stdClass Object ( [id] => 1239438 [title] => Pregled najzanimljivijih noviteta našeg najvećeg nautičkog sajma: Mućko čudo kakvo bi svaki iskusni nautičar poželio za život na moru i rabski mamac za brze dnevne izlete [alias] => pregled-najzanimljivijih-noviteta-naseg-najveceg-nautickog-sajma-mucko-cudo-kakvo-bi-svaki-iskusni-nauticar-pozelio-za-zivot-na-moru-i-rabski-mamac-za-brze-dnevne-izlete [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ususret otvaranju 24. nautičkog sajma u Biogradu objavljena je vijest kako organizatori iz Splita odustaju od Croatia Boat Showa zbog stanja u nautičkom sektoru i nerazumijevanja lokalnih vlasti. Srećom po domaću morsku javnost, ekipa iz biogradske Ilirije takvih problema nema jer njihov ovogodišnji sajam spada među najbolje ikad održane u marini Kornati. Uz to se poklopio iznimno topao i sunčan listopad, pa organizatori nisu krili zadovoljstvo s rekordnom brojkom od 20 tisuća posjetitelja.

Što je još važnije, optimistični su i poslovično oprezni izlagači jer su ostvarili kontakte s dobrim brojem potencijalnih kupaca, kako nam kažu, uglavnom turističkih poduzetnika džepova punih od vrlo uspješne sezone. Poučeni iskustvom od prošle godine kada su prekinuti svi proizvodni i prodajni lanci, veći trgovci su se unaprijed osigurali i zakupili količine u matičnim škverovima tako da ne bi trebalo biti problema s isporukom za iduće proljeće. Uvoznici koji nisu mogli uplatili polog ili su kalkulirali s čekanjem kapara opet bi mogli upasti u zamku kašnjenja, poglavito zbog motora i famoznih poluvodiča (čipova).

Tržišna cijena

Cijene svega rastu iz mjeseca u mjesec pa tako i brodova. Last minute ponude su postale rijetkost što iz perspektive kupaca znači i manje prostora za pregovaranje, ali opet s galopirajućom inflacijom više nitko ne može reći gdje je granica tržišne cijene.

---

image

Monachus Issa 45 Fly vrijedi 607 tisuća eura, bez poreza

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ono što privlači najviše pozornosti su novi brodovi kakvih je ove godine bilo pregršt, čak i iz domaće proizvodnje. Dan prije otvaranja dovršen je posljednji Monachus, punoga naziva Issa 45 Fly. Prepoznatljive retro linije, visina interijera od dva metra i puno topline glavne su značajke ove predivne jahte. Iako mućki brodograditelji ciljaju na imućne big game ribolovce, duša vas zaboli od pomisli da bi se luksuzni interijer i naslonjači mogli uprljati. No, tko god plati 607 tisuća eura i porez može s Issom raditi što ga god volja. Ovisno o odabranoj snazi dvaju FPT Iveco motora (400 ili 450 konja), maksimalna brzina je od 28 do 31 čvor, a s tonu i pol goriva domet ovoga lobstera teškog 14 tona je prilično impresivan. S prosječnih 100 do 120 litara na sat to je sigurnih 300 milja.

Isto tako, dilema je odabir dvije ili tri kabine iako je svakako bolje odabrati treću za rezervu makar je uglavnom koristili kao spremište.

---

image

S Monachusa se vidi Šolta...

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dužina od 14 metara uz širinu od 4,2 metra tražit će prilično komotan vez. Srećom, vlasnici marina još nisu počeli naplaćivati visinu jer gornji most Monachusa nudi dodatnu dimenziju komfora i preglednosti u plovidbi. Svakako, uz netom predstavljen Monachus 70 Fly od 2,5 milijuna eura pravo je čudo da je domaći mali škver u kratko vrijeme uspio izbaciti dva noviteta na svjetskoj razini.

Baby Pičuljan

Nekadašnja perjanica domaće brodogradnje Pičuljan već neko vrijeme ne izlaže svoje stare favorite iako ih ima u ponudi. Kako kažu, četvrta generacija obitelji sada otvara novu stranicu i u Biograd je dovela pythonovskim riječnikom – nešto sasvim drugačije. Squama 21 Open otvoreni je gliser oštrih linija trendovski uskoga pramca. Trup dužine 5,9 metara težak 780 kilograma može nositi pentu snage do 200 konja i juriti brzinom od 45 čvorova.

---

image

Pičuljan Squama 21 Open

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ispod konzole ima mjesta za toaletni prostor iako su nam otkrili da planiraju i Sundeck verziju s većom kabinom umjesto sadašnjega putničkoga prostora. U planu su i veći modeli na istom konceptu tako da Rabljani žele parirati Axoparu, Saxdoru, Rycku i sličnim globalnim brendovima. Dizajn, kvaliteta i cijena su konkurentni jer počinju od 25 tisuća eura, odnosno s motorom i nešto dodatne opreme bi brod koštao oko 50 tisuća eura.

Svaki metar dužine zlata vrijedi pa je tako novi Saxdor 270 GTO, koji parira sjajnom Rycku 280 kojeg smo nedavno predstavili u Otvorenom moru, imao istaknutu cijenu od 170 tisuća eura. Dizajnerski jest ekstravagantan sa staklenim krmenim vratima i napucan opremom, ali to je ipak day cruiser od 8,5 metara. Nekako nas je cijenom više dojmio finski Quarken 27 T-top, još jedan potpuno novi brend na tržištu. Možda zato što su tek došli na scenu za paket s tvornički ugrađenom Yamahom 300 traže 125 tisuća eura. Funkcionalan raspored s puno pametnih detalja uz visoku razinu završne obrade ostavljaju dobar dojam. Uski trup s dvije stepenice izvrsno plovi i po svemu sudeći to bi mogao biti uspješan model.

---

image

Fjord 41 XL je ekstra u svakom pogledu

Božidar Vukičević/Cropix
---

I oni planiraju veće modele, a uzor im svima može biti pionir Fjord s novim modelom 41 XL. Originalan naziv za brod koji širinom od četiri metra i ogromnom platformom doista nudi ekstra large iskustvo. Brod dužine 13 metara s bočno izbačenim nosačima tvrdoga krova ima oslobođen unutrašnji prostor za niz kombinacija, Nijemci kažu čak 90. Iako na prvi pogled izgleda kao atraktivan dnevni brod, unutrašnjost s dvije kabine i kuhinjom svrstava ga u vrlo funkcionalne jahte za duga krstarenja. Volvo Pente D6 s tri razine snage od 340 do 440 konja nude i vršne brzine od 30 do 38 čvorova. Cijena bez poreza je 545 tisuća eura.

Rasklopivi bokovi

I konzervativni Jeanneau je zaigrao na kartu ekstravagancije pa s modelom DB 43 bez sumnje cilja na iste kupce. Francuz starta s nešto višom cijenom od 587 tisuća eura. Uz svoje tradicionalne značajke kao glavni efekt nude rasklopive bokove koji s platformom tvore zanimljiv party prostor. Dvije velike kabine mogu imati svaka svoj toaletni prostor ili kuhinjski blok, kako već kome odgovara.

---

image

Bavaria Vida 33 HT

Božidar Vukičević/Cropix
---

Iako su brodovi sve sličniji jedni drugima, razvoj je prilično skup pa se više od kopiranja isplati preuzeti gotovo rješenje. To je prije dvije godine napravila Bavaria akvizicijom Greenlineovog modela Neo. Brod se sada zove Bavaria Vida 33 i s unutrašnjim vanbrodskim motorima i hidrauličkom podiznom platformom izgleda vrlo zanimljivo. S obzirom na to da je u pitanju trup od deset metara, količina prostora je impresivna. Brod s dva Mercuryja V8 košta 250 tisuća eura, a od važnijih doplata izdvojili bismo tvrdi krov vrijedan 20 tisuća eura.

Ljubitelji klasičnijih linija za 250 tisuća eura mogli su odabrati Lobster 34, turskog škvera Erman. Model je nešto starijega kroja, no to u ovoj klasi nije presudno. Uz veliku kabinu u pramcu ima bočni ležaj za djecu. Dimenzije su 10,5x3 m i istisnina pet tona. S jednim motorom od 250 konja dostiže 25 čvorova.

