Mnogi će se složiti s ovom tvrdnjom: nema do starinskih recepata za torte. Dragi su nam i moderni, razvesele nas nove ideje i sastojci, ali svaki pravi ljubitelj kolača reći će vam da bi se pored svih ovih suvremenih slastica ipak najprije "mašio" za komad pravog, klasičnog kolača.
A to obično podrazumijeva kolač sa sastojcima kao što su orasi, maslac, slatko vrhnje, dobra domaća jaja - sve redom namirnice koje su u modernim receptima zamijenjene nekim čudnim, egzotičnim novotarijama. Te su novotarije često puno zdraviji izbor, ali imaju jedan ozbiljan nedostatak: s njima je nemoguće postići one dobro poznate okuse i teksture koji nas podsjećaju na mamine i bakine kolače.
Ako se slažete s nama sigurni smo da će vam se svidjeti recept za tortu od oraha, klasičnu, starinsku i provjereno dobru slasticu.
Torta od oraha
Sastojci
Biskvit:
200 g šećera
150 g oraha
100 g brašna
6 jaja
2 žlice krušnih mrvica
Krema:
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
200 g oraha
30 g brašna
200 ml mlijeka
15 ml konjaka
3 jaja
Dodatno:
malo mlijeka i konjaka
nasjeckani orasi
Priprema:
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, pa im uz miksanje dodajte šećer, a kad se smjesa ujednači dodajte žumanjke pa još miksajte i na kraju dodajte mljevene orahe, brašno i krušne mrvice. Smjesu prebacite u kalup za torte pa pecite oko 45 minuta na 190 stupnjeva Celzija.
Ohlađeni biskvit prerežite na dvije kore.
Za kremu pristavite oko 120 ml mlijeka pomiješanog s konjakom na laganu vatru, ostatatku mlijeka dodajte brašno i jaja pa ih dobro izmiješajte. Čim mlijeko dođe do vrenja, dodajte mu smjesu s jajima i brašnom pa kuhajte uz miješanje 30-ak sekundi ili malo dulje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, malo ohladite pa joj dodajte maslac izmiksan sa šećerom te mljevene orahe.
Kore pokapajte mlijekom pomiješanim s konjakom, prvu premažite s oko 2/3 kreme pa je preklopite drugom i ostatkom kreme premažite tortu te je ukrasite nasjeckanim orasima.