StoryEditorOCM

NA KIOSCIMATestovi brodova, ribolovni savjeti, kolumne... Evo što sve donosimo u novom broju Otvorenog mora

Piše OM
8. lipnja 2024. - 10:26

Još od vremena parobroda, vijčani propeler je preživio sve tehnološke revolucije u brodskim motorima. Uz manje modifikacije koncept mu je ostao isti, no tomu je izgleda došao kraj jer se pojavljuju nova rješenja koja bi mogla prekinuti taj stoljetni san.

Švicarska tvrtka ABB marine nakon dugoga istraživanja predstavila je rješenje Dynafin, rotirajući elektromotorni disk s pet okomitih lopatica koje se mogu neovisno zakretati i vrlo učinkovito pokretati brod bez kormila. Kombinirani učinak rotacije diska i noževa oponaša kretanje kitova i može se prilagoditi svakoj vrsti broda. Uz membranski i perajni pogon francuske tvrtke Finx koji ovoga ljeta stiže na tržište, svijet nautike se doista nalazi na prekretnici o čemu pišemo u novome broju Otvorenog mora.

image

Propeleri budućnosti

Alge su za većinu brodovlasnika mrski neprijatelji, ali neke bi se vrste mogle lijepo iskoristiti. U svijetu kozmetike su već dugo prisutne, polako se širi primjena u gastronomiji, no najviše efekta bi mogle imati kao prirodni filteri za onečišćena morska područja. U konačnici se njihova biomasa može iskoristiti za proizvodnju goriva.

image

Alge kao prirodni filteri
 

Cropix

Ekologija je bila i jedna od glavnih tema ovogodišnjeg nautičkog sajma u Veneciji gdje smo prisustvovali paradi brojnih električnih modela, ali i predstavljanju prvoga lanca vodikovih punionica čime bi taj energent mogao biti zečena alternativa baterijskoj revoluciji, pogotovo za veće motorne brodove.

Na testu predstavljamo dva zanimljiva glisera, egipatski Viga Ultra 22 i domaću Pelagosu 33, Oslić kao kočarski ulov može se u ovo doba godine dosegnuti i udičarskim alatimam a kako mu složiti neodoljivu hibridnu ješku savjetuje Šime Duvančić. Iz novoga broja preporučujemo kolumne Tonke Alujević, Marijana Žuvića, Ede Šegvića, Damira Višića, Alena Solde i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe, uz nautičku kartu Jadrana kao dar za sve vjerne čitatelje. 

image

Novi broj Otvorenog mora

08. lipanj 2024 10:27