stdClass Object ( [id] => 1129805 [title] => Razvoj tehnologije omogućio je širu primjenu strujnog pogona brodova, sa stručnjacima smo pričali o njegovim dometima i ograničenjima [alias] => razvoj-tehnologije-omogucio-je-siru-primjenu-strujnog-pogona-brodova-sa-strucnjacima-smo-pricali-o-njegovim-dometima-i-ogranicenjima [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Električni pogon na brodovima nije nepoznanica. Prvo električno plovilo na baterije izgradio je njemački fizičar Moritz von Jacobi u St. Petersburgu 1839. godine. Plovilo dugo sedam metara prevozilo je 14 putnika brzinom od tri čvora po rijeci Nevi. Prvi električni brod pogonjen s tri dizel-električna generatora snage 89 kW također je zaplovio u Rusiji, davne 1903. godine. Riječni tanker težak 800 tona, dug 75 metara, postizao je brzinu od 8,3 čvora, a nosio je ime Vandal.

Danas su elektromotori standardna propulzija putničkih brodova i mnogih trajekata.

---

image
Planet Solar najveći je brod na svijetu pogonjen solarnom energijom
---

Najveći putnički brod na svijetu Queen Mary 2 koristi četiri elektromotorna pogona ukupne snage 21,5 megavata.

Tehnološki izazov

Prema danas dostupnoj tehnologiji, Elanovo plovilo gliserskog trupa težine 18 tona može biti funkcionalno samo u kombinaciji s dizelskim generatorom. Potrebno višesatno napajanje dvaju električnih motora isključivo strujom iz akumulatora je tehnološki izazov vrijedan Nobelove nagrade za fiziku.

---

image
Najbolja iskoristivost električnog pogona je na katamaranima koji mogu nositi puno baterija i velike solarne ploče
---

Naime, za razliku od električnog automobila, kojem nakon nabijanja gasa i par sekundi peaka (vršnog opterećenja) možete održavati brzinu s puno manjim otporom, brod stalno treba sirovu snagu za svladavanje otpora mora. Zbog toga su rastrošne gliserske varijante vrlo rijetke i odnose se na ultralagana električna plovila koja sa strujom iz najskupljih baterija mogu juriti svega desetak minuta.

Unatoč znatnim ulaganjima u razvoj i napretku tehnologije, kapacitet akumulacije energije u baterijama još nije došao ni blizu fosilnom gorivu. Upravo povećanje mogućnosti akumulacije označit će budućnost električnog pogona na plovilima.

Dosadašnja iskustva su uglavnom bila razočaravajuća jer su autonomija i performanse uvijek ispod onoga što se izračunalo na papiru. Osim toga, česti su i slučajevi samozapaljenja, posebno kod litij-ionskih baterija.

---

image
Litij-ionska baterija ima veliki kapacitet i malu težinu
---

Kod mobitela to nije problem jer je u pitanju samo jedna ćelija, no u velikom lancu prazne ćelije imaju vrlo veliki otpor i uzrokuju zapaljenje. A kompleksniji sustav traži sofisticiraniji i skuplji nadzor punjenja i pražnjenja.

Cijena samoga broda i najzanimljiviji tehnički detalji oko baterija Rimčeva električnog glisera još nisu otkriveni javnosti, no bez obzira na rezultat projekta najavljenog za iduću godinu, svakako vrijedi zabilježiti što se na području električnog pogona u svijetu trenutno događa.

Većina električnih plovila je namijenjena jezerima i zaštićenim područjima, a u morskom okruženju se najčešće mogu sresti hibridi poput Greenlinea koji uz klasičan motor imaju i električni pogon. Posljednjih godina su popularne male električne pente poput Torqueeda i Minn Kote, zamišljene kao pomoćni motori za panulavanje.

Na primjeru 6,5 metara dugoga Navala 19 Ecoline, američka Minn Kota snage 1 kW s četiri gel baterije od 85 Ah, pri brzini od tri čvora, ima solidnu autonomiju od pet sati. Taj pogonski sklop, ovisno o proizvođaču punjača i baterija, košta oko dvije tisuće eura, što nije previše za zgodnu bešumnu napravu.

No, njemački Torqueedo je uz lepezu električnih igračaka otišao puno dalje i napravio ozbiljnu pentu Deep Blue snage 32 kW (snage propulzije usporedive s motorom od 80 KS). Iako je težina motora samo 80 kilograma, zajedno s punjačem i dvije litij-ionske baterije Johnson Controls težina je 465 kilograma.

---

image
Torqueedo Deep Blue najsnažnija je električna penta na svijetu
---

Prema tvorničkim podacima, maksimalna autonomija je 64 milje, a na punom gasu i teoretskoj brzini od 29 čvorova pola sata, odnosno 14,5 milja. Motor vrijedi 15 tisuća eura, a cijena kompleta s dvije baterije kapaciteta 52 kWh je oko 50 tisuća eura.

Serijska proizvodnja

U serijskoj proizvodnji električnih plovila najnaprednija je austrijska tvrtka Frauscher. Oni nude čak šest atraktivno dizajniranih modela dužine od 6 do 7,5 metara vrijednih od 42 do 100 tisuća eura.

---

image
Austrijski Frauscher u ponudi ima čak šest modela potpuno električnih plovila
---

Model St. Tropez s motorom snage 30 kW postiže maksimalnih 13 čvorova. Autonomija ovisi o dubini džepa, ali spomenimo kako u unutrašnjosti ima prostora za devet Mastervolt litij-ionskih baterija 24 V/160 Ah nominalne snage 4,3 kWh. Svaka košta pet tisuća eura.

I Hrvatska ima svoga aduta za električnu utrku – Navu Elektru. Tvrtka Navitech iz Novog Vinodolskog iskoristila je Bakana 6,30 i pretvorila ga u tehnološki bombon. S električnim motorom Aquamot snage 7,5 kW može ploviti maksimalnom brzinom od 10 km/h. Koristeći samo struju iz solarnih panela, ide upola sporije, što je za malu površinu broda dobar rezultat. Olovno-silicijeve baterije kapaciteta 400 Ah se za dva sata mogu napuniti i na utičnicu od 230 volti.

---

image
Nava Elektra projekt je tvrtke Navitech namijenjen jezerima i nacionalnim parkovima
---

Unatoč visokoj cijeni korištenja električnih plovila, sigurno je da će se, poput autoindustrije, i nautika sve više okretati prema struji. Tu će sigurno prednjačiti katamarani i jedrilice i za njima deplasmanci, dok će gliseri posljednji doći na red.

---

image
Branimir Ružojčić u svome uredu u Puli
Cropix
---

---

Prof. Branimir Ružojčić, stručnjak za elektromotore: Elektro-pogon je savršen!


O dosezima električnog brodskog pogona razgovarali smo s profesorom Branimirom Ružojčićem iz Pule, jednim od vodećih hrvatskih stručnjaka na tome polju, ujedno i proizvođačem električnih motora s permanentnim magnetima Tema koji se prodaju širom svijeta.

Koliko je napredovala tehnologija brodskog električnog pogona?

– Naši električni motori imaju 97 posto iskoristivosti i tu ima vrlo malo prostora za napredak. I razvoj elektronike je također otišao vrlo daleko. Problem je akumulacija energije. Svi možemo napraviti tisuće kilovata snage, ali takav motor radit će samo nekoliko minuta.

Koliko su snažni današnji motori?

– Naš najveći motor ima 800 kW iako su najprodavaniji modeli od 15 do 50 kW. Prošle godine smo proizveli 80-ak kompleta i većina je išla u izvoz, od Nizozemske i Mađarske do Južne Koreje. U Hrvatskoj uglavnom pokrivamo parkove i jezera, u Fužinama već dvije sezone plovi naš aluminijski električni katamaran koji se puni na 220 V, a osam kompleta motora smo ugradili na brodove na Plitvicama. Oni su prije imali istosmjerni pogon, a sad su dobili motore zadnje generacije snage 15 kW. Imat će osjetno bolji rad uz znatnu uštedu na održavanju.

