stdClass Object ( [id] => 1286761 [title] => Prostranost i udobnost u nepunih 14 metara: testirali smo inovativni katamaran Bali 4.4. [alias] => prostranost-i-udobnost-u-nepunih-14-metara-testirali-smo-inovativni-bali-4-4-tvrtke-catana-catamarans [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada je Catana Catamarans pod dirigentskom palicom Oliviera Poncina lansirala liniju Bali, odlučila se upustiti u borbu za svoj dio kolača tržišta plovila namijenjenih širem krugu nautičara. Onih koji ne traže toliko sofisticirana plovila kao što je Catana, već jednostavnost, praktičnost i udobnost – i cijenu. To ne znači da je Bali zamišljen kao jeftino i jednostavno plovilo, već ponajprije inovativno, koje će na bazi novih i modernih rješenja tržištu ponuditi nešto sasvim drukčije.

Olivier Poncin zadržao je neke Catanine koncepte, ali navalni arhitekt Xavier Faÿ ipak je prednost dao komforu, što se posebno ističe u volumenima trupova uz maksimalno zadržavanje dobrih plovnih karakteristika, koliko ovaj koncept dozvoljava.

Prihvaćen koncept

Nakon gotovo desetljeća, spomenuti koncept danas je dobro prihvaćen, a katamarani Bali dokazali su se kao robusna i brza, ali prije svega udobna plovila. Početkom prošle godine Catana Group je novim modelom oznake 4.4. završio osvježavanje linije katamarana Bali na jedra i zaokružio ponudu. Od onih najmanjih do 40 stopa oznake Catsmart i Catspace, do 5 većih modela oznaka od 4.2. do 5.4.

---

image

Otpimalna brzina krstarenja s motorom je 7 čvorova, uz potrošnju od jedva 3 litre po motoru

Božidar Vukičević/Cropix
---

Bali 4.4., osim što ima sve dobre i prepoznatljive zaštitne znakove brenda Bali, kao što su podizna staklena stijenka, bočni klizni prozori te pramčani kokpit, svojom ukupnom dužinom od 13,48 m i maksimalnom širinom od 7,4 m, nudi oko 85 m2 korisne površine koju su projektanti maksimalno iskoristili. No, krenimo redom.

​Prilaskom i pogledom na brod s krme, nema se osjećaj velikih i prostranih površina dok se ne zakorači na plovilo. Na prvi pogled male krmene platforme na trupovima, funkcionalno nadopunjuje fiksna krmena platforma koja se proteže između trupova i tako objedinjuje sve u jednu cjelinu. Time je omogućeno neometano kupanje cjelokupne posade bez naguravanja za prostor tik uz more – što je inače mana većine katamarana, pa i onih s velikim platformama samo na trupu. Platforma na lijevom trupu opremljena je stepenicama za silazak u more, te vanjskim tušem, a ona na desnom trupu, opcijski je opremljena hidrauličnom pasarelom – mostićem.

Već prepoznatljiva dizalica za gumenjak, koja može biti pogonjena i električno – krasi i ovog Balija. Prednost toga rješenja u odnosu na druga je što gumenjak možete podignuti unutar plovila da ne strši van, čime je znatno olakšano pristajanje krmom. Na krmenom zrcalu s obje strane je veliko spremište, pri čemu se desno koristi za smještaj kablova za uključenje na kopno, no ostaje dovoljno prostora za pohranu dodatne opreme. Mišljenja smo da bi i desna platforma trebala biti opremljena stepenicama za silazak u more, čime bi cjelina bila kompletirana.

---

image

Peramčani kutak za uživanje

Božidar Vukičević/Cropix
---

Otvoreni koncept

U krmeni kokpit ulazi se kroz prostrane prolaze na obje strane. Tu nailazimo na prvu raskoš i funkcionalnost Bali koncepta. Krmenim dijelom dominira prostrana i udobna tapecirana klupa ispod koje se nalazi veliko spremište. Mnogi ostanu iznenađeni malenim kokpitom dok ne upoznaju Bali prostornu raskoš loof koncepta. Sam otvoreni kokpit lišen je svih suvišnih detalja, a kad se staklena vrata koja dijele kokpit i salon otvore u cijeloj svojoj širini i visini, ona zapravo nestanu i omogućuju objedinjenje kokpita i salona u jedan prostor od 30-ak m2. Uz to, sa svake se strane salona nalaze velika spremišta koja se mogu nadograditi prema željama vlasnika kao vanjski roštilj ili slično.

---

image

Skiperski stol ima sve što đaku treba

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sam salon je prostran i zahvaljujući kliznim oknima i velikim staklima dobro prirodno ventiliran. Na samom ulasku s lijeve strane je prostor za blagovanje, opremljen udobnom sofom koja okružuje stol na L. S dvije dodatne stolice on može udobno ugostiti osam članova posade. Nasuprot je još jedan udoban trosjed za izležavanje, a opcijski se može odabrati minibar s dvije fotelje.

Ovaj prostor, zahvaljujući bočnim kliznim stijenkama i velikim opisanim vratima, natkriven je tvrdim krovom, a u slučaju ružnog ili zimskog vremena može se i kompletno zatvoriti, te zaštititi udobnost svoje posade. Odmah do trosjeda nalazi se američki king size hladnjak/zamrzivač od 615 l s dvije vratnice, opremljen s hladnjakom za vodu i ledomatom.

---

image

Hladnjak s dvostrukim vratima prima brdo hrane i pića

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kuhinja je velika i odlično opremljena

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prema pramcu se nalazi radno područje s kuhinjom i skiperovim kutkom. Kuhinja je organizirana na L, a osim dobre komunikacije sa spomenutim hladnjakom u centralnom dijelu okružuju je velike radne površine, te brojni ladičari i ormari. Tako opremljena pogodna je i za spremanje zahtjevnijih jela, a brojna spremišta u podu daju mogućnost stvaranja zaliha i za višednevna krstarenja.

Skladna integracija

Skiperov kutak skladno integriran nasuprot kuhinje, opremljen je prostranim navigacijskim stolom, te preglednom pločom za smještaj svih potrebnih prekidača i ekrana za nadzor plovila. Oba radna prostora karakteriziraju dobra prirodna osvijetljenost i ventilacija, te neometana vizualna komunikacija prema gostima u salonu. Skladno su integrirani u prostor, tako da ne ometaju komunikaciju u prolasku prema pramčanom kokpitu kroz vrata u salonu.

---

image

Prirodnog svjetla nigdje ne manjka

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sve kabine imaju vlastiti toaletni prostor

Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim prednjeg kokpita, sada svi Baliji veći od 40 stopa imaju i prolaz kroz salon, čime je dodatno unaprijeđen Bali stil života na plovilu – u potpunosti otvoren, okupan svjetlom i s panoramskim pogledom na morsko okruženje. Ukratko, jedinstvena cjelina za opuštanje i druženje. Zbog prolaza iz salona, pramčani kokpit ovog Balija u odnosu na svoje prethodnike doživio je nužne izmjene, ali još uvijek je udoban i prostran za uživanje na otvorenom. Iako je prostor za sjedenja koji okružuje stolić nešto manji, promišljeni dizajn omogućuje smještaj osam osoba. Ova cjelina dodatno je oplemenjena velikim prozorom koji se može otvoriti i olakšati dodavanje stvari iz kuhinje.

