stdClass Object ( [id] => 1263572 [title] => Fascinantni Dubrovnik predah je za dušu: zaplovili smo južnim Jadranom uz gradske i otočne bisere [alias] => fascinantni-dubrovnik-predah-je-za-dusu-zaplovili-smo-juznim-jadranom-obilazeci-gradske-i-otocne-bisere [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na samom jugu Jadran postupno mijenja svoje lice. Ono mnoštvo otoka i otočića što se uzduž hrvatske obale rasulo od Istre do Dalmacije ovdje završava; Elafiti, skupina od nekoliko otoka zapadno od Dubrovnika, posljednje su stalno naseljeno otočje. Nedaleko je još i Lokrum, a dalje u smjeru SE tek će se na kartama krupnijega mjerila moći zamijetiti poneki usamljeni škojić pod kopnom. Istovremeno, kopno je sve strmije i manje razvedeno – s iznimkom dubokog fjorda Boke kotorske u Crnoj Gori.

Dubrovačke luke

Neposredno uz grad Dubrovnik, u izduženom zaljevu Rijeke dubrovačke, nalazi se lijepa ACI marina. Idealno je polazište za obilazak Elafitskog otočja i nedalekoga Mljeta. U ovom će poglavlju biti opisana nezahtjevna, opuštajuća plovidba s mljetskom lučicom Pomenom kao najudaljenijom sjeverozapadnom točkom. Ako vas ne iznenade (u ljetnom razdoblju uobičajeno tek umjereni i razmjerno rijetki) jugo ili bura, koji ovdje zbog otvorenosti akvatorija podižu velike valove, eto prilike za pravu obiteljsku đitu s kratkim etapama i s puno vremena za odmor i upoznavanje okoliša.

U idućim poglavljima bit će opisana i plovidba srodna ovoj, ali s duljim dnevnim etapama, protegnuta prema W-NW sve do istočnog dijela otoka Korčule i/ili Lastova. Možete ih usporediti i odabrati onu koja vam je draža. Također treba spomenuti da početna točka za ove plovidbe može biti i nova marina u Slanom, o kojoj ćemo više reći kasnije.

Iako će za vas biti tek točka polaska i povratka, grad Dubrovnik je toliko poseban i u, punom značenju te riječi, fascinantan da ćete ga zacijelo obići. Barem nakratko, prije ili nakon plovidbe. Zato najprije nekoliko riječi o njemu.

Stisnut podno strmoga Srđa (415 m), smješten je između zaljeva (Luke) Gruž i srednjovjekovne utvrđene gradske jezgre, stisnute na davno nasutoj prevlaci između kopna i nekadašnje kamene hridi. U novije vrijeme grad se proširio i na brdovit poluotok Lapad preko puta Gruža, a najnovija gradska naselja morala su zbog nedostatka prostora izbjeći čak u Mokošicu u Rijeci dubrovačkoj. Pomorsko lice Dubrovnika – ili Grada, kako ga velikim početnim slovom ponosno imenuju njegovi stanovnici – luka je Gruž.

---

image

Luka Gruž ljeti je užurbana, a kruzeri su stalni gosti

---

Nekoć su iz nje isplovljavali samo mali putnički brodovi do Elafitskih otoka; danas u Grad stiže toliko golemih turističkih kruzera s tisućama turista (koji zapravo tek protrče starom jezgrom i nastave dalje) da ih ni do krajnjih mogućnosti produljena lučka riva ne uspijeva sve prihvatiti, pa dio tih grdosija jednostavno sidri pod Daksom ili ispred staroga porta. Pa ako u nekoj zgodi doplovite ovamo svojom jedrilicom ili motornjakom te zaželite pristati u Gružu (na primjer u Yacht club​u Orsan ili uz gradsku rivu južno od lučkog svjetla, gdje su vezovi za jahte), tada dobro pripazite na te kruzere koji manevrima znaju izazvati blagi kaos. U planu je značajna dogradnja vezova za jahte i megajahte u Gruškoj luci, između lučice kluba Orsan i unutrašnjeg dijela zaljeva. Kada se to ostvari problem naguravanja s kruzerima očito će biti još izraženiji.

Crpka i pličina

Spomenuta nevelika povijesna lučica ispred stare gradske jezgre zvana jednostavno Porat (možete je vidjeti na svakoj veduti Grada) ne nudi ljeti ni jedan slobodan vez. Zatrpana je lokalnim brodicama i iz nje svaki čas kreću turističke brodice prema otoku Lokrumu. Izvan sezone može se privremeno bočno vezati na središnjem molu. Sidriti se ispred Porta može uvijek, pod uvjetom da vrijeme to dopušta; tu nema zaštite od valova juga i bure.

---

image

Ljepota i sklad Dubrovnika svakoga očaravaju

---

Jedini pravi izbor za jahtaše ostaje, ipak, ACI marini Dubrovnik. Smještena je u lijepom krajobrazu Rijeke dubrovačke. U njezinu je sklopu prekrasan ljetnikovac dubrovačke vlastelinske obitelji Sorkočević iz 16. stoljeća. Nažalost, marina je daleko od stare gradske jezgre; cestom je razdaljina oko 8 km, za što će vam taksist uzeti barem stotinjak kuna.

Rijeka dubrovačka sužava se od otvorenog mora prema marini, usto postajući sve plića. Pripazite ako na povratku s plovidbe idete po gorivo; crpka je s vanjske strane lukobrana marine i na putu do nje valja izbjeći plitko područje pod N obalom Rijeke (označena je crvenim stupom, vidi plan uz opis marine).

---

JUGO I BURA

Ovdje na južnom Jadranu valja biti na oprezu kada se god nalazimo podalje od otoka koji bi mogli pružiti sigurnost i zaštitu. Jugo je vrlo jako na otvorenome moru i u Mljetskom kanalu, a bura pod kopnom i pod SW obalom Pelješca!

---

Star već četrnaest stoljeća, grad Dubrovnik je kao urbana cjelina na popisu Svjetske baštine UNESCO-a. Od svojih početaka odabrao je svetoga Vlaha (Blasiusa) za svoga parca, što je stara dubrovačka riječ za nebeskoga zagovornika i zaštitnika. Slike i kipovi sv. Vlaha posvuda su po gradu i na gradskim zidinama. Najčešće on u ruci nosi maketu grada (primjer je kip na pročelju crkve toga sveca).

