stdClass Object ( [id] => 1196836 [title] => Inchiku je tehnika koja cilja krupniju lovinu, samo 20 posto bude ‘sitniš‘. Razlog takvom odnosu nije ni čudan niti je neka posebno čuvana tajna [alias] => inchiku-sve-o-tehnici-koja-cilja-krupniju-lovinu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Inchiku je tehnika koja je izvorno zamišljena samo kao još jedna lovna jigerska varijacija. Naime, u jiganju, bilo da je riječ o klasičnom vertical jiggingu ili osuvremenjenom slow blattu, varalice se kreću u srednjem sloju mora. Istina, padnu one na dno, i popnu se do površine, ali zapravo love negdje u sredini.

Istina je isto tako da se puno zubataca i gofova baca na jigove u propadanju ili neposredno iznad dna, no činjenica je da se tim tehnikama ne lovi na samome dnu. E, upravo je zbog toga osmišljen i plasiran inchiku, kao tehnika i kao varalica.

Inchiku varalica je, bez obzira na proizvođača i na finalnu izvedbu, temeljno teški jig na koji se najčešće preko solid ringova ili preko klasičnih jakih karabina nastavljaju dvije udice vezane na dakronu ili kevlaru. Udice mogu biti dodatno kamuflirane raznoraznim lamelama ili silikonskim lignjicama, dok su jigovi uglavnom obojeni kontrastno ili hologramski s istaknutim okom ili barem strike point točkom.

Jig je koncipiran tako da u kontaktu sa dnom uvijek pada na istu stranu. Ovisno o domišljatosti proizvođača, jig može biti jednostavnijih ili kompliciranijih linija. Naime, poenta lova inchiku varalica zasniva se na što je moguće bržem i intenzivnijem privlačenju pažnje.

U tom smislu tijelo inchiku varalice ima utore i provrte koji, osim što su svojevrsni provodnici za dakron, proizvode i turbulencije koje pod morem prave buku koja provjereno privlači predatore.

---

image

Led se nije uzalud nosio na more

---

No, te su finese nužne na terenima siromašnima ribom ili u vremenu kad riba nije tako aktivna, primjerice zimi. U situacijama kad je riba budna i kad se hrani, još ako se lov odvija na terenima bogatima ribom, takvi detalji nisu od primarne važnosti.

PROVJERENI KONCEPT

U klasičnom ribolovu kančanicom na terenima koji su izdašni ribom ulov je uvijek bogat, no statistički gledano 80 posto ulova bude sitnija riba, dok se tek 20 posto ulova sastoji od krupnijih primjeraka. U lovu inchiku tehnikom je obrnuto. Samo 20 posto ulova bude riba manjih gabarita, dok 80 posto čine krupniji predatori. Razlog takvom odnosu nije ni čudan niti je neka posebno čuvana tajna.

---

image

Boje i oblici su raznoliki

---

Koncept ribolova inchiku tehnikom počiva upravo na ciljano krupnijoj lovini. Dok se u ribolovu kančanicom koriste sitnije udice i manje ješke, kod inchiku varalica sam jig simulira tijelo ribe, glavonošca ili općenito nečeg jestivog, dok suknjica u kombinaciji s udicama dodatno širi gabarite te simulacije. Teško da će se neki knez ili špar zaletjeti za nečim što je veće od njih, no zato će malo koji pagar, krunaš, škarpina ili zubatac ostati ravnodušni na prolazak inchiku varalice.

---

image

Škarpine obožavaju inchiku

---

NA ZVUČNOM TRAGU

U trenutku kad se 200-gramski jig spusti na dno, ma koliko ono bilo mekano i rastresito, napravit će buku koja nikako neće proći nezapaženo. Zvuk se pod morem širi četrdesetak puta brže nego zrakom, tako da će svi organizmi koji se nađu u zvučnom dosegu, a on nikako nije malen, istoga trenutka svu svoju pažnju usmjeriti na izvor toga zvuka.

I dok će manji organizmi instinktivno potražiti zaklon zavlačeći se, poput raznoraznih crva, u kanale probijene vlastitim tijelom ili se, panično se gurajući, pokušati sakriti među raslinje ili pod kamenje, svi će veći organizmi, u prvom redu predatori, napeti svoja osjetila okrećući se prema izvoru tog zvuka.

A nakon što jig padne na dno, struna se zateže kako bi se poravnala i tako se uspostavio još neposredniji kontakt između vrha štapa i varalice. U tom se trenutku jig prvi put odiže i ponovno pada na dno, što je nova zvučna provokacija.

Sada su već svi potpuno sigurni da prvi zvučni podražaj nije bio slučajno proizveden, nego da se uistinu događa nešto neobično. Slijedi novi udarac, za njim još jedan, pa još jedan, čime zvučni trag biva potpuno uspostavljen. A na tom se tragu nalaze usta koja se mogu nositi i s veličinom i s težinom jiga.

U STRAHU SU VELIKE OČI

Naravno, zvučni efekt je prvi podražaj s kojim računaju i proizvođači i ribolovci, no nije i jedini. Većina inchiku varalica obojena je hologramski ili barem kontrastno. Takav način bojenja nije slučajan, jer provjereno privlači pažnju reflektirajući i najmanji trak svjetla svakim svojim pomakom.

---

image

Ozbiljna varalica za ozbiljan ribolov

---

Bez obzira na to iz kojeg kuta svjetlo dolazi, hologramski će ga uzorak uloviti i reflektirati. Budući da je hologramski uzorak koncipiran na lomu svjetlosti pod različitim kutovima, tako se i refleksija svakim pomakom varalice širi doslovno na sve strane. Naravno, takvo što ne može proći nezapaženo.

Kontrastno obojene varalice boje se na klasičan kontrastan način koji je vrlo uočljiv. Bijelo-crne, crveno-bijele, ili zlatno-crne kombinacije standardno su uočljive, tako da se ta provjerena shema često samo dopunjuje holo-elementima.

