stdClass Object ( [id] => 1220144 [title] => U rajske zamke Paklinskih otoka najbolje je upasti izvan sezone [alias] => u-rajske-zamke-paklinskih-otoka-najbolje-je-upasti-izvan-sezone [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dobra alternativa pristajanju u hvarskoj luci je ACI marina na N strani Sv. Klementa, najvećega od Paklinskih otoka. Morem je udaljena od grada Hvara 2,4 milje.

To je sezonska marina, otvorena od proljeća do jeseni, a kao i većina ACI marina (osobito onih manjih i sezonskih) prilično je stješnjena, s preuskim razmacima između vezova, kao i između gatova. Građena je, naime, prije dosta godina, kada su jedrilice od 10 metara smatrane velikima.

Iz marine ljeti voze brze taksi-brodice do gradske luke. Cijena nije niska, a posljednja povratna veza uglavnom je prerana za noćni provod u Hvaru.

Možete naručiti i prijevoz kod nekog od brojnih hvarskih prijevoznika-barkarijola, što također neće biti jeftino. Nemojte ni pomisliti na prelazak kanala vlastitim pomoćnim čamcem, jer Paklinski kanal zna biti vrlo vjetrovit i valovit, usto i prometan, osobito poslije podne.

---

image

Hvar, 250821.
Reportaza o sukobima barkarijola na Hvaru.
Nakon nekoliko uzastopnih okrsaja barkarijola koji legalno prevoze turiste na hvarske otoke s ilegalnih brodarima koji bi trebali samo izjavljivati brodove ali to ne rade nego ih prevoze kao boat taksisti.
Na fotografiji: Josko Budrovic.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Staza kroz gustu šumu i raslinje vodi iz dna zaljeva u kojemu je marina do nasuprotne uvale Vinogradišće (oko 450 m).

Uvala Vinogradišće

Osim vezivanja u marini možete izabrati ugodno sidrenje u nekoj od uvala Paklinskih otoka. Uvala Vinogradišće najčešći je izbor nautičara. To je najistočnija duboka i dobro zaklonjena uvala s južne strane Sv. Klementa, točno nasuprot otočiću Stambedaru.

Ovdje ste zaštićeni od svih vjetrova osim od onih iz SW, a ti su ljeti vrlo rijetki. Na pješčanom dnu sidro dobro drži, a pijesak daje moru lijepu svjetloplavu boju. Ako tu zateknete mnogo plovila, osim sidrom vežite se i konopom (najbolje s dva) na obalne stijene.

Oko uvale i u neposrednoj blizini nekoliko je restorana. Jedan od njih je postao legenda: onaj obitelji Meneghello. Sada ga vodi gospođa Dagmar, nastavljajući pet generacija dugu povijest pretvaranja obiteljskog posjeda u pravo krajobrazno, botaničko i ekološko čudo, zanimljiv hortikulturni, umjetnički i gastronomski doživljaj.

Evo jednog citata: – Ta je žena-zmaj pretvorila Palmižanu u europski raj. Zato nije neobično kada tim otočićem defiliraju europski premijeri i ministri, gradonačelnici velikih gradova, svjetski poznate estradne i umjetničke zvijezde... (Jurica Körbler).

Drugo omiljeno sidrište je ono u prolazu Ždrilca, uskom kanalu kojeg s WNW strane zatvaraju otočići Borovac i Planikovac, a s E strane Marinkovac. Ovdje se mnogi sidre ponajviše zbog jednog od najboljih restorana na otočju. To je Antonio, često nazivan jednostavno Kod Patka; vlasnik mu je Ante zvani Patak (ne ljuti se kad ga tako oslovite, naprotiv!).

---

image

Luksuz u uvali Vinogradišće na otoku Sveti Klement
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Na malom pristanu ispod restorana ljeti je postavljeno nekoliko muringa. Uvalica u SE dijelu kanala plića je od 5 metara, pripazite ako ovdje sidrite. Najbolje je sidriti pod Planikovcem, ali tako da ne ometate promet kanalom.

Oprez, morska struja tu može biti pojačana, a zaštićenost od bure je loša. Na suprotnoj strani Marinkovca, u dnu uvale koja gleda prema jugu, poznati je noćni klub Carpe Diem Beach.

Više privatnosti imat ćete u nešto zapadnijim uvalama otoka Sv. Klementa. To su uvale Taršće, Soline, Okorija i Studeni bok. U posljednjoj je more zbog vrulje često nešto hladnije.

Soline su zapravo južna luka slikovitog, starog ribarskog naselja Vlaka, a malo polje u nastavku uvale prekriveno je vinogradom koji daje izvanredno vino. Uz polje je dobar restoran Dionis, a u naselju izvrstan U Tončijevu dvoru.

Pličine i grebeni

No, Paklinski otoci nisu samo raj za čula. Nautički gledano, oni kriju neke opasne zamke, pličine i grebene. Osim toga, u prolazima između otoka morske struje imaju uobičajenu brzinu od 1 do 1,5 čvorova, ali za jačega juga mogu prilično otežavati plovidbu i manevriranje (do 3 čvora).

Navodimo najopasnije prepreke, a vi ih pronađite na karti, kao biste plovili sigurno i bezbrižno. Osobito treba pripaziti na grebenastu pličinu (4,5 m) oko 500 m W od otočića Vodnjak Veli (na njemu je svjetlo: B Bl 6s 9M), kao i na pličinu (2 m) NE od istoga otoka, u prolazu između hridi Travna i Lengva (ova posljednja je opasna, jer se uočava tek iz neposredne blizine!).

W od hridi Travna je tamna i niska hrid Karbun. Hrid Lengva je također izrazito opasna, teško uočljiva. Na njoj su se jahte već nasukavale!