---

image

Gradske znamenitosti

---

Odanost svome parcu Grad gaji od 972. godine, kada ga je prema legendi upravo on spasio od napada Mlečana; od tada se svake godine na dan sveca, 3. veljače, održava Festa svetog Vlaha, i sama kao događaj upisana u nematerijalnu baštinu UNESCO-a.

Pravo je čudo kako je na toj nekadašnjoj malenoj hridi, a ime joj je bilo Laus, nastao tako skladan srednjovjekovni grad. Poput školjke otvorene nebu, zidine obuhvaćaju splet uskih, ali urbanistički besprijekorno raspoređenih uličica. Izvan zidina još su dvije impozantne tvrđave, Revelin i Lovrijenac; potonja je danas izvanredna šekspirijanska pozornica koja pamti mnogo sjajnih izvedaba Hamleta u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara (održavaju se svake godine u srpnju i kolovozu). Između nasuprotnih gradskih vrata, onih od Pila i od Ploča, proteže se široka, uglačanim kamenom popločana ulica Placa, poznatija kao Stradun.

Velikaške palače

Pokraj brojnih građanskih kuća stisle su se velikaške palače i crkve, ali i zgrade vitalne za život grada, poput velike žitnice Rupe. Prema staroj luci gledaju dvije najreprezentativnije upravne zgrade: Vijećnica (u kojoj je i barokno kazalište) te Knežev dvor, dom kneževa u doba Dubrovačke Republike. Knez je, kako ga ne bi zanijela vlast, između vlastele bio biran na samo mjesec dana i tada je živio u dvoru iznad čijih je ulaznih vrata u kamen uklesano: Obliti privatorum publica curate (Zaboravite privatno i brinite se za javno). Uz kneza su vladali Veliko i Malo vijeće te Senat.

Zlatno doba Republike počelo je 1358. kada je Venecija, Zadarskim mirom, izgubila sve istočnojadranske gradove i posjede. Snaga Dubrovčana bila je u spretnoj trgovini i lukavoj diplomaciji, temeljeći se na snažom pomorstvu. Dubrovački su brodovi plovili Sredozemljem, Atlantikom i Sjevernim morem te Indijskim oceanom. U jednom smjeru prevozili su rude (bakar, zlato) iz balkanskoga zaleđa, u drugome mirodije, svilu i egzotične proizvode s istoka.

Vrhunac snage Grad je postigao u 16. i 17. stoljeću. Tada su u njemu cvjetali pjesništvo i drama, a Republika se protezala od otoka Lastova i Pelješca na zapadu do Boke na istoku. A potom je uslijedilo postupno ekonomsko propadanje. Kada je 27. svibnja 1806. na vrata od Pila umarširala Napoleonova vojska kraj je bio neminovan; dvije godine kasnije, 1808., prestala je postojati ponosna Dubrovačka Republika.

---

image

Panorama Gruškog zaljeva

Tonči Plazibat/Cropix
---

Današnji posjetitelj – a godišnje gradom prođe milijun turista – ne može drugo no diviti se tom skladu u kojemu nema nimalo pretjeranoga kićenja (poput venecijanskoga, na primjer), a opet sve odiše duhom ljepote. Nažalost, upravo golem broj turista od proljeća do kasne jeseni na neki način unazađuje Grad. Ponekad se po Stradunu doslovno ne može proći od nepreglednoga mnoštva ljudi, osobito kada navale skupine turista s kruzera. Nepovratno je iseljavanje stare gradske jezgre; autohtoni stanovnici prodaju svoje kuće ljudima koji će u njih dolaziti tek povremeno i na taj se način osiromašuje izvorni životni puls grada.

Jelenji otoci

Kako je vaš cilj prije svega dosegnuti plava prostranstva i neke posve drugačije životne užitke, vjerojatno nećete naći dovoljno vremena za bolje upoznavanje s Dubrovnikom. Stoga ni namjera ovoga teksta nije podrobniji opis svih dubrovačkih znamenitosti poput palača, muzeja, crkava... Predlažemo da potražite iscrpniju literaturu (ima je napretek, jednako ​online kao i u knjižarama). Kao skroman uvid u bogatstvo Dubrovnika neka posluži plan staroga grada na prethodnoj stranici, s položajem tek dijela gradskih znamenitosti.

​ACI marina u zaljevu Slano, 12 milja NW od luke Gruž, nalazi se prekoputa otoka Šipana, a od nje do južnoga dijela Mljeta ima tek desetak milja. S toga je gledišta idealno smještena, ali onima koji do nje stižu zrakoplovom trebat će nešto više vremena za putovanje. Od dubrovačke zračne luke do Slanoga je 55 km, razmislite o najmu automobila. Nagrada će biti višak raspoloživog vremena prvoga dana plovidbe, jer će sutradan svi elafitski ciljevi iz Slanoga biti bliže.

Već nas prvi dan uvodi u vrlo lijepo nautičko područje: Elafitske otoke. Od SE rta poluotoka Pelješca do Dubrovnika nižu se, usporedno s obalom kopna, gusto pošumljeni otoci i otočići koji svoje ime duguju – jelenima. Ove plemenite životinje očigledno su nekoć živjele na ovom otočju, jer starogrčki je naziv Elafita nastao prema pojmu elaphos, jelen, kako to u 1. stoljeću navodi Plinije Stariji u djelu “Naturalis Historia”. Uplovit ćemo, dakle, u Jelenje otoke.

---

image

ACI marina Dubrovnik je jedini pravi izbor za jahtaše

---

Otočje čini, uz brojne grebene i hridi, osam otoka i pet otočića, a samo tri su otoka stalno naseljena. To su, od SE prema NW, Koločep, Lopud, Šipan.

