stdClass Object ( [id] => 1156461 [title] => Od Pašmana do Žirja: niz je zanimljivih uvala, a otočić Purara krije posebnu magiju. No, čuvajte se zamke u Žinčeni [alias] => od-pasmana-do-zirja-cetiri-su-zanimljive-uvale-a-otocic-purara-krije-posebnu-magiju-no-cuvajte-se-zamke-u-zinceni [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Ako isplovljavate iz Biograda, plovidba do Žuta nije posve jednostavna. Neka vas to ne uplaši. Uz razuman oprez i stalan nadzor nad trenutnim položajem broda sve će učas proći bez problema. I na ovome mjestu savjetujemo: ne pouzdajte se jedino u elektroniku.

Pred ponekim jeftinijim GPS ploterom, s nedovoljno preciznim i tko zna kada ažuriranim digitalnim kartama, prednost valja u nekim prilikama mudro prepustiti kvalitetnim običnim kartama, ali i pogledu preko palube.

Otok Žut je predvorje Kornata. Iako nije dio kornatskog nacionalnog parka, krajolik neodoljivo podsjeća na susjedni arhipelag. Većim dijelom to je otok kamena, makije i (ljeti) spržene žućkaste trave, s ponekom šumarkom guste crnike i mediteranskog bora, osobito u zaštićenim uvalicama i oko uvale Hiljače.

U ovoj potonjoj oduševit će vas lijepa zelenoplava boja mora nad pješčanim dnom. No, ako zbog preuzimanja broda morate isploviti kasnije popodne, tada je mudar izbor izbjeći noćnu plovidbu do Žuta koji nema svjetlosnih oznaka za noćnu plovidbu! Stoga je puno bolje prenoćiti u nekoj od obližnjih pašmanskih uvala.

Pašmanske uvale

Na SW strani ovoga velikog otoka ima nekoliko zanimljivih koje privlače brojne nautičare. Da biste do njih došli iz smjera juga, možete proći prolazom između S rta Pašmana i otoka Žižanj. Dovoljno je širok, gotovo 200 metara, no ciljajte ravno po njegovoj sredini. Tamo je dubina 5 m, prema obalama se postupno uzdiže. Struje su ovdje pojačane.

Četiri su zanimljive uvale. Od sjevera prema jugu to su Sv. Ante, Soline, Žinčena i Lanđin. Čini se da nautičari najviše vole Soline, možda zato što su u tom prostranom zaljevu dva prostrana sidrišta; naravno, svako sa svojim restoranom.

Zbog izduženosti, dva kraka Solina štite od suprotnih vjetrova – NW uvala bolja je po zapadnjaku i buri, SE krak po jugu (bura je tu jača zbog nižeg otočnog prijevoja prema sjeveroistoku). Različita su i svjedočenja nautičara o tome koji je restoran bolji; onaj sjeverniji je noviji, pa neki tvrde da se tamo više trude.

Tik iza sjevernog rta Solina nastavlja se uvala Sv. Ante. Ime joj je dala kapelica sveca. Dio uvale okružuje prekrasna borova šuma ispod koje je lijepo sidriti. Bova je znatno manje nego u Solinama, ali je zato više kuća za odmor jer ovdje je omiljeno ljetno boravište Zadrana i Biograđana.

Dvije nešto južnije uvale Žinčena i Lanđin doimaju se pustijima i pružaju izraženiji osjećaj osame od Solina ili Sv. Ante. Osobito je skrovita i šumovita Žinčena. U njezinu NW kraku lako ćete zaboraviti na civilizaciju iz koje ste pobjegli, no, rekosmo, ovdje treba sidriti svojim sidrom.

Iako se na prvi pogled čini da vas nikakvi vjetrovi tu neće pronaći, jugo na nesreću zakreće udesno u uvalu i lako može stvoriti od Žinčene zamku iz koje, ako vjetar ojača, neće biti druge nego sijekući valove protiv vjetra pobjeći; najbliže su Soline, udaljene 2,5 milje, i to njihov SE krak.

Još malo južnije uvala je Lanđin. Prostranija je od Žinčene, ali i posve otvorena na jugo. Tu ćete imati dovoljno privatnosti na široko razmaknutim i vrlo solidnim bovama (znatno su veće i s debljim sidrenim konopima nego je to uobičajeno u ovim vodama, a na vrhu imaju konop kojeg samo trebate prebaciti preko pramčane bitve). Na sjevernoj strani Lanđina, bliže desnom ulaznom rtu, nalazi se ugodan omanji restoran s čije se terase pruža pogled sve do južnih Kornata.