---

image

Lobster 34 s konkurentnom cijenom od 200 tisuća eura

Božidar Vukičević/Cropix
---

Primeur 715 primjer je nizozemskog sloepa, broda za riječne kanale. Gradi se u Poljskoj, a dodatno se oprema u vinkovačkoj tvrtci Frandi, pa nam je zato zanimljiv. Pod krmom ima skriven Suzuki 100 i u paketu sa svom opremom košta 53 tisuće eura. Već je par primjeraka zaplovilo Jadranom. Obećali su nas zvati na test prvom prilikom da isprobamo kako po maestralu glisira ta slatkovodna barka.

Aluminij za ribolov

Za vrijeme sajma smo zato isprobali dva aluminijska noviteta riječkog Motonavisa. Piranhascraft Wave i Alumar modeli su talijanskog škvera u vlasništvu strastvenog big game ribolovca. Ta namjena je vidljiva u svakome detalju na brodu. Sve je orijentirano oko velikoga ekrana i prikaza radara i sondera sa nizom nosača za štapove na bokovima i nadgrađu. Na pramcu je obvezno postolje za sidro modernih ribolovaca - Minn Kotu. Gumenjak dolazi u verzijama od 6.70, 7.80 i 8.50 metara s cijenama od 51 do 70 tisuća eura.

---

image

Aluminijski gumenjak Piranhascraft Alumar AS 670

Božidar Vukičević/Cropix
---

Wave pak dolazi u dužinama od 5 do 8,5 metara i ima cijenu od 28 do 63 tisuće eura. Najveći modeli imaju prostor za dva vanbrodska motora, a visine podnica i bokova mogu se naručiti u dimenzijama po želji. Zapravo, jedna od najvećih vrlina maloga škvera iz Padove je činjenica što nije daleko i funkcionira kao manufaktura za izradu po mjeri. Ribolovci će to znati prepoznati.

Iz Italije stiže i rasni ribolovac 3B Craft 270 kojeg detaljnije opisujemo u ovome broju Otvorenog mora.

Podvodni ribolovci redovito biraju gumenjake, a dobra prilika za kupnju bio je novi Predator 540 TS opremljen s Mercuryjem 115, fishfinderom i biminijem. Demo brod sa svega par tjedana u pogonu ponuđen je po cijeni od 41 tisuću eura.

---

image

Adapter za jet-ski Sealver Z6 HEVO

Božidar Vukičević/Cropix
---

Šminkerske verzije gumenjaka s potencijalom za brzine od pedesetak čvorova nudi splitski Superrib. Za takve performanse cijene iznad 200 tisuća eura nisu problem, pogotovo kad vlasnici traže tender za svoju jahtu. Uskoro donosimo test jednoga od modela.

Adapter za jet-ski

Kategorija jet-ski plovila počela je osvajati i ribolovce, a tu bi se mogao uklopiti i zanimljivi francuski projekt Sealver koji smo isprobali prije par godina. Sada je to postala prava flota klasičnih samostalnih gumenjaka i plutajućih adaptera za mlazna plovila. Bilo koji model skutera može se pričvrstiti za tu platformu i pretvoriti je u funkcionalno plovilo za pet do 10 osoba. Model srednje veličine Z6 HEVO izložen u Biogradu nosi sedam osoba i košta 35 tisuća eura. Počeli su ga rentati čak i vlasnici skutera koji sa svojom pilom dođu na ljetovanje u Jadran. Cijelu familiju odguraju do željene destinacije, ostave je na sidru dok se oni jurcaju po uvali. Najvažniji dijelovi dodatne opreme su bimini i hladnjak.

---

image

Draga, smanjio sam jahtu. Džepni Whaly sa Suzukijem košta 11 tisuća kuna

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za ulazak u svijet nautike nisu potrebni baš veliki novci. Recimo, novi Quicksilver 475 aXess, nazvan je upravo po riječi ulaz. Zbog svog je inovativnog koncepta bio nominiran za brod godine i za cijenu od 22 tisuće eura nudi rješenje za peteročlanu obitelj. Ima dužinu od 4,62 metara, širok je dva metra i težak 600 kilograma. S ugrađenih 60 konja trimaranski M-trup čak i solidno glisira. Upravljačka konzola je pomaknuta uz bok tako da je cijela unutrašnjost trupa zapravo jedan veliki naslonjač. Jedino ostaje vidjeti koliko će prskati na većim valovima.

Džepnu verziju broda zovemo bajbot, a polietilenski Whaly 210 upravo je pojam prvoga izbora. Po cijeni malo boljega SUP-a od 5307 kuna nudi trajnost i funkcionalnost za više generacija. S težinom od 46 kilograma lako ga je nositi, a ako vam se neda veslati doplatite još 6500 kuna i zakačite pentu od dva i pol konja. I prošli ste jeftinije od novoga iphonea.

Za domaći puk

Među najpovoljnijim brodićima svakako je legendarna Betina 500, od nedavno u produkciji splitske tvrtke Barbara. S novim samopraznećim kokpitom i redizajniranom palubom košta 50 tisuća kuna. Može nositi motor do 30 konja tako da s centralnom konzolom i biminijem može poslužiti za cjelodnevni obilazak otoka.

Ribarica 555 velikogoričke tvrtke Kova jedna je od posljednjih brodica iz legendarnog zagrebačkog prstena brodograditelja koji je prije dvadesetak godina bio vrlo produktivan. Retro rebrasti trup i skladne linije odgovaraju unutrašnjem i vanjskom motoru, pa čak i jarboletu koji se da ugraditi. Sajamska cijena za Ribaricu dužine 5,7 metara je bila 61 tisuću kuna.

Dok se plovila za osobne potrebe uglavnom financiraju ušteđevinom, čarterski biznis je potpuno oslonjen na leasing kuće jer su cijene većih brodova odavno premašile milijunske iznose u kunama, a uskoro bi mogle i u eurima.

---

image

Katamaran Bali 4.4

Božidar Vukičević/Cropix
---

Novi katamaran Bali 4.4, pripadnik obitelji tvornice tjedana ima osnovnu cijenu od 550 tisuća eura, bez poreza i dodatne opreme. Open Space koncept s otvorenom krmom i slobodnim prolazom do pramca pokazao se kao dobitna kombinacija za boravak na điti. S moguće četiri kabine i ležajevima za posadu u samim pramcima ovaj 13 metara dugačak brod šampion je iskoristivosti.

Za đitu i regatu

U klasi monotrupaca od deset metara novitet je Beneteau Oceanis 34.1 First line i jedva čekamo priliku za isprobati ga. Sedma generacija Oceanisa ima tri dvostruke kabine i dodatna dva ležaja u salonu. Uz komfor u unutrašnjosti sposobna je i pokazati zube na krstaškoj regati. Osnovna cijena bez poreza i dodatne opreme je 126 tisuća eura.

Novitet je jedrilica Bavaria C 42 – najnagrađivaniji model u svojoj klasi prošle godine. Trup dužine 12 i širine 4,30 metara donosi gotovo katamaranski komfor s dvije raskošne ili tri standardne kabine s dva toaleta. Izlomljena krma i zaobljeni pramac neobična su kombinacija za odlične performanse pod jedrima. Cossuttijev dizajn i visoka razina opreme imaju i cijenu – 208 tisuća eura plus porezi.

I Elan je po tradiciji u Biograd doveo svoje novitete, Impressum 43 i E6 iz perfomance linije nominirane za najprestižnije ovogodišnje nagrade.