Od srednjega vijeka Elafitski su se otoci oslanjali na grad Dubrovnik i Dubrovačku Republiku, u čijem su posjedu bili od 11. stoljeća. Prema povijesnim podacima 1272. godine izabran je knez otoka Koločepa, Lopuda i Šipana. No ta su tri otoka nastanjena od starijih vremena, o čemu svjedoče ostaci ilirskih gradina te grčki i rimski toponimi. Upućenost na more i mornarske vještine unaprijedili su uvjete života na Elafitima koji svoj procvat bilježe u zlatno doba Dubrovnika u 15. i 16. stoljeću. Tada su elafitski mornari bili osobito cijenjeni diljem Sredozemlja, pa tako, na primjer, postoje zapisi da su na Kolumbovom brodu Santa Maria bila i dva člana posade s Koločepa. A zbog svoje ljepote i mira, Elafiti su bili i omiljeni otoci za odmor dubrovačke vlastele, o čemu nam govore brojni lijepi renesansni ljetnikovci na njima.

Kratke rute

Neovisno o tome koji od elafitskih otoka odaberemo za noćenje na kraju prvoga dana, neće to biti duga plovidba. Od ACI marine u Dubrovnik do Šipanske Luke, na primjer, kroz prolaz Harpoti nema više od 15 milja (ili 18, ako plovimo rutom do šipanskoga rta Stari brod unutarnjim, Koločepskim kanalom), od marine Slano samo 5,5 milja. U Elafitima bi se zapravo posve lijepo moglo ostati više dana, lunjajući u koračićima od nekoliko milja amo-tamo; no, mi ćemo se zadovoljiti s ukupno dva dana provedena u ovom otočju, ovom prvom i posljednjem, na povratku u Dubrovnik.

---

ACI MARINA DUBROVNIK

tel: +385 (0)20 455 020

mob: +385 (0)98/398 813

www.aci.hr; m.dubrovnik@aci-club.hr

VHF: 17

Nalazi se u Rijeci dubrovačkoj, 6 km od stare gradske jezgre. Ima 380 vezova u moru i 140 mjesta na suhom. Dubine: 3-5 m. Prima plovila do 60 m dužine. Voda i struja, restoran, tenis, bazen, praonica rublja, prodavaonica nautičke opreme. Servis trupa i opreme, travel lift (130 i 60 t). Crpka za gorivo na vanjskoj strani (pripazite na oznaku pličine). Preporuča se koristiti Plan 83 (HHI).

Oprez! Riječna struja može biti pojačana u smjeru prema moru! Bura ovdje zna puhati pojačano i mahovito (u refulima) s okolnih brda!

Prilaz: Prilazi se zaljevom Rijeke dubrovačke (širina od 400 m na ulazu do 170 m kod marine). Visina Mosta dr. Franje Tuđmana je 50 m.

Vjetrovi: U marini je dobra zaštita od svih vjetrova. U Rijeci dubrovačkoj bura je jaka, a jugo puše pojačano u cijelom širem akvatoriju.

---

---

image
---

---

ACI MARINA VELJKO BARBIERI

tel. +385 (0)20 441 721;

VHF kanal 17

www.aci-marinas.com; m.slano@aci-club.hr

Nalazi se u NE dijelu prostranoga zaljeva, uz staru lučicu naselja Slano. Ima 193 veza za brodove duljine do 20 metara. Nazvana je Veljko Barbieri kao počast idejnom tvorcu lanca ACI marina. Opremljenost je skromna: restoran, sanitarni čvor, Wi-Fi. No ima i bazen s caffe-barom. Servisa za veće popravke na plovilu nema.

Oprez! Koločepski kanal ispred zaljeva Slano izložen je jakom jugu!

Prilaz: Uplovljava se kroz 340 metara širok prolaz između Gornjeg i Donjeg rta. Na Donjem rtu (W punta uvale) nalazi se svjetionik (C Bl 3s 16m 4M). Lučko svjetlo nalazi se mjesnoj rivi 150 metara sjeverozapadno od marine.

Vjetrovi: U marini je dobra zaštita od svih vjetrova. Jugo ispred zaljeva može biti jako, pri čemu može zakretati oko E rta, zavlačiti se u dosta duboko zaljev i stvarati vrtloge vjetra. Bura može snažno zapuhati, ali ispred marine još ne podiže jače valove.

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IAKO ĆE ZA VAS BITI TEK TOČKA POLASKA I POVRATKA, GRAD DUBROVNIK JE TOLIKO POSEBAN I, U PUNOM ZNAČENJU TE RIJEČI, FASCINANTAN DA ĆETE GA ZACIJELO OBIĆI, BAREM NAKRATKO PRIJE ILI NAKON PLOVIDBE​ PO OBLIŽNJEM AKVATORIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IAKO ĆE ZA VAS BITI TEK TOČKA POLASKA I POVRATKA, GRAD DUBROVNIK JE TOLIKO POSEBAN I, U PUNOM ZNAČENJU TE RIJEČI, FASCINANTAN DA ĆETE GA ZACIJELO OBIĆI, BAREM NAKRATKO PRIJE ILI NAKON PLOVIDBE​ PO OBLIŽNJEM AKVATORIJU jadranske đite 2 0 10867 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-27 11:48:25 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-10 09:27:10 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-02-10 07:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 112 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => IAKO ĆE ZA VAS BITI TEK TOČKA POLASKA I POVRATKA, GRAD DUBROVNIK JE TOLIKO POSEBAN I, U PUNOM ZNAČENJU TE RIJEČI, FASCINANTAN DA ĆETE GA ZACIJELO OBIĆI, BAREM NAKRATKO PRIJE ILI NAKON PLOVIDBE​ PO OBLIŽNJEM AKVATORIJU [metadata] => robots= author= title=Fascinantni Dubrovnik predah je za dušu: zaplovili smo južnim Jadranom, obilazeći gradske i otočne bisere [metakey] => jadranske đite, Dubrovnik, južni jadran, darko tralić otvoreno more, najljepše jadranske plovidbe [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24055400.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24055396.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24055397.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24055398.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24055401.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24055402.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24055403.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/24055437.png","\/images\/slike\/2022\/12\/27\/18980598.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","Ton\u010di Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Portu staroga grada nema mjesta za nauti\u010dare<\/p>","

Ljepota i sklad Dubrovnika svakoga o\u010daravaju<\/p>","

Luka Gru\u017e<\/em> ljeti je u\u017eurbana, a kruzeri su stalni gosti<\/p>","","

Sveti Vlaho za\u0161titnik je Dubrovnika<\/p>","

