stdClass Object ( [id] => 1170083 [title] => Ferme, zadjevi i kantarov poučak: negostoljubive sike Japleničkog rta kriju velike ribolovne gušte [alias] => ferme-zadjevi-i-kantarov-poucak-negostoljubive-sike-japlenickog-rta-kriju-velike-ribolovne-guste [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bila je gotovo ponoć kad je telefon zazvonio. To je vrijeme kad zavaljen u trosjedu meditiram gledajući pored televizije, eventualno pijuckajući nešto prigodno. Definitivno situacija u kojoj mi se ne ustaje do telefona.

- Zašto ne zove na mobitel… - mrmljao sam i dalje gledajući pored televizije, ali je druga strana žice bila toliko uporna da nisam imao izbora.

- Bog, Lucijan je! – začulo se s druge strane. Znaš li odakle te zovem? – i ne čekajući moj odgovor, nastavi: – Iz Lamljane!

Znao sam da se spremao loviti, a budući da je on znao da ja ne mogu ići, nije me ni zvao sa sobom. To mi je proletjelo kroz glavu dok sam sa zavišću odgovarao:

- Blago tebi...

Televizija i onaj zid su trenutno dobili nekakav šugavi izgled.

- Vraga blago! U pogrešnoj sam Lamljani! A uostalom nisam mislija loviti ni u jednoj Lamljani, k vragu i Lamljane! Gledam u škver, a dubina je petnajs' centimetara.

- ?

- Tija sam do Rta Japleničkog, ali je sve zaraslo... Čuj, jesmo li mi onda na onom skretanju doli iza onog kantuna skrenuli livo ili desno?

Bodulski arboretum

Nakon vrlo kompliciranog razgovora zaključili smo da su boduli vrlo neodgovorni ljudi, jer dozvoljavaju da im zarastu staze kojima mi želimo proći. Put je bio zarašten makijom, a ono što se o makiji uči u školi, potpuna je neistina. Makiju treba doživjeti da bi se o njoj s poštovanjem moglo govoriti.

Škola kaže da je to niskorastuće mediteransko grmlje. E, pa to grmlje raste u visinu i preko tri metra s granama debljim od ljudske ruke koje tvore labirint iz kojega se nebo uopće ne vidi, a može ga se proći jedino uz pomoć snažnijeg potresa ili požara neslućenih razmjera.

Sjećam se da sam jednom prilikom, pokušavajući doći do Željine vale na otoku Ugljanu starim putem (informacija o putu je bila stara trideset godina), zaglavio u tom niskorastućem grmlju osam sati. Željinu valu sam mogao samo gledati, i to s oko dva kilometra daleke crnike, koju sam morao dobro skresati da bih joj se popeo u krošnju.

---

image
Japlenički rt najdostupniji je s mora
---

Lucijan je na svom pohodu dobro skrenuo na križanju, ali ga je na dnu uvale staza izdala i dočekala živim zidom. Nije ga uspio proći. Da je bio uporniji mogao je možda oženiti Trnoružicu i postati kraljevim zetom, ali on je, eto, odabrao ribolov u petnaest centimetara dubokom moru i ulovio, koliko se sjećam, čak nekoliko špara, dvije male podlanice i jednu ovčicu. No prije nekih desetak godina bilo je bitno drukčije...

Kao Kolumbo

Nakon silaska s trajekta u Preku, odlučili smo pustiti autobus da ode svojim zagušljivim putem. Pješačenje u rano jutro ima svoju draž, pa čak i ako se ide asfaltiranom otočnom cestom, natovaren rancima koje ni trojica uigranih šerpa ne bi mogla podići. U Kukljici smo skrenuli desno, na sljedećem križanju opet desno i dospjeli u dno Lamljane. Potom obalom uz more s kamena na kamen, sve dok se moglo.

Pred nama su u daljini ležali Kornati i Dugi otok, a za našim su leđima cvrčci vezli svoju vjekovima staru pjesmu. Bilo bi možda pravilnije reći nad našim leđima, jer je teren bio nagnut preko sedamdeset stupnjeva. Stigli smo na Rt Japlenički.

