stdClass Object ( [id] => 1191388 [title] => Rast ekološke svijesti uzrokuje i pritisak na promjenu tehnologija: kontra algi na trupu broda silikonom, folijom, ultrazvukom i UV diodama [alias] => kontra-algi-na-trupu-broda-ultrazvukom-silikonom-i-uv-diodama [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rast ekološke svijesti posljednjih desetljeća u cijelome svijetu posljedično uzrokuje i pritisak na promjenu tehnologija koje su dugo bile standardne i neupitne. Jedna od takvih je i tehnologija proizvodnje premaza za zaštitu podvodnog dijela trupa broda od obrastanja, takozvanih antifoulinga ili intonaka, kako se često nazivaju na našoj strani Jadrana.

Oni su se dugo temeljili isključivo na biocidima, odnosno otrovima sadržanim u premazu koji su onemogućavali hvatanje algi i drugih morskih organizama za trup broda. Pritom je vrijedilo pravilo – što više otrova, bolji antifouling. Razlog je što su oni najotrovniji bili i najjefikasniji, pa su najdulje održavali trup čistim.

Dodavanje otrova

Svi koji dugo imaju brod prisjetit će se vremena prije dva-tri desetljeća kada su pojedini vlasnici plovila u kupljeni antifouling dodavali nabavljene dodatne količine biocida da ih pojačaju, hvaleći se kako se na njihov brod za godinu dana ne uhvati ni algica. Naravno da se nije hvatala, jer je otrova u premazu bilo u duploj dozi od potrebne, a jedini je problem bio što su ti otrovi ujedno djelovali na podmorje oko broda ubijajući živi svijet.

Tek je rast ekološke svijesti doveo do istraživanja koja su dokazala vrlo štetne učinke djelovanja antifoulinga na život u moru, a osobito u priobalju. Ta su istraživanja bila i temelj za donošenje strožih regula u pogledu količine biocida koja se smije koristiti u proizvodnji protuobraštajnih premaza.

Ona se postupno smanjivala, pa su tako od 2019. godine svi proizvođači antifoulinga morali uskladiti svoje proizvode s novom europskom regulacijom biocida – Biocid Product Regulation (BPR), kojom je njihova količina u premazu znatno smanjena, ovisno o vrsti biocida koji se koristi i do 50 posto u odnosu na ​dosadašnje dopuštene količine.

---

image

Jedrilica s klasičnim antifpulingom nakon dvije godine u moru

Arhiva/Otvoreno more
---

Naravno da je takav trend usmjerio proizvođače na istraživanje novih tehnologija zaštite trupa koje se neće bazirati na otrovnosti premaza, već na nekim drugim svojstvima koja mogu osigurati sličan ili isti učinak.

Posljednjih godina ta su istraživanja rezultirala i konkretnim proizvodima, odnosno neotrovnim antifoulinzima koji se mogu kupiti i već se koriste. Oni se ne nazivaju protuobraštajućim nego neobraštajućim, jer nekim svojim specifičnim svojstvima uspijevaju onemogućiti morske organizme da se uhvate za trup ili barem takvo hvatanje smanjuju na najmanju moguću mjeru.

Usporedni testovi pokazuju da su najuspješniji takvi proizvodi jednako uspješni kao oni na bazi otrova, pa je jasno u kojem će smjeru ići daljnji razvoj antifoulinga.

---

image

Antifoluling Hempel Silic One ne sadrži biocide

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedan od uspješnih inovativnih antifoulinga je i Silic One poznate tvrtke Hempel, koji je na tržištu tek nekoliko godina, a već je stekao mnoge pobornike. Silic One ne sadrži biocide nego svoje djelovanje temelji na silikonu i hidrogelu koji površini premaza daju svojstvo poput vode, otežavajući morskim organizmima prianjanje na trup i pospješujući njihovo uklanjanje kada brod plovi.

Hidrogel se temelji na jedinstvenim nereaktivnim polimerima koji se dodaju u premazni materijal stvarajući nevidljivu barijeru između površine trupa i vode. Zbog nje obraštajni organizmi trup percipiraju kao tekućinu, pa stupanj njihova prianjanja postaje puno niži. Polimeri nadležni za stvaranje hidrogela ravnomjerno su raspoređeni u filmu premaza, što omogućava, ako se izvorni hidrogel ukloni, stvaranje novog sloja hidrogela čim polimer nadležan za njegovo stvaranje dođe u dodir s vodom.

Silikonizacija zaštite

Iz Hempela Hrvatska navode kako je Silic One na tržištu već postao izbor brojnih nautičara, jedriličara i vlasnika radnih i turističkih plovila.

– Dodatna prednost ovog silikonskog antifoulinga bez biocida je i mogućnost njegova povremenog pranja od početnog hvatanja algi, jer vremenom se one počinju primati na svaki premaz ako plovilo dugo miruje u marini ili se rijetko koristi. Dovoljno je mekanom spužvom preći po trupu i alge će se vrlo lako ukloniti, bez ikakva utjecaja na glatkoću i funkcionalnost slikonskog premaza. Kad bi istu stvar pokušali napraviti na trupu zaštićenom nekim klasičnim antifoulingom, spužva bi skinula i dio premaza, te time umanjila njegovu daljnju zaštitnu funkciju – objašnjavaju.

---

image

Nanošenje međupremaza Hempel Silic One Tiecoat

Božidar Vukičević/Cropix
---

Napominju i kako je nakon prelaska na Silic One sustav zaštite dovoljno jednom godišnje, odnosno jednom u dvije godine, ako se trup povremeno opere, dodati jednu ruku toga premaza i cijeli posao je završen.

No, valja također napomenuti da sam prelazak na taj novi sustav zahtijeva nešto složeniju proceduru. Stari antifouling valja odstraniti do postojećeg dvokomponentnog temelja, a potom prvo nanijeti jednu ruku Hempelova Light Primera, potom jednu ruku Silic One Tiecoata kao podloge, te jednu ruku premaza Silic One.

Kako ovaj postupak ipak traži vrijeme i trud, tvrtka Hempel nedavno je razvila i proizvod Silic Seal kao spojni premaz između starog biocidnog intonka i silikonske alternative. Dakle, ako je stari antifouling u dobrome stanju, na njega se izravno nanese Silic Seal, potom Silic One Tiecoat i na kraju Silic One.

Time je silikonizacija zaštite okončana i može se normalno nastaviti. 

---

image

Nevidljivi sloj hidrogela na površini antifoulinga Silic One

Arhiva/Otvoreno more
---

Novi je premaz skuplji, no u Hempelu tvrde da se tijekom nekoliko godina zbog dugotrajnosti djelovanja prelazak na Silic One isplati. To više što brodovi koji su njime zaštićeni zbog glatkoće trupa brže plove i troše manje goriva.

Naravno, uz liniju Silic One koja je potpuno bez biocida, Hempel i dalje nudi sve svoje klasične antifoulinge, samopolirajuće i tvrde, s tim da su prilagođeni novim regulativama EU-a i sadrže manji udio biocida. Oni su sada daleko prihvatljiviji s ekološkog stajališta, no istodobno su ostali jednako efikasni u svojoj funkciji zahvaljujući tehnološkim inovacijama koje su u međuvremenu primijenili Hempelovi stručnjaci.

Riječ je o nanotehnologiji i dodacima koji premaze čine glatkijim, pa je njihov zaštitni učinak protiv obraštanja algi ostao jednak.

UV-LED u premazu

I veliki svjetski brend za proizvodnju antifoulinga International Paint, koji djeluje unutar grupacije AkzoNobel, već dulje vrijeme intenzivno radi na tehnologijama zaštite trupa bez biocida.

No, njihov fokus je na nekim potpuno novim pristupima toj problematici budući da su još 1996. prvi razvili neotrovni slikonski antifouling Intersleek, koji se i danas uspješno koristi, ali mahom na velikim trgovačkim brodovima i kruzerima.