Dodatna je provokacija veliko oko postavljeno najčešće samo s gornje strane varalice, a koje je svim predatorima indikator straha. Naime, uplašena lovina uvijek ima širom otvorene oči, što je prisutno i u ribljem svijetu.

---

image

Osim jiga, i lignjica ima veliko oko

---

Naravno, budući da ribe nemaju kapak, zapravo ni ne možemo govoriti o otvorenim ili zatvorenim očima, no način na koji uplašena i progonjena riba gleda potpuno je drukčiji od opuštenog pogleda dok se odmara ili hrani, tako da je izraz širom otvorene oči zapravo samo ilustracija karakterističnog progonjenog pogleda. Isto tako, ono što se na većini varalica naziva strike point nije ništa drugo nego još jedna simulacija upravo toga, uplašenog oka koje je predatorima često ključni poticaj za napad.

VELIKO JE SIGURNO

Na pozicijama koje su bogate ribom potrebno je još samo pobrinuti se da udice budu dobro vezane. Nažalost, mnogi proizvođači koriste materijale i udice koje se nisu u stanju nositi s izazovima što ih pred njih može postaviti ova tehnika. Često se ispod termobužira kriju loši čvorovi ili je ono što bi trebao biti dakron ili kevlar tek malo jače upredena višenitka.

---

image

Udice vezane kao u panulaškom sistemu

---

Testovi koje svatko može napraviti često su, nažalost, poražavajući. Dovoljno je jednom rukom uzeti varalicu te adekvatnim kliještima prihvatiti udicu i pokušati simulirati trzaje zakačene ribe. Iznenađujuće velik broj varalica neće izdržati takve simulacije. U takvom naprezanju pukne konopčić ili udica, dok se u boljem slučaju udica samo ispravi.

Osobno sam skloniji vlastitim montažama, jer sam tada siguran u kvalitetu onoga čime sam opremio lovni sistem. Udice, koje pomno biram, vezujem kevlarom, tako da u startu izbjegavam sve moguće propuste. Dužinu kevlarskog predveza prilagođavam veličini varalice i dužini suknjice, tako da u konačnici jedna udica bude na samom rubu suknjice, a druga unutar suknjice.

Veličine udice ne treba se bojati. Ciljano se love krupnije ribe, pa tako i udice veličinom moraju biti primjerene veličini usta koja će ih progutati. Nomenklature su razne, no općenito udice širine luka od 15 do 20 milimetara nikako nisu pretjerano velike.

---

image

Spoj udica i jiga preko karabina

---

OTETI IZ USTA

Kao što sam rekao, za bogate pozicije tu priča završava, no za pozicije na kojima se riba treba tražiti poželjno je posegnuti i za nečim što je uistinu jestivo. Premda se mogu koristiti i riblji fileti, zbog same prirode tehnike, odnosno činjenice da se varalica vuče po dnu, praktičnije je koristiti žilaviju ješku, poput liganja, totana ili sipa.

---

image

Ješkanje s dvije odvojene trake plašta lignje

---

Ovisno o korištenoj ješki, udice se mogu postaviti u dva osnovna i donekle različita položaja. Ako se koristi mali totan ili lignjica u komadu, tada se udice mogu postaviti u položaj nalik na onaj koji se koristi u klasičnom panulavanju. Zadnja udica može biti izvan suknjice, a prednja u samoj suknjici.

---

image

Obje su udice u suknjici

---

Pritom dužina predveza može ići i do 15 centimetara, a udice čak i ne moraju biti na dva odvojena brka, nego na jednom, baš kao kod panule.

Ako se koriste trake plašta lignje, najčešće široke 2, a duge od 8 do 10 centimetara, tada se udice postavljaju gotovo na istu dužinu, s tim da se ta traka ješka tako da u nju ulaze obje udice, i to na način da nakon postavljanja vrh svake udice gleda u vanjsku stranu. Na taj se način omogućuje da se na istu varalicu istovremeno ulove dvije ribe u istom spuštanju, što je u lovu zubataca krunaša čest slučaj.

---

image

Riblji fileti su mirisniji, ali i poprilično neotporni

---

Postavljanje dvije odvojene trake fileta, svakoga na svoju udicu, daje nešto slabije rezultate double strikea. Naime, u kačenju ribe u situaciji u kojoj je traka ješke jedinstvena, zakačenoj ribi iz usta viri komad ješke, što je predatorima, u prvom redu zubacima krunašima, posebno atraktivan podražaj. Korištenje velikog crva također može dati dobre rezultate, ali ne na svim terenima. Osim toga, cijena velikog crva daleko premašuje cijenu zaleđenih liganja.

RAVNE POŠTE

I za kraj ostaje pitanje predveza. Mnogi ribolovci koji prakticiraju inchiku tehniku vezuju varalicu direktno za osnovu, smatrajući da je korištenje fluorokarbona na tim dubinama i u takvoj sjeni samo nepotrebno bacanje novca, što je svakako potpuna neistina. Fluorokarbonski predvez kod lova inchiku tehnikom imperativ je zbog dva osnovna razloga.

Prvi je svakako njegova nevidljivost, odnosno smanjena vidljivost, čime se izbjegava nepotreban oprez kod ribe. Drugi je, i često puno važniji, činjenica da je i ovdje predvez najslabija karika.

---

image

Obećavajuća situacija za inchiku

---

---

image

Evo prilike za lov krunaša!

---

Kod sistema u kojima je varalica vezana direktno na osnovu, u slučaju zadjeva struna može puknuti bilo gdje, odmah kod varalice, ali i odmah pri površini. Kod sistema s predvezom pak, ako se već mora ostaviti u moru, sistem puca na predvezu.

Inchiku je, generalno gledano, tehnika namijenjena lovu na malo većim dubinama. Dobri rezultati ispod 35 metra dubine su rijetki i u pravilu su vezani uz mikrolokacije, dok se najbolji rezultati bilježe na dubinama od 60 metara pa dublje.