Kao što ste i sami mogli zaključiti, put nije ni po čemu bio osobito naporan ili problematičan, ali sama činjenica da smo na cilju, i to prvi put na potpuno nepoznatom terenu, ispunila nas je obojicu oduševljenjem. Mada smo znali da to nije tako, činilo nam se da su naše noge prve koje gaze po tim stijenama.

Sve je izgledalo čisto i netaknuto. Idilu su jedino kvarili rijetki udarci čekića ili nečeg sličnog što su dopirali s lijeve strane iz brodogradilišta, koje na našu nesreću ipak nije bilo dovoljno daleko. No to nam nije pokvarilo doživljaj. Bili smo znatno mlađi i tolerantniji prema svemu, a komfor nam uopće nije bio bitan. Nisu nam smetali ni komarci, ni sunce, ni žeđ.

Taktika je vražja stvar

Za većinu sitnica koje olakšavaju život ribolovcima nismo ni znali, a za većinu poznatog dijela nismo imali novca. Zato smo dojmove pili kao spužva vodu i uživali u svakom detalju.

Razvukli smo svoju skromnu opremu i zabacili sisteme.

Smjestili smo se nedaleko jedan od drugoga i počeli loviti. Plovak mi je donio trenutne rezultate. Ulov je bio vrlo šaren. Sitan doduše, ali brojnost grizeva i količina ulovljene ribe je kompenzirala nedostatak kapitalnih primjeraka. Tako je bilo kod mene.
Lucijan je svu pažnju posvetio svojim fermama. Svako malo ih je obilazio i susreo se s ozbiljnim problemom.

---

image
Ferme su stalno bile u zasjedi
---

Gotovo svako izvlačenje je donosilo zadjev, a potom desetminutno čučanje u boksu i vezivanje novog predveza. Ja sam već pri prvoj provjeri fermi, shvativši kako je dno vrlo neprijateljski raspoloženo, odlučio ostaviti ih netaknutima, dok se nešto samo ne objesi na njih. To se ubrzo i dogodilo.

Krasan kantar samoubojica počastio me je krasnim drilom. Naravno, u trenutku kada je on zategao najlon se bez problema ispravio tako da je izvlačenje zapravo bilo rutinsko. Takav je razvoj događaja s obzirom na konfiguraciju i nagnutost terena zapravo bio vrlo logičan – kad bih ja izvlačio pribor, tada bih ga zapravo zavlačio u škrape, a kada bi to radila riba, pribor bi se iz škrapa izvlačio.

Lovili smo već nekoliko sati, a Lucijan je i dalje uporno samo vezivao udice i montirao olova. Upravo sam mu htio još jednom pojasniti svoju teoriju o zavlačenju i izvlačenju kad sam ustanovio da ga nema. Jednostavno je ispario. Oprema je bila tu, ali njega nigdje. Vrijeme je prolazilo i počeo sam osjećati nelagodu koja je logaritamskom brzinom prerastala u paniku.

Druga strana

Svi moji glasni pozivi su ostajali bez odgovora, a tišina koja bi uslijedila nakon toga bivala je sve dublja. Prošlo je već više od pola sata kad se napokon začulo krckanje grana iz onih kržljavih borova za mojim leđima.

- Bija san sa druge strane... Mislija san da je nešto bolje, ali sve je to isto...

- Jesi li ti uopće normalan? Kako možeš samo tako nestati?

- Aha! Pripa si se kako ćeš nositi i moju i svoju opremu!

Nakon tako umnog razgovora, zašutjeli smo na petnaest minuta, a onda uglavili pravilo da se nikamo ne ide bez najave i izvan dosega glasa. Lucijan je nastavio raditi ono što je radio i do tada, s tim da je svako svoje kretanje komentirao, u skladu s uglavljenim pravilom:

- Idem vezati udicu!

- Idem zabaciti...

- Idem sjesti...

- Idem po olova...

- Idem jesti…

Ubrzo je pošao obojici na živce pa je ponovno postalo tiho.

---

image
Prva žrtva pohoda
---

Riba ribi...