– Zbog složenije aplikacije i reparacije oštećenja na silikonskim premazima, u Internationalu su odlučili za male brodove razviti neki drugačiji premaz koji bi bio maksimalno jednostavan za nanošenje i popravke. Trenutno se radi na četiri takva nova proizvoda koji se uglavnom baziraju na velikoj glatkoći kao sredstvu za sprječavanje obrastanja – navode iz tvrtke AkzoNobel za Adria regiju, dodajući kako će testiranja u praksi izabrati favorite.

Napominju kako su svi svjesni da Europska unija ide u pravcu potpune zabrane biocida u idućih nekoliko godina, pa je posve izvjesno da će se novi Internationalovi neotrovni intonci pojaviti na tržištu prije toga.

No, još je zanimljivije što AkzoNobel u suradnji s tvrtkom Royal Philips trenutno intenzivno radi i na tehnologiji koja bi mogla potpuno promijeniti pristup zaštiti brodskog trupa od obrastanja.

Ona se temelji na spoju elektronike i najboljih adhezivnih premaza, budući da se u proces zaštite uvodi mikro UV-LED tehnologija koju je razvio Philips. U najkraćem, riječ je o inovaciji koja će integrirati minijaturne UV diode u sastav zaštitnog premaza, što će omogućiti da se s njegove površine emitira UV svjetlo.

Ono je, pak, poznato po svojim sterilizacijskim efektima, pa bi se na taj način potpuno spriječilo nakupljanje morskih organizama na trup broda. Budući da je razvoj već daleko odmakao, predstavljanje te nove tehnologije u praksi može se očekivati dosta brzo.

Naravno, i International Paint je sve svoje postojeće biocidne intonke prilagodio novoj regulativi EU-a, pa su oni danas daleko prihvatljiviji za okoliš nego proizvodi starijih generacija.

Sličan pristup kada je riječ o neotrovnoj budućnosti imaju i brojni drugi proizvođači antifoulinga, pa ostaje jedino vidjeti koji će se intonci nove generacije u idućih nekoliko godina pokazati najboljima i najpraktičnijima za uporabu. Naravno, uzimajući u obzir i faktor cijene.

Skalpel i folije

A upravo je taj faktor, dakle visoka cijena, danas vjerojatno najveća prepreka široj upotrebi folija za zaštitu brodskog trupa od obrastanja algi. One također spadaju u inovativne tehnologije razvijene posljednjih desetak godina, s tim da je njima napravljen otklon od premazivanja kao načina aplikacije.

---

image

Na obli i glatki trup foliju je lakše postaviti

Arhiva/Otvoreno more
---

Umjesto kista ili valjka, ovdje su na djelu skalpel i tanka folija koja se reže i pažljivo lijepi na trup broda dok ga potpuno ne prekrije. A kako taj postupak nije nimalo jednostavan, primjena folije moguća je samo ako se kupi u paketu s uslugom stručnog postavljanja.

To, naravno, ima i svoju dosta visoku cijenu od 1000 kuna za kvadrat, no oni koji budu u mogućnosti platiti je dobit će i značajne prednosti u odnosu na zaštitu trupa nekim od premaza.

Tako, primjerice, tvrtka Macglide na stručno postavljenu foliju daje pet godina jamstva, uz napomenu da će tako zaštićena brodica brže ploviti, trošiti manje goriva, te biti potpuno zaštićena od osmoze. Također, folija se lako može oprati spužvom ako se zbog dužeg mirovanja broda na njoj početno počnu hvatati alge, pa je nepotrebno brod izvlačiti na suho svake godine.

Unatoč početno visokoj cijeni, računica na dulji rok ide u prilog ovakvom rješenju, osobito kad su u pitanju komercijalna i službena plovila, pa su i u Hrvatskoj prvi kupci bili iz toga miljea. No, valja očekivati da će povećanje proizvodnje i konkurencija vremenom sniziti cijenu foliranja trupa, pa bi ova solucija mogla biti primamljiva i privatnim vlasnicima brodica i jedrilica.

---

image

Izgled površine zaštićene folijom i nezaštićenog dijela nakon jedne godine

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Postavljanje folije traži stručnost

Arhiva/Otvoreno more
---

Ultrazvuk i kavitacija

Kada je riječ o alternativnim pristupima prevencije obrastanja brodskih trupova, najzanimljivija inovacija dolazi iz svijeta elektronike, a riječ je o korištenju ultrazvuka kao antifoulinga. Ideja za takav pristup došla je iz svijeta podmornica, nakon što je uočeno da korištenje sonara, što je u podmornicama svakodnevica, za posljedicu ima odbijanje nakupljanja algi na trup.

Prije desetak godina ta je ideja dobila komercijalan oblik u vidu malih ultrazvučnih sustava za zaštitu trupova plovila od obrastanja.

Britanska tvrtka NGR Marine među prvima je razvila takve uređaje koji su na tržištu poznati pod brendom Sonihull, a trenutno je u prodaji već četvrta generacija njihovih ultrazvučnih sustava. Dostupni su različiti kompleti, s jednom, dvije ili više ultrazvučnih sondi, koji omogućuju zaštitu brodova različitih veličina, pri čemu je jedna sonda dovoljna za brodice duge do 12 metara.

Sam sustav djeluje na način da proizvodi uzastopne udare ultrazvučnih valova na različitim frekvencijama, te ih preko transducera prenosi na trup plovila. Takvo djelovanje stvara naizmjenično pozitivan i negativan tlak, zbog čega mikroskopski mjehurići koji se stvaraju u pozitivnom tlaku u sljedećoj fazi negativnog tlaka implodiraju izazivajući kavitaciju.

---

image

Jedrilica na koju je instaliran sustav Sonihull nakon dvije godine u moru

Arhiva/Otvoreno more
---

Ona efikasno čisti površinu trupa ispod vodene linije, a ujedno uništava jednostavne morske alge priječeći njihovo hvatanje za trup. Time nestaje početni član u prehrambenom lancu, pa trup plovila prestaje biti privlačan za druge morske organizme koji se hrane algama. Pritom, štetnih učinaka na čovjeka, okoliš i ribe nema. Ovakva se zaštita može primijeniti na svim trupovima, osim drvenih.

Iz slovenske tvrtke Pan Medico koja zastupa brend Sonihull u Sloveniji i Hrvatskoj, kazali su nam da su iskustva u primjeni ove tehnologije diljem svijeta iznimno pozitivna.

– Ugradnja uređaja je vrlo laka, budući da može raditi na 12, 24 i 220 volti, a za montažu sondi nije potrebno bušiti trup broda. One se za trup zalijepe s unutarnje strane posebnim epoksidnim ljepilom koje se dobije u kompletu, upravljačka jedinica se spoji na strujnu mrežu broda i posao je gotov. Budući da sonde troše malo energije, jer jedna sonda ima snagu od 3,6 vati, a dvije 7,2 vata, za nesmetan rad i zdrave akumulatore dovoljno je da brod ima solarni panel od 100 do 150 vati i trup broda će biti stalno štićen – navode.

---

image

Sonihull s dvije sonde

Arhiva/Otvoreno more
---

Što se iskustava iz prakse tiče, tvrde kako ni nakon godinu dana u moru na trupu neće biti algi ni školjkica, osim tankog zelenog sloja uz vodenu liniju gdje alge donekle izbjegavaju udare ultrazvuka. Stoga brod ne treba izvlačiti iz mora, već je dovoljno taj dio prebrisati spužvom.

Nakon pet-šest godina preporučljivo je brod ipak izvući na kopno, oprati ga i nanijeti jednu ruku bilo kojeg antifoulinga. Ne zbog obrastanja, nego zbog održavanja higijene podvodnog dijela broda.

Postoji i poseban dodatak u sustavu Sonihull koji se montira na pogonsku osovinu ili sam motor, čime se ultrazvuk prenosi do propelera i održava njegovu površinu čistom, a ujedno i sustav hlađenja motora štiti od nakupljanja algi.