---

image

Bavaria Vida 33 HT

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biograd boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => biograd boat show 2 0 12280 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-30 10:47:19 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-09 14:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-09 14:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 37 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pregled najzanimljivijih noviteta našeg najvećeg nautičkog sajma: Mućko čudo kakvo bi svaki iskusni nautičar poželio za život na moru i rabski mamac za brze dnevne izlete [metakey] => biograd boat show, Nautički sajam Biograd, monachus issa 45, pičuljan squama 21 [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694893.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694872.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23683719.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23671504.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23671495.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23671493.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23671484.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23671473.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694861.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694862.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694863.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694866.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694867.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694868.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694869.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694870.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694871.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694873.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694874.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694875.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694876.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694877.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694879.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/30\/23694880.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marina je na tjedan dana postala pravi sajam<\/p>","

S Monachusa<\/em> <\/em>se vidi \u0160olta...<\/p>","

Draga, smanjio sam jahtu. D\u017eepni Whaly<\/em>\u00a0<\/em>sa Suzukijem<\/em> <\/em>ko\u0161ta 11 tisu\u0107a kuna<\/p>","

Lobster 34<\/em> s konkurentnom cijenom od 200 tisu\u0107a eura<\/p>","

Aluminijski gumenjak Piranhascraft Alumar AS 670<\/em><\/p>","

Piranhascraft Wave 600<\/em><\/p>","

Fetivi finac Quarken 27 T-top<\/em><\/p>","

Pi\u010duljan Squama 21 Open<\/em><\/p>","

Katamaran Bali 4.4<\/em><\/p>","

Fountaine Pajot MY 4.5<\/em><\/p>","

Bavaria Vida 33 HT<\/em><\/p>","

Elanova <\/em>nova jedrilica<\/p>","

Beneteau First 36<\/em> i Oceanis 34.1<\/em><\/p>","

Jeanneau DB 43<\/em> <\/em>kre\u0107e od pola milijuna eura<\/p>","

Monachus Issa 45 Fly <\/em>vrijedi 607 tisu\u0107a eura, bez poreza<\/p>","

Monachusov<\/em> <\/em>interijer<\/p>","

Ranieri Evo 11<\/em><\/p>","

Quicksilver 475 aXess<\/em><\/p>","

Atlanticova<\/em> <\/em>flota ima vjerne kupce<\/p>","

Fjord 41 XL<\/em> je ekstra u svakom pogledu<\/p>","

Adapter za jet-ski Sealver Z6 HEVO<\/em><\/p>","

Betina 500<\/em> nastavlja \u017eivot s novom palubom<\/p>","

Malo nizozemskog duha donio je Primeur 715<\/em><\/p>","