ACI marina Dubrovnik je jedini pravi izbor za jahta\u0161e<\/p>","","

Gradske znamenitosti<\/p>","

Panorama Gru\u0161kog zaljeva<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1114","hd_24055400_1920.jpg":"1920x1080","k_24055400_1280.jpg":"1280x1280","k_24055400_1024.jpg":"1024x1024","k_24055400_640.jpg":"640x640","k_24055400_480.jpg":"480x480","k_24055400_340.jpg":"340x340","k_24055400_220.jpg":"220x220","o_24055400_1280.jpg":"1280x742","o_24055400_1024.jpg":"1024x594","o_24055400_640.jpg":"640x371","o_24055400_480.jpg":"480x278","o_24055400_340.jpg":"340x197","o_24055400_220.jpg":"220x127","h_24055400_1280.jpg":"1280x854","h_24055400_1024.jpg":"1024x683","h_24055400_640.jpg":"640x427","h_24055400_480.jpg":"480x320","h_24055400_340.jpg":"340x227","h_24055400_220.jpg":"220x147","pp_24055400_1280.jpg":"1280x1628","pp_24055400_1024.jpg":"1024x1303","pp_24055400_640.jpg":"640x814","pp_24055400_480.jpg":"480x611","pp_24055400_340.jpg":"340x432","pp_24055400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x1280","hd_24055396_1920.jpg":"1920x1080","k_24055396_1280.jpg":"1280x1280","k_24055396_1024.jpg":"1024x1024","k_24055396_640.jpg":"640x640","k_24055396_480.jpg":"480x480","k_24055396_340.jpg":"340x340","k_24055396_220.jpg":"220x220","o_24055396_1280.jpg":"1280x1671","o_24055396_1024.jpg":"1024x1337","o_24055396_640.jpg":"640x835","o_24055396_480.jpg":"480x626","o_24055396_340.jpg":"340x444","o_24055396_220.jpg":"220x287","h_24055396_1280.jpg":"1280x854","h_24055396_1024.jpg":"1024x683","h_24055396_640.jpg":"640x427","h_24055396_480.jpg":"480x320","h_24055396_340.jpg":"340x227","h_24055396_220.jpg":"220x147","pp_24055396_1280.jpg":"1280x1628","pp_24055396_1024.jpg":"1024x1303","pp_24055396_640.jpg":"640x814","pp_24055396_480.jpg":"480x611","pp_24055396_340.jpg":"340x432","pp_24055396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x743","hd_24055397_1920.jpg":"1920x1080","k_24055397_1280.jpg":"1280x1280","k_24055397_1024.jpg":"1024x1024","k_24055397_640.jpg":"640x640","k_24055397_480.jpg":"480x480","k_24055397_340.jpg":"340x340","k_24055397_220.jpg":"220x220","o_24055397_1280.jpg":"1280x970","o_24055397_1024.jpg":"1024x776","o_24055397_640.jpg":"640x485","o_24055397_480.jpg":"480x363","o_24055397_340.jpg":"340x257","o_24055397_220.jpg":"220x166","h_24055397_1280.jpg":"1280x854","h_24055397_1024.jpg":"1024x683","h_24055397_640.jpg":"640x427","h_24055397_480.jpg":"480x320","h_24055397_340.jpg":"340x227","h_24055397_220.jpg":"220x147","pp_24055397_1280.jpg":"1280x1628","pp_24055397_1024.jpg":"1024x1303","pp_24055397_640.jpg":"640x814","pp_24055397_480.jpg":"480x611","pp_24055397_340.jpg":"340x432","pp_24055397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1125","hd_24055398_1920.jpg":"1920x1080","k_24055398_1280.jpg":"1280x1280","k_24055398_1024.jpg":"1024x1024","k_24055398_640.jpg":"640x640","k_24055398_480.jpg":"480x480","k_24055398_340.jpg":"340x340","k_24055398_220.jpg":"220x220","o_24055398_1280.jpg":"1280x750","o_24055398_1024.jpg":"1024x600","o_24055398_640.jpg":"640x375","o_24055398_480.jpg":"480x281","o_24055398_340.jpg":"340x199","o_24055398_220.jpg":"220x128","h_24055398_1280.jpg":"1280x854","h_24055398_1024.jpg":"1024x683","h_24055398_640.jpg":"640x427","h_24055398_480.jpg":"480x320","h_24055398_340.jpg":"340x227","h_24055398_220.jpg":"220x147","pp_24055398_1280.jpg":"1280x1628","pp_24055398_1024.jpg":"1024x1303","pp_24055398_640.jpg":"640x814","pp_24055398_480.jpg":"480x611","pp_24055398_340.jpg":"340x432","pp_24055398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"513x930","hd_24055401_1920.jpg":"1920x1080","k_24055401_1280.jpg":"1280x1280","k_24055401_1024.jpg":"1024x1024","k_24055401_640.jpg":"640x640","k_24055401_480.jpg":"480x480","k_24055401_340.jpg":"340x340","k_24055401_220.jpg":"220x220","o_24055401_1280.jpg":"1280x2320","o_24055401_1024.jpg":"1024x1856","o_24055401_640.jpg":"640x1160","o_24055401_480.jpg":"480x870","o_24055401_340.jpg":"340x616","o_24055401_220.jpg":"220x398","h_24055401_1280.jpg":"1280x854","h_24055401_1024.jpg":"1024x683","h_24055401_640.jpg":"640x427","h_24055401_480.jpg":"480x320","h_24055401_340.jpg":"340x227","h_24055401_220.jpg":"220x147","pp_24055401_1280.jpg":"1280x1628","pp_24055401_1024.jpg":"1024x1303","pp_24055401_640.jpg":"640x814","pp_24055401_480.jpg":"480x611","pp_24055401_340.jpg":"340x432","pp_24055401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1609","hd_24055402_1920.jpg":"1920x1080","k_24055402_1280.jpg":"1280x1280","k_24055402_1024.jpg":"1024x1024","k_24055402_640.jpg":"640x640","k_24055402_480.jpg":"480x480","k_24055402_340.jpg":"340x340","k_24055402_220.jpg":"220x220","o_24055402_1280.jpg":"1280x1072","o_24055402_1024.jpg":"1024x858","o_24055402_640.jpg":"640x536","o_24055402_480.jpg":"480x402","o_24055402_340.jpg":"340x284","o_24055402_220.jpg":"220x184","h_24055402_1280.jpg":"1280x854","h_24055402_1024.jpg":"1024x683","h_24055402_640.jpg":"640x427","h_24055402_480.jpg":"480x320","h_24055402_340.jpg":"340x227","h_24055402_220.jpg":"220x147","pp_24055402_1280.jpg":"1280x1628","pp_24055402_1024.jpg":"1024x1303","pp_24055402_640.jpg":"640x814","pp_24055402_480.jpg":"480x611","pp_24055402_340.jpg":"340x432","pp_24055402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1818","hd_24055403_1920.jpg":"1920x1080","k_24055403_1280.jpg":"1280x1280","k_24055403_1024.jpg":"1024x1024","k_24055403_640.jpg":"640x640","k_24055403_480.jpg":"480x480","k_24055403_340.jpg":"340x340","k_24055403_220.jpg":"220x220","o_24055403_1280.jpg":"1280x1212","o_24055403_1024.jpg":"1024x969","o_24055403_640.jpg":"640x606","o_24055403_480.jpg":"480x454","o_24055403_340.jpg":"340x321","o_24055403_220.jpg":"220x208","h_24055403_1280.jpg":"1280x854","h_24055403_1024.jpg":"1024x683","h_24055403_640.jpg":"640x427","h_24055403_480.jpg":"480x320","h_24055403_340.jpg":"340x227","h_24055403_220.jpg":"220x147","pp_24055403_1280.jpg":"1280x1628","pp_24055403_1024.jpg":"1024x1303","pp_24055403_640.jpg":"640x814","pp_24055403_480.jpg":"480x611","pp_24055403_340.jpg":"340x432","pp_24055403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"966x469","hd_24055437_1920.png":"1920x1080","k_24055437_1280.png":"1280x1280","k_24055437_1024.png":"1024x1024","k_24055437_640.png":"640x640","k_24055437_480.png":"480x480","k_24055437_340.png":"340x340","k_24055437_220.png":"220x220","o_24055437_1280.png":"1280x621","o_24055437_1024.png":"1024x497","o_24055437_640.png":"640x310","o_24055437_480.png":"480x233","o_24055437_340.png":"340x165","o_24055437_220.png":"220x106","h_24055437_1280.png":"1280x854","h_24055437_1024.png":"1024x683","h_24055437_640.png":"640x427","h_24055437_480.png":"480x320","h_24055437_340.png":"340x227","h_24055437_220.png":"220x147","pp_24055437_1280.png":"1280x1628","pp_24055437_1024.png":"1024x1303","pp_24055437_640.png":"640x814","pp_24055437_480.png":"480x611","pp_24055437_340.png":"340x432","pp_24055437_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x745","hd_18980598_1920.jpg":"1920x1080","k_18980598_1280.jpg":"1280x1280","k_18980598_1024.jpg":"1024x1024","k_18980598_640.jpg":"640x640","k_18980598_480.jpg":"480x480","k_18980598_340.jpg":"340x340","k_18980598_220.jpg":"220x220","o_18980598_1280.jpg":"1280x496","o_18980598_1024.jpg":"1024x397","o_18980598_640.jpg":"640x248","o_18980598_480.jpg":"480x186","o_18980598_340.jpg":"340x131","o_18980598_220.jpg":"220x85","h_18980598_1280.jpg":"1280x854","h_18980598_1024.jpg":"1024x683","h_18980598_640.jpg":"640x427","h_18980598_480.jpg":"480x320","h_18980598_340.jpg":"340x227","h_18980598_220.jpg":"220x147","pp_18980598_1280.jpg":"1280x1628","pp_18980598_1024.jpg":"1024x1303","pp_18980598_640.jpg":"640x814","pp_18980598_480.jpg":"480x611","pp_18980598_340.jpg":"340x432","pp_18980598_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7388087 Threads: 7 Questions: 1527685135 Slow queries: 4645519 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110579263 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/fascinantni-dubrovnik-predah-je-za-dusu-zaplovili-smo-juznim-jadranom-obilazeci-gradske-i-otocne-bisere-1263572 [printLink] => /om/nautika/fascinantni-dubrovnik-predah-je-za-dusu-zaplovili-smo-juznim-jadranom-obilazeci-gradske-i-otocne-bisere-1263572?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 612858 [name] => Južni Jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-16 18:17:37 [main_article_id] => 0 [alias] => juzni-jadran [link] => /tag/juzni-jadran ) [3] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [4] => stdClass Object ( [id] => 699529 [name] => najljepše jadranske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => najljepse-jadranske-plovidbe [link] => /tag/najljepse-jadranske-plovidbe ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IAKO ĆE ZA VAS BITI TEK TOČKA POLASKA I POVRATKA, GRAD DUBROVNIK JE TOLIKO POSEBAN I, U PUNOM ZNAČENJU TE RIJEČI, FASCINANTAN DA ĆETE GA ZACIJELO OBIĆI, BAREM NAKRATKO PRIJE ILI NAKON PLOVIDBE​ PO OBLIŽNJEM AKVATORIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fascinantni Dubrovnik predah je za dušu: zaplovili smo južnim Jadranom uz gradske i otočne bisere [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055400.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

