StoryEditorOCM

inovacijeKatamaran na solarni pogon predstavljen na nautičkom sajmu u Dubaiju, uskoro kreće na plovidbu

Piše M. I.
3. ožujka 2023. - 08:12

Koncem ove godine ruski istraživač Fedor Konyuknov pokušat će prijeći Tihi i Indijski ocean na katamaranu NOVA na solarni pogon.

Riječ je o 11-metarskom katamaranu oceanske klase opremljenom električnim motorima i solarnim modulima.

U prvoj fazi, koja ćekrenuti krajem ove godine, Fedor planira prijeći Tihi ocean od Čilea (Valparaiso) do Australije (Brisbane), tijekom 3 mjeseca. Druga etapa odvijat će u nastavku od Brisbanea preko Indijskog oceana do Dubaija, za što će mu trebati oko 2 mjeseca.

Ovaj neobični katamaran dizajnirao je britanski dizajner Phil Morrison, koji je prethodno dizajnirao sva tri oceanska čamca na vesla koja jw isporbao Fedor Konyukhov ("Uralaz", "Turgoyak" i "Akros"). Na katamaranu NOVA bit će instalirani mjerni uređaji za praćenje rada solarnih modula i baterija na brodu.

Tijekom prelaska oceana, Fedor će svakodnevno voditi ekološka promatranja oceanskih površina promatrajući prisutnost plastičnog otpada u oceanu. Katamaran je opremljen sustavom filtracije za svakodnevno prikupljanje mikroplastičnog otpada za kasnije proučavanje na obali od strane stručnjaka iz velikih oceanografskih instituta.

Katamaran je izgrađen od karbonskih vlakana. Jedini izvor energije su 66 metra četvorna solarnih panela kapaciteta 37 kilovatsati dnevno. Plovilo ima i dodatne solarne module na trupu. Dnevna potrošnja energije dva elektromotora je 36 kilovata na sat, maksimalne snage motora 3 kilovata i kapaciteta baterije 60 kilovata. To je dovoljno za kontinuirani rad motora 48 sati, čime će se ublažiti negativni utjecaj oblačnog vremena.

image

Katamaran NOVA

Prosječna brzina broda je 5 do 7 čvorova.

Inače, projekt je rezultat bliske timske suradnje s izumiteljem Mikhailom Lifshitzem, glavnim dizajnerom ROTEC JSC-a, koji je razvio metode za napajanje morskih i riječnih plovila korištenjem električne energije solarnih panela i albedo efekta, što je zaštitio kao patent.

NOVA katamaran na solarni pogon je prototip plovila za sljedeći cilj – izgraditi katamaran na solarni pogon od 30 metara) za neprestanu plovidbu oko svijeta u 80 dana.

25. travanj 2024 07:24