Što je s morskim plovilima?

– Prodajemo dosta sail drive modela za katamarane na Pacifiku. Baterije se preko propelera pune u dugim plovidbama na jedra, a u laguni se vozi samo na struju. Zbog oblika trupa i dužine brodovi postižu brzinu od 8 do 12 čvorova. Proizvodi su se pokazali vrlo robusni.

Zašto se onda govori o nepouzdanosti električnog pogona?

– Na neki način se ljutim jer je u zadnjih 10 godina bilo dosta pokušaja gradnje brodova, grubo rečeno, s primitivnom tehnologijom. Recimo, po Veneciji su svašta pokušavali, istosmjerni, asinkroni, industrijski motori... Neki su krenuli na tržište bez da su bili spremni. To je bilo loše. Problem s brodovima kao što su Greenline je mala snaga jer za takvu veličinu treba najmanje 15 kW.

Treba znati da je elektropogon savršen pogon. Američka mornarica je nedavno objavila da prelazi na električne motore, i to valjda nešto znači. Samo u Hrvatskoj se planiraju buduće flote Obalne straže i trajekti s tehnologijom iz prošlog stoljeća. Trošak održavanja će im pojesti cijelu investiciju.

Koje su se baterije pokazale najbolje?

– Na tržištu ima baterija raznih proizvođača, svaka ima svoje prednosti i mane. Tehnološki, posljednjih godina nema nekih velikih pomaka. Klasične olovne baterije su najsigurnije po pitanju zapaljenja, ali je problem reciklaža i velika težina koja se kod velikih brodova može iskoristiti kao balast. Litij-polimerske su se pokazale sigurne i dobre, kao gel i AGM. Mi koristimo i baterije s rastaljenom soli unutrašnje temperature 250 stupnjeva koje su po težini negdje po sredini.

Jesu li cijene motora i baterija pale?

– Električni motori su sada po cijeni došli na razinu klasičnih motora. Naš pogonski komplet od 15 KW košta šest tisuća eura, što je u praksi ekvivalent dizelskom motoru od 40 konja. No, baterije su još uvijek nekoliko puta skuplje od pogona. Za jedan naš brod od šest metara s motorom od 65 kW baterije od tehničke soli koštale su 38 tisuća eura.

---

---

image
Mitja Vuković ima 30 godina iskustva u nautici
---

---

Dipl. ing. Mitja Vuković, meštar za struju i baterije: Glisiranje na struju nema mnogo smisla


Jedan od najpozvanijih za razgovor o električnom pogonu je Mitja Vuković iz tvrtke Navitech iz Novog Vinodolskog, stručnjak s već 30 godina iskustva na projektima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Njegov posljednji projekt Nava Elektra s električnim motorom od 7,5 kW, solarnim krovom i zavidnom autonomijom upravo osvaja tržišta Austrije i Mađarske, gdje su takva – ekološka plovila – već odavno svakodnevica. Iskustva prikupljena prigodom testiranja dobro su došla za ispitivanje stvarnih mogućnosti svih elektrokomponenti takvog jednog kompleksnog projekta.

– Primarni cilj električnog pogona nije ušteda energije, već ekološka plovidba. Elektrifikacija manjih plovila ima smisla samo ako se zabrani korištenje motora s unutarnjim izgaranjem kao na zaštićenim jezerima i u nacionalnim parkovima. U takvim uvjetima elektroplovila imaju svoju svrhu unatoč višoj cijeni od klasičnih. Promatrati pregradnju plovila kroz prizmu financijskih ušteda i isplativosti projekta mislim da još nema smisla – kaže Vuković.

Koje su glavne zablude u vezi s električnim pogonom?

– Prije svega treba razlikovati vrste električnih pogona jer usporedbom različitih dobivamo pogrešan dojam o njihovim mogućnostima. Dizelsko-električni pogoni koriste dizelske generatore kao izvor električne energije. Plinske i parne turbine se također koriste za pokretanje generatora vrlo velikih snaga, i to u sustavima kada brod pokreće veliki broj snažnih okretnih elektropodova (svojevrsnih gondola ispod broda). Hibridni pogoni su kombinacija dizelskih i elektromotora. Ovisno o načinu njihova spajanja, imamo paralelne i serijske hibridne pogone.

Paralelni kao osnovicu ima dizelski motor manje snage, dok se elektromotor koristi kao booster za kratkotrajno povećanje okretnog momenta u trenutku izglisiravanja plovila, dok se za glisiranje koristi dizelski motor. Energiju za tu kratkotrajnu pomoć spremamo u akumulatore koji se poslije, tijekom plovidbe na fosilno gorivo, pune istim onim elektromotorom koji preuzima funkciju generatora. Nažalost, paralelni hibrid je još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Što je s hibridnim motorima koji se često reklamiraju?

– Riječ je o serijskim hibridima koji se koriste kao bivalentni pogon – kao čisti snažni dizelski pogon za glisiranje ili kao spori tihi pogon za deplasmansku vožnju, uz uporabu akumulatora kao spremnika električne energije. Najpoznatiji i najstariji proizvođač takvih pogona je austrijska tvrtka Steyr Motors. Prvi serijski hibridni pogon proizvela je 2008. godine, a do danas je proizvedeno samo 120 komada. Kod godišnje proizvodnje od 5000 motora, dvadesetak hibridnih primjeraka godišnje zanemariva je brojka, ali vrlo uspješan marketinški potez.

Hibridni pogon kao sinonim za uštedu energije kod plovila definitivno je samo marketinški trik.

Plovilo za održavanje brzine treba konstantnu količinu energije ovisnu o obliku trupa i uvjetima plovidbe (valovi, vjetar, morske struje). Sličan primjer uspješnog marketinga je i čuveni slovenski Greenline.

Malo ljudi zna da od njihovih 350 prodanih plovila samo dvadesetak posto ima hibridni pogon. Glavna ušteda energije nije ostvarena ugradnjom hibridnog pogona, već ekstremno niskim otporom trupa u deplasmanskoj plovidbi. Inženjerski tim braće Jakopin dobro je znao na koju će kartu odigrati.

Što je s gliserskim trupovima?

– Mogu slobodno reći da glisiranje na struju nema mnogo smisla, ne kažem da je neizvedivo, ali sigurno je financijski i ekološko neprihvatljivo. Manji lagani gliseri su već godinama prisutni u europskoj brodogradnji i nisu nikakva novost, ali su definitivno privilegij onih koji sebi to mogu priuštiti. Nažalost, njihov domet je vremenski ograničen jer prosječni litij-ionski akumulator može napajati elektromotor od 100 kW samo desetak minuta. Cijena je u skladu s ekskluzivnošću i kreće se od 100 tisuća eura na gore...

Ima li klasični elektropogon uopće smisla?                                                       

 – Kako da ne! Ali se ne smijemo razbacivati kilovatima i kilovatsatima. Deplasmanska plovidba s malim otporom trupa kao što su naši klasični gucevi i jedrilice zahtijeva vrlo malo energije, što je optimalan preduvjet za korištenje elektropogona. Kod deplasmanske vožnje težina akumulatora nije problem pa se mogu koristiti i olovni akumulatori i jednostavniji punjači. Imamo dobre brodograditelje, a na primjeru tvrtke TEMA jasno je da znamo napraviti i više nego dobar elektromotor.

Koja je kombinacija najisplativija?

– Vjetro-električni hibrid! Jedrilica pokretana vjetrom okreće brodski vijak spojen na elektromotor generator i puni pogonske baterije energijom kojom će, kad nema vjetra, nastaviti plovidbu i uploviti ili isploviti iz luke. Ovakav koncept stvarno zavrjeđuje predikat zeleni i ekološki, a vrlo je malo korišten i spominjan u medijima. Naravno, i takav sustav ima svoja ograničenja u akumulatorima električne energije kao i ukupnoj iskoristivosti sustava. Svaka pretvorba energije neizbježno nosi svoje gubitke, no današnja tehnologija omogućava omjer 4:1, odnosno četiri sata jedrenja za jedan sat plovidbe na struju.