Ispod sjedeće klupe nalazi se prostrano spremište, na testnom plovilu iskorišteno za smještaj akumulatora, uz obilje neiskorištenog prostora za ostalu opremu. Na samom pramcu je prostor cijelom širinom posvećen sunčanju i opuštanju. Sagledavajući ovu cjelinu, možemo pohvaliti projektante Balija da su na manje prostora izvukli više udobnosti nego kod prethodnih modela. Uz sami prolaz nalazi se spremište za plinske boce, a ispod ležajeva su dva spremišta – desno za sidreni gavun, a lijevo za pohranu priveznih konopa. Iako smještaj sidrenog lanca ispod palube povećava sigurnost, prigovorili bi što se sidro ne vidi prilikom spuštanja odnosno dizanja, kao i otežanoj mogućnost povezivanja sidrenih poveznih konopa, karakteristično kod sidrenja katamarana, s lancem sidra.

---

image

Gavuna je obilje, pa je bilo lako smjestiti i generator Fischer Panda

Božidar Vukičević/Cropix
---

Cijeli pramčani samoprazneći kokpit je suh, odnosno dobro zaštićen od zalijevanja morem, a sigurnost na pramcu je dodatno naglašena robusnom pramčanom ogradom koja okružuje cijeli pramčani dio. Iako bi bilo korisno da postoji i lako rješenje pristupa kopnu s pramca kada je moguće, jer se takvim načinom priveza dodatno naglašava privatnost krmenog dijela kao glavne zone opuštanja. Sjedalice na ogradi dodatno olakšavaju uživanje u neposrednom dodiru s prirodom i morskim okruženjem. U samim pramcima su spremišta koja se mogu pretvoriti u dodatne kabine ili toaletne prostore za posadu.

Dostupno i pregledno

Kod Balija se relaks zona nastavlja i na fly, gdje je smješten gornji kokpit s kormilarnicom na jednoj strani, još jednom sjedećom garniturom koja okružuje stolić, dok je na krmenom dijelu još jedno sunčalište s dva ležaja. Sa strane čak ostane još mjesta za montažu opcijski solarnih panela, čime je nadopunjena i energetska neovisnost ovog Balija. Na fly se dolazi prostranim stepenicama s obje strane trupa. Izmaknuta od osi plovila, u lijevu stranu je smještena kormilarnica. Opremljena je tako da su skiperu svi konopi za upravljanje i vinčevi nadohvat ruke, a preglednost uređaja za navigaciju i plovnog puta je odlična. ​Bali 4.4. standardno je opremljen roll flokom od 40-ak metara četvornih i jedrom od oko 75 m2, a za poboljšanje jedriličarskih performansi postoji mogućnost personalizacije i opremanja dodatnim jedriljem.

---

image

Skiperu je sve na dohvat ruke

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nažalost, uvjeti na moru nisu bili za provjeru jedriličarskih performansi. Ipak, lagani vjetar promjenljivog smjera, koji je na momente dostizao udare povjetarca, pružio nam je priliku testiranja opreme uz dostignutu brzinu od 3 čvora pri jedrenju od 60-ak stupnjeva u odnosu na stvarni vjetar. Oprema je dobro raspoređena, tako da se trim bez problema odrađuje iz kormilarnice. Lantina je smještena niže nego što smo naučili kod katamarana ovakve namjene, pa je dostupnost leasy baga jednostavna. Pri jedrenju na laganom vjetru zamjetna je tromost, čak i nemogućnost upravljanja, dok katamaran ne dostigne brzinu iznad dva čvora – što je čest slučaj kod katamarana ovih namjena, od kojih ne očekujemo vrhunske perfomanse pod jedrima.

---

OSOBNA KARTA

​Dužina preko svega      13,48 m

Duljina vodene linije      12,97 m

Maksimalna širina      7,40 m

Gaz      1,20 m

Težina      13,90 t

Glavno jedro      76 m2

Roll flok      42 m2

Motori Yanmar 4JH 47 KS

Hladnjak/zamrzivač      615 l

Spremnik goriva      800 l

Spremnik vode      860 l

CE certifikat      A – 12 osoba

Projektant      Xavier Fay i Lasta design studio

Zastupnik Croatia Yachting, Split

Cijena bez PDV-a 751.684 eura

---

Osim jedrima, testirani Bali 4.4. opremljen je i s dva Yanmara 4JH57 od 57 konjskih snaga s kojim je manevriranje u skučenim prostorima marine jednostavno i besprijekorno. Kad smo isplovili, ubrzavanje jest bilo nešto sporije, ali smo pri maksimalnih 3100 okretaja u minuti dosegnuli brzinu od 8,7 čvorova. Za brzinu krstarenja preporučili bismo rad režima motora oko 2100 o/min, uz očekivanu brzinu oko 7 čvorova i potrošnju od jedva 3 litre po motoru, što uz tank goriva od 800 litara i jedra daje izuzetnu autonomiju.

Brojne opcije

Već smo spomenuli kako je Bali namijenjen širem krugu nautičara, pa ne čude različite verzije uređenje potpalublja. Od raskošne vlasničke verzije u kojoj je cijeli jedan trup posvećen vlasniku, do one s četiri kabine za osam gostiju, pri čemu svaka ima svoju kupaonicu. Opcijski su dostupne dvije skiperske kabine u pramcu, od kojih jedna može biti prenamijenjena u kupaonicu. Testirani model imao je četiri kabine i skipersku u pramcu. U potpalublje se silazi širokim stubištem s robusnim rukohvatom. Oba trupa su zrcalno opremljena, a kabine s bračnim krevetima i pripadajućim kupaonicama karakteriziraju veliki volumen, dobra prirodna osvijetljenost i puno prostora za pohranu stvari. Kupaonice su dobro opremljene s integriranom tuš-kabinom i dovoljno ormarića.

---

image

Open space koncept osigurao je puno prostora, svjetla i komfora

Božidar Vukičević/Cropix
---

S ukupnom dužinom od gotovo 14 m i maksimalnom širinom od 7,40 m, Bali 4.4. je na neki način zamjena za model 4.3., ali je udobnošću i mogućnostima bliži karakteristikama Balija 4.5. To je potvrda promišljenog i inovativnog rada dizajnera na njegovu unaprjeđenju.

---

PERFORMANSE

 

BROJ OKR. - BRZINA ČV.

800 (min) ................ 2,80

1000 ........................ 3,10

1500 ........................ 5,10

2000 ........................ 6,60

2500 ........................ 7,90

3000 ........................ 8,60

3100 (max) ............... 8,70

---

Cijena modela Bali 4.4 varira ovisno o odabranim opcijama. Stoga osnovnu cijenu plovila s četiri kabine od 589.700 eura treba uzeti kao informativnu, jer se zbog velikog izbora layouta i mogućnosti personalizacije plovila cijena može značajno razlikovati. Preporučena konfiguracije od strane tvrtke Croatia Yachting, koja uključuje dosta dodatne opreme (generator, klima, gumenjak, čarter oprema i sl.), je 751.684 eura bez davanja (fco tvornica). Za kraj možemo zaključiti da Bali i ovim modelom svoje pozicioniranje nastavlja temeljiti na već prepoznatim karakteristikama i specifikacijama u smislu volumena i udobnosti u odnosu na svoju konkurenciju.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- Objedinjeni prostori za opuštanje na palubi i fly

