stdClass Object ( [id] => 1248961 [title] => Donosimo sve o vrstama, izboru i održavanju spremnika goriva [alias] => sve-o-vrstama-izboru-i-odrzavanju-spremnika-goriva-tankove-od-inoksa-nuzno-je-uzemljiti [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brodski tankovi za gorivo, osobito oni ugrađeni u nekom teško dostupnom prostoru, uglavnom nisu na oku pa se često na njih i zaboravi, sve dok se pojavi neki problem za koji mogu biti odgovorni. Poput curenja goriva, nečistoća u sustavu napajanja motora koje izazovu gušenje i prekid rada, pronalaska vode u gorivu..., kada im se po sili nevolje pokloni pažnja.

Tek se tada pomnije gleda od čega su izrađeni, imaju li inspekcijski otvor, jesu li mehanički u redu, odnosno u kakvom su stanju na njih spojena crijeva za napajanje motora gorivom.

Sva su ta pitanja važna, ne samo kad do problema s tankovima dođe, već i prilikom njihova izbora, ako je bio moguć ili ako se mijenjaju zbog dotrajalosti. Stoga ćemo o svima njima, te o nekim drugim vezanim za brodske tankove goriva, reći nešto više.

Proračun autonomnosti

Sam kapacitet spremnika goriva, ovisno o snazi i potrošnji motora, glavni je limitator autonomnosti svakoga broda, pa čak i jedrilica. Svakako da se odjedrenim miljama gorivo uštedi, ali planiranje bilo kakvog vremenski ograničenog transfera s unaprijed proračunatim odjedrenim dijelom puta nije nimalo ozbiljno. Brodici koje nema neku specijalnu namjenu ili se ne koristi samo u akvatoriju od desetak milja, volumen spremnika treba biti toliki da joj osigurava autonomnost od 150 do 250 milja. Naravno, ovo nije pravilo, ali je nekakav prosjek.

---

image

Tank je vrlo važno pravilno montirati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kada su oblici spremnika u pitanju, tu nema granica. Ima ih svakakvih: dubokih, plitkih, niskih, visokih, širokih, uskih, oblih, ravnih i raznih teško definiranih oblika. Kod izrade spremnika oblik uglavnom diktiraju mjesto ugradnje i okolne površine, međutim, ni razne improvizacije ovdje nisu strane. Nekima se pedesetlitarska bačva za pivo pokazala kao odlično rješenje. Ventil s vrha bačve zamijenili su adekvatnim čepom na koji su ugradili usisnu cijev, odušak i otvor za sondu, a ručke i rupe na postolju bačve odlično su poslužile kao hvatišta za učvršćenje.

Slični spremnici od specijalnih laganih aluminijskih legura, koji su ranije imali nekakvu funkciju na avionima, a nekada ih se moglo pronaći po vojnim otpadima, na sličan su način preinačeni u brodske spremnike goriva. Ovakvi spremnici ne korodiraju, a za potrebe čišćenja lako se skidaju.

---

image

Inspekcijski otvor iznimno je važan kad nešto ne bude u redu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedna od takvih improvizacija pokrenula je novu proizvodnju spremnika za gorivo. Prvi prijenosni spremnici goriva za izvanbrodske motore proizvodili su se isključivo od tankog čeličnog lima. Problemi s korozijom, pa i probijanje takvih spremnika, naveli su vlasnike da čepove s usisnom cijevi prebace na adekvatan kanistar od polietilena. Danas se prijenosni spremnici goriva proizvode uglavnom od polietilena. Stijenke su im dosta deblje, a izuzetno su otporni na udarce i habanje. Spremnici od polietilena proizvode se specifičnom tehnologijom koja je isplativa samo kod serijske proizvodnje, a kako su oblici i volumeni specifični za svaki brod, jednostavnije je i ekonomičnije spremnike izraditi od metala ili stakloplastike.

Problem korozije

Čelični spremnici imaju problem s korozijom, a bilo kakvi premazi ili kemijske zaštite unutrašnjosti samo bi stvarali dodatne probleme. Pokušaji s aluminijem nisu se pokazali praktičnim, jer kod slabijeg uzemljenja, uslijed galvanskih struja jako brzo propadaju.

Nehrđajući čelik najčešće je korišten materijal za izradu spremnika goriva. Daleko je otporniji od aluminija, ali i takve je tankove potrebno obavezno uzemljiti, jer ni oni nisu imuni na galvanske struje. Iz tog razloga varenje starih tankova zna biti dosta problematično. Nehrđajućem čeliku nije problem površinska, već interkristalna korozija, koja prodire kroz cijelu strukturu, pa kod varenja takav materijal zna progoriti i raspadati se.

---

image

Nehrđajućem čeliku problem je interkristalna korozija koja prodire kroz cijelu strukturu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Izvor interkristalne korozije kreće od ruba, a kako bi se izbjegla neki proizvođači rubove ne spajaju direktno, već spoj saviju i preklope u obliku slova L i tako paralelne susjedne rubove, sada okrenute prema vani, vare zajedno. Kod klasičnog spajanja var s unutarnje strane spremnika najčešće nije jednako dobar kao izvana, što je ovakvim načinom spajanja izbjegnuto. Osim toga, za izradu manjih spremnika od nehrđajućeg čelika, spajanih klasičnim varom, koristi se lim debljine 1,5 mm, dok se kod savijenog spoja može koristiti i lim debljine 1,2 mm. Dakle, koristi se petinu manje materijala, a za isto toliko i smanjuje težina.

---

image

Plastični fiksni tankovi rade su u raznim oblicima

Božidar Vukičević/Cropix
---

Razlika u težini izraženija je kod spremnika većeg kapaciteta, jer su im stjenke od debljih limova. Spremnici od 200 litara izrađuju se od lima debljine barem 2 mm, a od 300 litara ne manje od 3 mm. Velikim spremnicima goriva debljina stjenke ovisi i o broju unutarnjih pregrada. Ove pregrade ugrađuju se prvenstveno da bi se u plovidbi smanjilo premještanje i valjanje goriva, ali su i dodatno pojačanje.

---

image

Aluminijski tankovi nisu se pokazali najboljim rješenjem

---

Prilikom izrade metalnog spremnika uputno je sve priključke prethodno navariti, prije spajanja stijenki, jer se tako var može kvalitetnije obraditi s obje strane. Portela na vrhu spremnika ili inspekcijski otvor, kako se još naziva, poželjno je da bude što veća, barem tolika da se kroz nju komotno može uvući ruka. Prilikom čišćenja ili kontrole spremnika dobro je da je svaki kut spremnika lako dostupan.