Da ne preskočimo i tu stavku, spomenut ćemo da je princip lova vrlo jednostavan. Nakon što varalica padne na dno, uz povremena odizanja i puštanja da slobodnim padom ponovno udari u dno, pušta je se da grebe po dnu dok brod plovi nošen kurentom. U slučaju osjeta griza, potrebno je kontrirati kao i u svakoj drugoj udičarskoj tehnici.

A što se terena tiče, oni su svakako priča za sebe. Dok južni Jadran obiluje ravnim poštama na kojima se inchiku bez straha može vući danima, srednji i sjeverni Jadran bogatiji su zadjevima, tako da je rizik od ostavljanja ovih skupih varalica na dnu puno veći. No, inchiku tereni svakako su zasebna tema koja zahtijeva poseban osvrt.

---

image

Ulov ne mora uvijek biti osobito bogat

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘oranje‘ po dnu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘oranje‘ po dnu 2 0 10534 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-30 15:57:24 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Goran Stipanić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-31 13:29:18 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-05-31 13:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 72 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810857.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810848.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810795.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810796.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810797.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810798.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810829.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810830.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810844.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810845.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810849.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810855.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810856.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810858.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/30\/10810861.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Stipani\u0107","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160karpine \u010desto dijele stani\u0161te s kruna\u0161ima<\/p>","

Led se nije uzalud nosio na more<\/p>","

Obe\u0107avaju\u0107a situacija za inchiku<\/em><\/p>","

Riblji fileti su mirisniji, ali i poprili\u010dno neotporni<\/p>","

Evo prilike za lov kruna\u0161a!<\/p>","

Ulov ne mora uvijek biti osobito bogat<\/p>","

Boje i oblici su raznoliki<\/p>","

Dodavanje bljeskalice iznad varlice katkad zna dodatno pobuditi pa\u017enju<\/p>","

Obje su udice u suknjici<\/p>","

Udice vezane kao u panula\u0161kom sistemu<\/p>","

Ozbiljna varalica za ozbiljan ribolov<\/p>","

Spoj udica i jiga <\/em>preko karabina<\/p>","

Je\u0161kanje s dvije odvojene trake pla\u0161ta lignje<\/p>","

\u0160karpine obo\u017eavaju inchiku <\/em><\/p>","