---

image

Paklinski otoci

---

Grebene ispred niskog rta Ražanj (Bibiča ražanj) teško je uočiti, osobito za tmurna vremena. Nadalje, pripazite na niske hridi Pločice 270 metara od otočića Stambedar, te na pličinu istoga imena (4,5 m).

Nisku i tamnu hrid Baba na ulazu u uvalu Palmižana (u kojoj je marina) već smo spomenuli; uokolo hridi je plitko, a grebenasto dno najdalje dopire prema NNE. Pličina (3 m) južno od otočića Gojca (otprilike na pola razmaka do Planikovca) pri dobroj se vidljivosti prepoznaje po zelenkastoj boji mora.

Nikako se ne može proći između sljedećih otoka: Vodnjaka Velog i Malog; Borovca (dva su – onoga pri W kraju otočja!) i Sv. Klementa; Vlake i Sv. Klementa; Borovca (istočnog!) i Planikovca.

Može se ploviti između Dobrog i Sv. Klementa (dubina 6 m);

Jerolima i Sv. Klementa (ali oprezno – 4 m); Borovca (onog istočnog!) i Sv. Klementa (7 m).

Idemo na Vis

Preploviti do Visa, pa to je mačji kašalj, reći ćete. Iz hvarske luke do viškog rta Stončica ima 10,4 milje, iz uvale Vinogradišće tek 8,7 milja. Točno – osim ako vam vrijeme nije naklonjeno.

Jer taj morski prostor, Viški kanal, može i po jakom jugu i po jakoj buri biti vraški valovit. No, treba se uzdati u ljeto i ljetni maestral, uistinu idealan vjetar za ovu etapu, za jedrenje u po‘ prove!

Ako je odluka pala da prvo plovite u grad Vis, usmjerit ćete pramac (gledano iz prolaza Ždrilca) u kurs 240, malo ulijevo od najvišeg vrha otoka Visa. Nakon 11 milja eto vas u viškoj luci.

---

image

Svjetionik Stončica je putokaz za prelazak Viškog kanala

Foto Bozo VUKICEVIC

---

Dugačka gradska riva pretvorena je u glavno pristanište za jahte, njime upravlja tvrtka Issa Adria nautika kod koje unaprijed možete rezervirati vez. Treba znati da na ovim vezovima zna biti problema.

Trajekti pri isplovljavanju i (osobito) uplovljavanju stvaraju strujanje mora koje jako baca vezane brodice naprijed-natrag. Mirnije je na murinzima u SE dijelu viškog zaljeva, ispred naselja Kut.

Ako je sve popunjeno, ili ako radije sidrite, možete to učiniti SE od samostana na poluotočiću Prirovo, pazeći pritom da niste na putanji trajekata. Sidriti se može i u uvali Stonca, neposredno N od hotelskih zdanja na W obali zaljeva.

Vis pruža sve što očekujete od turističkoga gradića, večernju zabavu i dobre restorane. No, ako preferirate posve drugi način morskih lutanja, ako mir zelenih uvala pretpostavljate bučnim lukama s glazbom sa svih strana do kasno u noć, možda ćete više cijeniti ono što nudi uvala Stončica, 1,5 milja E od Visa.

Lako ćete je locirati, na E ulaznom rtu uzdiže se jedan od glavnih jadranskih svjetionika istoga imena (B Bl 15s 30M). Uvala je duboka pola milje i sužava se prema kraju. Okružena je lijepom šumom, a u dnu uvale je plaža i pravi robinzonski restoran.

Pripazite, dubina mora je u početku vrlo velika, a već na 300 metara ispred plaže pada ispod 5 metara. Najbolje je sidriti pod W obalom uvale, uz konop s krme prema obalnim stijenama.

Budikovci, Milna, Rukavac...

Drugi prijedlog je E i SE obala otoka Visa, južno od rta Stončica. Obratite pozornost na (prvu!) Pločicu, kameni otočić oko 800 m u smjeru SSE od svjetionika, a potom zaplovite između viške obale i otoka neljubaznoga imena Greben.

Dalje je nužan još veći oprez, jer slijedi još nekoliko prepreka, prije svih (druga!) Pločica, nizak i taman greben označen crno-žutim stupom s dva nasuprotno okrenuta stošca na vrhu (kardinalna oznaka koja se obilazi s E strane.

Uskoro stižete u nautički zanimljivo područje s nekoliko otoka i uvala. Pod Velim Budikovcem lijepo je sidrište, na Ravniku je Zelena špilja, manja sestra razvikanije biševske Modre špilje. Na obali Visa stara su ribarska sela Milna i Rukavac – danas je i ovdje izraslo mnogo više vikendica no što je izvornih kuća.

---

image

Unutrašnjost Zelene špilje

Foto: Duje Klaric/Cropix

HANZA MEDIA
---

Rukavac nudi nekoliko restorana s lijepim pogledom na pučinu. Smješten u uvali otvorenoj prema E, pod samim SE rtom otoka – a ime rta, Polivalo, očigledno nije slučajno odabrano, jer na rubu otvorenoga mora ovdje po jugu zna biti itekako mokro!

To je svakako dobar razlog da od cijele ove strane otoka Visa, izložene svim vjetrovima osim maestralu, odustanete ako je najavljeno pogoršanje vremena.

Dugi povratak

Poput prva dva dana i povratak će se značajno razlikovati ovisno o ishodišnoj luci ove đite. U osnovi, vraćat ćete se putem sličnim onome kojim ste stigli ovako daleko na jug. Ako treba stići čak do Biograda ili Murtera, najbolje je šestoga dana, potegnuti čitavih 40 milja (iz Rukavca: 47) do Žirja; time će do konačnoga cilja, sedmoga dana ostati samo 18-23 milje.