- Mogućnost personalizacije

- Jednostavnost održavanja i čišćenja

- Prozračnost i panoramski pogled natkrivenog dijela palube

- Integriranje krmenih platformi u jednu cjelinu

MINUS

- Opremljenost desne krme platforme

- Mogućnost prilaska obali pramcem

- Mogućnost praćenja sidra i sidrenog lanca u akciji

- Tromost na laganom vjetru

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BALI 4.4 ZAMIŠLJEN JE KAO INOVATIVNO PLOVILO KOJE ĆE NA BAZI NOVIH I ORIGINALNIH RJEŠENJA PONUDITI VIŠE PROSTRANOSTI I KOMFORA U SVOJIH NEPUNIH 14 METARA NEGO ŠTO BI SE MOGLO OČEKIVATI. TO JE U POTPUNOSTI I OSTVARENO UZ MAKSIMALNO ZADRŽAVANJE DOBRIH PLOVNIH KARAKTERISTIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nešto drugačije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BALI 4.4 ZAMIŠLJEN JE KAO INOVATIVNO PLOVILO KOJE ĆE NA BAZI NOVIH I ORIGINALNIH RJEŠENJA PONUDITI VIŠE PROSTRANOSTI I KOMFORA U SVOJIH NEPUNIH 14 METARA NEGO ŠTO BI SE MOGLO OČEKIVATI. TO JE U POTPUNOSTI I OSTVARENO UZ MAKSIMALNO ZADRŽAVANJE DOBRIH PLOVNIH KARAKTERISTIKA nešto drugačije 2 0 11240 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-27 16:40:29 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => SERGIJE DVORNIK [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-04 07:32:51 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-05-04 07:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => BALI 4.4 ZAMIŠLJEN JE KAO INOVATIVNO PLOVILO KOJE ĆE NA BAZI NOVIH I ORIGINALNIH RJEŠENJA PONUDITI VIŠE PROSTRANOSTI I KOMFORA U SVOJIH NEPUNIH 14 METARA NEGO ŠTO BI SE MOGLO OČEKIVATI. TO JE U POTPUNOSTI I OSTVARENO UZ MAKSIMALNO ZADRŽAVANJE DOBRIH [metadata] => robots= author= title=Prostranost i udobnost u nepunih 14 metara: testirali smo inovativni Bali 4.4. tvrtke Catana Catamarans [metakey] => test, Bali 4.4., Catana Catamarans, test katamarana, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600391.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600354.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600355.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600356.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600358.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600359.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600360.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600361.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600362.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600363.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600364.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600365.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600366.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600367.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600368.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600369.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600370.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/27\/24600371.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S motorima smo dosegnuli brzinu od 8,7 \u010dvorova<\/p>","

Uz povjetarac smo dosegnuli 3 \u010dvora<\/p>","

Otpimalna brzina krstarenja s motorom je 7 \u010dvorova, uz potro\u0161nju od jedva 3 litre po motoru<\/p>","

Jedrilja je dovoljno za ubrzanje kad vjetar poja\u010da<\/p>","

Dizajn je bez najmanje zamjerke<\/p>","

Skiperski stol ima sve \u0161to \u0111aku <\/em>treba<\/p>","

Hladnjak s dvostrukim vratima prima brdo hrane i pi\u0107a<\/p>","

Peram\u010dani kutak za u\u017eivanje<\/p>","

Kad vjetra nema, tu su dva Yanmara<\/em> <\/em>od po <\/em>57 KS<\/p>","

Gavuna je obilje, pa je bilo lako smjestiti i generator Fischer Panda<\/em><\/p>","

Upravlja\u010dki kokpit odli\u010dno je dizajniran, a sve komande na dohvat ruke<\/p>","

Prirodnog svjetla nigdje ne manjka<\/p>","

Tu\u0161 kabina, umivaonik, WC - sve je tu<\/p>","

Sve kabine imaju vlastiti toaletni prostor<\/p>","

Komfor je projektantima bio glavna vodilja<\/p>","

Open space<\/em> koncept osigurao je puno prostora, svjetla i komfora<\/p>","

Kuhinja je velika i odli\u010dno opremljena<\/p>","