Opasno zavarivanje

Krpanje probijenog metalnog spremnika goriva može biti vrlo opasno. Tijekom varenja u spremniku se naglo podigne temperatura i zaostale pare goriva mogu eksplodirati. Profesionalci to rade na način da spremnik dobro isperu i zatim ga napune vodom, ostavljajući u njemu što manje zraka. Spremnik okrenu tako da mjesto varenja bude na najvišoj razini, tako da mjehur ostavljenog zraka bude u području vara. Ako su nekakve pare zaostale, u ovako malom volumenu nisu opasne.

---

image

I aluminijske bačve za pivo prerađuju se u tankove goriva

---

Glavna zamjerka metalnim spremnicima goriva je što je u njima kondenzacija dosta izražajnije nego li kod plastičnih. Metal je toplinski vrlo provodljiv i kod promjene temperature hladi se brže od zraka u spremniku. Na stijenkama se tada kondenzira voda koja, kad kapne u gorivo, tone na dno i dolje se taloži. Ova pojava ne može se eliminirati, ali se toplinskom izolacijom spremnika može svesti na minimum.

Toplinska izolacija je ujedno i zvučna, pa su njome eliminirani i svi oni neugodni zvukovi bućkanja goriva u polupraznom spremniku. Materijal kojim se izolira spremnik bolje da nije spužvast, jer osim što zadržava neugodne mirise, kupi i vlagu, a na metalu ona samo doprinosi galvanskim strujama.

---

image

Jedan od načina kojim se izbjegava da naglo nestane goriva

Shutterstock
---

Kod montaže spremnika treba izbjegavati tvrdu podlogu, jer se vibracije prenose na nosače i oni vremenom puknu. Lijepljenje poliuretanskom pjenom nije dobro rješenje, jer pjena zadržava vlagu. Najbolje je koristiti podloške od neporoznih materijala koji dijelom amortiziraju vibracije, tvrde gume ili mekane plastike, a poliuretanskom pjenom sa strane ili odozgo na par mjesta samo zalijepiti spremnik uz okolne površine i tako ga dodatno učvrstiti.

Od broda do broda, niti jedan dio brodske opreme nema toliko varijanti niti je toliko različit kao što je to sa spremnicima goriva, bilo da je riječ o kapacitetu, obliku ili materijalu od kojeg su izrađeni. Glavni razloga tome svakako je mjesto ugradnje. Velika je zabluda zavučena i teško dostupna mjesta u brodu iskoristiti za ugradnju spremnika goriva, a isto tako i vode. Spremnik goriva mora biti lako dostupan i obavezno jednostavan za demontažu. Jedino gore od toga je kada se na plastičnim brodovima ugrađuje strukturni tank, odnosno, kada je neka od stijenki spremnika ujedno i oplata broda.

Ugradnja i težište broda

Osim toga, kod ugradnje spremnika goriva, makar oni bili i manjeg kapaciteta, treba računati s time da uz težinu spremnika i količina tekućina pohranjenih u njima direktno utječe na težište brodice. U plovidbi je količina tekućina u spremnicima relativna, pa je najmanja greška kada se kalkulira s prosječnom težinom, odnosno težinom dopola napunjenih spremnika.

Stakloplastika nije toliko toplinski provodljiva kao metal, pa je kondenzacija unutar spremnika manja, a to je možda i najčešći razlog zašto se vlasnici odlučuju na ugradnju plastičnih spremnika goriva. Drugi bitan razlog je što se plastični spremnici mogu jednostavno izvesti u bilo kojem obliku, međutim, ta prednost često se pretvara u manu, jer takvima mogu iskoristiti teško dostupna mjesta u brodu, što kasnije kod servisiranja može uzrokovati probleme.

---

image

Prijenosni tankovi danas su u pravilu od plastike

Shutterstock
---

Spremnici se izrađuju na kontra kalupu, tako da im gelcoat bude s unutarnje strane, a ako to nije nikako moguće, onda je potrebno unutrašnjost spremnika premazati topcoatom ili nekim sličnim premazom istih karakteristika, jer u protivnom smola upije tekućine i postoji opasnost od delaminacije. Bez obzira na to, kod izrade spremnika potrebno je koristiti kemijski otporne smole.

Priključci na plastičnom spremniku rade se naknadno i to od tvrđeg materijala, najčešće bronce ili inoksa, a pričvrste kontra maticom ili kod većih promjera flanđom. Ovdje je samo potrebno pripaziti kod odabira brtve, koja mora biti otporna na gorivo.

Pokušaji da se priključci izrade od plastike, još u kalupu zajedno sa spremnikom, nisu se pokazali dobrim rješenjem. Ta mjesta uslijed vibracija postaju kritične točke. Isti problem javlja se i s metalnim priključkom koji je plastificiran za spremnik, pa čak i kada je dijelom ugrađen unutar laminata stijenke. Veza između plastike i metala vrlo je slaba i rijetko pouzdana. I iskusni meštri izbjegavaju plastificiranje metala.

Plastični spremnici imaju pogodnost da se mogu bilo gdje trajno plastificirati, međutim, to svakako treba izbjeći. Oni također moraju imati ugrađene nosače, nikako biti ugrađeni direktno na oplatu broda, a postavljeni tako da se po potrebi mogu lako demontirati.

Izbjegavanje taloga

Bez obzira od kojeg je materijala spremnik izrađen i kakvog je oblika, odvodni ventil mora mu biti koji centimetar podignut od dna. Cijeli niz potencijalnih neugodnosti s talogom, nečistoćama i vodom u gorivu već time je izbjegnut. U ovu svrhu vrlo praktičnim su se pokazali spremnici koji s donje strane imaju ugrađen dodatak u obliku manjeg lonca, visine najmanje desetak centimetara i kapaciteta barem jedne litre, a na čijem dnu je ispusni ventil. Voda i sve eventualne nečistoće u gorivu tonu na dno i ostaju u ovoj posudi, daleko od usisne cijevi. Dovoljno je samo povremeno otvoriti ispusni ventil i vrlo jednostavno kontrolirati stanje u spremniku.

---

image

Odozgo uvijek sve izgleda uredno, a unutra?

Shutterstock
---

Na istom principu radi i separator vode u gorivu, koji je preporučljivo ugraditi na svaki brod, pa čak i za izvanbrodske motore male snage, a koji kroz godinu nakupe veliki broj sati rada. Voda koja se kondenzirala u spremniku tone na dno i prekrivena gorivom više ne isparava, već dolje ostaje i dalje se nakuplja.

Nekada i samo odušnik spremnika može biti uzročnik problemima. Standardni promjer mu je 16 milimetara, a guma kojom je izveden do trupa, ukoliko nema ugrađenu metalnu spiralu ili barem nije armirana, omekša, lako se prelomi i začepi se. Pumpa goriva tada radi pod većim opterećenjem, a u spremniku se stvara vakuum koji ga može i trajno deformirati.