Ako to možete izvesti ležernije, naime ako je cilj bitno bliži (Tribunj, Vodice, Šibenik...), lakše ćete šestoga dana od Visa prijeći do Primoštena ili Rogoznice, možda čak Zlarina ili Prvića Velog (za plovidbu do Skradina).

Pri bilo kojoj od tih kombinacija uvijek možete birati luke ili uvale koje u dolasku, prije nekoliko dana, niste posjetili. Na primjer, Stupicu Velu (ili Malu) možete zamijeniti Kaprijima (ili uvalom Potkućinom na Kakanu), Primošten Rogoznicom, Zlarin Tijašćicom itd.

Na kraju, još jedna važna napomena. Ovo je dugačka i naporna ruta, a pri njezinu završetku naći ćete se u vodama Visa, prilično daleko od kopna i polaznih luka. U povratku, posljednja dva dana, trebat će preploviti dobar komad otvorenoga mora.

Zato je nužno pažljivo pratiti vremenske prognoze i, ako treba, čak i odustati od Visa! Pouzdajte se u vlastitu odgovornu prosudbu kako se ne bi dogodilo da odvisite u viškoj luci očekujući smirivanje mora – i tako se ne uspijete vratiti zakazanoga dana...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PAKLINSKI OTOCI NISU SAMO RAJ ZA ČULA. NAUTIČKI GLEDANO, ONI KRIJU NEKE OPASNE ZAMKE, PLIČINE I GREBENE. OSIM TOGA, U PROLAZIMA IZMEĐU OTOKA MORSKE STRUJE IMAJU UOBIČAJENU BRZINU OD 1 DO 1,5 ČVOROVA, ALI ZA JAČEGA JUGA MOGU PRILIČNO OTEŽAVATI PLOVIDBU I MANEVRIRANJE ZBOG BRZINE DO ČAK 3 ČVORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PAKLINSKI OTOCI NISU SAMO RAJ ZA ČULA. NAUTIČKI GLEDANO, ONI KRIJU NEKE OPASNE ZAMKE, PLIČINE I GREBENE. OSIM TOGA, U PROLAZIMA IZMEĐU OTOKA MORSKE STRUJE IMAJU UOBIČAJENU BRZINU OD 1 DO 1,5 ČVOROVA, ALI ZA JAČEGA JUGA MOGU PRILIČNO OTEŽAVATI PLOVIDBU I MANEVRIRANJE ZBOG BRZINE DO ČAK 3 ČVORA jadranske đite 2 0 9595 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-11 14:43:29 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-30 11:05:19 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-08-30 11:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 163 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/11\/22184774.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/19096936.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/22736098.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/22736102.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/21643068.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/15595904.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/22718056.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/22796182.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/1306883.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/11\/1409288.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","HANZA MEDIA","","","Slobodna Dalmacija","HANZA MEDIA","AFP","HANZA MEDIA","","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovakvi prizori su nekima san, a nekima no\u0107na mora<\/p>","

Hvar, 250821.
\nReportaza o sukobima barkarijola na Hvaru.
\nNakon nekoliko uzastopnih okrsaja barkarijola koji legalno prevoze turiste na hvarske otoke s ilegalnih brodarima koji bi trebali samo izjavljivati brodove ali to ne rade nego ih prevoze kao boat taksisti.
\nNa fotografiji: Josko Budrovic.
","

Paklinski otoci<\/p>","

UZ OKVIR 2<\/p>","

ACI Marina Palmi\u017eana <\/em>na Svetom Klementu<\/p>\n\n

Davor Zunic\/Petar Fabijan<\/p>","

Za vrijeme Yacht Weeka u Palmi\u017eani je mravinjak
","

UZ OKVIR<\/p>\n\n

Danas otok izbjeglica, Lampedusa je dugo bila ribarska meka Hvarana<\/p>\n\n

(Photo by Alessandro SERRANO\/AFP)<\/p>","

Luksuz u uvali Vinogradi\u0161\u0107e na otoku Sveti Klement
","

Svjetionik Ston\u010dica je putokaz za prelazak Vi\u0161kog kanala<\/p>\n\n

Foto Bozo VUKICEVIC<\/p>","