Osim jiga, <\/em>i lignjica ima veliko oko<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_10810857_1920.jpg":"1920x1080","k_10810857_1280.jpg":"1280x1280","k_10810857_1024.jpg":"1024x1024","k_10810857_640.jpg":"640x640","k_10810857_480.jpg":"480x480","k_10810857_340.jpg":"340x340","k_10810857_220.jpg":"220x220","o_10810857_1280.jpg":"1280x960","o_10810857_1024.jpg":"1024x768","o_10810857_640.jpg":"640x480","o_10810857_480.jpg":"480x360","o_10810857_340.jpg":"340x255","o_10810857_220.jpg":"220x165","h_10810857_1280.jpg":"1280x854","h_10810857_1024.jpg":"1024x683","h_10810857_640.jpg":"640x427","h_10810857_480.jpg":"480x320","h_10810857_340.jpg":"340x227","h_10810857_220.jpg":"220x147","pp_10810857_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810857_1024.jpg":"805x1024","pp_10810857_640.jpg":"503x640","pp_10810857_480.jpg":"377x480","pp_10810857_340.jpg":"267x340","pp_10810857_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10810848_1920.jpg":"1920x1080","k_10810848_1280.jpg":"1280x1280","k_10810848_1024.jpg":"1024x1024","k_10810848_640.jpg":"640x640","k_10810848_480.jpg":"480x480","k_10810848_340.jpg":"340x340","k_10810848_220.jpg":"220x220","o_10810848_1280.jpg":"1280x960","o_10810848_1024.jpg":"1024x768","o_10810848_640.jpg":"640x480","o_10810848_480.jpg":"480x360","o_10810848_340.jpg":"340x255","o_10810848_220.jpg":"220x165","h_10810848_1280.jpg":"1280x854","h_10810848_1024.jpg":"1024x683","h_10810848_640.jpg":"640x427","h_10810848_480.jpg":"480x320","h_10810848_340.jpg":"340x227","h_10810848_220.jpg":"220x147","pp_10810848_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810848_1024.jpg":"805x1024","pp_10810848_640.jpg":"503x640","pp_10810848_480.jpg":"377x480","pp_10810848_340.jpg":"267x340","pp_10810848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_10810795_1920.jpg":"1920x1080","k_10810795_1280.jpg":"1280x1280","k_10810795_1024.jpg":"1024x1024","k_10810795_640.jpg":"640x640","k_10810795_480.jpg":"480x480","k_10810795_340.jpg":"340x340","k_10810795_220.jpg":"220x220","o_10810795_1280.jpg":"1280x1920","o_10810795_1024.jpg":"1024x1536","o_10810795_640.jpg":"640x960","o_10810795_480.jpg":"480x720","o_10810795_340.jpg":"340x510","o_10810795_220.jpg":"220x330","h_10810795_1280.jpg":"1280x854","h_10810795_1024.jpg":"1024x683","h_10810795_640.jpg":"640x427","h_10810795_480.jpg":"480x320","h_10810795_340.jpg":"340x227","h_10810795_220.jpg":"220x147","pp_10810795_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810795_1024.jpg":"805x1024","pp_10810795_640.jpg":"503x640","pp_10810795_480.jpg":"377x480","pp_10810795_340.jpg":"267x340","pp_10810795_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10810796_1920.jpg":"1920x1080","k_10810796_1280.jpg":"1280x1280","k_10810796_1024.jpg":"1024x1024","k_10810796_640.jpg":"640x640","k_10810796_480.jpg":"480x480","k_10810796_340.jpg":"340x340","k_10810796_220.jpg":"220x220","o_10810796_1280.jpg":"1280x1706","o_10810796_1024.jpg":"1024x1365","o_10810796_640.jpg":"640x853","o_10810796_480.jpg":"480x640","o_10810796_340.jpg":"340x453","o_10810796_220.jpg":"220x293","h_10810796_1280.jpg":"1280x854","h_10810796_1024.jpg":"1024x683","h_10810796_640.jpg":"640x427","h_10810796_480.jpg":"480x320","h_10810796_340.jpg":"340x227","h_10810796_220.jpg":"220x147","pp_10810796_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810796_1024.jpg":"805x1024","pp_10810796_640.jpg":"503x640","pp_10810796_480.jpg":"377x480","pp_10810796_340.jpg":"267x340","pp_10810796_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1132","hd_10810797_1920.jpg":"1920x1080","k_10810797_1280.jpg":"1280x1280","k_10810797_1024.jpg":"1024x1024","k_10810797_640.jpg":"640x640","k_10810797_480.jpg":"480x480","k_10810797_340.jpg":"340x340","k_10810797_220.jpg":"220x220","o_10810797_1280.jpg":"1280x754","o_10810797_1024.jpg":"1024x603","o_10810797_640.jpg":"640x377","o_10810797_480.jpg":"480x283","o_10810797_340.jpg":"340x200","o_10810797_220.jpg":"220x129","h_10810797_1280.jpg":"1280x854","h_10810797_1024.jpg":"1024x683","h_10810797_640.jpg":"640x427","h_10810797_480.jpg":"480x320","h_10810797_340.jpg":"340x227","h_10810797_220.jpg":"220x147","pp_10810797_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810797_1024.jpg":"805x1024","pp_10810797_640.jpg":"503x640","pp_10810797_480.jpg":"377x480","pp_10810797_340.jpg":"267x340","pp_10810797_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_10810798_1920.jpg":"1920x1080","k_10810798_1280.jpg":"1280x1280","k_10810798_1024.jpg":"1024x1024","k_10810798_640.jpg":"640x640","k_10810798_480.jpg":"480x480","k_10810798_340.jpg":"340x340","k_10810798_220.jpg":"220x220","o_10810798_1280.jpg":"1280x2275","o_10810798_1024.jpg":"1024x1820","o_10810798_640.jpg":"640x1137","o_10810798_480.jpg":"480x853","o_10810798_340.jpg":"340x604","o_10810798_220.jpg":"220x391","h_10810798_1280.jpg":"1280x854","h_10810798_1024.jpg":"1024x683","h_10810798_640.jpg":"640x427","h_10810798_480.jpg":"480x320","h_10810798_340.jpg":"340x227","h_10810798_220.jpg":"220x147","pp_10810798_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810798_1024.jpg":"805x1024","pp_10810798_640.jpg":"503x640","pp_10810798_480.jpg":"377x480","pp_10810798_340.jpg":"267x340","pp_10810798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10810829_1920.jpg":"1920x1080","k_10810829_1280.jpg":"1280x1280","k_10810829_1024.jpg":"1024x1024","k_10810829_640.jpg":"640x640","k_10810829_480.jpg":"480x480","k_10810829_340.jpg":"340x340","k_10810829_220.jpg":"220x220","o_10810829_1280.jpg":"1280x853","o_10810829_1024.jpg":"1024x682","o_10810829_640.jpg":"640x426","o_10810829_480.jpg":"480x320","o_10810829_340.jpg":"340x226","o_10810829_220.jpg":"220x146","h_10810829_1280.jpg":"1280x854","h_10810829_1024.jpg":"1024x683","h_10810829_640.jpg":"640x427","h_10810829_480.jpg":"480x320","h_10810829_340.jpg":"340x227","h_10810829_220.jpg":"220x147","pp_10810829_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810829_1024.jpg":"805x1024","pp_10810829_640.jpg":"503x640","pp_10810829_480.jpg":"377x480","pp_10810829_340.jpg":"267x340","pp_10810829_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10810830_1920.jpg":"1920x1080","k_10810830_1280.jpg":"1280x1280","k_10810830_1024.jpg":"1024x1024","k_10810830_640.jpg":"640x640","k_10810830_480.jpg":"480x480","k_10810830_340.jpg":"340x340","k_10810830_220.jpg":"220x220","o_10810830_1280.jpg":"1280x1706","o_10810830_1024.jpg":"1024x1365","o_10810830_640.jpg":"640x853","o_10810830_480.jpg":"480x640","o_10810830_340.jpg":"340x453","o_10810830_220.jpg":"220x293","h_10810830_1280.jpg":"1280x854","h_10810830_1024.jpg":"1024x683","h_10810830_640.jpg":"640x427","h_10810830_480.jpg":"480x320","h_10810830_340.jpg":"340x227","h_10810830_220.jpg":"220x147","pp_10810830_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810830_1024.jpg":"805x1024","pp_10810830_640.jpg":"503x640","pp_10810830_480.jpg":"377x480","pp_10810830_340.jpg":"267x340","pp_10810830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10810844_1920.jpg":"1920x1080","k_10810844_1280.jpg":"1280x1280","k_10810844_1024.jpg":"1024x1024","k_10810844_640.jpg":"640x640","k_10810844_480.jpg":"480x480","k_10810844_340.jpg":"340x340","k_10810844_220.jpg":"220x220","o_10810