem su nam mogućnosti za ulov gofa i zubaca podjednake, izbor udice mora biti takav da pokriva obje mogućnosti. Općenito se treba orijentirati na udice kratkoga vrata i velike prodornosti. Ovoj kategoriji pripadaju kovane udice zakrivljenog vrha.

---

image
Školsko kačenje u kojem je udica našla optimalnu točku uboda
---

Ako se pak panula u blizini obale, gdje se može očekivati napad strijelki, lubina i lica, tada se biraju udice sa zakrivljenim vrhom i tankim tijelom. Ako lice nisu jako velike, tada se mogu koristiti čelične udice, zakrivljene i s malim okom. No, ako se lovi s prirodnom, ali ne živom već krepanom ješkom, tada je potrebno koristiti udice s ravnim vratom uz koje neće dolaziti do neželjenog rotiranja ješke oko vlastite osi.

KONKRETNI PRIMJERI

Udice za panulanje se u pravilu označavaju brojem, kosom crtom i nulom. Te su oznake istovjetne kod većine različitih proizvođača i kreću se od 1/0 do 10/0. Najčešće se koriste udice dimenzija od 3/0 do 8/0.

Za razliku od udica s početka teksta, udice najnovije generacije izrađene su od vrlo otpornih i laganih legura, s kemijski naoštrenim vrhom, zbog čega su mogućnosti da se udica tijekom ribolova izravna ili da pukne uistinu minimalne.

---

image
KRATKI VRAT I ŠIROKI LUK

Snažne udice kraćeg vrata i širokog luka s oštrim vrhom uvijek zakrivljenim prema unutra, najviše se upotrebljava za panulanje živom ješkom. Mnogi modeli ovog oblika nose naziv Live bait. Ove su udice izrađene iz laganih legura i upotrebljavaju se u lovu s velikim i otpornim ješkama. U većini situacija osiguravaju ulov, no nameću energično zatezanje. Poželjno ih je upotrijebiti kod ribolova na velike gofove i zubace, nešto manje za uzobalnu panulu.
---

---

image
PLOSNATO TIJELO

Udice plosnatog tijela i kemijski naoštrenog vrha varijacija su Live bait udica. Imaju nešto kraći vrat koji, uz široki luk osigurava ulov i uz upotrebu vrlo fleksibilnih štapova. Ovakve udice često na vrhu imaju i malu oštricu, koja olakšava probijanje. Mogu se upotrijebiti i kod srednje velikih ješki namijenjenih zubacima, velikim gofovima, licama i strijelkama.
---

---

image
TANJE S DUŽIM VRATOM

Udice dužeg vrata i tanjeg tijela namijenjene su lovu velikih grabežljivaca koje lovimo malim i srednje velikim ješkama. Tanki žičani profil omogućuje vrlo lako i duboko prodiranje. Prikladne su i za lov mrtvim ješkama. Zahvaljujući maloj težini, pogodne su za lov fleksibilnim štapovima u panulanju na plićim terenima. Dobre su za gotovo sve predatore, osim za lov velikih gofova.
---

---

image
DUGI VRAT I POVIJENI VRH

Udice dugog vrata, lagano povijenog vrha i zavarenog oka za spoj sa strunom izvrstan su izbor. Ove su udice radi lakše penetracije presvučene slojem teflona, vrlo su lagane i otporne te su kao takve prikladne za većinu ješki i za lov sve ribe. Ipak, treba naglasiti da ovakav vrh zahtijeva nešto brže i energičnije zatezanje.
---

---

image
KULTNI OWNER SJ51

Owner SJ51 je kultna udica panule jedinstvenih karakteristika. Ova je udica izrađena od titana, ima deklariranu nosivost, zavareno oko, kratko kovano tijelo i povijen vrh. Sam cutting point vrh je iznimno prodoran, zbog čega je ovaj model prikladan za kapitalne ulove na srednje i velike ješke.
---

---

image
TANKI PROFIL I POVINUTI VRH

Udice tankog profila, povinutog vrha i prema van izvijenog spojnog oka osiguravaju najkvalitetnije zatezanje. Smrtonosne su i kod brzih napada na ješku, kada se nema vremena za pravovremeno kontriranje. Njihovo tanko tijelo nikako nije prikladno za velike gofove koji bi ih mogli izravnati. Izvijeno prema van, spojno oko čini ih idealnim za klizne montaže. Vrlo su prikladne za lov strijelki i zubataca.
---