Unutra\u0161njost Zelene \u0161pilje<\/p>\n\n

"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x887","hd_22184774_1920.jpg":"1920x1080","k_22184774_1280.jpg":"1280x1280","k_22184774_1024.jpg":"1024x1024","k_22184774_640.jpg":"640x640","k_22184774_480.jpg":"480x480","k_22184774_340.jpg":"340x340","k_22184774_220.jpg":"220x220","o_22184774_1280.jpg":"1280x591","o_22184774_1024.jpg":"1024x473","o_22184774_640.jpg":"640x295","o_22184774_480.jpg":"480x221","o_22184774_340.jpg":"340x157","o_22184774_220.jpg":"220x101","h_22184774_1280.jpg":"1280x854","h_22184774_1024.jpg":"1024x683","h_22184774_640.jpg":"640x427","h_22184774_480.jpg":"480x320","h_22184774_340.jpg":"340x227","h_22184774_220.jpg":"220x147","pp_22184774_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184774_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184774_640.jpg":"640x814","pp_22184774_480.jpg":"480x611","pp_22184774_340.jpg":"340x432","pp_22184774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19096936_1920.jpg":"1920x1080","k_19096936_1280.jpg":"1280x1280","k_19096936_1024.jpg":"1024x1024","k_19096936_640.jpg":"640x640","k_19096936_480.jpg":"480x480","k_19096936_340.jpg":"340x340","k_19096936_220.jpg":"220x220","o_19096936_1280.jpg":"1280x853","o_19096936_1024.jpg":"1024x682","o_19096936_640.jpg":"640x426","o_19096936_480.jpg":"480x320","o_19096936_340.jpg":"340x226","o_19096936_220.jpg":"220x146","h_19096936_1280.jpg":"1280x854","h_19096936_1024.jpg":"1024x683","h_19096936_640.jpg":"640x427","h_19096936_480.jpg":"480x320","h_19096936_340.jpg":"340x227","h_19096936_220.jpg":"220x147","pp_19096936_1280.jpg":"1280x1628","pp_19096936_1024.jpg":"1024x1303","pp_19096936_640.jpg":"640x814","pp_19096936_480.jpg":"480x611","pp_19096936_340.jpg":"340x432","pp_19096936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1576","hd_22736098_1920.jpg":"1920x1080","k_22736098_1280.jpg":"1280x1280","k_22736098_1024.jpg":"1024x1024","k_22736098_640.jpg":"640x640","k_22736098_480.jpg":"480x480","k_22736098_340.jpg":"340x340","k_22736098_220.jpg":"220x220","o_22736098_1280.jpg":"1280x1050","o_22736098_1024.jpg":"1024x840","o_22736098_640.jpg":"640x525","o_22736098_480.jpg":"480x394","o_22736098_340.jpg":"340x279","o_22736098_220.jpg":"220x180","h_22736098_1280.jpg":"1280x854","h_22736098_1024.jpg":"1024x683","h_22736098_640.jpg":"640x427","h_22736098_480.jpg":"480x320","h_22736098_340.jpg":"340x227","h_22736098_220.jpg":"220x147","pp_22736098_1280.jpg":"1280x1628","pp_22736098_1024.jpg":"1024x1303","pp_22736098_640.jpg":"640x814","pp_22736098_480.jpg":"480x611","pp_22736098_340.jpg":"340x432","pp_22736098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1834","hd_22736102_1920.jpg":"1920x1080","k_22736102_1280.jpg":"1280x1280","k_22736102_1024.jpg":"1024x1024","k_22736102_640.jpg":"640x640","k_22736102_480.jpg":"480x480","k_22736102_340.jpg":"340x340","k_22736102_220.jpg":"220x220","o_22736102_1280.jpg":"1280x1222","o_22736102_1024.jpg":"1024x978","o_22736102_640.jpg":"640x611","o_22736102_480.jpg":"480x458","o_22736102_340.jpg":"340x324","o_22736102_220.jpg":"220x210","h_22736102_1280.jpg":"1280x854","h_22736102_1024.jpg":"1024x683","h_22736102_640.jpg":"640x427","h_22736102_480.jpg":"480x320","h_22736102_340.jpg":"340x227","h_22736102_220.jpg":"220x147","pp_22736102_1280.jpg":"1280x1628","pp_22736102_1024.jpg":"1024x1303","pp_22736102_640.jpg":"640x814","pp_22736102_480.jpg":"480x611","pp_22736102_340.jpg":"340x432","pp_22736102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x600","hd_21643068_1920.jpg":"1920x1080","k_21643068_1280.jpg":"1280x1280","k_21643068_1024.jpg":"1024x1024","k_21643068_640.jpg":"640x640","k_21643068_480.jpg":"480x480","k_21643068_340.jpg":"340x340","k_21643068_220.jpg":"220x220","o_21643068_1280.jpg":"1280x640","o_21643068_1024.jpg":"1024x512","o_21643068_640.jpg":"640x320","o_21643068_480.jpg":"480x240","o_21643068_340.jpg":"340x170","o_21643068_220.jpg":"220x110","h_21643068_1280.jpg":"1280x854","h_21643068_1024.jpg":"1024x683","h_21643068_640.jpg":"640x427","h_21643068_480.jpg":"480x320","h_21643068_340.jpg":"340x227","h_21643068_220.jpg":"220x147","pp_21643068_1280.jpg":"1280x1628","pp_21643068_1024.jpg":"1024x1303","pp_21643068_640.jpg":"640x814","pp_21643068_480.jpg":"480x611","pp_21643068_340.jpg":"340x432","pp_21643068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_15595904_1920.jpg":"1920x1080","k_15595904_1280.jpg":"1280x1280","k_15595904_1024.jpg":"1024x1024","k_15595904_640.jpg":"640x640","k_15595904_480.jpg":"480x480","k_15595904_340.jpg":"340x340","k_15595904_220.jpg":"220x220","o_15595904_1280.jpg":"1280x799","o_15595904_1024.jpg":"1024x639","o_15595904_640.jpg":"640x399","o_15595904_480.jpg":"480x299","o_15595904_340.jpg":"340x212","o_15595904_220.jpg":"220x137","h_15595904_1280.jpg":"1280x854","h_15595904_1024.jpg":"