U Portu staroga grada nema mjesta za nautičare

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055400.jpg [title] =>

U Portu staroga grada nema mjesta za nautičare

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055396.jpg [title] =>

Ljepota i sklad Dubrovnika svakoga očaravaju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055397.jpg [title] =>

Luka Gruž ljeti je užurbana, a kruzeri su stalni gosti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055398.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055401.jpg [title] =>

Sveti Vlaho zaštitnik je Dubrovnika

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055402.jpg [title] =>

ACI marina Dubrovnik je jedini pravi izbor za jahtaše

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055403.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/24055437.png [title] =>

Gradske znamenitosti

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/27/18980598.jpg [title] =>

Panorama Gruškog zaljeva

Tonči Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na samom jugu Jadran postupno mijenja svoje lice. Ono mnoštvo otoka i otočića što se uzduž hrvatske obale rasulo od Istre do Dalmacije ovdje završava; Elafiti, skupina od nekoliko otoka zapadno od Dubrovnika, posljednje su stalno naseljeno otočje. Nedaleko je još i Lokrum, a dalje u smjeru SE tek će se na kartama krupnijega mjerila moći zamijetiti poneki usamljeni škojić pod kopnom. Istovremeno, kopno je sve strmije i manje razvedeno – s iznimkom dubokog fjorda Boke kotorske u Crnoj Gori.