---

image
CIRCLE HOOK

Model s vrhom povijenim potpuno unutra, popularni Circle Hook, na panuli sa živom ješkom uspješno koriste mnogi dobri panulaši. Njezina je osnovna kvaliteta lakoća probijanja usta ribe, jer uporište pronalazi bez zatezanja. Ovi su se modeli pokazali izvrsnima za lov gofova, pri čemu u panulanju ribi treba dopustiti da sistem potpuno proguta bez kontriranja. Prerana potvrda kontre može cijeli predvez izvući iz ribljih usta a da je ne zakači. Circle Hook udice se uvijek vezuju njišućim čvorovima koji im omogućuju slobodno okretanje.
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GREŠKE I KOMPROMISI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GREŠKE I KOMPROMISI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-19 12:46:37 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Roko Klarin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-20 05:24:57 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-20 05:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 90 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233928.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233004.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233006.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233008.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233010.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233012.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233014.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233016.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233018.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233020.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233022.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233032.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233920.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233922.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233924.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233926.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/19\/18233932.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Roko Klarin","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Strijelka je riba povr\u0161inske panule","Mustadova <\/em>udica Live Bait<\/em>, serija 94151,<\/em> napravila je prekretnicu","KRATKI VRAT I \u0160IROKI LUK<\/strong>
\n
\nSna\u017ene udice kra\u0107eg vrata i \u0161irokog luka s o\u0161trim vrhom uvijek zakrivljenim prema unutra, najvi\u0161e se upotrebljava za panulanje \u017eivom je\u0161kom. Mnogi modeli ovog oblika nose naziv Live bait<\/em>. Ove su udice izra\u0111ene iz laganih legura i upotrebljavaju se u lovu s velikim i otpornim je\u0161kama. U ve\u0107ini situacija osiguravaju ulov, no name\u0107u energi\u010dno zatezanje. Po\u017eeljno ih je upotrijebiti kod ribolova na velike gofove i zubace, ne\u0161to manje za uzobalnu panulu.","PLOSNATO TIJELO<\/strong>
\n
\nUdice plosnatog tijela i kemijski nao\u0161trenog vrha varijacija su Live bait <\/em>udica. Imaju ne\u0161to kra\u0107i vrat koji, uz \u0161iroki luk osigurava ulov i uz upotrebu vrlo fleksibilnih \u0161tapova. Ovakve udice \u010desto na vrhu imaju i malu o\u0161tricu, koja olak\u0161ava probijanje. Mogu se upotrijebiti i kod srednje velikih je\u0161ki namijenjenih zubacima, velikim gofovima, licama i strijelkama.","TANJE S DU\u017dIM VRATOM<\/strong>
\n
\nUdice du\u017eeg vrata i tanjeg tijela namijenjene su lovu velikih grabe\u017eljivaca koje lovimo malim i srednje velikim je\u0161kama. Tanki \u017ei\u010dani profil omogu\u0107uje vrlo lako i duboko prodiranje. Prikladne su i za lov mrtvim je\u0161kama. Zahvaljuju\u0107i maloj te\u017eini, pogodne su za lov fleksibilnim \u0161tapovima u panulanju na pli\u0107im terenima. Dobre su za gotovo sve predatore, osim za lov velikih gofova.","DUGI VRAT I POVIJENI VRH<\/strong>
\n
\nUdice dugog vrata, lagano povijenog vrha i zavarenog oka za spoj sa strunom izvrstan su izbor. Ove su udice radi lak\u0161e penetracije presvu\u010dene slojem teflona, vrlo su lagane i otporne te su kao takve prikladne za ve\u0107inu je\u0161ki i za lov sve ribe. Ipak, treba naglasiti da ovakav vrh zahtijeva ne\u0161to br\u017ee i energi\u010dnije zatezanje.","KULTNI OWNER SJ51<\/em><\/strong>
\n
\nOwner SJ51<\/em> je kultna udica panule jedinstvenih karakteristika. Ova je udica izra\u0111ena od titana, ima deklariranu nosivost, zavareno oko, kratko kovano tijelo i povijen vrh. Sam cutting point<\/em> vrh je iznimno prodoran, zbog \u010dega je ovaj model prikladan za kapitalne ulove na srednje i velike je\u0161ke.","TANKI PROFIL I POVINUTI VRH<\/strong>
\n
\nUdice tankog profila, povinutog vrha i prema van izvijenog spojnog oka osiguravaju najkvalitetnije zatezanje. Smrtonosne su i kod brzih napada na je\u0161ku, kada se nema vremena za pravovremeno kontriranje. Njihovo tanko tijelo nikako nije prikladno za velike gofove koji bi ih mogli izravnati. Izvijeno prema van, spojno oko \u010dini ih idealnim za klizne monta\u017ee. Vrlo su prikladne za lov strijelki i zubataca.","CIRCLE HOOK<\/strong><\/em>
\n
\nModel s vrhom povijenim potpuno unutra, popularni Circle Hook,<\/em> na panuli sa \u017eivom je\u0161kom uspje\u0161no koriste mnogi dobri panula\u0161i. Njezina je osnovna kvaliteta lako\u0107a probijanja usta ribe, jer upori\u0161te pronalazi bez zatezanja. Ovi su se modeli pokazali izvrsnima za lov gofova, pri \u010demu u panulanju ribi treba dopustiti da sistem potpuno proguta bez kontriranja. Prerana potvrda kontre mo\u017ee cijeli predvez izvu\u0107i iz ribljih usta a da je ne zaka\u010di. Circle Hook<\/em> udice se uvijek vezuju nji\u0161u\u0107im \u010dvorovima koji im omogu\u0107uju slobodno okretanje.","Ovakav kapitalac zahtijeva savr\u0161eno poslo\u017een pribor","I ovaj je bio izazov za udice na predvezu","Tradicionalni panula\u0161i vjerni su panulanju iz ruke","Jo\u0161ko Radman, doajen vi\u0161ke panule, i zubace i gofe panula iz ruke","Udica mora biti takva da \u017eivoj je\u0161ki ne poremeti prirodnost i ne ugrozi vitalnost","Strijelke ne zahtijevaju ekstremno jake udice, ve\u0107 sajlu","Jo\u0161 jedan kapitalac po krmi","\u0160kolsko ka\u010denje u kojem je udica na\u0161la optimalnu to\u010dku uboda"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","55:44","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_18233928_1920.jpg":"1920x1080","k_18233928_1280.jpg":"1280x1280","k_18233928_1024.jpg":"1024x1024","k_18233928_640.jpg":"640x640","k_18233928_480.jpg":"480x480","k_18233928_340.jpg":"340x340","k_18233928_220.jpg":"220x220","o_18233928_1280.jpg":"1280x960","o_18233928_1024.jpg":"1024x768","o_18233928_640.jpg":"640x480","o_18233928_480.jpg":"480x360","o_18233928_340.jpg":"340x255","o_18233928_220.jpg":"220x165","h_18233928_1280.jpg":"1280x854","h_18233928_1024.jpg":"1024x683","h_18233928_640.jpg":"640x427","h_18233928_480.jpg":"480x320","h_18233928_340.jpg":"340x227","h_18233928_220.jpg":"220x147","pp_18233928_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233928_1024.jpg":"805x1024","pp_18233928_640.jpg":"503x640","pp_18233928_480.jpg":"377x480","pp_18233928_340.jpg":"267x340","pp_18233928_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1561x1908","hd_18233004_1920.jpg":"1920x1080","k_18233004_1280.jpg":"1280x1280","k_18233004_1024.jpg":"1024x1024","k_18233004_640.jpg":"640x640","k_18233004_480.jpg":"480x480","k_18233004_340.jpg":"340x340","k_18233004_220.jpg":"220x220","o_18233004_1280.jpg":"1280x1564","o_18233004_1024.jpg":"1024x1251","o_18233004_640.jpg":"640x782","o_18233004_480.jpg":"480x586","o_18233004_340.jpg":"340x415","o_18233004_220.jpg":"220x268","h_18233004_1280.jpg":"1280x854","h_18233004_1024.jpg":"1024x683","h_18233004_640.jpg":"640x427","h_18233004_480.jpg":