---

image
---

Južni dio Kornata

Svanuo je novi dan i brojne mogućnosti su još otvorene; zašto samo južni dio Kornata, zašto ne cijeli Kornati? Sve ovisi o vama. S obzirom da u planu imamo i obilazak donjih šibenskih otoka, od Žirja do Zlarina, za Kornate nema previše vremena, no jedan Kornati-ekspres – od Proverse do Opata Kornatskim kanalom, u recimo dva dana – posve je izvediv. A onda dalje prema Žirju.
Kao i na drugim mjestima u ovoj knjizi, dopunu opisanih ruta ostavljamo vama i vašim idejama.

Za one koji nisu skloni pretjeranoj jurnjavi morem, mi ćemo ipak ostati pri osnovnom, jednostavnijem prijedlogu za danas: Murterskim morem ravno prema južnim kornatskim vratima, zatim još korak-dva dublje u otočni labirint do uvale Opat, ili Ravnog Žakana, ili možda do uvale Lojena na Smokvici. Upravo ova tri odredišta već smo spominjali kao pogodna za noćenje, a u bilo kojemu od njih steći ćete lijepu predodžbu o cijelom kornatskom otočju.

Nadodat ćemo ovdje još jednu mogućnost sidrenja u osami (ljeti, naravno, relativnoj osami; tada su cijeli Kornati prebukirani!), a koju nismo spominjali u dijelu o Kornatima. To je omaleno sidrište okruženo Velim i Malim Garmenjakom te Velom i Malom Prdušom.

Ovo se sidrište nalazi oko 1,4 milje SE od Ravnog Žakana, te oko 1,2 milje SW od ovale Lojene na Smokvici Veloj.

Ako se ne očekuju nikakve dramatične vremenske neprilike, tu ćete biti dovoljno dobro zaštićeni od umjerenoga burina za ljetnih noći, i to najbolje ako se malo zavučete u prolaz između dvaju Garmenjaka. Pripazite na tri sićušna otočića koji su se umiješali među spomenute otoke, jedan upravo između Velog i Malog Garmenjaka, kao i na greben u smjeru otvorenoga mora. Ne sidrite preblizu otoka zbog malih dubina.

Kroz Samogradska vrata

​Morski prostor između južnoga kraja kornatskoga otočja i otoka Žirja nosi, prema otočiću Samogradu, naziv Samogradska vrata. Za nepažljiva kormilara nije to bezopasan akvatorij; u trokutu širine (u smjeru W-E) i visine (S-N) oko šest milja, prostrlo se petnaestak zapreka za plovidbu – od dobro uočljivih otočića, do jedva vidljivih grebena – te više pličina; neke su ispod 2 metra.

Letimičan pogled na kartu otkriva usto i brojne nerođene otoke, prave podmorske stupove što se, sa stotinjak metara duboka dna, strmo izdižu gotovo do morske površine te predstavljaju idealna staništa podvodnih biljaka i životinja; nije čudno da te brakove vole ribari i ronioci, pa su u ovim vodama česte ribarske brodice ili usred ničega usidrene ronilačke ekipe.

---

image
---

Ako ujutro krenete iz uvala Opat ili Lojena, najvjerojatnije ćete zaploviti sa N strane visokoga, izduženoga otoka Kurba Vela. Tu treba prvo po lijevom boku ostaviti stup sa svjetlom (zeleni bljeskovi, dva u grupi) na grebenu SW od Babine guzice. U smjeru Žirja neće više biti značajnijih poteškoća, jedino pripazite na hrid Bačvicu, oko 1.8 milje SE od rta Mede (Kurba Vela).

Ako pak odaberete vanjsku rutu, sa S strane Kurbe Vele, očekuje vas nešto složenija navigacija. Nakon Oključa i Lucmarinjaka slijedi nezgodna skupina vrlo malih otočića nazvanih Puhovi (uz glavnoga Puha tu su još i Gornji, Vodeni i Kameni Puh, a uz posljednjega i grebenasta pličina). Milju dalje je pličina Lumbarda (2,4 m) i, za mala plovila neopasan, Plitki brak od Puha (7,6 m). Opasan je greben Pijat, 1400 m SW od hridi Bačvice. Malo dalje je otočić Sedlo, a prema Žirju treba još samo držati kurs N od skupine otočića oko Kosmerke i pličine Grmeni (2,3 m).

Ipak, skrećemo vam pažnju još i na neugodnu, prostranu i zbog tamne morske trave slabo vidljivu pličinu (2,4 m) pod rtom Ljuta na Žirju, koju naširoko obiđite. Kojom god od ove dvije rute plovili, na južnom će se obzoru jasno ocrtavati svjetionik Blitvenica; jedan je to od velikih jadranskih svjetionika, s ljudskom posadom, što noću vode brodove na rutama uzduž Jadrana.