Kod spajanja dvaju spremnika potrebno obratiti pažnju na promjer priključaka kojima su spojeni. Ukoliko promjer nije adekvatan kod ukrcaja goriva prvi spremnik se može napuniti do vrha, a da drugi ni upola nije pun, pa se boravak na pumpnoj stanici može znatno odužiti. Promjer priključaka dvaju spremnika od 100 litara treba biti barem 30, a za one od 200 litara i 50 milimetara. Odušna cijev u sistemu s više spremnika mora biti nešto šira.

Na kraju još jedan detalj. Nekoliko servisera brodskih motora ukazalo nam je na jedan učestali problem. Brodovi s dva motora u principu imaju dva spremnika istog kapaciteta. Kako oba motora rade jednako, tako im je i potrošnja otprilike jednaka, odnosno, kad jedan motor ostane bez goriva, ostane i drugi. Ističu da kada bi spremnici bili različitog kapaciteta, barem nekoliko desetaka litara, broj intervencija na moru za vrijeme sezone bio bi prepolovljen.

Zima i napunjenost

Jedna od velikih dilema među vlasnicima brodova je što sa spremnikom pred zimu, kada se zna da se motor neko dulje vrijeme neće koristiti. Kod brodova s dizelskim motorima generalni je stav da se spremnici goriva pune do vrha. Ovako su unutarnje stjenke spremnika zaštićene od korozije, a mogućnost kondenzacije u njemu svedena je na minimum. Međutim, kod spremnika za benzin mišljenja su podijeljena. Jedni zagovaraju pun, a drugi potpuno prazan i očišćen spremnik goriva. S jedne strane, tradicionalno je uvaženo mišljenje da benzin ima ograničenu trajnost u spremniku, da vremenom gubi na kvaliteti, te da ustajalo gorivo nakon nekoliko mjeseci neće biti upotrebljivo, a s druge strane prazan spremnik brže korodira. No, kako problem s korozijom imaju samo željezni spremnici goriva, kojih je danas sve manje, nameće se odgovor da je uputnije kod dugotrajnijeg nekorištenja broda spremnike benzina držati praznima.

Prijenosne spremnike lako je isprazniti, međutim, što uraditi kod velikih spremnika koji su ugrađeni u brod i koliko je uopće to pražnjenje komplicirano, pa na kraju krajeva i opasno, jer pare koje nastaju prilikom pretakanja benzina vrlo su zapaljive i potencijalna su opasnost za požar. To bi otprilike značilo da posljednju plovidbu, prije duže pauze, treba završiti sa zadnjom litrom goriva, a nakon pauze u kanti donijeti novo gorivo i pretočiti ga u spremnik.

---

image

Tanka se sjetimo tek kad nastane neki problem s gorivom

Shutterstock
---

Vjerojatno zbog svih tih komplikacija tržištu su ponuđeni stabilizatori i aditivi koji se dodaju gorivu kako bi mu duže vrijeme sačuvali kvalitetu. Koliko su učinkoviti, teško je procijeniti, no proizvođači suvremenih goriva, pa tako i INA, tvrde da sve potrebne aditive i stabilizatore gorivo dobije još u rafineriji, prema tablicama standarda i točno propisanim procesom, zbog čega sve naknadne aditive treba izbjegavati. Dakle, ako je spremnik dobro zatvoren, gorivo bi moralo sačuvati istu kvalitetu, pa je potrebno pažnju ponajprije obratiti na stanje brtvi spremnika.

Pomiješajte gorivo

Kada bi, pak, gorivo koje je dugo bilo u spremniku doista izgubilo na kvaliteti, vlasnik bi to osjetio već prilikom prve plovidbe. Oktanska vrijednost mu je pala i motor više ne može postići raniju snagu. Kada se to osjeti, potrebno je da motor radi bez opterećenja i na srednjem broju okretaja, jer ga veliki broj okretaja i opterećenje punim gasom može oštetiti.

Ovdje se dobro prisjetiti i jednog starog trika. Staro gorivo dobro je preventivno zamiješati novim, više oktanske vrijednosti od onog koje inače koristite. Ako je izgubilo punu oktansku vrijednost, novo gorivo će to dijelom nadoknaditi, a ako ne, gorivo više oktanske vrijednosti ne šteti motoru i može se koristiti bez ograničenja.

No, jedno je sigurno. Bez obzira na sve rečeno, u oba slučaja, i kod dizela i kod benzina, najgora opcija je preko zime ostaviti djelomično napunjen spremnik.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čuvari energije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => čuvari energije 2 0 14933 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-14 11:53:53 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-23 11:46:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-12-15 07:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sve o vrstama, izboru i održavanju spremnika goriva: Tankove od inoksa nužno je uzemljiti [metakey] => tankovi za gorivo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23996265.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23617251.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23617253.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23617258.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23617259.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23617276.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23617385.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23637232.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23637229.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23637226.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/14\/23637223.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhivske snimke","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tankovi od inoksa su dugotrajni i pouzdani ako se pravilno izrade<\/p>","

Tank je vrlo va\u017eno pravilno montirati<\/p>","

Inspekcijski otvor iznimno je va\u017ean kad ne\u0161to ne bude u redu<\/p>","

Nehr\u0111aju\u0107em \u010deliku problem je interkristalna korozija koja prodire kroz cijelu strukturu<\/p>","

Plasti\u010dni fiksni tankovi rade su u raznim oblicima<\/p>","

Aluminijski tankovi nisu se pokazali najboljim rje\u0161enjem<\/p>","

I aluminijske ba\u010dve za pivo prera\u0111uju se u tankove goriva<\/p>","

Jedan od na\u010dina kojim se izbjegava da naglo nestane goriva<\/p>","

Prijenosni tankovi danas su u pravilu od plastike<\/p>","

Odozgo uvijek sve izgleda uredno, a unutra?<\/p>","