"480x320","h_18233004_340.jpg":"340x227","h_18233004_220.jpg":"220x147","pp_18233004_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233004_1024.jpg":"805x1024","pp_18233004_640.jpg":"503x640","pp_18233004_480.jpg":"377x480","pp_18233004_340.jpg":"267x340","pp_18233004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2497","hd_18233006_1920.jpg":"1920x1080","k_18233006_1280.jpg":"1280x1280","k_18233006_1024.jpg":"1024x1024","k_18233006_640.jpg":"640x640","k_18233006_480.jpg":"480x480","k_18233006_340.jpg":"340x340","k_18233006_220.jpg":"220x220","o_18233006_1280.jpg":"1280x1664","o_18233006_1024.jpg":"1024x1331","o_18233006_640.jpg":"640x832","o_18233006_480.jpg":"480x624","o_18233006_340.jpg":"340x442","o_18233006_220.jpg":"220x286","h_18233006_1280.jpg":"1280x854","h_18233006_1024.jpg":"1024x683","h_18233006_640.jpg":"640x427","h_18233006_480.jpg":"480x320","h_18233006_340.jpg":"340x227","h_18233006_220.jpg":"220x147","pp_18233006_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233006_1024.jpg":"805x1024","pp_18233006_640.jpg":"503x640","pp_18233006_480.jpg":"377x480","pp_18233006_340.jpg":"267x340","pp_18233006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2445","hd_18233008_1920.jpg":"1920x1080","k_18233008_1280.jpg":"1280x1280","k_18233008_1024.jpg":"1024x1024","k_18233008_640.jpg":"640x640","k_18233008_480.jpg":"480x480","k_18233008_340.jpg":"340x340","k_18233008_220.jpg":"220x220","o_18233008_1280.jpg":"1280x1630","o_18233008_1024.jpg":"1024x1304","o_18233008_640.jpg":"640x815","o_18233008_480.jpg":"480x611","o_18233008_340.jpg":"340x432","o_18233008_220.jpg":"220x280","h_18233008_1280.jpg":"1280x854","h_18233008_1024.jpg":"1024x683","h_18233008_640.jpg":"640x427","h_18233008_480.jpg":"480x320","h_18233008_340.jpg":"340x227","h_18233008_220.jpg":"220x147","pp_18233008_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233008_1024.jpg":"805x1024","pp_18233008_640.jpg":"503x640","pp_18233008_480.jpg":"377x480","pp_18233008_340.jpg":"267x340","pp_18233008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2263","hd_18233010_1920.jpg":"1920x1080","k_18233010_1280.jpg":"1280x1280","k_18233010_1024.jpg":"1024x1024","k_18233010_640.jpg":"640x640","k_18233010_480.jpg":"480x480","k_18233010_340.jpg":"340x340","k_18233010_220.jpg":"220x220","o_18233010_1280.jpg":"1280x1508","o_18233010_1024.jpg":"1024x1206","o_18233010_640.jpg":"640x754","o_18233010_480.jpg":"480x565","o_18233010_340.jpg":"340x400","o_18233010_220.jpg":"220x259","h_18233010_1280.jpg":"1280x854","h_18233010_1024.jpg":"1024x683","h_18233010_640.jpg":"640x427","h_18233010_480.jpg":"480x320","h_18233010_340.jpg":"340x227","h_18233010_220.jpg":"220x147","pp_18233010_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233010_1024.jpg":"805x1024","pp_18233010_640.jpg":"503x640","pp_18233010_480.jpg":"377x480","pp_18233010_340.jpg":"267x340","pp_18233010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2771","hd_18233012_1920.jpg":"1920x1080","k_18233012_1280.jpg":"1280x1280","k_18233012_1024.jpg":"1024x1024","k_18233012_640.jpg":"640x640","k_18233012_480.jpg":"480x480","k_18233012_340.jpg":"340x340","k_18233012_220.jpg":"220x220","o_18233012_1280.jpg":"1280x1847","o_18233012_1024.jpg":"1024x1477","o_18233012_640.jpg":"640x923","o_18233012_480.jpg":"480x692","o_18233012_340.jpg":"340x490","o_18233012_220.jpg":"220x317","h_18233012_1280.jpg":"1280x854","h_18233012_1024.jpg":"1024x683","h_18233012_640.jpg":"640x427","h_18233012_480.jpg":"480x320","h_18233012_340.jpg":"340x227","h_18233012_220.jpg":"220x147","pp_18233012_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233012_1024.jpg":"805x1024","pp_18233012_640.jpg":"503x640","pp_18233012_480.jpg":"377x480","pp_18233012_340.jpg":"267x340","pp_18233012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2369","hd_18233014_1920.jpg":"1920x1080","k_18233014_1280.jpg":"1280x1280","k_18233014_1024.jpg":"1024x1024","k_18233014_640.jpg":"640x640","k_18233014_480.jpg":"480x480","k_18233014_340.jpg":"340x340","k_18233014_220.jpg":"220x220","o_18233014_1280.jpg":"1280x1579","o_18233014_1024.jpg":"1024x1263","o_18233014_640.jpg":"640x789","o_18233014_480.jpg":"480x592","o_18233014_340.jpg":"340x419","o_18233014_220.jpg":"220x271","h_18233014_1280.jpg":"1280x854","h_18233014_1024.jpg":"1024x683","h_18233014_640.jpg":"640x427","h_18233014_480.jpg":"480x320","h_18233014_340.jpg":"340x227","h_18233014_220.jpg":"220x147","pp_18233014_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233014_1024.jpg":"805x1024","pp_18233014_640.jpg":"503x640","pp_18233014_480.jpg":"377x480","pp_18233014_340.jpg":"267x340","pp_18233014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2279","hd_18233016_1920.jpg":"1920x1080","k_18233016_1280.jpg":"1280x1280","k_18233016_1024.jpg":"1024x1024","k_18233016_640.jpg":"640x640","k_18233016_480.jpg":"480x480","k_18233016_340.jpg":"340x340","k_18233016_220.jpg":"220x220","o_18233016_1280.jpg":"1280x1519","o_18233016_1024.jpg":"1024x1215","o_18233016_640.jpg":"640x759","o_18233016_480.jpg":"480x569","o_18233016_340.jpg":"340x403","o_18233016_220.jpg":"220x261","h_18233016_1280.jpg":"1280x854","h_18233016_1024.jpg":"1024x683","h_18233016_640.jpg":"640x427","h_18233016_480.jpg":"480x320","h_18233016_340.jpg":"340x227","h_18233016_220.jpg":"220x147","pp_18233016_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233016_1024.jpg":"805x1024","pp_18233016_640.jpg":"503x640","pp_18233016_480.jpg":"377x480","pp_18233016_340.jpg":"267x340","pp_18233016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2685","hd_18233018_1920.jpg":"1920x1080","k_18233018_1280.jpg":"1280x1280","k_18233018_1024.jpg":"1024x1024","k_18233018_640.jpg":"640x640","k_18233018_480.jpg":"480x480","k_18233018_340.jpg":"340x340","k_18233018_220.jpg":"220x220","o_18233018_1280.jpg":"1280x1790","o_18233018_1024.jpg":"1024x1432","o_18233018_640.jpg":"640x895","o_18233018_480.jpg":"480x671","o_18233018_340.jpg":"340x475","o_18233018_220.jpg":"220x307","h_18233018_1280.jpg":"1280x854","h_18233018_1024.jpg":"1024x683","h_18233018_640.jpg":"640x427","h_18233018_480.jpg":"480x320","h_18233018_340.jpg":"340x227","h_18233018_220.jpg":"220x147","pp_18233018_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233018_1024.jpg":"805x1024","pp_18233018_640.jpg":"503x640","pp_18233018_480.jpg":"377x480","pp_18233018_340.jpg":"267x340","pp_18233018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_18233020_1920.jpg":"1920x1080","k_18233020_1280.jpg":"1280x1280","k_18233020_1024.jpg":"1024x1024","k_18233020_640.jpg":"640x640","k_18233020_480.jpg":"480x480","k_18233020_340.jpg":"340x340","k_18233020_220.jpg":"220x220","o_18233020_1280.jpg":"1280x1706","o_18233020_1024.jpg":"1024x1365","o_18233020_640.jpg":"640x853","o_18233020_480.jpg":"480x640","o_18233020_340.jpg":"340x453","o_18233020_220.jpg":"220x293","h_18233020_1280.jpg":"1280x854","h_18233020_1024.jpg":"1024x683","h_18233020_640.jpg":"640x427","h_18233020_480.jpg":"480x320","h_18233020_340.jpg":"340x227","h_18233020_220.jpg":"220x147","pp_18233020_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233020_1024.jpg":"805x1024","pp_18233020_640.jpg":"503x640","pp_18233020_480.jpg":"377x480","pp_18233020_340.jpg":"267x340","pp_18233020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_18233022_1920.jpg":"1920x1080","k_18233022_1280.jpg":"1280x1280","k_18233022_1024.jpg":"1024x1024","k_18233022_640.jpg":"640x640","k_18233022_480.jpg":"480x480","k_18233022_340.jpg":"340x340","k_18233022_220.jpg":"220x220","o_18233022_1280.jpg":"1280x1706","o_18233022_1024.jpg":"1024x1365","o_18233022_640.jpg":"640x853","o_18233022_480.jpg":"480x640","o_18233022_340.jpg":"340x453","o_18233022_220.jpg":"220x293","h_18233022_1280.jpg":"1280x854","h_