Novi Beneteau Antares 7<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_23694893_1920.jpg":"1920x1080","k_23694893_1280.jpg":"1280x1280","k_23694893_1024.jpg":"1024x1024","k_23694893_640.jpg":"640x640","k_23694893_480.jpg":"480x480","k_23694893_340.jpg":"340x340","k_23694893_220.jpg":"220x220","o_23694893_1280.jpg":"1280x852","o_23694893_1024.jpg":"1024x682","o_23694893_640.jpg":"640x426","o_23694893_480.jpg":"480x319","o_23694893_340.jpg":"340x226","o_23694893_220.jpg":"220x146","h_23694893_1280.jpg":"1280x854","h_23694893_1024.jpg":"1024x683","h_23694893_640.jpg":"640x427","h_23694893_480.jpg":"480x320","h_23694893_340.jpg":"340x227","h_23694893_220.jpg":"220x147","pp_23694893_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694893_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694893_640.jpg":"640x814","pp_23694893_480.jpg":"480x611","pp_23694893_340.jpg":"340x432","pp_23694893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23694872_1920.jpg":"1920x1080","k_23694872_1280.jpg":"1280x1280","k_23694872_1024.jpg":"1024x1024","k_23694872_640.jpg":"640x640","k_23694872_480.jpg":"480x480","k_23694872_340.jpg":"340x340","k_23694872_220.jpg":"220x220","o_23694872_1280.jpg":"1280x852","o_23694872_1024.jpg":"1024x682","o_23694872_640.jpg":"640x426","o_23694872_480.jpg":"480x319","o_23694872_340.jpg":"340x226","o_23694872_220.jpg":"220x146","h_23694872_1280.jpg":"1280x854","h_23694872_1024.jpg":"1024x683","h_23694872_640.jpg":"640x427","h_23694872_480.jpg":"480x320","h_23694872_340.jpg":"340x227","h_23694872_220.jpg":"220x147","pp_23694872_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694872_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694872_640.jpg":"640x814","pp_23694872_480.jpg":"480x611","pp_23694872_340.jpg":"340x432","pp_23694872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_23683719_1920.jpg":"1920x1080","k_23683719_1280.jpg":"1280x1280","k_23683719_1024.jpg":"1024x1024","k_23683719_640.jpg":"640x640","k_23683719_480.jpg":"480x480","k_23683719_340.jpg":"340x340","k_23683719_220.jpg":"220x220","o_23683719_1280.jpg":"1280x922","o_23683719_1024.jpg":"1024x738","o_23683719_640.jpg":"640x461","o_23683719_480.jpg":"480x346","o_23683719_340.jpg":"340x245","o_23683719_220.jpg":"220x158","h_23683719_1280.jpg":"1280x854","h_23683719_1024.jpg":"1024x683","h_23683719_640.jpg":"640x427","h_23683719_480.jpg":"480x320","h_23683719_340.jpg":"340x227","h_23683719_220.jpg":"220x147","pp_23683719_1280.jpg":"1280x1628","pp_23683719_1024.jpg":"1024x1303","pp_23683719_640.jpg":"640x814","pp_23683719_480.jpg":"480x611","pp_23683719_340.jpg":"340x432","pp_23683719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23671504_1920.jpg":"1920x1080","k_23671504_1280.jpg":"1280x1280","k_23671504_1024.jpg":"1024x1024","k_23671504_640.jpg":"640x640","k_23671504_480.jpg":"480x480","k_23671504_340.jpg":"340x340","k_23671504_220.jpg":"220x220","o_23671504_1280.jpg":"1280x853","o_23671504_1024.jpg":"1024x682","o_23671504_640.jpg":"640x426","o_23671504_480.jpg":"480x320","o_23671504_340.jpg":"340x226","o_23671504_220.jpg":"220x146","h_23671504_1280.jpg":"1280x854","h_23671504_1024.jpg":"1024x683","h_23671504_640.jpg":"640x427","h_23671504_480.jpg":"480x320","h_23671504_340.jpg":"340x227","h_23671504_220.jpg":"220x147","pp_23671504_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671504_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671504_640.jpg":"640x814","pp_23671504_480.jpg":"480x611","pp_23671504_340.jpg":"340x432","pp_23671504_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23671495_1920.jpg":"1920x1080","k_23671495_1280.jpg":"1280x1280","k_23671495_1024.jpg":"1024x1024","k_23671495_640.jpg":"640x640","k_23671495_480.jpg":"480x480","k_23671495_340.jpg":"340x340","k_23671495_220.jpg":"220x220","o_23671495_1280.jpg":"1280x853","o_23671495_1024.jpg":"1024x682","o_23671495_640.jpg":"640x426","o_23671495_480.jpg":"480x320","o_23671495_340.jpg":"340x226","o_23671495_220.jpg":"220x146","h_23671495_1280.jpg":"1280x854","h_23671495_1024.jpg":"1024x683","h_23671495_640.jpg":"640x427","h_23671495_480.jpg":"480x320","h_23671495_340.jpg":"340x227","h_23671495_220.jpg":"220x147","pp_23671495_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671495_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671495_640.jpg":"640x814","pp_23671495_480.jpg":"480x611","pp_23671495_340.jpg":"340x432","pp_23671495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1078","hd_23671493_1920.jpg":"1920x1080","k_23671493_1280.jpg":"1280x1280","k_23671493_1024.jpg":"1024x1024","k_23671493_640.jpg":"640x640","k_23671493_480.jpg":"480x480","k_23671493_340.jpg":"340x340","k_23671493_220.jpg":"220x220","o_23671493_1280.jpg":"1280x718","o_23671493_1024.jpg":"1024x574","o_23671493_640.jpg":"640x359","o_23671493_480.jpg":"480x269","o_23671493_340.jpg":"340x190","o_23671493_220.jpg":"220x123","h_23671493_1280.jpg":"1280x854","h_23671493_1024.jpg":"1024x683","h_23671493_640.jpg":"640x427","h_23671493_480.jpg":"480x320","h_23671493_340.jpg":"340x227","h_23671493_220.jpg":"220x147","pp_23671493_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671493_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671493_640.jpg":"640x814","pp_23671493_480.jpg":"480x611","pp_23671493_340.jpg":"340x432","pp_23671493_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23671484_1920.jpg":"1920x1080","k_23671484_1280.jpg":"1280x1280","k_23671484_1024.jpg":"1024x1024","k_23671484_640.jpg":"640x640","k_23671484_480.jpg":"480x480","k_23671484_340.jpg":"340x340","k_23671484_220.jpg":"220x220","o_23671484_1280.jpg":"1280x853","o_23671484_1024.jpg":"1024x682","o_23671484_640.jpg":"640x426","o_23671484_480.jpg":"480x320","o_23671484_340.jpg":"340x226","o_23671484_220.jpg":"220x146","h_23671484_1280.jpg":"1280x854","h_23671484_1024.jpg":"1024x683","h_23671484_640.jpg":"640x427","h_23671484_480.jpg":"480x320","h_23671484_340.jpg":"340x227","h_23671484_220.jpg":"220x147","pp_23671484_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671484_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671484_640.jpg":"640x814","pp_23671484_480.jpg":"480x611","pp_23671484_340.jpg":"340x432","pp_23671484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23671473_1920.jpg":"1920x1080","k_23671473_1280.jpg":"1280x1280","k_23671473_1024.jpg":"1024x1024","k_23671473_640.jpg":"640x640","k_23671473_480.jpg":"480x480","k_23671473_340.jpg":"340x340","k_23671473_220.jpg":"220x220","o_23671473_1280.jpg":"1280x853","o_23671473_1024.jpg":"1024x682","o_23671473_640.jpg":"640x426","o_23671473_480.jpg":"480x320","o_23671473_340.jpg":"340x226","o_23671473_220.jpg":"220x146","h_23671473_1280.jpg":"1280x854","h_23671473_1024.jpg":"1024x683","h_23671473_640.jpg":"640x427","h_23671473_480.jpg":"480x320","h_23671473_340.jpg":"340x227","h_23671473_220.jpg":"220x147","pp_23671473_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671473_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671473_640.jpg":"640x814","pp_23671473_480.jpg":"480x611","pp_23671473_340.jpg":"340x432","pp_23671473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1333","hd_23694861_1920.jpg":"1920x1080","k_23694861_1280.jpg":"1280x1280","k_23694861_1024.jpg":"1024x1024","k_23694861_640.jpg":"640x640","k_23694861_480.jpg":"480x480","k_23694861_340.jpg":"340x340","k_23694861_220.jpg":"220x220","o_23694861_1280.jpg":"1280x888","o_23694861_1024.jpg":"1024x710","o_23694861_640.jpg":"640x444","o_23694861_480.jpg":"480x333","o_23694861_340.jpg":"340x236","o_23694861_220.jpg":"220x152","h_23694861_1280.jpg":"1280x854","h_23694861_1024.jpg":"1024x683","h_23694861_640.jpg":"640x427","h_23694861_480.jpg":"480x320","h_23694861_340.jpg":"340x227","h_23694861_220.jpg":"220x147","pp_23694861_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694861_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694861_640.jpg":"640x814","pp_23694861_480.jpg":"480x611","pp_23694861_340.jpg":"340x432","pp_23694861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23694862_1920.jpg":"1920x1080","k_23694862_1280.jpg":"1280x1280","k_23694862_1024.jpg":"1024x1024","k_23694862_640.jpg":"640x640","k_23694862_480.jpg":"480x480","k_23694862_340.jpg":"340x340","k_23694862_220.jpg":"220x220","o_23694862_1280.jpg":"1280x852","o_23694862_1024.jpg":"1024x682","o_23694862_640.jpg":"640x426","o_23694862_480.jpg":"480x319","o_23694862_340.jpg":"340x226","o_23694862_220.jpg":"220x146","h_23694862_1280.jpg":"1280x854","h_23694862_1024.jpg":"1024x683","h_23694862_640.jpg":"640x427","h_23694862_480.jpg":"480x320","h_23694862_340.jpg":"340x227","h_23694862_220.jpg":"220x147","pp_23694862_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694862_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694862_640.jpg":"640x814","pp_23694862_480.jpg":"480x611","pp_23694862_340.jpg":"340x432","pp_23694862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_23694863_1920.jpg":"1920x1080","k_23694863_1280.jpg":"1280x1280","k_23694863_1024.jpg":"1024x1024","k_23694863_640.jpg":"640x640","k_23694863_480.jpg":"480x480","k_23694863_340.jpg":"340x340","k_23694863_220.jpg":"220x220","o_23694863_1280.jpg":"1280x844","o_23694863_1024.jpg":"1024x675","o_23694863_640.jpg":"640x422","o_23694863_480.jpg":"480x316","o_23694863_340.jpg":"340x224","o_23694863_220.jpg":"220x145","h_23694863_1280.jpg":"1280x854","h_23694863_1024.jpg":"1024x683","h_23694863_640.jpg":"640x427","h_23694863_480.jpg":"480x320","h_23694863_340.jpg":"340x227","h_23694863_220.jpg":"220x147","pp_23694863_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694863_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694863_640.jpg":"640x814","pp_23694863_480.jpg":"480x611","pp_23694863_340.jpg":"340x432","pp_23694863_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_23694866_1920.jpg":"1920x1080","k_23694866_1280.jpg":"1280x1280","k_23694866_1024.jpg":"1024x1024","k_23694866_640.jpg":"640x640","k_23694866_480.jpg":"480x480","k_23694866_340.jpg":"340x340","k_23694866_220.jpg":"220x220","o_23694866_1280.jpg":"1280x831","o_23694866_1024.jpg":"1024x665","o_23694866_640.jpg":"640x415","o_23694866_480.jpg":"480x311","o_23694866_340.jpg":"340x220","o_23694866_220.jpg":"220x142","h_23694866_1280.jpg":"1280x854","h_23694866_1024.jpg":"1024x683","h_23694866_640.jpg":"640x427","h_23694866_480.jpg":"480x320","h_23694866_340.jpg":"340x227","h_23694866_220.jpg":"220x147","pp_23694866_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694866_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694866_640.jpg":"640x814","pp_23694866_480.jpg":"480x611","pp_23694866_340.jpg":"340x432","pp_23694866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_23694867_1920.jpg":"1920x1080","k_23694867_1280.jpg":"1280x1280","k_23694867_1024.jpg":"1024x1024","k_23694867_640.jpg":"640x640","k_23694867_480.jpg":"480x480","k_23694867_340.jpg":"340x340","k_23694867_220.jpg":"220x220","o_23694867_1280.jpg":"1280x828","o_23694867_1024.jpg":"1024x662","o_23694867_640.jpg":"640x414","o_23694867_480.jpg":"480x310","o_23694867_340.jpg":"340x219","o_23694867_220.jpg":"220x142","h_23694867_1280.jpg":"1280x854","h_23694867_1024.jpg":"1024x683","h_23694867_640.jpg":"640x427","h_23694867_480.jpg":"480x320","h_23694867_340.jpg":"340x227","h_23694867_220.jpg":"220x147","pp_23694867_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694867_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694867_640.jpg":"640x814","pp_23694867_480.jpg":"480x611","pp_23694867_340.jpg":"340x432","pp_23694867_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23694868_1920.jpg":"1920x1080","k_23694868_1280.jpg":"1280x1280","k_23694868_1024.jpg":"1024x1024","k_