U toj tišini pažnju mi je privuklo jato galebova, koje se stvorilo niotkuda, glasno kričeći neposredno nad morem. Prizor je bio zapanjujući. Skuše su iskakale iz mora, dok su tu i tamo površinu parale oštre peraje tuna u lovu. Galebovi su to sve promatrali iz prvog reda i histerično gutali sve do čega su mogli doći. More je kuhalo i kipjelo.

Sve se to odigravalo na manje od 150 metara metara ispred nas. Dovoljno daleko za tihu patnju i dovoljno blizu za vrlo ubrzano bilo. Sve je prošlo jednako naglo kao što je i počelo. More se smirilo, a galebovi su odletjeli.

Lucijan je konačno odlučio prestati vezivati udice i orijentirao se na plovak, što mu je znatno unaprijedilo pozitivističko gledanje na trenutačno stanje stvari - bio je nešto manje nezadovoljan i njurgav nego inače.

Dan se polako bližio kraju, a budući da je taj pohod bio zamišljen kao jednodnevan, bez noćenja pod zvijezdama, valjalo je poći kući i naravno, prije toga očistiti ribu. To smo odradili na prvom zgodnom muliću u Lamljani.

Budući da je Lucijan u kući oduvijek imao čopor vječno gladnih mačaka, nije bilo razloga za nezadržavanje sitnih kanjaca koje sam na kraju većim dijelom prepustio njemu. Ja sam zadržao svoga kantara, nekoliko fratara, jednu podlanicu i murinu koja je očito patila od nesanice.

Lucijan je isto dobro prošao. Uz gomilu sitnih kanjaca, imao je nekoliko fratara, smokvu, škrpinicu i također jednu besanu murinu. S obzirom na naše godine i opremljenost, jako dobro.

---

image
Lucijan na kraju nije bio nezadovoljan
---

Bodulski folklor

U povratku smo u sumraku, naravno, promašili stazu kojom smo došli, ali kako je taj dio otoka gusto premrežen puteljcima, bitno je bilo samo kretati se prema pravoj strani svijeta. Izbili smo na glavni put tek parsto metara niže nego što smo zamislili. Uopće nam nije smetalo. Pa sve je to samo dio bodulskog folklora...

Ovakva prisjećanja nikad ne prođu bez posljedica. Deset je sati uvečer već odavno prošlo, ali svejedno dižem slušalicu. Mada mi je mobitel nadohvat ruke zlobno koristim telefon jer znam da za javljanje mora ustati. Pa što onda? I on to meni stalno radi!

- Bog Lucijan, Kristijan je. Ma... gledao sam nešto po karti pa me zasvrbilo u tabanima... Znaš, imam ja onu moju survajvl sjekiricu... Da ovaj vikend pođemo skupa do Japleničkog?