18233022_1024.jpg":"1024x683","h_18233022_640.jpg":"640x427","h_18233022_480.jpg":"480x320","h_18233022_340.jpg":"340x227","h_18233022_220.jpg":"220x147","pp_18233022_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233022_1024.jpg":"805x1024","pp_18233022_640.jpg":"503x640","pp_18233022_480.jpg":"377x480","pp_18233022_340.jpg":"267x340","pp_18233022_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_18233032_1920.jpg":"1920x1080","k_18233032_1280.jpg":"1280x1280","k_18233032_1024.jpg":"1024x1024","k_18233032_640.jpg":"640x640","k_18233032_480.jpg":"480x480","k_18233032_340.jpg":"340x340","k_18233032_220.jpg":"220x220","o_18233032_1280.jpg":"1280x1706","o_18233032_1024.jpg":"1024x1365","o_18233032_640.jpg":"640x853","o_18233032_480.jpg":"480x640","o_18233032_340.jpg":"340x453","o_18233032_220.jpg":"220x293","h_18233032_1280.jpg":"1280x854","h_18233032_1024.jpg":"1024x683","h_18233032_640.jpg":"640x427","h_18233032_480.jpg":"480x320","h_18233032_340.jpg":"340x227","h_18233032_220.jpg":"220x147","pp_18233032_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233032_1024.jpg":"805x1024","pp_18233032_640.jpg":"503x640","pp_18233032_480.jpg":"377x480","pp_18233032_340.jpg":"267x340","pp_18233032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_18233920_1920.jpg":"1920x1080","k_18233920_1280.jpg":"1280x1280","k_18233920_1024.jpg":"1024x1024","k_18233920_640.jpg":"640x640","k_18233920_480.jpg":"480x480","k_18233920_340.jpg":"340x340","k_18233920_220.jpg":"220x220","o_18233920_1280.jpg":"1280x1706","o_18233920_1024.jpg":"1024x1365","o_18233920_640.jpg":"640x853","o_18233920_480.jpg":"480x640","o_18233920_340.jpg":"340x453","o_18233920_220.jpg":"220x293","h_18233920_1280.jpg":"1280x854","h_18233920_1024.jpg":"1024x683","h_18233920_640.jpg":"640x427","h_18233920_480.jpg":"480x320","h_18233920_340.jpg":"340x227","h_18233920_220.jpg":"220x147","pp_18233920_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233920_1024.jpg":"805x1024","pp_18233920_640.jpg":"503x640","pp_18233920_480.jpg":"377x480","pp_18233920_340.jpg":"267x340","pp_18233920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18233922_1920.jpg":"1920x1080","k_18233922_1280.jpg":"1280x1280","k_18233922_1024.jpg":"1024x1024","k_18233922_640.jpg":"640x640","k_18233922_480.jpg":"480x480","k_18233922_340.jpg":"340x340","k_18233922_220.jpg":"220x220","o_18233922_1280.jpg":"1280x853","o_18233922_1024.jpg":"1024x682","o_18233922_640.jpg":"640x426","o_18233922_480.jpg":"480x320","o_18233922_340.jpg":"340x226","o_18233922_220.jpg":"220x146","h_18233922_1280.jpg":"1280x854","h_18233922_1024.jpg":"1024x683","h_18233922_640.jpg":"640x427","h_18233922_480.jpg":"480x320","h_18233922_340.jpg":"340x227","h_18233922_220.jpg":"220x147","pp_18233922_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233922_1024.jpg":"805x1024","pp_18233922_640.jpg":"503x640","pp_18233922_480.jpg":"377x480","pp_18233922_340.jpg":"267x340","pp_18233922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2571","hd_18233924_1920.jpg":"1920x1080","k_18233924_1280.jpg":"1280x1280","k_18233924_1024.jpg":"1024x1024","k_18233924_640.jpg":"640x640","k_18233924_480.jpg":"480x480","k_18233924_340.jpg":"340x340","k_18233924_220.jpg":"220x220","o_18233924_1280.jpg":"1280x1714","o_18233924_1024.jpg":"1024x1371","o_18233924_640.jpg":"640x857","o_18233924_480.jpg":"480x642","o_18233924_340.jpg":"340x455","o_18233924_220.jpg":"220x294","h_18233924_1280.jpg":"1280x854","h_18233924_1024.jpg":"1024x683","h_18233924_640.jpg":"640x427","h_18233924_480.jpg":"480x320","h_18233924_340.jpg":"340x227","h_18233924_220.jpg":"220x147","pp_18233924_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233924_1024.jpg":"805x1024","pp_18233924_640.jpg":"503x640","pp_18233924_480.jpg":"377x480","pp_18233924_340.jpg":"267x340","pp_18233924_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3419","hd_18233926_1920.jpg":"1920x1080","k_18233926_1280.jpg":"1280x1280","k_18233926_1024.jpg":"1024x1024","k_18233926_640.jpg":"640x640","k_18233926_480.jpg":"480x480","k_18233926_340.jpg":"340x340","k_18233926_220.jpg":"220x220","o_18233926_1280.jpg":"1280x2279","o_18233926_1024.jpg":"1024x1823","o_18233926_640.jpg":"640x1139","o_18233926_480.jpg":"480x854","o_18233926_340.jpg":"340x605","o_18233926_220.jpg":"220x391","h_18233926_1280.jpg":"1280x854","h_18233926_1024.jpg":"1024x683","h_18233926_640.jpg":"640x427","h_18233926_480.jpg":"480x320","h_18233926_340.jpg":"340x227","h_18233926_220.jpg":"220x147","pp_18233926_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233926_1024.jpg":"805x1024","pp_18233926_640.jpg":"503x640","pp_18233926_480.jpg":"377x480","pp_18233926_340.jpg":"267x340","pp_18233926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_18233932_1920.jpg":"1920x1080","k_18233932_1280.jpg":"1280x1280","k_18233932_1024.jpg":"1024x1024","k_18233932_640.jpg":"640x640","k_18233932_480.jpg":"480x480","k_18233932_340.jpg":"340x340","k_18233932_220.jpg":"220x220","o_18233932_1280.jpg":"1280x960","o_18233932_1024.jpg":"1024x768","o_18233932_640.jpg":"640x480","o_18233932_480.jpg":"480x360","o_18233932_340.jpg":"340x255","o_18233932_220.jpg":"220x165","h_18233932_1280.jpg":"1280x854","h_18233932_1024.jpg":"1024x683","h_18233932_640.jpg":"640x427","h_18233932_480.jpg":"480x320","h_18233932_340.jpg":"340x227","h_18233932_220.jpg":"220x147","pp_18233932_1280.jpg":"1006x1280","pp_18233932_1024.jpg":"805x1024","pp_18233932_640.jpg":"503x640","pp_18233932_480.jpg":"377x480","pp_18233932_340.jpg":"267x340","pp_18233932_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7831694 Threads: 3 Questions: 1575441422 Slow queries: 4807432 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111883392 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/koliko-ste-riba-do-sada-izgubili-ovih-sedam-udica-za-panulu-sigurno-ce-kaciti-i-izvlaciti-ciljanu-lovinu-1136263 [printLink] => /om/ribolov/koliko-ste-riba-do-sada-izgubili-ovih-sedam-udica-za-panulu-sigurno-ce-kaciti-i-izvlaciti-ciljanu-lovinu-1136263?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 653449 [name] => udice za panulu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-19 15:05:41 [main_article_id] => 0 [alias] => udice-za-panulu [link] => /tag/udice-za-panulu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 653450 [name] => pribor za panulavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-19 15:05:41 [main_article_id] => 0 [alias] => pribor-za-panulavanje [link] => /tag/pribor-za-panulavanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650539 [name] => kako loviti panulom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-panulom [link] => /tag/kako-loviti-panulom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652468 [name] => panulavanje gofa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-11 07:43:15 [main_article_id] => 0 [alias] => panulavanje-gofa [link] => /tag/panulavanje-gofa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GREŠKE I KOMPROMISI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koliko ste riba do sada izgubili? Ovih sedam udica za panulu sigurno će kačiti i izvlačiti ciljanu lovinu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-22-43-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233928.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Roko Klarin [mainImageDesc] => Strijelka je riba površinske panule [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233928.jpg [title] => Roko KlarinStrijelka je riba površinske panule ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233004.jpg [title] => Mustadova udica Live Bait, serija 94151, napravila je prekretnicu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233006.jpg [title] => KRATKI VRAT I ŠIROKI LUK