Tanka se sjetimo tek kad nastane neki problem s gorivom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x876","hd_23996265_1920.jpg":"1920x1080","k_23996265_1280.jpg":"1280x1280","k_23996265_1024.jpg":"1024x1024","k_23996265_640.jpg":"640x640","k_23996265_480.jpg":"480x480","k_23996265_340.jpg":"340x340","k_23996265_220.jpg":"220x220","o_23996265_1280.jpg":"1280x876","o_23996265_1024.jpg":"1024x700","o_23996265_640.jpg":"640x438","o_23996265_480.jpg":"480x328","o_23996265_340.jpg":"340x232","o_23996265_220.jpg":"220x150","h_23996265_1280.jpg":"1280x854","h_23996265_1024.jpg":"1024x683","h_23996265_640.jpg":"640x427","h_23996265_480.jpg":"480x320","h_23996265_340.jpg":"340x227","h_23996265_220.jpg":"220x147","pp_23996265_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996265_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996265_640.jpg":"640x814","pp_23996265_480.jpg":"480x611","pp_23996265_340.jpg":"340x432","pp_23996265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23617251_1920.jpg":"1920x1080","k_23617251_1280.jpg":"1280x1280","k_23617251_1024.jpg":"1024x1024","k_23617251_640.jpg":"640x640","k_23617251_480.jpg":"480x480","k_23617251_340.jpg":"340x340","k_23617251_220.jpg":"220x220","o_23617251_1280.jpg":"1280x853","o_23617251_1024.jpg":"1024x682","o_23617251_640.jpg":"640x426","o_23617251_480.jpg":"480x320","o_23617251_340.jpg":"340x226","o_23617251_220.jpg":"220x146","h_23617251_1280.jpg":"1280x854","h_23617251_1024.jpg":"1024x683","h_23617251_640.jpg":"640x427","h_23617251_480.jpg":"480x320","h_23617251_340.jpg":"340x227","h_23617251_220.jpg":"220x147","pp_23617251_1280.jpg":"1280x1628","pp_23617251_1024.jpg":"1024x1303","pp_23617251_640.jpg":"640x814","pp_23617251_480.jpg":"480x611","pp_23617251_340.jpg":"340x432","pp_23617251_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_23617253_1920.jpg":"1920x1080","k_23617253_1280.jpg":"1280x1280","k_23617253_1024.jpg":"1024x1024","k_23617253_640.jpg":"640x640","k_23617253_480.jpg":"480x480","k_23617253_340.jpg":"340x340","k_23617253_220.jpg":"220x220","o_23617253_1280.jpg":"1280x828","o_23617253_1024.jpg":"1024x662","o_23617253_640.jpg":"640x414","o_23617253_480.jpg":"480x310","o_23617253_340.jpg":"340x220","o_23617253_220.jpg":"220x142","h_23617253_1280.jpg":"1280x854","h_23617253_1024.jpg":"1024x683","h_23617253_640.jpg":"640x427","h_23617253_480.jpg":"480x320","h_23617253_340.jpg":"340x227","h_23617253_220.jpg":"220x147","pp_23617253_1280.jpg":"1280x1628","pp_23617253_1024.jpg":"1024x1303","pp_23617253_640.jpg":"640x814","pp_23617253_480.jpg":"480x611","pp_23617253_340.jpg":"340x432","pp_23617253_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_23617258_1920.jpg":"1920x1080","k_23617258_1280.jpg":"1280x1280","k_23617258_1024.jpg":"1024x1024","k_23617258_640.jpg":"640x640","k_23617258_480.jpg":"480x480","k_23617258_340.jpg":"340x340","k_23617258_220.jpg":"220x220","o_23617258_1280.jpg":"1280x816","o_23617258_1024.jpg":"1024x652","o_23617258_640.jpg":"640x408","o_23617258_480.jpg":"480x306","o_23617258_340.jpg":"340x216","o_23617258_220.jpg":"220x140","h_23617258_1280.jpg":"1280x854","h_23617258_1024.jpg":"1024x683","h_23617258_640.jpg":"640x427","h_23617258_480.jpg":"480x320","h_23617258_340.jpg":"340x227","h_23617258_220.jpg":"220x147","pp_23617258_1280.jpg":"1280x1628","pp_23617258_1024.jpg":"1024x1303","pp_23617258_640.jpg":"640x814","pp_23617258_480.jpg":"480x611","pp_23617258_340.jpg":"340x432","pp_23617258_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23617259_1920.jpg":"1920x1080","k_23617259_1280.jpg":"1280x1280","k_23617259_1024.jpg":"1024x1024","k_23617259_640.jpg":"640x640","k_23617259_480.jpg":"480x480","k_23617259_340.jpg":"340x340","k_23617259_220.jpg":"220x220","o_23617259_1280.jpg":"1280x1920","o_23617259_1024.jpg":"1024x1536","o_23617259_640.jpg":"640x960","o_23617259_480.jpg":"480x720","o_23617259_340.jpg":"340x510","o_23617259_220.jpg":"220x330","h_23617259_1280.jpg":"1280x854","h_23617259_1024.jpg":"1024x683","h_23617259_640.jpg":"640x427","h_23617259_480.jpg":"480x320","h_23617259_340.jpg":"340x227","h_23617259_220.jpg":"220x147","pp_23617259_1280.jpg":"1280x1628","pp_23617259_1024.jpg":"1024x1303","pp_23617259_640.jpg":"640x814","pp_23617259_480.jpg":"480x611","pp_23617259_340.jpg":"340x432","pp_23617259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_23617276_1920.jpg":"1920x1080","k_23617276_1280.jpg":"1280x1280","k_23617276_1024.jpg":"1024x1024","k_23617276_640.jpg":"640x640","k_23617276_480.jpg":"480x480","k_23617276_340.jpg":"340x340","k_23617276_220.jpg":"220x220","o_23617276_1280.jpg":"1280x960","o_23617276_1024.jpg":"1024x768","o_23617276_640.jpg":"640x480","o_23617276_480.jpg":"480x360","o_23617276_340.jpg":"340x255","o_23617276_220.jpg":"220x165","h_23617276_1280.jpg":"1280x854","h_23617276_1024.jpg":"1024x683","h_23617276_640.jpg":"640x427","h_23617276_480.jpg":"480x320","h_23617276_340.jpg":"340x227","h_23617276_220.jpg":"220x147","pp_23617276_1280.jpg":"1280x1628","pp_23617276_1024.jpg":"1024x1303","pp_23617276_640.jpg":"640x814","pp_23617276_480.jpg":"480x611","pp_23617276_340.jpg":"340x432","pp_23617276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x2172","hd_23617385_1920.jpg":"1920x1080","k_23617385_1280.jpg":"1280x1280","k_23617385_1024.jpg":"1024x1024","k_23617385_640.jpg":"640x640","k_23617385_480.jpg":"480x480","k_23617385_340.jpg":"340x340","k_23617385_220.jpg":"220x220","o_23617385_1280.jpg":"1280x1737","o_23617385_1024.jpg":"1024x1390","o_23617385_640.jpg":"640x868","o_23617385_480.jpg":"480x651","o_23617385_340.jpg":"340x461","o_23617385_220.jpg":"220x298","h_23617385_1280.jpg":"1280x854","h_23617385_1024.jpg":"1024x683","h_23617385_640.jpg":"640x427","h_23617385_480.jpg":"480x320","h_23617385_340.jpg":"340x227","h_23617385_220.jpg":"220x147","pp_23617385_1280.jpg":"1280x1628","pp_23617385_1024.jpg":"1024x1303","pp_23617385_640.jpg":"640x814","pp_23617385_480.jpg":"480x611","pp_23617385_340.jpg":"340x432","pp_23617385_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23637232_1920.jpg":"1920x1080","k_23637232_1280.jpg":"1280x1280","k_23637232_1024.jpg":"1024x1024","k_23637232_640.jpg":"640x640","k_23637232_480.jpg":"480x480","k_23637232_340.jpg":"340x340","k_23637232_220.jpg":"220x220","o_23637232_1280.jpg":"1280x853","o_23637232_1024.jpg":"1024x682","o_23637232_640.jpg":"640x426","o_23637232_480.jpg":"480x320","o_23637232_340.jpg":"340x226","o_23637232_220.jpg":"220x146","h_23637232_1280.jpg":"1280x854","h_23637232_1024.jpg":"1024x683","h_23637232_640.jpg":"640x427","h_23637232_480.jpg":"480x320","h_23637232_340.jpg":"340x227","h_23637232_220.jpg":"220x147","pp_23637232_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637232_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637232_640.jpg":"640x814","pp_23637232_480.jpg":"480x611","pp_23637232_340.jpg":"340x432","pp_23637232_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23637229_1920.jpg":"1920x1080","k_23637229_1280.jpg":"1280x1280","k_23637229_1024.jpg":"1024x1024","k_23637229_640.jpg":"640x640","k_23637229_480.jpg":"480x480","k_23637229_340.jpg":"340x340","k_23637229_220.jpg":"220x220","o_23637229_1280.jpg":"1280x853","o_23637229_1024.jpg":"1024x682","o_23637229_640.jpg":"640x426","o_23637229_480.jpg":"480x320","o_23637229_340.jpg":"340x226","o_23637229_220.jpg":"220x146","h_23637229_1280.jpg":"1280x854","h_23637229_1024.jpg":"1024x683","h_23637229_640.jpg":"640x427","h_23637229_480.jpg":"480x320","h_23637229_340.jpg":"340x227","h_23637229_220.jpg":"220x147","pp_23637229_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637229_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637229_640.jpg":"640x814","pp_23637229_480.jpg":"480x611","pp_23637229_340.jpg":"340x432","pp_23637229_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23637226_1920.jpg":"1920x1080","k_23637226_1280.jpg":"1280x1280","k_23637226_1024.jpg":"1024x1024","k_23637226_640.jpg":"640x640","k_23637226_480.jpg":"480x480","k_23637226_340.jpg":"340x340","k_23637226_220.jpg":"220x220","o_23637226_1280.jpg":"1280x853","o_23637226_1024.jpg":"1024x682","o_23637226_640.jpg":"640x426","o_23637226_480.jpg":"480x320","o_23637226_340.jpg":"340x226","o_23637226_220.jpg":"220x146","h_23637226_1280.jpg":"1280x854","h_23637226_1024.jpg":"1024x683","h_23637226_640.jpg":"640x427","h_23637226_480.jpg":"480x320","h_23637226_340.jpg":"340x227","h_23637226_220.jpg":"220x147","pp_23637226_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637226_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637226_640.jpg":"640x814","pp_23637226_480.jpg":"480x611","pp_23637226_340.jpg":"340x432","pp_23637226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23637223_1920.jpg":"1920x1080","k_23637223_1280.jpg":"1280x1280","k_23637223_1024.jpg":"1024x1024","k_23637223_640.jpg":"640x640","k_23637223_480.jpg":"480x480","k_23637223_340.jpg":"340x340","k_23637223_220.jpg":"220x220","o_23637223_1280.jpg":"1280x853","o_23637223_1024.jpg":"1024x682","o_23637223_640.jpg":"640x426","o_23637223_480.jpg":"480x320","o_23637223_340.jpg":"340x226","o_23637223_220.jpg":"220x146","h_23637223_1280.jpg":"1280x854","h_23637223_1024.jpg":"1024x683","h_23637223_640.jpg":"640x427","h_23637223_480.jpg":"480x320","h_23637223_340.jpg":"340x227","h_23637223_220.jpg":"220x147","pp_23637223_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637223_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637223_640.jpg":"640x814","pp_23637223_480.jpg":"480x611","pp_23637223_340.jpg":"340x432","pp_23637223_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7431038 Threads: 3 Questions: 1531974881 Slow queries: 4658080 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110687643 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sve-o-vrstama-izboru-i-odrzavanju-spremnika-goriva-tankove-od-inoksa-nuzno-je-uzemljiti-1248961 [printLink] => /om/nautika/sve-o-vrstama-izboru-i-odrzavanju-spremnika-goriva-tankove-od-inoksa-nuzno-je-uzemljiti-1248961?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700090 [name] => tankovi za gorivo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-15 08:21:19 [main_article_id] => 0 [alias] => tankovi-za-gorivo [link] => /tag/tankovi-za-gorivo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čuvari energije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo sve o vrstama, izboru i održavanju spremnika goriva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23996265.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhivske snimke [mainImageDesc] =>