---

image
Japlenički rt najjužnija je točka otoka Ugljana
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => avantura ZA PAMĆENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => avantura ZA PAMĆENJE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-23 12:43:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristijan Morović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-24 06:37:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-24 06:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 211 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/23\/4013017.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/4013016.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/4013015.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/4013014.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/4013013.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/23\/4013011.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Kristijan Morovi\u0107","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Japleni\u010dki rt nije gostoljubiv, ali je izda\u0161an za lov","Japleni\u010dki rt najdostupniji je s mora","Prva \u017ertva pohoda","Japleni\u010dki rt najju\u017enija je to\u010dka otoka Ugljana","Lucijan na kraju nije bio nezadovoljan","Ferme su stalno bile u zasjedi"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_4013017_1920.jpg":"1920x1080","k_4013017_1280.jpg":"1280x1280","k_4013017_1024.jpg":"1024x1024","k_4013017_640.jpg":"640x640","k_4013017_480.jpg":"480x480","k_4013017_340.jpg":"340x340","k_4013017_220.jpg":"220x220","o_4013017_1280.jpg":"1280x960","o_4013017_1024.jpg":"1024x768","o_4013017_640.jpg":"640x480","o_4013017_480.jpg":"480x360","o_4013017_340.jpg":"340x255","o_4013017_220.jpg":"220x165","h_4013017_1280.jpg":"1280x854","h_4013017_1024.jpg":"1024x683","h_4013017_640.jpg":"640x427","h_4013017_480.jpg":"480x320","h_4013017_340.jpg":"340x227","h_4013017_220.jpg":"220x147","pp_4013017_1280.jpg":"1006x1280","pp_4013017_1024.jpg":"805x1024","pp_4013017_640.jpg":"503x640","pp_4013017_480.jpg":"377x480","pp_4013017_340.jpg":"267x340","pp_4013017_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4013016_1920.jpg":"1920x1080","k_4013016_1280.jpg":"1280x1280","k_4013016_1024.jpg":"1024x1024","k_4013016_640.jpg":"640x640","k_4013016_480.jpg":"480x480","k_4013016_340.jpg":"340x340","k_4013016_220.jpg":"220x220","o_4013016_1280.jpg":"1280x960","o_4013016_1024.jpg":"1024x768","o_4013016_640.jpg":"640x480","o_4013016_480.jpg":"480x360","o_4013016_340.jpg":"340x255","o_4013016_220.jpg":"220x165","h_4013016_1280.jpg":"1280x854","h_4013016_1024.jpg":"1024x683","h_4013016_640.jpg":"640x427","h_4013016_480.jpg":"480x320","h_4013016_340.jpg":"340x227","h_4013016_220.jpg":"220x147","pp_4013016_1280.jpg":"1006x1280","pp_4013016_1024.jpg":"805x1024","pp_4013016_640.jpg":"503x640","pp_4013016_480.jpg":"377x480","pp_4013016_340.jpg":"267x340","pp_4013016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4013015_1920.jpg":"1920x1080","k_4013015_1280.jpg":"1280x1280","k_4013015_1024.jpg":"1024x1024","k_4013015_640.jpg":"640x640","k_4013015_480.jpg":"480x480","k_4013015_340.jpg":"340x340","k_4013015_220.jpg":"220x220","o_4013015_1280.jpg":"1280x853","o_4013015_1024.jpg":"1024x682","o_4013015_640.jpg":"640x426","o_4013015_480.jpg":"480x320","o_4013015_340.jpg":"340x226","o_4013015_220.jpg":"220x146","h_4013015_1280.jpg":"1280x854","h_4013015_1024.jpg":"1024x683","h_4013015_640.jpg":"640x427","h_4013015_480.jpg":"480x320","h_4013015_340.jpg":"340x227","h_4013015_220.jpg":"220x147","pp_4013015_1280.jpg":"1006x1280","pp_4013015_1024.jpg":"805x1024","pp_4013015_640.jpg":"503x640","pp_4013015_480.jpg":"377x480","pp_4013015_340.jpg":"267x340","pp_4013015_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2645","hd_4013014_1920.jpg":"1920x1080","k_4013014_1280.jpg":"1280x1280","k_4013014_1024.jpg":"1024x1024","k_4013014_640.jpg":"640x640","k_4013014_480.jpg":"480x480","k_4013014_340.jpg":"340x340","k_4013014_220.jpg":"220x220","o_4013014_1280.jpg":"1280x1763","o_4013014_1024.jpg":"1024x1410","o_4013014_640.jpg":"640x881","o_4013014_480.jpg":"480x661","o_4013014_340.jpg":"340x468","o_4013014_220.jpg":"220x303","h_4013014_1280.jpg":"1280x854","h_4013014_1024.jpg":"1024x683","h_4013014_640.jpg":"640x427","h_4013014_480.jpg":"480x320","h_4013014_340.jpg":"340x227","h_4013014_220.jpg":"220