Dubrovačke luke

Neposredno uz grad Dubrovnik, u izduženom zaljevu Rijeke dubrovačke, nalazi se lijepa ACI marina. Idealno je polazište za obilazak Elafitskog otočja i nedalekoga Mljeta. U ovom će poglavlju biti opisana nezahtjevna, opuštajuća plovidba s mljetskom lučicom Pomenom kao najudaljenijom sjeverozapadnom točkom. Ako vas ne iznenade (u ljetnom razdoblju uobičajeno tek umjereni i razmjerno rijetki) jugo ili bura, koji ovdje zbog otvorenosti akvatorija podižu velike valove, eto prilike za pravu obiteljsku đitu s kratkim etapama i s puno vremena za odmor i upoznavanje okoliša.

U idućim poglavljima bit će opisana i plovidba srodna ovoj, ali s duljim dnevnim etapama, protegnuta prema W-NW sve do istočnog dijela otoka Korčule i/ili Lastova. Možete ih usporediti i odabrati onu koja vam je draža. Također treba spomenuti da početna točka za ove plovidbe može biti i nova marina u Slanom, o kojoj ćemo više reći kasnije.

Iako će za vas biti tek točka polaska i povratka, grad Dubrovnik je toliko poseban i u, punom značenju te riječi, fascinantan da ćete ga zacijelo obići. Barem nakratko, prije ili nakon plovidbe. Zato najprije nekoliko riječi o njemu.

Stisnut podno strmoga Srđa (415 m), smješten je između zaljeva (Luke) Gruž i srednjovjekovne utvrđene gradske jezgre, stisnute na davno nasutoj prevlaci između kopna i nekadašnje kamene hridi. U novije vrijeme grad se proširio i na brdovit poluotok Lapad preko puta Gruža, a najnovija gradska naselja morala su zbog nedostatka prostora izbjeći čak u Mokošicu u Rijeci dubrovačkoj. Pomorsko lice Dubrovnika – ili Grada, kako ga velikim početnim slovom ponosno imenuju njegovi stanovnici – luka je Gruž.

---

image

Luka Gruž ljeti je užurbana, a kruzeri su stalni gosti

---

Nekoć su iz nje isplovljavali samo mali putnički brodovi do Elafitskih otoka; danas u Grad stiže toliko golemih turističkih kruzera s tisućama turista (koji zapravo tek protrče starom jezgrom i nastave dalje) da ih ni do krajnjih mogućnosti produljena lučka riva ne uspijeva sve prihvatiti, pa dio tih grdosija jednostavno sidri pod Daksom ili ispred staroga porta. Pa ako u nekoj zgodi doplovite ovamo svojom jedrilicom ili motornjakom te zaželite pristati u Gružu (na primjer u Yacht club​u Orsan ili uz gradsku rivu južno od lučkog svjetla, gdje su vezovi za jahte), tada dobro pripazite na te kruzere koji manevrima znaju izazvati blagi kaos. U planu je značajna dogradnja vezova za jahte i megajahte u Gruškoj luci, između lučice kluba Orsan i unutrašnjeg dijela zaljeva. Kada se to ostvari problem naguravanja s kruzerima očito će biti još izraženiji.

Crpka i pličina

Spomenuta nevelika povijesna lučica ispred stare gradske jezgre zvana jednostavno Porat (možete je vidjeti na svakoj veduti Grada) ne nudi ljeti ni jedan slobodan vez. Zatrpana je lokalnim brodicama i iz nje svaki čas kreću turističke brodice prema otoku Lokrumu. Izvan sezone može se privremeno bočno vezati na središnjem molu. Sidriti se ispred Porta može uvijek, pod uvjetom da vrijeme to dopušta; tu nema zaštite od valova juga i bure.

---

image

Ljepota i sklad Dubrovnika svakoga očaravaju

---

Jedini pravi izbor za jahtaše ostaje, ipak, ACI marini Dubrovnik. Smještena je u lijepom krajobrazu Rijeke dubrovačke. U njezinu je sklopu prekrasan ljetnikovac dubrovačke vlastelinske obitelji Sorkočević iz 16. stoljeća. Nažalost, marina je daleko od stare gradske jezgre; cestom je razdaljina oko 8 km, za što će vam taksist uzeti barem stotinjak kuna.

Rijeka dubrovačka sužava se od otvorenog mora prema marini, usto postajući sve plića. Pripazite ako na povratku s plovidbe idete po gorivo; crpka je s vanjske strane lukobrana marine i na putu do nje valja izbjeći plitko područje pod N obalom Rijeke (označena je crvenim stupom, vidi plan uz opis marine).

---

JUGO I BURA

Ovdje na južnom Jadranu valja biti na oprezu kada se god nalazimo podalje od otoka koji bi mogli pružiti sigurnost i zaštitu. Jugo je vrlo jako na otvorenome moru i u Mljetskom kanalu, a bura pod kopnom i pod SW obalom Pelješca!

---

Star već četrnaest stoljeća, grad Dubrovnik je kao urbana cjelina na popisu Svjetske baštine UNESCO-a. Od svojih početaka odabrao je svetoga Vlaha (Blasiusa) za svoga parca, što je stara dubrovačka riječ za nebeskoga zagovornika i zaštitnika. Slike i kipovi sv. Vlaha posvuda su po gradu i na gradskim zidinama. Najčešće on u ruci nosi maketu grada (primjer je kip na pročelju crkve toga sveca).

---

image

Gradske znamenitosti

---

Odanost svome parcu Grad gaji od 972. godine, kada ga je prema legendi upravo on spasio od napada Mlečana; od tada se svake godine na dan sveca, 3. veljače, održava Festa svetog Vlaha, i sama kao događaj upisana u nematerijalnu baštinu UNESCO-a.