Žirjanske južne uvale

Sjevernu obalu Žirja nautičari rjeđe posjećuju, iako je tamo glavna otočna luka Muna; osim nje, ostatak N obale je prilično neljubazan, usto noću posve otvoren često jakim burinima s kopna, a u samoj Muni malo je mjesta za privez. Na sjeveru je i uvala Koromašna, ali je nespretna za sidrenje zbog dubine, a lučica Mikavica pod NW rtom otoka posve je otvorena na maestral i buru.

Zato su južne uvale Žirja, okružene gustom makijom i šumarcima mediteranskog bora, privlačne brojnim posadama jahti i jedrilica. Te su uvale ujedno idealna noćišta na rutama iz srednjega u južni Jadran i obratno. Tri su duboke uvale raspoređene od SW do SE rta otoka: Tratinska, Stupica Vela i Stupica Mala. Treba imati na umu da su sve tri otvorene na jugo, jedino bi se za Stupicu Malu moglo reći da po jugu pruža malu zaštitu.

Nazive dviju Stupica treba, dakle, shvatiti doslovno: ako vas tu uhvati jugo, neće biti ugodno! Ipak, ljeti je jugo razmjerno rijedak vjetar, a kada se i pojavi stiže postupno i s posve jasnim predznacima kvarenja vremena.

Gdje prenoćiti? Između ovih triju uvala nautičari najčešće biraju Stupicu Velu. U njoj je i najviše mjesta (dakle najviše bova za sidrenje koje ljeti postavlja vlasnik restorana smještena u dnu uvale).

U Tratinskoj su također bove i naizgled nema restorana – zapravo postoji jedan dobar iznad uvale, na glavnoj otočkoj cesti koja se spušta prema uvali Mikavici, a do tamo treba uzbrdo hodati desetak minuta. Ni Mala Stupica nema restorana, a niti bova; u nju najradije zalaze oni koji traže više privatnosti, a do restorana u Veloj može se za mirna mora i pomoćnim čamcem.

Zanimljiv je taj restoran u Stupici Veloj; omalen je i skroman, ali s ugodnom hladovinom visokih borova pod kojima su klupe i stolovi, navečer uvijek zauzeti nautičarima s usidrenih plovila. Uokolo kuće marna je domaćica posadila cvijeće, pa i na pomalo neobičnim mjestima (slika!). Struje nema, pa će agregat navečer zvrndati dokle god ima veselih gostiju.

---

image
---

Tvrđava Gradina

Na brdu iznad Stupice Vele ugledat ćete još s mora ruševine velike kule. To je Gradina, tvrđava iz kasnog rimskog doba, sagradila ju je u 6. stoljeću vojska cara Justinijana. Žirje je već tada bilo strateški važan otok, što je ostao sve do našega vremena.

Vojska bivše Jugoslavije od Žirja je naumila stvoriti neosvojivu utvrdu, zato ćete ponad strmih obala i danas vidjeti brojne topničke bitnice ukopane u stijene; upravo je jedna od njih u Domovinskom ratu bila odlučujuća za obranu Šibenika pred nadiranjem JNA. Naime, posada bitnice prešla je na stranu hrvatske vojske i s udaljenosti od 20 kilometara preciznim hicima granata spriječila neprijateljski tenkovski napad na Šibenik.

Žirje je pomalo osebujan otok. Ne samo zbog te vojne prošlosti, iako je ona sasvim sigurno imala znatnoga utjecaja na slab gospodarski razvoj otoka. Još ni danas ne bi ga se moglo nazvati turističkim otokom, a Žirjani kao da su zadovoljni tom činjenicom, kao da više cijene svoj mir i, na neki način, odvojenost od svega (pa i od onoga lošega) što nameće kopnena civilizacija.

Još donedavno otočkim su makadamskim cestama drndali prastari automobili bez registracijskih pločica, demonstrirajući uvjerenje Žirjana da imaju pravo na neku vrstu svojeglavosti, barem kad su u pitanju propisi koje nameću oni tamo s kontinenta. Zapravo, još i danas možete vidjeti te automobile, iako u znatno manjem broju – korak po korak, novo vrijeme neumoljivo stiže i na Žirje.

Turski zulum

Zanimljivo je da su čak ovamo, znatno južnije od Kornata, stigla stoljetna natezanja Zadrana i Šibenčana oko morskih posjeda. Prvotno je otok bio u vlasništvu šibenskih plemića, onda su ga 1274. godine oteli Zadrani, da bi ga Šibeničani vratili pod svoje okrilje 1325. godine. Za trajanja Ciparskog rata (1570.-1573.) Žirje su napali Turci, opustošili otok, opljačkali naselje i pobili mnogo Žirjana.

Stradanja su se nastavila i u vrijeme francuske uprave nad Šibenikom (1806.-1813.), kada su engleske pomorske snage, blokirajući Šibenik s mora, rušile po otoku i oduzimale otočanima namirnice i stoku.

