StoryEditorOCM

ribolovni izlogTrebate dobar peškafondo, a niste sigurni u svoj izbor ili lovnost? Top Marine ima bogatu ponudu

Piše Promo
7. rujna 2023. - 09:25

Jedna od najčešće korištenih tehnika za lov liganja iz barke na našem moru je klasično skosanje, kosićanje ili skosavanje.

Sistem za ovu tehniku se sastoji od peškafonda vezanog na kraj predveza te jedne do dvije skosavice vezane na kratkim pramama ili direktno na predvez.

U lovu se sistem  spušta u kovnu zonu, najčešće metar iznad dna te se povremenim kratkim trzajima, podizanjem i spuštanjem sistema, pokušava isprovocirati napad lignje.

Osim toga, na tu najniže postavljenu varalicu često se bacaju i sipe jer peškafondo lovi neposredno iznad dna.

Ovakav način lova je najprimjereniji na rubovima kurenta, u zoru ili suton, te noću pod feralom.

Ukoliko su lignje na okupu tada se može skosati na sidru, no ukoliko su u pokretu tada je puno praktičnije driftati, odnosno loviti bez sidra, prepuštajući barku kurentu.

image

DTD peškafondi su proslavljen lignjolovni alat

Cropix

Važno je pritom pamtiti ili na neki drugi način bilježiti točku na kojoj su ulovljene lignje. Naime, lignje se uvijek drže jedne linije s minimalnim odstupanjima. Kada se ulove dvije lignje na razdaljini od stotinjak metara, vrlo je vjerojatno da se ostatak jata nalazi upravo na pravcu koji povezuje te dvije točke.

No još je važnije imati na sistemu pravi peškafondo, onaj koji lovi.

A dubrovačka prodavaonica Top Marine ima iznimno bogatu ponudu peškafonda svih zamislivih oblika, boja i veličina tako da trebate samo odabrati model i boju po svom špirijusu pri čemu zapravo teško možete pogriješiti jer od ovdje ponuđenih peškafonda baš svi love.

image

Ravni, stožasti, zakrivljeni...

Cropix

U ponudi su i klasični tvrdi modeli, kao i oni podstavljenim mekim silikonskim umecima koji u mraku svijetle zelenkastim ili crvenkastim svjetlom neodoljivo privlačeći lignje među kojima dominiraju proizvodi naša dva najveća i po lovnosti najpoznatija lignjolovna brenda, DTD i Mala Ribica.

A cijena ovih nezaobilaznih varalica, barem kad je lignjolov iz barke u pitanju, je 9 eura po komadu. Boris Bulić/MAX FISHING

image

Peškafondi koje potpisuje Mala Ribica imaju svoje stalne fanove

Cropix
image

Brojni dezeni često dovode u nedoumicu i mnoge iskusne lignjolovce

Cropix
image

Istaknuto oko je često okidač za napad

Cropix
image

Izbor je više nego bogat

Cropix

INFO:

TOP MARINE
RK Minčeta, Nikole Tesle 2, Dubrovnik
tel. +385 20 357 017
topmarine.dubrovnik@gmail.com

27. travanj 2024 21:15