StoryEditorOCM

najnovija tehnologijaLopovi će bježati od bežičnog čuvara: ‘Smart GPS locator‘ jednostavno se montira na plovilo, a budi se kada osjeti kretanje ili vibracije

Piše Miomir Štrbac
8. rujna 2022. - 15:06
Gliser može biti ukraden, ali Smart GPS locator omogućit će vlasniku i policiji da ga brzo pronađuBožidar Vukičević/Cropix

Prošle jeseni pisali smo o naprednom sustavnu zaštite plovila Sense4Boat koji je razvila tvrtka Marina Cloud s Punta na otoku Krku, o čemu nam je šire govorio njezin vlasnik i glavni kreator toga projekta Krešimir Žic.

Riječ je o tri autonomna sigurnosna senzora koji alarmiraju ako dođe do prodora vode u brod, izbijanja požara i pada napona u akumulatorima.

Ono što u najkraćem senzore Sense4Boat čini drukčijima od ostalih slične namjene jest potpuna autonomnost rada svakoga od njih, uključujući izravno spajanje na internet bez potrebe za SIM karticom i uslugama GSM teleoperatera.

Naime, svaki senzor ima vlastito baterijsko napajanje, s baterijama koje traju čak pet godina i lako se promijene, dok se na internet spajaju čim ih se aktivira.

To se odvija posredstvom specijalne i neovisne Sigfox IoT mreže koja pokriva područja do 100 km od obale, mnogo dalje od 4G ili NB-IoT s dometom od 15 km, što je čini idealnom za praćenje plovila.

Kontrolni centar

U Sense4Boat kontrolnom centru nadzire se rad svih senzora. Tu se slijevaju i obrađuju podaci koji od njih stižu, a u slučaju alarma zbog neke od spomenutih nevolja trenutno se SMS porukom obavještavaju vlasnik plovila, njegova marina i eventualno još neka osoba čiji je broj mobitela vlasnik izabrao.

image

Krešmir Žic zaokružio je senzorski sustav koji čuva plovila od glavnih nevolja

Matija Djanješić/Cropix

Zbog vrhunskih tehnoloških svojstava i potpune autonomije sustav Sense4Boat u kratkom je vremenu prepoznat kao superioran i izvan granica Hrvatske, pa su ga počeli hvaliti i preporučivati ugledni svjetski nautički magazini, uz ostale Boote, Yacht i Marina World, ali i osiguravatelji, svjesni koliko ovi senzori mogu umanjiti moguće štete na plovilima.

Čak ga je i zahtjevni njemački ADAC preporučio svojim klijentima. Zbog svega toga broj kupaca i korisnika Sense4Boat senzora počeo je brzo rasti, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama.

U međuvremenu je ova uspješna hrvatska poduzetnička priča dobila i novog člana senzorske obitelji, četvrtog po redu koji radi na već opisanim principima.

Riječ je o senzoru GPS lokacije, zvaničnog naziva Smart GPS locator, čija je svrha sprječavanje krađe plovila, brodskih motora, jet-skija ili gumenjaka, jer svi su na meti lopova koji postaju sve drskiji. Primjerice, svake se godine u Europi ukrade više od 8000 izvanbrodskih motora.

Budući da je malih dimenzija i bez vanjskih žica, lako ga je bilo gdje montirati, pa i prebacivati s jedne pozicije koju štiti na drugu, ovisno o potrebi. Jednostavno ga postavite negdje na svoj motorni čamac, zalijepite ga ispod haube izvanbrodskog motora ili gumenjaka ili pomoću dva vijka trajnije držite na željenu mjestu.

image

Obitelj Sense4Boat sada je četveročlana

Redovni raport

Lokator se budi kada osjeti kretanje/vibracije i tada počinje slati svoju poziciju svakih 10 minuta dok kretanje ne prestane. Kad miruje, prijavljuje se jednom dnevno, tako da vlasnik zna da je sve u redu.

Osim toga, potpuno je vodootporan, pa neće zakazati čak ni po najgorem vremenu. Uz senzor ćete dobiti i mobilnu aplikaciju Sense4Boat, čijim korištenjem u svakom trenutku možete vidjeti i pratiti lokaciju svog plovila, gumenjaka, pente ili jet-skija. U svom slučaju, više nego koristan čuvar.

Cijena samog uređaja je 190 eura u što je uključena i godišnja pretplata na usluge danonoćnog nadzora uređaja i njegovih odašiljanja iz kontrolnog centra Marine Cloud. Nakon toga, jedini trošak je godišnja pretplata na tu uslugu u iznosu od 50 eura.

No, čak se i ta svota može anulirati, jer sve više osiguravatelja snižava cijene kasko polica ako imate ugrađen ovakav uređaj.

image

Novi Smart GPS locator

29. travanj 2024 17:21