Tankovi od inoksa su dugotrajni i pouzdani ako se pravilno izrade

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23996265.jpg [title] => Arhivske snimke

Tankovi od inoksa su dugotrajni i pouzdani ako se pravilno izrade

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23617251.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Tank je vrlo važno pravilno montirati

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23617253.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Inspekcijski otvor iznimno je važan kad nešto ne bude u redu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23617258.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nehrđajućem čeliku problem je interkristalna korozija koja prodire kroz cijelu strukturu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23617259.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Plastični fiksni tankovi rade su u raznim oblicima

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23617276.jpg [title] =>

Aluminijski tankovi nisu se pokazali najboljim rješenjem

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23617385.jpg [title] =>

I aluminijske bačve za pivo prerađuju se u tankove goriva

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23637232.jpg [title] => Shutterstock

Jedan od načina kojim se izbjegava da naglo nestane goriva

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23637229.jpg [title] => Shutterstock

Prijenosni tankovi danas su u pravilu od plastike

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23637226.jpg [title] => Shutterstock

Odozgo uvijek sve izgleda uredno, a unutra?

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/14/23637223.jpg [title] => Shutterstock

Tanka se sjetimo tek kad nastane neki problem s gorivom

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Brodski tankovi za gorivo, osobito oni ugrađeni u nekom teško dostupnom prostoru, uglavnom nisu na oku pa se često na njih i zaboravi, sve dok se pojavi neki problem za koji mogu biti odgovorni. Poput curenja goriva, nečistoća u sustavu napajanja motora koje izazovu gušenje i prekid rada, pronalaska vode u gorivu..., kada im se po sili nevolje pokloni pažnja.