Hoće li ikada struja moći zamijeniti motore s unutarnjim izgaranjem?

– Direktna zamjena klasičnog pogona baterijsko-električnim još neko vrijeme neće biti moguća.

Problem ne leži u elektromotorima koji su, usput rečeno, doživjeli revoluciju u pogledu iskoristivosti i drastičnog smanjenja težine po kilovatu snage, već u nesavršenosti akumulatora električne energije potrebne za njihov pogon. Jedini trenutno prihvatljivi način skladištenja jesu elektro-kemijski akumulatori, popularno nazvani akumulatorske baterije. U stvari, to nisu izvori energije, već samo spremišta za energiju.

Dakle, energiju treba negdje proizvesti i spremiti u takvo spremište, a tek onda koristiti u elektromotorima.Takvi su spremnici zapreminski puno veći od osnovnog izvora energije, recimo jedne litre nafte koju inače koristimo za pogon klasičnog motora.

Kolika je ta razlika?

Povucimo paralelu: 10 litara nafte zajedno sa spremnikom teško je oko 10 kilograma. Energija sadržana u toj kanti nafte ravna je 100 kW/h. Grubo pojednostavljeno, dizelski motor snage 100 kW može s tom kantom pogoniti plovilo jedan sat! Ako imate motor od samo 10 kW, onda će vaša autonomija biti punih 10 sati.

Put koji možete prijeći s tih 10 litara nafte ovisi o tipu vašeg plovila i njegovim karakteristikama. Kada bismo sada tih 100 kW/h električne energije htjeli spremiti u klasični olovni akumulator, onda bi takav akumulator bio težak oko 2500 kg, imao zapreminu od oko 1 m³ i cijenu oko 80.000 kuna.

Takav akumulator ne može se puniti s običnim kućnim punjačem baterija, već bi morao biti u mogućnosti iz trofazne gradske mreže vući 10 kW, i to punih 15 sati. Cijena takvog punjača ovisi o tehnologiji punjenja i iznosi 20 do 40 tisuća kuna.

Koliko su učinkovitije suvremene baterije?

– Najčešće korišteni su litij-ionski akumulatori, iznimno zahtjevni kod punjenja, a isto tako i kod pražnjenja. Tu je riječ o elektro-kemijskom procesu koji zbog vrlo zahtjevnog i zapaljivog litija treba precizno voditi i nadzirati. Iznimno zahtjevna elektronika naziva BMS ili BBS (Battery Menagement System ili Battery Balancing System) neizostavni je dio takvog akumulatora.

Uz to su i punjači izuzetno zahtjevni i isporučuju se uglavnom od proizvođača takvih sustava, najčešće iz Švicarske. Karakteristike takvih baterija su uglavnom slične, a cijene najviše ovise o iskustvu i dobrim referencijama tvrtki.

Koliko su skuplje od olovnih baterija?

– Ako usporedimo klasičnu olovnu akumulatorsku bateriju od 100 kW/h s najmodernijom baterijom provjerenog proizvođača, onda stvar izgleda ovako: gustoća energije definira se u W/kg težine i kod svih njih se vrti oko brojke 100 što u praksi znači da bi takva revolucionarna baterija težila oko 1000 kg!

Moram napomenuti da se tu radi o profesionalnim baterijama s aktivnim BBS-om. Jasno, i cijena takvih akumulatora više je nego profesionalna, a to je oko 3500 kuna po kW/h, što bi u našem slučaju iznosilo oko 350.000 kuna! Sav taj trošak da bi se spremilo tričavih 10 litara nafte u obliku električne energije...
Ima li smisla? Prosudite sami.