844_1280.jpg":"1280x960","o_10810844_1024.jpg":"1024x768","o_10810844_640.jpg":"640x480","o_10810844_480.jpg":"480x360","o_10810844_340.jpg":"340x255","o_10810844_220.jpg":"220x165","h_10810844_1280.jpg":"1280x854","h_10810844_1024.jpg":"1024x683","h_10810844_640.jpg":"640x427","h_10810844_480.jpg":"480x320","h_10810844_340.jpg":"340x227","h_10810844_220.jpg":"220x147","pp_10810844_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810844_1024.jpg":"805x1024","pp_10810844_640.jpg":"503x640","pp_10810844_480.jpg":"377x480","pp_10810844_340.jpg":"267x340","pp_10810844_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10810845_1920.jpg":"1920x1080","k_10810845_1280.jpg":"1280x1280","k_10810845_1024.jpg":"1024x1024","k_10810845_640.jpg":"640x640","k_10810845_480.jpg":"480x480","k_10810845_340.jpg":"340x340","k_10810845_220.jpg":"220x220","o_10810845_1280.jpg":"1280x960","o_10810845_1024.jpg":"1024x768","o_10810845_640.jpg":"640x480","o_10810845_480.jpg":"480x360","o_10810845_340.jpg":"340x255","o_10810845_220.jpg":"220x165","h_10810845_1280.jpg":"1280x854","h_10810845_1024.jpg":"1024x683","h_10810845_640.jpg":"640x427","h_10810845_480.jpg":"480x320","h_10810845_340.jpg":"340x227","h_10810845_220.jpg":"220x147","pp_10810845_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810845_1024.jpg":"805x1024","pp_10810845_640.jpg":"503x640","pp_10810845_480.jpg":"377x480","pp_10810845_340.jpg":"267x340","pp_10810845_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10810849_1920.jpg":"1920x1080","k_10810849_1280.jpg":"1280x1280","k_10810849_1024.jpg":"1024x1024","k_10810849_640.jpg":"640x640","k_10810849_480.jpg":"480x480","k_10810849_340.jpg":"340x340","k_10810849_220.jpg":"220x220","o_10810849_1280.jpg":"1280x1706","o_10810849_1024.jpg":"1024x1365","o_10810849_640.jpg":"640x853","o_10810849_480.jpg":"480x640","o_10810849_340.jpg":"340x453","o_10810849_220.jpg":"220x293","h_10810849_1280.jpg":"1280x854","h_10810849_1024.jpg":"1024x683","h_10810849_640.jpg":"640x427","h_10810849_480.jpg":"480x320","h_10810849_340.jpg":"340x227","h_10810849_220.jpg":"220x147","pp_10810849_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810849_1024.jpg":"805x1024","pp_10810849_640.jpg":"503x640","pp_10810849_480.jpg":"377x480","pp_10810849_340.jpg":"267x340","pp_10810849_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10810855_1920.jpg":"1920x1080","k_10810855_1280.jpg":"1280x1280","k_10810855_1024.jpg":"1024x1024","k_10810855_640.jpg":"640x640","k_10810855_480.jpg":"480x480","k_10810855_340.jpg":"340x340","k_10810855_220.jpg":"220x220","o_10810855_1280.jpg":"1280x1706","o_10810855_1024.jpg":"1024x1365","o_10810855_640.jpg":"640x853","o_10810855_480.jpg":"480x640","o_10810855_340.jpg":"340x453","o_10810855_220.jpg":"220x293","h_10810855_1280.jpg":"1280x854","h_10810855_1024.jpg":"1024x683","h_10810855_640.jpg":"640x427","h_10810855_480.jpg":"480x320","h_10810855_340.jpg":"340x227","h_10810855_220.jpg":"220x147","pp_10810855_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810855_1024.jpg":"805x1024","pp_10810855_640.jpg":"503x640","pp_10810855_480.jpg":"377x480","pp_10810855_340.jpg":"267x340","pp_10810855_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10810856_1920.jpg":"1920x1080","k_10810856_1280.jpg":"1280x1280","k_10810856_1024.jpg":"1024x1024","k_10810856_640.jpg":"640x640","k_10810856_480.jpg":"480x480","k_10810856_340.jpg":"340x340","k_10810856_220.jpg":"220x220","o_10810856_1280.jpg":"1280x960","o_10810856_1024.jpg":"1024x768","o_10810856_640.jpg":"640x480","o_10810856_480.jpg":"480x360","o_10810856_340.jpg":"340x255","o_10810856_220.jpg":"220x165","h_10810856_1280.jpg":"1280x854","h_10810856_1024.jpg":"1024x683","h_10810856_640.jpg":"640x427","h_10810856_480.jpg":"480x320","h_10810856_340.jpg":"340x227","h_10810856_220.jpg":"220x147","pp_10810856_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810856_1024.jpg":"805x1024","pp_10810856_640.jpg":"503x640","pp_10810856_480.jpg":"377x480","pp_10810856_340.jpg":"267x340","pp_10810856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10810858_1920.jpg":"1920x1080","k_10810858_1280.jpg":"1280x1280","k_10810858_1024.jpg":"1024x1024","k_10810858_640.jpg":"640x640","k_10810858_480.jpg":"480x480","k_10810858_340.jpg":"340x340","k_10810858_220.jpg":"220x220","o_10810858_1280.jpg":"1280x1706","o_10810858_1024.jpg":"1024x1365","o_10810858_640.jpg":"640x853","o_10810858_480.jpg":"480x640","o_10810858_340.jpg":"340x453","o_10810858_220.jpg":"220x293","h_10810858_1280.jpg":"1280x854","h_10810858_1024.jpg":"1024x683","h_10810858_640.jpg":"640x427","h_10810858_480.jpg":"480x320","h_10810858_340.jpg":"340x227","h_10810858_220.jpg":"220x147","pp_10810858_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810858_1024.jpg":"805x1024","pp_10810858_640.jpg":"503x640","pp_10810858_480.jpg":"377x480","pp_10810858_340.jpg":"267x340","pp_10810858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10810861_1920.jpg":"1920x1080","k_10810861_1280.jpg":"1280x1280","k_10810861_1024.jpg":"1024x1024","k_10810861_640.jpg":"640x640","k_10810861_480.jpg":"480x480","k_10810861_340.jpg":"340x340","k_10810861_220.jpg":"220x220","o_10810861_1280.jpg":"1280x1706","o_10810861_1024.jpg":"1024x1365","o_10810861_640.jpg":"640x853","o_10810861_480.jpg":"480x640","o_10810861_340.jpg":"340x453","o_10810861_220.jpg":"220x293","h_10810861_1280.jpg":"1280x854","h_10810861_1024.jpg":"1024x683","h_10810861_640.jpg":"640x427","h_10810861_480.jpg":"480x320","h_10810861_340.jpg":"340x227","h_10810861_220.jpg":"220x147","pp_10810861_1280.jpg":"1006x1280","pp_10810861_1024.jpg":"805x1024","pp_10810861_640.jpg":"503x640","pp_10810861_480.jpg":"377x480","pp_10810861_340.jpg":"267x340","pp_10810861_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7937069 Threads: 5 Questions: 1587160681 Slow queries: 4847890 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112206626 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/inchiku-sve-o-tehnici-koja-cilja-krupniju-lovinu-1196836 [printLink] => /om/ribolov/inchiku-sve-o-tehnici-koja-cilja-krupniju-lovinu-1196836?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679062 [name] => inchiku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 18:25:24 [main_article_id] => 0 [alias] => inchiku [link] => /tag/inchiku ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650671 [name] => ribolov inchiku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 10:29:38 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-inchiku [link] => /tag/ribolov-inchiku ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679063 [name] => inchiku tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 18:25:24 [main_article_id] => 0 [alias] => inchiku-tehnika [link] => /tag/inchiku-tehnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘oranje‘ po dnu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Inchiku je tehnika koja cilja krupniju lovinu, samo 20 posto bude ‘sitniš‘. Razlog takvom odnosu nije ni čudan niti je neka posebno čuvana tajna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-04-00-03-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810857.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Stipanić [mainImageDesc] =>