x147","pp_4013014_1280.jpg":"1006x1280","pp_4013014_1024.jpg":"805x1024","pp_4013014_640.jpg":"503x640","pp_4013014_480.jpg":"377x480","pp_4013014_340.jpg":"267x340","pp_4013014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1356","hd_4013013_1920.jpg":"1920x1080","k_4013013_1280.jpg":"1280x1280","k_4013013_1024.jpg":"1024x1024","k_4013013_640.jpg":"640x640","k_4013013_480.jpg":"480x480","k_4013013_340.jpg":"340x340","k_4013013_220.jpg":"220x220","o_4013013_1280.jpg":"1280x904","o_4013013_1024.jpg":"1024x723","o_4013013_640.jpg":"640x452","o_4013013_480.jpg":"480x339","o_4013013_340.jpg":"340x240","o_4013013_220.jpg":"220x155","h_4013013_1280.jpg":"1280x854","h_4013013_1024.jpg":"1024x683","h_4013013_640.jpg":"640x427","h_4013013_480.jpg":"480x320","h_4013013_340.jpg":"340x227","h_4013013_220.jpg":"220x147","pp_4013013_1280.jpg":"1006x1280","pp_4013013_1024.jpg":"805x1024","pp_4013013_640.jpg":"503x640","pp_4013013_480.jpg":"377x480","pp_4013013_340.jpg":"267x340","pp_4013013_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1436","hd_4013011_1920.jpg":"1920x1080","k_4013011_1280.jpg":"1280x1280","k_4013011_1024.jpg":"1024x1024","k_4013011_640.jpg":"640x640","k_4013011_480.jpg":"480x480","k_4013011_340.jpg":"340x340","k_4013011_220.jpg":"220x220","o_4013011_1280.jpg":"1280x957","o_4013011_1024.jpg":"1024x765","o_4013011_640.jpg":"640x478","o_4013011_480.jpg":"480x359","o_4013011_340.jpg":"340x254","o_4013011_220.jpg":"220x164","h_4013011_1280.jpg":"1280x854","h_4013011_1024.jpg":"1024x683","h_4013011_640.jpg":"640x427","h_4013011_480.jpg":"480x320","h_4013011_340.jpg":"340x227","h_4013011_220.jpg":"220x147","pp_4013011_1280.jpg":"1006x1280","pp_4013011_1024.jpg":"805x1024","pp_4013011_640.jpg":"503x640","pp_4013011_480.jpg":"377x480","pp_4013011_340.jpg":"267x340","pp_4013011_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7875003 Threads: 5 Questions: 1579814744 Slow queries: 4820941 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112006758 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ferme-zadjevi-i-kantarov-poucak-negostoljubive-sike-japlenickog-rta-kriju-velike-ribolovne-guste-1170083 [printLink] => /om/ribolov/ferme-zadjevi-i-kantarov-poucak-negostoljubive-sike-japlenickog-rta-kriju-velike-ribolovne-guste-1170083?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668364 [name] => japlenički rt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-23 14:24:13 [main_article_id] => 0 [alias] => japlenicki-rt [link] => /tag/japlenicki-rt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 648170 [name] => kantar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 17:10:42 [main_article_id] => 0 [alias] => kantar [link] => /tag/kantar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650549 [name] => kako loviti kantara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-kantara [link] => /tag/kako-loviti-kantara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => avantura ZA PAMĆENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ferme, zadjevi i kantarov poučak: negostoljubive sike Japleničkog rta kriju velike ribolovne gušte [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-10-45-38-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/4013017.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Kristijan Morović [mainImageDesc] => Japlenički rt nije gostoljubiv, ali je izdašan za lov [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/4013017.jpg [title] => Kristijan MorovićJaplenički rt nije gostoljubiv, ali je izdašan za lov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/4013016.jpg [title] => Japlenički rt najdostupniji je s mora ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/4013015.jpg [title] => Prva žrtva pohoda ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/4013014.jpg [title] => Japlenički rt najjužnija je točka otoka Ugljana ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/4013013.jpg [title] => Lucijan na kraju nije bio nezadovoljan ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/23/4013011.jpg [title] => Ferme su stalno bile u zasjedi ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bila je gotovo ponoć kad je telefon zazvonio. To je vrijeme kad zavaljen u trosjedu meditiram gledajući pored televizije, eventualno pijuckajući nešto prigodno. Definitivno situacija u kojoj mi se ne ustaje do telefona.