Nije, dakle, čudno da je glavno otočko naselje sagrađeno u sredini otoka, na rubu plodnoga polja i dovoljno daleko od mora kojim su sa svih strana pristizali svakovrsni neprijatelji. Stanovita zatvorenost, povučenost u sebe, zadržala se sve do danas, pa Žirje odiše nekom tihom skromnošću i mirom.

---

Zaštićeni otok leptira


Neposredno pred sidrištem između Velog i Malog Garmenjaka, u smjeru SW, nalazi se otok Purara na kojem je, kao i na obližnjim hridima i prostoru oko njih, zabranjeno svako zadržavanje ljudi i plovila, dakako i iskrcavanje!

Razlog posebnog statusa Purare je očuvanje tamošnje prirodne ravnoteže od bilo kakvog vanjskog utjecaja.

Područje ovog hridinastog otočića pod nadzorom je znanstvenika koji izučavaju život u moru i na otocima. Na Purari živi velik broj raznovrsnih ptica i brojne biljne vrste, a otok je posebno slikovit u vrijeme cvatnje smilja i kadulje - ako ga tada promatrate dalekozorom možda ćete zapaziti oblake leptira!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uokolo murterskog mora - o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Uokolo murterskog mora - o jadranske đite 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-08 11:39:04 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića ‘Najljepše jadranske plovidbe‘ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-06 10:30:24 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-04 07:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 85 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/08\/20473838.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/20466774.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/20466776.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/08\/20466786.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20473838_1920.jpg":"1920x1080","k_20473838_1280.jpg":"1280x1280","k_20473838_1024.jpg":"1024x1024","k_20473838_640.jpg":"640x640","k_20473838_480.jpg":"480x480","k_20473838_340.jpg":"340x340","k_20473838_220.jpg":"220x220","o_20473838_1280.jpg":"1280x853","o_20473838_1024.jpg":"1024x682","o_20473838_640.jpg":"640x426","o_20473838_480.jpg":"480x320","o_20473838_340.jpg":"340x226","o_20473838_220.jpg":"220x146","h_20473838_1280.jpg":"1280x854","h_20473838_1024.jpg":"1024x683","h_20473838_640.jpg":"640x427","h_20473838_480.jpg":"480x320","h_20473838_340.jpg":"340x227","h_20473838_220.jpg":"220x147","pp_20473838_1280.jpg":"1006x1280","pp_20473838_1024.jpg":"805x1024","pp_20473838_640.jpg":"503x640","pp_20473838_480.jpg":"377x480","pp_20473838_340.jpg":"267x340","pp_20473838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x845","hd_20466774_1920.jpg":"1920x1080","k_20466774_1280.jpg":"1280x1280","k_20466774_1024.jpg":"1024x1024","k_20466774_640.jpg":"640x640","k_20466774_480.jpg":"480x480","k_20466774_340.jpg":"340x340","k_20466774_220.jpg":"220x220","o_20466774_1280.jpg":"1280x901","o_20466774_1024.jpg":"1024x721","o_20466774_640.jpg":"640x450","o_20466774_480.jpg":"480x338","o_20466774_340.jpg":"340x239","o_20466774_220.jpg":"220x154","h_20466774_1280.jpg":"1280x854","h_20466774_1024.jpg":"1024x683","h_20466774_640.jpg":"640x427","h_20466774_480.jpg":"480x320","h_20466774_340.jpg":"340x227","h_20466774_220.jpg":"220x147","pp_20466774_1280.jpg":"1006x1280","pp_20466774_1024.jpg":"805x1024","pp_20466774_640.jpg":"503x640","pp_20466774_480.jpg":"377x480","pp_20466774_340.jpg":"267x340","pp_20466774_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x944","hd_20466776_1920.jpg":"1920x1080","k_20466776_1280.jpg":"1280x1280","k_20466776_1024.jpg":"1024x1024","k_20466776_640.jpg":"640x640","k_20466776_480.jpg":"480x480","k_20466776_340.jpg":"340x340","k_20466776_220.jpg":"220x220","o_20466776_1280.jpg":"1280x1006","o_20466776_1024.jpg":"1024x805","o_20466776_640.jpg":"640x503","o_20466776_480.jpg":"480x377","o_20466776_340.jpg":"340x267","o_20466776_220.jpg":"220x173","h_20466776_1280.jpg":"1280x854","h_20466776_1024.jpg":"1024x683","h_20466776_640.jpg":"640x427","h_20466776_480.jpg":"480x320","h_20466776_340.jpg":"340x227","h_20466776_220.jpg":"220x147","pp_20466776_1280.jpg":"1006x1280","pp_20466776_1024.jpg":"805x1024","pp_20466776_640.jpg":"503x640","pp_20466776_480.jpg":"377x480","pp_20466776_340.jpg":"267x340","pp_20466776_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x802","hd_20466786_1920.jpg":"1920x1080","k_20466786_1280.jpg":"1280x1280","k_20466786_1024.jpg":"1024x1024","k_20466786_640.jpg":"640x640","k_20466786_480.jpg":"480x480","k_20466786_340.jpg":"340x340","k_20466786_220.jpg":"220x220","o_20466786_1280.jpg":"1280x855","o_20466786_1024.jpg":"1024x684","o_20466786_640.jpg":"640x427","o_20466786_480.jpg":"480x320","o_20466786_340.jpg":"340x227","o_20466786_220.jpg":"220x147","h_20466786_1280.jpg":"1280x854","h_20466786_1024.jpg":"1024x683","h_20466786_640.jpg":"640x427","h_20466786_480.jpg":"480x320","h_20466786_340.jpg":"340x227","h_20466786_220.jpg":"220x147","pp_20466786_1280.jpg":"1006x1280","pp_20466786_1024.jpg":"805x1024","pp_20466786_640.jpg":"503x640","pp_20466786_480.jpg":"377x480","pp_20466786_340.jpg":"267x340","pp_20466786_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7302481 Threads: 4 Questions: 1520215623 Slow queries: 4621732 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110373216 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/od-pasmana-do-zirja-cetiri-su-zanimljive-uvale-a-otocic-purara-krije-posebnu-magiju-no-cuvajte-se-zamke-u-zinceni-1156461 [printLink] => /om/nautika/od-pasmana-do-zirja-cetiri-su-zanimljive-uvale-a-otocic-purara-krije-posebnu-magiju-no-cuvajte-se-zamke-u-zinceni-1156461?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uokolo murterskog mora - o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od Pašmana do Žirja: niz je zanimljivih uvala, a otočić Purara krije posebnu magiju. No, čuvajte se zamke u Žinčeni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/20473838.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/20473838.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/20466774.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/20466776.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/08/20466786.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