Skiperu je sve na dohvat ruke<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_24600391_1920.jpg":"1920x1080","k_24600391_1280.jpg":"1280x1280","k_24600391_1024.jpg":"1024x1024","k_24600391_640.jpg":"640x640","k_24600391_480.jpg":"480x480","k_24600391_340.jpg":"340x340","k_24600391_220.jpg":"220x220","o_24600391_1280.jpg":"1280x852","o_24600391_1024.jpg":"1024x682","o_24600391_640.jpg":"640x426","o_24600391_480.jpg":"480x319","o_24600391_340.jpg":"340x226","o_24600391_220.jpg":"220x146","h_24600391_1280.jpg":"1280x854","h_24600391_1024.jpg":"1024x683","h_24600391_640.jpg":"640x427","h_24600391_480.jpg":"480x320","h_24600391_340.jpg":"340x227","h_24600391_220.jpg":"220x147","pp_24600391_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600391_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600391_640.jpg":"640x814","pp_24600391_480.jpg":"480x611","pp_24600391_340.jpg":"340x432","pp_24600391_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24600354_1920.jpg":"1920x1080","k_24600354_1280.jpg":"1280x1280","k_24600354_1024.jpg":"1024x1024","k_24600354_640.jpg":"640x640","k_24600354_480.jpg":"480x480","k_24600354_340.jpg":"340x340","k_24600354_220.jpg":"220x220","o_24600354_1280.jpg":"1280x852","o_24600354_1024.jpg":"1024x682","o_24600354_640.jpg":"640x426","o_24600354_480.jpg":"480x319","o_24600354_340.jpg":"340x226","o_24600354_220.jpg":"220x146","h_24600354_1280.jpg":"1280x854","h_24600354_1024.jpg":"1024x683","h_24600354_640.jpg":"640x427","h_24600354_480.jpg":"480x320","h_24600354_340.jpg":"340x227","h_24600354_220.jpg":"220x147","pp_24600354_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600354_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600354_640.jpg":"640x814","pp_24600354_480.jpg":"480x611","pp_24600354_340.jpg":"340x432","pp_24600354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_24600355_1920.jpg":"1920x1080","k_24600355_1280.jpg":"1280x1280","k_24600355_1024.jpg":"1024x1024","k_24600355_640.jpg":"640x640","k_24600355_480.jpg":"480x480","k_24600355_340.jpg":"340x340","k_24600355_220.jpg":"220x220","o_24600355_1280.jpg":"1280x836","o_24600355_1024.jpg":"1024x669","o_24600355_640.jpg":"640x418","o_24600355_480.jpg":"480x313","o_24600355_340.jpg":"340x222","o_24600355_220.jpg":"220x143","h_24600355_1280.jpg":"1280x854","h_24600355_1024.jpg":"1024x683","h_24600355_640.jpg":"640x427","h_24600355_480.jpg":"480x320","h_24600355_340.jpg":"340x227","h_24600355_220.jpg":"220x147","pp_24600355_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600355_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600355_640.jpg":"640x814","pp_24600355_480.jpg":"480x611","pp_24600355_340.jpg":"340x432","pp_24600355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_24600356_1920.jpg":"1920x1080","k_24600356_1280.jpg":"1280x1280","k_24600356_1024.jpg":"1024x1024","k_24600356_640.jpg":"640x640","k_24600356_480.jpg":"480x480","k_24600356_340.jpg":"340x340","k_24600356_220.jpg":"220x220","o_24600356_1280.jpg":"1280x826","o_24600356_1024.jpg":"1024x660","o_24600356_640.jpg":"640x413","o_24600356_480.jpg":"480x309","o_24600356_340.jpg":"340x219","o_24600356_220.jpg":"220x141","h_24600356_1280.jpg":"1280x854","h_24600356_1024.jpg":"1024x683","h_24600356_640.jpg":"640x427","h_24600356_480.jpg":"480x320","h_24600356_340.jpg":"340x227","h_24600356_220.jpg":"220x147","pp_24600356_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600356_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600356_640.jpg":"640x814","pp_24600356_480.jpg":"480x611","pp_24600356_340.jpg":"340x432","pp_24600356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_24600358_1920.jpg":"1920x1080","k_24600358_1280.jpg":"1280x1280","k_24600358_1024.jpg":"1024x1024","k_24600358_640.jpg":"640x640","k_24600358_480.jpg":"480x480","k_24600358_340.jpg":"340x340","k_24600358_220.jpg":"220x220","o_24600358_1280.jpg":"1280x1920","o_24600358_1024.jpg":"1024x1536","o_24600358_640.jpg":"640x960","o_24600358_480.jpg":"480x720","o_24600358_340.jpg":"340x510","o_24600358_220.jpg":"220x330","h_24600358_1280.jpg":"1280x854","h_24600358_1024.jpg":"1024x683","h_24600358_640.jpg":"640x427","h_24600358_480.jpg":"480x320","h_24600358_340.jpg":"340x227","h_24600358_220.jpg":"220x147","pp_24600358_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600358_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600358_640.jpg":"640x814","pp_24600358_480.jpg":"480x611","pp_24600358_340.jpg":"340x432","pp_24600358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24600359_1920.jpg":"1920x1080","k_24600359_1280.jpg":"1280x1280","k_24600359_1024.jpg":"1024x1024","k_24600359_640.jpg":"640x640","k_24600359_480.jpg":"480x480","k_24600359_340.jpg":"340x340","k_24600359_220.jpg":"220x220","o_24600359_1280.jpg":"1280x852","o_24600359_1024.jpg":"1024x682","o_24600359_640.jpg":"640x426","o_24600359_480.jpg":"480x319","o_24600359_340.jpg":"340x226","o_24600359_220.jpg":"220x146","h_24600359_1280.jpg":"1280x854","h_24600359_1024.jpg":"1024x683","h_24600359_640.jpg":"640x427","h_24600359_480.jpg":"480x320","h_24600359_340.jpg":"340x227","h_24600359_220.jpg":"220x147","pp_24600359_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600359_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600359_640.jpg":"640x814","pp_24600359_480.jpg":"480x611","pp_24600359_340.jpg":"340x432","pp_24600359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2368","hd_24600360_1920.jpg":"1920x1080","k_24600360_1280.jpg":"1280x1280","k_24600360_1024.jpg":"1024x1024","k_24600360_640.jpg":"640x640","k_24600360_480.jpg":"480x480","k_24600360_340.jpg":"340x340","k_24600360_220.jpg":"220x220","o_24600360_1280.jpg":"1280x1578","o_24600360_1024.jpg":"1024x1262","o_24600360_640.jpg":"640x789","o_24600360_480.jpg":"480x592","o_24600360_340.jpg":"340x419","o_24600360_220.jpg":"220x271","h_24600360_1280.jpg":"1280x854","h_24600360_1024.jpg":"1024x683","h_24600360_640.jpg":"640x427","h_24600360_480.jpg":"480x320","h_24600360_340.jpg":"340x227","h_24600360_220.jpg":"220x147","pp_24600360_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600360_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600360_640.jpg":"640x814","pp_24600360_480.jpg":"480x611","pp_24600360_340.jpg":"340x432","pp_24600360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_24600361_1920.jpg":"1920x1080","k_24600361_1280.jpg":"1280x1280","k_24600361_1024.jpg":"1024x1024","k_24600361_640.jpg":"640x640","k_24600361_480.jpg":"480x480","k_24600361_340.jpg":"340x340","k_24600361_220.jpg":"220x220","o_24600361_1280.jpg":"1280x876","o_24600361_1024.jpg":"1024x700","o_24600361_640.jpg":"640x438","o_24600361_480.jpg":"480x328","o_24600361_340.jpg":"340x232","o_24600361_220.jpg":"220x150","h_24600361_1280.jpg":"1280x854","h_24600361_1024.jpg":"1024x683","h_24600361_640.jpg":"640x427","h_24600361_480.jpg":"480x320","h_24600361_340.jpg":"340x227","h_24600361_220.jpg":"220x147","pp_24600361_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600361_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600361_640.jpg":"640x814","pp_24600361_480.jpg":"480x611","pp_24600361_340.jpg":"340x432","pp_24600361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24600362_1920.jpg":"1920x1080","k_24600362_1280.jpg":"1280x1280","k_24600362_1024.jpg":"1024x1024","k_24600362_640.jpg":"640x640","k_24600362_480.jpg":"480x480","k_24600362_340.jpg":"340x340","k_24600362_220.jpg":"220x220","o_24600362_1280.jpg":"1280x852","o_24600362_1024.jpg":"1024x682","o_24600362_640.jpg":"640x426","o_24600362_480.jpg":"480x319","o_24600362_340.jpg":"340x226","o_24600362_220.jpg":"220x146","h_24600362_1280.jpg":"1280x854","h_24600362_1024.jpg":"1024x683","h_24600362_640.jpg":"640x427","h_24600362_480.jpg":"480x320","h_24600362_340.jpg":"340x227","h_24600362_220.jpg":"220x147","pp_24600362_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600362_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600362_640.jpg":"640x814","pp_24600362_480.jpg":"480x611","pp_24600362_340.jpg":"340x432","pp_24600362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1063","hd_24600363_1920.jpg":"1920x1080","k_24600363_1280.jpg":"1280x1280","k_24600363_1024.jpg":"1024x1024","k_24600363_640.jpg":"640x640","k_24600363_480.jpg":"480x480","k_24600363_340.jpg":"340x340","k_24600363_220.jpg":"220x220","o_24600363_1280.jpg":"1280x708","o_24600363_1024.jpg":"1024x566","o_24600363_640.jpg":"640x354","o_24600363_480.jpg":"480x265","o_24600363_340.jpg":"340x188","o_24600363_220.jpg":"220x121","h_24600363_1280.jpg":"1280x854","h_24600363_1024.jpg":"1024x683","h_24600363_640.jpg":"640x427","h_24600363_480.jpg":"480x320","h_24600363_340.jpg":"340x227","h_24600363_220.jpg":"220x147","pp_24600363_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600363_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600363_640.jpg":"640x814","pp_24600363_480.jpg":"480x611","pp_24600363_340.jpg":"340x432","pp_24600363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_24600364_