Pravo je čudo kako je na toj nekadašnjoj malenoj hridi, a ime joj je bilo Laus, nastao tako skladan srednjovjekovni grad. Poput školjke otvorene nebu, zidine obuhvaćaju splet uskih, ali urbanistički besprijekorno raspoređenih uličica. Izvan zidina još su dvije impozantne tvrđave, Revelin i Lovrijenac; potonja je danas izvanredna šekspirijanska pozornica koja pamti mnogo sjajnih izvedaba Hamleta u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara (održavaju se svake godine u srpnju i kolovozu). Između nasuprotnih gradskih vrata, onih od Pila i od Ploča, proteže se široka, uglačanim kamenom popločana ulica Placa, poznatija kao Stradun.

Velikaške palače

Pokraj brojnih građanskih kuća stisle su se velikaške palače i crkve, ali i zgrade vitalne za život grada, poput velike žitnice Rupe. Prema staroj luci gledaju dvije najreprezentativnije upravne zgrade: Vijećnica (u kojoj je i barokno kazalište) te Knežev dvor, dom kneževa u doba Dubrovačke Republike. Knez je, kako ga ne bi zanijela vlast, između vlastele bio biran na samo mjesec dana i tada je živio u dvoru iznad čijih je ulaznih vrata u kamen uklesano: Obliti privatorum publica curate (Zaboravite privatno i brinite se za javno). Uz kneza su vladali Veliko i Malo vijeće te Senat.

Zlatno doba Republike počelo je 1358. kada je Venecija, Zadarskim mirom, izgubila sve istočnojadranske gradove i posjede. Snaga Dubrovčana bila je u spretnoj trgovini i lukavoj diplomaciji, temeljeći se na snažom pomorstvu. Dubrovački su brodovi plovili Sredozemljem, Atlantikom i Sjevernim morem te Indijskim oceanom. U jednom smjeru prevozili su rude (bakar, zlato) iz balkanskoga zaleđa, u drugome mirodije, svilu i egzotične proizvode s istoka.

Vrhunac snage Grad je postigao u 16. i 17. stoljeću. Tada su u njemu cvjetali pjesništvo i drama, a Republika se protezala od otoka Lastova i Pelješca na zapadu do Boke na istoku. A potom je uslijedilo postupno ekonomsko propadanje. Kada je 27. svibnja 1806. na vrata od Pila umarširala Napoleonova vojska kraj je bio neminovan; dvije godine kasnije, 1808., prestala je postojati ponosna Dubrovačka Republika.

---

image

Panorama Gruškog zaljeva

Tonči Plazibat/Cropix
---

Današnji posjetitelj – a godišnje gradom prođe milijun turista – ne može drugo no diviti se tom skladu u kojemu nema nimalo pretjeranoga kićenja (poput venecijanskoga, na primjer), a opet sve odiše duhom ljepote. Nažalost, upravo golem broj turista od proljeća do kasne jeseni na neki način unazađuje Grad. Ponekad se po Stradunu doslovno ne može proći od nepreglednoga mnoštva ljudi, osobito kada navale skupine turista s kruzera. Nepovratno je iseljavanje stare gradske jezgre; autohtoni stanovnici prodaju svoje kuće ljudima koji će u njih dolaziti tek povremeno i na taj se način osiromašuje izvorni životni puls grada.

Jelenji otoci

Kako je vaš cilj prije svega dosegnuti plava prostranstva i neke posve drugačije životne užitke, vjerojatno nećete naći dovoljno vremena za bolje upoznavanje s Dubrovnikom. Stoga ni namjera ovoga teksta nije podrobniji opis svih dubrovačkih znamenitosti poput palača, muzeja, crkava... Predlažemo da potražite iscrpniju literaturu (ima je napretek, jednako ​online kao i u knjižarama). Kao skroman uvid u bogatstvo Dubrovnika neka posluži plan staroga grada na prethodnoj stranici, s položajem tek dijela gradskih znamenitosti.

​ACI marina u zaljevu Slano, 12 milja NW od luke Gruž, nalazi se prekoputa otoka Šipana, a od nje do južnoga dijela Mljeta ima tek desetak milja. S toga je gledišta idealno smještena, ali onima koji do nje stižu zrakoplovom trebat će nešto više vremena za putovanje. Od dubrovačke zračne luke do Slanoga je 55 km, razmislite o najmu automobila. Nagrada će biti višak raspoloživog vremena prvoga dana plovidbe, jer će sutradan svi elafitski ciljevi iz Slanoga biti bliže.

Već nas prvi dan uvodi u vrlo lijepo nautičko područje: Elafitske otoke. Od SE rta poluotoka Pelješca do Dubrovnika nižu se, usporedno s obalom kopna, gusto pošumljeni otoci i otočići koji svoje ime duguju – jelenima. Ove plemenite životinje očigledno su nekoć živjele na ovom otočju, jer starogrčki je naziv Elafita nastao prema pojmu elaphos, jelen, kako to u 1. stoljeću navodi Plinije Stariji u djelu “Naturalis Historia”. Uplovit ćemo, dakle, u Jelenje otoke.

---

image

ACI marina Dubrovnik je jedini pravi izbor za jahtaše

---

Otočje čini, uz brojne grebene i hridi, osam otoka i pet otočića, a samo tri su otoka stalno naseljena. To su, od SE prema NW, Koločep, Lopud, Šipan.

Od srednjega vijeka Elafitski su se otoci oslanjali na grad Dubrovnik i Dubrovačku Republiku, u čijem su posjedu bili od 11. stoljeća. Prema povijesnim podacima 1272. godine izabran je knez otoka Koločepa, Lopuda i Šipana. No ta su tri otoka nastanjena od starijih vremena, o čemu svjedoče ostaci ilirskih gradina te grčki i rimski toponimi. Upućenost na more i mornarske vještine unaprijedili su uvjete života na Elafitima koji svoj procvat bilježe u zlatno doba Dubrovnika u 15. i 16. stoljeću. Tada su elafitski mornari bili osobito cijenjeni diljem Sredozemlja, pa tako, na primjer, postoje zapisi da su na Kolumbovom brodu Santa Maria bila i dva člana posade s Koločepa. A zbog svoje ljepote i mira, Elafiti su bili i omiljeni otoci za odmor dubrovačke vlastele, o čemu nam govore brojni lijepi renesansni ljetnikovci na njima.