- Zašto ne zove na mobitel… - mrmljao sam i dalje gledajući pored televizije, ali je druga strana žice bila toliko uporna da nisam imao izbora.

- Bog, Lucijan je! – začulo se s druge strane. Znaš li odakle te zovem? – i ne čekajući moj odgovor, nastavi: – Iz Lamljane!

Znao sam da se spremao loviti, a budući da je on znao da ja ne mogu ići, nije me ni zvao sa sobom. To mi je proletjelo kroz glavu dok sam sa zavišću odgovarao:

- Blago tebi...

Televizija i onaj zid su trenutno dobili nekakav šugavi izgled.

- Vraga blago! U pogrešnoj sam Lamljani! A uostalom nisam mislija loviti ni u jednoj Lamljani, k vragu i Lamljane! Gledam u škver, a dubina je petnajs' centimetara.

- ?

- Tija sam do Rta Japleničkog, ali je sve zaraslo... Čuj, jesmo li mi onda na onom skretanju doli iza onog kantuna skrenuli livo ili desno?

Bodulski arboretum

Nakon vrlo kompliciranog razgovora zaključili smo da su boduli vrlo neodgovorni ljudi, jer dozvoljavaju da im zarastu staze kojima mi želimo proći. Put je bio zarašten makijom, a ono što se o makiji uči u školi, potpuna je neistina. Makiju treba doživjeti da bi se o njoj s poštovanjem moglo govoriti.

Škola kaže da je to niskorastuće mediteransko grmlje. E, pa to grmlje raste u visinu i preko tri metra s granama debljim od ljudske ruke koje tvore labirint iz kojega se nebo uopće ne vidi, a može ga se proći jedino uz pomoć snažnijeg potresa ili požara neslućenih razmjera.

Sjećam se da sam jednom prilikom, pokušavajući doći do Željine vale na otoku Ugljanu starim putem (informacija o putu je bila stara trideset godina), zaglavio u tom niskorastućem grmlju osam sati. Željinu valu sam mogao samo gledati, i to s oko dva kilometra daleke crnike, koju sam morao dobro skresati da bih joj se popeo u krošnju.

---

image
Japlenički rt najdostupniji je s mora
---

Lucijan je na svom pohodu dobro skrenuo na križanju, ali ga je na dnu uvale staza izdala i dočekala živim zidom. Nije ga uspio proći. Da je bio uporniji mogao je možda oženiti Trnoružicu i postati kraljevim zetom, ali on je, eto, odabrao ribolov u petnaest centimetara dubokom moru i ulovio, koliko se sjećam, čak nekoliko špara, dvije male podlanice i jednu ovčicu. No prije nekih desetak godina bilo je bitno drukčije...

Kao Kolumbo

Nakon silaska s trajekta u Preku, odlučili smo pustiti autobus da ode svojim zagušljivim putem. Pješačenje u rano jutro ima svoju draž, pa čak i ako se ide asfaltiranom otočnom cestom, natovaren rancima koje ni trojica uigranih šerpa ne bi mogla podići. U Kukljici smo skrenuli desno, na sljedećem križanju opet desno i dospjeli u dno Lamljane. Potom obalom uz more s kamena na kamen, sve dok se moglo.

Pred nama su u daljini ležali Kornati i Dugi otok, a za našim su leđima cvrčci vezli svoju vjekovima staru pjesmu. Bilo bi možda pravilnije reći nad našim leđima, jer je teren bio nagnut preko sedamdeset stupnjeva. Stigli smo na Rt Japlenički.

Kao što ste i sami mogli zaključiti, put nije ni po čemu bio osobito naporan ili problematičan, ali sama činjenica da smo na cilju, i to prvi put na potpuno nepoznatom terenu, ispunila nas je obojicu oduševljenjem. Mada smo znali da to nije tako, činilo nam se da su naše noge prve koje gaze po tim stijenama.

Sve je izgledalo čisto i netaknuto. Idilu su jedino kvarili rijetki udarci čekića ili nečeg sličnog što su dopirali s lijeve strane iz brodogradilišta, koje na našu nesreću ipak nije bilo dovoljno daleko. No to nam nije pokvarilo doživljaj. Bili smo znatno mlađi i tolerantniji prema svemu, a komfor nam uopće nije bio bitan. Nisu nam smetali ni komarci, ni sunce, ni žeđ.

Taktika je vražja stvar

Za većinu sitnica koje olakšavaju život ribolovcima nismo ni znali, a za većinu poznatog dijela nismo imali novca. Zato smo dojmove pili kao spužva vodu i uživali u svakom detalju.