1920.jpg":"1920x1080","k_24600364_1280.jpg":"1280x1280","k_24600364_1024.jpg":"1024x1024","k_24600364_640.jpg":"640x640","k_24600364_480.jpg":"480x480","k_24600364_340.jpg":"340x340","k_24600364_220.jpg":"220x220","o_24600364_1280.jpg":"1280x840","o_24600364_1024.jpg":"1024x672","o_24600364_640.jpg":"640x420","o_24600364_480.jpg":"480x315","o_24600364_340.jpg":"340x223","o_24600364_220.jpg":"220x144","h_24600364_1280.jpg":"1280x854","h_24600364_1024.jpg":"1024x683","h_24600364_640.jpg":"640x427","h_24600364_480.jpg":"480x320","h_24600364_340.jpg":"340x227","h_24600364_220.jpg":"220x147","pp_24600364_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600364_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600364_640.jpg":"640x814","pp_24600364_480.jpg":"480x611","pp_24600364_340.jpg":"340x432","pp_24600364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_24600365_1920.jpg":"1920x1080","k_24600365_1280.jpg":"1280x1280","k_24600365_1024.jpg":"1024x1024","k_24600365_640.jpg":"640x640","k_24600365_480.jpg":"480x480","k_24600365_340.jpg":"340x340","k_24600365_220.jpg":"220x220","o_24600365_1280.jpg":"1280x860","o_24600365_1024.jpg":"1024x688","o_24600365_640.jpg":"640x430","o_24600365_480.jpg":"480x322","o_24600365_340.jpg":"340x228","o_24600365_220.jpg":"220x147","h_24600365_1280.jpg":"1280x854","h_24600365_1024.jpg":"1024x683","h_24600365_640.jpg":"640x427","h_24600365_480.jpg":"480x320","h_24600365_340.jpg":"340x227","h_24600365_220.jpg":"220x147","pp_24600365_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600365_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600365_640.jpg":"640x814","pp_24600365_480.jpg":"480x611","pp_24600365_340.jpg":"340x432","pp_24600365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2855","hd_24600366_1920.jpg":"1920x1080","k_24600366_1280.jpg":"1280x1280","k_24600366_1024.jpg":"1024x1024","k_24600366_640.jpg":"640x640","k_24600366_480.jpg":"480x480","k_24600366_340.jpg":"340x340","k_24600366_220.jpg":"220x220","o_24600366_1280.jpg":"1280x1903","o_24600366_1024.jpg":"1024x1522","o_24600366_640.jpg":"640x951","o_24600366_480.jpg":"480x713","o_24600366_340.jpg":"340x505","o_24600366_220.jpg":"220x327","h_24600366_1280.jpg":"1280x854","h_24600366_1024.jpg":"1024x683","h_24600366_640.jpg":"640x427","h_24600366_480.jpg":"480x320","h_24600366_340.jpg":"340x227","h_24600366_220.jpg":"220x147","pp_24600366_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600366_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600366_640.jpg":"640x814","pp_24600366_480.jpg":"480x611","pp_24600366_340.jpg":"340x432","pp_24600366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_24600367_1920.jpg":"1920x1080","k_24600367_1280.jpg":"1280x1280","k_24600367_1024.jpg":"1024x1024","k_24600367_640.jpg":"640x640","k_24600367_480.jpg":"480x480","k_24600367_340.jpg":"340x340","k_24600367_220.jpg":"220x220","o_24600367_1280.jpg":"1280x842","o_24600367_1024.jpg":"1024x674","o_24600367_640.jpg":"640x421","o_24600367_480.jpg":"480x316","o_24600367_340.jpg":"340x223","o_24600367_220.jpg":"220x144","h_24600367_1280.jpg":"1280x854","h_24600367_1024.jpg":"1024x683","h_24600367_640.jpg":"640x427","h_24600367_480.jpg":"480x320","h_24600367_340.jpg":"340x227","h_24600367_220.jpg":"220x147","pp_24600367_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600367_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600367_640.jpg":"640x814","pp_24600367_480.jpg":"480x611","pp_24600367_340.jpg":"340x432","pp_24600367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_24600368_1920.jpg":"1920x1080","k_24600368_1280.jpg":"1280x1280","k_24600368_1024.jpg":"1024x1024","k_24600368_640.jpg":"640x640","k_24600368_480.jpg":"480x480","k_24600368_340.jpg":"340x340","k_24600368_220.jpg":"220x220","o_24600368_1280.jpg":"1280x812","o_24600368_1024.jpg":"1024x649","o_24600368_640.jpg":"640x406","o_24600368_480.jpg":"480x304","o_24600368_340.jpg":"340x215","o_24600368_220.jpg":"220x139","h_24600368_1280.jpg":"1280x854","h_24600368_1024.jpg":"1024x683","h_24600368_640.jpg":"640x427","h_24600368_480.jpg":"480x320","h_24600368_340.jpg":"340x227","h_24600368_220.jpg":"220x147","pp_24600368_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600368_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600368_640.jpg":"640x814","pp_24600368_480.jpg":"480x611","pp_24600368_340.jpg":"340x432","pp_24600368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24600369_1920.jpg":"1920x1080","k_24600369_1280.jpg":"1280x1280","k_24600369_1024.jpg":"1024x1024","k_24600369_640.jpg":"640x640","k_24600369_480.jpg":"480x480","k_24600369_340.jpg":"340x340","k_24600369_220.jpg":"220x220","o_24600369_1280.jpg":"1280x852","o_24600369_1024.jpg":"1024x682","o_24600369_640.jpg":"640x426","o_24600369_480.jpg":"480x319","o_24600369_340.jpg":"340x226","o_24600369_220.jpg":"220x146","h_24600369_1280.jpg":"1280x854","h_24600369_1024.jpg":"1024x683","h_24600369_640.jpg":"640x427","h_24600369_480.jpg":"480x320","h_24600369_340.jpg":"340x227","h_24600369_220.jpg":"220x147","pp_24600369_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600369_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600369_640.jpg":"640x814","pp_24600369_480.jpg":"480x611","pp_24600369_340.jpg":"340x432","pp_24600369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_24600370_1920.jpg":"1920x1080","k_24600370_1280.jpg":"1280x1280","k_24600370_1024.jpg":"1024x1024","k_24600370_640.jpg":"640x640","k_24600370_480.jpg":"480x480","k_24600370_340.jpg":"340x340","k_24600370_220.jpg":"220x220","o_24600370_1280.jpg":"1280x837","o_24600370_1024.jpg":"1024x669","o_24600370_640.jpg":"640x418","o_24600370_480.jpg":"480x314","o_24600370_340.jpg":"340x222","o_24600370_220.jpg":"220x143","h_24600370_1280.jpg":"1280x854","h_24600370_1024.jpg":"1024x683","h_24600370_640.jpg":"640x427","h_24600370_480.jpg":"480x320","h_24600370_340.jpg":"340x227","h_24600370_220.jpg":"220x147","pp_24600370_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600370_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600370_640.jpg":"640x814","pp_24600370_480.jpg":"480x611","pp_24600370_340.jpg":"340x432","pp_24600370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_24600371_1920.jpg":"1920x1080","k_24600371_1280.jpg":"1280x1280","k_24600371_1024.jpg":"1024x1024","k_24600371_640.jpg":"640x640","k_24600371_480.jpg":"480x480","k_24600371_340.jpg":"340x340","k_24600371_220.jpg":"220x220","o_24600371_1280.jpg":"1280x836","o_24600371_1024.jpg":"1024x668","o_24600371_640.jpg":"640x418","o_24600371_480.jpg":"480x313","o_24600371_340.jpg":"340x222","o_24600371_220.jpg":"220x143","h_24600371_1280.jpg":"1280x854","h_24600371_1024.jpg":"1024x683","h_24600371_640.jpg":"640x427","h_24600371_480.jpg":"480x320","h_24600371_340.jpg":"340x227","h_24600371_220.jpg":"220x147","pp_24600371_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600371_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600371_640.jpg":"640x814","pp_24600371_480.jpg":"480x611","pp_24600371_340.jpg":"340x432","pp_24600371_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7570600 Threads: 4 Questions: 1546101997 Slow queries: 4708766 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111077996 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/prostranost-i-udobnost-u-nepunih-14-metara-testirali-smo-inovativni-bali-4-4-tvrtke-catana-catamarans-1286761 [printLink] => /om/nautika/prostranost-i-udobnost-u-nepunih-14-metara-testirali-smo-inovativni-bali-4-4-tvrtke-catana-catamarans-1286761?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 377825 [name] => TEST [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => test [link] => /tag/test ) [1] => stdClass Object ( [id] => 714890 [name] => Bali 4.4. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-04 09:31:09 [main_article_id] => 0 [alias] => bali-4-4 [link] => /tag/bali-4-4 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 645199 [name] => Catana Catamarans [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-30 10:02:00 [main_article_id] => 0 [alias] => catana-catamarans [link] => /tag/catana-catamarans ) [3] => stdClass Object ( [id] => 673424 [name] => test katamarana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-08 16:02:00 [main_article_id] => 0 [alias] => test-katamarana [link] => /tag/test-katamarana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BALI 4.4 ZAMIŠLJEN JE KAO INOVATIVNO PLOVILO KOJE ĆE NA BAZI NOVIH I ORIGINALNIH RJEŠENJA PONUDITI VIŠE PROSTRANOSTI I KOMFORA U SVOJIH NEPUNIH 14 METARA NEGO ŠTO BI SE MOGLO OČEKIVATI. TO JE U POTPUNOSTI I OSTVARENO UZ MAKSIMALNO ZADRŽAVANJE DOBRIH PLOVNIH KARAKTERISTIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nešto drugačije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prostranost i udobnost u nepunih 14 metara: testirali smo inovativni katamaran Bali 4.4. [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600391.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