​Ako isplovljavate iz Biograda, plovidba do Žuta nije posve jednostavna. Neka vas to ne uplaši. Uz razuman oprez i stalan nadzor nad trenutnim položajem broda sve će učas proći bez problema. I na ovome mjestu savjetujemo: ne pouzdajte se jedino u elektroniku.

Pred ponekim jeftinijim GPS ploterom, s nedovoljno preciznim i tko zna kada ažuriranim digitalnim kartama, prednost valja u nekim prilikama mudro prepustiti kvalitetnim običnim kartama, ali i pogledu preko palube.

Otok Žut je predvorje Kornata. Iako nije dio kornatskog nacionalnog parka, krajolik neodoljivo podsjeća na susjedni arhipelag. Većim dijelom to je otok kamena, makije i (ljeti) spržene žućkaste trave, s ponekom šumarkom guste crnike i mediteranskog bora, osobito u zaštićenim uvalicama i oko uvale Hiljače.

U ovoj potonjoj oduševit će vas lijepa zelenoplava boja mora nad pješčanim dnom. No, ako zbog preuzimanja broda morate isploviti kasnije popodne, tada je mudar izbor izbjeći noćnu plovidbu do Žuta koji nema svjetlosnih oznaka za noćnu plovidbu! Stoga je puno bolje prenoćiti u nekoj od obližnjih pašmanskih uvala.

Pašmanske uvale

Na SW strani ovoga velikog otoka ima nekoliko zanimljivih koje privlače brojne nautičare. Da biste do njih došli iz smjera juga, možete proći prolazom između S rta Pašmana i otoka Žižanj. Dovoljno je širok, gotovo 200 metara, no ciljajte ravno po njegovoj sredini. Tamo je dubina 5 m, prema obalama se postupno uzdiže. Struje su ovdje pojačane.

Četiri su zanimljive uvale. Od sjevera prema jugu to su Sv. Ante, Soline, Žinčena i Lanđin. Čini se da nautičari najviše vole Soline, možda zato što su u tom prostranom zaljevu dva prostrana sidrišta; naravno, svako sa svojim restoranom.

Zbog izduženosti, dva kraka Solina štite od suprotnih vjetrova – NW uvala bolja je po zapadnjaku i buri, SE krak po jugu (bura je tu jača zbog nižeg otočnog prijevoja prema sjeveroistoku). Različita su i svjedočenja nautičara o tome koji je restoran bolji; onaj sjeverniji je noviji, pa neki tvrde da se tamo više trude.

Tik iza sjevernog rta Solina nastavlja se uvala Sv. Ante. Ime joj je dala kapelica sveca. Dio uvale okružuje prekrasna borova šuma ispod koje je lijepo sidriti. Bova je znatno manje nego u Solinama, ali je zato više kuća za odmor jer ovdje je omiljeno ljetno boravište Zadrana i Biograđana.