---

---

image
Mitja Vuković za timunom Eola Girasole
Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Đita bez goriva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Đita bez goriva 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2014-04-10 09:02:01 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-25 06:01:36 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-09-25 05:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 37 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652716.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652726.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652724.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652723.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652722.png","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652721.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652720.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652719.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652718.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652455.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652454.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652453.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652451.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3652448.jpg","\/images\/slike\/2014\/04\/10\/3653077.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","Cropix","Cropix","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Za elektri\u010dni vanbrodski motor potrebno je veliko skladi\u0161te baterija","Austrijski Frauscher u ponudi ima \u010dak \u0161est modela potpuno elektri\u010dnih plovila","Najbolja iskoristivost elektri\u010dnog pogona je na katamaranima koji mogu nositi puno baterija i velike solarne plo\u010de","Mitja Vukovi\u0107 ima 30 godina iskustva u nautici","Litij-ionska baterija ima veliki kapacitet i malu te\u017einu","Na baterijama ima puno osjetljive elektronike","Nava Elektra projekt je tvrtke Navitech namijenjen jezerima i nacionalnim parkovima","Planet Solar najve\u0107i je brod na svijetu pogonjen solarnom energijom","Torqueedo Deep Blue najsna\u017enija je elektri\u010dna penta na svijetu","Najprakti\u010dnije je punjenje na mre\u017eu od 230 volti","Cijena baterija je jo\u0161 uvijek najve\u0107a prepreka","Zasad je najve\u0107i efekt elektri\u010dnog broda na moru - marketin\u0161ki","Mitja Vukovi\u0107 za timunom Eola Girasole<\/em>","Branimir Ru\u017eoj\u010di\u0107 u svome uredu u Puli","Greenline Hybrid 33<\/em> pokre\u0107u dizelski i elektromotor"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_3652716_1920.jpg":"1920x1080","k_3652716_1280.jpg":"1280x1280","k_3652716_1024.jpg":"1024x1024","k_3652716_640.jpg":"640x640","k_3652716_480.jpg":"480x480","k_3652716_340.jpg":"340x340","k_3652716_220.jpg":"220x220","o_3652716_1280.jpg":"1280x854","o_3652716_1024.jpg":"1024x683","o_3652716_640.jpg":"640x427","o_3652716_480.jpg":"480x320","o_3652716_340.jpg":"340x226","o_3652716_220.jpg":"220x146","h_3652716_1280.jpg":"1280x854","h_3652716_1024.jpg":"1024x683","h_3652716_640.jpg":"640x427","h_3652716_480.jpg":"480x320","h_3652716_340.jpg":"340x227","h_3652716_220.jpg":"220x147","pp_3652716_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652716_1024.jpg":"805x1024","pp_3652716_640.jpg":"503x640","pp_3652716_480.jpg":"377x480","pp_3652716_340.jpg":"267x340","pp_3652716_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1772x1181","hd_3652726_1920.jpg":"1920x1080","k_3652726_1280.jpg":"1280x1280","k_3652726_1024.jpg":"1024x1024","k_3652726_640.jpg":"640x640","k_3652726_480.jpg":"480x480","k_3652726_340.jpg":"340x340","k_3652726_220.jpg":"220x220","o_3652726_1280.jpg":"1280x853","o_3652726_1024.jpg":"1024x682","o_3652726_640.jpg":"640x426","o_3652726_480.jpg":"480x319","o_3652726_340.jpg":"340x226","o_3652726_220.jpg":"220x146","h_3652726_1280.jpg":"1280x854","h_3652726_1024.jpg":"1024x683","h_3652726_640.jpg":"640x427","h_3652726_480.jpg":"480x320","h_3652726_340.jpg":"340x227","h_3652726_220.jpg":"220x147","pp_3652726_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652726_1024.jpg":"805x1024","pp_3652726_640.jpg":"503x640","pp_3652726_480.jpg":"377x480","pp_3652726_340.jpg":"267x340","pp_3652726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1044","hd_3652724_1920.jpg":"1920x1080","k_3652724_1280.jpg":"1280x1280","k_3652724_1024.jpg":"1024x1024","k_3652724_640.jpg":"640x640","k_3652724_480.jpg":"480x480","k_3652724_340.jpg":"340x340","k_3652724_220.jpg":"220x220","o_3652724_1280.jpg":"1280x1336","o_3652724_1024.jpg":"1024x1069","o_3652724_640.jpg":"640x668","o_3652724_480.jpg":"480x501","o_3652724_340.jpg":"340x354","o_3652724_220.jpg":"220x229","h_3652724_1280.jpg":"1280x854","h_3652724_1024.jpg":"1024x683","h_3652724_640.jpg":"640x427","h_3652724_480.jpg":"480x320","h_3652724_340.jpg":"340x227","h_3652724_220.jpg":"220x147","pp_3652724_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652724_1024.jpg":"805x1024","pp_3652724_640.jpg":"503x640","pp_3652724_480.jpg":"377x480","pp_3652724_340.jpg":"267x340","pp_3652724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1156x1641","hd_3652723_1920.jpg":"1920x1080","k_3652723_1280.jpg":"1280x1280","k_3652723_1024.jpg":"1024x1024","k_3652723_640.jpg":"640x640","k_3652723_480.jpg":"480x480","k_3652723_340.jpg":"340x340","k_3652723_220.jpg":"220x220","o_3652723_1280.jpg":"1280x1817","o_3652723_1024.jpg":"1024x1453","o_3652723_640.jpg":"640x908","o_3652723_480.jpg":"480x681","o_3652723_340.jpg":"340x482","o_3652723_220.jpg":"220x312","h_3652723_1280.jpg":"1280x854","h_3652723_1024.jpg":"1024x683","h_3652723_640.jpg":"640x427","h_3652723_480.jpg":"480x320","h_3652723_340.jpg":"340x227","h_3652723_220.jpg":"220x147","pp_3652723_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652723_1024.jpg":"805x1024","pp_3652723_640.jpg":"503x640","pp_3652723_480.jpg":"377x480","pp_3652723_340.jpg":"267x340","pp_3652723_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1006x808","hd_3652722_1920.png":"1920x1080","k_3652722_1280.png":"1280x1280","k_3652722_1024.png":"1024x1024","k_3652722_640.png":"640x640","k_3652722_480.png":"480x480","k_3652722_340.png":"340x340","k_3652722_220.png":"220x220","o_3652722_1280.png":"1280x1028","o_3652722_1024.png":"1024x822","o_3652722_640.png":"640x514","o_3652722_480.png":"480x385","o_3652722_340.png":"340x273","o_3652722_220.png":"220x176","h_3652722_1280.png":"1280x854","h_3652722_1024.png":"1024x683","h_3652722_640.png":"640x427","h_3652722_480.png":"480x320","h_3652722_340.png":"340x227","h_3652722_220.png":"220x147","pp_3652722_1280.png":"1006x1280","pp_3652722_1024.png":"805x1024","pp_3652722_640.png":"503x640","pp_3652722_480.png":"377x480","pp_3652722_340.png":"267x340","pp_3652722_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1516","hd_3652721_1920.jpg":"1920x1080","k_3652721_1280.jpg":"1280x1280","k_3652721_1024.jpg":"1024x1024","k_3652721_640.jpg":"640x640","k_3652721_480.jpg":"480x480","k_3652721_340.jpg":"340x340","k_3652721_220.jpg":"220x220","o_3652721_1280.jpg":"1280x1010","o_3652721_1024.jpg":"1024x808","o_3652721_640.jpg":"640x505","o_3652721_480.jpg":"480x379","o_3652721_340.jpg":"340x268","o_3652721_220.jpg":"220x173","h_3652721_1280.jpg":"1280x854","h_3652721_1024.jpg":"1024x683","h_3652721_640.jpg":"640x427","h_3652721_480.jpg":"480x320","h_3652721_340.jpg":"340x227","h_3652721_220.jpg":"220x147","pp_3652721_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652721_1024.jpg":"805x1024","pp_3652721_640.jpg":"503x640","pp_3652721_480.jpg":"377x480","pp_3652721_340.jpg":"267x340","pp_3652721_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1345","hd_3652720_1920.jpg":"1920x1080","k_3652720_1280.jpg":"1280x1280","k_3652720_1024.jpg":"1024x1024","k_3652720_640.jpg":"640x640","k_3652720_480.jpg":"480x480","k_3652720_340.jpg":"340x340","k_3652720_220.jpg":"220x220","o_3652720_1280.jpg":"1280x896","o_3652720_1024.jpg":"1024x717","o_3652720_640.jpg":"640x448","o_3652720_480.jpg":"480x336","o_3652720_340.jpg":"340x238","o_3652720_220.jpg":"220x154","h_3652720_1280.jpg":"1280x854","h_3652720_1024.jpg":"1024x683","h_3652720_640.jpg":"640x427","h_3652720_480.jpg":"480x320","h_3652720_340.jpg":"340x227","h_3652720_220.jpg":"220x147","pp_3652720_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652720_1024.jpg":"805x1024","pp_3652720_640.jpg":"503x640","pp_3652720_480.jpg":"377x480","pp_3652720_340.jpg":"267x340","pp_3652720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1286","hd_3652719_1920.jpg":"1920x1080","k_3652719_1280.jpg":"1280x1280","k_3652719_1024.jpg":"1024x1024","k_3652719_640.jpg":"640x640","k_3652719_480.jpg":"480x480","k_3652719_340.jpg":"340x340","k_3652719_220.jpg":"220x220","o_3652719_1280.jpg":"1280x857","o_3652719_1024.jpg":"1024x685","o_3652719_640.jpg":"640x428","o_3652719_480.jpg":"480x321","o_3652719_340.jpg":"340x227","o_3652719_220.jpg":"220x147","h_3652719_1280.jpg":"1280x854","h_3652719_1024.jpg":"1024x683","h_3652719_640.jpg":"640x427","h_3652719_480.jpg":"480x320","h_3652719_340.jpg":"340x227","h_3652719_220.jpg":"220x147","pp_3652719_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652719_1024.jpg":"805x1024","pp_3652719_640.jpg":"503x640","pp_3652719_480.jpg":"377x480","pp_3652719_340.jpg":"267x340","pp_3652719_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_3652718_1920.jpg":"1920x1080","k_3652718_1280.jpg":"1280x1280","k_3652718_1024.jpg":"1024x1024","k_3652718_640.jpg":"640x640","k_3652718_480.jpg":"480x480","k_3652718_340.jpg":"340x340","k_3652718_220.jpg":"220x220","o_3652718_1280.jpg":"1280x854","o_3652718_1024.jpg":"1024x683","o_3652718_640.jpg":"640x427","o_3652718_480.jpg":"480x320","o_3652718_340.jpg":"340x226","o_3652718_220.jpg":"220x146","h_3652718_1280.jpg":"1280x854","h_3652718_1024.jpg":"1024x683","h_3652718_640.jpg":"640x427","h_3652718_480.jpg":"480x320","h_3652718_340.jpg":"340x227","h_3652718_220.jpg":"220x147","pp_3652718_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