S motorima smo dosegnuli brzinu od 8,7 čvorova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600391.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

S motorima smo dosegnuli brzinu od 8,7 čvorova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600354.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Uz povjetarac smo dosegnuli 3 čvora

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600355.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Otpimalna brzina krstarenja s motorom je 7 čvorova, uz potrošnju od jedva 3 litre po motoru

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600356.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Jedrilja je dovoljno za ubrzanje kad vjetar pojača

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600358.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Dizajn je bez najmanje zamjerke

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600359.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Skiperski stol ima sve što đaku treba

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600360.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Hladnjak s dvostrukim vratima prima brdo hrane i pića

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600361.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Peramčani kutak za uživanje

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600362.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kad vjetra nema, tu su dva Yanmara od po 57 KS

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600363.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Gavuna je obilje, pa je bilo lako smjestiti i generator Fischer Panda

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600364.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Upravljački kokpit odlično je dizajniran, a sve komande na dohvat ruke

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600365.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Prirodnog svjetla nigdje ne manjka

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600366.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Tuš kabina, umivaonik, WC - sve je tu

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600367.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Sve kabine imaju vlastiti toaletni prostor

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600368.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Komfor je projektantima bio glavna vodilja

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600369.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Open space koncept osigurao je puno prostora, svjetla i komfora

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600370.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kuhinja je velika i odlično opremljena

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/27/24600371.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Skiperu je sve na dohvat ruke

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kada je Catana Catamarans pod dirigentskom palicom Oliviera Poncina lansirala liniju Bali, odlučila se upustiti u borbu za svoj dio kolača tržišta plovila namijenjenih širem krugu nautičara. Onih koji ne traže toliko sofisticirana plovila kao što je Catana, već jednostavnost, praktičnost i udobnost – i cijenu. To ne znači da je Bali zamišljen kao jeftino i jednostavno plovilo, već ponajprije inovativno, koje će na bazi novih i modernih rješenja tržištu ponuditi nešto sasvim drukčije.

Olivier Poncin zadržao je neke Catanine koncepte, ali navalni arhitekt Xavier Faÿ ipak je prednost dao komforu, što se posebno ističe u volumenima trupova uz maksimalno zadržavanje dobrih plovnih karakteristika, koliko ovaj koncept dozvoljava.

Prihvaćen koncept

Nakon gotovo desetljeća, spomenuti koncept danas je dobro prihvaćen, a katamarani Bali dokazali su se kao robusna i brza, ali prije svega udobna plovila. Početkom prošle godine Catana Group je novim modelom oznake 4.4. završio osvježavanje linije katamarana Bali na jedra i zaokružio ponudu. Od onih najmanjih do 40 stopa oznake Catsmart i Catspace, do 5 većih modela oznaka od 4.2. do 5.4.

---

image

Otpimalna brzina krstarenja s motorom je 7 čvorova, uz potrošnju od jedva 3 litre po motoru

Božidar Vukičević/Cropix
---

Bali 4.4., osim što ima sve dobre i prepoznatljive zaštitne znakove brenda Bali, kao što su podizna staklena stijenka, bočni klizni prozori te pramčani kokpit, svojom ukupnom dužinom od 13,48 m i maksimalnom širinom od 7,4 m, nudi oko 85 m2 korisne površine koju su projektanti maksimalno iskoristili. No, krenimo redom.

​Prilaskom i pogledom na brod s krme, nema se osjećaj velikih i prostranih površina dok se ne zakorači na plovilo. Na prvi pogled male krmene platforme na trupovima, funkcionalno nadopunjuje fiksna krmena platforma koja se proteže između trupova i tako objedinjuje sve u jednu cjelinu. Time je omogućeno neometano kupanje cjelokupne posade bez naguravanja za prostor tik uz more – što je inače mana većine katamarana, pa i onih s velikim platformama samo na trupu. Platforma na lijevom trupu opremljena je stepenicama za silazak u more, te vanjskim tušem, a ona na desnom trupu, opcijski je opremljena hidrauličnom pasarelom – mostićem.

Već prepoznatljiva dizalica za gumenjak, koja može biti pogonjena i električno – krasi i ovog Balija. Prednost toga rješenja u odnosu na druga je što gumenjak možete podignuti unutar plovila da ne strši van, čime je znatno olakšano pristajanje krmom. Na krmenom zrcalu s obje strane je veliko spremište, pri čemu se desno koristi za smještaj kablova za uključenje na kopno, no ostaje dovoljno prostora za pohranu dodatne opreme. Mišljenja smo da bi i desna platforma trebala biti opremljena stepenicama za silazak u more, čime bi cjelina bila kompletirana.

---

image

Peramčani kutak za uživanje

Božidar Vukičević/Cropix
---

Otvoreni koncept

U krmeni kokpit ulazi se kroz prostrane prolaze na obje strane. Tu nailazimo na prvu raskoš i funkcionalnost Bali koncepta. Krmenim dijelom dominira prostrana i udobna tapecirana klupa ispod koje se nalazi veliko spremište. Mnogi ostanu iznenađeni malenim kokpitom dok ne upoznaju Bali prostornu raskoš loof koncepta. Sam otvoreni kokpit lišen je svih suvišnih detalja, a kad se staklena vrata koja dijele kokpit i salon otvore u cijeloj svojoj širini i visini, ona zapravo nestanu i omogućuju objedinjenje kokpita i salona u jedan prostor od 30-ak m2. Uz to, sa svake se strane salona nalaze velika spremišta koja se mogu nadograditi prema željama vlasnika kao vanjski roštilj ili slično.

