StoryEditorOCM

LUMINOKROMIzvanzemaljska vidljivost usred noći: ova čudesna boja za brod udara kontru mraku

Piše Promo
27. ožujka 2024. - 10:06

Zamislite kako bi bilo zgodno usred noći izići na pramac broda ili krmenu platformu, a oni svijetle bez ikakvog svjetla. I čine vam kretanje sigurnim. Ili za mrkle noći u divljoj vali vidjeti okolne brodove, odnosno svjetleće detalje na njima, da ne spominjemo noćno pristajanje uz mul čiji bok zelenkasto svijetli. A svjetla ni struje nigdje nema.

E pa ovo nije samo zgodna želja, već je stvarnost. Omogućava je fotoluminiscentna boja LuminoKrom, patentirana inovacija francuske tvrtke OliKrom. Ona danju upija svjetlo, a noću ga u svjetlozelenoj nijansi ispušta i više od 10 sati, s tim da joj je vidljivost veća od 80 metara. Pritom je važna i činjenica što se vrlo lako i brzo može napuniti, već za desetak minuta, čak i ako je vrijeme oblačno ili pada kiša. Koristi se za razne vrste signalizacije na kopnu i cestama, a za morske namjene, odnosno korištenje u lukama i na plovilima, OliKrom je kao partnera za distribuciju svoje svjetleće boje izabrao tvrtku Seaview Progress.

Velika joj je prednost i lako nanošenje, budući da je jednokomponentna, što se može obaviti pištoljem za prskanje, kistom ili valjkom, ovisno o veličini površine koja se boja. Vrijeme sušenja je pak samo 30 do 45 minuta, pa će cijeli posao doista brzo biti gotov. U nautičkom svijetu ova će boja biti prikladna za označavanje pontona u lukama, a povećat će sigurnost i na dugim regatama jer će moći osvijetliti palubu ili krmu broda te olakšati kretanje. Pritom je i vrlo trajna, budući da je otporna na abraziju, višekratnu upotrebu i habanje.

Jedina je nezgodna okolnost što ovakve vrhunske odlike imaju i adekvatnu cijenu, pa kantica guste boje od 600 grama u internetskoj trgovini Seaview Progressa stoji gotovo isto toliko eura – točno 586,80. Na sreću, postoji i pakiranje u spreju od 400 ml koje zapada samo 42 eura. M.Š.

24. travanj 2024 03:25