Razvukli smo svoju skromnu opremu i zabacili sisteme.

Smjestili smo se nedaleko jedan od drugoga i počeli loviti. Plovak mi je donio trenutne rezultate. Ulov je bio vrlo šaren. Sitan doduše, ali brojnost grizeva i količina ulovljene ribe je kompenzirala nedostatak kapitalnih primjeraka. Tako je bilo kod mene.
Lucijan je svu pažnju posvetio svojim fermama. Svako malo ih je obilazio i susreo se s ozbiljnim problemom.

---

image
Ferme su stalno bile u zasjedi
---

Gotovo svako izvlačenje je donosilo zadjev, a potom desetminutno čučanje u boksu i vezivanje novog predveza. Ja sam već pri prvoj provjeri fermi, shvativši kako je dno vrlo neprijateljski raspoloženo, odlučio ostaviti ih netaknutima, dok se nešto samo ne objesi na njih. To se ubrzo i dogodilo.

Krasan kantar samoubojica počastio me je krasnim drilom. Naravno, u trenutku kada je on zategao najlon se bez problema ispravio tako da je izvlačenje zapravo bilo rutinsko. Takav je razvoj događaja s obzirom na konfiguraciju i nagnutost terena zapravo bio vrlo logičan – kad bih ja izvlačio pribor, tada bih ga zapravo zavlačio u škrape, a kada bi to radila riba, pribor bi se iz škrapa izvlačio.

Lovili smo već nekoliko sati, a Lucijan je i dalje uporno samo vezivao udice i montirao olova. Upravo sam mu htio još jednom pojasniti svoju teoriju o zavlačenju i izvlačenju kad sam ustanovio da ga nema. Jednostavno je ispario. Oprema je bila tu, ali njega nigdje. Vrijeme je prolazilo i počeo sam osjećati nelagodu koja je logaritamskom brzinom prerastala u paniku.

Druga strana

Svi moji glasni pozivi su ostajali bez odgovora, a tišina koja bi uslijedila nakon toga bivala je sve dublja. Prošlo je već više od pola sata kad se napokon začulo krckanje grana iz onih kržljavih borova za mojim leđima.

- Bija san sa druge strane... Mislija san da je nešto bolje, ali sve je to isto...

- Jesi li ti uopće normalan? Kako možeš samo tako nestati?

- Aha! Pripa si se kako ćeš nositi i moju i svoju opremu!

Nakon tako umnog razgovora, zašutjeli smo na petnaest minuta, a onda uglavili pravilo da se nikamo ne ide bez najave i izvan dosega glasa. Lucijan je nastavio raditi ono što je radio i do tada, s tim da je svako svoje kretanje komentirao, u skladu s uglavljenim pravilom:

- Idem vezati udicu!

- Idem zabaciti...

- Idem sjesti...

- Idem po olova...

- Idem jesti…

Ubrzo je pošao obojici na živce pa je ponovno postalo tiho.

---

image
Prva žrtva pohoda
---

Riba ribi...

U toj tišini pažnju mi je privuklo jato galebova, koje se stvorilo niotkuda, glasno kričeći neposredno nad morem. Prizor je bio zapanjujući. Skuše su iskakale iz mora, dok su tu i tamo površinu parale oštre peraje tuna u lovu. Galebovi su to sve promatrali iz prvog reda i histerično gutali sve do čega su mogli doći. More je kuhalo i kipjelo.

Sve se to odigravalo na manje od 150 metara metara ispred nas. Dovoljno daleko za tihu patnju i dovoljno blizu za vrlo ubrzano bilo. Sve je prošlo jednako naglo kao što je i počelo. More se smirilo, a galebovi su odletjeli.

Lucijan je konačno odlučio prestati vezivati udice i orijentirao se na plovak, što mu je znatno unaprijedilo pozitivističko gledanje na trenutačno stanje stvari - bio je nešto manje nezadovoljan i njurgav nego inače.

Dan se polako bližio kraju, a budući da je taj pohod bio zamišljen kao jednodnevan, bez noćenja pod zvijezdama, valjalo je poći kući i naravno, prije toga očistiti ribu. To smo odradili na prvom zgodnom muliću u Lamljani.