Dvije nešto južnije uvale Žinčena i Lanđin doimaju se pustijima i pružaju izraženiji osjećaj osame od Solina ili Sv. Ante. Osobito je skrovita i šumovita Žinčena. U njezinu NW kraku lako ćete zaboraviti na civilizaciju iz koje ste pobjegli, no, rekosmo, ovdje treba sidriti svojim sidrom.

Iako se na prvi pogled čini da vas nikakvi vjetrovi tu neće pronaći, jugo na nesreću zakreće udesno u uvalu i lako može stvoriti od Žinčene zamku iz koje, ako vjetar ojača, neće biti druge nego sijekući valove protiv vjetra pobjeći; najbliže su Soline, udaljene 2,5 milje, i to njihov SE krak.

Još malo južnije uvala je Lanđin. Prostranija je od Žinčene, ali i posve otvorena na jugo. Tu ćete imati dovoljno privatnosti na široko razmaknutim i vrlo solidnim bovama (znatno su veće i s debljim sidrenim konopima nego je to uobičajeno u ovim vodama, a na vrhu imaju konop kojeg samo trebate prebaciti preko pramčane bitve). Na sjevernoj strani Lanđina, bliže desnom ulaznom rtu, nalazi se ugodan omanji restoran s čije se terase pruža pogled sve do južnih Kornata.

---

image
---

Južni dio Kornata

Svanuo je novi dan i brojne mogućnosti su još otvorene; zašto samo južni dio Kornata, zašto ne cijeli Kornati? Sve ovisi o vama. S obzirom da u planu imamo i obilazak donjih šibenskih otoka, od Žirja do Zlarina, za Kornate nema previše vremena, no jedan Kornati-ekspres – od Proverse do Opata Kornatskim kanalom, u recimo dva dana – posve je izvediv. A onda dalje prema Žirju.
Kao i na drugim mjestima u ovoj knjizi, dopunu opisanih ruta ostavljamo vama i vašim idejama.

Za one koji nisu skloni pretjeranoj jurnjavi morem, mi ćemo ipak ostati pri osnovnom, jednostavnijem prijedlogu za danas: Murterskim morem ravno prema južnim kornatskim vratima, zatim još korak-dva dublje u otočni labirint do uvale Opat, ili Ravnog Žakana, ili možda do uvale Lojena na Smokvici. Upravo ova tri odredišta već smo spominjali kao pogodna za noćenje, a u bilo kojemu od njih steći ćete lijepu predodžbu o cijelom kornatskom otočju.

Nadodat ćemo ovdje još jednu mogućnost sidrenja u osami (ljeti, naravno, relativnoj osami; tada su cijeli Kornati prebukirani!), a koju nismo spominjali u dijelu o Kornatima. To je omaleno sidrište okruženo Velim i Malim Garmenjakom te Velom i Malom Prdušom.

Ovo se sidrište nalazi oko 1,4 milje SE od Ravnog Žakana, te oko 1,2 milje SW od ovale Lojene na Smokvici Veloj.

Ako se ne očekuju nikakve dramatične vremenske neprilike, tu ćete biti dovoljno dobro zaštićeni od umjerenoga burina za ljetnih noći, i to najbolje ako se malo zavučete u prolaz između dvaju Garmenjaka. Pripazite na tri sićušna otočića koji su se umiješali među spomenute otoke, jedan upravo između Velog i Malog Garmenjaka, kao i na greben u smjeru otvorenoga mora. Ne sidrite preblizu otoka zbog malih dubina.

Kroz Samogradska vrata

​Morski prostor između južnoga kraja kornatskoga otočja i otoka Žirja nosi, prema otočiću Samogradu, naziv Samogradska vrata. Za nepažljiva kormilara nije to bezopasan akvatorij; u trokutu širine (u smjeru W-E) i visine (S-N) oko šest milja, prostrlo se petnaestak zapreka za plovidbu – od dobro uočljivih otočića, do jedva vidljivih grebena – te više pličina; neke su ispod 2 metra.

Letimičan pogled na kartu otkriva usto i brojne nerođene otoke, prave podmorske stupove što se, sa stotinjak metara duboka dna, strmo izdižu gotovo do morske površine te predstavljaju idealna staništa podvodnih biljaka i životinja; nije čudno da te brakove vole ribari i ronioci, pa su u ovim vodama česte ribarske brodice ili usred ničega usidrene ronilačke ekipe.

---

image
---

Ako ujutro krenete iz uvala Opat ili Lojena, najvjerojatnije ćete zaploviti sa N strane visokoga, izduženoga otoka Kurba Vela. Tu treba prvo po lijevom boku ostaviti stup sa svjetlom (zeleni bljeskovi, dva u grupi) na grebenu SW od Babine guzice. U smjeru Žirja neće više biti značajnijih poteškoća, jedino pripazite na hrid Bačvicu, oko 1.8 milje SE od rta Mede (Kurba Vela).