1024x683","h_15595904_640.jpg":"640x427","h_15595904_480.jpg":"480x320","h_15595904_340.jpg":"340x227","h_15595904_220.jpg":"220x147","pp_15595904_1280.jpg":"1280x1628","pp_15595904_1024.jpg":"1024x1303","pp_15595904_640.jpg":"640x814","pp_15595904_480.jpg":"480x611","pp_15595904_340.jpg":"340x432","pp_15595904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22718056_1920.jpg":"1920x1080","k_22718056_1280.jpg":"1280x1280","k_22718056_1024.jpg":"1024x1024","k_22718056_640.jpg":"640x640","k_22718056_480.jpg":"480x480","k_22718056_340.jpg":"340x340","k_22718056_220.jpg":"220x220","o_22718056_1280.jpg":"1280x853","o_22718056_1024.jpg":"1024x682","o_22718056_640.jpg":"640x426","o_22718056_480.jpg":"480x320","o_22718056_340.jpg":"340x226","o_22718056_220.jpg":"220x146","h_22718056_1280.jpg":"1280x854","h_22718056_1024.jpg":"1024x683","h_22718056_640.jpg":"640x427","h_22718056_480.jpg":"480x320","h_22718056_340.jpg":"340x227","h_22718056_220.jpg":"220x147","pp_22718056_1280.jpg":"1280x1628","pp_22718056_1024.jpg":"1024x1303","pp_22718056_640.jpg":"640x814","pp_22718056_480.jpg":"480x611","pp_22718056_340.jpg":"340x432","pp_22718056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_22796182_1920.jpg":"1920x1080","k_22796182_1280.jpg":"1280x1280","k_22796182_1024.jpg":"1024x1024","k_22796182_640.jpg":"640x640","k_22796182_480.jpg":"480x480","k_22796182_340.jpg":"340x340","k_22796182_220.jpg":"220x220","o_22796182_1280.jpg":"1280x839","o_22796182_1024.jpg":"1024x671","o_22796182_640.jpg":"640x419","o_22796182_480.jpg":"480x314","o_22796182_340.jpg":"340x222","o_22796182_220.jpg":"220x144","h_22796182_1280.jpg":"1280x854","h_22796182_1024.jpg":"1024x683","h_22796182_640.jpg":"640x427","h_22796182_480.jpg":"480x320","h_22796182_340.jpg":"340x227","h_22796182_220.jpg":"220x147","pp_22796182_1280.jpg":"1280x1628","pp_22796182_1024.jpg":"1024x1303","pp_22796182_640.jpg":"640x814","pp_22796182_480.jpg":"480x611","pp_22796182_340.jpg":"340x432","pp_22796182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_1306883_1920.jpg":"1920x1080","k_1306883_1280.jpg":"1280x1280","k_1306883_1024.jpg":"1024x1024","k_1306883_640.jpg":"640x640","k_1306883_480.jpg":"480x480","k_1306883_340.jpg":"340x340","k_1306883_220.jpg":"220x220","o_1306883_1280.jpg":"1280x853","o_1306883_1024.jpg":"1024x682","o_1306883_640.jpg":"640x426","o_1306883_480.jpg":"480x320","o_1306883_340.jpg":"340x226","o_1306883_220.jpg":"220x146","h_1306883_1280.jpg":"1280x854","h_1306883_1024.jpg":"1024x683","h_1306883_640.jpg":"640x427","h_1306883_480.jpg":"480x320","h_1306883_340.jpg":"340x227","h_1306883_220.jpg":"220x147","pp_1306883_1280.jpg":"1280x1628","pp_1306883_1024.jpg":"1024x1303","pp_1306883_640.jpg":"640x814","pp_1306883_480.jpg":"480x611","pp_1306883_340.jpg":"340x432","pp_1306883_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1319","hd_1409288_1920.jpg":"1920x1080","k_1409288_1280.jpg":"1280x1280","k_1409288_1024.jpg":"1024x1024","k_1409288_640.jpg":"640x640","k_1409288_480.jpg":"480x480","k_1409288_340.jpg":"340x340","k_1409288_220.jpg":"220x220","o_1409288_1280.jpg":"1280x879","o_1409288_1024.jpg":"1024x703","o_1409288_640.jpg":"640x439","o_1409288_480.jpg":"480x329","o_1409288_340.jpg":"340x233","o_1409288_220.jpg":"220x151","h_1409288_1280.jpg":"1280x854","h_1409288_1024.jpg":"1024x683","h_1409288_640.jpg":"640x427","h_1409288_480.jpg":"480x320","h_1409288_340.jpg":"340x227","h_1409288_220.jpg":"220x147","pp_1409288_1280.jpg":"1280x1628","pp_1409288_1024.jpg":"1024x1303","pp_1409288_640.jpg":"640x814","pp_1409288_480.jpg":"480x611","pp_1409288_340.jpg":"340x432","pp_1409288_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7586103 Threads: 1 Questions: 1614106291 Slow queries: 4791209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110865207 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/u-rajske-zamke-paklinskih-otoka-najbolje-je-upasti-izvan-sezone-1220144 [printLink] => /om/nautika/u-rajske-zamke-paklinskih-otoka-najbolje-je-upasti-izvan-sezone-1220144?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 250781 [name] => paklinski otoci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => paklinski-otoci [link] => /tag/paklinski-otoci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PAKLINSKI OTOCI NISU SAMO RAJ ZA ČULA. NAUTIČKI GLEDANO, ONI KRIJU NEKE OPASNE ZAMKE, PLIČINE I GREBENE. OSIM TOGA, U PROLAZIMA IZMEĐU OTOKA MORSKE STRUJE IMAJU UOBIČAJENU BRZINU OD 1 DO 1,5 ČVOROVA, ALI ZA JAČEGA JUGA MOGU PRILIČNO OTEŽAVATI PLOVIDBU I MANEVRIRANJE ZBOG BRZINE DO ČAK 3 ČVORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U rajske zamke Paklinskih otoka najbolje je upasti izvan sezone [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/22184774.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Ovakvi prizori su nekima san, a nekima noćna mora