---

image

Skiperski stol ima sve što đaku treba

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sam salon je prostran i zahvaljujući kliznim oknima i velikim staklima dobro prirodno ventiliran. Na samom ulasku s lijeve strane je prostor za blagovanje, opremljen udobnom sofom koja okružuje stol na L. S dvije dodatne stolice on može udobno ugostiti osam članova posade. Nasuprot je još jedan udoban trosjed za izležavanje, a opcijski se može odabrati minibar s dvije fotelje.

Ovaj prostor, zahvaljujući bočnim kliznim stijenkama i velikim opisanim vratima, natkriven je tvrdim krovom, a u slučaju ružnog ili zimskog vremena može se i kompletno zatvoriti, te zaštititi udobnost svoje posade. Odmah do trosjeda nalazi se američki king size hladnjak/zamrzivač od 615 l s dvije vratnice, opremljen s hladnjakom za vodu i ledomatom.

---

image

Hladnjak s dvostrukim vratima prima brdo hrane i pića

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kuhinja je velika i odlično opremljena

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prema pramcu se nalazi radno područje s kuhinjom i skiperovim kutkom. Kuhinja je organizirana na L, a osim dobre komunikacije sa spomenutim hladnjakom u centralnom dijelu okružuju je velike radne površine, te brojni ladičari i ormari. Tako opremljena pogodna je i za spremanje zahtjevnijih jela, a brojna spremišta u podu daju mogućnost stvaranja zaliha i za višednevna krstarenja.

Skladna integracija

Skiperov kutak skladno integriran nasuprot kuhinje, opremljen je prostranim navigacijskim stolom, te preglednom pločom za smještaj svih potrebnih prekidača i ekrana za nadzor plovila. Oba radna prostora karakteriziraju dobra prirodna osvijetljenost i ventilacija, te neometana vizualna komunikacija prema gostima u salonu. Skladno su integrirani u prostor, tako da ne ometaju komunikaciju u prolasku prema pramčanom kokpitu kroz vrata u salonu.

---

image

Prirodnog svjetla nigdje ne manjka

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Sve kabine imaju vlastiti toaletni prostor

Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim prednjeg kokpita, sada svi Baliji veći od 40 stopa imaju i prolaz kroz salon, čime je dodatno unaprijeđen Bali stil života na plovilu – u potpunosti otvoren, okupan svjetlom i s panoramskim pogledom na morsko okruženje. Ukratko, jedinstvena cjelina za opuštanje i druženje. Zbog prolaza iz salona, pramčani kokpit ovog Balija u odnosu na svoje prethodnike doživio je nužne izmjene, ali još uvijek je udoban i prostran za uživanje na otvorenom. Iako je prostor za sjedenja koji okružuje stolić nešto manji, promišljeni dizajn omogućuje smještaj osam osoba. Ova cjelina dodatno je oplemenjena velikim prozorom koji se može otvoriti i olakšati dodavanje stvari iz kuhinje.

Ispod sjedeće klupe nalazi se prostrano spremište, na testnom plovilu iskorišteno za smještaj akumulatora, uz obilje neiskorištenog prostora za ostalu opremu. Na samom pramcu je prostor cijelom širinom posvećen sunčanju i opuštanju. Sagledavajući ovu cjelinu, možemo pohvaliti projektante Balija da su na manje prostora izvukli više udobnosti nego kod prethodnih modela. Uz sami prolaz nalazi se spremište za plinske boce, a ispod ležajeva su dva spremišta – desno za sidreni gavun, a lijevo za pohranu priveznih konopa. Iako smještaj sidrenog lanca ispod palube povećava sigurnost, prigovorili bi što se sidro ne vidi prilikom spuštanja odnosno dizanja, kao i otežanoj mogućnost povezivanja sidrenih poveznih konopa, karakteristično kod sidrenja katamarana, s lancem sidra.

---

image

Gavuna je obilje, pa je bilo lako smjestiti i generator Fischer Panda

Božidar Vukičević/Cropix
---

Cijeli pramčani samoprazneći kokpit je suh, odnosno dobro zaštićen od zalijevanja morem, a sigurnost na pramcu je dodatno naglašena robusnom pramčanom ogradom koja okružuje cijeli pramčani dio. Iako bi bilo korisno da postoji i lako rješenje pristupa kopnu s pramca kada je moguće, jer se takvim načinom priveza dodatno naglašava privatnost krmenog dijela kao glavne zone opuštanja. Sjedalice na ogradi dodatno olakšavaju uživanje u neposrednom dodiru s prirodom i morskim okruženjem. U samim pramcima su spremišta koja se mogu pretvoriti u dodatne kabine ili toaletne prostore za posadu.

Dostupno i pregledno

Kod Balija se relaks zona nastavlja i na fly, gdje je smješten gornji kokpit s kormilarnicom na jednoj strani, još jednom sjedećom garniturom koja okružuje stolić, dok je na krmenom dijelu još jedno sunčalište s dva ležaja. Sa strane čak ostane još mjesta za montažu opcijski solarnih panela, čime je nadopunjena i energetska neovisnost ovog Balija. Na fly se dolazi prostranim stepenicama s obje strane trupa. Izmaknuta od osi plovila, u lijevu stranu je smještena kormilarnica. Opremljena je tako da su skiperu svi konopi za upravljanje i vinčevi nadohvat ruke, a preglednost uređaja za navigaciju i plovnog puta je odlična. ​Bali 4.4. standardno je opremljen roll flokom od 40-ak metara četvornih i jedrom od oko 75 m2, a za poboljšanje jedriličarskih performansi postoji mogućnost personalizacije i opremanja dodatnim jedriljem.

---

image

Skiperu je sve na dohvat ruke

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nažalost, uvjeti na moru nisu bili za provjeru jedriličarskih performansi. Ipak, lagani vjetar promjenljivog smjera, koji je na momente dostizao udare povjetarca, pružio nam je priliku testiranja opreme uz dostignutu brzinu od 3 čvora pri jedrenju od 60-ak stupnjeva u odnosu na stvarni vjetar. Oprema je dobro raspoređena, tako da se trim bez problema odrađuje iz kormilarnice. Lantina je smještena niže nego što smo naučili kod katamarana ovakve namjene, pa je dostupnost leasy baga jednostavna. Pri jedrenju na laganom vjetru zamjetna je tromost, čak i nemogućnost upravljanja, dok katamaran ne dostigne brzinu iznad dva čvora – što je čest slučaj kod katamarana ovih namjena, od kojih ne očekujemo vrhunske perfomanse pod jedrima.

---

OSOBNA KARTA

​Dužina preko svega      13,48 m

Duljina vodene linije      12,97 m

Maksimalna širina      7,40 m

Gaz      1,20 m

Težina      13,90 t

Glavno jedro      76 m2

Roll flok      42 m2

Motori Yanmar 4JH 47 KS

Hladnjak/zamrzivač      615 l

Spremnik goriva      800 l

Spremnik vode      860 l

CE certifikat      A – 12 osoba

Projektant      Xavier Fay i Lasta design studio

Zastupnik Croatia Yachting, Split

Cijena bez PDV-a 751.684 eura

---

Osim jedrima, testirani Bali 4.4. opremljen je i s dva Yanmara 4JH57 od 57 konjskih snaga s kojim je manevriranje u skučenim prostorima marine jednostavno i besprijekorno. Kad smo isplovili, ubrzavanje jest bilo nešto sporije, ali smo pri maksimalnih 3100 okretaja u minuti dosegnuli brzinu od 8,7 čvorova. Za brzinu krstarenja preporučili bismo rad režima motora oko 2100 o/min, uz očekivanu brzinu oko 7 čvorova i potrošnju od jedva 3 litre po motoru, što uz tank goriva od 800 litara i jedra daje izuzetnu autonomiju.