Ako pak odaberete vanjsku rutu, sa S strane Kurbe Vele, očekuje vas nešto složenija navigacija. Nakon Oključa i Lucmarinjaka slijedi nezgodna skupina vrlo malih otočića nazvanih Puhovi (uz glavnoga Puha tu su još i Gornji, Vodeni i Kameni Puh, a uz posljednjega i grebenasta pličina). Milju dalje je pličina Lumbarda (2,4 m) i, za mala plovila neopasan, Plitki brak od Puha (7,6 m). Opasan je greben Pijat, 1400 m SW od hridi Bačvice. Malo dalje je otočić Sedlo, a prema Žirju treba još samo držati kurs N od skupine otočića oko Kosmerke i pličine Grmeni (2,3 m).

Ipak, skrećemo vam pažnju još i na neugodnu, prostranu i zbog tamne morske trave slabo vidljivu pličinu (2,4 m) pod rtom Ljuta na Žirju, koju naširoko obiđite. Kojom god od ove dvije rute plovili, na južnom će se obzoru jasno ocrtavati svjetionik Blitvenica; jedan je to od velikih jadranskih svjetionika, s ljudskom posadom, što noću vode brodove na rutama uzduž Jadrana.

Žirjanske južne uvale

Sjevernu obalu Žirja nautičari rjeđe posjećuju, iako je tamo glavna otočna luka Muna; osim nje, ostatak N obale je prilično neljubazan, usto noću posve otvoren često jakim burinima s kopna, a u samoj Muni malo je mjesta za privez. Na sjeveru je i uvala Koromašna, ali je nespretna za sidrenje zbog dubine, a lučica Mikavica pod NW rtom otoka posve je otvorena na maestral i buru.

Zato su južne uvale Žirja, okružene gustom makijom i šumarcima mediteranskog bora, privlačne brojnim posadama jahti i jedrilica. Te su uvale ujedno idealna noćišta na rutama iz srednjega u južni Jadran i obratno. Tri su duboke uvale raspoređene od SW do SE rta otoka: Tratinska, Stupica Vela i Stupica Mala. Treba imati na umu da su sve tri otvorene na jugo, jedino bi se za Stupicu Malu moglo reći da po jugu pruža malu zaštitu.

Nazive dviju Stupica treba, dakle, shvatiti doslovno: ako vas tu uhvati jugo, neće biti ugodno! Ipak, ljeti je jugo razmjerno rijedak vjetar, a kada se i pojavi stiže postupno i s posve jasnim predznacima kvarenja vremena.

Gdje prenoćiti? Između ovih triju uvala nautičari najčešće biraju Stupicu Velu. U njoj je i najviše mjesta (dakle najviše bova za sidrenje koje ljeti postavlja vlasnik restorana smještena u dnu uvale).

U Tratinskoj su također bove i naizgled nema restorana – zapravo postoji jedan dobar iznad uvale, na glavnoj otočkoj cesti koja se spušta prema uvali Mikavici, a do tamo treba uzbrdo hodati desetak minuta. Ni Mala Stupica nema restorana, a niti bova; u nju najradije zalaze oni koji traže više privatnosti, a do restorana u Veloj može se za mirna mora i pomoćnim čamcem.

Zanimljiv je taj restoran u Stupici Veloj; omalen je i skroman, ali s ugodnom hladovinom visokih borova pod kojima su klupe i stolovi, navečer uvijek zauzeti nautičarima s usidrenih plovila. Uokolo kuće marna je domaćica posadila cvijeće, pa i na pomalo neobičnim mjestima (slika!). Struje nema, pa će agregat navečer zvrndati dokle god ima veselih gostiju.

---

image
---

Tvrđava Gradina

Na brdu iznad Stupice Vele ugledat ćete još s mora ruševine velike kule. To je Gradina, tvrđava iz kasnog rimskog doba, sagradila ju je u 6. stoljeću vojska cara Justinijana. Žirje je već tada bilo strateški važan otok, što je ostao sve do našega vremena.

Vojska bivše Jugoslavije od Žirja je naumila stvoriti neosvojivu utvrdu, zato ćete ponad strmih obala i danas vidjeti brojne topničke bitnice ukopane u stijene; upravo je jedna od njih u Domovinskom ratu bila odlučujuća za obranu Šibenika pred nadiranjem JNA. Naime, posada bitnice prešla je na stranu hrvatske vojske i s udaljenosti od 20 kilometara preciznim hicima granata spriječila neprijateljski tenkovski napad na Šibenik.

Žirje je pomalo osebujan otok. Ne samo zbog te vojne prošlosti, iako je ona sasvim sigurno imala znatnoga utjecaja na slab gospodarski razvoj otoka. Još ni danas ne bi ga se moglo nazvati turističkim otokom, a Žirjani kao da su zadovoljni tom činjenicom, kao da više cijene svoj mir i, na neki način, odvojenost od svega (pa i od onoga lošega) što nameće kopnena civilizacija.