Snažne udice kraćeg vrata i širokog luka s oštrim vrhom uvijek zakrivljenim prema unutra, najviše se upotrebljava za panulanje živom ješkom. Mnogi modeli ovog oblika nose naziv Live bait. Ove su udice izrađene iz laganih legura i upotrebljavaju se u lovu s velikim i otpornim ješkama. U većini situacija osiguravaju ulov, no nameću energično zatezanje. Poželjno ih je upotrijebiti kod ribolova na velike gofove i zubace, nešto manje za uzobalnu panulu.
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233008.jpg [title] => PLOSNATO TIJELO

Udice plosnatog tijela i kemijski naoštrenog vrha varijacija su Live bait udica. Imaju nešto kraći vrat koji, uz široki luk osigurava ulov i uz upotrebu vrlo fleksibilnih štapova. Ovakve udice često na vrhu imaju i malu oštricu, koja olakšava probijanje. Mogu se upotrijebiti i kod srednje velikih ješki namijenjenih zubacima, velikim gofovima, licama i strijelkama.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233010.jpg [title] => TANJE S DUŽIM VRATOM

Udice dužeg vrata i tanjeg tijela namijenjene su lovu velikih grabežljivaca koje lovimo malim i srednje velikim ješkama. Tanki žičani profil omogućuje vrlo lako i duboko prodiranje. Prikladne su i za lov mrtvim ješkama. Zahvaljujući maloj težini, pogodne su za lov fleksibilnim štapovima u panulanju na plićim terenima. Dobre su za gotovo sve predatore, osim za lov velikih gofova.
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233012.jpg [title] => DUGI VRAT I POVIJENI VRH

Udice dugog vrata, lagano povijenog vrha i zavarenog oka za spoj sa strunom izvrstan su izbor. Ove su udice radi lakše penetracije presvučene slojem teflona, vrlo su lagane i otporne te su kao takve prikladne za većinu ješki i za lov sve ribe. Ipak, treba naglasiti da ovakav vrh zahtijeva nešto brže i energičnije zatezanje.
) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233014.jpg [title] => KULTNI OWNER SJ51

Owner SJ51 je kultna udica panule jedinstvenih karakteristika. Ova je udica izrađena od titana, ima deklariranu nosivost, zavareno oko, kratko kovano tijelo i povijen vrh. Sam cutting point vrh je iznimno prodoran, zbog čega je ovaj model prikladan za kapitalne ulove na srednje i velike ješke.
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233016.jpg [title] => TANKI PROFIL I POVINUTI VRH

Udice tankog profila, povinutog vrha i prema van izvijenog spojnog oka osiguravaju najkvalitetnije zatezanje. Smrtonosne su i kod brzih napada na ješku, kada se nema vremena za pravovremeno kontriranje. Njihovo tanko tijelo nikako nije prikladno za velike gofove koji bi ih mogli izravnati. Izvijeno prema van, spojno oko čini ih idealnim za klizne montaže. Vrlo su prikladne za lov strijelki i zubataca.
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233018.jpg [title] => CIRCLE HOOK