Brojne opcije

Već smo spomenuli kako je Bali namijenjen širem krugu nautičara, pa ne čude različite verzije uređenje potpalublja. Od raskošne vlasničke verzije u kojoj je cijeli jedan trup posvećen vlasniku, do one s četiri kabine za osam gostiju, pri čemu svaka ima svoju kupaonicu. Opcijski su dostupne dvije skiperske kabine u pramcu, od kojih jedna može biti prenamijenjena u kupaonicu. Testirani model imao je četiri kabine i skipersku u pramcu. U potpalublje se silazi širokim stubištem s robusnim rukohvatom. Oba trupa su zrcalno opremljena, a kabine s bračnim krevetima i pripadajućim kupaonicama karakteriziraju veliki volumen, dobra prirodna osvijetljenost i puno prostora za pohranu stvari. Kupaonice su dobro opremljene s integriranom tuš-kabinom i dovoljno ormarića.

---

image

Open space koncept osigurao je puno prostora, svjetla i komfora

Božidar Vukičević/Cropix
---

S ukupnom dužinom od gotovo 14 m i maksimalnom širinom od 7,40 m, Bali 4.4. je na neki način zamjena za model 4.3., ali je udobnošću i mogućnostima bliži karakteristikama Balija 4.5. To je potvrda promišljenog i inovativnog rada dizajnera na njegovu unaprjeđenju.

---

PERFORMANSE

 

BROJ OKR. - BRZINA ČV.

800 (min) ................ 2,80

1000 ........................ 3,10

1500 ........................ 5,10

2000 ........................ 6,60

2500 ........................ 7,90

3000 ........................ 8,60

3100 (max) ............... 8,70

---

Cijena modela Bali 4.4 varira ovisno o odabranim opcijama. Stoga osnovnu cijenu plovila s četiri kabine od 589.700 eura treba uzeti kao informativnu, jer se zbog velikog izbora layouta i mogućnosti personalizacije plovila cijena može značajno razlikovati. Preporučena konfiguracije od strane tvrtke Croatia Yachting, koja uključuje dosta dodatne opreme (generator, klima, gumenjak, čarter oprema i sl.), je 751.684 eura bez davanja (fco tvornica). Za kraj možemo zaključiti da Bali i ovim modelom svoje pozicioniranje nastavlja temeljiti na već prepoznatim karakteristikama i specifikacijama u smislu volumena i udobnosti u odnosu na svoju konkurenciju.

---

KONAČNA OCJENA

PLUS

- Objedinjeni prostori za opuštanje na palubi i fly

- Mogućnost personalizacije

- Jednostavnost održavanja i čišćenja

- Prozračnost i panoramski pogled natkrivenog dijela palube

- Integriranje krmenih platformi u jednu cjelinu

MINUS

- Opremljenost desne krme platforme

- Mogućnost prilaska obali pramcem

- Mogućnost praćenja sidra i sidrenog lanca u akciji

- Tromost na laganom vjetru

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

S motorima smo dosegnuli brzinu od 8,7 čvorova

Božidar Vukičević/Cropix

Uz povjetarac smo dosegnuli 3 čvora

Božidar Vukičević/Cropix

Otpimalna brzina krstarenja s motorom je 7 čvorova, uz potrošnju od jedva 3 litre po motoru

Božidar Vukičević/Cropix

Jedrilja je dovoljno za ubrzanje kad vjetar pojača

Božidar Vukičević/Cropix

Dizajn je bez najmanje zamjerke

Božidar Vukičević/Cropix

Skiperski stol ima sve što đaku treba

Božidar Vukičević/Cropix

Hladnjak s dvostrukim vratima prima brdo hrane i pića

Božidar Vukičević/Cropix

Peramčani kutak za uživanje

Božidar Vukičević/Cropix

Kad vjetra nema, tu su dva Yanmara od po 57 KS

Božidar Vukičević/Cropix

Gavuna je obilje, pa je bilo lako smjestiti i generator Fischer Panda

Božidar Vukičević/Cropix

Upravljački kokpit odlično je dizajniran, a sve komande na dohvat ruke

Božidar Vukičević/Cropix

Prirodnog svjetla nigdje ne manjka

Božidar Vukičević/Cropix

Tuš kabina, umivaonik, WC - sve je tu

Božidar Vukičević/Cropix

Sve kabine imaju vlastiti toaletni prostor

Božidar Vukičević/Cropix

Komfor je projektantima bio glavna vodilja

Božidar Vukičević/Cropix

Open space koncept osigurao je puno prostora, svjetla i komfora

Božidar Vukičević/Cropix

Kuhinja je velika i odlično opremljena

Božidar Vukičević/Cropix

Skiperu je sve na dohvat ruke

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/prostranost-i-udobnost-u-nepunih-14-metara-testirali-smo-inovativni-bali-4-4-tvrtke-catana-catamarans-1286761 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8387b80ddb7a76cf0cbba6c301e3add20a20000b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prostranost+i+udobnost+u+nepunih+14+metara%3A+testirali+smo+inovativni+katamaran+Bali+4.4.&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprostranost-i-udobnost-u-nepunih-14-metara-testirali-smo-inovativni-bali-4-4-tvrtke-catana-catamarans-1286761 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fprostranost-i-udobnost-u-nepunih-14-metara-testirali-smo-inovativni-bali-4-4-tvrtke-catana-catamarans-1286761 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BALI 4.4 ZAMIŠLJEN JE KAO INOVATIVNO PLOVILO KOJE ĆE NA BAZI NOVIH I ORIGINALNIH RJEŠENJA PONUDITI VIŠE PROSTRANOSTI I KOMFORA U SVOJIH NEPUNIH 14 METARA NEGO ŠTO BI SE MOGLO OČEKIVATI. TO JE U POTPUNOSTI I OSTVARENO UZ MAKSIMALNO ZADRŽAVANJE DOBRIH PLOVNIH KARAKTERISTIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nešto drugačije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nešto drugačijeProstranost i udobnost u nepunih 14 metara: testirali smo inovativni katamaran Bali 4.4.

Piše SERGIJE DVORNIK
4. svibnja 2023. - 09:30

Kada je Catana Catamarans pod dirigentskom palicom Oliviera Poncina lansirala liniju Bali, odlučila se upustiti u borbu za svoj dio kolača tržišta plovila namijenjenih širem krugu nautičara. Onih koji ne traže toliko sofisticirana plovila kao što je Catana, već jednostavnost, praktičnost i udobnost – i cijenu. To ne znači da je Bali zamišljen kao jeftino i jednostavno plovilo, već ponajprije inovativno, koje će na bazi novih i modernih rješenja tržištu ponuditi nešto sasvim drukčije.

Olivier Poncin zadržao je neke Catanine koncepte, ali navalni arhitekt Xavier Faÿ ipak je prednost dao komforu, što se posebno ističe u volumenima trupova uz maksimalno zadržavanje dobrih plovnih karakteristika, koliko ovaj koncept dozvoljava.

Prihvaćen koncept

Nakon gotovo...

14. svibanj 2024 00:12