StoryEditorOCM

na kioscimaU prodaji novi broj Otvorenog mora: male pente predvode električnu revoluciju!

Piše OM
7. travnja 2023. - 09:13

Nezaustavljivi trend elektrifikacije cestovnog prometa sve prisutniji je i u nautici iako je malo poznato da je prvi električni brod plovio daleke 1839. godine. Kao i u prvoj fazi popularizacije automobila na struju, glavna prepreka je infrastruktura jer uz obalu gotovo nema dostupnih brzih punionica.

Iako se već i na našem tržištu nude pente ekvivalenta snage 150 konja, u žiži interesa su male pente od jednog do dva kilovata za bajbote i manja plovila sa zadovoljavajućom autonomijom od sat-dva vremena. Njih se može puniti na običnoj utičnici u marini i sve više proizvođača ulazi na tržište što će donijeti i povoljnije cijene, o čemu pišemo u novome broju Otvorenog mora.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Tema travanjskoga izdanja su pomorska zvanja u svjetlu razvoja autonomnih i električnih plovila. Dva neovisna skupa na Pomorskome fakultetu otvorila su mnoga pitanja i dijelom smirila duhove među pomorcima zabrinutima za budućnost svojih poslova.

Promjena će nesumnjivo biti, i to velikih, ali s prilagodbom naših obrazovnih institucija možemo se dobro pripremiti, pa čak postati i edukacijski centar za pomorce iz cijeloga svijeta.

image

Simulatori pripremaju pomorce za buduće izazove
 

Tom Dubravec/Cropix

Dok je za većinu malih ribolovaca pitanje kako doći do plijena, profesionalcima je jednako velik izazov kako brzo doći do kupaca. U nedostatku burze oslanjaju se na nakupce, neki pokušavaju s izravnom prodajom uz rivu, a dovitljivi splitski studenti su razvili mobilnu aplikaciju za učinkoviti plasman robe čim se ulovi.

image

Odabir udice za komarču

Na testu predstavljamo moderni čarterski katamaran Bali 4.4 Open Space, pravu vilu na dva trupa. Uz to preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

02. lipanj 2024 05:41