23694868_640.jpg":"640x640","k_23694868_480.jpg":"480x480","k_23694868_340.jpg":"340x340","k_23694868_220.jpg":"220x220","o_23694868_1280.jpg":"1280x852","o_23694868_1024.jpg":"1024x682","o_23694868_640.jpg":"640x426","o_23694868_480.jpg":"480x319","o_23694868_340.jpg":"340x226","o_23694868_220.jpg":"220x146","h_23694868_1280.jpg":"1280x854","h_23694868_1024.jpg":"1024x683","h_23694868_640.jpg":"640x427","h_23694868_480.jpg":"480x320","h_23694868_340.jpg":"340x227","h_23694868_220.jpg":"220x147","pp_23694868_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694868_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694868_640.jpg":"640x814","pp_23694868_480.jpg":"480x611","pp_23694868_340.jpg":"340x432","pp_23694868_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23694869_1920.jpg":"1920x1080","k_23694869_1280.jpg":"1280x1280","k_23694869_1024.jpg":"1024x1024","k_23694869_640.jpg":"640x640","k_23694869_480.jpg":"480x480","k_23694869_340.jpg":"340x340","k_23694869_220.jpg":"220x220","o_23694869_1280.jpg":"1280x852","o_23694869_1024.jpg":"1024x682","o_23694869_640.jpg":"640x426","o_23694869_480.jpg":"480x319","o_23694869_340.jpg":"340x226","o_23694869_220.jpg":"220x146","h_23694869_1280.jpg":"1280x854","h_23694869_1024.jpg":"1024x683","h_23694869_640.jpg":"640x427","h_23694869_480.jpg":"480x320","h_23694869_340.jpg":"340x227","h_23694869_220.jpg":"220x147","pp_23694869_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694869_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694869_640.jpg":"640x814","pp_23694869_480.jpg":"480x611","pp_23694869_340.jpg":"340x432","pp_23694869_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1030","hd_23694870_1920.jpg":"1920x1080","k_23694870_1280.jpg":"1280x1280","k_23694870_1024.jpg":"1024x1024","k_23694870_640.jpg":"640x640","k_23694870_480.jpg":"480x480","k_23694870_340.jpg":"340x340","k_23694870_220.jpg":"220x220","o_23694870_1280.jpg":"1280x686","o_23694870_1024.jpg":"1024x549","o_23694870_640.jpg":"640x343","o_23694870_480.jpg":"480x257","o_23694870_340.jpg":"340x182","o_23694870_220.jpg":"220x118","h_23694870_1280.jpg":"1280x854","h_23694870_1024.jpg":"1024x683","h_23694870_640.jpg":"640x427","h_23694870_480.jpg":"480x320","h_23694870_340.jpg":"340x227","h_23694870_220.jpg":"220x147","pp_23694870_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694870_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694870_640.jpg":"640x814","pp_23694870_480.jpg":"480x611","pp_23694870_340.jpg":"340x432","pp_23694870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23694871_1920.jpg":"1920x1080","k_23694871_1280.jpg":"1280x1280","k_23694871_1024.jpg":"1024x1024","k_23694871_640.jpg":"640x640","k_23694871_480.jpg":"480x480","k_23694871_340.jpg":"340x340","k_23694871_220.jpg":"220x220","o_23694871_1280.jpg":"1280x852","o_23694871_1024.jpg":"1024x682","o_23694871_640.jpg":"640x426","o_23694871_480.jpg":"480x319","o_23694871_340.jpg":"340x226","o_23694871_220.jpg":"220x146","h_23694871_1280.jpg":"1280x854","h_23694871_1024.jpg":"1024x683","h_23694871_640.jpg":"640x427","h_23694871_480.jpg":"480x320","h_23694871_340.jpg":"340x227","h_23694871_220.jpg":"220x147","pp_23694871_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694871_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694871_640.jpg":"640x814","pp_23694871_480.jpg":"480x611","pp_23694871_340.jpg":"340x432","pp_23694871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1108","hd_23694873_1920.jpg":"1920x1080","k_23694873_1280.jpg":"1280x1280","k_23694873_1024.jpg":"1024x1024","k_23694873_640.jpg":"640x640","k_23694873_480.jpg":"480x480","k_23694873_340.jpg":"340x340","k_23694873_220.jpg":"220x220","o_23694873_1280.jpg":"1280x738","o_23694873_1024.jpg":"1024x590","o_23694873_640.jpg":"640x369","o_23694873_480.jpg":"480x277","o_23694873_340.jpg":"340x196","o_23694873_220.jpg":"220x126","h_23694873_1280.jpg":"1280x854","h_23694873_1024.jpg":"1024x683","h_23694873_640.jpg":"640x427","h_23694873_480.jpg":"480x320","h_23694873_340.jpg":"340x227","h_23694873_220.jpg":"220x147","pp_23694873_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694873_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694873_640.jpg":"640x814","pp_23694873_480.jpg":"480x611","pp_23694873_340.jpg":"340x432","pp_23694873_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_23694874_1920.jpg":"1920x1080","k_23694874_1280.jpg":"1280x1280","k_23694874_1024.jpg":"1024x1024","k_23694874_640.jpg":"640x640","k_23694874_480.jpg":"480x480","k_23694874_340.jpg":"340x340","k_23694874_220.jpg":"220x220","o_23694874_1280.jpg":"1280x828","o_23694874_1024.jpg":"1024x662","o_23694874_640.jpg":"640x414","o_23694874_480.jpg":"480x310","o_23694874_340.jpg":"340x220","o_23694874_220.jpg":"220x142","h_23694874_1280.jpg":"1280x854","h_23694874_1024.jpg":"1024x683","h_23694874_640.jpg":"640x427","h_23694874_480.jpg":"480x320","h_23694874_340.jpg":"340x227","h_23694874_220.jpg":"220x147","pp_23694874_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694874_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694874_640.jpg":"640x814","pp_23694874_480.jpg":"480x611","pp_23694874_340.jpg":"340x432","pp_23694874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_23694875_1920.jpg":"1920x1080","k_23694875_1280.jpg":"1280x1280","k_23694875_1024.jpg":"1024x1024","k_23694875_640.jpg":"640x640","k_23694875_480.jpg":"480x480","k_23694875_340.jpg":"340x340","k_23694875_220.jpg":"220x220","o_23694875_1280.jpg":"1280x834","o_23694875_1024.jpg":"1024x667","o_23694875_640.jpg":"640x417","o_23694875_480.jpg":"480x312","o_23694875_340.jpg":"340x221","o_23694875_220.jpg":"220x143","h_23694875_1280.jpg":"1280x854","h_23694875_1024.jpg":"1024x683","h_23694875_640.jpg":"640x427","h_23694875_480.jpg":"480x320","h_23694875_340.jpg":"340x227","h_23694875_220.jpg":"220x147","pp_23694875_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694875_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694875_640.jpg":"640x814","pp_23694875_480.jpg":"480x611","pp_23694875_340.jpg":"340x432","pp_23694875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1072","hd_23694876_1920.jpg":"1920x1080","k_23694876_1280.jpg":"1280x1280","k_23694876_1024.jpg":"1024x1024","k_23694876_640.jpg":"640x640","k_23694876_480.jpg":"480x480","k_23694876_340.jpg":"340x340","k_23694876_220.jpg":"220x220","o_23694876_1280.jpg":"1280x714","o_23694876_1024.jpg":"1024x571","o_23694876_640.jpg":"640x357","o_23694876_480.jpg":"480x268","o_23694876_340.jpg":"340x189","o_23694876_220.jpg":"220x122","h_23694876_1280.jpg":"1280x854","h_23694876_1024.jpg":"1024x683","h_23694876_640.jpg":"640x427","h_23694876_480.jpg":"480x320","h_23694876_340.jpg":"340x227","h_23694876_220.jpg":"220x147","pp_23694876_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694876_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694876_640.jpg":"640x814","pp_23694876_480.jpg":"480x611","pp_23694876_340.jpg":"340x432","pp_23694876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_23694877_1920.jpg":"1920x1080","k_23694877_1280.jpg":"1280x1280","k_23694877_1024.jpg":"1024x1024","k_23694877_640.jpg":"640x640","k_23694877_480.jpg":"480x480","k_23694877_340.jpg":"340x340","k_23694877_220.jpg":"220x220","o_23694877_1280.jpg":"1280x814","o_23694877_1024.jpg":"1024x651","o_23694877_640.jpg":"640x407","o_23694877_480.jpg":"480x305","o_23694877_340.jpg":"340x216","o_23694877_220.jpg":"220x140","h_23694877_1280.jpg":"1280x854","h_23694877_1024.jpg":"1024x683","h_23694877_640.jpg":"640x427","h_23694877_480.jpg":"480x320","h_23694877_340.jpg":"340x227","h_23694877_220.jpg":"220x147","pp_23694877_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694877_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694877_640.jpg":"640x814","pp_23694877_480.jpg":"480x611","pp_23694877_340.jpg":"340x432","pp_23694877_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1154","hd_23694879_1920.jpg":"1920x1080","k_23694879_1280.jpg":"1280x1280","k_23694879_1024.jpg":"1024x1024","k_23694879_640.jpg":"640x640","k_23694879_480.jpg":"480x480","k_23694879_340.jpg":"340x340","k_23694879_220.jpg":"220x220","o_23694879_1280.jpg":"1280x769","o_23694879_1024.jpg":"1024x615","o_23694879_640.jpg":"640x384","o_23694879_480.jpg":"480x288","o_23694879_340.jpg":"340x204","o_23694879_220.jpg":"220x132","h_23694879_1280.jpg":"1280x854","h_23694879_1024.jpg":"1024x683","h_23694879_640.jpg":"640x427","h_23694879_480.jpg":"480x320","h_23694879_340.jpg":"340x227","h_23694879_220.jpg":"220x147","pp_23694879_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694879_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694879_640.jpg":"640x814","pp_23694879_480.jpg":"480x611","pp_23694879_340.jpg":"340x432","pp_23694879_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_23694880_1920.jpg":"1920x1080","k_23694880_1280.jpg":"1280x1280","k_23694880_1024.jpg":"1024x1024","k_23694880_640.jpg":"640x640","k_23694880_480.jpg":"480x480","k_23694880_340.jpg":"340x340","k_23694880_220.jpg":"220x220","o_23694880_1280.jpg":"1280x772","o_23694880_1024.jpg":"1024x618","o_23694880_640.jpg":"640x386","o_23694880_480.jpg":"480x289","o_23694880_340.jpg":"340x205","o_23694880_220.jpg":"220x132","h_23694880_1280.jpg":"1280x854","h_23694880_1024.jpg":"1024x683","h_23694880_640.jpg":"640x427","h_23694880_480.jpg":"480x320","h_23694880_340.jpg":"340x227","h_23694880_220.jpg":"220x147","pp_23694880_1280.jpg":"1280x1628","pp_23694880_1024.jpg":"1024x1303","pp_23694880_640.jpg":"640x814","pp_23694880_480.jpg":"480x611","pp_23694880_340.jpg":"340x432","pp_23694880_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7855358 Threads: 2 Questions: 1577404680 Slow queries: 4813305 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111942053 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/pregled-najzanimljivijih-noviteta-naseg-najveceg-nautickog-sajma-mucko-cudo-kakvo-bi-svaki-iskusni-nauticar-pozelio-za-zivot-na-moru-i-rabski-mamac-za-brze-dnevne-izlete-1239438 [printLink] => /om/nautika/pregled-najzanimljivijih-noviteta-naseg-najveceg-nautickog-sajma-mucko-cudo-kakvo-bi-svaki-iskusni-nauticar-pozelio-za-zivot-na-moru-i-rabski-mamac-za-brze-dnevne-izlete-1239438?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 696576 [name] => biograd boat show [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-09 15:03:26 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show-0 [link] => /tag/biograd-boat-show-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 696577 [name] => Nautički sajam Biograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-09 15:03:26 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-sajam-biograd [link] => /tag/nauticki-sajam-biograd ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641922 [name] => monachus issa 45 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-23 09:25:25 [main_article_id] => 0 [alias] => monachus-issa-45 [link] => /tag/monachus-issa-45 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 695034 [name] => pičuljan squama 21 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-24 10:10:54 [main_article_id] => 0 [alias] => piculjan-squama-21 [link] => /tag/piculjan-squama-21 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biograd boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pregled najzanimljivijih noviteta našeg najvećeg nautičkog sajma: Mućko čudo kakvo bi svaki iskusni nautičar poželio za život na moru i rabski mamac za brze dnevne izlete [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694893.jpg [galleryCount] => 24 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Marina je na tjedan dana postala pravi sajam