Budući da je Lucijan u kući oduvijek imao čopor vječno gladnih mačaka, nije bilo razloga za nezadržavanje sitnih kanjaca koje sam na kraju većim dijelom prepustio njemu. Ja sam zadržao svoga kantara, nekoliko fratara, jednu podlanicu i murinu koja je očito patila od nesanice.

Lucijan je isto dobro prošao. Uz gomilu sitnih kanjaca, imao je nekoliko fratara, smokvu, škrpinicu i također jednu besanu murinu. S obzirom na naše godine i opremljenost, jako dobro.

---

image
Lucijan na kraju nije bio nezadovoljan
---

Bodulski folklor

U povratku smo u sumraku, naravno, promašili stazu kojom smo došli, ali kako je taj dio otoka gusto premrežen puteljcima, bitno je bilo samo kretati se prema pravoj strani svijeta. Izbili smo na glavni put tek parsto metara niže nego što smo zamislili. Uopće nam nije smetalo. Pa sve je to samo dio bodulskog folklora...

Ovakva prisjećanja nikad ne prođu bez posljedica. Deset je sati uvečer već odavno prošlo, ali svejedno dižem slušalicu. Mada mi je mobitel nadohvat ruke zlobno koristim telefon jer znam da za javljanje mora ustati. Pa što onda? I on to meni stalno radi!

- Bog Lucijan, Kristijan je. Ma... gledao sam nešto po karti pa me zasvrbilo u tabanima... Znaš, imam ja onu moju survajvl sjekiricu... Da ovaj vikend pođemo skupa do Japleničkog?

---

image
Japlenički rt najjužnija je točka otoka Ugljana
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Kristijan Morović
Kristijan Morović
Japlenički rt nije gostoljubiv, ali je izdašan za lov

Japlenički rt najdostupniji je s mora

Prva žrtva pohoda

Japlenički rt najjužnija je točka otoka Ugljana

Lucijan na kraju nije bio nezadovoljan

Ferme su stalno bile u zasjedi
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ferme-zadjevi-i-kantarov-poucak-negostoljubive-sike-japlenickog-rta-kriju-velike-ribolovne-guste-1170083 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=102d0ebb3bc1aff87883525a106d6e6187a56097 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ferme%2C+zadjevi+i+kantarov+pou%C4%8Dak%3A+negostoljubive+sike+Japleni%C4%8Dkog+rta+kriju+velike+ribolovne+gu%C5%A1te&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fferme-zadjevi-i-kantarov-poucak-negostoljubive-sike-japlenickog-rta-kriju-velike-ribolovne-guste-1170083 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fferme-zadjevi-i-kantarov-poucak-negostoljubive-sike-japlenickog-rta-kriju-velike-ribolovne-guste-1170083 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => avantura ZA PAMĆENJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

avantura ZA PAMĆENJEFerme, zadjevi i kantarov poučak: negostoljubive sike Japleničkog rta kriju velike ribolovne gušte

Piše Kristijan Morović
24. veljače 2022. - 07:37

Bila je gotovo ponoć kad je telefon zazvonio. To je vrijeme kad zavaljen u trosjedu meditiram gledajući pored televizije, eventualno pijuckajući nešto prigodno. Definitivno situacija u kojoj mi se ne ustaje do telefona.

- Zašto ne zove na mobitel… - mrmljao sam i dalje gledajući pored televizije, ali je druga strana žice bila toliko uporna da nisam imao izbora.

- Bog, Lucijan je! – začulo se s druge strane. Znaš li odakle te zovem? – i ne čekajući moj odgovor, nastavi: – Iz Lamljane!

Znao sam da se spremao loviti, a budući da je on znao da ja ne mogu ići, nije me ni zvao sa sobom. To mi je proletjelo kroz glavu dok sam sa zavišću odgovarao:

- Blago tebi...

Televizija i onaj zid su trenutno dobili nekakav šugavi izgled.

- Vraga blago! U pogrešnoj sam Lamljani! A...

17. svibanj 2024 12:45