StoryEditorOCM

128 natjecatelja iz 29 zemaljaNakon šest dana velikih borbi u Tivtu završeno Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine: zlata idu u Njemačku, Poljsku i na Cipar

Piše A. Rajčević
17. lipnja 2021. - 17:23

U akvatoriju zaljeva Trašte u crnogorskom Tivtu u srijedu je završeno Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA za jedriličare i jedriličarke do 21 godine, najveće natjecanje u povijesti crnogorskog jedrenja, koje je okupilo 128 natjecatelja iz 25 zemalja Europe te Perua, Gvatemale, Kajmanskih otoka i Egipta.

Nakon šest dana velikih borbi, kako s vremenskim uvjetima, tako i na regatnom polju, nakon osam regata u klasi ILCA 7 (jedriličari), odnosno devet u klasi ILCA 6 (jedriličarke), dobili smo nove prvake Starog kontinenta u olimpijskim klasama.

Zlatnu medalju zaslužio je Julian Hoffman iz Njemačke. Leopoldo Bareto Haschke iz Španjolske osvojio je srebrno odličje, dok je Gaultier Verthoulst brončanu medalju odnio za Švicarsku. Spomenuti momci su osvojili medalje i u otvorenom dijelu natjecanja.

Ugled regije su najbolje obranili Bruno Gašpić iz Hrvatske, Ilija Marković iz Crne Gore te Božidar Golubić iz Hrvatske, koji su u paklenoj konkurenciji jedriličara koji sanjaju mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu, stigli do zlatne grupe. Po finalnim rezultatima, Bruno Gašpić se našao na šestoj poziciji europske rang liste, Ilija Marković na 27., a Božidar Golubić na 37.

image
Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine u Tivtu
Duško Miljanić

Nikola Banjac iz Srbije je posljednjeg dana kvalifikacija ostao bez mjesta u zlatnoj grupi, ali nije odustao od borbe, pa je na kraju osvojio drugo mjesto u srebrnoj grupi, odnosno 43. u generalnom poretku. Antun Tomašević iz Hrvatske je završio na 59. mjestu, njegov sunarodnjak Antonio Marendić na 63. mjestu, Marko Petković iz Srbije na 73., Danilo Bešić na 74., dok je jedriličar iz Crne Gore, Stefan Anđelić, zauzeo 75. mjesto.

U konkurenciji jedriličara do 19 godina u klasi ILCA 7, zlatnu medalju je osvojio Mihal Krasodomski iz Poljske, srebrnu Tomas Flachon iz Francuske, dok je Teodor Midlthon iz Norveške osvojio brončanu medalju. U ovoj kategoriji Antun Tomašević našao se na 20. mjestu, Antonio Marendić na 24., Danilo Bešić iz Srbije zauzeo je 37. mjesto, dok je Stefan Anđelić natjecanje završio na 38. mjestu.

U konkurenciji jedriličarki u klasi ILCA 6, zlatnu medalju je osvojila Marylena Makri s Cipra, koja je osigurala mjesto na Olimpijskim igrama u Japanu. Srebrnu medalju odnijela je Chiara Benini Floriani iz Italije, dok je brončano odlličje pripalo Alessiji Palanti iz Češke.

image
Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine u Tivtu
Duško Miljanić

Od djevojaka iz regije, Ursula Balaš iz Hrvatske je osvojila 23. mesto, Kristina Boja iz Srbije je na koti 32, Carla de Karina iz Hrvatske na koti 43, Ana Jovanović iz Srbije je 45., Jana Jakšić iz Crne Gore je 46., a Anja Lučić također iz Crne Gore je na 47. mjestu.

Na sinoć upriličenoj ceremoniji dodjele nagrada u naselju Luštica Bay, predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović istaknuo je da je Tivat ovih dana bio epicentar europske sportske scene, na čemu se zahvalio JK Delfin, ali i svima koji su pomogli da se Tivat pokaže dostojnim iznijeti ovako kompleksnu organizaciju.

Komnenović je kazao da su organizatori prvenstva dali nemjerljiv doprinos pozicioniranju Tivta kao grada jedrenja, što nije značajno samo u sportskom, nego i u kontekstu razvoja turizma i promocije načela održivog razvoja.

Direktor destinacije Luštica Bay Mark de Ruijter zahvalio je Europskoj ILCA Federaciji, Jedriličarskom klubu Delfin, svima koji su sudjelovali u organizaciji natjecanja te izrazio uvjerenje da se jedriličari vraćaju u svoje zemlje puni dojmova, te da će zapamtiti ovo njima novo regatno polje i rado mu se vraćati.

Predsjednik Upravnog odbora JK Delfin, dr. Frano Tripović, podsjetio je na dugu tradiciju kluba koji ove godine obilježava svoj 70. rođendan: “U godini velikog jubileja ovo je veliki događaj za nas. U uvali Trašte imamo oceanske uvjete, što je svakako nova prilika za klub. Vrata Delfina su otvorena, pozivam jedriličare da i dalje surađuju s našim klubom”, zaključio je Tripović.

image
Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine u Tivtu
Duško Miljanić
17. travanj 2024 20:38