652718_1024.jpg":"805x1024","pp_3652718_640.jpg":"503x640","pp_3652718_480.jpg":"377x480","pp_3652718_340.jpg":"267x340","pp_3652718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2582","hd_3652455_1920.jpg":"1920x1080","k_3652455_1280.jpg":"1280x1280","k_3652455_1024.jpg":"1024x1024","k_3652455_640.jpg":"640x640","k_3652455_480.jpg":"480x480","k_3652455_340.jpg":"340x340","k_3652455_220.jpg":"220x220","o_3652455_1280.jpg":"1280x1721","o_3652455_1024.jpg":"1024x1377","o_3652455_640.jpg":"640x860","o_3652455_480.jpg":"480x645","o_3652455_340.jpg":"340x457","o_3652455_220.jpg":"220x295","h_3652455_1280.jpg":"1280x854","h_3652455_1024.jpg":"1024x683","h_3652455_640.jpg":"640x427","h_3652455_480.jpg":"480x320","h_3652455_340.jpg":"340x227","h_3652455_220.jpg":"220x147","pp_3652455_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652455_1024.jpg":"805x1024","pp_3652455_640.jpg":"503x640","pp_3652455_480.jpg":"377x480","pp_3652455_340.jpg":"267x340","pp_3652455_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2587","hd_3652454_1920.jpg":"1920x1080","k_3652454_1280.jpg":"1280x1280","k_3652454_1024.jpg":"1024x1024","k_3652454_640.jpg":"640x640","k_3652454_480.jpg":"480x480","k_3652454_340.jpg":"340x340","k_3652454_220.jpg":"220x220","o_3652454_1280.jpg":"1280x1724","o_3652454_1024.jpg":"1024x1379","o_3652454_640.jpg":"640x862","o_3652454_480.jpg":"480x646","o_3652454_340.jpg":"340x458","o_3652454_220.jpg":"220x296","h_3652454_1280.jpg":"1280x854","h_3652454_1024.jpg":"1024x683","h_3652454_640.jpg":"640x427","h_3652454_480.jpg":"480x320","h_3652454_340.jpg":"340x227","h_3652454_220.jpg":"220x147","pp_3652454_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652454_1024.jpg":"805x1024","pp_3652454_640.jpg":"503x640","pp_3652454_480.jpg":"377x480","pp_3652454_340.jpg":"267x340","pp_3652454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","hd_3652453_1920.jpg":"1920x1080","k_3652453_1280.jpg":"1280x1280","k_3652453_1024.jpg":"1024x1024","k_3652453_640.jpg":"640x640","k_3652453_480.jpg":"480x480","k_3652453_340.jpg":"340x340","k_3652453_220.jpg":"220x220","o_3652453_1280.jpg":"1280x792","o_3652453_1024.jpg":"1024x633","o_3652453_640.jpg":"640x396","o_3652453_480.jpg":"480x297","o_3652453_340.jpg":"340x210","o_3652453_220.jpg":"220x136","h_3652453_1280.jpg":"1280x854","h_3652453_1024.jpg":"1024x683","h_3652453_640.jpg":"640x427","h_3652453_480.jpg":"480x320","h_3652453_340.jpg":"340x227","h_3652453_220.jpg":"220x147","pp_3652453_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652453_1024.jpg":"805x1024","pp_3652453_640.jpg":"503x640","pp_3652453_480.jpg":"377x480","pp_3652453_340.jpg":"267x340","pp_3652453_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_3652451_1920.jpg":"1920x1080","k_3652451_1280.jpg":"1280x1280","k_3652451_1024.jpg":"1024x1024","k_3652451_640.jpg":"640x640","k_3652451_480.jpg":"480x480","k_3652451_340.jpg":"340x340","k_3652451_220.jpg":"220x220","o_3652451_1280.jpg":"1280x854","o_3652451_1024.jpg":"1024x683","o_3652451_640.jpg":"640x427","o_3652451_480.jpg":"480x320","o_3652451_340.jpg":"340x226","o_3652451_220.jpg":"220x146","h_3652451_1280.jpg":"1280x854","h_3652451_1024.jpg":"1024x683","h_3652451_640.jpg":"640x427","h_3652451_480.jpg":"480x320","h_3652451_340.jpg":"340x227","h_3652451_220.jpg":"220x147","pp_3652451_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652451_1024.jpg":"805x1024","pp_3652451_640.jpg":"503x640","pp_3652451_480.jpg":"377x480","pp_3652451_340.jpg":"267x340","pp_3652451_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_3652448_1920.jpg":"1920x1080","k_3652448_1280.jpg":"1280x1280","k_3652448_1024.jpg":"1024x1024","k_3652448_640.jpg":"640x640","k_3652448_480.jpg":"480x480","k_3652448_340.jpg":"340x340","k_3652448_220.jpg":"220x220","o_3652448_1280.jpg":"1280x1920","o_3652448_1024.jpg":"1024x1536","o_3652448_640.jpg":"640x960","o_3652448_480.jpg":"480x720","o_3652448_340.jpg":"340x510","o_3652448_220.jpg":"220x330","h_3652448_1280.jpg":"1280x854","h_3652448_1024.jpg":"1024x683","h_3652448_640.jpg":"640x427","h_3652448_480.jpg":"480x320","h_3652448_340.jpg":"340x227","h_3652448_220.jpg":"220x147","pp_3652448_1280.jpg":"1006x1280","pp_3652448_1024.jpg":"805x1024","pp_3652448_640.jpg":"503x640","pp_3652448_480.jpg":"377x480","pp_3652448_340.jpg":"267x340","pp_3652448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_3653077_1920.jpg":"1920x1080","k_3653077_1280.jpg":"1280x1280","k_3653077_1024.jpg":"1024x1024","k_3653077_640.jpg":"640x640","k_3653077_480.jpg":"480x480","k_3653077_340.jpg":"340x340","k_3653077_220.jpg":"220x220","o_3653077_1280.jpg":"1280x853","o_3653077_1024.jpg":"1024x682","o_3653077_640.jpg":"640x426","o_3653077_480.jpg":"480x320","o_3653077_340.jpg":"340x226","o_3653077_220.jpg":"220x146","h_3653077_1280.jpg":"1280x854","h_3653077_1024.jpg":"1024x683","h_3653077_640.jpg":"640x427","h_3653077_480.jpg":"480x320","h_3653077_340.jpg":"340x227","h_3653077_220.jpg":"220x147","pp_3653077_1280.jpg":"1006x1280","pp_3653077_1024.jpg":"805x1024","pp_3653077_640.jpg":"503x640","pp_3653077_480.jpg":"377x480","pp_3653077_340.jpg":"267x340","pp_3653077_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7580957 Threads: 2 Questions: 1546993912 Slow queries: 4711724 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111102621 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/razvoj-tehnologije-omogucio-je-siru-primjenu-strujnog-pogona-brodova-sa-strucnjacima-smo-pricali-o-njegovim-dometima-i-ogranicenjima-1129805 [printLink] => /om/nautika/razvoj-tehnologije-omogucio-je-siru-primjenu-strujnog-pogona-brodova-sa-strucnjacima-smo-pricali-o-njegovim-dometima-i-ogranicenjima-1129805?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650399 [name] => električni brodski pogon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 15:25:28 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricni-brodski-pogon [link] => /tag/elektricni-brodski-pogon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650400 [name] => plovidba na struju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 15:25:28 [main_article_id] => 0 [alias] => plovidba-na-struju [link] => /tag/plovidba-na-struju ) [2] => stdClass Object ( [id] => 627404 [name] => električni brodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-06 12:04:34 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricni-brodovi [link] => /tag/elektricni-brodovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650044 [name] => električni izvanbrodski motori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 14:56:12 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricni-izvanbrodski-motori [link] => /tag/elektricni-izvanbrodski-motori ) [4] => stdClass Object ( [id] => 383217 [name] => brodovi na struju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-na-struju [link] => /tag/brodovi-na-struju ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Đita bez goriva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Razvoj tehnologije omogućio je širu primjenu strujnog pogona brodova, sa stručnjacima smo pričali o njegovim dometima i ograničenjima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-01-04-51-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652716.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Za električni vanbrodski motor potrebno je veliko skladište baterija [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652716.jpg [title] => Za električni vanbrodski motor potrebno je veliko skladište baterija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652726.jpg [title] => Austrijski Frauscher u ponudi ima čak šest modela potpuno električnih plovila ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652724.jpg [title] => Najbolja iskoristivost električnog pogona je na katamaranima koji mogu nositi puno baterija i velike solarne ploče ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652723.jpg [title] => Mitja Vuković ima 30 godina iskustva u nautici ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652722.png [title] => Litij-ionska baterija ima veliki kapacitet i malu težinu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652721.jpg [title] => Na baterijama ima puno osjetljive elektronike ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652720.jpg [title] => Nava Elektra projekt je tvrtke Navitech namijenjen jezerima i nacionalnim parkovima ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652719.jpg [title] => Planet Solar najveći je brod na svijetu pogonjen solarnom energijom ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652718.jpg [title] => Torqueedo Deep Blue najsnažnija je električna penta na svijetu ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652455.jpg [title] => Najpraktičnije je punjenje na mrežu od 230 volti ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652454.jpg [title] => Cijena baterija je još uvijek najveća prepreka ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652453.jpg [title] => Zasad je najveći efekt električnog broda na moru - marketinški ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652451.jpg [title] => CropixMitja Vuković za timunom Eola Girasole ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3652448.jpg [title] => CropixBranimir Ružojčić u svome uredu u Puli ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/04/10/3653077.jpg [title] => CropixGreenline Hybrid 33 pokreću dizelski i elektromotor ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Električni pogon na brodovima nije nepoznanica. Prvo električno plovilo na baterije izgradio je njemački fizičar Moritz von Jacobi u St. Petersburgu 1839. godine. Plovilo dugo sedam metara prevozilo je 14 putnika brzinom od tri čvora po rijeci Nevi. Prvi električni brod pogonjen s tri dizel-električna generatora snage 89 kW također je zaplovio u Rusiji, davne 1903. godine. Riječni tanker težak 800 tona, dug 75 metara, postizao je brzinu od 8,3 čvora, a nosio je ime Vandal.