Tek se tada pomnije gleda od čega su izrađeni, imaju li inspekcijski otvor, jesu li mehanički u redu, odnosno u kakvom su stanju na njih spojena crijeva za napajanje motora gorivom.

Sva su ta pitanja važna, ne samo kad do problema s tankovima dođe, već i prilikom njihova izbora, ako je bio moguć ili ako se mijenjaju zbog dotrajalosti. Stoga ćemo o svima njima, te o nekim drugim vezanim za brodske tankove goriva, reći nešto više.

Proračun autonomnosti

Sam kapacitet spremnika goriva, ovisno o snazi i potrošnji motora, glavni je limitator autonomnosti svakoga broda, pa čak i jedrilica. Svakako da se odjedrenim miljama gorivo uštedi, ali planiranje bilo kakvog vremenski ograničenog transfera s unaprijed proračunatim odjedrenim dijelom puta nije nimalo ozbiljno. Brodici koje nema neku specijalnu namjenu ili se ne koristi samo u akvatoriju od desetak milja, volumen spremnika treba biti toliki da joj osigurava autonomnost od 150 do 250 milja. Naravno, ovo nije pravilo, ali je nekakav prosjek.

---

image

Tank je vrlo važno pravilno montirati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kada su oblici spremnika u pitanju, tu nema granica. Ima ih svakakvih: dubokih, plitkih, niskih, visokih, širokih, uskih, oblih, ravnih i raznih teško definiranih oblika. Kod izrade spremnika oblik uglavnom diktiraju mjesto ugradnje i okolne površine, međutim, ni razne improvizacije ovdje nisu strane. Nekima se pedesetlitarska bačva za pivo pokazala kao odlično rješenje. Ventil s vrha bačve zamijenili su adekvatnim čepom na koji su ugradili usisnu cijev, odušak i otvor za sondu, a ručke i rupe na postolju bačve odlično su poslužile kao hvatišta za učvršćenje.

Slični spremnici od specijalnih laganih aluminijskih legura, koji su ranije imali nekakvu funkciju na avionima, a nekada ih se moglo pronaći po vojnim otpadima, na sličan su način preinačeni u brodske spremnike goriva. Ovakvi spremnici ne korodiraju, a za potrebe čišćenja lako se skidaju.

---

image

Inspekcijski otvor iznimno je važan kad nešto ne bude u redu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedna od takvih improvizacija pokrenula je novu proizvodnju spremnika za gorivo. Prvi prijenosni spremnici goriva za izvanbrodske motore proizvodili su se isključivo od tankog čeličnog lima. Problemi s korozijom, pa i probijanje takvih spremnika, naveli su vlasnike da čepove s usisnom cijevi prebace na adekvatan kanistar od polietilena. Danas se prijenosni spremnici goriva proizvode uglavnom od polietilena. Stijenke su im dosta deblje, a izuzetno su otporni na udarce i habanje. Spremnici od polietilena proizvode se specifičnom tehnologijom koja je isplativa samo kod serijske proizvodnje, a kako su oblici i volumeni specifični za svaki brod, jednostavnije je i ekonomičnije spremnike izraditi od metala ili stakloplastike.

Problem korozije

Čelični spremnici imaju problem s korozijom, a bilo kakvi premazi ili kemijske zaštite unutrašnjosti samo bi stvarali dodatne probleme. Pokušaji s aluminijem nisu se pokazali praktičnim, jer kod slabijeg uzemljenja, uslijed galvanskih struja jako brzo propadaju.

Nehrđajući čelik najčešće je korišten materijal za izradu spremnika goriva. Daleko je otporniji od aluminija, ali i takve je tankove potrebno obavezno uzemljiti, jer ni oni nisu imuni na galvanske struje. Iz tog razloga varenje starih tankova zna biti dosta problematično. Nehrđajućem čeliku nije problem površinska, već interkristalna korozija, koja prodire kroz cijelu strukturu, pa kod varenja takav materijal zna progoriti i raspadati se.

---

image

Nehrđajućem čeliku problem je interkristalna korozija koja prodire kroz cijelu strukturu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Izvor interkristalne korozije kreće od ruba, a kako bi se izbjegla neki proizvođači rubove ne spajaju direktno, već spoj saviju i preklope u obliku slova L i tako paralelne susjedne rubove, sada okrenute prema vani, vare zajedno. Kod klasičnog spajanja var s unutarnje strane spremnika najčešće nije jednako dobar kao izvana, što je ovakvim načinom spajanja izbjegnuto. Osim toga, za izradu manjih spremnika od nehrđajućeg čelika, spajanih klasičnim varom, koristi se lim debljine 1,5 mm, dok se kod savijenog spoja može koristiti i lim debljine 1,2 mm. Dakle, koristi se petinu manje materijala, a za isto toliko i smanjuje težina.

---

image

Plastični fiksni tankovi rade su u raznim oblicima

Božidar Vukičević/Cropix
---

Razlika u težini izraženija je kod spremnika većeg kapaciteta, jer su im stjenke od debljih limova. Spremnici od 200 litara izrađuju se od lima debljine barem 2 mm, a od 300 litara ne manje od 3 mm. Velikim spremnicima goriva debljina stjenke ovisi i o broju unutarnjih pregrada. Ove pregrade ugrađuju se prvenstveno da bi se u plovidbi smanjilo premještanje i valjanje goriva, ali su i dodatno pojačanje.

---

image

Aluminijski tankovi nisu se pokazali najboljim rješenjem

---

Prilikom izrade metalnog spremnika uputno je sve priključke prethodno navariti, prije spajanja stijenki, jer se tako var može kvalitetnije obraditi s obje strane. Portela na vrhu spremnika ili inspekcijski otvor, kako se još naziva, poželjno je da bude što veća, barem tolika da se kroz nju komotno može uvući ruka. Prilikom čišćenja ili kontrole spremnika dobro je da je svaki kut spremnika lako dostupan.

Opasno zavarivanje

Krpanje probijenog metalnog spremnika goriva može biti vrlo opasno. Tijekom varenja u spremniku se naglo podigne temperatura i zaostale pare goriva mogu eksplodirati. Profesionalci to rade na način da spremnik dobro isperu i zatim ga napune vodom, ostavljajući u njemu što manje zraka. Spremnik okrenu tako da mjesto varenja bude na najvišoj razini, tako da mjehur ostavljenog zraka bude u području vara. Ako su nekakve pare zaostale, u ovako malom volumenu nisu opasne.