Još donedavno otočkim su makadamskim cestama drndali prastari automobili bez registracijskih pločica, demonstrirajući uvjerenje Žirjana da imaju pravo na neku vrstu svojeglavosti, barem kad su u pitanju propisi koje nameću oni tamo s kontinenta. Zapravo, još i danas možete vidjeti te automobile, iako u znatno manjem broju – korak po korak, novo vrijeme neumoljivo stiže i na Žirje.

Turski zulum

Zanimljivo je da su čak ovamo, znatno južnije od Kornata, stigla stoljetna natezanja Zadrana i Šibenčana oko morskih posjeda. Prvotno je otok bio u vlasništvu šibenskih plemića, onda su ga 1274. godine oteli Zadrani, da bi ga Šibeničani vratili pod svoje okrilje 1325. godine. Za trajanja Ciparskog rata (1570.-1573.) Žirje su napali Turci, opustošili otok, opljačkali naselje i pobili mnogo Žirjana.

Stradanja su se nastavila i u vrijeme francuske uprave nad Šibenikom (1806.-1813.), kada su engleske pomorske snage, blokirajući Šibenik s mora, rušile po otoku i oduzimale otočanima namirnice i stoku.

Nije, dakle, čudno da je glavno otočko naselje sagrađeno u sredini otoka, na rubu plodnoga polja i dovoljno daleko od mora kojim su sa svih strana pristizali svakovrsni neprijatelji. Stanovita zatvorenost, povučenost u sebe, zadržala se sve do danas, pa Žirje odiše nekom tihom skromnošću i mirom.

---

Zaštićeni otok leptira


Neposredno pred sidrištem između Velog i Malog Garmenjaka, u smjeru SW, nalazi se otok Purara na kojem je, kao i na obližnjim hridima i prostoru oko njih, zabranjeno svako zadržavanje ljudi i plovila, dakako i iskrcavanje!

Razlog posebnog statusa Purare je očuvanje tamošnje prirodne ravnoteže od bilo kakvog vanjskog utjecaja.

Područje ovog hridinastog otočića pod nadzorom je znanstvenika koji izučavaju život u moru i na otocima. Na Purari živi velik broj raznovrsnih ptica i brojne biljne vrste, a otok je posebno slikovit u vrijeme cvatnje smilja i kadulje - ako ga tada promatrate dalekozorom možda ćete zapaziti oblake leptira!

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix



[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/od-pasmana-do-zirja-cetiri-su-zanimljive-uvale-a-otocic-purara-krije-posebnu-magiju-no-cuvajte-se-zamke-u-zinceni-1156461 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d504e31394cb81cb58df777ac8b77045c6a30db8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+Pa%C5%A1mana+do+%C5%BDirja%3A+niz+je+zanimljivih+uvala%2C+a+oto%C4%8Di%C4%87+Purara+krije+posebnu+magiju.+No%2C+%C4%8Duvajte+se+zamke+u+%C5%BDin%C4%8Deni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fod-pasmana-do-zirja-cetiri-su-zanimljive-uvale-a-otocic-purara-krije-posebnu-magiju-no-cuvajte-se-zamke-u-zinceni-1156461 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fod-pasmana-do-zirja-cetiri-su-zanimljive-uvale-a-otocic-purara-krije-posebnu-magiju-no-cuvajte-se-zamke-u-zinceni-1156461 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uokolo murterskog mora - o [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteOd Pašmana do Žirja: niz je zanimljivih uvala, a otočić Purara krije posebnu magiju. No, čuvajte se zamke u Žinčeni

Piše Iz knjige Darka Tralića ‘Najljepše jadranske plovidbe‘
4. siječnja 2022. - 08:35

​Ako isplovljavate iz Biograda, plovidba do Žuta nije posve jednostavna. Neka vas to ne uplaši. Uz razuman oprez i stalan nadzor nad trenutnim položajem broda sve će učas proći bez problema. I na ovome mjestu savjetujemo: ne pouzdajte se jedino u elektroniku.

Pred ponekim jeftinijim GPS ploterom, s nedovoljno preciznim i tko zna kada ažuriranim digitalnim kartama, prednost valja u nekim prilikama mudro prepustiti kvalitetnim običnim kartama, ali i pogledu preko palube.

Otok Žut je predvorje Kornata. Iako nije dio kornatskog nacionalnog parka, krajolik neodoljivo podsjeća na susjedni arhipelag. Većim dijelom to je otok kamena, makije i (ljeti) spržene žućkaste trave, s ponekom šumarkom guste crnike i mediteranskog bora, osobito u zaštićenim uvalicama i oko uvale...

10. svibanj 2024 21:43