StoryEditorOCM

nautičko jedroSvečana dodjela priznanja: ACI marina Rovinj najbolja je na Jadranu! Evo popisa nagrađenih

Piše Barbara Ban/JL
22. rujna 2023. - 09:28

ACI marina Rovinj najbolja je marina na Jadranu. Ocijenili su tako nautičari, ali i novinari Jutarnjeg lista u sklopu akcije Nautičko jedro Jutarnjeg lista. Drugo mjesto pripalo je marini Palmižana, a treće mjesto marini Frapa u Rogoznici. Najveći lanac marina na Mediteranu, ACI, osvojio je i priznanje za zaštitu okoliša i ekologiju koje je pripalo ACI marini Cres, priznanje za gastronomiju otišlo je u ACI marinu Dubrovnik, a priznanje za najljubazniju hrvatsku marinu dobila je marina Korkyra. Posebno priznanje za ulaganje u nautički turizam dobila je marina Punat.

Nagrade su danas podijeljene u restoranu Primi terreni u Rovinju. Nakon 55 dana plovidbe, više od 1000 prijeđenih milja od Dubrovnika do Umaga, obilaska 25 hrvatskih marina i 40-ak destinacija, 22 hrvatska otoka i 15-ak uvala, brojnih anketa s gostima i druženja s osobljem marina, predstavnici Nautičkog jedra Jutarnjeg lista predstavili su dugo iščekivane rezultate o iskustvima nautičara koji su ovog ljeta boravili u Hrvatskoj. U tome im je pomoglo 11 ponajboljih hrvatskih novinara Jutarnjeg lista koji su neumorno pisali reportaže. I ove godine potvrdili su prošlogodišnji rekord u čitanosti - prilozi Nautičkog jedra imali su više od 1,54 milijuna pregleda.

- Nautičko Jedro je jedinstvena medijska akcija obilaska Jadrana u kojoj imamo novinarsku posadu koja plovi, fotografira, snima i piše. Kroz sedam godina objavili smo stotine zanimljivih priča i danas imamo projekt koji objedinjuje velike ljetne priče i promociju nautike kao jedne od važnijih grana turizma i gospodarstva. Posebno smo zadovoljni zbog velikog dosega naših priča i interesa čitatelja za ovu temu - rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

image

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista

Tomislav Krišto/Cropix

Prilikom svečane dodjele predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić čestitao je svim kolegama na uspješnim rezultatima.

- Osvojeno prvo i drugo mjesto zaista je vrijedna potvrda izvrsnosti te dokaz da kontinuirana ulaganja u kvalitetu i osoblje nikada ne prolaze neprimijećeno kod naših gostiju. Zahvalni smo na prilici da ovogodišnju veliku 40. obljetnicu našeg Društva okrunimo i ovim važnim iskorakom te smo iznimno ponosni što smo i ove sezone predstavljali našu zemlju u najboljem mogućem svjetlu, što naposljetku potvrđuje upravo zadovoljstvo gostiju - poručio je Pavić. Priznanja je dobitnicima uručila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je istaknula da je nautički turizam jedan od najistaknutijih dijelova hrvatske turističke ponude.

image

Svečana dodjela nagrada projekta Nautičko jedro

Ivan Validžić/Cropix

- Prošli tjedan na sjednici Vlade usvojen je Zakon o turizmu kojim ćemo, između ostalog, unaprijediti okvir za poticanje ulaganja u turizmu, a prvi put će se stvoriti i poseban okvir poticaja za održivu nautiku. Osigurat će se sredstva za dekarbonizaciju turističke infrastrukture i zelena tranzicija turističke flote. Poticat će se korištenje izvora energije s niskim udjelom ugljika, provedbu mjera energetske učinkovitosti te mjera zaštite okoliša. Prvi put će se omogućiti korištenje potpora za čarter-flotu, i to za obnavljanje ili kupnju čistih vozila ili vozila s nultom stopom emisije. Omogućit će se i ulaganje u marine, i to prihvatnih kapaciteta za crne tankove - istaknula je ministrica Brnjac.

Zelena tranzicija

Dodala je da je i prije donošenja zakona Ministarstvo već krenulo s poticanjem ulaganja u ozelenjivanje nautike te da je u svibnju završen natječaj za projekte namijenjen, uz ostalo, plovnim objektima za krstarenje, kojim se podupiru ulaganja u zelenu tranziciju, za što je iz državnog proračuna dodijeljeno više od 400 tisuća eura.

- U dosadašnjem dijelu godine u segmentu čartera ostvarili smo veći turistički promet nego u istom razdoblju 2019. godine. Rezultati nas ujedno upućuju i na činjenicu da je iz godine u godinu potrebno podizati standarde te kvalitetu sadržaja i usluga, što uključuje i brigu o okolišu, a posebno moru - zaključila je Brnjac.

image

Nikolina Brnjac, ministrica turizma

Tomislav Krišto/Cropix
28. travanj 2024 19:01