Danas su elektromotori standardna propulzija putničkih brodova i mnogih trajekata.

---

image
Planet Solar najveći je brod na svijetu pogonjen solarnom energijom
---

Najveći putnički brod na svijetu Queen Mary 2 koristi četiri elektromotorna pogona ukupne snage 21,5 megavata.

Tehnološki izazov

Prema danas dostupnoj tehnologiji, Elanovo plovilo gliserskog trupa težine 18 tona može biti funkcionalno samo u kombinaciji s dizelskim generatorom. Potrebno višesatno napajanje dvaju električnih motora isključivo strujom iz akumulatora je tehnološki izazov vrijedan Nobelove nagrade za fiziku.

---

image
Najbolja iskoristivost električnog pogona je na katamaranima koji mogu nositi puno baterija i velike solarne ploče
---

Naime, za razliku od električnog automobila, kojem nakon nabijanja gasa i par sekundi peaka (vršnog opterećenja) možete održavati brzinu s puno manjim otporom, brod stalno treba sirovu snagu za svladavanje otpora mora. Zbog toga su rastrošne gliserske varijante vrlo rijetke i odnose se na ultralagana električna plovila koja sa strujom iz najskupljih baterija mogu juriti svega desetak minuta.

Unatoč znatnim ulaganjima u razvoj i napretku tehnologije, kapacitet akumulacije energije u baterijama još nije došao ni blizu fosilnom gorivu. Upravo povećanje mogućnosti akumulacije označit će budućnost električnog pogona na plovilima.

Dosadašnja iskustva su uglavnom bila razočaravajuća jer su autonomija i performanse uvijek ispod onoga što se izračunalo na papiru. Osim toga, česti su i slučajevi samozapaljenja, posebno kod litij-ionskih baterija.

---

image
Litij-ionska baterija ima veliki kapacitet i malu težinu
---

Kod mobitela to nije problem jer je u pitanju samo jedna ćelija, no u velikom lancu prazne ćelije imaju vrlo veliki otpor i uzrokuju zapaljenje. A kompleksniji sustav traži sofisticiraniji i skuplji nadzor punjenja i pražnjenja.

Cijena samoga broda i najzanimljiviji tehnički detalji oko baterija Rimčeva električnog glisera još nisu otkriveni javnosti, no bez obzira na rezultat projekta najavljenog za iduću godinu, svakako vrijedi zabilježiti što se na području električnog pogona u svijetu trenutno događa.

Većina električnih plovila je namijenjena jezerima i zaštićenim područjima, a u morskom okruženju se najčešće mogu sresti hibridi poput Greenlinea koji uz klasičan motor imaju i električni pogon. Posljednjih godina su popularne male električne pente poput Torqueeda i Minn Kote, zamišljene kao pomoćni motori za panulavanje.

Na primjeru 6,5 metara dugoga Navala 19 Ecoline, američka Minn Kota snage 1 kW s četiri gel baterije od 85 Ah, pri brzini od tri čvora, ima solidnu autonomiju od pet sati. Taj pogonski sklop, ovisno o proizvođaču punjača i baterija, košta oko dvije tisuće eura, što nije previše za zgodnu bešumnu napravu.

No, njemački Torqueedo je uz lepezu električnih igračaka otišao puno dalje i napravio ozbiljnu pentu Deep Blue snage 32 kW (snage propulzije usporedive s motorom od 80 KS). Iako je težina motora samo 80 kilograma, zajedno s punjačem i dvije litij-ionske baterije Johnson Controls težina je 465 kilograma.

---

image
Torqueedo Deep Blue najsnažnija je električna penta na svijetu
---

Prema tvorničkim podacima, maksimalna autonomija je 64 milje, a na punom gasu i teoretskoj brzini od 29 čvorova pola sata, odnosno 14,5 milja. Motor vrijedi 15 tisuća eura, a cijena kompleta s dvije baterije kapaciteta 52 kWh je oko 50 tisuća eura.

Serijska proizvodnja

U serijskoj proizvodnji električnih plovila najnaprednija je austrijska tvrtka Frauscher. Oni nude čak šest atraktivno dizajniranih modela dužine od 6 do 7,5 metara vrijednih od 42 do 100 tisuća eura.

---

image
Austrijski Frauscher u ponudi ima čak šest modela potpuno električnih plovila
---

Model St. Tropez s motorom snage 30 kW postiže maksimalnih 13 čvorova. Autonomija ovisi o dubini džepa, ali spomenimo kako u unutrašnjosti ima prostora za devet Mastervolt litij-ionskih baterija 24 V/160 Ah nominalne snage 4,3 kWh. Svaka košta pet tisuća eura.

I Hrvatska ima svoga aduta za električnu utrku – Navu Elektru. Tvrtka Navitech iz Novog Vinodolskog iskoristila je Bakana 6,30 i pretvorila ga u tehnološki bombon. S električnim motorom Aquamot snage 7,5 kW može ploviti maksimalnom brzinom od 10 km/h. Koristeći samo struju iz solarnih panela, ide upola sporije, što je za malu površinu broda dobar rezultat. Olovno-silicijeve baterije kapaciteta 400 Ah se za dva sata mogu napuniti i na utičnicu od 230 volti.

---

image
Nava Elektra projekt je tvrtke Navitech namijenjen jezerima i nacionalnim parkovima
---

Unatoč visokoj cijeni korištenja električnih plovila, sigurno je da će se, poput autoindustrije, i nautika sve više okretati prema struji. Tu će sigurno prednjačiti katamarani i jedrilice i za njima deplasmanci, dok će gliseri posljednji doći na red.

---

image
Branimir Ružojčić u svome uredu u Puli
Cropix
---

---

Prof. Branimir Ružojčić, stručnjak za elektromotore: Elektro-pogon je savršen!


O dosezima električnog brodskog pogona razgovarali smo s profesorom Branimirom Ružojčićem iz Pule, jednim od vodećih hrvatskih stručnjaka na tome polju, ujedno i proizvođačem električnih motora s permanentnim magnetima Tema koji se prodaju širom svijeta.

Koliko je napredovala tehnologija brodskog električnog pogona?

– Naši električni motori imaju 97 posto iskoristivosti i tu ima vrlo malo prostora za napredak. I razvoj elektronike je također otišao vrlo daleko. Problem je akumulacija energije. Svi možemo napraviti tisuće kilovata snage, ali takav motor radit će samo nekoliko minuta.