Model s vrhom povijenim potpuno unutra, popularni Circle Hook, na panuli sa živom ješkom uspješno koriste mnogi dobri panulaši. Njezina je osnovna kvaliteta lakoća probijanja usta ribe, jer uporište pronalazi bez zatezanja. Ovi su se modeli pokazali izvrsnima za lov gofova, pri čemu u panulanju ribi treba dopustiti da sistem potpuno proguta bez kontriranja. Prerana potvrda kontre može cijeli predvez izvući iz ribljih usta a da je ne zakači. Circle Hook udice se uvijek vezuju njišućim čvorovima koji im omogućuju slobodno okretanje.
) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233020.jpg [title] => Ovakav kapitalac zahtijeva savršeno posložen pribor ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233022.jpg [title] => I ovaj je bio izazov za udice na predvezu ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233032.jpg [title] => Tradicionalni panulaši vjerni su panulanju iz ruke ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233920.jpg [title] => Joško Radman, doajen viške panule, i zubace i gofe panula iz ruke ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233922.jpg [title] => Udica mora biti takva da živoj ješki ne poremeti prirodnost i ne ugrozi vitalnost ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233924.jpg [title] => Strijelke ne zahtijevaju ekstremno jake udice, već sajlu ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233926.jpg [title] => Još jedan kapitalac po krmi ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/19/18233932.jpg [title] => Školsko kačenje u kojem je udica našla optimalnu točku uboda ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Panula kakvu danas poznajemo, a što uključuje cijeli niz sada tako običnih stvari, u svojim je začecima bila suočena s velikim brojem izazova. Dakle, ako se vratimo nekih trideset i više godina unatrag, otkrit ćemo da na tržištu nije bilo fluorokarbonskih struna, nije bilo upredenica, nije bilo štapova, rola i multiplikatora kakvi su u današnje vrijeme standardna oprema. No, većinu panulaša, kad bi se vratili u to vrijeme, posebno bi pogodila nevjerojatno uska paleta udica koje su im tada bile dostupne.

PRVI PROBLEMI

Ta prva i najvažnija spona između panulaša i ribe, ta sitnica čija je zadaća bila zakačiti ribu u trenutku dodira i zadržati je tako zakačenu do površine, bila je sasvim dobra za kančanicu, pa i za parangal, ali za panulu baš i nije. Modeli koji su tada bili dostupni nisu bili toliko izdržljivi ni toliko oštri kao danas, da se o pogođenosti oblika i ne govori.

Stoga su pioniri ove tehnike bili prisiljeni prilagođavati udice koje su bile namijenjene sasvim drugim tehnikama. Za panulanje na otvorenom moru u najvećem broju slučajeva koristile su se udice namijenjene lovu tune s velikim ješkama, čelične udice zakrivljenog vrha s okom za vezivanje predveza.

Premda rezultata nije nedostajalo, jer je to ipak bilo prije tridesetak godina, kada je ribe bilo puno više, a ribara puno manje, problemi su bili evidentni. Jedan veliki dio tih udica definitivno nije imao pogođen oblik koji bi omogućio kvalitetno kačenje i zatezanje ribe, dok se drugi dio udica pod opterećenjem velikih riba naprosto otvarao.

Poseban problem su stvarale velike ribe koje se uglavnom love živim mamcem, naročito veliki gofovi, koji od kačenja do izvlačenja pružaju snažan otpor i koje su u stanju s lakoćom izravnati većinu običnih udica što su samo naizgled dovoljno čvrste i izdržljive.

Lov ribe na panulu sa živom ješkom zahtijevao je udicu koja je trebala ostvariti kompromis između izdržljivosti i relativno male debljine samoga tijela udice.

I upravo u to vrijeme velikih gubitaka i promašaja, na tržištu se pojavila prva Mustadova udica Live Bait, serija 94151, nakon čega se sve počelo radikalno mijenjati.

Te nove udice bile su lagane i smanjenoga promjera tijela, zbog čega je i vitalnost žive ješke ostala neugrožena.

---

image
Mustadova udica Live Bait, serija 94151, napravila je prekretnicu
---

GREŠKE I KOMPROMISI

Uobičajeno je da se kod slaganja panulaških sistema ješka uzima kao osnovni, polazni faktor, a što direktno određuje i odabir udice. I premda se takav slijed čini logičnim, upravo je to jedna od najčešćih pogrešaka u organizaciji ribolova. Ješka je nedvojbeno jako važan detalj kad se bira udica, no puno je važnija riba koja bi se trebala uloviti tom ješkom.

Stoga se pri donošenju odluke ponajprije moraju razmotriti i dobro odvagnuti ta dva aspekta. No neposredno pred montažu ješke, a još bolje kod samog formiranja predveza, potrebno je u obzir uzeti doba godine, odnosno stupanj sezone u kombinaciji s ciljanom vrstom lovine, izgled i konfiguraciju dna, prosječnu dubinu na kojoj će se ješka povlačiti, veličinu, živahnost i vrstu ješke, te sve vrste riba koje bi se mogle polakomiti i zagristi tu ješku.

Naravno da ima ješki koje su selektivne, tako da je već odabirom ješke uvjetovan i odabir udice, no treba znati i da postoje ješke kojima ne može odoljeti nijedan predator, zbog čega je u startu potrebno biti spreman na kompromis. Uz takve ćemo kompromise možda planirano i izgubiti koju manju ribu, no samo zato da bismo sačekali i na kraju našli velikoga gofa.

---

image
Udica mora biti takva da živoj ješki ne poremeti prirodnost i ne ugrozi vitalnost
---

VELIKA JEŠKA – VELIKA UDICA

Drugi važan parametar vezan uz ješku i sam ulov jest veličina udice. Prvo bi trebalo uzeti u obzir konkretnu veličinu usta najčešćih grabežljivaca. Gof, lica, strijelka i kirnja imaju poprilično velika usta i u stanju su uloviti, te bez osobitih problema progutati i veći plijen. Ta činjenica uvjetuje korištenje većih udica koje neće biti premalene u odnosu na ješku, koje će omogućiti kvalitetno kačenje i pronaći dovoljno dobro uporište u tako velikim ustima.

Kod korištenja ješki koje ribe gutaju odjednom, kao i onih čija glava odmah završava u ustima predatora, poželjno je koristiti veću udicu kako bismo postigli brzo zatezanje u trenutku kada se ješka nađe u ždrijelu grabežljivca.

USPORAVANJE SILE

Još je nekoliko faktora koji direktno utječu na odabir vrste udice koju namjeravamo koristiti za lov živom ješkom. Nova generacija strastvenih ljubitelja panule živom ješkom, ali i brojni stari panulaši koji prate trendove, umjesto klasičnog najlonskog monofila koriste upredenicu.