– Na sve uređaje daju se dvije godine jamstva, no u praksi se oni mogu koristiti neograničeno, dok god su ispravni, a radi se o pouzdanoj tehnologiji – zaključuju.

Naravno, postoji još nekoliko proizvođača ultrazvučnih antifoulinga, pa smo nakon kraće pretrage na ebay pronašli uređaje s jednom sondom za zaštitu plovila do 8 metara te za plovila do 14 metara s dvije sonde.

I tu vrijedi pravilo da su dokazani brendovi skuplji, pa svatko treba odlučiti što mu se više isplati.

---

image

Testiranje je pokazalo da UV-LED diode potpuno odbijaju morske organizme

Arhiva/Otvoreno more
---

Sve u svemu, posve je izvjesno da dolazi novo vrijeme u kojem će, korak po korak, za najviše deset godina biocidni premazi za zaštitu trupa od obrastanja biti potpuno napušteni. Na sreću, tehnologija se tako brzo razvija nudeći različita ekološki prihvatljiva nova rješenja, pa se algama i bez otrova ne piše dobro.

Štoviše, kako stvari stoje sve je izglednije da će efikasnost intonaka nove generacije, a osobito onih što se baziraju na dostignućima elektronike, biti takva da će priče o izvlačenju broda na suho svake godine radi čišćenja trupa i ponovnog premazivanja, začuđenim unucima pričati jedino djedovi.

---

Učenje od koralja

Znanstvenici su identificirali i sintetizirali tvari koje nekim morskim organizmima omogućavaju izbjegavanje obrastanja (npr. koraljima), a razvijaju se i tehnologije koje bi omogućile zamjenu biocida u antifoulinzima s enzimima koji ometaju mehanizme

biološke adhezije. Načini industrijske proizvodnje i aplikacije bioloških repelenata još nisu razrađeni.

Elektrovodljivi premazi

Površina brodskoga trupa koja je u doticaju s morskom vodom prevučena je elektrovodljivim slojem premaza. Hidrolizom morske vode i reakcijom s Cl-ionima nastaju ClO-ioni s antivegetativnim djelovanjem. Mala struja prolazi kroz film premaza i

privlači ClO-ione koji tvore tanak sloj, a nestaju kad se odvoje od trupa (reagiraju s drugim sastavnicama iz morske vode i ne uzrokuju kontaminaciju mora). U procesu ne dolazi do otpuštanja čestica, pa premaz ostaje gladak. Sustav se testira na nekoliko velikih i srednje velikih brodova.

TBT spojevi

Premazi na osnovi organokositrenih spojeva (TBT) komercijalizirani su 60-ih godina prošlog stoljeća i predstavljeni kao čarobno oružje, jer su pružali potpunu zaštitu od obrastanja u razdoblju od 5 godina, a bilo ih je jednostavno nanositi. Činilo se da je

problem obrastanja napokon riješen. No, nakon dvadesetak godina primjene uočeno je da organokositreni spojevi ne ubijaju samo morske organizme koji se hvataju za trup brodova, već truju i široki spektar drugih stanovnika mora. Zbog toga su devedesetih godina izbačeni iz uporabe, a danas su i zabranjeni.

Intonci i plovila

Postoje razni protuobraštajni premazi za različita plovila, ovisno o vrsti površine. Sustav neobrastajućih premaza može se koristiti na svim plovilima (osim drvenih) i za sve tipove voda. Učestalost korištenja i brzina mogu utjecati na stupanj obrastanja, pa se stoga najbolji rezultati očekuju na motornim brodovima, te svim plovilima koja su često u pokretu.

Neobrastajući (FRC) premazi

Foul Release Coatings su silikonski premazi koji su vrlo glatki, što otežava adheziju morskih organizama koji puno lakše i brže obrastaju hrapave površine. Tako, primjerice, samopolirajući (SPC) premazi gledani pod povećalom imaju zatvorenu teksturu s učestalim šiljcima i udolinama nalik na površinu planinskog lanca, dok Foul Release sustavi imaju površinu otvorene teksture nalik na blago valovitu morsku površinu.

Dvjesto godina otrova

Nakon 1835. godine ozbiljno je shvaćena potreba za sredstvom protiv obrastanja, pa se počinju razvijati premazi koji iz neke vrste matrice otpuštaju otrovne tvari. Najčešće korišteni otrovi bili su bakar, arsen i živa, zajedno s njihovim spojevima. Kao otapala služili su terpentin, nafta i benzen, a matrice su činili laneno ulje, šelak (prirodna plastika), katran i razne smole. Sredstva protiv obrastanja bila su preskupa, često kratkog vijeka trajanja, a ponekad i nepouzdana. Formula Norfolk sadržavala je crveni živin oksid raspršen u šelaku, pšeničnom alkoholu, terpentinu i ulju borova katrana, uz dodatak cinkova oksida i cinkove prašine. Kvalitetan šelak nabavljao se iz Indije što je sa širom uporabom postalo preskupo i prekomplicirano za nabavu, pa je kao dobra zamjena šelaku uvedena prirodna smola. Početkom 20. st. vladalo je mišljenje da je Talijanska Moravia (premaz na osnovi vrele plastike, smjesa prirodne smole i bakrenih spojeva) jedan od najboljih antivegetativnih premaza. Prije nanošenja bilo ga je potrebno grijati, što je predstavljalo problem, pa su uvedeni premazi koji se suše isparavanjem otapala.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVO DOBA 2 0 14241 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-03-27 13:12:09 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-10 09:57:41 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-10 09:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 38 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/03\/27\/5625980.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/5625998.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/5625985.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/5625979.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10932394.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10932395.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10932396.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10934316.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10934317.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10934318.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10934319.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10934441.jpg","\/images\/slike\/2019\/03\/27\/10934442.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more","Arhiva\/Otvoreno more"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nanosenje antifoulinga Hempel Silic One<\/em><\/p>","

Nano\u0161enje me\u0111upremaza Hempel Silic One Tiecoat<\/em><\/p>","

Antifoluling Hempel Silic One<\/em> ne sadr\u017ei biocide<\/p>","

Nevidljivi sloj hidrogela na povr\u0161ini antifoulinga Silic One <\/em><\/p>","

Izgled povr\u0161ine za\u0161ti\u0107ene folijom i neza\u0161ti\u0107enog dijela nakon jedne godine<\/p>","

Postavljanje folije tra\u017ei stru\u010dnost<\/p>","

Na obli i glatki trup foliju je lak\u0161e postaviti<\/p>","

Jedrilica s klasi\u010dnim antifpulingom nakon dvije godine u moru<\/p>","

Jedrilica na koju je instaliran sustav Sonihull <\/em>nakon dvije godine u moru<\/p>","

Sonihull <\/em>s dvije sonde<\/p>","

U pakiranju je i komplet za lijepljenje oda\u0161lja\u010da<\/p>","

Mikro UV diode bit \u0107e integrirane u premazni film<\/p>","