---

image

I aluminijske bačve za pivo prerađuju se u tankove goriva

---

Glavna zamjerka metalnim spremnicima goriva je što je u njima kondenzacija dosta izražajnije nego li kod plastičnih. Metal je toplinski vrlo provodljiv i kod promjene temperature hladi se brže od zraka u spremniku. Na stijenkama se tada kondenzira voda koja, kad kapne u gorivo, tone na dno i dolje se taloži. Ova pojava ne može se eliminirati, ali se toplinskom izolacijom spremnika može svesti na minimum.

Toplinska izolacija je ujedno i zvučna, pa su njome eliminirani i svi oni neugodni zvukovi bućkanja goriva u polupraznom spremniku. Materijal kojim se izolira spremnik bolje da nije spužvast, jer osim što zadržava neugodne mirise, kupi i vlagu, a na metalu ona samo doprinosi galvanskim strujama.

---

image

Jedan od načina kojim se izbjegava da naglo nestane goriva

Shutterstock
---

Kod montaže spremnika treba izbjegavati tvrdu podlogu, jer se vibracije prenose na nosače i oni vremenom puknu. Lijepljenje poliuretanskom pjenom nije dobro rješenje, jer pjena zadržava vlagu. Najbolje je koristiti podloške od neporoznih materijala koji dijelom amortiziraju vibracije, tvrde gume ili mekane plastike, a poliuretanskom pjenom sa strane ili odozgo na par mjesta samo zalijepiti spremnik uz okolne površine i tako ga dodatno učvrstiti.

Od broda do broda, niti jedan dio brodske opreme nema toliko varijanti niti je toliko različit kao što je to sa spremnicima goriva, bilo da je riječ o kapacitetu, obliku ili materijalu od kojeg su izrađeni. Glavni razloga tome svakako je mjesto ugradnje. Velika je zabluda zavučena i teško dostupna mjesta u brodu iskoristiti za ugradnju spremnika goriva, a isto tako i vode. Spremnik goriva mora biti lako dostupan i obavezno jednostavan za demontažu. Jedino gore od toga je kada se na plastičnim brodovima ugrađuje strukturni tank, odnosno, kada je neka od stijenki spremnika ujedno i oplata broda.

Ugradnja i težište broda

Osim toga, kod ugradnje spremnika goriva, makar oni bili i manjeg kapaciteta, treba računati s time da uz težinu spremnika i količina tekućina pohranjenih u njima direktno utječe na težište brodice. U plovidbi je količina tekućina u spremnicima relativna, pa je najmanja greška kada se kalkulira s prosječnom težinom, odnosno težinom dopola napunjenih spremnika.

Stakloplastika nije toliko toplinski provodljiva kao metal, pa je kondenzacija unutar spremnika manja, a to je možda i najčešći razlog zašto se vlasnici odlučuju na ugradnju plastičnih spremnika goriva. Drugi bitan razlog je što se plastični spremnici mogu jednostavno izvesti u bilo kojem obliku, međutim, ta prednost često se pretvara u manu, jer takvima mogu iskoristiti teško dostupna mjesta u brodu, što kasnije kod servisiranja može uzrokovati probleme.

---

image

Prijenosni tankovi danas su u pravilu od plastike

Shutterstock
---

Spremnici se izrađuju na kontra kalupu, tako da im gelcoat bude s unutarnje strane, a ako to nije nikako moguće, onda je potrebno unutrašnjost spremnika premazati topcoatom ili nekim sličnim premazom istih karakteristika, jer u protivnom smola upije tekućine i postoji opasnost od delaminacije. Bez obzira na to, kod izrade spremnika potrebno je koristiti kemijski otporne smole.

Priključci na plastičnom spremniku rade se naknadno i to od tvrđeg materijala, najčešće bronce ili inoksa, a pričvrste kontra maticom ili kod većih promjera flanđom. Ovdje je samo potrebno pripaziti kod odabira brtve, koja mora biti otporna na gorivo.

Pokušaji da se priključci izrade od plastike, još u kalupu zajedno sa spremnikom, nisu se pokazali dobrim rješenjem. Ta mjesta uslijed vibracija postaju kritične točke. Isti problem javlja se i s metalnim priključkom koji je plastificiran za spremnik, pa čak i kada je dijelom ugrađen unutar laminata stijenke. Veza između plastike i metala vrlo je slaba i rijetko pouzdana. I iskusni meštri izbjegavaju plastificiranje metala.

Plastični spremnici imaju pogodnost da se mogu bilo gdje trajno plastificirati, međutim, to svakako treba izbjeći. Oni također moraju imati ugrađene nosače, nikako biti ugrađeni direktno na oplatu broda, a postavljeni tako da se po potrebi mogu lako demontirati.

Izbjegavanje taloga

Bez obzira od kojeg je materijala spremnik izrađen i kakvog je oblika, odvodni ventil mora mu biti koji centimetar podignut od dna. Cijeli niz potencijalnih neugodnosti s talogom, nečistoćama i vodom u gorivu već time je izbjegnut. U ovu svrhu vrlo praktičnim su se pokazali spremnici koji s donje strane imaju ugrađen dodatak u obliku manjeg lonca, visine najmanje desetak centimetara i kapaciteta barem jedne litre, a na čijem dnu je ispusni ventil. Voda i sve eventualne nečistoće u gorivu tonu na dno i ostaju u ovoj posudi, daleko od usisne cijevi. Dovoljno je samo povremeno otvoriti ispusni ventil i vrlo jednostavno kontrolirati stanje u spremniku.

---

image

Odozgo uvijek sve izgleda uredno, a unutra?

Shutterstock
---

Na istom principu radi i separator vode u gorivu, koji je preporučljivo ugraditi na svaki brod, pa čak i za izvanbrodske motore male snage, a koji kroz godinu nakupe veliki broj sati rada. Voda koja se kondenzirala u spremniku tone na dno i prekrivena gorivom više ne isparava, već dolje ostaje i dalje se nakuplja.

Nekada i samo odušnik spremnika može biti uzročnik problemima. Standardni promjer mu je 16 milimetara, a guma kojom je izveden do trupa, ukoliko nema ugrađenu metalnu spiralu ili barem nije armirana, omekša, lako se prelomi i začepi se. Pumpa goriva tada radi pod većim opterećenjem, a u spremniku se stvara vakuum koji ga može i trajno deformirati.

Kod spajanja dvaju spremnika potrebno obratiti pažnju na promjer priključaka kojima su spojeni. Ukoliko promjer nije adekvatan kod ukrcaja goriva prvi spremnik se može napuniti do vrha, a da drugi ni upola nije pun, pa se boravak na pumpnoj stanici može znatno odužiti. Promjer priključaka dvaju spremnika od 100 litara treba biti barem 30, a za one od 200 litara i 50 milimetara. Odušna cijev u sistemu s više spremnika mora biti nešto šira.