Velika prednost upredenice u odnosu na najlonski monofil je, naravno, njezin vrlo mali promjer u odnosu na nosivost, čemu treba dodati i potpunu neistezljivost, a zbog čega je kontakt s lovinom neposredan i trenutan.

---

image
Tradicionalni panulaši vjerni su panulanju iz ruke
---

Te činjenice omogućuju korištenje udica veće debljine od onih koje se koriste u lovu s najlonskim monofilom, jer će brzo zatezanje koje pruža neistezljiva upredenica omogućiti puno lakšu penetraciju udice.

Dodatni detalj je krutost štapa. Naime, što je štap mekši i fleksibilniji, prodiranje udice bit će sporije, jer silu udice u prodiranju kompenzira samo savijanje blanka.

LOVINA DIKTIRA IZBOR

Kod panulanja moramo biti svjesni da sam napad može biti silovit, ali i trom. Gof, primjerice, ješku grabi ustima, odmah se okreće i guta. Unutrašnjost njegovih velikih usta je sitno ozubljena zubima okrenutima prema ždrijelu, što ima dvostruku ulogu.

To ozubljenje služi jednim dijelom da zadrži plijen, a drugim dijelom da ga potisne prema ždrijelu. Cijela je usna šupljina kod ovog predatora vrlo koštana i obložena grubom i tvrdom kožom, a što u kontriranju zahtijeva vrlo energično zatezanje.

Upravo je zato u lovu gofa poželjno koristiti ravne udice kratkoga tijela i zakrivljenog vrha, koje s lakoćom prodiru kroz usta ribe bez obzira na mjesto uboda. Ako se udica u kačenju zakači u unutrašnjosti usta, a da pri tome nije prošla i kroz koštani dio, postoji velika mogućnost da će se kod zamaranja riba otkačiti i da ćemo zato izgubiti ulov.

Kad se panula povlači na mješovitom dnu na kojem su nam mogućnosti za ulov gofa i zubaca podjednake, izbor udice mora biti takav da pokriva obje mogućnosti. Općenito se treba orijentirati na udice kratkoga vrata i velike prodornosti. Ovoj kategoriji pripadaju kovane udice zakrivljenog vrha.

---

image
Školsko kačenje u kojem je udica našla optimalnu točku uboda
---

Ako se pak panula u blizini obale, gdje se može očekivati napad strijelki, lubina i lica, tada se biraju udice sa zakrivljenim vrhom i tankim tijelom. Ako lice nisu jako velike, tada se mogu koristiti čelične udice, zakrivljene i s malim okom. No, ako se lovi s prirodnom, ali ne živom već krepanom ješkom, tada je potrebno koristiti udice s ravnim vratom uz koje neće dolaziti do neželjenog rotiranja ješke oko vlastite osi.

KONKRETNI PRIMJERI

Udice za panulanje se u pravilu označavaju brojem, kosom crtom i nulom. Te su oznake istovjetne kod većine različitih proizvođača i kreću se od 1/0 do 10/0. Najčešće se koriste udice dimenzija od 3/0 do 8/0.

Za razliku od udica s početka teksta, udice najnovije generacije izrađene su od vrlo otpornih i laganih legura, s kemijski naoštrenim vrhom, zbog čega su mogućnosti da se udica tijekom ribolova izravna ili da pukne uistinu minimalne.

---

image
KRATKI VRAT I ŠIROKI LUK

Snažne udice kraćeg vrata i širokog luka s oštrim vrhom uvijek zakrivljenim prema unutra, najviše se upotrebljava za panulanje živom ješkom. Mnogi modeli ovog oblika nose naziv Live bait. Ove su udice izrađene iz laganih legura i upotrebljavaju se u lovu s velikim i otpornim ješkama. U većini situacija osiguravaju ulov, no nameću energično zatezanje. Poželjno ih je upotrijebiti kod ribolova na velike gofove i zubace, nešto manje za uzobalnu panulu.
---

---

image
PLOSNATO TIJELO

Udice plosnatog tijela i kemijski naoštrenog vrha varijacija su Live bait udica. Imaju nešto kraći vrat koji, uz široki luk osigurava ulov i uz upotrebu vrlo fleksibilnih štapova. Ovakve udice često na vrhu imaju i malu oštricu, koja olakšava probijanje. Mogu se upotrijebiti i kod srednje velikih ješki namijenjenih zubacima, velikim gofovima, licama i strijelkama.
---

---

image
TANJE S DUŽIM VRATOM

Udice dužeg vrata i tanjeg tijela namijenjene su lovu velikih grabežljivaca koje lovimo malim i srednje velikim ješkama. Tanki žičani profil omogućuje vrlo lako i duboko prodiranje. Prikladne su i za lov mrtvim ješkama. Zahvaljujući maloj težini, pogodne su za lov fleksibilnim štapovima u panulanju na plićim terenima. Dobre su za gotovo sve predatore, osim za lov velikih gofova.
---

---

image
DUGI VRAT I POVIJENI VRH

Udice dugog vrata, lagano povijenog vrha i zavarenog oka za spoj sa strunom izvrstan su izbor. Ove su udice radi lakše penetracije presvučene slojem teflona, vrlo su lagane i otporne te su kao takve prikladne za većinu ješki i za lov sve ribe. Ipak, treba naglasiti da ovakav vrh zahtijeva nešto brže i energičnije zatezanje.
---

---

image
KULTNI OWNER SJ51

Owner SJ51 je kultna udica panule jedinstvenih karakteristika. Ova je udica izrađena od titana, ima deklariranu nosivost, zavareno oko, kratko kovano tijelo i povijen vrh. Sam cutting point vrh je iznimno prodoran, zbog čega je ovaj model prikladan za kapitalne ulove na srednje i velike ješke.
---

---

image
TANKI PROFIL I POVINUTI VRH

Udice tankog profila, povinutog vrha i prema van izvijenog spojnog oka osiguravaju najkvalitetnije zatezanje. Smrtonosne su i kod brzih napada na ješku, kada se nema vremena za pravovremeno kontriranje. Njihovo tanko tijelo nikako nije prikladno za velike gofove koji bi ih mogli izravnati. Izvijeno prema van, spojno oko čini ih idealnim za klizne montaže. Vrlo su prikladne za lov strijelki i zubataca.
---

