StoryEditorOCM

osjetljiv sklopDr. Branka Jurčević Zidar savjetuje što je potrebno činiti kako bi voda iz brodskih tankova bila sigurna i zdravstveno ispravna za konzumaciju

Piše Miomir Štrbac
24. travnja 2021. - 14:04

Tankovi pitke vode na brodu, zajedno s cijevima koje je dovode do slavine, vrlo su osjetljiv sklop kada je riječ o brizi za zdravlje posade. U tom smislu važno je znati što je sve potrebno činiti, odnosno ne činiti, kako bi voda iz tanka doista bila sigurna i zdravstveno ispravna za konzumaciju.

Stoga smo se za set savjeta na tu temu obratili dr. Branki Jurčević Zidar, voditeljici Službe za zdravstvenu ekologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u čijem je djelokrugu rada i zdravstvena ispravnost vode za piće.

Kakvi se sve mikroorganizmi mogu pojaviti u tankovima pitke vode na brodovima ako ona u njima mjesecima stoji bez korištenja, kao tijekom zime?

– Mikrobiološki onečišćivači vode mogu biti brojne bakterije, virusi, protozoe, koji ne moraj...

27. prosinac 2024 01:55