Testiranje je pokazalo da UV-LED diode potpuno odbijaju morske organizme<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1226","hd_5625980_1920.jpg":"1920x1080","k_5625980_1280.jpg":"1280x1280","k_5625980_1024.jpg":"1024x1024","k_5625980_640.jpg":"640x640","k_5625980_480.jpg":"480x480","k_5625980_340.jpg":"340x340","k_5625980_220.jpg":"220x220","o_5625980_1280.jpg":"1280x817","o_5625980_1024.jpg":"1024x653","o_5625980_640.jpg":"640x408","o_5625980_480.jpg":"480x306","o_5625980_340.jpg":"340x217","o_5625980_220.jpg":"220x140","h_5625980_1280.jpg":"1280x854","h_5625980_1024.jpg":"1024x683","h_5625980_640.jpg":"640x427","h_5625980_480.jpg":"480x320","h_5625980_340.jpg":"340x227","h_5625980_220.jpg":"220x147","pp_5625980_1280.jpg":"1006x1280","pp_5625980_1024.jpg":"805x1024","pp_5625980_640.jpg":"503x640","pp_5625980_480.jpg":"377x480","pp_5625980_340.jpg":"267x340","pp_5625980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","hd_5625998_1920.jpg":"1920x1080","k_5625998_1280.jpg":"1280x1280","k_5625998_1024.jpg":"1024x1024","k_5625998_640.jpg":"640x640","k_5625998_480.jpg":"480x480","k_5625998_340.jpg":"340x340","k_5625998_220.jpg":"220x220","o_5625998_1280.jpg":"1280x1917","o_5625998_1024.jpg":"1024x1533","o_5625998_640.jpg":"640x958","o_5625998_480.jpg":"480x719","o_5625998_340.jpg":"340x509","o_5625998_220.jpg":"220x329","h_5625998_1280.jpg":"1280x854","h_5625998_1024.jpg":"1024x683","h_5625998_640.jpg":"640x427","h_5625998_480.jpg":"480x320","h_5625998_340.jpg":"340x227","h_5625998_220.jpg":"220x147","pp_5625998_1280.jpg":"1006x1280","pp_5625998_1024.jpg":"805x1024","pp_5625998_640.jpg":"503x640","pp_5625998_480.jpg":"377x480","pp_5625998_340.jpg":"267x340","pp_5625998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2793","hd_5625985_1920.jpg":"1920x1080","k_5625985_1280.jpg":"1280x1280","k_5625985_1024.jpg":"1024x1024","k_5625985_640.jpg":"640x640","k_5625985_480.jpg":"480x480","k_5625985_340.jpg":"340x340","k_5625985_220.jpg":"220x220","o_5625985_1280.jpg":"1280x1862","o_5625985_1024.jpg":"1024x1489","o_5625985_640.jpg":"640x931","o_5625985_480.jpg":"480x698","o_5625985_340.jpg":"340x494","o_5625985_220.jpg":"220x320","h_5625985_1280.jpg":"1280x854","h_5625985_1024.jpg":"1024x683","h_5625985_640.jpg":"640x427","h_5625985_480.jpg":"480x320","h_5625985_340.jpg":"340x227","h_5625985_220.jpg":"220x147","pp_5625985_1280.jpg":"1006x1280","pp_5625985_1024.jpg":"805x1024","pp_5625985_640.jpg":"503x640","pp_5625985_480.jpg":"377x480","pp_5625985_340.jpg":"267x340","pp_5625985_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1604x1202","hd_5625979_1920.jpg":"1920x1080","k_5625979_1280.jpg":"1280x1280","k_5625979_1024.jpg":"1024x1024","k_5625979_640.jpg":"640x640","k_5625979_480.jpg":"480x480","k_5625979_340.jpg":"340x340","k_5625979_220.jpg":"220x220","o_5625979_1280.jpg":"1280x959","o_5625979_1024.jpg":"1024x767","o_5625979_640.jpg":"640x479","o_5625979_480.jpg":"480x359","o_5625979_340.jpg":"340x254","o_5625979_220.jpg":"220x164","h_5625979_1280.jpg":"1280x854","h_5625979_1024.jpg":"1024x683","h_5625979_640.jpg":"640x427","h_5625979_480.jpg":"480x320","h_5625979_340.jpg":"340x227","h_5625979_220.jpg":"220x147","pp_5625979_1280.jpg":"1006x1280","pp_5625979_1024.jpg":"805x1024","pp_5625979_640.jpg":"503x640","pp_5625979_480.jpg":"377x480","pp_5625979_340.jpg":"267x340","pp_5625979_220.jpg":"173x220"},{"size0":"600x800","hd_10932394_1920.jpg":"1920x1080","k_10932394_1280.jpg":"1280x1280","k_10932394_1024.jpg":"1024x1024","k_10932394_640.jpg":"640x640","k_10932394_480.jpg":"480x480","k_10932394_340.jpg":"340x340","k_10932394_220.jpg":"220x220","o_10932394_1280.jpg":"1280x1706","o_10932394_1024.jpg":"1024x1365","o_10932394_640.jpg":"640x853","o_10932394_480.jpg":"480x640","o_10932394_340.jpg":"340x453","o_10932394_220.jpg":"220x293","h_10932394_1280.jpg":"1280x854","h_10932394_1024.jpg":"1024x683","h_10932394_640.jpg":"640x427","h_10932394_480.jpg":"480x320","h_10932394_340.jpg":"340x227","h_10932394_220.jpg":"220x147","pp_10932394_1280.jpg":"1006x1280","pp_10932394_1024.jpg":"805x1024","pp_10932394_640.jpg":"503x640","pp_10932394_480.jpg":"377x480","pp_10932394_340.jpg":"267x340","pp_10932394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"732x488","hd_10932395_1920.jpg":"1920x1080","k_10932395_1280.jpg":"1280x1280","k_10932395_1024.jpg":"1024x1024","k_10932395_640.jpg":"640x640","k_10932395_480.jpg":"480x480","k_10932395_340.jpg":"340x340","k_10932395_220.jpg":"220x220","o_10932395_1280.jpg":"1280x853","o_10932395_1024.jpg":"1024x682","o_10932395_640.jpg":"640x426","o_10932395_480.jpg":"480x320","o_10932395_340.jpg":"340x226","o_10932395_220.jpg":"220x146","h_10932395_1280.jpg":"1280x854","h_10932395_1024.jpg":"1024x683","h_10932395_640.jpg":"640x427","h_10932395_480.jpg":"480x320","h_10932395_340.jpg":"340x227","h_10932395_220.jpg":"220x147","pp_10932395_1280.jpg":"1006x1280","pp_10932395_1024.jpg":"805x1024","pp_10932395_640.jpg":"503x640","pp_10932395_480.jpg":"377x480","pp_10932395_340.jpg":"267x340","pp_10932395_220.jpg":"173x220"},{"size0":"730x487","hd_10932396_1920.jpg":"1920x1080","k_10932396_1280.jpg":"1280x1280","k_10932396_1024.jpg":"1024x1024","k_10932396_640.jpg":"640x640","k_10932396_480.jpg":"480x480","k_10932396_340.jpg":"340x340","k_10932396_220.jpg":"220x220","o_10932396_1280.jpg":"1280x853","o_10932396_1024.jpg":"1024x683","o_10932396_640.jpg":"640x426","o_10932396_480.jpg":"480x320","o_10932396_340.jpg":"340x226","o_10932396_220.jpg":"220x146","h_10932396_1280.jpg":"1280x854","h_10932396_1024.jpg":"1024x683","h_10932396_640.jpg":"640x427","h_10932396_480.jpg":"480x320","h_10932396_340.jpg":"340x227","h_10932396_220.jpg":"220x147","pp_10932396_1280.jpg":"1006x1280","pp_10932396_1024.jpg":"805x1024","pp_10932396_640.jpg":"503x640","pp_10932396_480.jpg":"377x480","pp_10932396_340.jpg":"267x340","pp_10932396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_10934316_1920.jpg":"1920x1080","k_10934316_1280.jpg":"1280x1280","k_10934316_1024.jpg":"1024x1024","k_10934316_640.jpg":"640x640","k_10934316_480.jpg":"480x480","k_10934316_340.jpg":"340x340","k_10934316_220.jpg":"220x220","o_10934316_1280.jpg":"1280x856","o_10934316_1024.jpg":"1024x685","o_10934316_640.jpg":"640x428","o_10934316_480.jpg":"480x321","o_10934316_340.jpg":"340x227","o_10934316_220.jpg":"220x147","h_10934316_1280.jpg":"1280x854","h_10934316_1024.jpg":"1024x683","h_10934316_640.jpg":"640x427","h_10934316_480.jpg":"480x320","h_10934316_340.jpg":"340x227","h_10934316_220.jpg":"220x147","pp_10934316_1280.jpg":"1006x1280","pp_10934316_1024.jpg":"805x1024","pp_10934316_640.jpg":"503x640","pp_10934316_480.jpg":"377x480","pp_10934316_340.jpg":"267x340","pp_10934316_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1285","hd_10934317_1920.jpg":"1920x1080","k_10934317_1280.jpg":"1280x1280","k_10934317_1024.jpg":"1024x1024","k_10934317_640.jpg":"640x640","k_10934317_480.jpg":"480x480","k_10934317_340.jpg":"340x340","k_10934317_220.jpg":"220x220","o_10934317_1280.jpg":"1280x856","o_10934317_1024.jpg":"1024x685","o_10934317_640.jpg":"640x428","o_10934317_480.jpg":"480x321","o_10934317_340.jpg":"340x227","o_10934317_220.jpg":"220x147","h_10934317_1280.jpg":"1280x854","h_10934317_1024.jpg":"1024x683","h_10934317_640.jpg":"640x427","h_10934317_480.jpg":"480x320","h_10934317_340.jpg":"340x227","h_10934317_220.jpg":"220x147","pp_10934317_1280.jpg":"1006x1280","pp_10934317_1024.jpg":"805x1024","pp_10934317_640.jpg":"503x640","pp_10934317_480.jpg":"377x480","pp_10934317_340.jpg":"267x340","pp_10934317_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1261","hd_10934318_1920.jpg":"1920x1080","k_10934318_1280.jpg":"1280x1280","k_10934318_1024.jpg":"1024x1024","k_10934318_640.jpg":"640x640","k_10934318_480.jpg":"480x480","k_10934318_340.jpg":"340x340","k_10934318_220.jpg":"220x220","o_10934318_1280.jpg":"1280x840","o_10934318_1024.jpg":"1024x672","o_10934318_640.jpg":"640x420","o_10934318_480.jpg":"480x315","o_10934318_340.jpg":"340x223","o_10934318_220.jpg":"220x144","h_10934318_1280.jpg":"1280x854","h_10934318_1024.jpg":"1024x683","h_10934318_640.jpg":"640x427","h_10934318_480.jpg":"480x320","h_10934318_340.jpg":"340x227","h_10934318_220.jpg":"220x147","pp_10934318_1280.jpg":"1006x1280","pp_10934318_1024.jpg":"805x1024","pp_10934318_640.jpg":"503x640","pp_10934318_480.jpg":"377x480","pp_10934318_340.jpg":"267x340","pp_10934318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10934319_1920.jpg":"1920x1080","k_10934319_1280.jpg":"1280x1280","k_10934319_1024.jpg":"1024x1024","k_10934319_640.jpg":"640x640","k_10934319_480.jpg":"480x480","k_10934319_340.jpg":"340x340","k_10934319_220.jpg":"220x220","o_10934319_1280.jpg":"1280x1706","o_10934319_1024.jpg":"1024x1365","o_10934319_640.jpg":"640x853","o_10934319_480.jpg":"480x640","o_10934319_340.jpg":"340x453","o_10934319_220.jpg":"220x293","h_10934319_1280.jpg":"1280x854","h_10934319_1024.jpg":"1024x683","h_10934319_640.jpg":"640x427","h_10934319_480.jpg":"480x320","h_10934319_340.jpg":"340x227","h_10934319_220.jpg":"220x147","pp_10934319_1280.jpg":"1006x1280","pp_10934319_1024.jpg":"805x1024","pp_10934319_640.jpg":"503x640","pp_10934319_480.jpg":"377x480","pp_10934319_340.jpg":"267x340","pp_10934319_220.jpg":"173x220"},{"size0":"764x396","hd_10934441_1920.jpg":"1920x1080","k_10934441_1280.jpg":"1280x1280","k_10934441_1024.jpg":"1024x1024","k_10934441_640.jpg":"640x640","k_10934441_480.jpg":"480x480","k_10934441_340.jpg":"340x340","k_10934441_220.jpg":"220x220","o_10934441_1280.jpg":"1280x663","o_10934441_1024.jpg":"1024x530","o_10934441_640.jpg":"640x331","o_10934441_480.jpg":"480x248","o_10934441_340.jpg":"340x176","o_10934441_220.jpg":"220x114","h_10934441_1280.jpg":"1280x854","h_10934441_1024.jpg":"1024x683","h_10934441_640.jpg":"640x427","h_10934441_480.jpg":"480x320","h_10934441_340.jpg":"340x227","h_10934441_220.jpg":"220x147","pp_10934441_1280.jpg":"1006x1280","pp_10934441_1024.jpg":"805x1024","pp_10934441_640.jpg":"503x640","pp_10934441_480.jpg":"377x480","pp_10934441_340.jpg":"267x340","pp_10934441_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x627","hd_10934442_1920.jpg":"1920x1080","k_10934442_1280.jpg":"1280x1280","k_10934442_1024.jpg":"1024x1024","k_10934442_640.jpg":"640x640","k_10934442_480.jpg":"480x480","k_10934442_340.jpg":"340x340","k_10934442_220.jpg":"220x220","o_10934442_1280.jpg":"1280x668","o_10934442_1024.jpg":"1024x535","o_10934442_640.jpg":"640x334","o_10934442_480.jpg":"480x250","o_10934442_340.jpg":"340x177","o_10934442_220.jpg":"220x114","h_10934442_1280.jpg":"1280x854","h_10934442_1024.jpg":"1024x683","h_10934442_640.jpg":"640x427","h_10934442_480.jpg":"480x320","h_10934442_340.jpg":"340x227","h_10934442_220.jpg":"220x147","pp_10934442_1280.jpg":"1006x1280","pp_10934442_1024.jpg":"805x1024","pp_10934442_640.jpg":"503x640","pp_10934442_480.jpg":"377x480","pp_10934442_340.jpg":"267x340","pp_10934442_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8034421 Threads: 6 Questions: 1599640904 Slow queries: 4890780 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112525988 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kontra-algi-na-trupu-broda-ultrazvukom-silikonom-i-uv-diodama-1191388 [printLink] => /om/nautika/kontra-algi-na-trupu-broda-ultrazvukom-silikonom-i-uv-diodama-1191388?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 641749 [name] => antifouling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 09:08:36 [main_article_id] => 0 [alias] => antifouling [link] => /tag/antifouling ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674610 [name] => antifouling za brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-18 20:04:03 [main_article_id] => 0 [alias] => antifouling-za-brod [link] => /tag/antifouling-za-brod ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672211 [name] => intonak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-29 15:25:44 [main_article_id] => 0 [alias] => intonak [link] => /tag/intonak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 672212 [name] => intonak brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-29 15:25:44 [main_article_id] => 0 [alias] => intonak-brod [link] => /tag/intonak-brod ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rast ekološke svijesti uzrokuje i pritisak na promjenu tehnologija: kontra algi na trupu broda silikonom, folijom, ultrazvukom i UV diodama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/5625980.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Nanosenje antifoulinga Hempel Silic One