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/22184774.jpg [title] => Shutterstock

Ovakvi prizori su nekima san, a nekima noćna mora

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/19096936.jpg [title] => HANZA MEDIA

Hvar, 250821.
Reportaza o sukobima barkarijola na Hvaru.
Nakon nekoliko uzastopnih okrsaja barkarijola koji legalno prevoze turiste na hvarske otoke s ilegalnih brodarima koji bi trebali samo izjavljivati brodove ali to ne rade nego ih prevoze kao boat taksisti.
Na fotografiji: Josko Budrovic.
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/22736098.jpg [title] =>

Paklinski otoci

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/22736102.jpg [title] =>

UZ OKVIR 2

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/21643068.jpg [title] => Slobodna Dalmacija

ACI Marina Palmižana na Svetom Klementu

Davor Zunic/Petar Fabijan

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/15595904.jpg [title] => HANZA MEDIA

Za vrijeme Yacht Weeka u Palmižani je mravinjak
) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/22718056.jpg [title] => AFP

UZ OKVIR

Danas otok izbjeglica, Lampedusa je dugo bila ribarska meka Hvarana

(Photo by Alessandro SERRANO/AFP)

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/22796182.jpg [title] => HANZA MEDIA

Luksuz u uvali Vinogradišće na otoku Sveti Klement
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/1306883.jpg [title] =>

Svjetionik Stončica je putokaz za prelazak Viškog kanala

Foto Bozo VUKICEVIC

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/11/1409288.jpg [title] => HANZA MEDIA

Unutrašnjost Zelene špilje

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Dobra alternativa pristajanju u hvarskoj luci je ACI marina na N strani Sv. Klementa, najvećega od Paklinskih otoka. Morem je udaljena od grada Hvara 2,4 milje.

To je sezonska marina, otvorena od proljeća do jeseni, a kao i većina ACI marina (osobito onih manjih i sezonskih) prilično je stješnjena, s preuskim razmacima između vezova, kao i između gatova. Građena je, naime, prije dosta godina, kada su jedrilice od 10 metara smatrane velikima.

Iz marine ljeti voze brze taksi-brodice do gradske luke. Cijena nije niska, a posljednja povratna veza uglavnom je prerana za noćni provod u Hvaru.

Možete naručiti i prijevoz kod nekog od brojnih hvarskih prijevoznika-barkarijola, što također neće biti jeftino. Nemojte ni pomisliti na prelazak kanala vlastitim pomoćnim čamcem, jer Paklinski kanal zna biti vrlo vjetrovit i valovit, usto i prometan, osobito poslije podne.

---

image

Hvar, 250821.
Reportaza o sukobima barkarijola na Hvaru.
Nakon nekoliko uzastopnih okrsaja barkarijola koji legalno prevoze turiste na hvarske otoke s ilegalnih brodarima koji bi trebali samo izjavljivati brodove ali to ne rade nego ih prevoze kao boat taksisti.
Na fotografiji: Josko Budrovic.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Staza kroz gustu šumu i raslinje vodi iz dna zaljeva u kojemu je marina do nasuprotne uvale Vinogradišće (oko 450 m).

Uvala Vinogradišće

Osim vezivanja u marini možete izabrati ugodno sidrenje u nekoj od uvala Paklinskih otoka. Uvala Vinogradišće najčešći je izbor nautičara. To je najistočnija duboka i dobro zaklonjena uvala s južne strane Sv. Klementa, točno nasuprot otočiću Stambedaru.

Ovdje ste zaštićeni od svih vjetrova osim od onih iz SW, a ti su ljeti vrlo rijetki. Na pješčanom dnu sidro dobro drži, a pijesak daje moru lijepu svjetloplavu boju. Ako tu zateknete mnogo plovila, osim sidrom vežite se i konopom (najbolje s dva) na obalne stijene.

Oko uvale i u neposrednoj blizini nekoliko je restorana. Jedan od njih je postao legenda: onaj obitelji Meneghello. Sada ga vodi gospođa Dagmar, nastavljajući pet generacija dugu povijest pretvaranja obiteljskog posjeda u pravo krajobrazno, botaničko i ekološko čudo, zanimljiv hortikulturni, umjetnički i gastronomski doživljaj.

Evo jednog citata: – Ta je žena-zmaj pretvorila Palmižanu u europski raj. Zato nije neobično kada tim otočićem defiliraju europski premijeri i ministri, gradonačelnici velikih gradova, svjetski poznate estradne i umjetničke zvijezde... (Jurica Körbler).

Drugo omiljeno sidrište je ono u prolazu Ždrilca, uskom kanalu kojeg s WNW strane zatvaraju otočići Borovac i Planikovac, a s E strane Marinkovac. Ovdje se mnogi sidre ponajviše zbog jednog od najboljih restorana na otočju. To je Antonio, često nazivan jednostavno Kod Patka; vlasnik mu je Ante zvani Patak (ne ljuti se kad ga tako oslovite, naprotiv!).

---

image

Luksuz u uvali Vinogradišće na otoku Sveti Klement
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Na malom pristanu ispod restorana ljeti je postavljeno nekoliko muringa. Uvalica u SE dijelu kanala plića je od 5 metara, pripazite ako ovdje sidrite. Najbolje je sidriti pod Planikovcem, ali tako da ne ometate promet kanalom.

Oprez, morska struja tu može biti pojačana, a zaštićenost od bure je loša. Na suprotnoj strani Marinkovca, u dnu uvale koja gleda prema jugu, poznati je noćni klub Carpe Diem Beach.

Više privatnosti imat ćete u nešto zapadnijim uvalama otoka Sv. Klementa. To su uvale Taršće, Soline, Okorija i Studeni bok. U posljednjoj je more zbog vrulje često nešto hladnije.

Soline su zapravo južna luka slikovitog, starog ribarskog naselja Vlaka, a malo polje u nastavku uvale prekriveno je vinogradom koji daje izvanredno vino. Uz polje je dobar restoran Dionis, a u naselju izvrstan U Tončijevu dvoru.