Škarpine često dijele stanište s krunašima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810857.jpg [title] => Goran Stipanić

Škarpine često dijele stanište s krunašima

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810848.jpg [title] =>

Led se nije uzalud nosio na more

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810795.jpg [title] =>

Obećavajuća situacija za inchiku

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810796.jpg [title] =>

Riblji fileti su mirisniji, ali i poprilično neotporni

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810797.jpg [title] =>

Evo prilike za lov krunaša!

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810798.jpg [title] =>

Ulov ne mora uvijek biti osobito bogat

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810829.jpg [title] =>

Boje i oblici su raznoliki

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810830.jpg [title] =>

Dodavanje bljeskalice iznad varlice katkad zna dodatno pobuditi pažnju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810844.jpg [title] =>

Obje su udice u suknjici

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810845.jpg [title] =>

Udice vezane kao u panulaškom sistemu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810849.jpg [title] =>

Ozbiljna varalica za ozbiljan ribolov

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810855.jpg [title] =>

Spoj udica i jiga preko karabina

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810856.jpg [title] =>

Ješkanje s dvije odvojene trake plašta lignje

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810858.jpg [title] =>

Škarpine obožavaju inchiku

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/30/10810861.jpg [title] =>

Osim jiga, i lignjica ima veliko oko

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Inchiku je tehnika koja je izvorno zamišljena samo kao još jedna lovna jigerska varijacija. Naime, u jiganju, bilo da je riječ o klasičnom vertical jiggingu ili osuvremenjenom slow blattu, varalice se kreću u srednjem sloju mora. Istina, padnu one na dno, i popnu se do površine, ali zapravo love negdje u sredini.

Istina je isto tako da se puno zubataca i gofova baca na jigove u propadanju ili neposredno iznad dna, no činjenica je da se tim tehnikama ne lovi na samome dnu. E, upravo je zbog toga osmišljen i plasiran inchiku, kao tehnika i kao varalica.

Inchiku varalica je, bez obzira na proizvođača i na finalnu izvedbu, temeljno teški jig na koji se najčešće preko solid ringova ili preko klasičnih jakih karabina nastavljaju dvije udice vezane na dakronu ili kevlaru. Udice mogu biti dodatno kamuflirane raznoraznim lamelama ili silikonskim lignjicama, dok su jigovi uglavnom obojeni kontrastno ili hologramski s istaknutim okom ili barem strike point točkom.

Jig je koncipiran tako da u kontaktu sa dnom uvijek pada na istu stranu. Ovisno o domišljatosti proizvođača, jig može biti jednostavnijih ili kompliciranijih linija. Naime, poenta lova inchiku varalica zasniva se na što je moguće bržem i intenzivnijem privlačenju pažnje.

U tom smislu tijelo inchiku varalice ima utore i provrte koji, osim što su svojevrsni provodnici za dakron, proizvode i turbulencije koje pod morem prave buku koja provjereno privlači predatore.

---

image

Led se nije uzalud nosio na more

---

No, te su finese nužne na terenima siromašnima ribom ili u vremenu kad riba nije tako aktivna, primjerice zimi. U situacijama kad je riba budna i kad se hrani, još ako se lov odvija na terenima bogatima ribom, takvi detalji nisu od primarne važnosti.

PROVJERENI KONCEPT

U klasičnom ribolovu kančanicom na terenima koji su izdašni ribom ulov je uvijek bogat, no statistički gledano 80 posto ulova bude sitnija riba, dok se tek 20 posto ulova sastoji od krupnijih primjeraka. U lovu inchiku tehnikom je obrnuto. Samo 20 posto ulova bude riba manjih gabarita, dok 80 posto čine krupniji predatori. Razlog takvom odnosu nije ni čudan niti je neka posebno čuvana tajna.

---

image

Boje i oblici su raznoliki

---

Koncept ribolova inchiku tehnikom počiva upravo na ciljano krupnijoj lovini. Dok se u ribolovu kančanicom koriste sitnije udice i manje ješke, kod inchiku varalica sam jig simulira tijelo ribe, glavonošca ili općenito nečeg jestivog, dok suknjica u kombinaciji s udicama dodatno širi gabarite te simulacije. Teško da će se neki knez ili špar zaletjeti za nečim što je veće od njih, no zato će malo koji pagar, krunaš, škarpina ili zubatac ostati ravnodušni na prolazak inchiku varalice.