Na kraju još jedan detalj. Nekoliko servisera brodskih motora ukazalo nam je na jedan učestali problem. Brodovi s dva motora u principu imaju dva spremnika istog kapaciteta. Kako oba motora rade jednako, tako im je i potrošnja otprilike jednaka, odnosno, kad jedan motor ostane bez goriva, ostane i drugi. Ističu da kada bi spremnici bili različitog kapaciteta, barem nekoliko desetaka litara, broj intervencija na moru za vrijeme sezone bio bi prepolovljen.

Zima i napunjenost

Jedna od velikih dilema među vlasnicima brodova je što sa spremnikom pred zimu, kada se zna da se motor neko dulje vrijeme neće koristiti. Kod brodova s dizelskim motorima generalni je stav da se spremnici goriva pune do vrha. Ovako su unutarnje stjenke spremnika zaštićene od korozije, a mogućnost kondenzacije u njemu svedena je na minimum. Međutim, kod spremnika za benzin mišljenja su podijeljena. Jedni zagovaraju pun, a drugi potpuno prazan i očišćen spremnik goriva. S jedne strane, tradicionalno je uvaženo mišljenje da benzin ima ograničenu trajnost u spremniku, da vremenom gubi na kvaliteti, te da ustajalo gorivo nakon nekoliko mjeseci neće biti upotrebljivo, a s druge strane prazan spremnik brže korodira. No, kako problem s korozijom imaju samo željezni spremnici goriva, kojih je danas sve manje, nameće se odgovor da je uputnije kod dugotrajnijeg nekorištenja broda spremnike benzina držati praznima.

Prijenosne spremnike lako je isprazniti, međutim, što uraditi kod velikih spremnika koji su ugrađeni u brod i koliko je uopće to pražnjenje komplicirano, pa na kraju krajeva i opasno, jer pare koje nastaju prilikom pretakanja benzina vrlo su zapaljive i potencijalna su opasnost za požar. To bi otprilike značilo da posljednju plovidbu, prije duže pauze, treba završiti sa zadnjom litrom goriva, a nakon pauze u kanti donijeti novo gorivo i pretočiti ga u spremnik.

---

image

Tanka se sjetimo tek kad nastane neki problem s gorivom

Shutterstock
---

Vjerojatno zbog svih tih komplikacija tržištu su ponuđeni stabilizatori i aditivi koji se dodaju gorivu kako bi mu duže vrijeme sačuvali kvalitetu. Koliko su učinkoviti, teško je procijeniti, no proizvođači suvremenih goriva, pa tako i INA, tvrde da sve potrebne aditive i stabilizatore gorivo dobije još u rafineriji, prema tablicama standarda i točno propisanim procesom, zbog čega sve naknadne aditive treba izbjegavati. Dakle, ako je spremnik dobro zatvoren, gorivo bi moralo sačuvati istu kvalitetu, pa je potrebno pažnju ponajprije obratiti na stanje brtvi spremnika.

Pomiješajte gorivo

Kada bi, pak, gorivo koje je dugo bilo u spremniku doista izgubilo na kvaliteti, vlasnik bi to osjetio već prilikom prve plovidbe. Oktanska vrijednost mu je pala i motor više ne može postići raniju snagu. Kada se to osjeti, potrebno je da motor radi bez opterećenja i na srednjem broju okretaja, jer ga veliki broj okretaja i opterećenje punim gasom može oštetiti.

Ovdje se dobro prisjetiti i jednog starog trika. Staro gorivo dobro je preventivno zamiješati novim, više oktanske vrijednosti od onog koje inače koristite. Ako je izgubilo punu oktansku vrijednost, novo gorivo će to dijelom nadoknaditi, a ako ne, gorivo više oktanske vrijednosti ne šteti motoru i može se koristiti bez ograničenja.

No, jedno je sigurno. Bez obzira na sve rečeno, u oba slučaja, i kod dizela i kod benzina, najgora opcija je preko zime ostaviti djelomično napunjen spremnik.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhivske snimke Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Arhivske snimke

Tankovi od inoksa su dugotrajni i pouzdani ako se pravilno izrade

Božidar Vukičević/Cropix

Tank je vrlo važno pravilno montirati

Božidar Vukičević/Cropix

Inspekcijski otvor iznimno je važan kad nešto ne bude u redu

Božidar Vukičević/Cropix

Nehrđajućem čeliku problem je interkristalna korozija koja prodire kroz cijelu strukturu

Božidar Vukičević/Cropix

Plastični fiksni tankovi rade su u raznim oblicima


Aluminijski tankovi nisu se pokazali najboljim rješenjem


I aluminijske bačve za pivo prerađuju se u tankove goriva

Shutterstock

Jedan od načina kojim se izbjegava da naglo nestane goriva

Shutterstock

Prijenosni tankovi danas su u pravilu od plastike

Shutterstock

Odozgo uvijek sve izgleda uredno, a unutra?

Shutterstock

Tanka se sjetimo tek kad nastane neki problem s gorivom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sve-o-vrstama-izboru-i-odrzavanju-spremnika-goriva-tankove-od-inoksa-nuzno-je-uzemljiti-1248961 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6812e26c7e34b7f789b11ddf9ee512ad4fe03f15 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+sve+o+vrstama%2C+izboru+i+odr%C5%BEavanju+spremnika+goriva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsve-o-vrstama-izboru-i-odrzavanju-spremnika-goriva-tankove-od-inoksa-nuzno-je-uzemljiti-1248961 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsve-o-vrstama-izboru-i-odrzavanju-spremnika-goriva-tankove-od-inoksa-nuzno-je-uzemljiti-1248961 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čuvari energije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

čuvari energijeDonosimo sve o vrstama, izboru i održavanju spremnika goriva

Piše Damir Višić
15. prosinca 2022. - 08:20

Brodski tankovi za gorivo, osobito oni ugrađeni u nekom teško dostupnom prostoru, uglavnom nisu na oku pa se često na njih i zaboravi, sve dok se pojavi neki problem za koji mogu biti odgovorni. Poput curenja goriva, nečistoća u sustavu napajanja motora koje izazovu gušenje i prekid rada, pronalaska vode u gorivu..., kada im se po sili nevolje pokloni pažnja.

Tek se tada pomnije gleda od čega su izrađeni, imaju li inspekcijski otvor, jesu li mehanički u redu, odnosno u kakvom su stanju na njih spojena crijeva za napajanje motora gorivom.

Sva su ta pitanja važna, ne samo kad do problema s tankovima dođe, već i prilikom njihova izbora, ako je bio moguć ili ako se mijenjaju zbog dotrajalosti. Stoga ćemo o svima njima, te o nekim drugim vezanim za brodske tankove goriva, reći...

12. svibanj 2024 09:26