Pličine i grebeni

No, Paklinski otoci nisu samo raj za čula. Nautički gledano, oni kriju neke opasne zamke, pličine i grebene. Osim toga, u prolazima između otoka morske struje imaju uobičajenu brzinu od 1 do 1,5 čvorova, ali za jačega juga mogu prilično otežavati plovidbu i manevriranje (do 3 čvora).

Navodimo najopasnije prepreke, a vi ih pronađite na karti, kao biste plovili sigurno i bezbrižno. Osobito treba pripaziti na grebenastu pličinu (4,5 m) oko 500 m W od otočića Vodnjak Veli (na njemu je svjetlo: B Bl 6s 9M), kao i na pličinu (2 m) NE od istoga otoka, u prolazu između hridi Travna i Lengva (ova posljednja je opasna, jer se uočava tek iz neposredne blizine!).

W od hridi Travna je tamna i niska hrid Karbun. Hrid Lengva je također izrazito opasna, teško uočljiva. Na njoj su se jahte već nasukavale!

---

image

Paklinski otoci

---

Grebene ispred niskog rta Ražanj (Bibiča ražanj) teško je uočiti, osobito za tmurna vremena. Nadalje, pripazite na niske hridi Pločice 270 metara od otočića Stambedar, te na pličinu istoga imena (4,5 m).

Nisku i tamnu hrid Baba na ulazu u uvalu Palmižana (u kojoj je marina) već smo spomenuli; uokolo hridi je plitko, a grebenasto dno najdalje dopire prema NNE. Pličina (3 m) južno od otočića Gojca (otprilike na pola razmaka do Planikovca) pri dobroj se vidljivosti prepoznaje po zelenkastoj boji mora.

Nikako se ne može proći između sljedećih otoka: Vodnjaka Velog i Malog; Borovca (dva su – onoga pri W kraju otočja!) i Sv. Klementa; Vlake i Sv. Klementa; Borovca (istočnog!) i Planikovca.

Može se ploviti između Dobrog i Sv. Klementa (dubina 6 m);

Jerolima i Sv. Klementa (ali oprezno – 4 m); Borovca (onog istočnog!) i Sv. Klementa (7 m).

Idemo na Vis

Preploviti do Visa, pa to je mačji kašalj, reći ćete. Iz hvarske luke do viškog rta Stončica ima 10,4 milje, iz uvale Vinogradišće tek 8,7 milja. Točno – osim ako vam vrijeme nije naklonjeno.

Jer taj morski prostor, Viški kanal, može i po jakom jugu i po jakoj buri biti vraški valovit. No, treba se uzdati u ljeto i ljetni maestral, uistinu idealan vjetar za ovu etapu, za jedrenje u po‘ prove!

Ako je odluka pala da prvo plovite u grad Vis, usmjerit ćete pramac (gledano iz prolaza Ždrilca) u kurs 240, malo ulijevo od najvišeg vrha otoka Visa. Nakon 11 milja eto vas u viškoj luci.

---

image

Svjetionik Stončica je putokaz za prelazak Viškog kanala

Foto Bozo VUKICEVIC

---

Dugačka gradska riva pretvorena je u glavno pristanište za jahte, njime upravlja tvrtka Issa Adria nautika kod koje unaprijed možete rezervirati vez. Treba znati da na ovim vezovima zna biti problema.

Trajekti pri isplovljavanju i (osobito) uplovljavanju stvaraju strujanje mora koje jako baca vezane brodice naprijed-natrag. Mirnije je na murinzima u SE dijelu viškog zaljeva, ispred naselja Kut.

Ako je sve popunjeno, ili ako radije sidrite, možete to učiniti SE od samostana na poluotočiću Prirovo, pazeći pritom da niste na putanji trajekata. Sidriti se može i u uvali Stonca, neposredno N od hotelskih zdanja na W obali zaljeva.

Vis pruža sve što očekujete od turističkoga gradića, večernju zabavu i dobre restorane. No, ako preferirate posve drugi način morskih lutanja, ako mir zelenih uvala pretpostavljate bučnim lukama s glazbom sa svih strana do kasno u noć, možda ćete više cijeniti ono što nudi uvala Stončica, 1,5 milja E od Visa.

Lako ćete je locirati, na E ulaznom rtu uzdiže se jedan od glavnih jadranskih svjetionika istoga imena (B Bl 15s 30M). Uvala je duboka pola milje i sužava se prema kraju. Okružena je lijepom šumom, a u dnu uvale je plaža i pravi robinzonski restoran.

Pripazite, dubina mora je u početku vrlo velika, a već na 300 metara ispred plaže pada ispod 5 metara. Najbolje je sidriti pod W obalom uvale, uz konop s krme prema obalnim stijenama.

Budikovci, Milna, Rukavac...

Drugi prijedlog je E i SE obala otoka Visa, južno od rta Stončica. Obratite pozornost na (prvu!) Pločicu, kameni otočić oko 800 m u smjeru SSE od svjetionika, a potom zaplovite između viške obale i otoka neljubaznoga imena Greben.

Dalje je nužan još veći oprez, jer slijedi još nekoliko prepreka, prije svih (druga!) Pločica, nizak i taman greben označen crno-žutim stupom s dva nasuprotno okrenuta stošca na vrhu (kardinalna oznaka koja se obilazi s E strane.

Uskoro stižete u nautički zanimljivo područje s nekoliko otoka i uvala. Pod Velim Budikovcem lijepo je sidrište, na Ravniku je Zelena špilja, manja sestra razvikanije biševske Modre špilje. Na obali Visa stara su ribarska sela Milna i Rukavac – danas je i ovdje izraslo mnogo više vikendica no što je izvornih kuća.