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/5625980.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nanosenje antifoulinga Hempel Silic One

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/5625998.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nanošenje međupremaza Hempel Silic One Tiecoat

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/5625985.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Antifoluling Hempel Silic One ne sadrži biocide

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/5625979.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Nevidljivi sloj hidrogela na površini antifoulinga Silic One

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10932394.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Izgled površine zaštićene folijom i nezaštićenog dijela nakon jedne godine

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10932395.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Postavljanje folije traži stručnost

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10932396.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Na obli i glatki trup foliju je lakše postaviti

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10934316.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Jedrilica s klasičnim antifpulingom nakon dvije godine u moru

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10934317.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Jedrilica na koju je instaliran sustav Sonihull nakon dvije godine u moru

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10934318.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Sonihull s dvije sonde

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10934319.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

U pakiranju je i komplet za lijepljenje odašljača

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10934441.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Mikro UV diode bit će integrirane u premazni film

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/03/27/10934442.jpg [title] => Arhiva/Otvoreno more

Testiranje je pokazalo da UV-LED diode potpuno odbijaju morske organizme

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rast ekološke svijesti posljednjih desetljeća u cijelome svijetu posljedično uzrokuje i pritisak na promjenu tehnologija koje su dugo bile standardne i neupitne. Jedna od takvih je i tehnologija proizvodnje premaza za zaštitu podvodnog dijela trupa broda od obrastanja, takozvanih antifoulinga ili intonaka, kako se često nazivaju na našoj strani Jadrana.