---

image

Škarpine obožavaju inchiku

---

NA ZVUČNOM TRAGU

U trenutku kad se 200-gramski jig spusti na dno, ma koliko ono bilo mekano i rastresito, napravit će buku koja nikako neće proći nezapaženo. Zvuk se pod morem širi četrdesetak puta brže nego zrakom, tako da će svi organizmi koji se nađu u zvučnom dosegu, a on nikako nije malen, istoga trenutka svu svoju pažnju usmjeriti na izvor toga zvuka.

I dok će manji organizmi instinktivno potražiti zaklon zavlačeći se, poput raznoraznih crva, u kanale probijene vlastitim tijelom ili se, panično se gurajući, pokušati sakriti među raslinje ili pod kamenje, svi će veći organizmi, u prvom redu predatori, napeti svoja osjetila okrećući se prema izvoru tog zvuka.

A nakon što jig padne na dno, struna se zateže kako bi se poravnala i tako se uspostavio još neposredniji kontakt između vrha štapa i varalice. U tom se trenutku jig prvi put odiže i ponovno pada na dno, što je nova zvučna provokacija.

Sada su već svi potpuno sigurni da prvi zvučni podražaj nije bio slučajno proizveden, nego da se uistinu događa nešto neobično. Slijedi novi udarac, za njim još jedan, pa još jedan, čime zvučni trag biva potpuno uspostavljen. A na tom se tragu nalaze usta koja se mogu nositi i s veličinom i s težinom jiga.

U STRAHU SU VELIKE OČI

Naravno, zvučni efekt je prvi podražaj s kojim računaju i proizvođači i ribolovci, no nije i jedini. Većina inchiku varalica obojena je hologramski ili barem kontrastno. Takav način bojenja nije slučajan, jer provjereno privlači pažnju reflektirajući i najmanji trak svjetla svakim svojim pomakom.

---

image

Ozbiljna varalica za ozbiljan ribolov

---

Bez obzira na to iz kojeg kuta svjetlo dolazi, hologramski će ga uzorak uloviti i reflektirati. Budući da je hologramski uzorak koncipiran na lomu svjetlosti pod različitim kutovima, tako se i refleksija svakim pomakom varalice širi doslovno na sve strane. Naravno, takvo što ne može proći nezapaženo.

Kontrastno obojene varalice boje se na klasičan kontrastan način koji je vrlo uočljiv. Bijelo-crne, crveno-bijele, ili zlatno-crne kombinacije standardno su uočljive, tako da se ta provjerena shema često samo dopunjuje holo-elementima.

Dodatna je provokacija veliko oko postavljeno najčešće samo s gornje strane varalice, a koje je svim predatorima indikator straha. Naime, uplašena lovina uvijek ima širom otvorene oči, što je prisutno i u ribljem svijetu.

---

image

Osim jiga, i lignjica ima veliko oko

---

Naravno, budući da ribe nemaju kapak, zapravo ni ne možemo govoriti o otvorenim ili zatvorenim očima, no način na koji uplašena i progonjena riba gleda potpuno je drukčiji od opuštenog pogleda dok se odmara ili hrani, tako da je izraz širom otvorene oči zapravo samo ilustracija karakterističnog progonjenog pogleda. Isto tako, ono što se na većini varalica naziva strike point nije ništa drugo nego još jedna simulacija upravo toga, uplašenog oka koje je predatorima često ključni poticaj za napad.

VELIKO JE SIGURNO

Na pozicijama koje su bogate ribom potrebno je još samo pobrinuti se da udice budu dobro vezane. Nažalost, mnogi proizvođači koriste materijale i udice koje se nisu u stanju nositi s izazovima što ih pred njih može postaviti ova tehnika. Često se ispod termobužira kriju loši čvorovi ili je ono što bi trebao biti dakron ili kevlar tek malo jače upredena višenitka.

---

image

Udice vezane kao u panulaškom sistemu

---

Testovi koje svatko može napraviti često su, nažalost, poražavajući. Dovoljno je jednom rukom uzeti varalicu te adekvatnim kliještima prihvatiti udicu i pokušati simulirati trzaje zakačene ribe. Iznenađujuće velik broj varalica neće izdržati takve simulacije. U takvom naprezanju pukne konopčić ili udica, dok se u boljem slučaju udica samo ispravi.

Osobno sam skloniji vlastitim montažama, jer sam tada siguran u kvalitetu onoga čime sam opremio lovni sistem. Udice, koje pomno biram, vezujem kevlarom, tako da u startu izbjegavam sve moguće propuste. Dužinu kevlarskog predveza prilagođavam veličini varalice i dužini suknjice, tako da u konačnici jedna udica bude na samom rubu suknjice, a druga unutar suknjice.

Veličine udice ne treba se bojati. Ciljano se love krupnije ribe, pa tako i udice veličinom moraju biti primjerene veličini usta koja će ih progutati. Nomenklature su razne, no općenito udice širine luka od 15 do 20 milimetara nikako nisu pretjerano velike.

---

image

Spoj udica i jiga preko karabina

---

OTETI IZ USTA

Kao što sam rekao, za bogate pozicije tu priča završava, no za pozicije na kojima se riba treba tražiti poželjno je posegnuti i za nečim što je uistinu jestivo. Premda se mogu koristiti i riblji fileti, zbog same prirode tehnike, odnosno činjenice da se varalica vuče po dnu, praktičnije je koristiti žilaviju ješku, poput liganja, totana ili sipa.

---

image

Ješkanje s dvije odvojene trake plašta lignje

---

Ovisno o korištenoj ješki, udice se mogu postaviti u dva osnovna i donekle različita položaja. Ako se koristi mali totan ili lignjica u komadu, tada se udice mogu postaviti u položaj nalik na onaj koji se koristi u klasičnom panulavanju. Zadnja udica može biti izvan suknjice, a prednja u samoj suknjici.

---

image

Obje su udice u suknjici

---

Pritom dužina predveza može ići i do 15 centimetara, a udice čak i ne moraju biti na dva odvojena brka, nego na jednom, baš kao kod panule.