---

image

Unutrašnjost Zelene špilje

Foto: Duje Klaric/Cropix

HANZA MEDIA
---

Rukavac nudi nekoliko restorana s lijepim pogledom na pučinu. Smješten u uvali otvorenoj prema E, pod samim SE rtom otoka – a ime rta, Polivalo, očigledno nije slučajno odabrano, jer na rubu otvorenoga mora ovdje po jugu zna biti itekako mokro!

To je svakako dobar razlog da od cijele ove strane otoka Visa, izložene svim vjetrovima osim maestralu, odustanete ako je najavljeno pogoršanje vremena.

Dugi povratak

Poput prva dva dana i povratak će se značajno razlikovati ovisno o ishodišnoj luci ove đite. U osnovi, vraćat ćete se putem sličnim onome kojim ste stigli ovako daleko na jug. Ako treba stići čak do Biograda ili Murtera, najbolje je šestoga dana, potegnuti čitavih 40 milja (iz Rukavca: 47) do Žirja; time će do konačnoga cilja, sedmoga dana ostati samo 18-23 milje.

Ako to možete izvesti ležernije, naime ako je cilj bitno bliži (Tribunj, Vodice, Šibenik...), lakše ćete šestoga dana od Visa prijeći do Primoštena ili Rogoznice, možda čak Zlarina ili Prvića Velog (za plovidbu do Skradina).

Pri bilo kojoj od tih kombinacija uvijek možete birati luke ili uvale koje u dolasku, prije nekoliko dana, niste posjetili. Na primjer, Stupicu Velu (ili Malu) možete zamijeniti Kaprijima (ili uvalom Potkućinom na Kakanu), Primošten Rogoznicom, Zlarin Tijašćicom itd.

Na kraju, još jedna važna napomena. Ovo je dugačka i naporna ruta, a pri njezinu završetku naći ćete se u vodama Visa, prilično daleko od kopna i polaznih luka. U povratku, posljednja dva dana, trebat će preploviti dobar komad otvorenoga mora.

Zato je nužno pažljivo pratiti vremenske prognoze i, ako treba, čak i odustati od Visa! Pouzdajte se u vlastitu odgovornu prosudbu kako se ne bi dogodilo da odvisite u viškoj luci očekujući smirivanje mora – i tako se ne uspijete vratiti zakazanoga dana...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock HANZA MEDIA Slobodna Dalmacija HANZA MEDIA AFP HANZA MEDIA HANZA MEDIA
Shutterstock

Ovakvi prizori su nekima san, a nekima noćna mora

HANZA MEDIA

Hvar, 250821.
Reportaza o sukobima barkarijola na Hvaru.
Nakon nekoliko uzastopnih okrsaja barkarijola koji legalno prevoze turiste na hvarske otoke s ilegalnih brodarima koji bi trebali samo izjavljivati brodove ali to ne rade nego ih prevoze kao boat taksisti.
Na fotografiji: Josko Budrovic.


Paklinski otoci


UZ OKVIR 2

Slobodna Dalmacija

ACI Marina Palmižana na Svetom Klementu

Davor Zunic/Petar Fabijan

HANZA MEDIA

Za vrijeme Yacht Weeka u Palmižani je mravinjak

AFP

UZ OKVIR

Danas otok izbjeglica, Lampedusa je dugo bila ribarska meka Hvarana

(Photo by Alessandro SERRANO/AFP)

HANZA MEDIA

Luksuz u uvali Vinogradišće na otoku Sveti Klement


Svjetionik Stončica je putokaz za prelazak Viškog kanala

Foto Bozo VUKICEVIC

HANZA MEDIA

Unutrašnjost Zelene špilje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/u-rajske-zamke-paklinskih-otoka-najbolje-je-upasti-izvan-sezone-1220144 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db5458fcd36f66057e30fed333b6a9bac2cdd5ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+rajske+zamke+Paklinskih+otoka+najbolje+je+upasti+izvan+sezone&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fu-rajske-zamke-paklinskih-otoka-najbolje-je-upasti-izvan-sezone-1220144 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fu-rajske-zamke-paklinskih-otoka-najbolje-je-upasti-izvan-sezone-1220144 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => PAKLINSKI OTOCI NISU SAMO RAJ ZA ČULA. NAUTIČKI GLEDANO, ONI KRIJU NEKE OPASNE ZAMKE, PLIČINE I GREBENE. OSIM TOGA, U PROLAZIMA IZMEĐU OTOKA MORSKE STRUJE IMAJU UOBIČAJENU BRZINU OD 1 DO 1,5 ČVOROVA, ALI ZA JAČEGA JUGA MOGU PRILIČNO OTEŽAVATI PLOVIDBU I MANEVRIRANJE ZBOG BRZINE DO ČAK 3 ČVORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteU rajske zamke Paklinskih otoka najbolje je upasti izvan sezone

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE
30. kolovoza 2022. - 13:00

Dobra alternativa pristajanju u hvarskoj luci je ACI marina na N strani Sv. Klementa, najvećega od Paklinskih otoka. Morem je udaljena od grada Hvara 2,4 milje.

To je sezonska marina, otvorena od proljeća do jeseni, a kao i većina ACI marina (osobito onih manjih i sezonskih) prilično je stješnjena, s preuskim razmacima između vezova, kao i između gatova. Građena je, naime, prije dosta godina, kada su jedrilice od 10 metara smatrane velikima.

Iz marine ljeti voze brze taksi-brodice do gradske luke. Cijena nije niska, a posljednja povratna veza uglavnom je prerana za noćni provod u Hvaru.

Možete naručiti i prijevoz kod nekog od brojnih hvarskih prijevoznika-barkarijola, što također neće biti jeftino. Nemojte ni pomisliti na prelazak kanala vlastitim pomoćnim čamcem, jer...

13. svibanj 2024 05:05