Kratke rute

Neovisno o tome koji od elafitskih otoka odaberemo za noćenje na kraju prvoga dana, neće to biti duga plovidba. Od ACI marine u Dubrovnik do Šipanske Luke, na primjer, kroz prolaz Harpoti nema više od 15 milja (ili 18, ako plovimo rutom do šipanskoga rta Stari brod unutarnjim, Koločepskim kanalom), od marine Slano samo 5,5 milja. U Elafitima bi se zapravo posve lijepo moglo ostati više dana, lunjajući u koračićima od nekoliko milja amo-tamo; no, mi ćemo se zadovoljiti s ukupno dva dana provedena u ovom otočju, ovom prvom i posljednjem, na povratku u Dubrovnik.

---

ACI MARINA DUBROVNIK

tel: +385 (0)20 455 020

mob: +385 (0)98/398 813

www.aci.hr; m.dubrovnik@aci-club.hr

VHF: 17

Nalazi se u Rijeci dubrovačkoj, 6 km od stare gradske jezgre. Ima 380 vezova u moru i 140 mjesta na suhom. Dubine: 3-5 m. Prima plovila do 60 m dužine. Voda i struja, restoran, tenis, bazen, praonica rublja, prodavaonica nautičke opreme. Servis trupa i opreme, travel lift (130 i 60 t). Crpka za gorivo na vanjskoj strani (pripazite na oznaku pličine). Preporuča se koristiti Plan 83 (HHI).

Oprez! Riječna struja može biti pojačana u smjeru prema moru! Bura ovdje zna puhati pojačano i mahovito (u refulima) s okolnih brda!

Prilaz: Prilazi se zaljevom Rijeke dubrovačke (širina od 400 m na ulazu do 170 m kod marine). Visina Mosta dr. Franje Tuđmana je 50 m.

Vjetrovi: U marini je dobra zaštita od svih vjetrova. U Rijeci dubrovačkoj bura je jaka, a jugo puše pojačano u cijelom širem akvatoriju.

---

---

---

---

ACI MARINA VELJKO BARBIERI

tel. +385 (0)20 441 721;

VHF kanal 17

www.aci-marinas.com; m.slano@aci-club.hr

Nalazi se u NE dijelu prostranoga zaljeva, uz staru lučicu naselja Slano. Ima 193 veza za brodove duljine do 20 metara. Nazvana je Veljko Barbieri kao počast idejnom tvorcu lanca ACI marina. Opremljenost je skromna: restoran, sanitarni čvor, Wi-Fi. No ima i bazen s caffe-barom. Servisa za veće popravke na plovilu nema.

Oprez! Koločepski kanal ispred zaljeva Slano izložen je jakom jugu!

Prilaz: Uplovljava se kroz 340 metara širok prolaz između Gornjeg i Donjeg rta. Na Donjem rtu (W punta uvale) nalazi se svjetionik (C Bl 3s 16m 4M). Lučko svjetlo nalazi se mjesnoj rivi 150 metara sjeverozapadno od marine.

Vjetrovi: U marini je dobra zaštita od svih vjetrova. Jugo ispred zaljeva može biti jako, pri čemu može zakretati oko E rta, zavlačiti se u dosta duboko zaljev i stvarati vrtloge vjetra. Bura može snažno zapuhati, ali ispred marine još ne podiže jače valove.

---

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonči Plazibat/Cropix

U Portu staroga grada nema mjesta za nautičare


Ljepota i sklad Dubrovnika svakoga očaravaju


Luka Gruž ljeti je užurbana, a kruzeri su stalni gosti



Sveti Vlaho zaštitnik je Dubrovnika


ACI marina Dubrovnik je jedini pravi izbor za jahtaše



Gradske znamenitosti

Tonči Plazibat/Cropix

Panorama Gruškog zaljeva

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/fascinantni-dubrovnik-predah-je-za-dusu-zaplovili-smo-juznim-jadranom-obilazeci-gradske-i-otocne-bisere-1263572 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c0aa6c7324f7e99f0d096ff6962e841bf603c36 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fascinantni+Dubrovnik+predah+je+za+du%C5%A1u%3A+zaplovili+smo+ju%C5%BEnim+Jadranom+uz+gradske+i+oto%C4%8Dne+bisere&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ffascinantni-dubrovnik-predah-je-za-dusu-zaplovili-smo-juznim-jadranom-obilazeci-gradske-i-otocne-bisere-1263572 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ffascinantni-dubrovnik-predah-je-za-dusu-zaplovili-smo-juznim-jadranom-obilazeci-gradske-i-otocne-bisere-1263572 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IAKO ĆE ZA VAS BITI TEK TOČKA POLASKA I POVRATKA, GRAD DUBROVNIK JE TOLIKO POSEBAN I, U PUNOM ZNAČENJU TE RIJEČI, FASCINANTAN DA ĆETE GA ZACIJELO OBIĆI, BAREM NAKRATKO PRIJE ILI NAKON PLOVIDBE​ PO OBLIŽNJEM AKVATORIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteFascinantni Dubrovnik predah je za dušu: zaplovili smo južnim Jadranom uz gradske i otočne bisere

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE
10. veljače 2023. - 08:56

Na samom jugu Jadran postupno mijenja svoje lice. Ono mnoštvo otoka i otočića što se uzduž hrvatske obale rasulo od Istre do Dalmacije ovdje završava; Elafiti, skupina od nekoliko otoka zapadno od Dubrovnika, posljednje su stalno naseljeno otočje. Nedaleko je još i Lokrum, a dalje u smjeru SE tek će se na kartama krupnijega mjerila moći zamijetiti poneki usamljeni škojić pod kopnom. Istovremeno, kopno je sve strmije i manje razvedeno – s iznimkom dubokog fjorda Boke kotorske u Crnoj Gori.

Dubrovačke luke

Neposredno uz grad Dubrovnik, u izduženom zaljevu Rijeke dubrovačke, nalazi se lijepa ACI marina. Idealno je polazište za obilazak Elafitskog otočja i nedalekoga Mljeta. U ovom će poglavlju biti opisana nezahtjevna, opuštajuća plovidba s mljetskom lučicom Pomenom kao najudal...

11. svibanj 2024 21:30