Ako se koriste trake plašta lignje, najčešće široke 2, a duge od 8 do 10 centimetara, tada se udice postavljaju gotovo na istu dužinu, s tim da se ta traka ješka tako da u nju ulaze obje udice, i to na način da nakon postavljanja vrh svake udice gleda u vanjsku stranu. Na taj se način omogućuje da se na istu varalicu istovremeno ulove dvije ribe u istom spuštanju, što je u lovu zubataca krunaša čest slučaj.

---

image

Riblji fileti su mirisniji, ali i poprilično neotporni

---

Postavljanje dvije odvojene trake fileta, svakoga na svoju udicu, daje nešto slabije rezultate double strikea. Naime, u kačenju ribe u situaciji u kojoj je traka ješke jedinstvena, zakačenoj ribi iz usta viri komad ješke, što je predatorima, u prvom redu zubacima krunašima, posebno atraktivan podražaj. Korištenje velikog crva također može dati dobre rezultate, ali ne na svim terenima. Osim toga, cijena velikog crva daleko premašuje cijenu zaleđenih liganja.

RAVNE POŠTE

I za kraj ostaje pitanje predveza. Mnogi ribolovci koji prakticiraju inchiku tehniku vezuju varalicu direktno za osnovu, smatrajući da je korištenje fluorokarbona na tim dubinama i u takvoj sjeni samo nepotrebno bacanje novca, što je svakako potpuna neistina. Fluorokarbonski predvez kod lova inchiku tehnikom imperativ je zbog dva osnovna razloga.

Prvi je svakako njegova nevidljivost, odnosno smanjena vidljivost, čime se izbjegava nepotreban oprez kod ribe. Drugi je, i često puno važniji, činjenica da je i ovdje predvez najslabija karika.

---

image

Obećavajuća situacija za inchiku

---

---

image

Evo prilike za lov krunaša!

---

Kod sistema u kojima je varalica vezana direktno na osnovu, u slučaju zadjeva struna može puknuti bilo gdje, odmah kod varalice, ali i odmah pri površini. Kod sistema s predvezom pak, ako se već mora ostaviti u moru, sistem puca na predvezu.

Inchiku je, generalno gledano, tehnika namijenjena lovu na malo većim dubinama. Dobri rezultati ispod 35 metra dubine su rijetki i u pravilu su vezani uz mikrolokacije, dok se najbolji rezultati bilježe na dubinama od 60 metara pa dublje.

Da ne preskočimo i tu stavku, spomenut ćemo da je princip lova vrlo jednostavan. Nakon što varalica padne na dno, uz povremena odizanja i puštanja da slobodnim padom ponovno udari u dno, pušta je se da grebe po dnu dok brod plovi nošen kurentom. U slučaju osjeta griza, potrebno je kontrirati kao i u svakoj drugoj udičarskoj tehnici.

A što se terena tiče, oni su svakako priča za sebe. Dok južni Jadran obiluje ravnim poštama na kojima se inchiku bez straha može vući danima, srednji i sjeverni Jadran bogatiji su zadjevima, tako da je rizik od ostavljanja ovih skupih varalica na dnu puno veći. No, inchiku tereni svakako su zasebna tema koja zahtijeva poseban osvrt.

---

image

Ulov ne mora uvijek biti osobito bogat

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Stipanić
Goran Stipanić

Škarpine često dijele stanište s krunašima


Led se nije uzalud nosio na more


Obećavajuća situacija za inchiku


Riblji fileti su mirisniji, ali i poprilično neotporni


Evo prilike za lov krunaša!


Ulov ne mora uvijek biti osobito bogat


Boje i oblici su raznoliki


Dodavanje bljeskalice iznad varlice katkad zna dodatno pobuditi pažnju


Obje su udice u suknjici


Udice vezane kao u panulaškom sistemu


Ozbiljna varalica za ozbiljan ribolov


Spoj udica i jiga preko karabina


Ješkanje s dvije odvojene trake plašta lignje


Škarpine obožavaju inchiku


Osim jiga, i lignjica ima veliko oko

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/inchiku-sve-o-tehnici-koja-cilja-krupniju-lovinu-1196836 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09443a9f0bfaf859861bbf0543bb6533847202b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Inchiku+je+tehnika+koja+cilja+krupniju+lovinu%2C+samo+20+posto+bude+%E2%80%98sitni%C5%A1%E2%80%98.+Razlog+takvom+odnosu+nije+ni+%C4%8Dudan+niti+je+neka+posebno+%C4%8Duvana+tajna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Finchiku-sve-o-tehnici-koja-cilja-krupniju-lovinu-1196836 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Finchiku-sve-o-tehnici-koja-cilja-krupniju-lovinu-1196836 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘oranje‘ po dnu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

‘oranje‘ po dnuInchiku je tehnika koja cilja krupniju lovinu, samo 20 posto bude ‘sitniš‘. Razlog takvom odnosu nije ni čudan niti je neka posebno čuvana tajna

Piše Goran Stipanić
31. svibnja 2022. - 15:24

Inchiku je tehnika koja je izvorno zamišljena samo kao još jedna lovna jigerska varijacija. Naime, u jiganju, bilo da je riječ o klasičnom vertical jiggingu ili osuvremenjenom slow blattu, varalice se kreću u srednjem sloju mora. Istina, padnu one na dno, i popnu se do površine, ali zapravo love negdje u sredini.

Istina je isto tako da se puno zubataca i gofova baca na jigove u propadanju ili neposredno iznad dna, no činjenica je da se tim tehnikama ne lovi na samome dnu. E, upravo je zbog toga osmišljen i plasiran inchiku, kao tehnika i kao varalica.

Inchiku varalica je, bez obzira na proizvođača i na finalnu izvedbu, temeljno teški jig na koji se najčešće preko solid ringova ili preko klasičnih jakih karabina nastavljaju dvije udice vezane na dakronu ili kevlaru. Udice...

18. svibanj 2024 06:00