Oni su se dugo temeljili isključivo na biocidima, odnosno otrovima sadržanim u premazu koji su onemogućavali hvatanje algi i drugih morskih organizama za trup broda. Pritom je vrijedilo pravilo – što više otrova, bolji antifouling. Razlog je što su oni najotrovniji bili i najjefikasniji, pa su najdulje održavali trup čistim.

Dodavanje otrova

Svi koji dugo imaju brod prisjetit će se vremena prije dva-tri desetljeća kada su pojedini vlasnici plovila u kupljeni antifouling dodavali nabavljene dodatne količine biocida da ih pojačaju, hvaleći se kako se na njihov brod za godinu dana ne uhvati ni algica. Naravno da se nije hvatala, jer je otrova u premazu bilo u duploj dozi od potrebne, a jedini je problem bio što su ti otrovi ujedno djelovali na podmorje oko broda ubijajući živi svijet.

Tek je rast ekološke svijesti doveo do istraživanja koja su dokazala vrlo štetne učinke djelovanja antifoulinga na život u moru, a osobito u priobalju. Ta su istraživanja bila i temelj za donošenje strožih regula u pogledu količine biocida koja se smije koristiti u proizvodnji protuobraštajnih premaza.

Ona se postupno smanjivala, pa su tako od 2019. godine svi proizvođači antifoulinga morali uskladiti svoje proizvode s novom europskom regulacijom biocida – Biocid Product Regulation (BPR), kojom je njihova količina u premazu znatno smanjena, ovisno o vrsti biocida koji se koristi i do 50 posto u odnosu na ​dosadašnje dopuštene količine.

---

image

Jedrilica s klasičnim antifpulingom nakon dvije godine u moru

Arhiva/Otvoreno more
---

Naravno da je takav trend usmjerio proizvođače na istraživanje novih tehnologija zaštite trupa koje se neće bazirati na otrovnosti premaza, već na nekim drugim svojstvima koja mogu osigurati sličan ili isti učinak.

Posljednjih godina ta su istraživanja rezultirala i konkretnim proizvodima, odnosno neotrovnim antifoulinzima koji se mogu kupiti i već se koriste. Oni se ne nazivaju protuobraštajućim nego neobraštajućim, jer nekim svojim specifičnim svojstvima uspijevaju onemogućiti morske organizme da se uhvate za trup ili barem takvo hvatanje smanjuju na najmanju moguću mjeru.

Usporedni testovi pokazuju da su najuspješniji takvi proizvodi jednako uspješni kao oni na bazi otrova, pa je jasno u kojem će smjeru ići daljnji razvoj antifoulinga.

---

image

Antifoluling Hempel Silic One ne sadrži biocide

Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedan od uspješnih inovativnih antifoulinga je i Silic One poznate tvrtke Hempel, koji je na tržištu tek nekoliko godina, a već je stekao mnoge pobornike. Silic One ne sadrži biocide nego svoje djelovanje temelji na silikonu i hidrogelu koji površini premaza daju svojstvo poput vode, otežavajući morskim organizmima prianjanje na trup i pospješujući njihovo uklanjanje kada brod plovi.

Hidrogel se temelji na jedinstvenim nereaktivnim polimerima koji se dodaju u premazni materijal stvarajući nevidljivu barijeru između površine trupa i vode. Zbog nje obraštajni organizmi trup percipiraju kao tekućinu, pa stupanj njihova prianjanja postaje puno niži. Polimeri nadležni za stvaranje hidrogela ravnomjerno su raspoređeni u filmu premaza, što omogućava, ako se izvorni hidrogel ukloni, stvaranje novog sloja hidrogela čim polimer nadležan za njegovo stvaranje dođe u dodir s vodom.

Silikonizacija zaštite

Iz Hempela Hrvatska navode kako je Silic One na tržištu već postao izbor brojnih nautičara, jedriličara i vlasnika radnih i turističkih plovila.

– Dodatna prednost ovog silikonskog antifoulinga bez biocida je i mogućnost njegova povremenog pranja od početnog hvatanja algi, jer vremenom se one počinju primati na svaki premaz ako plovilo dugo miruje u marini ili se rijetko koristi. Dovoljno je mekanom spužvom preći po trupu i alge će se vrlo lako ukloniti, bez ikakva utjecaja na glatkoću i funkcionalnost slikonskog premaza. Kad bi istu stvar pokušali napraviti na trupu zaštićenom nekim klasičnim antifoulingom, spužva bi skinula i dio premaza, te time umanjila njegovu daljnju zaštitnu funkciju – objašnjavaju.

---

image

Nanošenje međupremaza Hempel Silic One Tiecoat

Božidar Vukičević/Cropix
---

Napominju i kako je nakon prelaska na Silic One sustav zaštite dovoljno jednom godišnje, odnosno jednom u dvije godine, ako se trup povremeno opere, dodati jednu ruku toga premaza i cijeli posao je završen.

No, valja također napomenuti da sam prelazak na taj novi sustav zahtijeva nešto složeniju proceduru. Stari antifouling valja odstraniti do postojećeg dvokomponentnog temelja, a potom prvo nanijeti jednu ruku Hempelova Light Primera, potom jednu ruku Silic One Tiecoata kao podloge, te jednu ruku premaza Silic One.

Kako ovaj postupak ipak traži vrijeme i trud, tvrtka Hempel nedavno je razvila i proizvod Silic Seal kao spojni premaz između starog biocidnog intonka i silikonske alternative. Dakle, ako je stari antifouling u dobrome stanju, na njega se izravno nanese Silic Seal, potom Silic One Tiecoat i na kraju Silic One.

Time je silikonizacija zaštite okončana i može se normalno nastaviti. 

---

image

Nevidljivi sloj hidrogela na površini antifoulinga Silic One

Arhiva/Otvoreno more
---

Novi je premaz skuplji, no u Hempelu tvrde da se tijekom nekoliko godina zbog dugotrajnosti djelovanja prelazak na Silic One isplati. To više što brodovi koji su njime zaštićeni zbog glatkoće trupa brže plove i troše manje goriva.

Naravno, uz liniju Silic One koja je potpuno bez biocida, Hempel i dalje nudi sve svoje klasične antifoulinge, samopolirajuće i tvrde, s tim da su prilagođeni novim regulativama EU-a i sadrže manji udio biocida. Oni su sada daleko prihvatljiviji s ekološkog stajališta, no istodobno su ostali jednako efikasni u svojoj funkciji zahvaljujući tehnološkim inovacijama koje su u međuvremenu primijenili Hempelovi stručnjaci.

Riječ je o nanotehnologiji i dodacima koji premaze čine glatkijim, pa je njihov zaštitni učinak protiv obraštanja algi ostao jednak.

UV-LED u premazu

I veliki svjetski brend za proizvodnju antifoulinga International Paint, koji djeluje unutar grupacije AkzoNobel, već dulje vrijeme intenzivno radi na tehnologijama zaštite trupa bez biocida.

No, njihov fokus je na nekim potpuno novim pristupima toj problematici budući da su još 1996. prvi razvili neotrovni slikonski antifouling Intersleek, koji se i danas uspješno koristi, ali mahom na velikim trgovačkim brodovima i kruzerima.

– Zbog složenije aplikacije i reparacije oštećenja na silikonskim premazima, u Internationalu su odlučili za male brodove razviti neki drugačiji premaz koji bi bio maksimalno jednostavan za nanošenje i popravke. Trenutno se radi na četiri takva nova proizvoda koji se uglavnom baziraju na velikoj glatkoći kao sredstvu za sprječavanje obrastanja – navode iz tvrtke AkzoNobel za Adria regiju, dodajući kako će testiranja u praksi izabrati favorite.