Koliko su snažni današnji motori?

– Naš najveći motor ima 800 kW iako su najprodavaniji modeli od 15 do 50 kW. Prošle godine smo proizveli 80-ak kompleta i većina je išla u izvoz, od Nizozemske i Mađarske do Južne Koreje. U Hrvatskoj uglavnom pokrivamo parkove i jezera, u Fužinama već dvije sezone plovi naš aluminijski električni katamaran koji se puni na 220 V, a osam kompleta motora smo ugradili na brodove na Plitvicama. Oni su prije imali istosmjerni pogon, a sad su dobili motore zadnje generacije snage 15 kW. Imat će osjetno bolji rad uz znatnu uštedu na održavanju.

Što je s morskim plovilima?

– Prodajemo dosta sail drive modela za katamarane na Pacifiku. Baterije se preko propelera pune u dugim plovidbama na jedra, a u laguni se vozi samo na struju. Zbog oblika trupa i dužine brodovi postižu brzinu od 8 do 12 čvorova. Proizvodi su se pokazali vrlo robusni.

Zašto se onda govori o nepouzdanosti električnog pogona?

– Na neki način se ljutim jer je u zadnjih 10 godina bilo dosta pokušaja gradnje brodova, grubo rečeno, s primitivnom tehnologijom. Recimo, po Veneciji su svašta pokušavali, istosmjerni, asinkroni, industrijski motori... Neki su krenuli na tržište bez da su bili spremni. To je bilo loše. Problem s brodovima kao što su Greenline je mala snaga jer za takvu veličinu treba najmanje 15 kW.

Treba znati da je elektropogon savršen pogon. Američka mornarica je nedavno objavila da prelazi na električne motore, i to valjda nešto znači. Samo u Hrvatskoj se planiraju buduće flote Obalne straže i trajekti s tehnologijom iz prošlog stoljeća. Trošak održavanja će im pojesti cijelu investiciju.

Koje su se baterije pokazale najbolje?

– Na tržištu ima baterija raznih proizvođača, svaka ima svoje prednosti i mane. Tehnološki, posljednjih godina nema nekih velikih pomaka. Klasične olovne baterije su najsigurnije po pitanju zapaljenja, ali je problem reciklaža i velika težina koja se kod velikih brodova može iskoristiti kao balast. Litij-polimerske su se pokazale sigurne i dobre, kao gel i AGM. Mi koristimo i baterije s rastaljenom soli unutrašnje temperature 250 stupnjeva koje su po težini negdje po sredini.

Jesu li cijene motora i baterija pale?

– Električni motori su sada po cijeni došli na razinu klasičnih motora. Naš pogonski komplet od 15 KW košta šest tisuća eura, što je u praksi ekvivalent dizelskom motoru od 40 konja. No, baterije su još uvijek nekoliko puta skuplje od pogona. Za jedan naš brod od šest metara s motorom od 65 kW baterije od tehničke soli koštale su 38 tisuća eura.

---

---

image
Mitja Vuković ima 30 godina iskustva u nautici
---

---

Dipl. ing. Mitja Vuković, meštar za struju i baterije: Glisiranje na struju nema mnogo smisla


Jedan od najpozvanijih za razgovor o električnom pogonu je Mitja Vuković iz tvrtke Navitech iz Novog Vinodolskog, stručnjak s već 30 godina iskustva na projektima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Njegov posljednji projekt Nava Elektra s električnim motorom od 7,5 kW, solarnim krovom i zavidnom autonomijom upravo osvaja tržišta Austrije i Mađarske, gdje su takva – ekološka plovila – već odavno svakodnevica. Iskustva prikupljena prigodom testiranja dobro su došla za ispitivanje stvarnih mogućnosti svih elektrokomponenti takvog jednog kompleksnog projekta.

– Primarni cilj električnog pogona nije ušteda energije, već ekološka plovidba. Elektrifikacija manjih plovila ima smisla samo ako se zabrani korištenje motora s unutarnjim izgaranjem kao na zaštićenim jezerima i u nacionalnim parkovima. U takvim uvjetima elektroplovila imaju svoju svrhu unatoč višoj cijeni od klasičnih. Promatrati pregradnju plovila kroz prizmu financijskih ušteda i isplativosti projekta mislim da još nema smisla – kaže Vuković.

Koje su glavne zablude u vezi s električnim pogonom?

– Prije svega treba razlikovati vrste električnih pogona jer usporedbom različitih dobivamo pogrešan dojam o njihovim mogućnostima. Dizelsko-električni pogoni koriste dizelske generatore kao izvor električne energije. Plinske i parne turbine se također koriste za pokretanje generatora vrlo velikih snaga, i to u sustavima kada brod pokreće veliki broj snažnih okretnih elektropodova (svojevrsnih gondola ispod broda). Hibridni pogoni su kombinacija dizelskih i elektromotora. Ovisno o načinu njihova spajanja, imamo paralelne i serijske hibridne pogone.

Paralelni kao osnovicu ima dizelski motor manje snage, dok se elektromotor koristi kao booster za kratkotrajno povećanje okretnog momenta u trenutku izglisiravanja plovila, dok se za glisiranje koristi dizelski motor. Energiju za tu kratkotrajnu pomoć spremamo u akumulatore koji se poslije, tijekom plovidbe na fosilno gorivo, pune istim onim elektromotorom koji preuzima funkciju generatora. Nažalost, paralelni hibrid je još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Što je s hibridnim motorima koji se često reklamiraju?

– Riječ je o serijskim hibridima koji se koriste kao bivalentni pogon – kao čisti snažni dizelski pogon za glisiranje ili kao spori tihi pogon za deplasmansku vožnju, uz uporabu akumulatora kao spremnika električne energije. Najpoznatiji i najstariji proizvođač takvih pogona je austrijska tvrtka Steyr Motors. Prvi serijski hibridni pogon proizvela je 2008. godine, a do danas je proizvedeno samo 120 komada. Kod godišnje proizvodnje od 5000 motora, dvadesetak hibridnih primjeraka godišnje zanemariva je brojka, ali vrlo uspješan marketinški potez.

Hibridni pogon kao sinonim za uštedu energije kod plovila definitivno je samo marketinški trik.

Plovilo za održavanje brzine treba konstantnu količinu energije ovisnu o obliku trupa i uvjetima plovidbe (valovi, vjetar, morske struje). Sličan primjer uspješnog marketinga je i čuveni slovenski Greenline.

Malo ljudi zna da od njihovih 350 prodanih plovila samo dvadesetak posto ima hibridni pogon. Glavna ušteda energije nije ostvarena ugradnjom hibridnog pogona, već ekstremno niskim otporom trupa u deplasmanskoj plovidbi. Inženjerski tim braće Jakopin dobro je znao na koju će kartu odigrati.

Što je s gliserskim trupovima?

– Mogu slobodno reći da glisiranje na struju nema mnogo smisla, ne kažem da je neizvedivo, ali sigurno je financijski i ekološko neprihvatljivo. Manji lagani gliseri su već godinama prisutni u europskoj brodogradnji i nisu nikakva novost, ali su definitivno privilegij onih koji sebi to mogu priuštiti. Nažalost, njihov domet je vremenski ograničen jer prosječni litij-ionski akumulator može napajati elektromotor od 100 kW samo desetak minuta. Cijena je u skladu s ekskluzivnošću i kreće se od 100 tisuća eura na gore...

Ima li klasični elektropogon uopće smisla?                                                       

 – Kako da ne! Ali se ne smijemo razbacivati kilovatima i kilovatsatima. Deplasmanska plovidba s malim otporom trupa kao što su naši klasični gucevi i jedrilice zahtijeva vrlo malo energije, što je optimalan preduvjet za korištenje elektropogona. Kod deplasmanske vožnje težina akumulatora nije problem pa se mogu koristiti i olovni akumulatori i jednostavniji punjači. Imamo dobre brodograditelje, a na primjeru tvrtke TEMA jasno je da znamo napraviti i više nego dobar elektromotor.