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694893.jpg [title] =>

Marina je na tjedan dana postala pravi sajam

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694872.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

S Monachusa se vidi Šolta...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23683719.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Draga, smanjio sam jahtu. Džepni Whaly sa Suzukijem košta 11 tisuća kuna

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23671504.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Lobster 34 s konkurentnom cijenom od 200 tisuća eura

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23671495.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Aluminijski gumenjak Piranhascraft Alumar AS 670

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23671493.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Piranhascraft Wave 600

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23671484.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Fetivi finac Quarken 27 T-top

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23671473.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Pičuljan Squama 21 Open

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694861.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Katamaran Bali 4.4

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694862.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Fountaine Pajot MY 4.5

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694863.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Bavaria Vida 33 HT

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694866.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Elanova nova jedrilica

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694867.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Beneteau First 36 i Oceanis 34.1

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694868.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Jeanneau DB 43 kreće od pola milijuna eura

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694869.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Monachus Issa 45 Fly vrijedi 607 tisuća eura, bez poreza

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694870.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Monachusov interijer

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694871.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ranieri Evo 11

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694873.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Quicksilver 475 aXess

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694874.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Atlanticova flota ima vjerne kupce

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694875.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Fjord 41 XL je ekstra u svakom pogledu

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694876.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Adapter za jet-ski Sealver Z6 HEVO

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694877.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Betina 500 nastavlja život s novom palubom

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694879.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Malo nizozemskog duha donio je Primeur 715

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/30/23694880.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Novi Beneteau Antares 7

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ususret otvaranju 24. nautičkog sajma u Biogradu objavljena je vijest kako organizatori iz Splita odustaju od Croatia Boat Showa zbog stanja u nautičkom sektoru i nerazumijevanja lokalnih vlasti. Srećom po domaću morsku javnost, ekipa iz biogradske Ilirije takvih problema nema jer njihov ovogodišnji sajam spada među najbolje ikad održane u marini Kornati. Uz to se poklopio iznimno topao i sunčan listopad, pa organizatori nisu krili zadovoljstvo s rekordnom brojkom od 20 tisuća posjetitelja.

Što je još važnije, optimistični su i poslovično oprezni izlagači jer su ostvarili kontakte s dobrim brojem potencijalnih kupaca, kako nam kažu, uglavnom turističkih poduzetnika džepova punih od vrlo uspješne sezone. Poučeni iskustvom od prošle godine kada su prekinuti svi proizvodni i prodajni lanci, veći trgovci su se unaprijed osigurali i zakupili količine u matičnim škverovima tako da ne bi trebalo biti problema s isporukom za iduće proljeće. Uvoznici koji nisu mogli uplatili polog ili su kalkulirali s čekanjem kapara opet bi mogli upasti u zamku kašnjenja, poglavito zbog motora i famoznih poluvodiča (čipova).

Tržišna cijena

Cijene svega rastu iz mjeseca u mjesec pa tako i brodova. Last minute ponude su postale rijetkost što iz perspektive kupaca znači i manje prostora za pregovaranje, ali opet s galopirajućom inflacijom više nitko ne može reći gdje je granica tržišne cijene.

---

image

Monachus Issa 45 Fly vrijedi 607 tisuća eura, bez poreza

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ono što privlači najviše pozornosti su novi brodovi kakvih je ove godine bilo pregršt, čak i iz domaće proizvodnje. Dan prije otvaranja dovršen je posljednji Monachus, punoga naziva Issa 45 Fly. Prepoznatljive retro linije, visina interijera od dva metra i puno topline glavne su značajke ove predivne jahte. Iako mućki brodograditelji ciljaju na imućne big game ribolovce, duša vas zaboli od pomisli da bi se luksuzni interijer i naslonjači mogli uprljati. No, tko god plati 607 tisuća eura i porez može s Issom raditi što ga god volja. Ovisno o odabranoj snazi dvaju FPT Iveco motora (400 ili 450 konja), maksimalna brzina je od 28 do 31 čvor, a s tonu i pol goriva domet ovoga lobstera teškog 14 tona je prilično impresivan. S prosječnih 100 do 120 litara na sat to je sigurnih 300 milja.

Isto tako, dilema je odabir dvije ili tri kabine iako je svakako bolje odabrati treću za rezervu makar je uglavnom koristili kao spremište.

---

image

S Monachusa se vidi Šolta...

Božidar Vukičević/Cropix
---

Dužina od 14 metara uz širinu od 4,2 metra tražit će prilično komotan vez. Srećom, vlasnici marina još nisu počeli naplaćivati visinu jer gornji most Monachusa nudi dodatnu dimenziju komfora i preglednosti u plovidbi. Svakako, uz netom predstavljen Monachus 70 Fly od 2,5 milijuna eura pravo je čudo da je domaći mali škver u kratko vrijeme uspio izbaciti dva noviteta na svjetskoj razini.