Napominju kako su svi svjesni da Europska unija ide u pravcu potpune zabrane biocida u idućih nekoliko godina, pa je posve izvjesno da će se novi Internationalovi neotrovni intonci pojaviti na tržištu prije toga.

No, još je zanimljivije što AkzoNobel u suradnji s tvrtkom Royal Philips trenutno intenzivno radi i na tehnologiji koja bi mogla potpuno promijeniti pristup zaštiti brodskog trupa od obrastanja.

Ona se temelji na spoju elektronike i najboljih adhezivnih premaza, budući da se u proces zaštite uvodi mikro UV-LED tehnologija koju je razvio Philips. U najkraćem, riječ je o inovaciji koja će integrirati minijaturne UV diode u sastav zaštitnog premaza, što će omogućiti da se s njegove površine emitira UV svjetlo.

Ono je, pak, poznato po svojim sterilizacijskim efektima, pa bi se na taj način potpuno spriječilo nakupljanje morskih organizama na trup broda. Budući da je razvoj već daleko odmakao, predstavljanje te nove tehnologije u praksi može se očekivati dosta brzo.

Naravno, i International Paint je sve svoje postojeće biocidne intonke prilagodio novoj regulativi EU-a, pa su oni danas daleko prihvatljiviji za okoliš nego proizvodi starijih generacija.

Sličan pristup kada je riječ o neotrovnoj budućnosti imaju i brojni drugi proizvođači antifoulinga, pa ostaje jedino vidjeti koji će se intonci nove generacije u idućih nekoliko godina pokazati najboljima i najpraktičnijima za uporabu. Naravno, uzimajući u obzir i faktor cijene.

Skalpel i folije

A upravo je taj faktor, dakle visoka cijena, danas vjerojatno najveća prepreka široj upotrebi folija za zaštitu brodskog trupa od obrastanja algi. One također spadaju u inovativne tehnologije razvijene posljednjih desetak godina, s tim da je njima napravljen otklon od premazivanja kao načina aplikacije.

---

image

Na obli i glatki trup foliju je lakše postaviti

Arhiva/Otvoreno more
---

Umjesto kista ili valjka, ovdje su na djelu skalpel i tanka folija koja se reže i pažljivo lijepi na trup broda dok ga potpuno ne prekrije. A kako taj postupak nije nimalo jednostavan, primjena folije moguća je samo ako se kupi u paketu s uslugom stručnog postavljanja.

To, naravno, ima i svoju dosta visoku cijenu od 1000 kuna za kvadrat, no oni koji budu u mogućnosti platiti je dobit će i značajne prednosti u odnosu na zaštitu trupa nekim od premaza.

Tako, primjerice, tvrtka Macglide na stručno postavljenu foliju daje pet godina jamstva, uz napomenu da će tako zaštićena brodica brže ploviti, trošiti manje goriva, te biti potpuno zaštićena od osmoze. Također, folija se lako može oprati spužvom ako se zbog dužeg mirovanja broda na njoj početno počnu hvatati alge, pa je nepotrebno brod izvlačiti na suho svake godine.

Unatoč početno visokoj cijeni, računica na dulji rok ide u prilog ovakvom rješenju, osobito kad su u pitanju komercijalna i službena plovila, pa su i u Hrvatskoj prvi kupci bili iz toga miljea. No, valja očekivati da će povećanje proizvodnje i konkurencija vremenom sniziti cijenu foliranja trupa, pa bi ova solucija mogla biti primamljiva i privatnim vlasnicima brodica i jedrilica.

---

image

Izgled površine zaštićene folijom i nezaštićenog dijela nakon jedne godine

Arhiva/Otvoreno more
------
image

Postavljanje folije traži stručnost

Arhiva/Otvoreno more
---

Ultrazvuk i kavitacija

Kada je riječ o alternativnim pristupima prevencije obrastanja brodskih trupova, najzanimljivija inovacija dolazi iz svijeta elektronike, a riječ je o korištenju ultrazvuka kao antifoulinga. Ideja za takav pristup došla je iz svijeta podmornica, nakon što je uočeno da korištenje sonara, što je u podmornicama svakodnevica, za posljedicu ima odbijanje nakupljanja algi na trup.

Prije desetak godina ta je ideja dobila komercijalan oblik u vidu malih ultrazvučnih sustava za zaštitu trupova plovila od obrastanja.

Britanska tvrtka NGR Marine među prvima je razvila takve uređaje koji su na tržištu poznati pod brendom Sonihull, a trenutno je u prodaji već četvrta generacija njihovih ultrazvučnih sustava. Dostupni su različiti kompleti, s jednom, dvije ili više ultrazvučnih sondi, koji omogućuju zaštitu brodova različitih veličina, pri čemu je jedna sonda dovoljna za brodice duge do 12 metara.

Sam sustav djeluje na način da proizvodi uzastopne udare ultrazvučnih valova na različitim frekvencijama, te ih preko transducera prenosi na trup plovila. Takvo djelovanje stvara naizmjenično pozitivan i negativan tlak, zbog čega mikroskopski mjehurići koji se stvaraju u pozitivnom tlaku u sljedećoj fazi negativnog tlaka implodiraju izazivajući kavitaciju.

---

image

Jedrilica na koju je instaliran sustav Sonihull nakon dvije godine u moru

Arhiva/Otvoreno more
---

Ona efikasno čisti površinu trupa ispod vodene linije, a ujedno uništava jednostavne morske alge priječeći njihovo hvatanje za trup. Time nestaje početni član u prehrambenom lancu, pa trup plovila prestaje biti privlačan za druge morske organizme koji se hrane algama. Pritom, štetnih učinaka na čovjeka, okoliš i ribe nema. Ovakva se zaštita može primijeniti na svim trupovima, osim drvenih.

Iz slovenske tvrtke Pan Medico koja zastupa brend Sonihull u Sloveniji i Hrvatskoj, kazali su nam da su iskustva u primjeni ove tehnologije diljem svijeta iznimno pozitivna.

– Ugradnja uređaja je vrlo laka, budući da može raditi na 12, 24 i 220 volti, a za montažu sondi nije potrebno bušiti trup broda. One se za trup zalijepe s unutarnje strane posebnim epoksidnim ljepilom koje se dobije u kompletu, upravljačka jedinica se spoji na strujnu mrežu broda i posao je gotov. Budući da sonde troše malo energije, jer jedna sonda ima snagu od 3,6 vati, a dvije 7,2 vata, za nesmetan rad i zdrave akumulatore dovoljno je da brod ima solarni panel od 100 do 150 vati i trup broda će biti stalno štićen – navode.

---

image

Sonihull s dvije sonde

Arhiva/Otvoreno more
---

Što se iskustava iz prakse tiče, tvrde kako ni nakon godinu dana u moru na trupu neće biti algi ni školjkica, osim tankog zelenog sloja uz vodenu liniju gdje alge donekle izbjegavaju udare ultrazvuka. Stoga brod ne treba izvlačiti iz mora, već je dovoljno taj dio prebrisati spužvom.

Nakon pet-šest godina preporučljivo je brod ipak izvući na kopno, oprati ga i nanijeti jednu ruku bilo kojeg antifoulinga. Ne zbog obrastanja, nego zbog održavanja higijene podvodnog dijela broda.

Postoji i poseban dodatak u sustavu Sonihull koji se montira na pogonsku osovinu ili sam motor, čime se ultrazvuk prenosi do propelera i održava njegovu površinu čistom, a ujedno i sustav hlađenja motora štiti od nakupljanja algi.

– Na sve uređaje daju se dvije godine jamstva, no u praksi se oni mogu koristiti neograničeno, dok god su ispravni, a radi se o pouzdanoj tehnologiji – zaključuju.

Naravno, postoji još nekoliko proizvođača ultrazvučnih antifoulinga, pa smo nakon kraće pretrage na ebay pronašli uređaje s jednom sondom za zaštitu plovila do 8 metara te za plovila do 14 metara s dvije sonde.

I tu vrijedi pravilo da su dokazani brendovi skuplji, pa svatko treba odlučiti što mu se više isplati.