Koja je kombinacija najisplativija?

– Vjetro-električni hibrid! Jedrilica pokretana vjetrom okreće brodski vijak spojen na elektromotor generator i puni pogonske baterije energijom kojom će, kad nema vjetra, nastaviti plovidbu i uploviti ili isploviti iz luke. Ovakav koncept stvarno zavrjeđuje predikat zeleni i ekološki, a vrlo je malo korišten i spominjan u medijima. Naravno, i takav sustav ima svoja ograničenja u akumulatorima električne energije kao i ukupnoj iskoristivosti sustava. Svaka pretvorba energije neizbježno nosi svoje gubitke, no današnja tehnologija omogućava omjer 4:1, odnosno četiri sata jedrenja za jedan sat plovidbe na struju.

Hoće li ikada struja moći zamijeniti motore s unutarnjim izgaranjem?

– Direktna zamjena klasičnog pogona baterijsko-električnim još neko vrijeme neće biti moguća.

Problem ne leži u elektromotorima koji su, usput rečeno, doživjeli revoluciju u pogledu iskoristivosti i drastičnog smanjenja težine po kilovatu snage, već u nesavršenosti akumulatora električne energije potrebne za njihov pogon. Jedini trenutno prihvatljivi način skladištenja jesu elektro-kemijski akumulatori, popularno nazvani akumulatorske baterije. U stvari, to nisu izvori energije, već samo spremišta za energiju.

Dakle, energiju treba negdje proizvesti i spremiti u takvo spremište, a tek onda koristiti u elektromotorima.Takvi su spremnici zapreminski puno veći od osnovnog izvora energije, recimo jedne litre nafte koju inače koristimo za pogon klasičnog motora.

Kolika je ta razlika?

Povucimo paralelu: 10 litara nafte zajedno sa spremnikom teško je oko 10 kilograma. Energija sadržana u toj kanti nafte ravna je 100 kW/h. Grubo pojednostavljeno, dizelski motor snage 100 kW može s tom kantom pogoniti plovilo jedan sat! Ako imate motor od samo 10 kW, onda će vaša autonomija biti punih 10 sati.

Put koji možete prijeći s tih 10 litara nafte ovisi o tipu vašeg plovila i njegovim karakteristikama. Kada bismo sada tih 100 kW/h električne energije htjeli spremiti u klasični olovni akumulator, onda bi takav akumulator bio težak oko 2500 kg, imao zapreminu od oko 1 m³ i cijenu oko 80.000 kuna.

Takav akumulator ne može se puniti s običnim kućnim punjačem baterija, već bi morao biti u mogućnosti iz trofazne gradske mreže vući 10 kW, i to punih 15 sati. Cijena takvog punjača ovisi o tehnologiji punjenja i iznosi 20 do 40 tisuća kuna.

Koliko su učinkovitije suvremene baterije?

– Najčešće korišteni su litij-ionski akumulatori, iznimno zahtjevni kod punjenja, a isto tako i kod pražnjenja. Tu je riječ o elektro-kemijskom procesu koji zbog vrlo zahtjevnog i zapaljivog litija treba precizno voditi i nadzirati. Iznimno zahtjevna elektronika naziva BMS ili BBS (Battery Menagement System ili Battery Balancing System) neizostavni je dio takvog akumulatora.

Uz to su i punjači izuzetno zahtjevni i isporučuju se uglavnom od proizvođača takvih sustava, najčešće iz Švicarske. Karakteristike takvih baterija su uglavnom slične, a cijene najviše ovise o iskustvu i dobrim referencijama tvrtki.

Koliko su skuplje od olovnih baterija?

– Ako usporedimo klasičnu olovnu akumulatorsku bateriju od 100 kW/h s najmodernijom baterijom provjerenog proizvođača, onda stvar izgleda ovako: gustoća energije definira se u W/kg težine i kod svih njih se vrti oko brojke 100 što u praksi znači da bi takva revolucionarna baterija težila oko 1000 kg!

Moram napomenuti da se tu radi o profesionalnim baterijama s aktivnim BBS-om. Jasno, i cijena takvih akumulatora više je nego profesionalna, a to je oko 3500 kuna po kW/h, što bi u našem slučaju iznosilo oko 350.000 kuna! Sav taj trošak da bi se spremilo tričavih 10 litara nafte u obliku električne energije...
Ima li smisla? Prosudite sami.

---

---

image
Mitja Vuković za timunom Eola Girasole
Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Cropix Cropix

Za električni vanbrodski motor potrebno je veliko skladište baterija

Austrijski Frauscher u ponudi ima čak šest modela potpuno električnih plovila

Najbolja iskoristivost električnog pogona je na katamaranima koji mogu nositi puno baterija i velike solarne ploče

Mitja Vuković ima 30 godina iskustva u nautici

Litij-ionska baterija ima veliki kapacitet i malu težinu

Na baterijama ima puno osjetljive elektronike

Nava Elektra projekt je tvrtke Navitech namijenjen jezerima i nacionalnim parkovima

Planet Solar najveći je brod na svijetu pogonjen solarnom energijom

Torqueedo Deep Blue najsnažnija je električna penta na svijetu

Najpraktičnije je punjenje na mrežu od 230 volti

Cijena baterija je još uvijek najveća prepreka

Zasad je najveći efekt električnog broda na moru - marketinški
Cropix
Mitja Vuković za timunom Eola Girasole
Cropix
Branimir Ružojčić u svome uredu u Puli
Cropix
Greenline Hybrid 33 pokreću dizelski i elektromotor
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/razvoj-tehnologije-omogucio-je-siru-primjenu-strujnog-pogona-brodova-sa-strucnjacima-smo-pricali-o-njegovim-dometima-i-ogranicenjima-1129805 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b6980aa9cfcc42c15dc8935de90495865a116e06 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Razvoj+tehnologije+omogu%C4%87io+je+%C5%A1iru+primjenu+strujnog+pogona+brodova%2C+sa+stru%C4%8Dnjacima+smo+pri%C4%8Dali+o+njegovim+dometima+i+ograni%C4%8Denjima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Frazvoj-tehnologije-omogucio-je-siru-primjenu-strujnog-pogona-brodova-sa-strucnjacima-smo-pricali-o-njegovim-dometima-i-ogranicenjima-1129805 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Frazvoj-tehnologije-omogucio-je-siru-primjenu-strujnog-pogona-brodova-sa-strucnjacima-smo-pricali-o-njegovim-dometima-i-ogranicenjima-1129805 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Đita bez goriva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Đita bez gorivaRazvoj tehnologije omogućio je širu primjenu strujnog pogona brodova, sa stručnjacima smo pričali o njegovim dometima i ograničenjima

Piše Gordan Jelavić
25. rujna 2021. - 07:59

Električni pogon na brodovima nije nepoznanica. Prvo električno plovilo na baterije izgradio je njemački fizičar Moritz von Jacobi u St. Petersburgu 1839. godine. Plovilo dugo sedam metara prevozilo je 14 putnika brzinom od tri čvora po rijeci Nevi. Prvi električni brod pogonjen s tri dizel-električna generatora snage 89 kW također je zaplovio u Rusiji, davne 1903. godine. Riječni tanker težak 800 tona, dug 75 metara, postizao je brzinu od 8,3 čvora, a nosio je ime Vandal.

Danas su elektromotori standardna propulzija putničkih brodova i mnogih trajekata.

Najveći putnički brod na svijetu Queen Mary 2 koristi četiri elektromotorna pogona ukupne snage 21,5 megavata.

Tehnološki izazov

Prema danas dostupnoj tehnologiji, Elanovo plovilo gliserskog...

14. svibanj 2024 03:04