Baby Pičuljan

Nekadašnja perjanica domaće brodogradnje Pičuljan već neko vrijeme ne izlaže svoje stare favorite iako ih ima u ponudi. Kako kažu, četvrta generacija obitelji sada otvara novu stranicu i u Biograd je dovela pythonovskim riječnikom – nešto sasvim drugačije. Squama 21 Open otvoreni je gliser oštrih linija trendovski uskoga pramca. Trup dužine 5,9 metara težak 780 kilograma može nositi pentu snage do 200 konja i juriti brzinom od 45 čvorova.

---

image

Pičuljan Squama 21 Open

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ispod konzole ima mjesta za toaletni prostor iako su nam otkrili da planiraju i Sundeck verziju s većom kabinom umjesto sadašnjega putničkoga prostora. U planu su i veći modeli na istom konceptu tako da Rabljani žele parirati Axoparu, Saxdoru, Rycku i sličnim globalnim brendovima. Dizajn, kvaliteta i cijena su konkurentni jer počinju od 25 tisuća eura, odnosno s motorom i nešto dodatne opreme bi brod koštao oko 50 tisuća eura.

Svaki metar dužine zlata vrijedi pa je tako novi Saxdor 270 GTO, koji parira sjajnom Rycku 280 kojeg smo nedavno predstavili u Otvorenom moru, imao istaknutu cijenu od 170 tisuća eura. Dizajnerski jest ekstravagantan sa staklenim krmenim vratima i napucan opremom, ali to je ipak day cruiser od 8,5 metara. Nekako nas je cijenom više dojmio finski Quarken 27 T-top, još jedan potpuno novi brend na tržištu. Možda zato što su tek došli na scenu za paket s tvornički ugrađenom Yamahom 300 traže 125 tisuća eura. Funkcionalan raspored s puno pametnih detalja uz visoku razinu završne obrade ostavljaju dobar dojam. Uski trup s dvije stepenice izvrsno plovi i po svemu sudeći to bi mogao biti uspješan model.

---

image

Fjord 41 XL je ekstra u svakom pogledu

Božidar Vukičević/Cropix
---

I oni planiraju veće modele, a uzor im svima može biti pionir Fjord s novim modelom 41 XL. Originalan naziv za brod koji širinom od četiri metra i ogromnom platformom doista nudi ekstra large iskustvo. Brod dužine 13 metara s bočno izbačenim nosačima tvrdoga krova ima oslobođen unutrašnji prostor za niz kombinacija, Nijemci kažu čak 90. Iako na prvi pogled izgleda kao atraktivan dnevni brod, unutrašnjost s dvije kabine i kuhinjom svrstava ga u vrlo funkcionalne jahte za duga krstarenja. Volvo Pente D6 s tri razine snage od 340 do 440 konja nude i vršne brzine od 30 do 38 čvorova. Cijena bez poreza je 545 tisuća eura.

Rasklopivi bokovi

I konzervativni Jeanneau je zaigrao na kartu ekstravagancije pa s modelom DB 43 bez sumnje cilja na iste kupce. Francuz starta s nešto višom cijenom od 587 tisuća eura. Uz svoje tradicionalne značajke kao glavni efekt nude rasklopive bokove koji s platformom tvore zanimljiv party prostor. Dvije velike kabine mogu imati svaka svoj toaletni prostor ili kuhinjski blok, kako već kome odgovara.

---

image

Bavaria Vida 33 HT

Božidar Vukičević/Cropix
---

Iako su brodovi sve sličniji jedni drugima, razvoj je prilično skup pa se više od kopiranja isplati preuzeti gotovo rješenje. To je prije dvije godine napravila Bavaria akvizicijom Greenlineovog modela Neo. Brod se sada zove Bavaria Vida 33 i s unutrašnjim vanbrodskim motorima i hidrauličkom podiznom platformom izgleda vrlo zanimljivo. S obzirom na to da je u pitanju trup od deset metara, količina prostora je impresivna. Brod s dva Mercuryja V8 košta 250 tisuća eura, a od važnijih doplata izdvojili bismo tvrdi krov vrijedan 20 tisuća eura.

Ljubitelji klasičnijih linija za 250 tisuća eura mogli su odabrati Lobster 34, turskog škvera Erman. Model je nešto starijega kroja, no to u ovoj klasi nije presudno. Uz veliku kabinu u pramcu ima bočni ležaj za djecu. Dimenzije su 10,5x3 m i istisnina pet tona. S jednim motorom od 250 konja dostiže 25 čvorova.

---

image

Lobster 34 s konkurentnom cijenom od 200 tisuća eura

Božidar Vukičević/Cropix
---

Primeur 715 primjer je nizozemskog sloepa, broda za riječne kanale. Gradi se u Poljskoj, a dodatno se oprema u vinkovačkoj tvrtci Frandi, pa nam je zato zanimljiv. Pod krmom ima skriven Suzuki 100 i u paketu sa svom opremom košta 53 tisuće eura. Već je par primjeraka zaplovilo Jadranom. Obećali su nas zvati na test prvom prilikom da isprobamo kako po maestralu glisira ta slatkovodna barka.

Aluminij za ribolov

Za vrijeme sajma smo zato isprobali dva aluminijska noviteta riječkog Motonavisa. Piranhascraft Wave i Alumar modeli su talijanskog škvera u vlasništvu strastvenog big game ribolovca. Ta namjena je vidljiva u svakome detalju na brodu. Sve je orijentirano oko velikoga ekrana i prikaza radara i sondera sa nizom nosača za štapove na bokovima i nadgrađu. Na pramcu je obvezno postolje za sidro modernih ribolovaca - Minn Kotu. Gumenjak dolazi u verzijama od 6.70, 7.80 i 8.50 metara s cijenama od 51 do 70 tisuća eura.

---

image

Aluminijski gumenjak Piranhascraft Alumar AS 670

Božidar Vukičević/Cropix
---

Wave pak dolazi u dužinama od 5 do 8,5 metara i ima cijenu od 28 do 63 tisuće eura. Najveći modeli imaju prostor za dva vanbrodska motora, a visine podnica i bokova mogu se naručiti u dimenzijama po želji. Zapravo, jedna od najvećih vrlina maloga škvera iz Padove je činjenica što nije daleko i funkcionira kao manufaktura za izradu po mjeri. Ribolovci će to znati prepoznati.

Iz Italije stiže i rasni ribolovac 3B Craft 270 kojeg detaljnije opisujemo u ovome broju Otvorenog mora.

Podvodni ribolovci redovito biraju gumenjake, a dobra prilika za kupnju bio je novi Predator 540 TS opremljen s Mercuryjem 115, fishfinderom i biminijem. Demo brod sa svega par tjedana u pogonu ponuđen je po cijeni od 41 tisuću eura.

---

image

Adapter za jet-ski Sealver Z6 HEVO

Božidar Vukičević/Cropix
---

Šminkerske verzije gumenjaka s potencijalom za brzine od pedesetak čvorova nudi splitski Superrib. Za takve performanse cijene iznad 200 tisuća eura nisu problem, pogotovo kad vlasnici traže tender za svoju jahtu. Uskoro donosimo test jednoga od modela.

Adapter za jet-ski

Kategorija jet-ski plovila počela je osvajati i ribolovce, a tu bi se mogao uklopiti i zanimljivi francuski projekt Sealver koji smo isprobali prije par godina. Sada je to postala prava flota klasičnih samostalnih gumenjaka i plutajućih adaptera za mlazna plovila. Bilo koji model skutera može se pričvrstiti za tu platformu i pretvoriti je u funkcionalno plovilo za pet do 10 osoba. Model srednje veličine Z6 HEVO izložen u Biogradu nosi sedam osoba i košta 35 tisuća eura. Počeli su ga rentati čak i vlasnici skutera koji sa svojom pilom dođu na ljetovanje u Jadran. Cijelu familiju odguraju do željene destinacije, ostave je na sidru dok se oni jurcaju po uvali. Najvažniji dijelovi dodatne opreme su bimini i hladnjak.