---

image

Testiranje je pokazalo da UV-LED diode potpuno odbijaju morske organizme

Arhiva/Otvoreno more
---

Sve u svemu, posve je izvjesno da dolazi novo vrijeme u kojem će, korak po korak, za najviše deset godina biocidni premazi za zaštitu trupa od obrastanja biti potpuno napušteni. Na sreću, tehnologija se tako brzo razvija nudeći različita ekološki prihvatljiva nova rješenja, pa se algama i bez otrova ne piše dobro.

Štoviše, kako stvari stoje sve je izglednije da će efikasnost intonaka nove generacije, a osobito onih što se baziraju na dostignućima elektronike, biti takva da će priče o izvlačenju broda na suho svake godine radi čišćenja trupa i ponovnog premazivanja, začuđenim unucima pričati jedino djedovi.

---

Učenje od koralja

Znanstvenici su identificirali i sintetizirali tvari koje nekim morskim organizmima omogućavaju izbjegavanje obrastanja (npr. koraljima), a razvijaju se i tehnologije koje bi omogućile zamjenu biocida u antifoulinzima s enzimima koji ometaju mehanizme

biološke adhezije. Načini industrijske proizvodnje i aplikacije bioloških repelenata još nisu razrađeni.

Elektrovodljivi premazi

Površina brodskoga trupa koja je u doticaju s morskom vodom prevučena je elektrovodljivim slojem premaza. Hidrolizom morske vode i reakcijom s Cl-ionima nastaju ClO-ioni s antivegetativnim djelovanjem. Mala struja prolazi kroz film premaza i

privlači ClO-ione koji tvore tanak sloj, a nestaju kad se odvoje od trupa (reagiraju s drugim sastavnicama iz morske vode i ne uzrokuju kontaminaciju mora). U procesu ne dolazi do otpuštanja čestica, pa premaz ostaje gladak. Sustav se testira na nekoliko velikih i srednje velikih brodova.

TBT spojevi

Premazi na osnovi organokositrenih spojeva (TBT) komercijalizirani su 60-ih godina prošlog stoljeća i predstavljeni kao čarobno oružje, jer su pružali potpunu zaštitu od obrastanja u razdoblju od 5 godina, a bilo ih je jednostavno nanositi. Činilo se da je

problem obrastanja napokon riješen. No, nakon dvadesetak godina primjene uočeno je da organokositreni spojevi ne ubijaju samo morske organizme koji se hvataju za trup brodova, već truju i široki spektar drugih stanovnika mora. Zbog toga su devedesetih godina izbačeni iz uporabe, a danas su i zabranjeni.

Intonci i plovila

Postoje razni protuobraštajni premazi za različita plovila, ovisno o vrsti površine. Sustav neobrastajućih premaza može se koristiti na svim plovilima (osim drvenih) i za sve tipove voda. Učestalost korištenja i brzina mogu utjecati na stupanj obrastanja, pa se stoga najbolji rezultati očekuju na motornim brodovima, te svim plovilima koja su često u pokretu.

Neobrastajući (FRC) premazi

Foul Release Coatings su silikonski premazi koji su vrlo glatki, što otežava adheziju morskih organizama koji puno lakše i brže obrastaju hrapave površine. Tako, primjerice, samopolirajući (SPC) premazi gledani pod povećalom imaju zatvorenu teksturu s učestalim šiljcima i udolinama nalik na površinu planinskog lanca, dok Foul Release sustavi imaju površinu otvorene teksture nalik na blago valovitu morsku površinu.

Dvjesto godina otrova

Nakon 1835. godine ozbiljno je shvaćena potreba za sredstvom protiv obrastanja, pa se počinju razvijati premazi koji iz neke vrste matrice otpuštaju otrovne tvari. Najčešće korišteni otrovi bili su bakar, arsen i živa, zajedno s njihovim spojevima. Kao otapala služili su terpentin, nafta i benzen, a matrice su činili laneno ulje, šelak (prirodna plastika), katran i razne smole. Sredstva protiv obrastanja bila su preskupa, često kratkog vijeka trajanja, a ponekad i nepouzdana. Formula Norfolk sadržavala je crveni živin oksid raspršen u šelaku, pšeničnom alkoholu, terpentinu i ulju borova katrana, uz dodatak cinkova oksida i cinkove prašine. Kvalitetan šelak nabavljao se iz Indije što je sa širom uporabom postalo preskupo i prekomplicirano za nabavu, pa je kao dobra zamjena šelaku uvedena prirodna smola. Početkom 20. st. vladalo je mišljenje da je Talijanska Moravia (premaz na osnovi vrele plastike, smjesa prirodne smole i bakrenih spojeva) jedan od najboljih antivegetativnih premaza. Prije nanošenja bilo ga je potrebno grijati, što je predstavljalo problem, pa su uvedeni premazi koji se suše isparavanjem otapala.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more Arhiva/Otvoreno more
Božidar Vukičević/Cropix

Nanosenje antifoulinga Hempel Silic One

Božidar Vukičević/Cropix

Nanošenje međupremaza Hempel Silic One Tiecoat

Božidar Vukičević/Cropix

Antifoluling Hempel Silic One ne sadrži biocide

Arhiva/Otvoreno more

Nevidljivi sloj hidrogela na površini antifoulinga Silic One

Arhiva/Otvoreno more

Izgled površine zaštićene folijom i nezaštićenog dijela nakon jedne godine

Arhiva/Otvoreno more

Postavljanje folije traži stručnost

Arhiva/Otvoreno more

Na obli i glatki trup foliju je lakše postaviti

Arhiva/Otvoreno more

Jedrilica s klasičnim antifpulingom nakon dvije godine u moru

Arhiva/Otvoreno more

Jedrilica na koju je instaliran sustav Sonihull nakon dvije godine u moru

Arhiva/Otvoreno more

Sonihull s dvije sonde

Arhiva/Otvoreno more

U pakiranju je i komplet za lijepljenje odašljača

Arhiva/Otvoreno more

Mikro UV diode bit će integrirane u premazni film

Arhiva/Otvoreno more

Testiranje je pokazalo da UV-LED diode potpuno odbijaju morske organizme

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kontra-algi-na-trupu-broda-ultrazvukom-silikonom-i-uv-diodama-1191388 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5157bddb63007d47e5aaaee2bf1e635ec7ea18e7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rast+ekolo%C5%A1ke+svijesti+uzrokuje+i+pritisak+na+promjenu+tehnologija%3A+kontra+algi+na+trupu+broda+silikonom%2C+folijom%2C+ultrazvukom+i+UV+diodama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkontra-algi-na-trupu-broda-ultrazvukom-silikonom-i-uv-diodama-1191388 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkontra-algi-na-trupu-broda-ultrazvukom-silikonom-i-uv-diodama-1191388 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NOVO DOBARast ekološke svijesti uzrokuje i pritisak na promjenu tehnologija: kontra algi na trupu broda silikonom, folijom, ultrazvukom i UV diodama

Piše Miomir Štrbac
10. svibnja 2022. - 11:35

Rast ekološke svijesti posljednjih desetljeća u cijelome svijetu posljedično uzrokuje i pritisak na promjenu tehnologija koje su dugo bile standardne i neupitne. Jedna od takvih je i tehnologija proizvodnje premaza za zaštitu podvodnog dijela trupa broda od obrastanja, takozvanih antifoulinga ili intonaka, kako se često nazivaju na našoj strani Jadrana.

Oni su se dugo temeljili isključivo na biocidima, odnosno otrovima sadržanim u premazu koji su onemogućavali hvatanje algi i drugih morskih organizama za trup broda. Pritom je vrijedilo pravilo – što više otrova, bolji antifouling. Razlog je što su oni najotrovniji bili i najjefikasniji, pa su najdulje održavali trup čistim.

Dodavanje otrova

Svi koji dugo imaju brod prisjetit će se vremena prije dva-tri desetljeća kada su...

19. svibanj 2024 09:02