---

image
CIRCLE HOOK

Model s vrhom povijenim potpuno unutra, popularni Circle Hook, na panuli sa živom ješkom uspješno koriste mnogi dobri panulaši. Njezina je osnovna kvaliteta lakoća probijanja usta ribe, jer uporište pronalazi bez zatezanja. Ovi su se modeli pokazali izvrsnima za lov gofova, pri čemu u panulanju ribi treba dopustiti da sistem potpuno proguta bez kontriranja. Prerana potvrda kontre može cijeli predvez izvući iz ribljih usta a da je ne zakači. Circle Hook udice se uvijek vezuju njišućim čvorovima koji im omogućuju slobodno okretanje.
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Roko Klarin
Roko Klarin
Strijelka je riba površinske panule

Mustadova udica Live Bait, serija 94151, napravila je prekretnicu

KRATKI VRAT I ŠIROKI LUK

Snažne udice kraćeg vrata i širokog luka s oštrim vrhom uvijek zakrivljenim prema unutra, najviše se upotrebljava za panulanje živom ješkom. Mnogi modeli ovog oblika nose naziv Live bait. Ove su udice izrađene iz laganih legura i upotrebljavaju se u lovu s velikim i otpornim ješkama. U većini situacija osiguravaju ulov, no nameću energično zatezanje. Poželjno ih je upotrijebiti kod ribolova na velike gofove i zubace, nešto manje za uzobalnu panulu.

PLOSNATO TIJELO

Udice plosnatog tijela i kemijski naoštrenog vrha varijacija su Live bait udica. Imaju nešto kraći vrat koji, uz široki luk osigurava ulov i uz upotrebu vrlo fleksibilnih štapova. Ovakve udice često na vrhu imaju i malu oštricu, koja olakšava probijanje. Mogu se upotrijebiti i kod srednje velikih ješki namijenjenih zubacima, velikim gofovima, licama i strijelkama.

TANJE S DUŽIM VRATOM

Udice dužeg vrata i tanjeg tijela namijenjene su lovu velikih grabežljivaca koje lovimo malim i srednje velikim ješkama. Tanki žičani profil omogućuje vrlo lako i duboko prodiranje. Prikladne su i za lov mrtvim ješkama. Zahvaljujući maloj težini, pogodne su za lov fleksibilnim štapovima u panulanju na plićim terenima. Dobre su za gotovo sve predatore, osim za lov velikih gofova.

DUGI VRAT I POVIJENI VRH

Udice dugog vrata, lagano povijenog vrha i zavarenog oka za spoj sa strunom izvrstan su izbor. Ove su udice radi lakše penetracije presvučene slojem teflona, vrlo su lagane i otporne te su kao takve prikladne za većinu ješki i za lov sve ribe. Ipak, treba naglasiti da ovakav vrh zahtijeva nešto brže i energičnije zatezanje.

KULTNI OWNER SJ51

Owner SJ51 je kultna udica panule jedinstvenih karakteristika. Ova je udica izrađena od titana, ima deklariranu nosivost, zavareno oko, kratko kovano tijelo i povijen vrh. Sam cutting point vrh je iznimno prodoran, zbog čega je ovaj model prikladan za kapitalne ulove na srednje i velike ješke.

TANKI PROFIL I POVINUTI VRH

Udice tankog profila, povinutog vrha i prema van izvijenog spojnog oka osiguravaju najkvalitetnije zatezanje. Smrtonosne su i kod brzih napada na ješku, kada se nema vremena za pravovremeno kontriranje. Njihovo tanko tijelo nikako nije prikladno za velike gofove koji bi ih mogli izravnati. Izvijeno prema van, spojno oko čini ih idealnim za klizne montaže. Vrlo su prikladne za lov strijelki i zubataca.

CIRCLE HOOK

Model s vrhom povijenim potpuno unutra, popularni Circle Hook, na panuli sa živom ješkom uspješno koriste mnogi dobri panulaši. Njezina je osnovna kvaliteta lakoća probijanja usta ribe, jer uporište pronalazi bez zatezanja. Ovi su se modeli pokazali izvrsnima za lov gofova, pri čemu u panulanju ribi treba dopustiti da sistem potpuno proguta bez kontriranja. Prerana potvrda kontre može cijeli predvez izvući iz ribljih usta a da je ne zakači. Circle Hook udice se uvijek vezuju njišućim čvorovima koji im omogućuju slobodno okretanje.

Ovakav kapitalac zahtijeva savršeno posložen pribor

I ovaj je bio izazov za udice na predvezu

Tradicionalni panulaši vjerni su panulanju iz ruke

Joško Radman, doajen viške panule, i zubace i gofe panula iz ruke

Udica mora biti takva da živoj ješki ne poremeti prirodnost i ne ugrozi vitalnost

Strijelke ne zahtijevaju ekstremno jake udice, već sajlu

Još jedan kapitalac po krmi

Školsko kačenje u kojem je udica našla optimalnu točku uboda
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/koliko-ste-riba-do-sada-izgubili-ovih-sedam-udica-za-panulu-sigurno-ce-kaciti-i-izvlaciti-ciljanu-lovinu-1136263 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e39a1d2a3797ce65eb05f2e880e717af7a251586 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koliko+ste+riba+do+sada+izgubili%3F+Ovih+sedam+udica+za+panulu+sigurno+%C4%87e+ka%C4%8Diti+i+izvla%C4%8Diti+ciljanu+lovinu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkoliko-ste-riba-do-sada-izgubili-ovih-sedam-udica-za-panulu-sigurno-ce-kaciti-i-izvlaciti-ciljanu-lovinu-1136263 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkoliko-ste-riba-do-sada-izgubili-ovih-sedam-udica-za-panulu-sigurno-ce-kaciti-i-izvlaciti-ciljanu-lovinu-1136263 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GREŠKE I KOMPROMISI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

GREŠKE I KOMPROMISIKoliko ste riba do sada izgubili? Ovih sedam udica za panulu sigurno će kačiti i izvlačiti ciljanu lovinu

Piše Roko Klarin
20. listopada 2021. - 07:16

Panula kakvu danas poznajemo, a što uključuje cijeli niz sada tako običnih stvari, u svojim je začecima bila suočena s velikim brojem izazova. Dakle, ako se vratimo nekih trideset i više godina unatrag, otkrit ćemo da na tržištu nije bilo fluorokarbonskih struna, nije bilo upredenica, nije bilo štapova, rola i multiplikatora kakvi su u današnje vrijeme standardna oprema. No, većinu panulaša, kad bi se vratili u to vrijeme, posebno bi pogodila nevjerojatno uska paleta udica koje su im tada bile dostupne.

PRVI PROBLEMI

Ta prva i najvažnija spona između panulaša i ribe, ta sitnica čija je zadaća bila zakačiti ribu u trenutku dodira i zadržati je tako zakačenu do površine, bila je sasvim dobra za kančanicu, pa i za parangal, ali za panulu baš i nije. Modeli koji su...

17. svibanj 2024 00:43