---

image

Draga, smanjio sam jahtu. Džepni Whaly sa Suzukijem košta 11 tisuća kuna

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za ulazak u svijet nautike nisu potrebni baš veliki novci. Recimo, novi Quicksilver 475 aXess, nazvan je upravo po riječi ulaz. Zbog svog je inovativnog koncepta bio nominiran za brod godine i za cijenu od 22 tisuće eura nudi rješenje za peteročlanu obitelj. Ima dužinu od 4,62 metara, širok je dva metra i težak 600 kilograma. S ugrađenih 60 konja trimaranski M-trup čak i solidno glisira. Upravljačka konzola je pomaknuta uz bok tako da je cijela unutrašnjost trupa zapravo jedan veliki naslonjač. Jedino ostaje vidjeti koliko će prskati na većim valovima.

Džepnu verziju broda zovemo bajbot, a polietilenski Whaly 210 upravo je pojam prvoga izbora. Po cijeni malo boljega SUP-a od 5307 kuna nudi trajnost i funkcionalnost za više generacija. S težinom od 46 kilograma lako ga je nositi, a ako vam se neda veslati doplatite još 6500 kuna i zakačite pentu od dva i pol konja. I prošli ste jeftinije od novoga iphonea.

Za domaći puk

Među najpovoljnijim brodićima svakako je legendarna Betina 500, od nedavno u produkciji splitske tvrtke Barbara. S novim samopraznećim kokpitom i redizajniranom palubom košta 50 tisuća kuna. Može nositi motor do 30 konja tako da s centralnom konzolom i biminijem može poslužiti za cjelodnevni obilazak otoka.

Ribarica 555 velikogoričke tvrtke Kova jedna je od posljednjih brodica iz legendarnog zagrebačkog prstena brodograditelja koji je prije dvadesetak godina bio vrlo produktivan. Retro rebrasti trup i skladne linije odgovaraju unutrašnjem i vanjskom motoru, pa čak i jarboletu koji se da ugraditi. Sajamska cijena za Ribaricu dužine 5,7 metara je bila 61 tisuću kuna.

Dok se plovila za osobne potrebe uglavnom financiraju ušteđevinom, čarterski biznis je potpuno oslonjen na leasing kuće jer su cijene većih brodova odavno premašile milijunske iznose u kunama, a uskoro bi mogle i u eurima.

---

image

Katamaran Bali 4.4

Božidar Vukičević/Cropix
---

Novi katamaran Bali 4.4, pripadnik obitelji tvornice tjedana ima osnovnu cijenu od 550 tisuća eura, bez poreza i dodatne opreme. Open Space koncept s otvorenom krmom i slobodnim prolazom do pramca pokazao se kao dobitna kombinacija za boravak na điti. S moguće četiri kabine i ležajevima za posadu u samim pramcima ovaj 13 metara dugačak brod šampion je iskoristivosti.

Za đitu i regatu

U klasi monotrupaca od deset metara novitet je Beneteau Oceanis 34.1 First line i jedva čekamo priliku za isprobati ga. Sedma generacija Oceanisa ima tri dvostruke kabine i dodatna dva ležaja u salonu. Uz komfor u unutrašnjosti sposobna je i pokazati zube na krstaškoj regati. Osnovna cijena bez poreza i dodatne opreme je 126 tisuća eura.

Novitet je jedrilica Bavaria C 42 – najnagrađivaniji model u svojoj klasi prošle godine. Trup dužine 12 i širine 4,30 metara donosi gotovo katamaranski komfor s dvije raskošne ili tri standardne kabine s dva toaleta. Izlomljena krma i zaobljeni pramac neobična su kombinacija za odlične performanse pod jedrima. Cossuttijev dizajn i visoka razina opreme imaju i cijenu – 208 tisuća eura plus porezi.

I Elan je po tradiciji u Biograd doveo svoje novitete, Impressum 43 i E6 iz perfomance linije nominirane za najprestižnije ovogodišnje nagrade.

---

image

Bavaria Vida 33 HT

Božidar Vukičević/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix

Marina je na tjedan dana postala pravi sajam

Božidar Vukičević/Cropix

S Monachusa se vidi Šolta...

Božidar Vukičević/Cropix

Draga, smanjio sam jahtu. Džepni Whaly sa Suzukijem košta 11 tisuća kuna

Božidar Vukičević/Cropix

Lobster 34 s konkurentnom cijenom od 200 tisuća eura

Božidar Vukičević/Cropix

Aluminijski gumenjak Piranhascraft Alumar AS 670

Božidar Vukičević/Cropix

Piranhascraft Wave 600

Božidar Vukičević/Cropix

Fetivi finac Quarken 27 T-top

Božidar Vukičević/Cropix

Pičuljan Squama 21 Open

Božidar Vukičević/Cropix

Katamaran Bali 4.4

Božidar Vukičević/Cropix

Fountaine Pajot MY 4.5

Božidar Vukičević/Cropix

Bavaria Vida 33 HT

Božidar Vukičević/Cropix

Elanova nova jedrilica

Božidar Vukičević/Cropix

Beneteau First 36 i Oceanis 34.1

Božidar Vukičević/Cropix

Jeanneau DB 43 kreće od pola milijuna eura

Božidar Vukičević/Cropix

Monachus Issa 45 Fly vrijedi 607 tisuća eura, bez poreza

Božidar Vukičević/Cropix

Monachusov interijer

Božidar Vukičević/Cropix

Quicksilver 475 aXess

Božidar Vukičević/Cropix

Atlanticova flota ima vjerne kupce

Božidar Vukičević/Cropix

Fjord 41 XL je ekstra u svakom pogledu

Božidar Vukičević/Cropix

Adapter za jet-ski Sealver Z6 HEVO

Božidar Vukičević/Cropix

Betina 500 nastavlja život s novom palubom

Božidar Vukičević/Cropix

Malo nizozemskog duha donio je Primeur 715

Božidar Vukičević/Cropix

Novi Beneteau Antares 7

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/pregled-najzanimljivijih-noviteta-naseg-najveceg-nautickog-sajma-mucko-cudo-kakvo-bi-svaki-iskusni-nauticar-pozelio-za-zivot-na-moru-i-rabski-mamac-za-brze-dnevne-izlete-1239438 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0c93df40cb660cf6fb1ce0a3814c51fc89a453c5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pregled+najzanimljivijih+noviteta+na%C5%A1eg+najve%C4%87eg+nauti%C4%8Dkog+sajma%3A+Mu%C4%87ko+%C4%8Dudo+kakvo+bi+svaki+iskusni+nauti%C4%8Dar+po%C5%BEelio+za+%C5%BEivot+na+moru+i+rabski+mamac+za+brze+dnevne+izlete&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpregled-najzanimljivijih-noviteta-naseg-najveceg-nautickog-sajma-mucko-cudo-kakvo-bi-svaki-iskusni-nauticar-pozelio-za-zivot-na-moru-i-rabski-mamac-za-brze-dnevne-izlete-1239438 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpregled-najzanimljivijih-noviteta-naseg-najveceg-nautickog-sajma-mucko-cudo-kakvo-bi-svaki-iskusni-nauticar-pozelio-za-zivot-na-moru-i-rabski-mamac-za-brze-dnevne-izlete-1239438 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biograd boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

biograd boat showPregled najzanimljivijih noviteta našeg najvećeg nautičkog sajma: Mućko čudo kakvo bi svaki iskusni nautičar poželio za život na moru i rabski mamac za brze dnevne izlete

Piše Gordan Jelavić
9. studenog 2022. - 15:00

Ususret otvaranju 24. nautičkog sajma u Biogradu objavljena je vijest kako organizatori iz Splita odustaju od Croatia Boat Showa zbog stanja u nautičkom sektoru i nerazumijevanja lokalnih vlasti. Srećom po domaću morsku javnost, ekipa iz biogradske Ilirije takvih problema nema jer njihov ovogodišnji sajam spada među najbolje ikad održane u marini Kornati. Uz to se poklopio iznimno topao i sunčan listopad, pa organizatori nisu krili zadovoljstvo s rekordnom brojkom od 20 tisuća posjetitelja.

Što je još važnije, optimistični su i poslovično oprezni izlagači jer su ostvarili kontakte s dobrim brojem potencijalnih kupaca, kako nam kažu, uglavnom turističkih poduzetnika džepova punih od vrlo uspješne sezone. Poučeni iskustvom od prošle godine kada su prekinuti svi...

17. svibanj 2024 07:18